Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
nikydr
Posts: 25
Joined: 29 Dec 2017, 15:34

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by nikydr »

Încet, încet, am ajuns și la capitolul „curățire viniluri”. Din practica Dv, care considerați că ar fi metoda cea mai utilă și cu rezultate notabile în acest sens? RCM Okki Nokki ar putea fi o variantă bună?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

nikydr wrote:Încet, încet, am ajuns și la capitolul „curățire viniluri”. Din practica Dv, care considerați că ar fi metoda cea mai utilă și cu rezultate notabile în acest sens? RCM Okki Nokki ar putea fi o variantă bună?
cred ca solutia cea mai buna este functie de.... cantitate! Si de starea discurilor.
Sa ma explic.
In mare avem doua situatii, discuri Lp relativ noi, curate, stare buna, numar relativ mic, exemplu cateva sute maxim. A doua situatie, discuri de arhiva in mare parte vechi si murdare, cantitati foarte mari, exemplu cateva mii.
Daca in primul caz folosim o masinarie dedicata, exemplu "oky-doky", la cazul al doilea e cum ai vrea sa speli pachebotul intr-o spalatorie de masini mici. Te apuci sa speli primii metri cubi de discuri, presupunand ca esti pensionar si nu ai altceva de facut inafara sa speli discuri de dimineata pana seara, asa ca in curand masinaria capoteaza definitiv, si nici nu se cunoaste ce ai spalat! Una e sa speli un disc relativ curat si ok, alta e sa speli un disc pe care creste iarba.

Asa ca, fiecare dupa necesitati.
Daca ai o colectie de 100....150 de placi toate "haudiofile", relativ curate, frumusele si asculti cate unul la cateva zile (discuri pe care oricum, le cunosti deja, insa hai sa mai fac un TEST AUDIO in fapt de seara, mai setez pozitia boxei LEFT, mai schimb un stecher, o sarma, o siguranta haurita, etc), o masinarie dedicata (implicit, scumpa!) e fancy, e cool, e misto, e hipstereala curata si audiofilie pura!

Insa ce te faci daca ai vreo trei basculante de placi "vintigi" si numai daca vrei sa auzi ce-i pe ele ti-ar trebui o viata (de pensionar liber de obligatii)?!

Avand in vedere si ca masinariile astea dedicate consuma mult timp pana horcaie sa spele o placa, adica imbatranesti langa ele pana termina o placa!

Ei bine, in cazul asta (adica colectie foarte mare de "vintigi") eu am gasit o solutie practica si ieftina ....spalatul in cada de baie (sau cuva de dus), adica cu dusul si ca solutie cea mai buna (gasita de mine, e doar un punct de vedere) ar fi concentratul pentru lichid de parbriz auto, unul sa coste cat mai putin, de exemplu exista la Lidl unul pe care scrie parca, W5 si costa 5 lei.

Operatiunea e cam asa:
1) dai cu dusul apa calie sa moi placa, defapt jegul.
2) torni solutie pe placa si dai circular cu un burete fin sa faca spume, cu grija. Oricum, patineaza, nu strica nimic.
3) clatesti cu apa calie, rece nu e buna.
4) repeti sapunirea cu spume si clatirea cu calie daca discul a fost prea murdar.
5) clatesti cu apa rece presupunand ca e ceva mai putin murdara decat aia calda. Daca vrei ceva super, folosesti solutie de clatire pentru masinile de spalat vase, eventual un lighian cu apa cu solutie din asta, evident curat!
6) tamponezi discul cu prospop care nu lasa scame sau hartie sau dupa imaginatie cu ceva sa absoarba picaturile groase de apa, adica sa nu stea apa sub forma de picaturi.
7) asezi placa intr-un stativ ca ala pentru farfurii, sa se usuce vertical. Ultima se usuca eticheta.

Cat priveste eticheta, sunt rare cazurile cand acestea sunt afectate. Si nu de tot, unele mai lasa colorant pe prosop da nu se distrug. De obicei anumite placi comuniste au etichete care se dizolva repede in apa. Ideea e sa nu dai cu dusul direct pe eticheta. Trebuie lovit cu apa sub unghi in asa fel incat jegul gros sa fie aruncat.

Rezultate..... depinde de disc. Unele canta mult mai bine si mai putin parait sau le dispare paraiala de tot, altele paraie la fel, cele mai multe paraie mai putin. Nu am intalnit caz in care sa cante mai rau ca inainte, cel mult e la fel.

