Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
User avatar
tony_ghitzu
Posts: 6
Joined: 23 Apr 2015, 20:15
Location: Bucuresti

Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by tony_ghitzu »

Buna ziua.

De ceva vreme ma gandesc sa fac o mica lucrare in apartamentul in care stau cu chirie, si anume o priza dedicata sistemului audio. In prezent, alimentarea sistemului se face dintr-o priza de perete normala (Schneider), instalatia (veche) a apartamentului fiind cu conductori subtiri din aluminiu. Mentionez ca priza nu are impamantare.

Doresc sa trag din panoul de sigurante (automate), pe o siguranta separata, un cablu aparent, pana in camera de auditie, la o priza aparenta.

Nefiind de profesie, pentru lucrare voi apela la o echipa de electricieni, care cu ocazia altei interventii, au verificat panoul si au aflat ca are impamantare (care, in mod ciudat, nu exista pe nici o priza din apartament, fie ele in bucatarie, spalatorie etc.), in acelasi timp confirmand ca lucrarea se poate realiza si ca mai este loc pentru o siguranta. Dar pana sa chem electricianul, trebuie sa achizitionez materialele.

Apelez la experienta dvs. pentru urmatoarele sfaturi:

1 - Considerati ca este necesara mica interventie, in conditiile in care se va face la un pret moderat, cu cabluri si prize non-audiofile, dar totusi de calitate? Mentionez ca stau cu chirie (resedinta stabila) si am un sistem entry level (amplificator vintage, CD player si boxe bookshelf mici moderne), intentiile de upgrade in fiind tot in zona oarecum entry (vintage sau nou - din categoria de pret/clasa maxim, dar maxim, Dynaudio Excite x12 / Yamaha A-S1000 / Accuphase E-204 second-hand). Mentionez deasemenea ca achizitia unui cablu de curent audiofil, pe o lungime atat de mare (20 m), este din pacate exclusa.

2 - Puteti sa imi recomandati ce tip de cablu sa trag pe distanta de 20 m, intre panou si priza sistemului? Rezultatul la care doresc sa ajung este un sunet ceva mai bun si o instalatie mai sigura decat cea din aluminiu subtirel, de acum 30 de ani. Din pacate un cablu de curent audiofil la metru (cum sunt Viablue sau chiar Supra LoRad, vandute de diversi comercianti de la noi) costa mult prea mult pe aceasta lungime, si sunt nevoit sa iau un cablu din comert, preferabil la maxim 10 lei/m.
Trebuie litat sau solid? La ce sectiune? Trebuie ecranat? (nu tin minte sa fi vazut vreodata la magazinele normale de electrice). Cupru normal e ok, din lipsa de OFC? Ma gandeam la cupru litat 3x4mmp, izolatie normala din PVC.

3 - Voi fi nevoit sa utilizez o priza aparenta, probabil similara cu cele exterioare data fiind grosimea mare a cablului. Aceste prize sunt in regula? Ma pot baza pe brandurile mai rasarite din hypermarketuri (Schneider, Legrand)? Daca nu sunt in regula, ce alternative am? Din pacate e semi-imposibil sa dau gauri mari sa-mi pun doza si priza ingropata.

4 - Daca pun intrerupator la priza (intrerupator normal, de lumina), o afecteaza cu ceva? Este recomandabil sau nu sa aiba intrerupator?

5 - Am citit aici pe forum teoria conform careia, daca unul dintre aparate are impamantare si altul nu, este preferabil sa nu aiba impamantare niciunul. In aceasta situatie, nestiind intentiile de upgrade si dorind, in acelasi timp, sa tin toate aparatele audio direct in priza "audiofila", m-am gandit la urmatoarea traznaie: sa pun intrerupator pe impamantare. E posibila si recomandabila ciudatenia asta?

