CD Player Harman/Kardon HD970 - defectiune

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
User avatar
tony_ghitzu
Posts: 6
Joined: 23 Apr 2015, 20:15
Location: Bucuresti

CD Player Harman/Kardon HD970 - defectiune

Post by tony_ghitzu »

Buna ziua.

Am un CD player Harman/Kardon HD970 care are probleme la redarea unor CD-uri - reda cu intreruperi, unele CD-uri fiind aproape neascultabile. Uneori dureaza mult sa citeasca CD-ul pentru prima data si scoate zgomote ciudatele in timpul redarii. Mentionez ca este vorba despre CD-uri originale in stare impecabila, fara zgarieturi sau praf.

Aveti idee ce defectiune poate fi? Poate fi vorba despre lentila murdara? Daca da, CD-urile cu solutie de curatat din comert pot fi folosite pentru a curata lentila? In cazul in care trebuie desfacut playerul pentru curatarea lentilei sau schimbarea unor piese, ati putea sa imi recomandati un service sau un reparator bun, din Bucuresti (preferabil zona centrala)?

Va multumesc.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: CD Player Harman/Kardon HD970 - defectiune

Post by brighty »

Parerea mea: este posibil sa fie murdara lentila (particule de praf depuse, de exemplu), ori - mai grav - sa fie laserul "pe duca"... Nu recomand neaparat folosirea CDului special de curatat lentila (s-a mai discutat chestia asta pe forum), cele din comert nu sunt prea grozave, mai rau pot dauna lentilei zgariind-o. Daca totusi vrei asa ceva, vezi ca se gasea acu' ceva vreme un model (marca acme) cu 6 perii fine, care mi s-a parut destul de ok. Totusi, mai bine ai incerca, personal, sa desfaci capacul playerului si sa observi daca e ceva in neregula cu lentila. Cu un betigas cu vata imbibat in alcool izopropilic, o speli usor iar alcoolul in surplus il stergi, tot usor, cu un capat uscat al betigasului. Daca nici dupa asta nu merge, e clar ca trebuie dus in service! Unde anume...las alti forumisti sa te ajute, daca ai nevoie.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: CD Player Harman/Kardon HD970 - defectiune

Post by momolo »

brighty wrote:Cu un betigas cu vata imbibat in alcool izopropilic, o speli usor iar alcoolul in surplus il stergi, tot usor, cu un capat uscat al betigasului.
NU recomand stergerea lentilei cu izopropilic si nici un fel de solutie cu alcool (evident, nici solutii cu acetona sau terebentina! :) )
Lentiluta laser se poate sterge cu solutii pe baza de apa care se folosesc la stergerea ochelarilor si ecranelor de monitor TFT. Prin supermarketuri (ex. Auchan) se gaseau niste mici spray-uri (defapt sunt pulverizatoare ca cele de parfum) albe, dedicate stergerii ecranelor TFT, laptop, TV. Alea sunt bune deoarece sunt pe baza de apa si speciale sa nu lase urme dupa uscare (de baza sunt ca solutiile de curatat geamuri dar facute sa nu atace plasticul). Cu un betisor de vata nu din cele pentru urechi (sunt prea mici si prea tari) ci din cele pentru bebelusi (asemanatoare dar au maciulia mare, cu mai multa bata pufoasa - se gasesc la supermarket alaturi de cele pentru urechi) se poate da din pulverizatorul de monitoare pe vata (spray-urile astea fac si putina spuma) si se sterge foarte usor fara apasare (cu mai multa zeama) apoi cu cealalta maciulie uscata se preia foarte usor zeama cu grija sa nu curga pe alaturi!
De obicei lentila chiar si cu floci pe ea inca citeste si praful zboara din viteza discului, foarte rar aceste lentile se murdaresc si acestea reprezinta numai varful icebergului, sub ele se afla sistemul de lentile si prisme foarte complicat in care intra cu timpul praful si nu-l mai scoate nimeni de acolo, asezat pe senzor. Se poate folosi un spray cu aer comprimat dar numai de catre mester, nu recomand oricui deoarece poate face varza sistemul laser si adios player.
CD-urile dedicate stergerii lentilelor laser sunt nocive, pot zgaria (deoarece majoritatea lentilelor laser sunt din....plastic!). Iar acestea indeparteaza flocii si praful dar nu curata depunerile de grasime din aer/abur. Tot spalarea manuala e indicata insa nu recomand oricui, multi nu se pricep la chestii elementare si tot se baga, strica si dupa aia cauta mester sa le salveze trancota. Repet, foarte rar e de vina mizeria pe lentila si de multe ori e zburata de fluxul de aer provocat de invartirea discului.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
tony_ghitzu
Posts: 6
Joined: 23 Apr 2015, 20:15
Location: Bucuresti

Re: CD Player Harman/Kardon HD970 - defectiune

Post by tony_ghitzu »

Din fericire a fost doar praf pe lentila, nimic grav. S-a rezolvat la service si acum citeste CD-urile perfect, fara acele intreruperi in timpul melodiei.

Va multumesc pentru contributia la subiect.

Post Reply