Achizitionare cd player!

A fost odata ca niciodata
Post Reply
Adrianu
Posts: 3
Joined: 01 Oct 2012, 18:23

Achizitionare cd player!

Post by Adrianu »

As vrea sa achizitionez un cd player,asa pentru vremurile de nostalgie :P si m-am oprit asupra a 3 modele.Nu vreau ceva neaparat hi-end sau foarte scump,cap de serie etc...ptr ca nici bugetul nu-mi permite.
Am gasit la un pret bun:

1.Denon DCD-910,cam 150 de lei
2.Denon DCD 1400,cam 200 de lei
3.Technics SL PS620A,cam 200 de lei

Ce parere aveti de cele 3 modele asa ptr ascultare ocazionala,fara boxe sau amplificatoare cu pretentii,etc.Personal ca si aspect si etc imi place technics,la denon nu-mi plac carcasele de plastic.Care ar merita cumparat,avand in vedere ca am avut inainte un sony cdp790(dac-uri cdx...).Mai multe informatii despre ele se gasesc oarecum usor pe internet.
Daca nu am postat la locul potrivit rog un moderator sa mute topicul.
Multumesc

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Achizitionare cd player!

Post by momolo »

Adrianu wrote:1.Denon DCD-910,cam 150 de lei
2.Denon DCD 1400,cam 200 de lei
3.Technics SL PS620A,cam 200 de lei
Toate 3 modelele sunt construite trainic, rezistente in timp (mai mult Denon, printre cele mai fiabile) insa calitatea sunetului nu este din cea mai deosebita. Ambele Denon suna nemuzical si oarecum artificial iar Technics-ul respectiv suna intunecat si cam mort. Toate aceste 3 modele sunt banale mediocritati iar preturile la care le-ai gasit nu sunt cine stie ce afacere, alea sunt preturile "de piata" (second) dar se poate si mai ieftin.
Nu-mi permit (din jdemii de motive) sa-ti recomand ceva anume dar atat pot spune, lista este mediocra din toate punctele de vedere si chiar la banii astia poti gasi playere mult mai frumos "sunatoare". Si nu e nevoie s-o spun, o cam stie toata lumea, nu-i musai sa fie model de top si sa coste mult ca sa sune bine. Iar diferenta intre diverse modele ale aceluiasi brand poate fi extrem de mare si nu e proportionala cu "rangul" modelului respectiv; exista cazuri in care un model inferior suna mai bine ca unul superior.
Si evident, fiind second hand conteaza foarte mult starea tehnica, cum au fost conservate. Un player tinut in praf si fum de tigare este compromis; un player folosit abuziv, deasemenea; unul reparat de mesterul Dorel nici nu merita ridicat de pe pubela, etc, etc
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Adrianu
Posts: 3
Joined: 01 Oct 2012, 18:23

Re: Achizitionare cd player!

Post by Adrianu »

Multumesc pentru raspuns :)
Stiam oarecum de la inceput ca nici un model din lista nu exceleaza la vreun capitol insa cum am spus nici pretentii mari nu am.Vreau un cd asa sa imi aduc aminte de perioada de "glorie" a sculelor bune facute odata si cand am chef sa ascult un cd fara sa mai dau drumul la pc.
Ma gandeam sa fie si cat de cat usor reparabile,in special blocul optic sa fie gasit oarecum mai usor,cu toate ca nu cred sa stea mai mult de 2,3 ani la mine un asemenea cd...cu siguranta o sa vad altceva si o sa ma plictisesc de ce am.
Daca tot am deschis subiectul se pot da 2,3 exemple si de cd-uri bune care suna mai bine,sau eventual au alte plusuri fata de cele enumerate de mine.Binenteles cred ca ati inteles suma in care ma invart,ptr ca nu am chef sa dau 500 de lei pe un cd oricat ar fi el de super :)
Ne auzim.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Achizitionare cd player!

Post by momolo »

Oricum, pana si astea 3 suna mai bine ca orice PC + placa de sunet home user (si defapt chiar si multe placi de sunet din zona profy sau diverse pocnitori dedicate pe structura "PC audio").