6 - In situatia in care voi utiliza cablu flexibil, m-am gandit la o alta chestie, si anume sa pun o priza fix langa panou, transformand instalatia, practic, intr-un prelungitor de la acea priza. Ideea ar fi: daca mut sistemul in alta camera, zugravesc sau plec, sa imi pot demonta instalatia fara a apela la electricieni. Se poate asa ceva sau am compromis toata instalatia, introducand in sistem inca o priza si un stecher, non-audiofile?

7 - Ce tip de siguranta (automata) imi trebuie? Mentionez inca o data ca nu am tangente cu domeniul instalatiilor electrice, habar nu am cu ce se mananca, eu doar cumpar materialele si apelez la un electrician sa le monteze.

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat parcurgerii acestui post lung.

User avatar
Philalenthes
Posts: 87
Joined: 28 Jan 2009, 07:59
Location: Constanta

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by Philalenthes »

Postarea ta e veche, iar eu nu sunt mare specialist. Imi dau cu parerea doar. Intre timp probabil ca ai facut deja lucrarea.
1. Da , cred ca ar folosi sistemului audio. Cablul de aluminiu sigur, sigur nu este audiofil, nici macar in categoria entry nu poate sa se califice
2. Cablu de cupru plin nu litat (am intrebat si eu despre aceasta chestiune pe altii mai stiutori). Sectiune cat mai groasa.
3. Legrand din seria cea mai scumpa (au si ei mai multe categorii de produse - unele mai ieftine , altele mai bune, deci si mai scumpe)
4. Fara intrerupator, nu are cum sa ajute, doar sa strice inca un contact, mai ales unul gandit pentru veioze.
5. Nu ma pronunt cu privire la chestiunea aparatelor cu sau fara impamantare. Parca am citit si eu chestia asta pe aici
6. Mai bine cablu tras direct la priza aparenta din camera unde se afla sculele
7. Intreaba si tu electricianul care siguranta este mai buna. Legrand ar fi o alegere buna, iarasi orienteaza-te pt ceva de top de la ei, pana la urma pui o singura siguranta nu tot panoul.
bafta
Daca ai facut deja lucrarea sa ne spui ce ai ales si cum a iesit, care sunt rezultatele.
"Acționează în așa fel încât maxima acțiunilor tale să poată fi impusă ca lege universală"

User avatar
tony_ghitzu
Posts: 6
Joined: 23 Apr 2015, 20:15
Location: Bucuresti

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by tony_ghitzu »

Buna ziua.

Acum mai multe luni am realizat instalatia (am chemat electrician pentru bransarea in panou). Dupa cum spuneam in primul post, stand in chirie (cu posibilitate limitata in a face modificari vizibile din avion si greu reversibile) am mers cu solutia de compromis descrisa initial: priza dedicata pe siguranta separata + prelungitor pana in camera.

De la o siguranta dedicata Legrand, cu impamantare, am mers cativa metri (cat mi-a permis spatiul) cu cablu cupru rigid 3x4mmp (ceva gros ca pe deget, vanzatorul zicea ca e pentru bransari sau ceva de genul), pana la o priza aparenta Legrand (cea mai buna priza pe care am putut-o gasi la un magazin normal). De acolo, am creat un prelungitor pana in camera sistemului, dintr-un cablu 3x4mmp din cupru litat (lungime in jur de 12m, din cate imi amintesc), cu stecker si multipriza Legrand, de asemenea cele mai bune pe care le-am putut gasi in comert. Totul este fara intrerupatoare sau protectii pe traseu. In multipriza am pus atat amplitunerul cat si CD playerul.

In seara in care am terminat lucrarea, am dat drumul sistemului. Chiar daca e un sistem cat se poate de trancotar, cunoscandu-i bine amprenta sunetului ca sa zic asa, am sesizat din primele secunde o usoara schimbare in bine in sensul in care sunetul a devenit sesizabil mai clar, mai realist ca scena, cu mai multe detalii pe care nu le sesizasem (pe CD-uri cunoscute, dar si pe radio). Ce am mai observat (experimentand), CD playerul, chiar daca are cablu de veioza nedetasabil, e mai sensibil la schimbarea prizei decat amplitunerul de acum 40 de ani, care are tot cablu nedetasabil (unul sanatos). Mentionez inca o data faptul ca initial, sistemul statea intr-un prelungitor din piata, legat la o priza de perete fara impamantare, cu instalatie veche din aluminiu.