Exista cazul cand discul a fost arat cu plugul si astfel, cauza paraielii e distrugerea materialului. Am constatat ca frigul afecteaza cel mai rau placile, probabil treceri de la frig extrem de iarna la caldura provoaca imbatranire si micro-crapare. Caldura evident le topeste si le stramba daca sunt asezate prost. Probabil conteaza si calitatea originala a materialului si aici constat ca pe timp ce a trecut s-au fabricat in toata lumea din materiale din ce in ce mai proaste. Deci e ciocu cu norocu', insa multe discuri vechi sunt inacceptabil de folosit asa cum arata (mucegai, praf, floci, putoare) dar sa folosesti masinarie dedicata e scump, dureaza, fiabilitatea masinariei e mica, consumabilele sunt extrem de scumpe, e fitza.

Mai degraba cauti un sistem doza-brat- tabla-preu care sa nu scoata paraiala in evidenta. Am mai spus, exista sisteme ultra haudiofile mirobolante care scot in evidenta fiecare firicel de praf, fiecare paraitura, fiecare poc, incat nu mai asculti muzica ci, vorba trancotarilor frustrati, sunete!

Evident, ideal este ca dupa baitza sa le bagi in chilotzel curat.... daca ai! Mai bine cumperi chilotei curati cu sutele decat sa dai munte de bani pe masinarii dedicate. Sunt prea scumpe pentru ce ofera, depind mult de consumabile care costa de porc (defapt chimicalele fac juma' din treaba), spalarea dureaza o vesnicie.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

nikydr
Posts: 25
Joined: 29 Dec 2017, 15:34

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by nikydr »

Mulțumesc pentru sfaturi, eu mă încadrez în prima categorie , în prezent am cam 100 de discuri dintre care jumătate sunt din prezent iar jumătate din anii 80. Cele din anii 80 nu au fost ținute în pod dar mulți și-au lăsat amprentele pe ele, și au mai produs și unele zgârieturi, și așa am învățat să nu le mai împrumut. Acum cumpăr discuri noi, măcar câte un album lunar. Chiloței le-am pus la toate discurile, Nagaoka, de la https://www.avmall.ro/detalii/nagaoka-1 ... eeves.html" onclick="window.open(this.href);return false;. Ce m-a intrigat mai tare au fost imaginile mărite despre mizeria care s-ar afla pe discuri, dar nu mi se par prea verosimile, posibil ca să-și vândă scula de mii de dolari : https://theaudiophileman.com/degritter- ... hine/?ct=t(Newsletter_copy_66_11_5_2016_COPY_93" onclick="window.open(this.href);return false;)&mc_cid=e9a96e3d5b&mc_eid=7a2e831b5f
Nu mai am vârsta și răbdarea să cumpăr discuri sh și am constatat că cele noi se aud de regulă foarte bine, dar am mai luat și țeapă. În concluzie pentru mine va fi un oki-doki, pe care mi-l permit!
Audiții plăcute și zile senine vă doresc!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

nikydr wrote:Ce m-a intrigat mai tare au fost imaginile mărite despre mizeria care s-ar afla pe discuri, dar nu mi se par prea verosimile, posibil ca să-și vândă scula de mii de dolari : https://theaudiophileman.com/degritter-" onclick="window.open(this.href);return false; ... 16_COPY_93)&mc_cid=e9a96e3d5b&mc_eid=7a2e831b5f
e bullshit, imagini generate pe calculator sa impresioneze. E nevoie! La 2600 dolari e nevoie sa stimulezi hipsterul sa-i scoata speriat!

Nu numai eu dar si un amic ne-am gandit ca se poate construi relativ usor o masinarie din asta cu ultrasunete. Se gasesc de cumparat generatoare cu ultrasunete (din China sunt ieftine), mai trebuie facuta o copaie (preferabil una sa incapa toata placa) insa intrebarea ar fi legata de intensitate si daca nu cumva ultrasunetele nu afecteaza. Din cate am investigat, o importanta mare o are si lichidul. Masinariile de genul asta (adica din astea gata facute si super "haudiofile") costa enorm (dupa care trebuie sa cotizezi pentru zeama), mii de dolari/euroi, deci s-ar merita un proiect diiii. Dar eu abia am timp (sau nu am) sa le spal cu dusul....

