Ora este UTC [ DST ]




Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 
  Versiune printabilă

Cum bagam plasma in priza
Autor Mesaj
MesajScris: 19 Ian 2010, 12:39 
Moderator
Avatar utilizator
Neconectat

Membru din: 02 Oct 2008, 10:11
Mesaje: 12756
Localitate: Bucuresti
Un prieten m-a intrebat acum ceva vreme despre filtrele si conditionatoarele de retea care se pot gasi pentru o plasma TV (sau LCD TV) precum si eventual sistemul audio surround aferent.

Initial am facut cateva incercari cu diverse prelungitoare "chinezofile" cu denumiri germanice gasibile prin comert la preturi ce variaza in jur de 100...150 RON bucata.

In decursul vremii am cumparat minim 7 feluri din aceasta specie de prelungitoare. Majoritatea avand specificat filtru RF, protectie la supratensiune si decuplare rapida.

O data am cumparat un astfel de prelungitor de la Altex Unirea etaj 3 dupa ce un angajat de acolo mi-a aratat unul dintre cele cateva tipuri de prelungitoare care i-au salvat calculatorul si monitorul cand i-a fost traznit blocul, caz in care s-au prajit toate aparatele aflate in priza normala infara de cele aflate in acel prelungitor, conform relatarii acestuia. Cert este ca macar un "specimen" de filtru, era testat practic, prezentand protectie in caz de traznet. O testare comandata e imposibila, asa ca o intamplare din asta spune multe.

Am cumparat chiar si doua feluri de stabilizatoare de tensiune cu autotransformator de productie chineza aflate prin magazinele de genul Bricostore sau Praktiker. Pretul e in jur de 200...250 RON pentru unul dat pe la 3000 W iesire.

Efectul pe video - am observat ca exista fara dubiu un efect pe imagine (plasma Panasonic PV80). Nu intotdeauna pozitiv, de exemplu unele filtre fac imaginea mai luminoasa si mai spalacita, altele introduc mici artefacte pe imaginea (din sursa HD), la altele nefiind nici un efect vizibil.

Efectul pe audio - aici e simplu, toate strica sunetul, fiecare in felul sau. Unele taie basul si astfel dau senzatia ca sunetul ar fi mai detaliat, mediile fiind mai perceptibile din cauza asta, altele zbiara sunetul sau il tzaztaie, in general cam toate afectand basul ori prin taiere, ori/si prin calitate. Cei neexperimentati si care nu prea au repere audio sau nu stiu ce vor de la sunet, pot crede ca sunetul e mai clar sau mai detaliat. In realitate aceste filtre de retea nu fac altceva decat sa neliniarizeze si mai mult banda audio favorizand anumite parti, de obicei media de sus si inaltele, lucru care poate induce pacaleala unui detaliu mai mare sau a unui sounstage mai bun (celora care au o parere gresita despre treaba asta si nu au nici un reper sau referinta corecta). In realitate, toate cate am incercat strica sunetul, fiecare in felul propriu, in general actionand spre evidentierea mediilor de sus si inaltelor prin afectarea frecventelor joase. Am incercat o data inclusiv un filtru retea DIY cu rezultate mizerabile, deasemenea afecta aiurea banda audio si timingul in sunet.

Calitatea constructiei acestor filtre "chinezofile" = proasta sau chiar periculoasa.

Ambele regulatoare de tensiune chinezofile au trebuit sa fie refacute. Lipituri (cositor) mizerabile, fire mult subdimensionate (un 3000W adevarat ar topi acele fire), montate prost cu materiale proaste. Dupa refacere au mers ceva mai bine dar numai pe parte video, insa pe parte audio s-au dovedit nefericite.

Intr-un final eu m-am oprit pe parte video la un prelungitor cu filtru produs de SUPRA model MD06-EU Mark II http://www.jenving.se/.

