V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Post by SOLO »

Daca da, ce anume va opreste sa va mutati acolo unde exista deja un standard de viata acceptabil ?
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Post by kaav »

M-am gandit de multe ori la faptul de a pleca, dar niciodata nu am facut pasul asta complet. Am fost plecat, dar nu am avut niciodata sentimentul ca sunt ''acasa''. Poate nu suport sa fiu departe de locul asta, dar cine stie ce poate aduce viitorul. Oricum o intrebare grea.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Post by _BGD_ »

Da, m-am gandit asa, la modul idilic, dar mintea mea genera scenarii in cap doar in baza lucrurilor bune si frumoase, vazute si auzite de la cunoscuti.

Ulterior, s-a dovedit ca la majoritatea, le-a fost greu afara, si toti s-au plans de dorul de casa.
Cazuri reale, cu oameni pe care ii cunosc si cu care am discutat pe tema asta.

Un var de-ai mei este plecat momentan 6 luni intr-o tara calda, de pe cealalta parte a Terrei, face un experiment de "work from home" de acolo - IT... Da, e frumos, ne trimite poze, mai sta cu laptopul la plaja si munceste, noi cu laptopul langa calorifer, dar nici lui nu-i surade ideea ramasului pe acolo.


Sincer, nu as pleca, mie imi place tarisoara mea, asa handicapata cum este ea, dar asta este casa, aici am toata familia, aici imi vorbesc limba, si nu cred ca mai este tara unde sa se manance pielea de pe porc cu sare, si daca nu mananc asa ceva odata pe an, ma ofilesc :lol:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Post by momolo »

Cred ca nu exista om normal care sa nu se fi gandit sa emigreze din tara asta.

Multi parinti considera ca unica solutie buna pentru copiii lor este sa emigreze si ii pregateste. Mai este si fenomenul imitatiei, in invatamantul superior din tara asta ideea emigrarii (chiar si periodice - dar ceea ce e provizoriu devine inerent definitiv) este ceva cum e aerul de respirat.

Traim o revolutie a informatiei si comunicarii, nu se mai pot ascunde diferentele enorme intre tari. In timpul asta tarile puternice din vest aspira creiere din est. Asta consider eu ca este noul tip de imperialism si e ceva mai mult natural, neplanificat sau neintentionat la nivel de state. Este in firea omului normal sa isi caute un loc mai bun pe lumea asta. E similar cu piata libera. Cel care vinde produsul cel mai bun la pret si calitate, are succes, cel care vinde scump si de calitate proasta da faliment.

Practic nu a planificat nimeni transferul creierelor si fortei de munca de calitate de la est la vest, este o consecinta a desfintarii granitelor si libertatii de miscare.

Unicul lucru planificat si constientizat in statele puternice a fost asta - liberalizarea circulatiei, desfintarea granitelor, uniunea de state. E de ajuns! Pentru ca in rest va lucra ceea ce este absolut firesc in viata si in narura umana.

Astfel, parerea mea este ca decizia de emigrare este naturala, fireasca, ceva de bun simt dar este influentata determinant de mai multi factori:
1) - informarea autentica, adica omul sa aiba informatiile absolut reale ale situatiei de "dincolo". Care e diferita..... insa cruciala intrebare individuala, "cu ce este diferita, cum este diferita pentru mine?!"
2) - ajutorul care e absolut necesar la inceput din partea rudelor sau prietenilor de "dincolo". Fara ajutor la inceput e foarte greu spre imposibil (dar nu imposibil) si aici avem in vedere o alta latura a naturii umane, evitarea riscului. Nu sunt multi aceia care se arunca in necunoscut. Evident ca exista (si ma astept la unele raspunsuri inutile, e tip bravada, etc) dar aventurierii nu sunt deloc majoritari.
3) - in plus - asta fiind un factor invers, de frana - puterea de a abandona mediul in care ai crescut, copilarit, rudele, prietenii, societatea in care esti obisnuit. Multi oameni sunt foarte atasati de aceste aspecte. Nu avem toti acelasi sistem de valori. Pentru unii factorul social e foarte puternic.

Deci daca primele doua puncte sunt stimulente, adica motorul, adica acceleratia, al treilea este frana.

