Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Doresc să știu și eu poziția voastră referitoare la acest aspect. Deși am vrut să cred măcar în FM, nu prea mai pot. Sunt nostalgic, după anii 90, radio contact stereo, sau altele, dar ce oferă azi posturile noastre este poluare fonică. Posturile FM de la noi, afară de Romantic, Magic, Rock, Muzical și România actualități și BFM nu prea mai sunt de ascultat. Mai rău, emisia e proastă, zgomotoasă, și ce te-ar interesa este eclipsat de gunoaie.
DAB la noi e doar experimental...și cred că așa va rămâne.
Eu acum prefer să ascult pe net, prefer claritatea vs paraziți, mai mult, ascult posturi străine. Referitor la dinamică...nu știu ce să zic...mai bună pe net sau pe FM...singurul tuner FM pe care îl mai am e un Technics ST7300K, Alături de ampliful pereche SU7300K și 7700K. Este un tuner bun. Dar, la ce ajută, ce pot asculta, deoarece se aud bine doar canalele care chiar că nu mă interesează. Ce m-ar interesa, nu are putere de emisie, sau are zgomot în exces. Mai am și 2 amplitunere, un Technics SA5760 și un Marantz SR 2225. Foarte bune... Dar la ce folos...impecabile ambele. Acum folosesc un HAMA IR115MS. Se vede clar și diferența între canalele românești, bitrate mic, uneori ca pe AM. Canalele din afară (elvețienele, nemțești, austriece, suedeze, ba chiar cele rusești) se aud, unele colosal. Bitrate enorm, am și informații despre conținut, dinamică, claritate. Poate voi fi făcut trancotar. Asta e. Dar privesc din punct de vedere practic. Mai am un ceas cu radio Panasonic, vechi. Le țin de urgență, în caz de urgență, și încă un radio de buzunar Grundig... La fel de urgență. Dar deja, să asculți orice pe FM e sport extrem. Doar în mașină mai ascult FM. Pe scurt, am abandonat FM din rațiuni de timp, confort, calitate conținut, limitări, imposibilitatea recepției de calitate. Nu mai merită, din punctul meu de vedere. Și până trece și România pe DAB... Mai trece multă apă pe Dunăre din pădurea Neagră până la Marea Neagră. De la FM nu mai am mari speranțe.
La TV mă uit doar pe Netflix. Și canalele străine documentare. Și de muzică (le folosesc când am treabă prin casă să am muzică). Restul nu sunt interesante. Ce să văd, vulpitza? Sau bomba sexy? Nu mersi. Deja și pe FM ul din ro le auzi...
Doar părerea mea.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by _BGD_ »

Salut Kross,

Si eu rezonez cu tine, legat de cele spuse.

La fosta locuinta, in Bucuresti, aveam montata antena FM.
Receptia posturilor era foarte buna!!
Ascultam seara foarte mult Chill FM, pentru chill-uiala :))
Si in rest, slalom printre posturi/reclame/mizerii.

In fine.
M-am mutat ulterior la periferie, am pus antena FM (acelasi model) - pozitia nefavorabila, iar distanta fata de oras isi spune cuvantul. Virgin FM si Romantic FM ce se aud mai ok, restul cu "pureci". Am pus si amplificator FM pe coaxial...caca maca.
Poate sa urc antena pe bloc....prea mare munca...


Cochetam cu ideea de DAB, ma gandeam la momentul 0 (cand am pus antena FM), sa fac infrastructura si pentru DAB, dar....la fel ca tine am gandit....nu isi avea rost investitia, tinand cont ca pe DAB nu e mare sfaraiala.
Radio Online....asa de curiozitate foarte rar, cand mai gasesc putin timp. Restul fiind ocupat de CD, vinyl, FLAC in DAC, cum zice momolo :))), sau o banda pe magnetofon.
TV, da, NetFlix (chiar acum urmaresc Outlander, recomand!), si mai nou stirile zilnice sa vad ce naiba ne mai paste.....in rest, emisiuni romanesti cretionoide....no way!
Pe Digi se dau la TV si emisii radio (au posturi dedicate), dar asta inseamna sa arzi pixelii de pomana ca sa cante radio...


