Amplituner Delia.

A fost odata ca niciodata
Post Reply
Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Amplituner Delia.

Post by Kross »

Am avut scurt timp, primita cadou aceasta statie de la.cineva care a schimbat o cu un home cinema (acum regreta), cu partea FM modificata in CCIR. Cu abtibilduri facute la masina de etichetat puse pe linia uus. E stiut ca de fapt e un unitra aws303 tosca. Nu suna foarte rau, fiind ceva mai bland decat bruta numita A350, schema este simplista, mi a placut faptul ca avea presetari la uus, imi placea si imi place designul Stil japonez, insa se incalzea cam tare daca mergea la puteri prea mari, plus ca era pe 8 ohmi nu pe 4...asta.il facea vulnerabil la nepasare, multi ii puneau boxe de 4...si fie distorsiona fie...se ardea. L am dat deoarece avea doar o intrare de magnetofon si una de pickup magnetic si din cauza ca nu aveam boxe de 8 ohmi. Totusi, preul de doza magnetica era acceptabil. Pot spune ca acest amplituner mi a placut. Era chiar simpatic. Dar l am testat pe boxele cui am dat-o (niste marantz de 8 ohmi 150 w), si chiar suna bine. Imi placea si priza de pe spate, bine gandita treaba.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplituner Delia.

Post by momolo »

Am avut un amplituner Delia fabricat in Polonia, versiune negru (aluminiu eloxat in negru - era cel mai greu de gasit). L-am cumparat de nou de la "magazinul Tineretului" de pe Bd Victoria Socialismului (magazinul a devenit intre timp Tribunal). Cred ca l-am cumparat undeva prin 1988 sau 1989 ?! Nu retin decat ca magazinul ala era foarte gol, spatii imense goale, avea scari rulante care mergeau (ceva exotic in vremurile alea) si evident, amplitunerul nu stateau expus, dar daca intrebai in ziua cand erau aduse ti se spunea ca mai e unul care poate fi defect. Evident, erau mai multe si nici unul defect, Se dadeau "pe sub mana".
Tin minte ca l-am desfacut imediat dupa ce l-am cumparat, sa-l analizez. Lucratura era superba pentru lagarul socialist si mergea perfect, receptia era foarte buna. Nu s-a stricat niciodata, era impecabil. Nu tin minte ce am facut cu el in anii 90. Retin doar ca aparatul parca nu era facut de o tara comunista, adica era foarte fain. Imi mai aduc aminte ca in 1990 ascultam Radio Fan pe el si prindea excelent desi emisia era slaba, putere mica pe antena si stateam intr-o zona departata cu receptie slaba. Dupa aia l-am inlocuit cu un Grundig Satelit modelul cel mai bengos, stereo, superb, fabulos, racheta cosmica la vremea aia (si o avere de bani), asa ca Unitra Delia a disparut.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Amplituner Delia.

Post by Kross »

La acest amplituner mi a placut sunetul. Cald si usor, dar nu prea tolera forja, nu e de forja, cum e A350. De asemenea, potzii nu haraiau. Receptia era buna dar selectivitate proasta, bine a fost tras din oirt in ccir. Am auzit ca de fapt Delia, a.k.a. AWS303 TOSCA, ar fi.fost fabricate numai la electromures, inclusiv in varianta Unitra, doar ca cele ce se.numeau Unitra nu ramaneau aici ci mergeau in Polonia de unde plecau spre export. Ce ramanea in Romania, se numea.Delia. Am inteles ca totusi existau si unele diferente intre Delia si ce se numea Unitra, de pilda sursa, care la Delia era mai firava, drept pentru care, puterea era mai mica, pe cand la Unitra sursa era mai puternica. Totusi, argintiu arata intr un mare fel. Negru nu mi a placut niciodata, parca era vopsită la spray...dar argintiu puteai sa juri ca e japonez. De altfel se pare ca Unitra s au inspirat si ei dupa japonezi, si au colaborat intens cu Pioneer (boxe), Matsushita, Sanyo, etc. Se ziceavca Delia (AWS303 De fapt) e copie dupa fisher. Asa o fi. Revenind la Delia, avea.in linie si un.casetofon deck dar care era cam prost, si Unitra G602, de tipul celor ce.se.gaseau ca sasiu diy. Electromures doar il caseta. Oricum linia arata.foarte bine.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplituner Delia.