Practic, la modul absolut teoretic toata populatia ar emigra daca ar avea un raspuns pozitiv la primele doua cerinte de mai sus si pe a treia diminuata. E ceva natural si logic! Insa exista si alti factori pe care nu i-am insirat (sunt multi), de exemplu unii oameni se satura de situatia generala a hotiei, coruptiei, nedreptatii, imoralitatii, etc, asta fiind tot la capitolul stimulente (acceleratie). E o balanta, pe un taler este pus ceea ce te atrage sa emigrezi, pe celalalt ceea ce te opreste.

Sunt mai multe decat am mentionat dar primele doua, informatia si ajutorul sunt determinante. De aceea fenomenul emigrarii este unul logaritmic accelerat deoarece un cetatean deja emigrat va atrage pe altul, apoi acestia doi vor atrage pe altii, si tot asa. Exact cum s-a si intamplat.

Unica frana reala in calea emigratiei nu poate fi nici o politica dedicata pe treaba asta, nici un "minister al familiei sau tomberonului" ci doar egalizarea nivelului de trai real intre tari, mai ales cele care nu au bariere si granite intre ele. Asta nu se petrece la gramada. Ci pe categorii sociale. De exemplu egalizarea se petrece mai repede in cazul paturii sociale superioare, cei pregatiti, calificati, care stiu bine o meserie de top. Practic incent, incet, pe parcursul egalizarii paturilor sociale cele de jos sunt ultimele care se egalizeaza si deci cele care emigreaza cel mai mult.

Cu cat Romania va evolua (si faptul ca a evoluat este incontenstabil! Mai ales dupa alipirea la UE!) cu atat emigratia va scadea, lucru care s-a intamplat deja in state foste comuniste dar mult mai evoluate, cele care de fapt au plecat din startul anului 1989 pe o pozitie avansata.

Romania a fost istoric codasa Europei si asa continua, decalajul fiind foarte mare din pacate. Insa incet, incet acest decalaj se reduce dar nu atat cat sa opreasca golirea tarii asteia. Din pacate avem tare imense care nu sunt inventate dupa 1989 ci vin din trecut. Inclinatia rumanului catre hotie, "jmecherie", fudulia stupida, sistemul de valori gresit specific celor mai sarace popoare, etc, toate ne trag mult in jos, sunt un balast enorm! Plus inclinatia seculara catre tradare, catre lasitate, catre egoism si deci specificul rumanului de a fi refractar la ideea de comunitate, chestiune pe care si regimul "comunist" a distrus-o cat de putina era inainte de venirea sovieticilor dupa razboi.

Din pacate pentru noi, Europa civilizata (cu adevarat) este mult axata pe comunitate, pe comun si o integrare autentica a noastra implica acceptarea acestor axe de mentalitate. Ori rumanul dupa ce ca in istorie era fix invers (ideii de comun-comunitate), adica egosit numai cu "ce e al lui" (ca de aia inainte de 1940 nu a prins comunismul deloc in Romania - si cauza e simpla, suntem un popor de sclavi, slugi, mereu am fost super saraci si omul care vine sarac din trecut, care nu a avut nimic, care e nascut din generatii de sclavi este initial foarte individualist, foarte lacom cu "ce este al lui", etc), perioada denumita "comunista" a intarit si mai mult tendinta rumanului majoritar de a fi refractar la ideea de comun-comunitate, tocmai pentru ca in mod artificial si cu forta regimurile "comuniste" l-au obligat sa inghita ideea de comun-comunitate si au vrut sa extirpe brutal instinctul atat de puternic de proprietate, de individualism, de egoism - asta fiind rezultatul dupa 45 de ani de bolsevism-comunism, un majoritar cu un instinct individualist si de proprietate si mai mare!

De aceea a urmat aceasta perioada de peste 30 de ani de dezmat in lacomie pentru acumulare de proprietate cu orice pret in dauna oricui din jur, un egoism absolut si un dispret absolut pentru tot ce inseamna comun-comuniune (= societate, natiune, tara).

Din aceasta cauza pare foarte dificila integrarea Romaniei in structurile de valori vestice si tot de aceea eu mereu am spus ca noi cel mai mult ne asemanam cu americanii (USA), nu cu europenii. Dar pe cat e asemanarea de mare in egoism, individualism, simt de proprietate individuala (cu americanii), pe atat de mare este diferenta in perceperea ideeii de fair-play, de dreptate, de cinste, de moralitate. Deci ca structura noi suntem extrem de diferiti de Vest insa nici complet orientali. Estimez ca pe jumatate avem mentalitate orientala (asemanari mari cu zona Russiei, Turciei, Orientului Mijlociu, lumea araba, de unde si incapacitatea de a construi un sistem social democratic functional. La noi nimic din ce presupune comunitate si comuniune nu functioneaza. Nici macar partidele politice nu sunt democratice in interior, toate iau forma feudalismului si despotismului cand o grupare preia puterea absoluta si restul turmei executa. Cum sa construiesti un stat si o societate democratice cand nici macar partidele nu sunt capabile de democratie!? Vedem spectacolul jalnic chiar si azi cand in USR, partid pretins "altfel si ca in vest" se comporta fix ca si ceilalti, lupte interne intre grupari si despoti care vor pe orice cale sa puna mana pe puterea si decizia absoluta in dispretul oricarei idei de democratie, adica comunitate, comuniune si respect autentic pentru ceilalti!?).

Din aceasta cauza in structura sistemului moral si de valori individual noi rumanii nu ne integram deloc usor in societatile vestice, atat cea europeana cat si cea americana. Desi cu cea americana avem o parte in comun. Asta e o alta frana pentru emigratie dar e slaba pentru ca cele enumerate primele sunt mult mai puternice. Si o data ce te-ai trezit gata emigrat.... nu mai ai de ales!

De aceea multi care au emigrat deja si chiar par integrati atat cat se poate integra acolo un emigrant (acolo vei muri strain, niciodata nu te vor asimila ca pe ai lor), toti pastreaza in coltul mintii o intoarcere aici. Care va ramane pentru imensa majoritate doar o idee in coltul mintii pentru ca, copiii lor care se integreaza perfect acolo ii vor ancora fara scapare. Si chiar viata acolo nu iti mai lasa scapare pentru ca in mai toate cazurile esti un soricel care trebuie sa invarta roata, altfel, daca sta roata, moare! (ai de platit chiria, ratele la banca, taxele, toate! Nu mai vrei...... ajungi sub pod! Nu mai te baga nimeni in seama ca nici inainte nu te baga mai nimeni in seama! Si ce sa faci?! Concret?! Sa te intorci in Romania unde inerent vei avea din nou rate de plata la banca dar pe castiguri mult mai mizere si ce avantaje sa ai in plus?!?! Deci e o capcana pentru soricei!)

De aceea multi isi pastreaza in coltul mintii ideea de a se intoarce la pensie. Si din pacate, asta e pierdea imensa a tarii asteia, copiii lor nascuti acolo sau emigrati la varste mici se integreaza perfect si nu vor mai avea nici o legatura cu Romania, adica sunt complet pierduti pentru neamul asta.

Asta e adevaratul dezastru care se petrece! Si dupa cum mi-am expus rationamentul, nu e ceva anume planificat sau voit politic din Vest (desi pentru ei e binevenit), e ceva natural asa cum e concurenta libera pe piata libera.

De aceea orice politica nationalista, orice regim nationalist are intentia de izolare fizica si brutala. Dar e la fel de "buna" ca si carantina generala, lock-down-ul de covid. Acum stim ca e frectie la piciorul de lemn. Numai ca izolarea e o situatie si mai rea, din toate punctele de vedere, primul fiind cel economic, al dezvoltarii reale, etc. De aceea tarile astea mari cum sunt Russia sau Turcia inevolueaza, scad, merg inspre rau. Cu China e cu totul alta situatie, complet speciala. Am zis asta pentru cei care judeca si vor avea in viitor de ales de pe masa plina cu otravuri politice! Practic suntem intre doua rele, dar una e mult mai rea ca alta. Si cu emigratia nu prea avem ce face, e un fenomen firesc in conditiile uniunii de state unde exista mari, enorme diferente intre state. E ca o piata libera unde pui sub drepturi egale atat pe cei eficienti, bogati , productivi cat si pe cei puturosi, prosti, ineficienti, scumpi la pret si slabi la oferta.

Singurul lucru care va diminua fenomenul asta tragic va fi doar egalizarea nivelului real de trai. Care se va petrece, dar extrem de lent. La noi in Romania orice evolutie este deosebit de lenta pentru asa cum am spus, venim din trecut cu un bagaj enorm plin cu bolovani! Ceea ce mii de ani ne-a ajutat sa nu devenim slavi sau alte specii si sa ramanem o insula de latinitate intr-o mare slava, acum ne trage inapoi. In special incapatanarea in conservare a tarelor, a relelor noastre cu care ne drogam sau mai bine zis, cu care suntem crescuti. Unica arma impotriva acestei otravi este invataura, educatia, mintea..... deci slaba sansa de mai bine pentru viitor avand in vedere ce se intampla acum!

Asa ca raspunsul la intrebare este simplu (din punctul meu de vedere) - evident ca orice om normal cu mintea intreaga s-a gandit la asa ceva! Cu putintza e mai complicat.

Si ceva de lecturat sa vedeti cum stam:
Creșterea vârstei de pensionare ar fi absurdă”. România, între declin demografic sever și politici publice haotice
https://pressone.ro/cresterea-varstei-d ... a-romaniei
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Post by SOLO »

Fumoase raspunsuri, imi pare bine ca am pus intrebarea.

Marturisesc ca la 21 de ani am plecat datorita:

1.
deci slaba sansa de mai bine pentru viitor avand invedere ce se intampla acum!


Cam pe la varsta de 20 ani m-am angajat intr-un loc in care oamenii nu mai aveau sperante; atat personale cat si cu privire la viitorul tarii.
Mi s-a parut un risc prea mare atunci.

2. Curiozitatea

Eu as pleaca la fiecare 2-3 ani intr-un loc nou.
Mi se pare prea frumos sa cunosti atatia oameni, locuri si obiceiuri.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Post by _BGD_ »

Solo,

Interesant, pentru mine cel putin, daca as afla si varsa dvs? Nu neparat fixa, macar acolo in zecimi de ani...? Sa pot localiza in timp si SOLO-ul de la 20 de ani...

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Post by SOLO »

Nici un secret, 43 de ani. La 20 de ani m-am angajat intr-o intreprindere in care pe vremea lui Ceasca avea 9-12 mii de angajati. Colegii tineri dar si mai in varsta mi-au urat bun venit cu pariuri la nivel de departament: "Pariez ca asta pleaca in-afara in maxim 1 an". Asa a si fost...
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Post by momolo »

E chiar foarte legat de subiect si e de azi:
Ați recomanda unor străini să se mute în România? Cei mai mulți spun că „nici pomeneală”, alții însă sunt convinși că „trăim în ultima țară liberă din UE”
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-2 ... ra-din.htm
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: V-ati gandit vreodata sa plecati din tara?

Post by SOLO »

momolo wrote:
04 Feb 2022, 16:39
E chiar foarte legat de subiect si e de azi:
Ați recomanda unor străini să se mute în România? Cei mai mulți spun că „nici pomeneală”, alții însă sunt convinși că „trăim în ultima țară liberă din UE”
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-2 ... ra-din.htm
Sincer, nu reusesc sa citesc pana la capat acel articol, mi se pare ca impune din start un tip de dezbatere cliseu.
De obicei nu sfatuiesc pe nimeni sa plece sau sa se intoarca, ba chiar evit cat pot o dezbatere de acest gen pentru ca sunt foarte multe aspecte de care trebuie tinut cont. Asa cum argumenteaza si momolo, fiecare cu valorile si referintele proprii.

Totusi, astazi mutatul in strainatate mi se pare interesant ca si optiune, poate este adevaratul motiv pentru care subiectul este tot mai dezbatut.
Posibil sa apara aceleasi sentimente ca pe vremuri, cand oamenii decideau sa se mute de la tara la oras sau viceversa :wink:

Eu as inlocui "plecatul" cu "mutatul" din tara.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

Post Reply