Acum cu munca de acasa, am avut timp sa pun la treaba serioasa sculele. Macar toata nebunia asta (stau in casa, evit sa ies) imi acorda mult timp de stat cu familia, si de ascultat muzica dupa bunul plac.

Aveti grija de voi.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Cam toate tunerele le-am vândut, erau câte unii care vroiau să își completeze linia. Le-am dat ieftin. Acum, prefer să aibă și MA, măcar UM (MW). În caz de (...), măcar pe MW să pot auzi ceva. Sau dacă sunt undeva departe. E bine să fie acolo ceva.

Sincer, acum 25 ani, FM oferea o calitate extrem de bună, aveam, și îl am și azi la bucătărie, are valoare sentimentală, un Hitachi trk640. Merge impecabil, nu mai are curele la casetofon. A fost prima sculă personală. Luat cu bani din sorcova și din ce am primit de ziua mea, bani de buzunar strânși. Luat prin 1991. Câte a îndurat și încă arată că nou. Țin minte când Radio Contact emitea stereo. Pentru mine era etalon de calitate pe acel Hitachi, mai ales că era al meu. Aveam casete de la tarabă, trase la a ț-șpea mână. Aveam un cd player Sony discman primit cadou din SUA, din Duty Free, dar s-a stricat repede. Apoi am avut un Panasonic, pe care îl am și azi (portabil). Țin minte când îmi făceam compilații de pe Radio Contact pe casete cu povești din alea comuniste. Se auzea ca dracii, dar era muzica cea care conta. FM stereo, pe Contact era o referință, era culmea audio. Toată lumea asculta. Apoi, au venit după 2000 mai multe posturi, Europa FM și MIX FM (frecvență luată azi de Rock FM), apoi Uniplus, Unifan (astea erau încă din 1990 pe banda oirt). Acum...toate bălăriile. Toate nenorocirile pe FM. Banda e plină și totuși goală...zgomot inutil, mici excepții. O perioadă ascultam de pe laptop sau telefon radio de pe net, dar am primit cadou de nuntă acest hama. Pot spune că e altceva (probabil are un DAC bun, altă placă audio, etc).
La mama acasă, am dus un Pioneer SA408 (aveam dublură și nu are ea pretenții audiofile, e un low cost dar pentru ea e suficient, cu vechi boxe rft din alea cu tweeter oval) și un Albrecht DR460C. Și mama simte diferența, la calitate. Ascultă și ea deja posturi nemțești, elvețiene, și austriece, italienești, etc. Nu paraziții de pe FM. Și lui bunica i-am dus un radio DAB+ stereo din ăsta, DUAL, evident chinezesc. Simte și ea că se aude altfel România Actualități. Decât pe FM, parcă se aude mai bine pe MA uneori. Are și FM și NET. L-am luat ieftin, nou. Să nu o mai văd cum se chinuie să recepționeze pe unde clasice. Deja a donat vechiul radio. Mai are doar un ceas cu radio Philips mai vechi. În rest doar ăsta nou îl ascultă.

La serviciu la fel, tot de pe net. Păcat că nu merge și în mașină.
Sigur, e mult mai boem și romantic de pe FM, mai autentic, are farmecul lui. Dar nu ai flexibilitate, nu ai calitate, toți emit mp3. Doar Romantic FM și Europa FM au perioade când emit și de pe vinil. Dar rare. Și acum...compresie au atât DAB cât și Net. Dar claritate. FM rămâne o amintire frumoasă...farewell FM. Nu mai am chef să stau să întind antene și alte chestii prin casă. Poate când va apărea DAB, dar până atunci mai e. Așa că pentru mine cel puțin, internet radio este soluția optimă...nu mereu am timp să rotesc un vinil sau un cd, timpul mă omoară încet, dar radioul pe net este cumva salvarea mea în a asculta muzică și a nu ingera toxinele radio-TV românești. Păcat...
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

c_andrei
Posts: 165
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by c_andrei »

