Marmura

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
User avatar
HighEndFan
Posts: 137
Joined: 03 Oct 2008, 15:43

Re: Marmura

Post by HighEndFan »

momolo wrote: Din ce mi s-a parut mie, boxele alea pot fi inaltate chiar multicel fara sa afecteze acustic, poate contrar, s-ar auzi mai bine saltate mai sus.
Asa am gandit si eu dintotdeauna, desi dupa cum stii, chestia asta n-am vorbit-o niciodata (cel putin nu tin minte...) intotdeauna am dorit sa le pot inalta macar 10 cm de la podea pe un postament nu (mult) mai mare ca amprenta talpii.
Intotdeauna am crezut instinctiv ca ridicarea de la sol cu macar 10 cm e mai benefica decat orice material subtire pus sub boxa. Vorbesc de boxele mele.
De fapt visul meu este sa fac un postament din beton cam de 20 de cm pe care sa catar boxele, insa asta e o utopie, n-o sa pot niciodata cara un asemenea colos din beton de aproape 400 kg/bucata, iar ca sa-l fac pe loc...mai bine nu.
Teoria mea este ca ideal este sa izolezi boxa de pardoseale nu cu un material absorbant, ci cu un postament mult mai greu ca boxa insasi. E doar o teorie, n-am testat-o vreodata.

User avatar
aurel pustiu
Posts: 83
Joined: 21 Jul 2009, 18:00
Location: Giurgiu

Re: Marmura

Post by aurel pustiu »

Corect Momolo, toate materialele canta, dar asezate in sandwich se amortizeaza acest efect nedorit.Asta e si ideea.Se obtine o decuplare de podea excelenta, cu baza rigida.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Marmura

Post by momolo »

Cred ca mai am ceva materiale sa incerc, ca vorba aia, pana nu experimentam ne tot dam cu parerea degeaba.

Eu pe vremuri foloseam doua placi de marmura (moale, din Brazilia) de cate 3cm grosime si intre ele un foaming de 8mm din cele care se gasesc la foaie (culoare gris) pentru invelit tevile din cupru la instalatiile de incalzire. Dar atunci aveam bookshelfuri diverse din zona entry-level cu mai putin detaliu si pretentii, deci concluziile nu erau foarte corecte. Intr-un final a sunat mai bine cand am pus boxutele pe souncare cate 3 bucati care stateau pe acest aranjament sandwich care statea pe stendere. Marmura atarna mai greu decat bookshelfurile, poate si de aici imbunatatirea pe care o percepeam atunci.

Acum la prezentele floorstandere mari si grele nu mai utilizez marmura dupa ce mi-am dat seama ca-mi strica sunetul insa am pus niste platforme din parchet de stejar masiv pus in 2 straturi pe directii la 90 grade si lipite intre ele cu adezivul care se foloseste pentru plafoane, ceva care intarit arata ca o spuma alba tare avand un usor rol de amortizare. Insa boxele au spikeurile proprii si apoi platformele le au pe ale lor. Grosimea lemnului natural masiv a ajuns cam la 4,5 cm dar ma gandesc sa fac unele pe viitor si mai groase. Lamelele de parchet sunt maximul de marime, grosime si lungime si au fost lipite cu acest adeziv si intre ele, pe lamba si uluc. Nu am timp de umblat si mesterit, dar as vrea sa fac platforme in 4 straturi. Pentru boxe mai pitice e si mai bine, dar ale mele (Lyrr) sunt cam inalte deja de felul lor, chestie care mi-a taiat elanul sa ingros platformele.

Dupa ce mi-am dat eu seama, un atribut important este greutatea, masa. Recomandabil cat mai grele posibil. Chiar si astea de 4,5cm din stejar masiv sunt foarte grele, dar la boxe asa mari ar trebui si mai grele.

Fara indoiala, canta si lemnul de stejar. Am experimentat influenta si in concluzie mi-a placut ce a iesit. Totusi influentza de la stejar este mica, in zona fineturilor, de la marmura si granit era mult mai mare, boxele sunt grele si au 5 spike-uri de calitate, conteaza mult cum este construita boxa. Defapt exista diferente chiar si intre a pune spike-urile direct pe lemn sau a intercala niste monede de cupru sau aluminiu sau otel, ma refer la diferente in sunet. Cu cat un sistem este mai bun si mai rezolut, cu atat conteaza mai mult chestiile astea.