Post by momolo »

Eloxat in negru arata foarte bine, nu parea "socialist". Ala argintiu nu-mi placea, nu avea acelasi nivel de finisaj ca japonezele si se vedea.
Finalii parca erau niste BD-uri sau ceva echivalent, deci putere foarte mica. Nu se compara la putere cu o schema precum cea din IEI A-350, ala are prefinali niste BD-uri, nu finali.
Nu stiu unde erau fabricate dar lucratura era absolut excelenta si piese bune, ne-romanesti inauntru.
Evident, "tras in banda" e o mizerie. In banda originala socialista receptiona bine.
Pentru stiinta ta, Fisher in anii '80 era defapt un OEM de la japonezi, adica fabricate de Sanyo (si Sanyo de obicei nu mai avea amplificari discrete dinainte de 1980, ei erau creatorii celebrelor STK. Am vazut ca ai mentionat laudativ un receiver Onkyo TX; ei bine, ala ca amplificare are un STK Sanyo. Dealtfel nu-s rele asa cum li s-a dus vestea in legendele populare).
Parerea mea, avand in vedere ce tin minte despre schema, "Delia" era din familia Philips ca inspiratie, ceva european.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Amplituner Delia.

Post by Kross »

Stiu ca fisher era sanyo. Si am zis de design ca ar fi inspirat de fisher. Varianta Unitra avea si model cu ccir. Nu era greu de adus in banda. Dar trebuie facuta cu cap altfel ucizi selectivitatea. Puterea era undeva la 2x20 w dar in 8 ohmi. Stiu ca nu are protectie la finali si orice scurt sau suprasarcina il pot buşi. Sursa era micuță. Schema destul de elementara. I I Insa designul mi a placut maxim. Stiu si de istoria stk. Erau fabricati si de sanyo, toshiba, matsushita, sanken,etc. Onkyo, nu mi se par rele, dar nici de laudat. Am avut odata pe mana insa un TX25 de prin 1985...sau ceva de genul...al unui prieten. Si stiu ca mi a placut, desi era entry level, avea receptia buna. Desi avea declarata puterea aproape ca A350, la putere, A350 il spulbera fara mila. Dar era un amplituner decwnt. Am auzit insa de destule Onkyo noi pocnite de supraincalzire...si surse subdimensionate...pacat, ca marca e premium.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

nemotoujours
Posts: 2
Joined: 20 Jan 2018, 19:22

Re: Amplituner Delia.

Post by nemotoujours »

Am scris zilele acestea despre Delia:

https://suntemromania.blogspot.com/b/po ... &type=POST

nemotoujours
Posts: 2
Joined: 20 Jan 2018, 19:22

Re: Amplituner Delia.

Post by nemotoujours »

scuze, am gresit pagina:

http://suntemromania.blogspot.ro/2018/0 ... deloc.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Nu stiu de ce nu functioneaza linkul.
Incerc sa copiez ce am publicat acolo, fara foto grafii:

Faptul ca este "2 in 1", adica doua aparate incorporate intr-o carcasa mica si eleganta care nu depaseste cotele fatadei casetofonului corespondent liniei audio "Electromures Deck 2003" si ca are o putere medie in randament de putere sinus-25Watt- plus mici facilitati tehnice mai deosebite, l-a facut sa devina un preferat al celor care nu vor sa dea chefuri monstruoase la care sa bubuie muzica dar sa aiba auditie de calitate superioara, un aparat compact si simplu de utilizat, pe langa placerea detinerii unui obiect frumos in biblioteca, designul simplu si select in doua variante de culori ale fatadei -argintiul aluminiului sau negrul-brumat eloxat incadrandu-se excelent in orice mobilier si ambient mai ales-culmea!-in zilele noastre.
Acest amplificator cu radio sau invers, pe scurt denumit in nomenclatorul international "Amplituner" este un aparat de linie audio de mare calitate de executie dar si tehnica a anilor '80, chiar daca nu este un varf al vremii.

HAIDETI sa il vedeti si in interior si sa va povestesc despre el.
Dati click pe foto!

DA PAGINA!


PDEM04,Deck 2003A si Delia

.
"Sofisticarea" sa tehnica se opreste la la doar cateva detalii care, totusi, nu se gaseau la orice aparat al vremii:
1-Reglajul "pas-cu-pas" al volumului, balansului si tonului, adica fiecare potentiometru rotativ are un slab"carait" placut simtit la mana si desigur nu in lantul audio, care puncteaza pasii rotatiei ca un vernier mecanic, dand senzatia de precizie in manevrare.
2-selectorul de posturi cu memorie reglabila pe patru canale-o 'delicatesa" a vremii rezervata de obicei aparatelor mult mai sofisticate si mai scumpe,
3-priza din spate pentru alimentarea directa a altui aparat in linie,
4-indicatorul electronic-LED-pentru

.