Mie personal mi se pare ca un tuner bunicel pe fm suna net superior celor online sau chiar si dab.
Am avut cateva tunere foarte bune, cu care am avut rezultate bune ascultand RRA si Cultural. Am renuntat totusi din cauza faptului ca nimeream destul de rar muzica pe gustul meu, iar restul posturilor din provincie transmit doar zgomot. Din punct de vedere al sunetului prefer totusi tunerele vintage cu scala.
Posturile de radio online care transmit folosind bitrate mic suna infect, efectiv nu le pot asculta.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Aici ai perfectă dreptate. Bitrate mic au de regulă posturile de la noi. Cele elvețiene, nemțești și austriece au un bitrate mare, ceea ce le face foarte plăcute. Multe de la noi din păcate, online sunt greu de ascultat...dar sunt zone în care ai de ales între a auzi ceva printre paraziți și a auzi clar . De acord că tunerele cu scala sunt cele mai ok, dar recepția de calitate a devenit o aventură.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

phoenix
Posts: 35
Joined: 16 Oct 2019, 13:18

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by phoenix »

Domnilor, dintre firmele trancotare accesibile noua muritorilor de rand, care vi se pare a fi excelat în tunere? Am auzit de bine de onkyo cu mult lăudată funcție dx, dar și de yamaha sau technics....... Cochetez cu ideea de a lua un tuner doar pentru farmecul de a asculta seara cu un pahar de vin, nu vreau internet radio, nu ma interesează ca suna bine, perfect, fără fasaituri șamd.........as vrea sa fie cu display numeric al frecventei, am o antena exterioara care recepționează inclusiv de la bulgari, sarbi, și cum întra multe posturi ar fi destul de greu de utilizat scala deși știu ca cele cu condensator sunt mai eficace la sunet........ Mi-a atras atenția pe un site second un kenwood kt 1100 și un pioneer f 99 x, care din pozele d epe net par bine construite, bugetul meu undeva pe la 100 euro, mai mult nu sunt dispus sa investesc.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Singurele tunere rămase la mine în casă, după vânzarea amplitunerelor menționate, au rămas, ST-7300K,sus în dormitor, și la copii un pioneer TX-540 pe un amp SA-420.
Sunt gama mid ambele. Technics e ceva mai solid făcut, la performanțe sunt relativ asemănătoare, un mic plus la technics la aspect și senzitivitate, dar pe stereo e ceva mai silențios pioneer e un pic mai zgomotos la stereo, dar repet, sunt ambele mid, sunt cu scală și vumetre. În rest, nu mai am ce asculta pe fm. Paraziți, fâșâit, conținut de doi bani. Copiii ascultă Itsy Bitsy, iar la etaj, am posibilitatea de a recepționa Romantic FM.
Dar 100 Euro? Nu îți este milă de ei? Eu sincer, am abandonat FM. Nu mai este de bază, este un standard în curs de dispariție, deja pentru mine defunct. Excepție în mașină, dar deja și acolo prefer radio internet, via Bluetooth. Trancotar? Da. Dar prefer să nu mai aud în continuu aceeași muzică zilnic, repetată de z ori/zi, zilnic. Pe net am găsit programe mult mai interesante, străine, unele cu bitrate imens, iar ca și conținut și muzică, fără vorbărie, doar muzică. Le am presetate, setez direct doar ce vreau să ascult. Sincer, nu mai vreau să aud de covid și alte mizerii. Ce canale/posturi mai asculți? Sincer, nu aș avea curaj să beau sau să mănânc ceva când ascult posturi românești. Vreau și calitate a recepției, nu ca pe vremuri, să stau să descifrez ce se spune la radio.
Viitorul este DAB, DAB+. Dar cum România va pierde și acest tren, radioul internet e soluția. Iar pe majoritatea canalelor străine, ai și informații, asemeni RDS. Știu, e romantic și bonom un radio analogic. Dar imposibil de ascultat, prin prisma conținutului. Făcând analogie pe auto, am condus prima dată, acum 20 ani când am luat permisul, un moskvich 412-1500 al bunicului. Nu aș mai reveni vreodată la acest dinozaur ca mașină de zi cu zi , dar nu zic că ocazional nu aș dori să trag la volan ca la tractor, să manevrez un schimbător de viteze pe coloana volanului, și să curăț filtrul de aer cu baie de ulei, și o zgâlțâială și hurducăială de suspensie cu arcuri foi. Dar azi, aceste soluții sunt de camion sau utilaj agricol. Dar știu că trebuie un progres, tehnologic. La fel și la radio, antene prin casă. Iar dacă stai pe la țărănoaia, dar ai net, ce ai prefera? Să asculți antena satelor pe LW, sau să asculți muzică bună, fie ea și la unele posturi românești? De exemplu, la socrul meu la țară, pe FM e imposibil de recepționat ceva. Doar pe medii, România actualități și Focus FM, în condiții proaste. Net Radio e singura soluție
. La fel și în România, multe canale de neascultat. Iar cheltuiala de 100 euro, pe un tuner FM, e cam mare, în condițiile în care nu ai ce asculta. Dar dacă vrei totuși tuner FM, poți găsi cu 50 lei în târg. De restul până la echivalentul a 100 euro, poți lua niște vin bun.