Totul conteaza, materiale, sandwich, masa, inaltimi, geometrie, etc, depinde de rezultat. Cert este ca dupa jdemii de teste mi-am dat seama ca boxele suna cel mai bine asa cum au fost facute, cu spike-urile originale dar podeaua de parchet nu este rigida, adica parchetul nu sta lipit pe o sapa ci este modelul traditional vechi, pe pardoseala oarba, deci nu suficient de rigida si inerta. Daca aveam podea din parchet din lemn masiv lipit pe sapa nu mai puneam platforme, le dadeam naibii cat colo.

Si cei cu pardoseala din gresie ar trebui sa foloseasca platforme din lemn natural sau MDF sau mai bine sandwich-uri din combinatii, insa fara cauciuc, bureti si alte chestii elastice. Spuma aia de lipit pe care am folosit-o nu este elastica, doar amortizatoare, adica are consistenta dura insa lovita se infunda, nu se sparge.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
aurel pustiu
Posts: 83
Joined: 21 Jul 2009, 18:00
Location: Giurgiu

Re: Marmura

Post by aurel pustiu »

Partea interesanta este ca piciorusele gen con ascutit sunt un fel de "must have" , nu cred ca e loc de intors cu ele, aduc mereu numai lucruri bine. Principiul lor contine si fenomenul de filtrare, de decuplare cat si rigiditate.

Sandwich-urile si ele alcatuiesc o platforma excelenta dar care necesita cel putin un calcul empiric, nu mergi la sigur cu ele. Ca o regula de ghidare ar trebui tinut cont de urmatoarele aspecte: placile de marmura e bine sa fie cat mai mari, mai grele si mai groase. De ce ? Membrana difuzorului ca sa se poata misca trebuie sa i se opuna o forta , o baza rigida in care sa impinga si sa poata pleca in excursia pe care o face. Cu cat aceasta baza care se opune e mai moale cu atat raspunsul membranei nu mai este instantaneu de tip treapta, ci tinde catre o forma de raspuns mai moale, mai rotunjita ca sa vorbim in termeni comuni. Sunetul devine moale, blurat, dispare cumva dinamica si viteza. Totusi forma asta rotunjita aduce si avantaje, anume diminuarea armonicelor. Deasemenea o baza moale amortizeaza bine rezonantele aparute.Deci ca beneficiu sunetul va fi mai soft si mai placut de ascultat, mai suportabil.

Revenind, un sandwich potrivit trebuie sa contina marmura cat mai grea posibil si cu suprafata relativ mare. Materialul de sub ea trebuie sa fie de tip moale care sa poata prelua rezonantele marmurei. Aici intervine stiinta. Materialul moale trebuie sa poata atenua rezonantele dar sa poata opune suficienta rezistenta impactului membranei. Cum se realizeaza asta ? Printr-o suprafata cat mai mare astfel incat forta difuzorului care impinge sa fie distribuita uniform pe o suprafata a materialului moale cat mai mare cu putinta. Practic acest material moale pentru difuzor nu mai este chiar atat de moale, forta de rezistenta mica pe unitatea de suprafata se multiplica de mii de ori in final rezultand o forta de rezistenta suficient de mare ca sa o putem considera tare pentru difuzor. Distributia uniforma a fortei difuzorului pe aceasta suprafata moale care in final se va dovedi a fi tare se realizeaza cu ajutorul marmurei de sub boxa :wink:

Urmatoarele straturi de (marmura - material moale) au rol in plus de disipare a energiei, de spargere a rezonantelor de frecventa joasa in rezonante de frecventa inalta care sunt mai usor de amortizat.

Deci pe final trebuie aleasa cu mare grija structura interna a materialului moale, a suprafetei acestuia si a grosimii acestuia, astfel incat sa poata avea loc fenomenele descrise empiric de mine mai sus.

Momolo ai obtinut rezultate mai frumoase cu bookshelf-urile din cauza faptului ca pentru ele erau necesare suprafete mai mici ale sandwichurilor, fata de necesarul pentru standfloor-urilor.

Dupa ce teste am facut eu cu un floorstand Canton Karat 770 mi-a rezultat o suprafata utila cam de 1m patrat de boxa. De la nivelul asta in sus au disparut neajunsurile si au inceput sa apara avantajele.

Si nu uitati de spike-uri, aduc un plus garantat mai mereu, din ceea ce am observat personal (sper sa nu gresesc exagerat de mult).

Ah, sa nu uit. Momolo, materialul cu care se invelesc tevile termice, acel burete mie mi se pare exagerat de moale. Merge mai degraba polistirenul expandat sau chiar cel extrudat care e si mai dens. Deci material moale nu inseamna chiar fleshcait. Si lemnul esenta moale poate fi folosit ca material moale intre placile de marmura. E moale pentru unde , nu neaparat pentru deget cand il apesi.

Post Reply