.
acordul in stereofonie a
posturilor UUS (MF)
5-iluminarea "chihlimbar" cu becuri slabe, care da o nota de intimitate selecta.
6-iesirile pentru incinte acustice la 8ohm-deja pentru nivel de Hi-Fi.
7-antena de ferita extractabila-o solutie veche, care a fost pastrata doar la tunere de calitate.

Aici trebuie mentionat tunerul IEI (Electronica Industriala Bucuresti), prima varianta cu selector senzorial, care este o exceptie de la regula

.

Selectorul programatorului UUS
aparatelor de mare calitate de gen, rezolvand aceasta necesitate a receptiei in UM/UL fara un astfel de artificiu chiar mai bine decat aparate "grele" ale vremii, realizand adevarate performante tehnice in aceste benzi cu ferita in interior.
Spun asta pentru ca firme cu renume sunt depasite si acuma de acel aparat INTEGRAL romanesc ce si in ziua de azi a ramas performat ca auditie in orice banda.
Despre el vom discuta alta data in detaliu si veti intelege de ce este considerat astfel.


.

.
Calitatea partii de receptie audio este absolut excelenta, avand o stabilitate si o selectie demne de invidiat mai ales in UUS-MF stereofonie., unde stabilitatea pe UUS stereo era o mare problema in acei ani,dar chiar si acuma in zone mai izolate. Desigur are CAF.
Din nefericire in UUS are doar banda "EST"
Colectionar fiind nu recomand modificarea sa in banda "Vest", deoarece acest aparat ca orice obiect rar de colectie, isi pastreaza valoarea de colectie dar si de piata prin originalitatea sa.

In partea de audio, desi nu detine tranzistori de mare putere, calitatea

.
este surprinzatoare si chiar incantatoare pentru audiofili, fiind deosebit de apreciat de catre acestia pentru sunetul original, deosebit de plin si de fidel, avand o amplitudine si o adancime de clasa superioara.
Folosit cu boxe pe trei cai de 8 ohmi isi arata adevarata valoare, incadrandu-se in clasa HiFi perfect, desi nu este marcat sau clasificat astfel.
Adancimea reglajului de ton este mare, inaltele si basii scotandu-l bine la suprafata intre aparatele vremii, dar facand fata absolut excelent si in zilele noastre chiar cu sursa din MP3 sau calculator.

Desi pare fragil si gingas este foarte robust la socuri si manipulari bruste, dar mai ales la "neandemanari" de racordare electrica atat pe intrari cat si pe iesir, fiind unul dintre aparatele caruia nu ii lucreaza protectiile fuzibile dacat tarziu, suportand curenti inclusiv de scurtcircuit destul de mari.

.

.

Si acuma amanunte nu prea stiute despre acest amplituner atat de dorit si devenit rar.

NU ESTE ROMANESC!
Aparatul nu a fost montat DECAT in Romania, special pentru pick-upul Electromures PDEM 04 cu carcasa de Electromures si sasiu Unitra G602C HiFi si casetofonul Electromures Deck 2003 in variantele argintiu si negru.
Daca pick-upul a beneficiat de o carcasa realizata la Electromures cu un design deosebit de elegant, casetofonul este INTEGRAL realizat dar si

unul dintre potentiometre

.
conceput in Romania, avand doar motoarele si capetele UNitra, fiind o varianta plecata din casetofonul liniei Diora a Unitra, cu alte solutii tehnice si mai ingust, cu design mai elegant. Si alte aparate de linie concepute si realizate la aceasta fabrica au fost marcate "Unitra" si vandute sub aceasta marca.
Casetofonul si amplitunerul sunt marcate "Unitra-Electromures" pentru ca au fost livrate in Polonia dar si la export sub ambele firme, in functie de destinatie avand pe fronton "Unitra" sau "Electromures". In colectia "Electronum" apar ambele variante in care nu difera absolut nimic tehnic.
Despre el cu alta ocazie.

.

.

Amplitunerul "Delia" fiind un inceput in aparatura audio pentru fabrica romaneasca, a fost livrat pe componente de catre Unitra, piesele avand inclusiv marcajul in limba romana.
Montajul s-a realizat in Romania, dar si reglajul tunerului care-si asta spun cei care au lucrat la el- venea dereglat total si a dat mult de furca partii romane, fiecare liesa cerand ore pentru calibrare.