Cam toți au avut tunere bune, Pioneer, Kenwood, Technics, Yamaha, JVC, Akai, Denon, Hitachi, toți au avut tunere bune. Repet întrebarea : ai ce asculta?
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by momolo »

phoenix wrote:Domnilor, dintre firmele trancotare accesibile noua muritorilor de rand, care vi se pare a fi excelat în tunere? Am auzit de bine de onkyo cu mult lăudată funcție dx, dar și de yamaha sau technics....... Cochetez cu ideea de a lua un tuner doar pentru farmecul de a asculta seara cu un pahar de vin, nu vreau internet radio, nu ma interesează ca suna bine, perfect, fără fasaituri șamd.........as vrea sa fie cu display numeric al frecventei, am o antena exterioara care recepționează inclusiv de la bulgari, sarbi, și cum întra multe posturi ar fi destul de greu de utilizat scala deși știu ca cele cu condensator sunt mai eficace la sunet........ Mi-a atras atenția pe un site second un kenwood kt 1100 și un pioneer f 99 x, care din pozele d epe net par bine construite, bugetul meu undeva pe la 100 euro, mai mult nu sunt dispus sa investesc.
Cele doua exemple date de tine mie nu-mi plac. Nu sunt ce cauti. Am avut un Yamaha din aceeasi perioada si concurent cu Kenwood-ul ala, chiar superior, o frumusete, dotat cu chestii de chestii.... l-am dat in momentul cand intamplator l-am comparat cu un tuner AKAI format mic (cam 38...40cm, genul oleaca mai putin lat) cu condensator, scala si ceas care efectiv s-a pisat pe Yamaha! Atunci nu mi-a venit sa cred ce diferenta poate fi si intre tunere?!!? Nu e numai sensibilitatea la receptie si faptul ca unele prind stereo fara sa fasaie tare si altele fasaie tare cu stereo aprins pe semnal prost, adica semnalul "normal" prin Bucuresti.
Una peste alta sunt calificat sa-ti dau un raspuns, adica am testat un camion. Multe sunt bune, culmea este ca pretul pe piata second hand nu are nici o treaba cu calitatea audio! AKAI-ul ala l-am mai vazut vara trecuta pe oleix la vreo 200 lei si eu l-am luat cu 100 lei din talciok. Repet, nu vrei sa sti ce diferenta era! Atunci te luminezi si incepi sa sti ce cauti.
Am eu si altele din alea mai scumpe si mai de varf, minuni adica. Etc, etc.
Iti recomand unul care se mai gaseste, rar dar mai apare cateodata. Eu mi-am luat doua bucati sa am de rezerva. Nu ascult aproape niciodata la radio ca nu am ce, ma enerveaza. Dar am avut nevoie cu ocazia festivalurilor Enescu, mai ales ultimele editii la care nu m-am mai putut duce decat la putine spectacole. Asa ca am cautat in colectie un tuner "de sarbatoare" si am avut o surpriza ca nici mie nu mi-a venit a crede.... BASF D-6200 HiFi
https://www.hifi-wiki.de/index.php/BASF_D_6200" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=wWiDfrqC1Ic" onclick="window.open(this.href);return false;
Pe primul l-am cumparat acum mai multi ani in "combina" adica cassdeck si amplif integrat. Cass-ul avea pana si.... cutia originala din 1980! Ma seaca sa o pastrez, ocupa spatiu, dar unde mai gasesti asa ceva?! Nu spun cum arata "combina" in realitate! Tunerul l-am luat ca era in combina, eu voiam in mod special cass-ul. Tarziu mi-am dat seama ca e bun si dupa ce am luat la puricat si comparat cateva, mi-am dat seama ca nu e bun..... este criminal de bun! Anul trecut un prieten a cumparat din talciok un tuner SONY din 1974 din ala suparat, adevarat, greu, de "fer", din garda de lux, are pana si IEC...unde ai mai vazut asa ceva! L-a luat ca l-am batut eu la cap si tiganul a lasat la 100 lei din ce-mi aduc aminte, l-am cam frecat noi pana la plecare cand a nascut. L-am adus la mine, Sony mergea perfect dupa atatia ani, toate becurile bune si o sensibilitate enorma, la mine abia e semnal, asta e top, prindea tot, selectiv, fara zgomot. Dar cand am comparat Sony cu BASF-ul (care este NEC) s-a ofilit instant, era clara situatia. Dar pentru mine nu e o noutate ca l-am comparat pe BASF si cu altele mai bune.
Pe al doilea identic l-am luat sa fie acolo ca era prea ieftin si la indemana, nu las sa se risipieasca asa bunatate! Dar apoi am mai vazut pe ici, pe colo. Ambele ale mele sunt identice si nu prezinta nici o diferenta (sunt maniac, le gaseam eu ceva! Deci nu se strica, grija unora).
