Anul cutremurelor

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Anul cutremurelor

Post by LEKTOR »

Haiti 7.0 , Chile 8.8 , Mexic/SUA duminica de 7.2, azi in Indonezia 7.8

Oare o veni cel mare si in RO ?


http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/ ... -2010.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.cutremur.net/index" onclick="window.open(this.href);return false;

Tot aici - putem sa derulam amintiri despre fostele mari cutremure de la noi, incepind cu cel din 1977, apoi '86,'90 si '04
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by Adrian_2k8 »

Cel din '77 a fost cel adevarat. Si nu a fost deloc funny! Restul au fost un fel de glumite, un fel de Unitre. :)
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

Pregatiti pe naiba. Orice va fi peste 6,7 grade va produce pagube mai mari decat in 1977. Daca se depaseste 7 grade distrugerea Bucurestiului va fi enorma. Sunt sute si sute de cladiri construite prost inainte si dupa 1940 care au fost deja "fragezite" in 1977 si 1986 si care nu stau in picioare la peste 6 grade si 1 minut.
La un moment dat am avut o cladire de importanta publica construita dupa toate regulile la beton in anul 1974 si am gasit ca tot betonul era microfisurat si marca betonului de rezistenta se apropia spre cea de shapa. Pe langa ca fusese turnat prost, regulile de calcul in 1974 erau de 4 ori mai lejere ca azi cand din pacate s-a exagerat in directia opusa, ceea ce e deasemenea rau.
Vor cadea si structuri noi construite dupa 1990 cand toti si-au bagat picioarele.
Cred ca cele mai putin afectate proportional cu numarul si extinderea vor fi, culmea, blocurile ceausiste care stau saracele destul de bine. Vor mai pica cateva din ele acolo unde s-a furat la materiale inainte de 1977 insa cele facute intre 1977 si aproximativ 1984 sunt absolut sigure desi calculul seismic era mai lejer ca cel de astazi (exagerat aiurea).
Cred ca in special centrul va fi facut morman, Balcescu - Magheru dezastru, jos aproape tot. Depinde mult de tipul seismului iar noi in tara asta avem vreo 2 tipuri principale (alternative) si multe sub-feluri.
Mie personal nu-mi place cum au supra-rigidizat in ultimii 10 ani cladirile noi inalte. For fi eforturi enorme in fundatii iar solul Bucurestiului e prost si slab, studiile geo nu sunt prea aprofundate si e posibil sa vedem blocuri noi din categoria de peste 10 etaje rupte intregi cu totul ca in Turcia si picate intr-o parte.
Din pacate se mai intampla un fenomen, a scazut mult nivelul de profesionalism la tinerele generatii. Aia mai batrani sustin meseria deocamdata, insa loazele tinere sunt cum sunt in toate domeniile.
Mai e si problema disciplinei publice si generale, cu zeci de clase mai jos decat era in vremea comunista. Acum isi fac toti de cap, e sat fara caini iar in caz de calamnitate vom asista la haosul autoritatilor (de rahat) asa cum vedem anual la actiunea "dezapezirea" cand constant sunt surprinsi de vremea rea. Va fi mult mai rau ca in 1977.....
Din pacate in privinta structurilor ce prezinta pericol la seism nu s-a facut NIMIC dupa 1990, inafara de buline rosii (eliminate de catre chiriasi si proprietari ca sa nu le scada valoarea la vanzare). Depinzand de ora seismului vor fi victime mai multe ca oricand in istoria cutremurelor din Romania, va fi ceva de genul "Haiti din Europa"....
Ne-o meritam, avem intotdeauna ce votam si ce avem in cap iar ca sa te poti descurca in astfel de mega-calamnitati totul trebuie pregatit din timp cu ani si ani de zile, trebuie responsabilitate si disciplina, fix ceea ce nu exista in tara asta.
Marmureanu bate si el campii cu gratie, nu are nimeni cum sa stie cand va fi cutremur, poate fi si in urmatoarele 5 minute dar si peste 5 ani, oricand si de orice fel.

In 1977 a fost un tip de seism care distruge structurile inalte iar in 1986 a fost alt tip de seism care distruge structurile joase. Asa ca in tara asta avem de toate, sa nu zicem ca ne lipseste ceva.