In audio, acest filtru spre deosebire de suratele chinezofile, s-ar mai putea folosi cat de cat. Personal, dupa mai multe teste si combinatii nu mi-a placut. Efectul introdus este clar si constant, orice ai baga in prizele lui (de inalta calitate) - zbiara sunetul, il face mai agresiv, insa nu la modul cum il fac filtrele chinezofile (astea chiar omoara sunetul). Supra se poate folosi si asa, efectul benefic existand totusi, o aparenta marire a detaliilor, insa depinde de sistemul audio si la ce aparate il pui. Merge la sculele cu rezolutie deficitara, sculele bubuite sau cu sunet colorat de lampa, caz in care face sunetul mai sharp si mai vioi (aparent). Nu a fost cazul la mine, asa ca intr-un final l-am eliminat din alimentarea sistemului propriu, insa nu e un filtru prost, dimpotriva, este binevenit acolo unde am spus, de exemplu chiar un sistem audio vintage cu scule vechi si obosite avand rezolutie deficitara. Dar in cazul sistemelor audiofile medii bune, atentie!, acest filtru cam zbiara, cam produce un sunet agresiv si obositor.

Intr-un tarziu mi-a venit ideea sa folosesc acest Supra pentru plasma TV si surround audio (ca tot statea degeaba iar pentru PC-uri, cele chinezofile sunt perfecte, nu merita astea filtru audiofil). Plasma si audio-surround le tin complet separat (galvanic) de sistemul audio, alta priza, alt circuit.

Prima constatare la Supra pe video, a fost ca de obicei - se vede altfel. Imaginea parea un pic mai buna dar mai luminoasa. L-am lasat asa, mai ales pentru protectie impotriva unor eventuale "glume proaste" pe reteaua electrica.

Dupa o vreme mi-a venit o idee, sa ma joc cu prizele acestui filtru si cu cablul IEC care il alimenteaza. Astfel am constatat o chestie incredibila - plasma Panasonic este invers in faza! Eu tot timpul am bagat-o in priza cu faza standart masurand cu un "creion" de tensiune, chiar de cand am scos-o din ambalaj, nu-mi imaginam ca nu au respectat standartul, mai ales ca e prevazuta si cu impamantare, chestie rara in cazul aparatelor video consumer.

Insa in momentul cand am pus-o invers in priza filtrului Supra, imaginea a devenit mult mai buna! Incredibila diferenta! Nici nu e nevoie de mari comparatii, culoarea este mult mai plina, negrul e mai negru, contrastul si fidelitatea imaginii mult mai bune pana la diferenta ca in prezent se vad pana si "puricii" de pe pelicula filmelor!

Din punct de vedere audio pe parte surround nu am testat nimic. Nici nu as incerca, problema e cam relativa, nu cred ca se pot face mari diferente in functia multicanal, poate doar in caz ca as studia diferenta pe receiverul in stereo "pure-direct", chestie care, insa nu mi se pare de interes.

Una peste alta, la cate am incercat eu, va recomand ca pentru parte video (si eventual surround) sa folositi minim un filtru Supra sau unul audiofil. De exemplu, mai trebuie sa mentionez ca acum ceva vreme am incercat pe plasma TV si un filtru audiofil FISCH. Rezultatul era simplu si evident, in mod categoric se vedea mai bine. Deasemenea foarte bun la treaba asta, ba as spune, mai bun decat Supra (dar si costa mai mult) insa nu am experimentat destul la vremea aia.

Mai trebuie adaugata o chestie pe care o stiu deja multi, conteaza mult si cablul de curent IEC folosit la aparate sau/si filtru. De exemplu, Panasonic are deja in dotare un cablu foarte bun cu ferite pe el. Am incercat sa-l schimb cu altele insa a ramas asta.

As indrazni o concluzie - pare ciudat, nu stiu si nu-mi bat capul cu explicatia, dar cred ca filtrele de curent care dau rezultate pozitive in audio, dau rezultate bune si in video. Reciproca e si ea valabila. Nu pot spune ca am incercat atatea cat sa pot trage concluzii generale, dar din toate testate de mine, se pare ca fix alea folosibile in audio sunt folosibile cu rezultate bune si in video.