AKAI-ul iar ti-as recomanda dar nu e la indemana sa stiu exact ce model este. E ceva de genul asta (eu tin minte imaginile, cred ca e chiar asta): https://www.hifiengine.com/manual_libra ... 2250.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;
Nu ai idee cat de bun este!
Apoi am mai constatat ca partea de tuner din aparatele Bang & Olufsen de pana prin 1984 (preferabil anii 70) este exceptionala! Nu cred ca am intalnit un B&O care sa fie macar mediocru pe tuner! Unele sunt senzationale! Un prieten are un tuner B&O pe germaniu, tip deck, un ditamai aparatul si o frumusete, imposibil de gasit si e scump. Era entuziasmat si el stie ce spune! Dar sunt destule B&O defecte, astea europene sunt cam bolnavioare (BASF este made in Japan si e facut de NEC).
Apoi am gasit partea de tuner formidabila in niste receivere Telefunken anii 1970. Si SABA idem. Dar vorbesc de receivere, nu stiu despre aparate tip deck.
Tot asa m-a impresionat un receiver SANSUI din 1977, culmea cu STK pe final. Nu stiu ce i-au facut astuia!? Am pus castile sa probez (sa nu ard boxe daca are buba, imi era lene sa masor, ma grabeam) si nu le-am mai dat jos cateva ore, am ascultat ca prostul la radio cu orele, am lasat totul balta! Nu stiu cum l-au facut sa sune asa?!!? Si foarte sensibil si clar pe receptie, stereo fara zgomot! Uimitor! Am vazut ca receiverele astea Sansui din anii 70 se cam cer scumpe pe second hand. Probabil si trancotarii sunt incantati cand le asculta.
Dar sunt multe interesante, eu ti-am zis doar cateva sa-ti faci o idee cam pe unde sa cauti, ca an de productie. Mai am un cap de serie de la Technics din anii 1970, model 1978, negru mat cu VUmetre si scala galbene, ceva superb, un animal de 10 kile. Artileria grea, dar scump! E fanttastic, dar la asta ce sa te miri! De nou costa o avere, era top.
Asa ca eu ti-am recomandat ceva concret. Acum depinde si ce gasesti, dar cele doua la care te uiti sunt de evitat, incepuse perioada cand puneau accentul pe rezolutie (si inalte) dar sunetul devenise mic si meschin. Un tuner trebuie sa te vrajeasca, sa asculti si sa uiti ca asculti tuner..... cand ai ce asculta, noroc cateodata cu Radio Cultural/Muzical si cateodata Romantic, restul sunt toxice. Si astia la Cultural bat campii, tot baga muzica clasica moderna la ore de maxima audienta si aia e de tortura directa. Baga si tot felul de personaje care bat campii si muzici clasice chinuite. Abia gasesti ceva decent de ascultat la astia. Posturile de radio sunt marea problema la noi. Cand transmiteau in direct de la Festivalul Enescu se auzea senzational! Transmisia in direct e ceva deosebit. Dar atat de rara! Si mai au ei muzici preluate de la BBC. O data le-am scris pe email si mi-au si raspuns, ascultasem ceva cu o orchestra din Irlanda dirijata de un dirior sud-american, m-a impresionat mult si i-am intrebat ce au bagat, banda, CD, etc?! Nu mi-au zis pe ce e inregistrarea (formidabila - poate era banda sau fisier, nu am idee) dar ca apartine BBC, e primita printr-o intelegere intre posturi si nu se poate da la nimeni si nici nu a fost publicata pe piata. Simfonia a 5-a de Mahler, asta era. Rar am auzit asa interpretare! Fabuloasa! + Calitate audio top! >... Asa ca si radio are beneficiile lui daca esti pe faza.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Are dreptate Momolo. Am uitat de akai. Dar 100 euro, e mult. Nu aș fi renunțat la FM dacă era un conținut bun , nu zgomotele și perturbațiile m-au făcut să renunț, dacă era doar de astea, treceam peste. Conținutul este uneori...abject. Reclame, zgomot inutil, politică, aceeași muzică zilnic. Pe bune? Am niște posturi online, bitrate mare, am și info despre ele, conținut superb. Belgia, Elveția, Germania, Austria, Luxemburg, astea au niște posturi de numa...În Luxemburg, ascultam Eldoradio, vorbărie puțină, reclame, câteva, in rest muzică bună cât cuprinde. La fel și din celelalte țări menționate. Pe radiourile de net nici nu am pus canale românești. Nu am ce asculta. Doar pe Technics, care alături de ampul pereche a migrat în dormitor. Dar nu îmi petrec ziua acolo. Până și în bucătărie am radio net. E soluție trancotara. Dar e răul necesar. Și mamei mele și bunicii am luat astfel de agregate.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