Fabrica Electromures era una dintre putinele pregatite pentru realizarea fizica a pieselor metalice de precizie pornind de la carcase deosebite si

Antena UM/UL

Priza de alimentare alt aparat
ajungand la componente de casetofon, deoarece de la infiintare a lucrat pe licente de masini de calculat electromecanice si case de marcat, ulterior imprimante IBM si copiatoare Xerox (da, asta in anii 80). In aceasta destinatie au intrat si heliografe (copiatoare pe ozelit, anterioare celor direct pe hartie).
De aceea a fost relativ usor sa realizeze ulterior casetofonul stereo auto "Corina" dar mai ales seria de casetofoane Deck 2001/2002, cu o mecanica sofisticata si foarte precisa, avand in acelasi timp si o sectie buna pentru turnare si serigrafiere a carcaselor de plastic.


.

.
Va rog sa fiti atenti la amanuntele din foto, unde se vede foarte bine atat matritarea de mare calitate a fiecarei piese de plastic sau de metal dar si montajul electronic riguros si elegant.
Din fericire Electromures a preluat calitatea montarii electronice si pana cand a devenit firma "Sumel" (anii 2000) a realizat ansamble electronice nu doar calitativ plantate, dar si foarte bune audio.
Din pacate ulterior economia de piata i-a impims la a folosi componente chinezesti slabe calitativ dar si sa monteze heirupist.
Am dovezi triste in colectie.


.

.
Economia comunista nu a permis ca aceasta intreprindere-ca si altele-sa mai foloseasca la aparate fatade de aluminiu, ceea ce a scazut drastic aspectul si eleganta produselor ulterioare.

In concluzie, desi montata in Romania, "Delia" nu are nimic romanesc in afara de reglaje si montaj, dar a fost o scoala buna pentru o fabrica romaneasca ce nu facuse niciodata asa ceva.
A ramas ca o piesa de colectie deosebita, foarte apreciata in tarile in care a ajuns, cautata foarte mult in zilele noastre si cu un pret destul de ridicat fata de media aparatelor de gen, nu doar de catre colectionari dar mai ales de catre audiofili.

Varianta poloneza se numeste Unitra-Diora AWS 303 „Tosca“
Varianta iugoslava (s-a montat si acolo):Stereo Hi Fi Kombinacija SK 0340
Variante vandute in Germania federala sub marcile:

-CROWN Hi Fi-Stereo Receiver AWS 303 (sub marca japomeza)
-McVoice Hi Fi-Stereo Receiver AWS 303
-elta 2700
-VISONIK Stereo Receiver 8505


In colectia "Electronum" detin doua argintii si unul negru brumat-model deosebit de rar.
Cel fotografiat demontat este recuperat din ...gunoaie. De aceea desi a fost curatat inca mai are praf prin interior.

Alex Stoian
(nemotoujours) Mai multe foto AICI

phoenix
Posts: 35
Joined: 16 Oct 2019, 13:18

Re: Amplituner Delia.

Post by phoenix »

Salutare , astazi mi am facut timp si am ascultat pe indelete renumitul ampli_tuner DELIA , am avut noroc sa gasesc un exemplar superb pastrat , 100% original , neciobanit cu leduri albastre si alte gainarii , boxe Dual cl 730 cap serie , cd pioneer pd 7700 , si pc ul ca sursa , antena radio Diy dipol 75 cm , asadar conditii ideale as zice eu , concluziile mele ar fi urmatoarele:

-receptie radio clar peste toate tunerele japoneze ale anilor 90 indiferent de producator , poate chiar mai jos , am reusit sa prind un post de radio aflat la 150 km , mono ce i drept dar receptie perfecta , am doua receivere surround cu pretentii care fasaie si posturile locale cu semnal mai slab , Delia le a facut muci la capitolul asta.

-daca luam marea majoritate a amplificatoarelor technics , sony , kenwood, onkyo ,akai ,jvc,pioneer , adica gama consumer sa le zicem , si le scoatem loudness ul , le asezam langa Delia , care stiti ca nu are loudness , asadar intr un duel 1 la 1 sa zicem , Delia va suna cel putin la fel de bine daca nu chiar mai bine , am intalnit o gramada de amplitunere sau amplificatoare la care cand le scoti loudnessul le ai omorat.