De remarcat diferentele pe imaginea unei plasme functie de alimentare si cabluri. La fel de mari ca in audio-stereo. As mai face o analogie, dar asta e ciudata rau - filtrele care zbiara sunetul, fac si imaginea mai luminoasa. Nu ii pot da titltul de concluzie, e mai mult o constatare din cateva experimentari, posibil o simpla potriveala, dar prea s-a potrivit!

Oricum, aceste filtre de curent sunt de preferat, reprezinta o protectie suplimentara a aparatelor video-surround.

Acele filtre care isi fac treaba de protectie corect (ATENTIE - unele chinezisme nu fac protectie corecta!) pot sa ne scape de incidente foarte paguboase. Numai acesta ar fi un argument indeajuns pentru folosirea lor.

Insa pe parte de audio-stereo (audiofilie) aici treaba e mult mai delicata. Nu ma incalzeste cu nimic daca am sculele protejate la supratensiune sau traznete daca suna mai prost cu filtrul la retea. Aici intervine altceva, conditionatorul de curent! Am auzit de cineva care si-a bagat si plasma intr-un conditionator mare de la Accuphase pentru ca o avea legata (galvanic) in sistemul audio, deci toate sculele au fost bagate in conditionator pentru ca asa si este normal (e aiurea sa bagi unele aparate in conditionator si altele pe afara, toate legate galvanic intre ele, prin mase). Rezultatul povestit de mai multe persoane, plasma se vedea categoric mai bine.

_________________
„E dificil să eliberezi proştii de lanţurile pe care le venerează” (Voltaire)


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 19 Ian 2010, 15:08 
Moderator
Avatar utilizator
Neconectat

Membru din: 05 Oct 2008, 16:08
Mesaje: 1774
Localitate: Audiofilsburg
Pt sistemul audio/video pt home theater folosesc Panamax 5400

http://www.panamax.com/Products/A-V-Com ... 00-PM.aspx

Pt detalii vedeti brosura din link

Poze interior si altele - http://www.audaud.com/article.php?ArticleID=4531

Pt audio 2 canale - Acoustic Research PW101

http://www.hhgregg.com/ProductDetail.as ... 20186#page

_________________
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 19 Ian 2010, 17:41 
Moderator
Avatar utilizator
Neconectat

Membru din: 02 Oct 2008, 10:11
Mesaje: 12756
Localitate: Bucuresti
LEKTOR
Citat:
Pt audio 2 canale - Acoustic Research PW101

http://www.hhgregg.com/ProductDetail.as ... 20186#page
- ai incercat sa compari cum se aude mai bine, cu acest filtru sau fara (direct in priza) ?

_________________
„E dificil să eliberezi proştii de lanţurile pe care le venerează” (Voltaire)


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 19 Ian 2010, 18:13 
Moderator
Avatar utilizator
Neconectat

Membru din: 05 Oct 2008, 16:08
Mesaje: 1774
Localitate: Audiofilsburg
Inca nu, inca lucrez la forma finala a componentelor .

_________________
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 19 Ian 2010, 18:27 
Neconectat

Membru din: 19 Ian 2009, 13:01
Mesaje: 1444
In concluzii este si un procent de placebo :?:
Ca "toma necredinciosu' " cum ma stiti, remarc ca acuma cativa ani curentul "purificat" era destinat doar si EXCLUSIV partii audio, iar nici un audiofil care se mandrea cu titllul nu recunostea ca are vreun ecran mai de calitate si un amplificator 5.1 pe o raza de 50 de mile marine de instalatia sa stereo.
Acum lumea e mult mai dezinvolta ca sa-si faca "coming-out-ul" cinefil, daca continua asa in 10 ani se va pretinde ca si bitii curg mai usor prin computador daca ti-ai tras un fir direct din centrala... :lol:


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 19 Ian 2010, 18:47 
Moderator
Avatar utilizator
Neconectat

Membru din: 05 Oct 2008, 16:08
Mesaje: 1774
Localitate: Audiofilsburg
In anii 80, foloseai doar cablurile care veneau in cutie cu respectivul, totul era bagat direct in priza, fara alte verigi intermediare, si se auzea bine, sunet pur analog !
Acum fiecare pas comanda ceva extra - cabluri, mufe speciale, uleiuri, prelucrari,etc - eu sint adeptul la asa ceva DAR numai in limita bunului simt, fara a trece granita in Pandora adica spre tarimuri exotice !

_________________
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 19 Ian 2010, 21:03 
Neconectat

Membru din: 09 Oct 2008, 20:30
Mesaje: 380
http://www.apc.com/resource/include/tec ... ku=LE1200I

Asta este un regulator de tensiune, stie cineva daca si ce influenta poate avea asupra echipamentelor audio/video?
Functia de protectie este idubitabila dar poate afecta performanta aparaturii in vreun fel.


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 19 Ian 2010, 21:07 
Avatar utilizator
Neconectat

Membru din: 06 Dec 2008, 14:38
Mesaje: 631
Localitate: Bucuresti
puf scrie:
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=LE1200I

Asta este un regulator de tensiune, stie cineva daca si ce influenta poate avea asupra echipamentelor audio/video?
Functia de protectie este idubitabila dar poate afecta performanta aparaturii in vreun fel.


Am eu de vreo luna si ceva asa ceva si pot sa ma felicit pentru asa achizitie.
Acum parametri retelei de curent alternativ sunt normali si la aparate se cunoaste o diferenta substantiala de transparenta, calitate, adancime a bass-ului, etc. Are iz de conditionator dar nu se poate totusi compara cu unul dedicat audio, cum sunt cele de la Accu de ex.

nu l-am pus inca pe vreun aparat video.

_________________
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 20 Ian 2010, 13:13 
Moderator
Avatar utilizator
Neconectat

Membru din: 02 Oct 2008, 10:11
Mesaje: 12756
Localitate: Bucuresti
Obelix
Citat:
EXCLUSIV partii audio, iar nici un audiofil care se mandrea cu titllul nu recunostea ca are vreun ecran mai de calitate si un amplificator 5.1 pe o raza de 50 de mile marine de instalatia sa stereo.
- acum doar cativa ani conditiile economice si tehnice erau cu totul altele. Succint:

1. sistemele surround costau mai mult ca azi, cele cat de cat performante costau enorm astfel ca alegerea economica era, ori stereo bun, ori surround. Chestie de bani si calitate oferita raportata la banii ceruti. Azi se ofera pe parte video si audio surround o calitate mult mai buna la aceeasi bani.

2. chiar si pe partea stereo-audiofila situatia gamei ieftine si medii s-a imbunatatit in ultimul timp din punct de vedere calitate audio raportata la banii ceruti. Adica s-a mai ascutit concurentza o data cu imputinarea publicului platitor si amator de asa ceva si culmea, inmultirea firmelor si ofertelor peste care mai vin si chinezii cu marfa lor de multe kile la bani putini!

3. avand in vedere punctele de mai sus, azi e mai accesibil sa poti cumpara si un sistem video-surround bunicel sau chiar bun pe langa cel audio-stereo audiofil. Acum cativa ani sumele necesare pentru asa ceva erau mult mai mari si ceea ce primeai pe parte video, mult inferior, astfel ca alegerea de bun simt era "ori sau ori".

Cat priveste calitatea video dependenta de alimentare - la ora asta pe o plasma medie si cu o sursa HD ai cum face diferente. Acum cativa ani, pe un CRT si cu surse SD nu aveai ce diferente sa faci la prize, era ca si cum ti-ai fi cumparat cabluri scumpe audiofile pentru un sistem audio care ruleaza mp3-uri.