phoenix
Posts: 35
Joined: 16 Oct 2019, 13:18

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by phoenix »

o sa ma certati putin -sper- dar sunt mai tanar si ascult muzica adolescentei mele , anii 90, si tocmai faptul ca , posturile de radio romanesti repeta intr-una cateva melodii ,cel putin in craiova e teroare , cred ca am auzit ,,the motans ,,de 3 ori intr-o ora , m-a facut sa caut la vecinii nostri bulgari , anul trecut intr-un concediu pe la cazanele mari am ascultat radio energy 90,60 fm si efectiv am fost surprins sa aud numai hituri ,tina turner,elton john,george michael, queen,depeche mode, multi altii , a fost ca si cum m-as fi intors in timp pe mtv top 20......calitatea audio buna chiar daca era doar o combina sony parca , m-am gandit ca daca prastia aia suna asa atunci o scula buna trebuie sa fie excelenta.......problema era receptia distanta craiova -transmitatorul belodrajcik 157 km rutier , sa presupunem vreo 130 linie dreapta, stiam ca fara o antena exterioara nu aveam sanse ,asa ca am construit un dipol deschis 75 cm latura , montata pe balcon etaj 4 si utilizand un Technics sa gx 530 am reusit sa prind vreo 4 posturi bugaresti si doua sarbesti , toate stereo , problema e ca ,chiar cel pe care il voiam are fasait , sa mor de ciuda nu alta.........de aceea vreau un tuner mai de soi , stiu un model de technics precum cel descris de domnul momolo- st 8080- care cred ca poate mai mult , insa are scala fara afisarea frecventei , vreau neaparat cu afisare si cu putere cat mai mare de receptie........cat despre calitatea audio , in orasul meu , digi fm si radio oltenia suna acceptabil, europa fm suna dur, parca ingroasa vocile , iar ceilalti suna ca si cum ai da un eq la maxim , chiar ma intrebam la kiss fm daca aia chiar asculta ce emit , se aude extraordinar de prost........