PS - apropos! Trebuie si o educatie de masa, unii trancotari vanzatori de placi "vintigi" (preturi decente) le sterg tzaraneste cu o carpa (aceeasi) soioasa cu spirt (facut cu apa de la robinet) sau cine mai stie, adica sa arate bine la ochi. Eu le-am tot spus ca mai bine le lasa in pace asa jegoase cum sunt. Insa o parte din clienti sunt boi si aleg placile sa arate bine la ochi, ori vanzatorul are interes sa vanda.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by remoteviewer1 »

Si eu am cochetat cu idea de a achizitiona o solutie dedicata pentru "spalarea discurilor", insa dupa ce am vazut cateva in functiune, nu am ramas impresionat .Si eu cred ca masinile de spalat viniluri, mai ales cele accesibile ca pret omului muncitor, mai mult mangaie discurile, neputand inlatura nisipul (daca exista) pe discurile mai murdare, pana la urma tot "frecatul" ramane de baza!
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by _BGD_ »

Va salut,

Am si eu o intrebare: colectia personala de discuri de vinil numara momentan in jur de aprox. 30 discuri noi, si inca cateva mai vechi (achizitionate de pe la diverse targuri).

Pentru cele noi, daca:
-nu pun mana pe suprafata cu santuri
-le sterg la fiecare redare cu pamatuful antistatic (1-2 rotatii), presiune mica.
-ascult cu capacul inchis
-stochez in permanenta discurile in ambalajele lor

Tot voi ajunge (sa zic undeva la pensie :lol: ) la stadiul in care vor necesita curatare?

Multumesc.

catacore
Posts: 111
Joined: 22 Nov 2014, 06:00

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by catacore »

_BGD_ wrote:Va salut,

Am si eu o intrebare: colectia personala de discuri de vinil numara momentan in jur de aprox. 30 discuri noi, si inca cateva mai vechi (achizitionate de pe la diverse targuri).

Pentru cele noi, daca:
-nu pun mana pe suprafata cu santuri
-le sterg la fiecare redare cu pamatuful antistatic (1-2 rotatii), presiune mica.
-ascult cu capacul inchis
-stochez in permanenta discurile in ambalajele lor

Tot voi ajunge (sa zic undeva la pensie :lol: ) la stadiul in care vor necesita curatare?

Multumesc.
cred ca gasesti aici multe informatii utile: https://www.youtube.com/watch?v=FwgC5s9KFns" onclick="window.open(this.href);return false;
(eu chiar folosesc "masinaria" aia galbena pentru curatat discuri, "pasta" pentru curatat acul, si peria - exact cum demonstreaza si MF - inainte de fiecare ascultare. Pasta tot asa, la fiecare fatza de disc curat acul).
"Meseriashii" isi spala fiecare fatza de disc inainte de fiecare auditie, incepand dela scoaterea discului (nou) din tzipla. Plus "pistolul" de eliminat energia statica.
Spor!

Adica raspunsul este DA, iti va trebui o masinarie/solutie de spalat discuri, mai devreme sau mai tarziu...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

_BGD_, eu zic sa-ti faci mai putine griji cu asemenea amanunte neesentiale (la nivelul tau). Nu putem baga in aceeasi oala diliul care are scularaie care costa cat o viloaca cu omul normal si muncitor care invarte o placa cu trancotzica din dotare.
Mai bine te-ar preocupa cum sa inveti sa aduni scularaie potrivita si sa le setezi in asa fel incat sa asculti mai multa muzica de pe placa decat paraiala.
Asta e un sport greu de invatat doar citind pe net (meseria se fura). Dar e real! Poti avea un sistem audio care iti scoate in evidenta fiecare fir de praf cu fiecare paraiala in detaliu 3D sau sistem care canta muzica chiar si cu o placa "mai ciufulita" (vorba trancotarului care vinde placi distruse la suprapret in targul Vitan).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by _BGD_ »

Deci Momolo, tocmai m-ai facut trancotar :lol: :lol: :lol:

De acord, inca invat, si vreau in viitor sa si experimentez ceva diversitate in scularaie.
Mai stau o vreme pe aici sa ma acomodez, si cand apar ceva intalniri, expozitii, sar pe ele :)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

Pai si eu sunt trancotar. Ce te strofoci ?! Avem vreunul sistem care costa cat o viloaca?! Nu!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by _BGD_ »

Momolo, asta asa e!

catacore
Posts: 111
Joined: 22 Nov 2014, 06:00

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by catacore »

Problema, cred eu, nu e cata paraiala vs muzica asculti de pe un disc (uzat si) murdar, ci faptul ca murdaria aia ajuta mult la uzarea/stricarea progresiva a santurilor (adica a informatiei muzicale). E un proces ireversibil. Adica asa, in timp, pe cand ajungi sa ai "la ce" asculta discul respectiv sa nu mai ai "ce" asculta de pe el.