-calitate a constructiei la nivelul japonezilor , atat la carcasa cat si la cablaj sau componente , dupa atatia ani totul merge perfect , deasemenea preul phono foarte bun , potentiometrii si comutatoarele sunt ani lumina peste mizeriile utilizate la tehnoton sau IEI 350 unde iti trebuie un patent sa invarti de ei , ma refer la originali


Ca si concluzie finala m am convins ca este cel mai performant aparat audio produs in romania comunista , cu nimic mai prejos decat japonezele , problema acestui aparat ca si a multor altora a fost modul in care romanul neaos l a utilizat cu boxe facute dupa ureche cu difuzoare cat mai mari , sa se auda tareee, eu m am hotarat sa ii caut si deck ul caci vreau sa le tin in colectie fara doar si poate , chiar a fost o surpriza placuta.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplituner Delia.

Post by momolo »

La randul meu sunt fix de aceleasi concluzii! Bine sintetizata problema!

Eu in "perioada comunista" mi-am cumparat unul culoare negru (pe vremea aia trancotele negre erau considerate mai frumoase ca cele argintii. Probabil eram satui de prea multe arginitii. Acum la mine e invers, imi plac mai mult argintii, insa Delia a aratat intotdeauna mai bine pe culoare negru).

Cred ca l-am cumparat in vara lui 1988.....sau 1989, nu retin decat ca era vara, vacante, probabil august, de la "Magazinul Tineretului" abia deschis de pe bulevardul "Victoria Socialismului", acum bulevardul Unirii. Fostul magazin acum e tribunal. Avea si scari rulante! Ceea ce pe vremea aia era SF, culmea mai si mergeau! Cladirea e foarte mare, zacea goala, putini oameni, nu aveai ce cumpara pe atunci, nu exista mancare, era foamete si saracie crunta, azi nimeni care nu a trait perioada aia nici nu isi poate imagina situatia si atmosfera.

De obicei asemenea aparat nu se gasea de cumparat "la liber", trebuiau "pcr" (pile-relatii-cunostinte) precum si o spaga de 500 lei. Erau mai multe produse din astea de la TV-uri, aparate, biciclete, etc, care nu existau nicaieri de cumparat la liber, se dadeau numai "pe sub mana", insa erau de vanzare la second hand ("la ziar", Informatia, Romania Libera, etc) cu preturi mult mai mari decat pretul oficial. Unii faceau "bijnitza", avand cunostinte cumparau "prin spate" sau altfel spus, "pe sub mana", evident cu spaga (dar nu conta avand in vedere profitul ulterior), adica trebuia sa ai "pcr" dar si banii de spaga, dupa care le puneau la "mica publicitate" la ziar. La televizoare color (unde interesul era maxim) pretul second hand era dublu. Nu mai tin minte cat costa Delia traficat, dar in mod cert peste pretul "de magazin".

Asa ca intr-o zi un cunoscut mi-a spus ceva uimitor, "Au deschis un magazin mare in centru, ala mare de acolo, etc, unde am vazut Delia expus la etajul unu!".....La inceput nici nu l-am crezut!, am zis ca poate l-au expus o ora. Ca asa faceau de obicei. Cand primeau marfa expuneau o ora sa zica ca l-au avut la vanzare.

Asa ca m-am dus in expeditie pregatit cu banii in buzunar. O suma mare, daca memoria nu ma inseala costa undeva la 2800 lei.... poate peste 3000 lei?! Oricum, un salariu mediu atunci era 2500 lei sa va dati seama. Deci era scump.

Ajung eu acolo, magazinul mare si gol, urc scarile alea rulante (uimitor!) si cu greu gasesc "raionul" de electrocasnice si din prima nu l-am vazut. Era expus dar pus in in asa fel sa nu il vezi. Ma duc, abordez vanzatorul (pe atunci erau extrem de gretosi si rai, parca iti faceau o favoare) si il intreb daca pot sa cumpar?! Intai mi-a zis ca nu stie, ca se duce in spate sa verifice, povesti. A disparut. Oricum, era gol pe acolo, doar eu. Am asteptat mult, probabil credea ca scapa de mine. Dar eu nici gand sa plec.

Nu mai tin minte exact decat ca mi-au facut sicane mai sa nu cumpar, insa nu m-am lasat si am luat unul. Pe negru. Ca oricum, se pare, arginitiu nici nu aveau. Daca atunci intrebai de arginitu iti spuneau ca au numai negru sau invers. Faceau orice numai sa scape de tine, sa nu cumperi!