pana la urma , cred totusi ca un tuner este util , eu cel putin ascult cand am ceva de facut prin casa , calitatea audio cred ca tine si de puterea emitatorului sau calitatea echipamentelor de emisie DAR si de priceperea celor care lucreaza , probabil ca meseria de inginer de sunet e ozn pentru multe posturi , ori daca e vreunul ori nu are cu ce ori nu e lasat sa regleze aparatura corect , stiu ca toti vor emisie cat mai puternica dar asta se poate reducand clar calitatea sunetului , poate in cazul unei aparaturi super performante sa le ai pe amandoua dar cati isi permit asta?

deasemenea , mi se pare absolut obligatoriu o antena exterioara plus cablu coaxial mai ales in orase unde sunt obstacole diverse , nu celebra sarma pusa la fereastra , in apartamentele comuniste din placi prefabricate exista armatura care poate actiona ca o cusca faraday asadar receptia va fi mult diminuata , indeplinind conditia antenei bine calculate SI O POZITIE ADECVATA nu va exista nici un fel de fasait sau perturbatie la posturile locale ,

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Ascultă one fm. Non-stop party 90 s
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

Și eu ascult anii 90 la greu. Eurodance, muzica adolescenței mele. Este un gen relativ uitat, eclipsat de abjectiile moderne. 1FM, non stop 90s party, elvețian transmis online, nu are pic de reclamă, doar emite continuu. Are un bitrate colosal, iar calitateaa, efectiv CD. Când ajung pe acasă îți dau datele lui exacte. Dar pe fm la noi, Eurodance nu prea auzi.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by momolo »