In concluzie, sunt multumit de rezultat. Fara sa cheltuiesc mare lucru, am castigat ceva in calitatea sunetului si am o instalatie mai sigura (impamantare, nu o mai impart cu alte echipamente), ceea ce cred ca este in regula deocamdata. Cu ocazia lucrarii, m-am ocupat si de managementul diverselor cabluri de prin casa, ceea ce iar e bine. Vreau sa cred ca instalatia se poate dovedi o cheltuiala corecta mai ales in cazul unui mic upgrade la componente.

Sunt convins ca am ales o solutie de compromis, dar deocamdata rezultatul este in regula pentru treapta pe care ma situez. As zice ca instalatia nu este ceva definitiv, ci mai mult o incropeala provizorie cum am zis inca de la inceput. Daca voi mai locui aici urmatorii ani, imi pun problema sa inlocuiesc instalatia prizelor apartamentului (electricianul s-a uitat si a fost de parere ca, in cazul apartamentului in care locuiesc, instalatia prizelor ar putea fi relativ usor inlocuita, la preturi acceptabile si cu impact distructiv mic), ocazie cu care o sa realizez o priza de perete pe siguranta dedicata.

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by johndoe21ro »

Ma bucur ca ai simtit diferenta, ca ai simtit ca ai facut o diferenta, mai ales ca zici ca esti la un nivel entry! De regula, consider conductorii solid-core net superiori celor multistranded. Am inteles insa ca solutia ta este provizorie si de compromis asa ca nu mai dezvolt discutia in acest sens. Auditii cat mai placute si urcus lin pe scara audiofila! :)
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
tony_ghitzu
Posts: 6
Joined: 23 Apr 2015, 20:15
Location: Bucuresti

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by tony_ghitzu »

Va multumesc pentru urari. In legatura cu alegerea conductorilor - dupa cum am scris, am incercat sa obtin maximul tinand cont de constrangeri: interventia trebuie sa fie discreta, foarte ieftina, nedistructiva pentru finisaje si reversibila/demontabila.

Intr-adevar, ma situez la nivel entry-entry, practic (cu unele upgrade-uri) la primul sistem hi-fi. Dar deocamdata sunt inca (foarte) tanar, cred ca mai am timp sa ascult muzica si sa invat.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by _BGD_ »

Buna ziua,

Consider oportun acest post sa adresez o intrebare, legata de partea de alimentare.

Pick-up-ul, sursa majoritara de semnal, o alimentez direct din amplificator (acesta avand pe partea din spate o priza, care la oprirea amplificatorului, taie curentul). Din cate am inteles, sculele provenite din rack-uri, mergeau pe ideea ca, din statie se alimenteaza un tuner, un preamp etc, iar cand se inchide statia, se inchid implicit si restul elementelor.

Si acum intrebarea: alimentarea pick-up-ului din statie, versus alimentarea direct din priza (priza trancotistica, cu conductor de aluminiu, bloc comunist :lol:), are impact asupra sunetului final?

Ce-i drept, am folosit pick-up-ul si alimentat direct din priza, dar asta acum ceva vreme, cand aveam alte incinte (intr-o perioada si niste Unitra, in teste sa zic asa - ca tot am citit recent povestea lui momolo = dj la nunta :lol: ).
Priza fiind in spatele unui corp de mobilier, este putin greoi de accesat, dar maine, cu ocazia unor mici aranjamente, o sa trec pick-up-ul direct in priza :idea:

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by Petrescu »

Nu ai niciun motiv sa alimentezi sursa direct din priza, doar daca vrei sa castigi niste brum prin marirea buclelor de masa. :)