De reparat nu e cazul, sfatul meu este sa uiti de aceasta notiune. La banii astia nu repara nimeni dintre cei care stiu cu adevarat sa repare ceva. Motivul este simplu, costul manoperei e mai mare decat pretul de piata second hand al intregului aparat, costul eventualelor blocuri optice nu justifica reparatia si evident, acestea nu se mai fabrica de o mie de ani, ceea ce eventual se poate gasi dintre piese uzate recuperate sau stocuri tip "NOS" costa peste pretul intregului aparat second hand.

Genul asta de jucarii trebuiesc verificate la cumparare sa functioneze cat mai bine si daca se strica, drumul la pubela. Oricum, ma indoiesc sa ai timpul necesar uzarii din prea multa folosinta chiar daca aparatul e deja uzat intr-o anume proportie.

S-au dus vremurile alea cand puteam vreunul sa uzam aparate! Nu mai exista timpul liber de alta data si in plus, o mare parte este monopolizat cu multe alte activitati si tentatii (inclusiv PC-ul la care scriu acum :D ).

Exemple nu-ti pot oferi din varii motive. Orice aparat vintage pomenit aici a fi bun, automat ii creste in secunda urmatoare valoarea pe piata trancotara (multi citesc, putini posteaza dar mai multi noteaza :D ). Am observat in decursul timpului acest fenomen care poate duce la dublarea sau triplarea pretului.
Apoi mai e un motiv, multi nu au discernamant si inteleg mot a mot. O alegere trebuie facuta in cunostinta de cauza si dupa o anume experienta practica, un anume "stagiu" care necesita timp, bani, pasiune, ori sunt destui care vor s-o ia pe scurtatura inlocuind experienta practica cu "experienta" virtuala (cei care nu au nici macar rabdarea sa citeasca forumul si in loc, pun direct intrebarea care deja are multe raspunsuri in trecut).

Este ceva probabil in natura umana, asta reprezinta puterea internetului si care din pacate, nu are un caracter pozitiv. Chiar si oameni pentru care multe lucruri din zona aceasta de hobby nu mai reprezinta o taina, se lasa influentati de opiniile scrise pe internet, chiar si in conditiile in care stiu ca acele opinii sunt viciate de interese diverse.

Din pacate ceea ce spun mai sus afecteaza insasi rostul de a fi al unui forum dar reprezinta un adevar de viata.... as spune mai degraba, de viata mioritika. E ceva specific national si tine de inapoierea noastra la capitolul educatie si cei 7 ani de acasa peste care se adauga gulagul comunist in care ne-am nascut si format (...deformat) unii dintre noi. Toate aceste cauze au distrus normalitatea alegerii creeand un "om nou" care azi se manifesta plenar in toate domeniile, inclusiv cel politic.

Astfel, mentionarea unei eventuale liste va conduce la mai multe efecte negative decat pozitive. "Forumul" s-a mutat in real life, intre prieteni, in discutiile directe; reflectarea acestora in virtual, aici, in alta parte, ar fi toxica....

Am scris prea mult ( :roll: ) din 2 motive - voiam sa-ti arat ca te afli intr-o partiala eroare de alegere si voiam sa-mi explic retinerea personala la a scrie public diverse sfaturi, diverse opinii, diverse experiente. Sper sa ma intelegi...
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
CC_TM
Posts: 132
Joined: 09 Oct 2008, 14:52
Location: Timisoara

Re: Achizitionare cd player!

Post by CC_TM »

Mie imi plac CD-urile cu mecanica Philips (CDM1, CDM2, CDM4), si iti recomand sa iei ceva de genul asta, dupa buget.
CDM1 e de preferat pentru ca e un mecanism mai solid, dar in general si preturile sunt usor mai mari fata de CDM2 sau 4.
Pentru bugetul alocat poti lua un Philips Cd150 sau Cd160, cu mecanism CDM2, sau ceva similar de la Grundig sau Marantz.
It is a great thing to know the season for speech and the season for silence.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Achizitionare cd player!

Post by momolo »

De acord cu CC_TM insa mai exista si mecanici particulare facute de Matsushita, Sanyo, daca nu ma insel si Olimpus dar si altele (de exemplu chiar si Bang & Olufsen). Din pacate sunt disparute dinainte de 1990, an dupa care au ramas doar mecanici optice Sony, Philips si Sanyo (putine) cu modele economice care au devenit din ce in ce mai economice...

