Achizitie boxe vintage

A fost odata ca niciodata
c_andrei
Posts: 165
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Achizitie boxe vintage

Post by c_andrei »

Am vazut si eu ca are reglaj de volum sau de gain, dar asta nu inseamna ca este integrat si ca va suna mai bine asa. Am auzit foarte multe cazuri de oameni care au legat sursa direct in final sperand ca va suna mai bine, si au ramas dezamagiti. Posibil sa fie vorba de impedante diferite sau alt fenomen. Ma rog, tu faci cu crezi pe banii tai, baga mare!!

florinmacri
Posts: 32
Joined: 16 Apr 2009, 14:19

Re: Achizitie boxe vintage

Post by florinmacri »

Mi-am însușit criticile, graba vine din motivul ca banii își găsesc tot timpul câte o gaură de acoperit, așa că asta era momentul cel mai bun pentru aceasta investitie.
Din ce mi s-a propus nu am gasit nimic, un singur Alai care era la anunturi dezactivate si am mai gasit unul care se vindea împreună cu un magnetofon și proprietarul nu-l dădea separat.
Multumesc!

bibanu
Posts: 54
Joined: 02 Nov 2017, 09:39
Location: Otopeni

Re: Achizitie boxe vintage

Post by bibanu »

c_andrei wrote:Am vazut si eu ca are reglaj de volum sau de gain, dar asta nu inseamna ca este integrat si ca va suna mai bine asa. Am auzit foarte multe cazuri de oameni care au legat sursa direct in final sperand ca va suna mai bine, si au ramas dezamagiti. Posibil sa fie vorba de impedante diferite sau alt fenomen. Ma rog, tu faci cu crezi pe banii tai, baga mare!!
Multe din așa zise " amplificatoare integrate " nici nu contin parte de preamplificare activa , contin doar comutari de surse si volum ( gain ) , multora le lipseste chiar bufferele adaptoare de impedanta .
Amplificatoarele " integrate mai complexe " contin parti de amplificare activa , preu pentru doză MM/MC , n filtre , corecții de ton .
Că unii au rămas dezamăgiți cind au ascultat fara preu....poate fi subiectiv , semnalul cu cit trece prin mai multe etaje dintr-un alt aparat montat inaintea ampului , cabluri , poate fi modificat substantial ca timbru , coloreaza sunetul .
Faza cu impedanța.....sunt cazuri si cazuri ....in general sursele ( cdp , dac , preu ) au impedanțe de iesire mici , unele chiar de 50 ohmi , teoretic s-ar potrivi cam cu orice final , finalele avind impedante de intrare mai mari ,10k,22k,27k,33k,47k , că uneori nu place utilizatorului " potriveala " poate fi subiectivă sau chiar reală , pina la urmă fiecare alege varianta cea mai buna pentru urechile lui .

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Achizitie boxe vintage

Post by momolo »