Cat priveste priza si cablurile/filtrele - vezi ca am pus un link cu un review de forum al unei masini de spalat vinil de la VPI unde tipul respectiv masoara cum scade nivelul de zgomot al motorului de aspirator prin schimbarea..... cablului de la priza. Citeste acolo.

_________________
„E dificil să eliberezi proştii de lanţurile pe care le venerează” (Voltaire)


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 22 Ian 2010, 12:56 
Neconectat

Membru din: 09 Oct 2008, 20:30
Mesaje: 380
Am luat APC R-Line 1200, costa ridicol de putin si merita luat fie si numai pentru protectie.
Impresiile sunt la stadiu de impresii nu se pot numi certitudini.
Practic am conectat numai aparatele video, plasma Pioneer , media-centerul, STB-UPC si tunerul DVB-T HD Sagem.
Imaginea imi pare mai curata si usor mai vie, mai luminoasa dar poate fi doar o impresie in lipsa unei comparatii side by side.
Voi incerca si pe audio in curand.

Ce este cert este faptul ca APC nu se incalzeste deloc si nici nu produce vreun zgomot.


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 22 Ian 2010, 13:14 
Moderator
Avatar utilizator
Neconectat

Membru din: 02 Oct 2008, 10:11
Mesaje: 12756
Localitate: Bucuresti
cum ai rezolvat cu impamantarea ? Ai pus-o sau nici una fara ?

verifica fiecare in faza. Dupa cum am scris mai sus, Panasonicul meu este invers in faza. A contat foarte mult gasirea fazei corecte.

_________________
„E dificil să eliberezi proştii de lanţurile pe care le venerează” (Voltaire)


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 22 Ian 2010, 15:06 
Neconectat

Membru din: 09 Oct 2008, 20:30
Mesaje: 380
Nu am impamantare la prizele din camera.
Nu am verificat faza, apropo cum si ce trebuie verificat? sunt toate bagate de-a valma fara nici o verificare.Oricum sursele video sunt toate alimentate prin alimentatoare AC-DC pe cablu.


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 22 Ian 2010, 19:59 
Neconectat

Membru din: 10 Mar 2009, 14:53
Mesaje: 79
In primul rand trebuie sa ai o plasma de calitate, panasonic monitor seria profi. Daca nu ai asa ceva cumperi un procesor video decent care stie sa faca un up-down scaler de calitate. ex... DVDO , Faroudja etc si cabluri decente Alimentare si HDMI-uri. Dar nu rusesti :lol: .

Ce procesare video poate sa sa aiba o plasma care e retail toata 1000 E?


Sus
 Profil  
 

Re: Cum bagam plasma in priza
MesajScris: 22 Ian 2010, 21:45 
Neconectat

Membru din: 09 Oct 2008, 20:30
Mesaje: 380
Pai era vorba de o plasma de 6000 euro, nu din liga Panasonic, daca asta ar conta.
Procesarea video este destul de buna sa te faca sa nu cauti un VP.
Azi am reluat testele si impresia initiala se mentine este imaginea mai curata si mai vie.
Am facut si un scurt test audio si sunetul pare mai detaliat dar mai aspru.Diferenta este mica, mai degraba se observa diferenta dupa incalzirea aparatelor la 30 minute de la pornire cand sunetul devine mai fluid si mai fin.


Sus
 Profil  
 

Afişează mesajele din ultimele:  Sortează după  
Scrie un subiect nou Răspunde la subiect  [ 14 mesaje ] 

Ora este UTC [ DST ]


Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat


Nu puteţi scrie subiecte noi în acest forum
Nu puteţi răspunde subiectelor din acest forum
Nu puteţi modifica mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi şterge mesajele dumneavoastră în acest forum
Nu puteţi publica fişiere ataşate în acest forum

Căutare după:
Mergi la:  

Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Translation/Traducere: phpBB România