In opinia mea mecanica optica contribuie decisiv la sunetul unui cdplayer. In ziua de azi se acorda o prea mare atentie DAC-ului in timp ce probleme generate de mecanica optica sau de transportul digital sunt foarte mari, partial necunoscute si extrem de influente in sunet. In ciuda diverselor sloganuri de marketing cu jitter-free, etc. La ureche de multe ori cablul SPDIF poate face diferente extrem de mari, peste diferenta intre diverse DAC-uri. In cazul DAC-urilor separate sursa digitala este cel putin la fel de importanta ca DAC-ul in sine insa s-a incetatenit sa nu se ia in considerare acest aspect si sa se discute numai de performantele si calitatile extrambulante ale DAC-ului in timp ce sursa folosita e una de cosmar, gen PC, laptop, etc.

De aceea discutia despre mecanica optica (laser pickup) este foarte importanta nu numai prin prizma fiabilitatii sau a capacitatii sa citeasca CD-uri zgariate sau trase pe PC. Este importanta din prizma calitatii sunetului dar cum lucrurile nu sunt simple, conteaza si sursa de alimentare, conteaza partea de servo a mecanicii optice, conteaza bufferul analogic, etc, etc.

O recomandare imi permit totusi sa fac si in privinta partii DAC din playerele vintage. As recomanda pe cele cu circuit Burr Brown PCM 53, 56 si 67 pe langa TDA-urile faimoase (1540 si 1541), toate cu diverse indicative de serie si calitate, indicativ care le poate diferentia mult in cadrul aceluiasi model integrat DAC.

Sunetul este suma tuturor compromisurilor dintr-un cdplayer astfel ca nu trebuie luata mot a mot o recomandare de exemplu pentru DAC-urile PCM 53 JP. Conteaza tot, mecanica, servo, circuit buffer analog, alimentare, etc.

Si neavand cum sa emit generalitati, totusi exemplific o ciudatenie - am intalnit playere vintage cu un singur DAC care sunau mai bine decat alte modele superioare care aveau mai multe DAC-uri paralele si costasera mai mult. Culmea, modele vechi sunau mai bine ca altele noi cu acreditari superioare de oversampling si multitudine de biti si DAC-uri. Nu spun non-oversampling, spun doar ca implementari diferite suna diferit si de obicei, aici e cam adevarat, ceea ce a costat la vremea lui mult, de obicei suna si mai bine decat ceea ce a fost in serie economica. Evident, cu mici si rare exceptii, aici fiind si miezul dulce al cautarii.

O alta problema este si faimosul matching. Se aplica si la scule vintage. Pur si simplu sunt cazuri in care doua scule bune nu se potrivesc sau cazuri de potriviri excelente dar inexplicabile, adica aparate ieftine care suna mult mai bine ca unele scumpe in anume combinatii. O dau cel mai degraba pe seama impedantelor circuitelor analogice de iesire si intrare si pana nu testam practic, nu stim cum e cu pacatosul asta de "matching" audiofil.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Adrianu
Posts: 3
Joined: 01 Oct 2012, 18:23

Re: Achizitionare cd player!

Post by Adrianu »

Intre timp am mai gasit un Sony CDP-M95 interesant :D
Cel putin are DAC TDA-1541 si la interior e lucrat mult mai bine fata de sony cdp-790 pe care l-am avut inainte...Singura chestie negativa ar fi marimea putin mai mica fata de "standardul normal",are vreo 330mm latime fata de 430mm cat au majoritatea.
Probabil renunt la cele 2 denon si raman in lista doar Technics SL PS620A si Sony CDP-M95,pana la noi cautari.
Technics-ul imi place ca si constructie,aspect exterior,afisaj...etc,dar dupa cum ati precizat mai sus probabil nu suna bine cu DAC MN6474 – MN6626 fata de TDA..

tinel68
Posts: 3
Joined: 28 Nov 2011, 20:21

Re: Achizitionare cd player!

Post by tinel68 »

Salutare ! Daca nu-ti place de cdp-m95 pt ca e prea mic ,iti pot sugera sa cauti modelul cdp750 care e exact la fel pe dinauntru, dar are dimensiuni obisnuite. :) Eu am ambele modele ,dar cred (din proprie experienta ) ca cdplayerele Philips cu Tda 1541 sunt superioare modelelor Sony . La Sony singurul avantaj ar fi laserele , care se gasesc usor.

Post Reply