Imi mai aduc aminte ca nu mi l-au probat, mi-au latrat ceva ca "nu au conditii si nici cu ce!" (era un tip si vreo doua pupeze, toti mai purii si foarte rai, gretosi - viitori someri ai tarii in democratia originala a lui Iliescu pe care l-au votat ulterior cu toate cele 4 picioare).

Imi mai aduc aminte cum coboram pe rulante cu cutia in brate. Fericit! Azi nici daca mi-as cumpara un Accuphase de 35 kile sa-l tarasc pe trotuar nu as putea fi la fel de fericit si emotionat ca atunci!

Am ajuns acasa si l-am probat pe boxele mele "Tineret 140"(adica Unitra) si suna GROZAV! Dar cea mai tare faza, asta avand unde scurte prindea Radio Europa Libera!
Evident ca l-am desfacut sa il studiez la matze! Foarte fain! Lucratura mult peste nivelul IEI sau Tehnoton!
Cu acest receiver am ascultat "revolutia" din decembrie 1989 la Radio Europa Libera! Tare pe boxele Unitra. Imi intinsesem o mega sarma sa prind bine si se prindea tare bine! Auzeau si vecinii! :D

Imi mai aduc aminte ca dupa 1990 l-am avut cativa ani si ascultam posturile radio FM nou aparute cu muzica buna si discutii in direct seara. Mergea tare bine!

Si mai imi amintesc ca o data un cunoscut din Berceni isi cumparase de la noul magazin aparut, Panasonic un receiver stereo TECHNICS! Frumos rau! Pe vremea aia asta era visul suprem! M-am dus la el cu Delia si le-am comparat. Existau deja mai multe posturi FM (stereo toate! - sa nu uitam ca pana in 1989 doar postul national 3 "tineret" emitea stereo doar seara cateva ore cu un anunt pe care multi il tin minte).

Ei bine, Delia l-a umilit pe noul si marele Technics care costa o avere pe vremea aia de mare saracie! L-a umilit in toate cele, de la o receptie mult mai buna stereo pana la cum suna ca amplif. Technics ca sa faca fatza trebuaiu bagate corectiile la maxim si loudness-ul. Proprietarul Technics a zis ca il vinde dupa faza asta! :D Nu era mare grija, inca continuau vremurile cand la second hand vindeai chiar si mai scump, cel putin cu acelasi pret, si asta dupa ce foloseai aparatul de se rablagea! Culmea, la cat costau atunci, absolut colosal raportat la un salariu mediu, nici nu le aveau pe stoc la magazinul Panasonic, ba culmea, relatiile de spaga tip "pcr" si dat pe sub tejghea au continuat o vreme! Ca obiceiurile vechi pier greu! Mai ales la rumani!

Apoi nu mai imi aduc aminte ce am facut cu Delia al meu. Preturile stiu ca parca cazusera la asa ceva, toti voiau Technics si scule "capitaliste", daca nu ma insel zaceau pe la "Ferometal" si nu le mai lua nimeni. Probabil l-am vandut la ziar, dar efectiv nu imi mai aduc aminte. S-a intamplat dupa perioada de inceput entuziasta cu noile posturi de radio FM stereo, probabil dupa 1995.
Cam asta e povestea mea.....
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

phoenix
Posts: 35
Joined: 16 Oct 2019, 13:18

Re: Amplituner Delia.

Post by phoenix »

Da domnule momolo , desi aveam doar 5 ani la lovilutie imi aduc aminte perfect cozile , sticlele de sana cu staniolul ala pe post de dop si ciocolata in baston de plastic de militian , acum revenind la delia , presupun ca stiti ca e concept 100% polonez , inclusiv executia comlonentelor , unitra tosca , ai nostri doar le asamblau , si scriau pe front ELECTROMURES , pentru mine acest aparat este dovada clara ca
Romania chiar a avut profesionisti in audio care daca aveau cu ce puteau concura oricand cu japonezii , din pacate posibilitatile erau extrem de limitate , au incercat ei ceva cu tehnoton si IEI dar degeaba stii cum se face daca nu ai cu ce face treaba.............la mine canta chiar acum in timp ce scriu pe boxele de pe terasa , chiar nu simt nevoia de mai mult , stie cineva ce finali avea originali? Al meu are 2N6488 si 2N6491, or fi originalii oare , nu se vede nici o urma de interventie prin el............ce nu imi place , sistemul optic de iluminare al scalei ,plexiglasul este pus deasupra scalei si e cam chioara lumina , am vazut la unele variante ca plexiglasul este pus peste scala si iluminat din laterale gen akai at 2650 , aici se vede superb , voi incerca sa pun mana pe un exemplar din asta chiar si defect si sa ii schimb scala , oricum dupa tragerea in banda vest scala pe fm nu mai corespunde

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplituner Delia.