User avatar
Catalin K.
Posts: 32
Joined: 25 Nov 2018, 09:17
Location: Craiova

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by Catalin K. »

Bine v-am gasit, ma numesc Catalin, sunt din Craiova si imi place sa ascult muzica buna in putinul timp liber in care nu-mi bat capul si nu-mi prind urechile in atatea scule si cabluri si boxe pe care le tot testez/compar/match-uiesc de vreo 4-5ani in cautarea unui sunet cat mai satisfacator. Genuri muzicale preferate: jazz vechi si actual, vocal si instrumental si muzica clasica. Imi cer scuze pt modul abrupt si postarea kilometrica la care am indraznit, mai ales ca este si prima mea postare, newb pe acest forum (desi il citesc cu nesat si cu mult folos de aprox. un an). Cu aceeasi situatie ca si -BGD- caruia ii multumesc pt deschiderea acestui subiect, ma confrunt si eu de cateva luni, incercand sa pun la punct cat mai corect alimentarea sculelor...Asadar, incep povestea: stand la bloc construit in 1969, doar ca inainte de a incepe lucrarea de montare a unei sigurante separate de la care sa plece un cablu solid (sau litat?) de 3×4mmp, priza aparenta etc, am aflat ca de fapt blocurile in care stam nu mai au impamantare (cum, nu stiu, un electronist mi-a spus, dar nefiind in domeniu, nu pot reda corect toata explicatia, voi intreba si voi reveni cu detaliile) si mi s-a sugerat simplu: "dc vrei impamantare si retea de curent separata pt audiofilie muta-te la casa, tragi curent direct de la stalp..impamantare sanatoasa..fiindca la et. 4/4 nu ai ce sa faci". Totusi, un amic electronist si audiofil mi-a dat sperante, sugerand ca pot face o lucrare de impamantare cu o firma privata, si tras firul pe afara blocului pana la etajul 4 in casa si de aici sa incep corect legatura sigurantelor si a unui cablu separat pt sculele audio. Lucrarea aceasta ar costa minim 1000lei..ceea ce este un pic cam mult, intreb cu respect pe cei mai veterani si cunoscatori in domeniu sau care au trecut prin aceeasi pb si au rezolvat-o, ce sfaturi imi dati? Am tot incercat sa gasesc pe cineva in Craiova cu un aparat numit ohm-metru sau mai exact micro-ohm-metru pt a masura presupusa priza cu impamantare aflata (zice-se) pe holul din fata baii, pt a vedea dc are valori corecte(dc retin bine, val trebuie sa fie cat mai mici, 1-2ohmi?), dar nu am gasit pe nimeni, as fi recunoscator daca am gasim solutiile optime. Discutia despre "curent" si "cabluri de alimentare" audiofile de pe acest forum o cunosc(si sincer imi pare rau ca s-a incheiat, dat fiind importanta acestor aspecte pt un sistem audio serios pus la punct) am citit-o si o recitesc uneori pt a intelege cat mai corect, dar si pt a imi reimprospata memoria cu detalii inainte de vreo discutie contradictorie cu diversi electronisti care vor mortis sa imi dovedeasca prostia, fudulia si lipsa de cunostinte tehnice a noastra, a audiofililor...nici eu nu am crezut pana nu am auzit diferentele cu urechile mele, si intre cabluri de alim. , si dif. de sunet la schimbarea stecherului in priza..compatimesc pe cei invartosati care nu vor sa testeze, dar ii si fericesc pt ca astfel au scapat de o mare bataie de cap, si le multumesc lui Momolo si celor ce au reusit sa tina piept onorabil prietenilor audiofili si chiar electronisti care incercau la discutia cu pricina sa ne convinga cum ca toata povestea cu cablurile de alimentare etc este o gogoasa..Gata, ca am scris prea mult, si imi cer scuze dc am ofensat sau mahnit pe careva.

User avatar
Catalin K.
Posts: 32
Joined: 25 Nov 2018, 09:17
Location: Craiova

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by Catalin K. »

Din neatentie, am facut o confuzie, este de vorba de tony_ghitzu care a deschis acest subiect, iar -BGD- a venit cu importanta intrebare legata de alim. surselor.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by _BGD_ »

Salut Catalin,

Welcome to the dark side! :mrgreen:

Intrebare: ce scule ai in dotare?

User avatar
Catalin K.
Posts: 32
Joined: 25 Nov 2018, 09:17
Location: Craiova

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by Catalin K. »

Salutare, de ce "dark side", te referi la faptul ca pb pe care am ridicat-o a dat si inca da batai mari de cap chiar si veteranilor ca sa zic asa? Eu sper sa fie elucidata odata si odata pb asta si sa fie limpede si luminoasa pt toata lumea-fireste pt cei care vor sa inteleaga si sa lase un pic teoria la o parte sa vada pe teren..ca de multe ori practica/empirica in domeniul asta depaseste teoria. Nu fac pe desteptul, sunt chiar bâtã la cap. electronica, dar urechile nu ma inseala deocamdata, stiu clar ca am auzit diferentele in practica.

User avatar
Catalin K.
Posts: 32
Joined: 25 Nov 2018, 09:17
Location: Craiova

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by Catalin K. »

Asadar, sa raspund la intrebare, o sa insir cam tot ce am adunat in casa, lasand pe viitor setup-urile preferate: Amplif.: Atoll IN 100, power Marantz SM 80, Atoll PR200, power bloc ampli Vecteur 35w in clasa A, preamp.-adaptor de impedanta pe lampi - lucrat de dl Lazaroiu O., Thorens 1250, si 7 amplif pe lampi de care nu ma pot desparti inca, fiecare din ele sunand aparte si exceland pe anumite genuri de muzica/boxe.

User avatar
Catalin K.
Posts: 32
Joined: 25 Nov 2018, 09:17
Location: Craiova

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by Catalin K. »

Ca surse: MSB link DAC 1, Fiio X5 1st gen, un DAC lucrat de un prieten dupa o schema folosita de studio-uri (nefiind electronist nu stiu sa dau detalii prea serioase). Cd-playere: Arcam alpha7, Grundig Fine Arts CD3, Marantz Cd6002(f. sterp, rece, arid si sec pe medii-vocal, dar extrem de rezolut si detaliat, scena ok la cap. muzica instrum.-jazz si clasica..desi pianul suna cam rece..),NAD cd 513 plus vreo trei "vintigioase" de la Philips(deosebit de muzicale pe voci, dar depasite tare la cap rezolutie/detalii/scena/instrum. aglomerate)

User avatar
Catalin K.
Posts: 32
Joined: 25 Nov 2018, 09:17
Location: Craiova

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by Catalin K. »

Boxe: Rega RS5, Rega RS3 (am avut si RS1), AudioPhysic Step(recent m-am despartit de ele), Triangle Titus, Triangle Norma(preferatele mele pe lampi), ASW Gamma, Celestion Ditton 110, Kef Q15.2, o pereche de boxe diy cu dif Polidax fullrange folosite odonioara pe monitoare BBC si cu tweetere de matase Seas, Tandberg TL 5020.

User avatar
Catalin K.
Posts: 32
Joined: 25 Nov 2018, 09:17
Location: Craiova

Re: Priza dedicata pentru sistemul audio - solutie DIY

Post by Catalin K. »

Cãblarie: vreo trei cabluri de alimentare diferite, patru perechi de cabluri de boxe, si tot atatea interconect-uri. Fiind o discutie care se lasa cu scantei de obicei, si nevrand sa le isc, precum nu vreau da creez nici sa alimentez animozitati/antipatii/idei fixiste/preconcepute, imi cer scuze ca nu le insir dupa nume/diy-eri care le-au conceput...dat fiind faptul ca, dupa cum vedeti, chiar nu m-am putut abtine sa nu fac oarecum o clasificare dupa preferinte la sculele insirate anterior la dorinta lui -BGD-. Toata stima.

Post Reply