bibanu, am incercat si eu pe vremuri diverse combinatii de power fara preu (aparate power audio care aveau potentiometre de volum; multe au). De fiecare data a fost dazamagitor.
Preul isi are importanta lui si (am spus poate de multe ori) cred ca e foarte important in lantul audio, asa la modul general, oricum mai important decat finalul (in opinia mea).
Probabil sau sigur cauza problemelor sunt impedantele.
Iar valorile scrise in prospecte nu garanteaza nimic. Teoretic toate se potrivesc cu toate. Exista standarde si sunt obligatoriu respectate (altfel nu rezisti pe piata). Insa, in momentul cand ne dapasim perioada trancotara percepem ca nu mai este asa de usor si multe potriviri (sau nepotriviri) nu pot fi explicate simplu prin prospectele si datele tehnice (conventionale). Evident, totul se raporteaza la nivelul de pretentii, adica scara de valori.
De exemplu, prin anii 80 ma tot cazneam sa copiez o schema de integrat Yamaha model 1978. Integratul asta nu are nimic activ in partea de preamplificare. Culmea, toate corectiile sunt practic pasive, intrarea in partea de power fiind defapt primul montaj activ (cu o pereche FET la intrare). Adica e o matzaraie teribila de potentiometre si filtre pasive dupa care vine primul montaj activ, adica partea de final audio (evident, cu sensibilitate mare la intrare, dar care nu contine nici un reglaj, macar de gain) Nu mi-a iesit, imi baga zgomot, facea ca toate alea. Nu aveam piesele lor, e clar lucrul asta.
Exista chiar variante de preamp + power in care preampul este perfect pasiv (am vazut la Yamaha si la o firma audiofila britanica care a disparut de prin 1985, am set de la ei). Totusi aceste amplificatoare finale sunt construite anume sa accepte etajele pasive la intrare. Si cand nu mai ai acele etaje pasive, intrarea deasemenea nu este adaptata si nici ok la orice sursa.
Am testat dealungul vremii chiar si preuri universale pasive. Unele branduri audiofile chiar au si scos preamplificatoare pasive (teoretic sunt universale.... practic ramane de vazut.... defapt de auzit). Pasivele mi se par foarte dificile si greu de potrivit. Am constatat ca se comporta foarte diferit functie de sursa. Evident, orice teoretician (electronist de meserie) ar spune ca e o problema de impedante. Si asa este. Insa din toate cate am incercat niciodata nu mi-a placut o solutie de utilizare a unui final audio fara preamplificare, chiar si in cazul unor scule audio de top. In mare, asa la modul general, am observat ca sunetul e mai "subtire', mai sec, mai "neimplinit", oricum nu natural si nici realist. Desi asa cum am spus, exista si solutii de "combo" cu preu pasiv, dar acolo asa a fost proiectul, asa a fost gandit sa mearga anume.
Iar acel final Pioneer are si un preamplificator Pioneer pe masura, destul de interesant si nu tocmai ieftin (mai degraba gasesti finalul decat preul pe piata second hand). Insa eu am dubii ca acel "combo" Pioneer este cel mai potrivit la boxele alea.... culmea, tot Pioneer! Oricum, respectiva garnitura costa foarte mult pe piata second hand si cred ca pretul e mai mult umflat de brand si design. M-as orienta pe altceva. Si nu e musai sa fie acel AKAI pe care l-am exemplificat. A fost doar un exemplu de, "cam asa ceva".

PS - matzele preului Pioneer: http://www.hifishock.org/galleries/elec ... ioneer.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

bibanu
Posts: 54
Joined: 02 Nov 2017, 09:39
Location: Otopeni

Re: Achizitie boxe vintage

Post by bibanu »

Pina la urma totul se rezuma la potriveala .....nu ? Cam asta este .....

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Achizitie boxe vintage

Post by momolo »

bibanu wrote:Pina la urma totul se rezuma la potriveala .....nu ? Cam asta este .....
Niet! Citesti prospectul, citesti graficele; arunci un ochi pe elforum unde mari electronisti ai galaxiei iti arata Lumina de la capatul tunelului (infundat); bagi osciloscopul, daca esti mare boier bagi vobuloscopul iar daca esti doar "vagabont de cartier" iti bagi p_la. La urma faci o analiza organoleptica (adica bagi degetul si pui usor pe limba) si in final le introduci (nu te gandi la prostii!) pe toate intr-un soft de computer (krakuit, adica descarcat de pe torenti... ca doar noi nu dam banii pe care nu-i avem, pe prostii!) si la urma ai REZULTATUL! (nu te ingrijora, computerul nu greseste, ca nu e om!).
Asa ii lasi in durerea lor pe haudiofilii (prosti, snobi, redusi, aia care platesc taxa pe prostie) sa se chinuie cu POTRIVEALA (la ureche!)! Auzi frate..... POTRIVEALA! Pai ce ?! Suntem la matrimoniale?!?! :shock:
Ce naiba, asta inseamna sa fi OM de stiinta (printre ignoranti! Vorba aia, astia nu stiu decat de Legea lui Ohm, daca esti om cu mine sunt om cu tine!).
Ce naiba, nu exista nici potriveala si nici intamplare! Totul are o "esplicatie" (si eventual un grafic)! Barosanii cei mai barosani stiu si ecuatia cu x, y si z, daca le dai astora pixul in mana ne fac pe toti ciulama!
Cine mai depinde de urechi (si potriveala) in ziua de azi?! Cand omenirea a avansat atat de mult! :shock: Cand exista atata stiinta "egzacta"!!! :roll:
Pai iti spun eu, nimic nu este "pe potriveala", nimic nu e intamplator! Dar nu toti stiu sa calculeze, nici sa citeasca scheme, formule, cu atat mai putin sa inteleaga fizica! Vorba aia, vrei "o potriveala", stai un pic sa arunc un ochi pe schema, grafice si prospect si-ti zic EXACT! Indata!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

florinmacri
Posts: 32
Joined: 16 Apr 2009, 14:19

Re: Achizitie boxe vintage

Post by florinmacri »

Daca tot veni vorba de
momolo wrote:stiinta egzacta
, poate nu cer prea mult si va rog sa-mi spuneti care ar fi parametri esentiali in alegerea unui sistem, boxe in principal si apoi un amplificator care sa le poata conduce. Altfel, e ca si cum as juca tenis cu lumina stânsa, cam la acest nivel mă aflu, pentru ca nu stiu la ce sa ma uit dpdv al caracteristicilor. Nu ma iau decat dupa auz si in mare parte dupa recenzii, ca nu am cunostinte (prieteni sau amici) care sa impartaseasca aceasta pasiune cu mine, unde sa merg sa ascult un sistem bine pus la punct, sa pot face o diferenta.
Pina acum am tot bîlbîit-o, si am strans o gramada de trancote care unele stau de sa se puna praful pe ele, altele au cantat si mi-au incantat urechile.
Acum am simtit nevoia sa schimb ceva, mi-am dorit sa pot asculta muzica de buna calitate si pe un sistem de calitate, atat cat imi pot permite,la un volum mic si sa ma bucur si de inalte curate si de un bass frumos, adânc, nu oala sparta sau bubuiala.

User avatar
ALEKS
Posts: 18
Joined: 11 Jan 2011, 18:15
Location: Iasi

Re: Achizitie boxe vintage

Post by ALEKS »

[...] care ar fi parametri esentiali in alegerea unui sistem, boxe in principal si apoi un amplificator care sa le poata conduce [...]

Eu ma bazez pe urechile mele "educate" de-a lungul vremii dupa tipul de sunet care-mi face placere. La fel ca toti, am inceput cu boxe construite din difuzoare recuperate din televizorul cu lampi Rubin 102, in cutii din coperti de manual de aritmetica lipite cu scotch. Amplificator cu lampi recuperate (cu cine stie ce grad scazut de emisie). Pe urma am tot construit incremental peste fundatia pe care mi-am facut-o initial. De multe ori mi-am dat seama ca fundatia nu era temeinica. Astfel ca am daramat constructia, am asanat solul si am inceput din nou. Turnat fundatia (ascultat alte amplificatoare, boxe, surse de program audio -- in principal magnetofoane cum erau atunci), si pus caramizi peste.

Poate e o comparatie fortata si prea plastica. Dar in modul acesta mi-am format urechile. Incercand, pierzand timp, nervi, bani. Perseverenta a fost totul. Acum sunt multumit cu ce am. Am trecut prin multe etape guvernate de diverse tipuri de aparatura audio. Dupa cum spui, unele mi-au incantat urechile si sufletul. Altele m-au facut sa le urasc si sa imi doresc sa scot din priza instalatia inainte sa se termine programul audio.

[...] de inalte curate si de un bass frumos, adânc, nu oala sparta sau bubuiala [...]

Combinatie foarte greu de intalnit la volume mici. Dar nu imposibil. Mai ales daca ai o camera tratata bine din punct de vedere audio. Adica fara suprafete (vitrate, pereti, etc.) reflective prea mari in principal. Mai mult de atat, e deja un alt subiect dezbatut pe forum din belsug.

Poate gresesc, dar, empiric am descoperit ca amplificatoarele cu rezerva mare de putere combinate cu difuzoare cu sensibilitate si excursie mare, produc ce vrei tu, pe frecvente joase la volume mici. Cat priveste inaltele, tine de tine. Unii auzim mai bine spre domeniul superior de audiofrecventa, altii mai putin bine. Unora ne place sa auzim mai "tzatzait", altora mai "matasos".

Ar trebui totusi bagate in seama si mediile, fiindca acelea ne aduc "prezenta", "aerul", etc.

In speranta ca nu am asternut un val de ceata mai puternic decat inainte... asteptam si alti colegi de forum la discutie.
Pe mine ma pasioneaza subiectul si ma regasesc intr-un trecut, nu foarte indepartat, in dilemele pe care le aduci in discutie.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Achizitie boxe vintage

Post by SOLO »

difuzoare recuperate din televizorul cu lampi Rubin 102, in cutii din coperti de manual de aritmetica lipite cu scotch
:lol: :lol: Foarte tare. Mi-ai starnit amintiri; pe la 14 ani am stricat pickup-ul familiei si l-am transformat in amplificator pentru chitara.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

randunel
Posts: 37
Joined: 09 Jan 2018, 19:36

Re: Achizitie boxe vintage

Post by randunel »

@florinmacri

Am avut acum cativa ani HPM110 si cel mai bine au sunat cu Grundig SV-80. Combinatia intruneste toate cerintele tale. Nu stiu daca este vreun amplificator pe undeva la vanzare.(eu nu ma ocup cu vanzari-cumparari, m-am stabilizat de ceva vreme).

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Achizitie boxe vintage

Post by momolo »

randunel wrote:@florinmacri

Am avut acum cativa ani HPM110 si cel mai bine au sunat cu Grundig SV-80. Combinatia intruneste toate cerintele tale. Nu stiu daca este vreun amplificator pe undeva la vanzare.(eu nu ma ocup cu vanzari-cumparari, m-am stabilizat de ceva vreme).
interesanta sugestie! (mi se pare foarte ok)
Exista si Grundig SV-40 care e la fel cu SV-80 doar mai putina putere pe final, adica are 4 tranzistori finali cu germaniu in loc de 8 tranzistori si o tensiune mai mica de alimentare (cred, nu m-am uitat pe scheme), in consecinta cam jumatate din putere. Deci mai putin control (probabil, dar nu sigur) insa mai multa coerenta. Posibil ca boxele Pioneer sa fie halitoare. Dar posibil nu (stiu exemplul unor Marantz asemanatoare care au prestat cel mai bine cu un alt amplif pe germaniu, tot anii '60, ceva pe la 7...pana in 10W putere - piticania pe germaniu facea de rusine siliconate clasice de 60....100W, pe respectivele boxe).

randunel, exista o rubrica de prezentare pe forum. O gasesti tu.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

florinmacri
Posts: 32
Joined: 16 Apr 2009, 14:19

Re: Achizitie boxe vintage

Post by florinmacri »

Revenind la subiectul topicului, zilele astea am introdus lanterna prin orificiul de bass reflex de la boxe (HPM 110) si am vazut ca filtrele sunt originale , insa din condensatori se vede pe placa scurs coloid din ei. Ce ma sfatuiti, sa-i las asa in continuare sau sa-i inlocuiesc ? Banuiesc ca boxele in acest moment nu mai functioneaza la parametri normali.
Numai bine !

User avatar
dj_italo2001
Posts: 146
Joined: 29 Aug 2009, 21:07
Location: Sibiu
Contact:

Re: Achizitie boxe vintage

Post by dj_italo2001 »

Sa zic si eu din experienta proprie cu aceste boxe HPM-110
Am avut chiar doua perechi...si pana la urma le-am dat verde, cu vant din pupa :)
Nu sunt rele dar cu timpul poate o sa ajungi la vorbele mele...
Depinde foarte mult cum iti place sa asculti: daca vrei party pune pe ele o putere de la ELECTROVOICE (eu am avut q66 cuplata la ambele perechi): RUPERE....suna de zici ca esti la concert...indiferent de genul de muzica preferat.
Pentru ambianta....cel mai bine s-au potrivit cu amplificare de la pioneer, cel mai mult le-am folosit in atelier cu A-77X, sunet deloc obositor, echilibrat dar nu prea rezolut ca sa zis asa.
Mai placut au prestat pe SA-9900 in acelasi ton ca si A-77x
Cu amplificare de SANSUI AU-919 suna cam prea moale, le lipseste ceva mai ales pe medii/inalte.
Daca le vrei pe toate la un loc si la un pret abordabil dar cu RISC MARE de-a scapa de boxe in caz de defectare a amplifcatorului recomand HARMAN-KARDON PM665 cu sau fara VXI in coada.
Merge si pentru petreceri, dar si pentru fineturi.
Bas din belsug si fara a simiti limitare din partea amplificatorului.
Clar mi-a fost ca pe amplificare de la Onkyo ( A-7 ) sunetul a fost in zona acceptabila, dar nu deosebit.
Mai interensata mi s-a parut combinatia cu amplificarea de la DENON PMA-700z, dar cu limitari mari in ceea ce priveste puterea (in caz de party)
Cu amplificare profesionala de studio de la Sony mu-a200 n-am mai apucat sa le probez ca sa ma pot pronunta
Cat despre partea de filtre, eu recomand o inlocuire a condensatorilor de urgenta, mie personal filtrele din aceste boxe mi s-au parut la limita ca si constructie.
Pune condensatori de calitate (de uz industrial) la tensiune cel putin dubla fata de ceea ce gasesti in ele montat.

Blue_Note
Posts: 29
Joined: 18 Feb 2020, 17:38
Location: Calarasi

Re: Achizitie boxe vintage

Post by Blue_Note »

Va salut! Vreau sa pun o intrebare despre restaurarea cutiilor exterioare ale unor boxe vechi de la Grundig si n-am stiut unde sa o plasez. Sper ca n-am incurcat topicurile. Deci, concret intentionez sa-mi cumpar boxele astea:

https://www.olx.ro/oferta/boxe-grundig- ... fb6fc33027" onclick="window.open(this.href);return false;

Am cautat referinte pe net despre tipul asta de boxe de la Grundig si am citit lucruri pozitive. Proprietarul e onest si spune ca exteriorul arata sinistru, dar tehnic si acustic sunt ireprosabile. Intrebarea mea e daca exista vreo varianta sa reconditionez cutiile din plastic? Daca erau din lemn nu mai intrebam aici, ma duceam la un atelier de mobila de la mine din oras sa aplice un furnir peste ele, dar cu plasticul n-am idee ce si cum. Ati efectuat vreo operatine de felul asta, in ce a constat concret restaurarea cutiilor din plastic si care a fost rezultatul? Despre Grundig HIFI BOX 650 Profesional stiti ceva? Am mai vazut cateva vechituri interesante pe olx, m-am oprit la astea pt ca urmaresc canalul de youtube https://www.youtube.com/watch?v=cRJGSGj5XFs" onclick="window.open(this.href);return false; iar cehul ala, care e expert in boxe vintage, prea lauda Grundigurile. Nu lei iau daca nu se poate schimba aspectul cutiilor in ceva cat de cat decent. Nu ascult muzica zilnic dar o sa le vad zilnic si nu le tin asa in casa. Multumesc celui care ma lamureste.

c_andrei
Posts: 165
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Achizitie boxe vintage

Post by c_andrei »

Salut. Nu te supara pe mine, dar eu nu as da 500 lei pe boxele alea.

Post Reply