Post by momolo »

Acu' ca-mi spui tu, chiar ca stiu! :lol: :lol: :lol:
Romania a avut o p_la. Ce a avut s-a vazut si se vede din plin de 33 de ani. Atat poate, asta a avut, pe astia i-a avut si sus si jos. Cum sunt oamenii asa e si tara, mai mult nu se poate. Povestea cu "gaina cu 5 picioare care fuge mai repede decat Tupolevul" face parte din reminescentele ceausismului care le stia si le facea pe toate, stat mai izolat nici nu mai exista in Europa si mergea direct spre "socialismul multilateral dezvoltat". Daca oamenii ar fi avut o calitate mai buna, alta era situatia. Avem fix ce meritam insa de la o vreme eu cred ca avem chiar mai mult decat meritam! Un mare handicap e si asta, sa fi prost de pute dar sa crezi ca le sti pe toate, se numeste sindromul Dorel. Oricum, praful s-a ales de toata industria tarilor din "lagarul socialist" dupa 1990. De exemplu, RDG-istii erau fruntea in lagar si chiar erau buni cu adevarat in multe domenii insa cand i-a cumparat RFG-ul, tot ce provenea din vechiul sistem a fost efectiv demolat si aruncat la fiare vechi, nu a mai interesat pe nimeni ce a fost bun sau ce nu. Probabil la un moment dat in manualele de istorie va scrie ca www3 a fost de fapt perioada razboiului rece pe care lagarul socialist l-a pierdut total, prin capitulare neconditionata, insa ca ritm asta a fost un razboi la turatie extrem de lenta, de aia nu e (inca) considerat www3. Ca daca acum o sa inceapa inca unul, cine stie de ce forma, poate nu clasica, asta nou ar trebui denumit corect istoriceste www4.
Amplitunerul Delia este un gunoi banal, mediocru, nu reprezinta nimic pentru fosta perioada de glorie HiFI mondiala, insa noi traind in saracia si izolarea de atunci l-am iubit asa cum isi iubeste indianul roaba ruginita si gaurita cu care transporta gunoi recuperat dintre mustele de la groapa de gunoi, sa aiba ce manca maine. Nu putem compara roaba indianului cu masini produse in "lumea capitalista adevarata". Iar ai nostrii (care le stiau pe toate) mai aveau putin si inventau roata patrata daca nu se intamplau fenomene straine din afara si Ceausescu mai traia sa dea din mana. Unii au patit-o urat daca ne uitam acum la Koreea de Nord!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

phoenix
Posts: 35
Joined: 16 Oct 2019, 13:18

Re: Amplituner Delia.

Post by phoenix »

Data fiind diferenta de varsta , nu comentez mare lucru despre viata in comunism , este clar ca dvs aveti alta experienta , insa imi mentin parerea ca DELIA este cel putin la fel de buna la sunet si constructie ca o japoneza SIMILARA , nu comparam cu capetele de serie sau cele imediat sub ele , asta comparand cu scule construite pana in 1990 , ca dupa aceea intrece multe plasticaraie cu afisaje si ledulete multicolore , nu ne putem lauda decat ca am asamblat niste componente primite de la polonezi dar pana la urma am facut o bine si mie asta imi spune ca a existat ceva pricepere , degeaba ii duci caramida de calitate zidarului daca nu stie meserie , zidul va iesi tot stramb , daca imi permiteti o comparatie ..............deasemenea , asa cum a fost si in cazul automobilelor , degeaba esti bun , stii cum se construieste , daca nu sunt bani pentru dezvoltare , proiectare , materiale premium , tot aceiasi caroserie vei folosi zeci de ani cum a facut o dacia din 69 pana in 2004..........eu asa vad lucrurile , stiinta si pricepere eu cred ca exista.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplituner Delia.

Post by momolo »

Treaba e mult mai complicata decat pare. Greu de judecat chiar si la 33 de ani distanta. Ca asa la modul general noi suntem un popor inteligent si talentat, pai asta chiar se simte si se vede daca vizitezi popoare din jur si din Europa. Eu am facut asa o comparatie in timp si asta-i concluzia mea..... Dar ce folos?! Si indienii sunt un popor (de un miliard si jumatate cu peste 57 de limbi diferite) foarte talentat si special dar daca te duci acolo e ca in hazna. De aceea eu mereu m-am intrebat si am incercat sa aflu ceea ce conteaza cu adevarat ? E cea mai grea intrebare intre toate cate se pot pune!

