Teapa televizoarelor LED

Cinema , Filme , Recievere multi-chanel
User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: Teapa televizoarelor LED

Post by Obi Wan »

Si apropo de retentie. Este mult mai mica comparativ cu plasmele chiar cele de ultima generatie.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Teapa televizoarelor LED

Post by puf »

Real chestiunile sunt ceva mai nuantate nu doar alb-negru.
Televizoarele japoneze sunt mereu cu un pas in fata celor coreene dar nu trebuie sa uitam ca seriile entry Panasonic sunt fabricate de Vestel in Turcia dupa specificatiile brandului dar cu tehnologia Vestel.
Am vazut la CES cum LG incerca sa arate ca noua serie 8 poate depasi modelul de anul trecut Sony care foloseste acelasi panou OLED.Asta arata ca incearca sa ii copieze sau sa ii ajunga pe japonezi.
Tot in acelasi spirit, LG au introdus la noua seria 2018 OLED, BFI in incercarea de a se apropia de imaginea in miscare a plasmei, explicau ei ca plasma se bazeaza pe aprinderi si stingeri rapide la pixeli ceea ce ii confera o miscare lina si sharp spre deosebire de sample and hold care duce la senzatie de blur la miscare.
4k este acum standard, nu sursa de semnal conteaza ci faptul ca cei 8mp pot afisa o imagine mai fina iar HDR si BT2020 asigura dinamica si spatiu de culoare extins.Beneficiaza de asta si LCD-urile care in versiunile de top nu arata jalnic.
Chiar daca sursa nu este 4k, tv-ul face upscaling dar aici intervine capabilitatea de procesare si oricat de buna ar fi posturile tv SD sunt penalizate grav, 1080p nu arata deloc rau.
Practic aici plasmele puncteaza si anume la redarea posturilor TV de orice fel.

OLED arata bine cu surse minim 1080p dar nu este nici el perfect, exista posterizare, ABL, verical banding si retentie.Retentia este relativa chiar si in comparatie cu plasma.Daca compari cu Pioneer Kuro unde nu exista nici un fel, urma de retentie atunci este evidenta dar daca compari cu plasma LG unde meniul afisat 1 minut lasa "umbra", atunci este retentie foarte mica.
Oricum pentru cine cauta acum calitatea OLED nu are concurenta cu toate limitarile tehnologice.

Partea de 3D este abandonata datorita lipsei suportului din partea studiourilor de film urmata de a producatorilor de tv.Acum mai exista produse compatibile doar pentru redarea materialelor existente dar nu este exclus sa revina.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Teapa televizoarelor LED

Post by momolo »

puf, multumesc pentru interventie si explicatii!

Ca o paranteza, imi provoaca mare plictiseala sa citesc review-uri si alte balarii pe net, prefer sa vad, pipai (miros) produsul si sa judec cu mintea mea.... Sau sa-mi spuna un prieten pasionat si priceput, partea esentiala.
De fiecare data cand am vazut un panou koreean (mai ales plasmele!) mi s-au parut inferioare in mod evident celor japoneze (brand cunoscut, model de la mediu in sus - deoarece modelele foarte ieftine sau ofertele speciale sunt de obicei chestii dubioase). Plasmele koreene mi s-au parut cea mai proasta varianta. Tin minte, acum cativa ani un prieten, genul care citeste pe net pana isi fragezeste mintea, se chitise sa-si ia plasma LG. Una destul de scumpa, adica costa cat un Panasonic. Si-a luat si am fost sa vad (plecand de la Panasonicul meu, model mediu). Nu aveam asteptari, nu-mi place sa-mi bag in cap dinainte ce si cum. Dar am fost surprins de lipsa de calitate in comparatie cu cea pe care o aveam acasa! In primul rand nu mi-a placut calitatea culorilor, nuantele urate si false, culori nenaturale si stridente redate haotic, cand prea intens, cand prea palid. Plus ca am observat retentia evidenta dupa un rulaj de post de stiri din ala cu "burtiera" galbena (stateam de vorba si TV-ul rula niste stiri; dupa o vreme am schimbat canalul pe un film si se vedea burtiera! La mine nici prima mea Panasonic nu facea asa ceva!). Asta e numai un exemplu oarecare. Nici la TFT-uri nu stau bine firmele koreene. Defapt vorba unui prieten (specialist in electronica), "Koreenii nu stiu sa faca NIMIC bine!". Totul la ei este sa-ti ia fatza cu marketingul si designul... sau pretul. Dar mereu sunt cu cel putin un pas in urma japonezilor. Desi din marketing reiese altceva.

Alta chestie - adevarat ca nu-mi plac TFT-urile, "LED"-urile. Dar am vazut la un prieten un SONY model mai nou, cred ca maxim 2 ani, diagonala 65", 4K. Mi se pare nesperat de bun, chiar seamana putin cu plasma. Desi mi se pare foarte mare, eu fiind obisnuit cu 50", se vede foarte bine si de aproape pus intr-o camera de bloc medie. Intradevar, neajunsul este ca panoului ii place numai sursa HD, pe SD nu e chiar o minune dar nici nu deranjeaza. Este chiar foarte reusit si deja il vad din cand in cand de anul trecut, timp in care continua sa-mi placa. Insa am inteles ca e model foarte scump. O sa intreb ce model este si revin.
Dar alt exemplu - ma duc sa ajut un prieten sa-si cumpere din Altex anul trecut in toamna un 4K tot SONY si tot 65". Pret oferta speciala cam la 9600 lei. M-am dus la el acasa sa-l ajut sa-l instaleze (nu se pricepe deloc la chestii tehnice). Camera mare, vila generoasa, pozitie foarte buna a TV-ului. Inlocuise o plasma Panasonic de 50" si diferenta de diagonala e substantiala si asa e mult mai bine. Ok.... imaginea mi se pare per total destul de OK pentru un TFT/LED ce naiba este. Dar nu are negru, panoul se aprinde gri sa vezi sa citesti noaptea, nici nu viseaza la negru adevarat. Culorile nu sunt chiar minunate, dar decente. Contrastul e prost, nuantele nu sunt suficiente, ceea ce e intunecat nu are multe detalii, idem ceea ce e luminos. E un model evident si dramatic inferior celui descris mai inainte. Nu stiu care e diferenta de pret dar sigur e peste 50...70%! O singura calitate la ambele.... culmea, sunetul! Nesperat de bun la ambele, chiar si la asta mai ieftin! Evident, e sunet "tip combina portabila", dar totusi foarte reusit avand in vedere ca aparatele sunt foarte subtiri si avand in vedere ca sunt .... SONY, care se remarca intotdeauna prin sunetul foarte prost! Insa diferenta de imagine intre cele doua SONY, extrem de importanta! De parca unul e plasma si altul e TFT clasic. Idem si diferenta intre modul de redare a imaginii SD, ala mai scump e mult mai ok. Probabil avand un procesor mult mai bun.
Dar practic astea sunt niste PC-uri. Ala mai ieftin chiar ca merge ca un laptop cu startare si toate alea. Am vazut ca pe om nu-l deranjeaza asa mult imaginea (eu cand vin de la plasma si vad acolo, mi se pare oribil!) cat il incanta facilitatile de computer care merge pe internet cu tasta si maus. Am observat ca pe Youtube se vede chiar decent, cateodata ma mir si eu cat de bine avand in vedere formatul inferior! Lumea de asta e incantata, ca aceste panouri merg pe net ca niste PC-uri. Probabil asta e directia, un TV care defapt e in toata puterea un PC, iar sursa fiind exclusiv internetul. Cablul TV probabil supravietuieste doar din cauza saraciei, multa lume are aparatura veche. In USA am inteles ca de ani de zile totul vine exclusiv prin legatura la internet, nu mai exista cablu TV separat si dedicat.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: Teapa televizoarelor LED

Post by Obi Wan »

Daca e sa luam la puricat nu exista televizor perfect. Problemele expuse de puf exista doar daca televizorul este prost setat si faci teste cu material de test. La o setare decenta a tv-ului pe material video obisnuit (filme, filmari etc) nu le detectezi.

Cat priveste fluenta miscarii, gradientii de culoare etc. mie unul mi se pare ca OLED-ul este peste plasma cu material HD. Ca pentru 4k nu putem sa comparam. Iar ca dinamica imaginii iar OLED-ul castiga reusind sa redea scene intunecate si luminoase mai detaliate si mai corecte decat reuseste plasma (Panasonic GT50).

Cum am spus eu am modelul B7 de la LG iar retentia este inexistenta. Spre deosebire de plasma Panasonic GT50 unde retentia exista. La panourile Pioneer Kuro nu stiu insa acele televizoare nu mai exista de multi ani pe piata si la ora actuala sufera de problemele inerente ale imbatranirii.

Nu faceti paralela intre plasmele produse de coreeni care erau o catastrofa si OLED-urile produse de LG. Cum am spus mie mi se pare ca diferentele nu sunt mari intre diversele firme care produc OLED-uri. Iar daca judecam si prin prisma pretului situatia e clar in favoarea LG. Pentru un televizor cu caracteristici foarte apropiate pentru LG platesti cu aprox.2000 de lei mai putin la diagonala de 55''. Pentru cine conteaza aceste diferente si isi permite diferenta de pret evident ca isi va lua cel mai bun TV chiar daca este sensibil mai scump.

Jaya
Posts: 141
Joined: 10 Apr 2009, 11:42
Location: Brasov

Re: Teapa televizoarelor LED

Post by Jaya »

Mai exista ceva, de care putini au auzit, creat bineinteles in Japonia (de Mitsubishi) si lansat de vreo 10 ani de fapt, initial prezentand interes si in US si Europa, ca apoi sa dispara subit, ramanand doar in tara de origine (Japonia). Este vorba de laser Tv si care bate orice plasma, led, oled si ce mai vreti voi. Laserul se stie ca este lumina monocroma perfecta, iar cu 3 raze RGB se obtin cele mai reale culori (gamut-ul cel mai aproape de realitate si de capacitatea ochiului uman de a-l percepe).
De ce credeti ca nu a fost promovat? Sigur, preturile erau f.mari initial (prin 2008), dar in 10 ani puteau scadea la nivele acceptabile, revolutionand domeniul si aspandindu-se peste tot. Dar evident ne-am ales cu lcd, led, oled etc (plasma murind intre timp oricum)

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Teapa televizoarelor LED

Post by puf »

Plasma Pioneer Kuro o am si are o varsta venerabila, nu a arata niciodata nici cea mai vaga forma de retentie si nu da nici un semn de batranete.
Nici macar Panasonic VT60 ultima generatie care este complet alta mancare de peste fata de GT50 nu a ajuns la perfomanta Kuro.
Pentru cine este curios, retentie testata serios nu povestita: https://www.rtings.com/tv/tests/picture ... on-burn-in" onclick="window.open(this.href);return false;
Atentie la tabel si la note.
Despre tentativa de a egala plasma la generatia viitoare 2018 ne vorbeste reprezentatul LG:
https://www.youtube.com/watch?v=naf1nlD93vw" onclick="window.open(this.href);return false;
Discutii despre banding, uniformitate, vignetare, mai ales ultima pagina 114 cu posturile de azi: http://www.avsforum.com/forum/40-oled-t ... ng-53.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Am precizat toate astea pentru a intelege care sunt problemele la cel mai bun display actual.
Daca ar fi sa cumpar ceva azi ar fi fara indoiala OLED cu toate bubele sale dar momentan plasma si proiectorul nu imi dau motive de schimbare.

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: Teapa televizoarelor LED

Post by Petrescu »

Ce parere aveti despre Qled-ul de la Samsung ? La o comparatie 1:1 cu un OLED LG in MediaGalaxy, mie mi s-a parut ca are culori mai bune dar contrastul un pic mai slab.

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: Teapa televizoarelor LED

Post by Obi Wan »

Aveti vreo recomandare pentru un proiector pe care-l voi folosi exclusiv pentru filme si care sa aiba un pret rezonabil?
Acum niste ani Panasonic avea un proiector bunicel la un pret cat de cat rezonabil.
Intreb deoarece nu am mai urmarit evolutia pietei de ceva timp si nu sunt la curent cu ce a mai aparut.

Dadix
Posts: 438
Joined: 03 Jun 2016, 11:06

Re: Teapa televizoarelor LED

Post by Dadix »

Hai sa vorbim despre proiectoare intr-un topic separat, am deschis eu unul, ca aici e despre tv uri.

Post Reply