Cat priveste mizeria din santuri (exagerata sau nu in poze), eu vad ce ramane in "ligheanul" ala galben dupa ce spal vreo 20-25 de discuri (cica de-aia l-au facut ei galben). Eu discuri vechi (cumparate SH) ma abtin sa ascult inainte de a le spala. Pentru binele lor.

Spor!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by momolo »

catacore wrote:Problema, cred eu, nu e cata paraiala vs muzica asculti de pe un disc (uzat si) murdar, ci faptul ca murdaria aia ajuta mult la uzarea/stricarea progresiva a santurilor (adica a informatiei muzicale). E un proces ireversibil. Adica asa, in timp, pe cand ajungi sa ai "la ce" asculta discul respectiv sa nu mai ai "ce" asculta de pe el.
Mi s-a parut firesc faptul ca pe aici nu exista persoane total afone in domeniul asta. Oricine stie ca un disc murdar pus la ascultat, distruge acul dar se distruge si el.
Asa ca, trecand peste partea cu spalatul (in multe cazuri absolut obligatorie. Prin diverse metode, inclusiv cu dusul la cada), multe oricat le-ai spala paraie in continuare. Ba chiar as spune ca rare sunt cazurile cand paraiala dispare dupa spalare. In general paraiala se diminueaza si in cele mai multe cazuri nu spectaculos. Cat priveste pocaneala (adica urmatoarea treapta peste paraiala), nu o salvezi cu spalarea pentru ca e cauzata de spargerea/ciobirea/zgarierea materialului.
Cand m-am referit la "paraiala versus muzica", la asta m-am referit, adica nu la metoda tip Dorel de asezare a placii direct cu praf, pamant, floci si iarba pe platan spre auditie. Ma gandeam ca pe aici nu sunt bizoni din astia..... Poate ma insel?! :roll:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

catacore
Posts: 111
Joined: 22 Nov 2014, 06:00

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by catacore »

Eu pur si simplu i-am raspuns lui BGD ca ("la nivelul lui" - nu-i asa?) discurile second-hand trebuie spalate (ideal, inainte de prima auditie, ca nu stii pe unde si-au petrecut "ultimii cinci ani"). Asta nu din cauza ca ar fi bizon sau Dorel, ci fiindca "la nivelul lui", de 30 de placi, m-am gandit ca poate nu stie. Adica nu i-am zis, ca tine, sa nu-si faca griji de genul asta (la nivelul lui), ca poate isi strica discurile alea SH la care, poate, tine.
(adica daca isi punea problema de ascultat la picap "cu capacul pus" ca sa nu i se aseze praful pe disc in alea 20 de minute cat tine o fata de disc, m-am gandit ca merita sa-i atrag atentia asupra jegului stocat pe un disc SH).

sau poate eu is bizonu' de care zici, cine stie.....

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Ca audiofil, ajungi inevitabil la vinil ?

Post by _BGD_ »

Buna seara,

Avand cateva discuri in colectie, cumparate SH la un pret foarte mic, in mare parte cu muzica electronica, si care caraiau/paraiau/fosneau, am zis, de ce sa nu incerc operatiunea de spalare?

Cele cu muzica electronica au fost scratch-uite, se vedea clear urma de degete. Finele zgarieturi neavnd cum sa le repar, am zis macar sa le spal de jeg/mazga/grasime.

Tata-socru' m-a ajutat la confectionarea unor capace cu garnitura si prindere cu surub, care sa protejeze eticheta de hartie; ceva de genul:

https://thevinylstack.com/manual-cleani ... one-stack/" onclick="window.open(this.href);return false;

Confectionat din PVC pentru instalatii sanitare, cu "pfi" de 10 :mrgreen:

Merge foarte bine instalatia, eticheta ramane intacta; apa calda, buretel cu sapun de vase, clatire, laveta, phoeon la final, se simte diferenta :D

Post Reply