Apropos de perioada aia, luam exemplu IEI (Bucuresti). Acolo cred eu au fost cei mai talentati ingineri si mesteri, doar o minoritate in intreaga "intreprindere de stat" populata cu multe putori, pile, impostori si evident, condusa politic de niste unii care erau pusi de partid si nu pe criterii de competenta. Le inghetau mainile iarna ca nu aveau caldura. Ca si restul Bucurestiului. Si de sus de la partid aveau "indicatie" speciala sa nu foloseasca decat materiale si componente produse in tara, era politica celor doi ceausesti sa nu se mai importe nimic, sa plateasca ca niste idioti datoria externa. Au terminat de platit si au fost impuscati dupa un simulacru de proces dupa care Romania se imprumuta ca un dependent de pacanele.

Ca unii intre inginerii si mesterii aia erau priceputi, aveau ceva in cap, chiar si talentati daca ma refer la creatorul boxelor "Meloman" (defunct)...nu a contat la nimic. Intr-un sistem gresit mori cu talentul in mana. Eu cred ca intreaga lume-i plina de talent si inteligenta insa ceea ce conteaza e sistemul in care omul traieste si sansele pe care le are. Poate, cum am spus mai sus, suntem un popor cu mare procent de oameni cu talente si inteligenti nativ insa asta iar nu conteaza. Cealalta parte, evident majoritara e atat de decazuta si stricata ca toata povestea e ca o barca de calitate incarcata cu bolovani grei care o duc la fund. La alte popoare poate nu exista atata talent si atata inteligenta nativa insa ei au un balast mai usor ca al nostru si au reusit sa isi construiasca (in primul rand la nivel moral si de mentalitate) o societate mai buna, mai eficienta, mai disciplinata, mai organizata care a pus in valoare acea (mereu) minoritate cu talent si inteligenta.

Pe deasupra si traim o epoca in care "fenomenul Leonardo da Vinci" nu mai e posibil. Acum realizarile sunt doar munca de echipa, individual nu mai e posibil aproape nimic, echipe din ce in ce mai mari. Ori noi rumanii exact aici Dumnezeu a luat si nu a dat, nu avem deloc talent la orice tine de colectiv, comunitate, comuniune, colaborare, organizare, disciplina sociala si comunitara. Suntem fiecare de capul lui si fiecare se crede un micut Ceausescu care le stie pe toate. Asta nu vine din "comunism" (care nu a fost comunism ci un sistem politic impus de ocupantul sovietic condus de o clica politica de profitori si apoi un sistem dictatorial al unei singure persoane pe model asiatic timp de 25 de ani care a imbracat o forma pseudo-nationalista pentru auto legitimare). Deci ajung la vorba finala veche de sute de ani, "Branza buna in burduf de caine".

In generatia ta care avea 5 ani la "lovilutzie" bantuie un soi de cult post-ceausist deoarece voi nu stiti ce-a fost (ca sa sti ce-a fost trebuie sa fi trait), ati deschis ochii in cea mai neagra perioada a tarii, deceniul 90 de demolare generalizata, disolutie sociala, degringolada a valorilor si ceea ce credeti voi ca stiti e numai din povestilor unor oameni ...invinsi in razboi prin capitulare totala si neconditionata. Normal ca de exemplu in Germania post nazista majoritatea celor care au trait razboiul si inainte au behait fericiti si adulatori sub regimul hitlerist nu au recunoscut niciodata in adancul fiintei lor ca de fapt tot ce au trait pana la capitularea neconditionata a Germaniei a fost o greseala totala, completa si iremediabila. Le-au scos (ocupantii) hitlerismul din capete prin dictatura culturala si educationala, i-au castrat in asa hal ca azi greu mai recunosti fostul popor german, care intre timp a inceput sa se si amestece din ce in ce mai mult cu importuri musulmane. Pai cum sa recunosti ca intreaga ta tinerete a fost o totala eroare si irosire?! Asa si la noi, acesti parinti de copii nu pot sa-si recunoasca completa irosire a vietii lor si din cauza asta prezinta copiilor o versiune cosmetizata a realitatilor traite de ei. "-Au produs rahaturi, dar nu aveau cu ce, ca daca ar fi avut rupeau cerul in doua de destepti si harnici ce erau, fruntea planetei!".
Abia urmatoarele generatii vor fi lecuite pe cale naturala.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply