Page 1 of 1

Optonica by Sharp

Posted: 17 Dec 2019, 07:46
by Kross
A avut vreodată cineva de a face cu produsele acestea? A fost o marcă a lui Sharp, apărută în anul 1976 pentru a concura cu Technics, Sansui, Denon, Yamaha, Integra (de la onkyo),etc, în sectorul hi fi high end, și dispărută prin anii 90. Optonica erau denumite aparatele high end, în timp ce, modelele buget erau numite Sharp, la fel ca la Matsushita, cele high end erau Technics, cele mai low erau Panasonic. Apoi pe la sfârșitul anilor 80 produceau sub acest nume Optonica și VCR ȘI TV. Modele mai de top. Însă prin anii 90 au dispărut încet. Doar am văzut o linie Optonica, Deck - Tuner - Amplificator, și un CD player tot sharp. Dar nu am rămas prea mișcat de ea, suna banal. Bine, nici boxele nu erau grozave, poate și dispoziția mea era una mai tristă , deși designul era deosebit, și avea un finisaj deosebit, niște materiale excelente, și în interior lucrat frumos. De la Optonica am două table interesante, două pick-up uri liniare (rectilinii, tangențiale), RP-114 și RP-117. Le-am luat la pachet cu alte chestii, și erau incluse. RP-114 l-am reparat, era nou și nedesigilat vreodată. Avea și factura de achiziție în interiorul cutiei. E cam genul la care trebuie să desfaci jumate de mașinărie ca să schimbi o curea. Până la urmă l-am dibuit, cu un tutorial pe YouTube am găsit și 2 seturi de ace de schimb în cutie (tare asta, deși ace se găsesc și noi de la AT, am și codul pe undeva cu ce e echivalent din producția curentă ) . Acest pick-up este vertical, și redă ambele fețe ale discului, fără a fi necesară întoarcerea lui. Am avut de furcă cu el, curățat releu schimbător audio, deoarece pe o față se auzea un canal, pe o față celălalt, vaselina originală era piatră. După o revizuire serioasă pe parte mecanică funcționează ca nou. Pe electronică, afară de releul de comutație dintre doze, ce trebuia curățat, nu au fost probleme. Ca sunet...mai am un Technics SL-15, și ăsta sună mai frumos, cu bass mai accentuat și mai dinamic. Sharp sună puțin cam anemic. Acele sunt ca noi, aparatul nu a fost folosit vreodată. CU RP-117 nu am avut timpul necesar, e interesant că bagi discul în el ca într-un cd player, și redă ambele fețe. Dar e mult de demontat.
Pe scurt, RP-114 e mai mult de design, deși și funcțional e interesant. De asemenea, comparativ cu Technics SL-15, sharp intră repede în rezonanță, deși același mecanism e montat pe scule portabile făcute de sharp...
Rp-114 deși are prindere universală la doze, nu merge cu alte doze din cauza senzorilor IR de detectare a trackurilor. Poate a îmbătrânit ceva cauciuc pe la ac. O să văd și asta...una peste alta, este un aparat interesant, la fel și 117. Doar că timpul mă omoară încet.

În rest am văzut cataloage optonica. Aveau scule destul de fățoase, cu specificații bune. Probabil că linia aia, ori nu eram eu în stare prea bună, ori boxele erau slabe ori, nu era împerecheat cu boxele care îi plac. Nu pare să fi fost un brand de mare succes. Sansui, pioneer, Technics, Aurex, Kenwood, Sony, JVC și alții, au fost mult mai populari, auzeai mai repede de ei. Sharp erau de regulă pe TV, VCR, și radiocasetofoane. Prin asta erau ei cunoscuți, aaa, și calculatoare științifice (am unul, japonez original, arată într-un mare fel)
Acum, Sharp a cam rămas o amintire. Deși au fost pionieri în televizoare LCD, mulți ani au furnizat paneluri pentru diverși producători (samsung, panasonic, sony, philips), aveau boomboxuri interesante (dublu casetofon cu 2 casete în același capac), în ultima vreme s-a cam zbătut să supraviețuiască.

Re: Optonica by Sharp

Posted: 17 Dec 2019, 20:50
by Dadix
Iti spun sincer ca sunt interesat de cateva modele de la Optonica .

Re: Optonica by Sharp

Posted: 17 Dec 2019, 23:50
by Kross
Aparatele SHARP în audio, deși bine făcute, nu m-au impresionat. Deși tunerele erau relativ sensibile, lucratura foarte bună, aspect frumos, la sunet nu am rămas cu gura căscată. Mă refer la modele SHARP de duzină, separate. Știu pe cineva care însă a avut (și are încă) o combină sharp cu radio-pick-up-casetofon. Din 1980. Funcționează și azi. Doar ac la doză și curele a schimbat la ea.
Eu m-am uitat așa la Optonica, și sunt chiar arătoase, iar interiorul e chiar frumos. Păcat că nu prea au avut succes, oricum au apărut târziu, într-o vreme când deja JVC, Pioneer, Technics, Sony și alții făceau legea în hi-fi, iar Optonica a rămas cam pe afară, nici nu s-au afirmat prin ceva aparte. Technics s-a afirmat prin pick-up direct drive, Deck autoreverse și cu 3 capete (au fost primii). Jvc primul sistem quartz, SISTEMUL VHS, Sony (alături de Philips) cu CD playerul, (mă refer strict la audio). Sharp însă a avut acele boombox cu dublu casetofon 2 casete în același capac (am avut unul nou în familie, luat în 1990 de la Gepa), aceste pick-upuri care redau ambele fețe ale discului fără a fi nevoie să întorci discul. Din păcate au pierdut piața în fața lui Technics aici. Sharp au fost mai mult cunoscuți pe AV-TV decât audio.

RP114 este destul de delicat, deși e bine lucrat, e destul de pretențios, în plus dacă ai probleme cu cureaua, trebuie demontată toată șandramaua. Dar e ușor de pus la loc, totuși meticulos. La fel, schimbarea acului interior e jale, riști să îl scapi în aparat... Și cade fix unde blochează brațul...și rupe diverse dacă cumva pornește. Capacul nu se deschide dacă nu este pornit. Este mai mult de aspect decât de hi fi. De sunat nu sună rău, dar Technics SL15 pe care îl am, (acesta din urmă este chiar operă de artă), este mult mai legat și închegat, este practic ca și turnat și sună mult mai dinamic, sharp e mai molatic, mai bonom. Însă e de mare efect. Și e cumva pentru cei comozi. La terminarea feței de disc, schimba sensul și trece celălalt ac.

De rp 117 urmează să mă apuc. Dar timpul mă ucide încet. Serviciu, copii, nevastă, astfel că fix de el îmi arde. Poate când va fi soția sătulă de mine și își va vedea de ale ei și când copiii s-or sătura să mă roage să mă joc cu ei. Deocamdată RP-114 e ținut pentru povești. Am discuri cu povești și le pun povești. Unde pui că le plac. Rp 117 este destul de complicat. Orice operație presupune demontarea. Deși pentru ace are capace de vizitare laterale. Dacă la 114 am scăpat ușor, la 117 e mai trist. Tare îmi este că dacă e prea defect (deși e statut în cutie de cca 30 ani), renunț la el. Este practic complicat. Niciunul nu sunt de audiofilie. Deși oferă un confort de utilizare. Și o oarecare siguranță (nu ai cum să atingi discul în timp ce acesta se rotește. Și nu riști să rupi acul. Deși lui rp-114 nu îi plac plăcile prea ondulate... Technics SL15 le ia fără probleme.
Revenind la ce au făcut optonica, mi-aș dori să văd cum sună un set complet inclusiv boxele optonica. Dacă ar suna precum arată, ce bine ar fi, păcat că sunt așa rare (semn că succesul a fost limitat, dar și preț mare, Technics și Pioneer și Sony le-au luat-o în față demult), dar în anii 80 interesul pentru scule audio era în cădere liberă... Dacă însă sună ca ce am auzit de la Sharp...atunci nu mă pasionează, deși boomboxurile de la sharp sunau chiar bine.

Re: Optonica by Sharp

Posted: 21 Dec 2019, 11:05
by Kross
La rp-117 am renunțat, l-am dat de piese cuiva care are unul. Problema la el este reprezentată de plastice, cele de angrenaje. Au devenit casante în timp. În plus are și acele foarte uzate iar doza e de tip permanentă (captivă). Are destule probleme. Cel căruia i l-am dat are nevoie de electronica din el...îmi pare rău după el. Arată că un CD player. Și asemeni SL15 poate fi programat, dar pe ambele fete, adică să redea o melodie de pe o față, apoi una de pe fața cealaltă. SL15 nu poate reda decât o față. Acum mă delectez cu el ascultând muzică de Crăciun, discuri vechi.
Rp-114 rămâne, e o piesă interesantă. Visez însă și la un Technics SL-V5. Am găsit unul, însă e foarte scump și necesită ceva atenție. Probabil nu e grav, chestiile astea japoneze sunt solide, dar nu prea am timp.
Sărbători fericite.

Re: Optonica by Sharp

Posted: 04 Apr 2021, 11:53
by momolo
Uitati aici un sovietic copiat/inspirat dupa Optonica SHARP:

https://www.youtube.com/watch?v=LU5h_n944mY