Mai adaug ceva - toti primarii Bucurestiului dupa 1990 au fost in opinia mea scursoarea societatii, ultimii oameni, cei mai jalnici administratori si cei mai mari mafioti si banditi care au jefuit ca in codru bietul Bucuresti desfigurat deja de "iepoca de aur", desfigurat si mai rau dupa aceea. Dar acum avem "supremul" primar, cel mai jalnic si mai incompetent pe care l-a avut biata capitala vreodata, inconjurat de o haita de incompetenti si banditi. In opinia mea, administratia Bucurestiului din ultimii 20 de ani a concurat cu un seism de proportii asa ca un cutremur pe bune va dubla nenorocirea bietului oras ingropat in praf si gropi.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

http://stiri.rol.ro/cutremurul-va-lovi- ... 08869.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Totusi, cutremurul din 31 august 1986 care a fost peste 6 grade si din cate retin, a fost de mare adancime, cam incurca socotelile in ceea ce priveste alternanta, in opinia mea.

Insa daca facem un alt "calcul statistic" bazat pe "regula", o nenorocire nu vine niciodata singura, foarte probabil sa avem unul mare anul asta sau la anul in primavara. Personal il vad cel mai probabil in octombrie 2010. Nu ma intrebati pe ce ma bazez, ma alatur si eu marelui cor de "Mafalde" de ocazie care intr-un final nu ghicesc nimic (poate.... :roll: ).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Anul cutremurelor

Post by Obelix »

In plus, oamenii vor putea "multumi" si comerciantilor care au taiat elemente de structura la parter, ca sa isi "optimizeze" spatiul comercial... :evil:
Tata a fost rechizitionat in '77 si trimis in Bucuresti, ceea ce a povestit a fost un imens cosmar... eu eram copil pe atunci...

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Anul cutremurelor

Post by bnt »

Pan' la urma singurul test pe bune pe care-l da o constructie e ce face la un cutremur mare, si blocurile alea urate din perioada pre-'77 s-au comportat bine, naiba stie cat de bine le-o mai fi structurilor alora dupa inca 2 cutremure micute da' logic ar fi sa nu pice in masa la un cutremur mare, in schimb nu le vad bine pe cele facute prin '40 si nici pe cele din perioada de varf a boom-ului imobiliar. Nu cred ca vreuna din cladirile mai mici "consolidate" cu tirantii aia penibili o sa ramana intreaga. N-am nicio incredere in capacitatea de reactie a autoritatilor intr-o asemenea situatie. Nu stiu cate spitale or sa ramana functionale dupa un cutremur mare. Nu cred ca o se poata misca rapid vreo masina de interventie prin Bucuresti, mai ales prin centru. Una peste alta, cred ca la un cutremur ca ala din '77 o sa iasa mai nasol, iar unul mai mare o sa fie ceva gen Haiti...

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by Adrian_2k8 »

...si vai de boxulitele noastre. :D Cred ca se vor vinde foarte bine adezivul pt. parchet (lemn) si folia autocolanta, dupa cutremur. Dar asta ar fi ultima grija. :(

PS: Cum o fi sa-ti cada peste tine o boxa de 100Kg? :P
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by momolo »

PS: Cum o fi sa-ti cada peste tine o boxa de 100Kg?
pai intrebarea este ce cauti sub boxa cand e cutremur ?! :lol:

Din cate am observat, cel mai bine se comporta lucrurile pe rotile. Asa ca si boxele ar trebui sa stea pe niste rotile dar nu e prea audiofila treaba asta.

Cele mai bune sisteme sunt cele elastice care cedeaza gradat. Exceptand structurile anilor '90 construite dupa cum i-a taiat capul pe unii, ma uit cu ingrijorare la unele structuri inalte mai noi care sunt turnate cu sectiuni mari de beton cu foarte multe diafragme rigide gen buncar. Acum e moda sa le betoneze cat mai rigid, insa in trecut s-a tot demonstrat ca cea mai buna solutie ramane structura usoara si elastica. Nu cred ca turnurile noi cu structura metalica vor avea de suferit dar ma gandesc cum se vor comporta fatadele din sticla ?!
Una peste alta, personal nu-mi place noua tendinta de a rigidiza cat mai mult cu diafragme de beton. Dau un exemplu - cele 3 turnuri de locuinte construite noi in zona Calea Dudesti inspre intersectia cu Vacaresti. Structuri ultra rigide din beton, un soi de buncare supraetajate.
Apoi mai sunt alea fara grinzi cu plansee intepate de stalpi cum e una noua pe Calea Victoriei sau cele cu deschideri si console foarte mari.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Anul cutremurelor

Post by LEKTOR »

In 77 3 structuri au cazut din cauza modificarilor facute la parter

- Blocul Stefan cel Mare / Lizeanu - era un loto la parter, s-a taiat un stilp de rezistenta pt a se introduce o Dacie 1300 in vitrina !!!!
- cofetaria Scala - s-a taiat stilp de rezistenta pt a se largi spatiul comercial
- bloc din Pta Rossetti - parter modificat pt parcare subterana

Cel din 77 a fost mult mai zdravan ca cele din 86/90 - era seara, dupa ora 9, tocmai terminasem masa cu parintii, urma marea dezbatere - tocmai luasem in ziua aceea de vineri primul si ultimul meu 4 la matematica in scoala primara, nu mai stiu exact ce se intimplase - deci urma marea dezbatere unde asteptam sa iasa si cu ceva kafteli ! Deci tocmai se pregateau " biciurile" cind a inceput dansul - lumina s-a intrerupt, totul se misca in jur, practic simteam ca sint in cadere libera, ca si cum as fi cazut in casa liftului ! Stiu ca a tinut o vesnicie, eram la bloc comunist etj 5 din 10 - singurele crapaturi - doar intre cele 3 scari ala blocului, pe exterior ! In fine, am fugit pe scari cind totul s-a terminat, dar acele momente imi produc groaza de fiecare data cind ma gindesc ! Aveam un acvariu, ceva pesti au murit, in rest nimic ! Afara era o ceata si o lumina rosiatica peste tot, era ora 9:22 pm cind s-a produs. La tv rula filmul bulgaresc Dulce si Amar. A doua zi m-am dus cu tata prin oras, cladiri si moloz peste tot - era o cladire pe Brezoianu la pamint. la fel si la viitorul hotel Bucuresti. Imi amintesc ca atunci, s-a lucrat incredibil de rapid si organizat la refacere, la reconstructia capitalei. Nea Nicu mergea prin spitale, gasisera un supravietuitor dupa 7 zile. Multi au luat locuinte noi pe la Bucur Obor ( si multi care nu fusesera afectati de cutremur ). Imi parea rau de Toma Caragiu care a murit in blocul de la Universitate / Continental, a cazut cu scarile cu toate ca apartamentul sau ramasese intreg. Alte personaje moarte - Doina Badea, regina romantelor de simbata seara - in blocul de linga Continental , Alexandru Bocanet , Ivasiuc. Imi aduc aminte de un cascador de la Buftea care a murit in timp ce umbla dupa supravietuitori.

Celelalte cutremure nu au fost asa puternice, fara distrugeri de blocuri,etc - in 86 era seara, mi-au cazut boxele de pe stative ( de fapt niste coltare ) , doar una a patit un colt infundat. In 90 a fost la prinz primul, apoi seara un after shock - nimic important !

Imi mai aduc aminte ca toti se legau de cele 2 constructii facute de americani - Palatul Telefoanelor in anii 30 si Hotelul Intercontinental - ambele neafectate de nici unul !

Dar ia mai povestiti si voi - si daca mai gasiti ceva poze de atunci, puneti aici linkurile .
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Anul cutremurelor

Post by Adrian_2k8 »

Din cate stiu eu, singurul bloc nou construit care a picat in Bucuresti a fost OD-16 din Militari. Nasol de tot. Am fost personal acolo (cica sa fac poze), l-am prins pe Ceasca, tocmai ateriza cu ARO-ul sa vada situatia. Fara sirene, fara politie, fara mascati, doar soferul si inca doi insotitori. Bine, ca bateau aia la nevoie tot cartierul asta e partea a doua. :) Ce s-a intamplat cu vinovatii (proiectant / constructor) nu mai tin minte dar stiu ca i-au arestat imediat. Si n-a mai auzit nimeni de ei.
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Anul cutremurelor

Post by LEKTOR »

Sfaturi - http://www.monitorulexpres.ro/?mod=moni ... s_id=72273" onclick="window.open(this.href);return false;

http://stirileprotv.ro/exclusiv/exclusi ... toare.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.peteava.ro/id-81894-cutremur ... tremurelor" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Anul cutremurelor

Post by LEKTOR »

La cutremurul din 1977 majoritatea cladirilor care s-au prabusit au fost cladiri vechi, construite inainte de 1950, fara nici un fel de conceptie antiseismica. Dintre cladirile noi, doar 2 s-au prabusit la cutremurul din 77:

1. un bloc din bulevardul Metalurgiei / Militari - asa zisul bloc OD 16, construit in 1970, despre care se stie ca inginerul constructor a furat cat se putea de pe santier ( VA DATI SEAMA ACUM CIT SE FURA LA MATERIALE ) , astfel incat betonul folosit nu mai corespundea normelor. Din cate cunosc, inginerul respectiv a infundat puscaria la scurt timp dupa cutremur. - prabusire totala

LOCATIA pe harta - http://wikimapia.org/1386616/ro/Blocul-OD16" onclick="window.open(this.href);return false;

2. un bloc de pe bulevardul Stefan cel Mare colt cu Lizeanu, construit in 1962, inainte de aparitia primelor norme antiseismice. La parterul blocului se aflau magazine printre care si un salon de prezentare de masini si loterie. Pentru a face loc unei masini in vitrina, a fost demolat un stalp de rezistenta de la parter. In urma cutremurului, din cauza lipsei stalpului si a faptului ca blocul nu a fost conceput antiseismic, stalpii de la parterul primei scari s-au distrus, fiind urmati de cei de la etajul intai. Zona scarii respective s-a afundat cu 2 nivele, dar a ramas in picioare, sprijinindu-se de portiunea neafectata a blocului. - prabusire partiala.
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Anul cutremurelor

Post by LEKTOR »

Earthquake engineering - f.f.f.f.f interesant - http://en.wikipedia.org/wiki/Earthquake_engineering" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
Schindler
Posts: 395
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Re: Anul cutremurelor

Post by Schindler »

In opinia mea vor rezista blocurile construite intre anii 1965-1980. Dupa 1980 saracii constructori, pentru a da blocurile pe banda rulanta cu cerea Ceaucescu cred ca nu au mai respectat normele oficiale - decit pe hirtie.
Dar de departe cele mai catastrofale si proaste constructii cred ca sint cele ridicate intre anii 1990 si 2010 - in special cladirile de locuinte construite special pentru a fi vindute la care nu s-a urmarit decit sa fie ridicate scump pe hirtie, cit mai ieftin in realitate si la care s-a furat in nestire, fara sa se mai tina cont de normele in vigoare.
"Stop hearing music. Start listening to it."

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Anul cutremurelor

Post by Kostas »

Ala din 77 a avut 2 parti, prima parte mai lenta cu miscari orizontale si o a doua parte mai puternica cu miscari verticale. Realmente venea zidul peste tine. Dupa , eu eram fericit, ca nu mai mergeam la scoala. Binenteles am reusit sa o sterg de acasa in zilele urmatoare sa ma uit pe Magheru, cu blocul Dunarea, cu fatada cazuta si cu cada din baie ramasa intacta pe la etajul 4 iar restul blocului cazut. Zob sa facut un bloc prin spatele Palatului Sutu in care a murit tanarul pianist Tudor Dumitrescu. Din ce se relata Dan Grigore plecase de putina vreme de la el si scapase. Blocul Casata era vraiste, la parter fusese o renumita cofetarie care era deschisa pana noaptea tarziu, ranumita prin prajiturile sale. Toata lumea dorea sa vada blocul Scala unde a murit Toma Caragiu. Tin minte ca era o atmosfera de reala solidaritate, oamenii se ajutau intre ei , erau soldati in termen la greu iar eventualii hoti nu prea se aratau, circula vorba ca se va trage fara somatie.
Mie mi-au murit o verisoara si doua matusi intr-un bloc vechi, pe Poenaru Bordea, bloc cu staif si marmura la parter care s-a facut praf, de nu s-au putut identifica victimele.
Atunci Romania si-a permis un lux de neimaginat pentru altii. S-au anulat repartitiile pentru apartamente noi si sinistratilor li s-a dat locuinta pe loc, inclusiv mobila, haine, aragaz, etc. A fost ultima carte a lui Nea Nicu care a fost castigatoare, mergea prin ruine, a destituit pe cativa pe loc. tineti minte ca era plecat in Africa , in Tunisia mi se pare cand a fost cutremurul, ia destituit pe cei responsabili pentru ca nu deschisesera plicurile speciale in caz de calamitate, ca nu actionasera la timp, etc.
Apoi viata a reintrat in normal, pentru mine viata de scolar fara griji, dar nici ai mei nu prea aveau griji (las ca au venit anii 80 sa-i mai dezmorteasca din traiul bun si linistit), vara la mare , iarna la munte, vizitele vizite, masa mare la sfarsitul saptamanii (tineti minte?!) obligatoriu acasa sau la prieteni , cu copii trimisi dupa sifoane si asteptand tortul, cu prieteni spunand bancuri si chefuind pana seara tarziu.
Da Nea Nicu, avea o obsesie, o incrancenare inceputa din 71 cand critica pe unii pentru traiul burghez si delasator.
Concluzia, cutremurul a durat cateva minute si multi au scapat, de cum ne-a tras-o Nea Nicu in anii 80 n-a scapat nimeni.
Despre nenea ala de la Primarie care scoate pamblici pe nas, ce sa mai zic, dupa cum arata strazile cutremurul deja s-a produs, molozul de la un eventuala calamitate urmand sa niveleze gropile din asfalt.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Post Reply