phoenix wrote:calitatea audio cred ca tine si de puterea emitatorului sau calitatea echipamentelor de emisie DAR si de priceperea celor care lucreaza , probabil ca meseria de inginer de sunet e ozn pentru multe posturi , ori daca e vreunul ori nu are cu ce ori nu e lasat sa regleze aparatura corect , stiu ca toti vor emisie cat mai puternica dar asta se poate reducand clar calitatea sunetului , poate in cazul unei aparaturi super performante sa le ai pe amandoua dar cati isi permit asta?
prin anii 90 m-am jucat de-a postul pirat, am cunoscut pe unii care asta faceau si am activat pe la vreo 2 posturi oficiale private, pe gratis, de distractie. In 1990 i-am vizitat pe cei de la FAN Radio la Universitate si apoi si pe cei de la Contact la Arhitectura. Deci am vazut cate ceva.
Cea mai importanta chestie la un post de radio FM este compresorul. Toate au compresie, daca emiti fara, suna slab, lesinat, plat, lumea nu te alege. Ca o paranteza, pe vremea aia era concurenta mare, radio FM se afla la putere in Bucuresti! Si erau multe emisiuni interesante (in direct) precum si muzica fara nici o grija privind drepturile de autor sau alte deastea legale, pur si simplu fiecare DJ punea ce avea, ce voia si ce i se cerea. Muzica ca atunci pe radio nu mai pupam noi astazi. Din motive.... legale.
Deci, compresorul este inima postului de radio. Astea sunt (ca toate in audio) de 2 feluri, analogice si digitale. Si tot ca de obicei cele digitale suna.... cum suna. La unul din posturile oficiale (legale) la care faceam niste emisiuni gen "Vacanta Mare in direct" sambata (impreuna cu un prieten care acum e avocat) aveam toata aparatura audio JVC (excelenta!) si un compresor analogic "facut", adica DIY. Suna misto, carnos, plin, viu, cred ca poate mai am cel putin o caseta de atunci.... sper!
Mai este o problema - statiile de putere emisie sunt sus pe acoperis, sa fie langa antena, e "ca la boxe", nu e bine sa ai firul prea lung de la statie la antena, e mai bine sa ai firul lung de la sursa la putere. De obicei semnal balansat, ca asa e mai bine pe fir lung.
Statia de emisie (puterea) era sigilata de "organe", cei care dau aprobarea care contine si puterea pe antena si erau gata setate, nu puteai umbla la ele. La noi in RO, puterile aprobate sunt foarte mici, stiu ca pe vremea aia abia daca le aproba 100...150W pe antena insa de exemplu in USA e la ordinea zilei ca un post FM sa aiba 3500W.
Practic ai o statie de putere in care bagi "cu pompa" (compresorul). E ca un overclock, daca faci compresie puternica si "pompezi" in limita la care incepe sa se auda distorsiuni (statia se supramoduleaza) reusesti sa para ca ai emisie "puternica si clara", mai ales pe voce. Cand omul roteste butonul de posturi in general alege pe ala care se aude mai tare (="mai bine"). Deci, compresorul face ca vocile sa fie mai inteligibile. Ca o paranteza, lumea nu prea stie dar si la coloanele sonore la filme se foloseste compresie puternica tocmai in acest scop.
Calitatea audio s-a naruit in momentul cand la aceste posturi de radio totul a fost trecut in digital pe PC. Erau computere si atunci, numai ca se foloseau auxiliar, sa se inregistreze ce se emite (posturile erau atunci obligate sa inregistreze 100% tot ce se emitea si sa stocheze o perioada lunga, pe PC se puteau stoca, nu conta calitatea) Unii stocau pe casete VHS HiFi audio, evident, altii pe PC in rata de compresie sinistra ca nu existau HDD-uri mari si abia aparusera CDRW-urile. Dar in general ce am vazut eu, PC-ul era folosit ca organizator si dadea sunet la reclame. Atunci sursele de muzica emisa erau cdplayere si cassdeck-urile. Cand PC-ul a devenit sursa de muzica, cand mixerul a fost inlocuit cu unul digital sau si mai rau, un PC s-a transformat direct in mixer digital (software) si cand si compresorul a fost digital.... adios calitate audio! Un mixer analogic fashaie dar suna mai bine ca unul digital (care nu fashaie). Apropos, unele posturi (analogice) foloseau si reducatoare de zgomot ca DNL-uri sau DBX-uri sau Dolby. O data cu digitalul nu a mai fost nevoie, astea nu fashaie nimic peste inregistrarea originala (daca aia are zgomot) insa sunetul e mic, meschin, da dureri de cap, parca e permanent galagie, e dezagreabil! Analogul este incomparabil mai scump, mai nepractic si muncesti mai mult. E foarte simplu sa pui totul pe un PC si sa dai numai click-uri de "maus" stand lenes pe scaun. Tin minte ca mereu se decalibra compresorul analogic, ca trebuia sa fi atent sa nu se incurce banda in casete, sa nu sara cdplayerul, sa schimbi discurile, casetele, adica tot timpul trebuie sa muncesti, sa fi atent. Pai daca pui totul pe un sistem PC, nu iti mai pasa, sistemul emite singur la infinit.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

phoenix
Posts: 35
Joined: 16 Oct 2019, 13:18

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by phoenix »

Analogul este incomparabil mai scump, mai nepractic si muncesti mai mult.....................ati spus un mare adevar pe care 99% nu il inteleg , cu permisiunea dvs o sa fac o paralela cu magurile unde multi pun orwo pe revox si se plang ca ,, nu suna mai bine ca digitalul,, .......da , analogul e scump rau in ziua de azi , costa destul o banda maxell virgina sau o caseta crom ,de metal nu mai zic......si sa stiti ca nici pe ebay nu sunt ieftine , tot vreo 50 e costa o banda buna,plus transport,plus trimisul banilor,plus riscuri.........sa revenim la tunere , MARANTZ? cred ca sunt cel putin duble la pret , atat aici cat si in afara, cel putin receiverele vintage sub 3-400 euro nu ai sanse sa pui mana pe unul.....

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recepție FM Vs. DAB Vs. Radio pe internet.

Post by Kross »

FM/UUS/USW/YKB/UKW/OUC, a fost la putere în anii 90,mai ales din prisma evadării din lagărul socialist, și acolo se difuza ce era mai bun în materie de muzică. Ace Of Base, Basic Element, T-spoon, 2Brothers on The 4th floor, 2 Unlimited, Rednex, cred că toți le știm, și toți ne amintim ce era în anii 90 pe fm, era cea mai bună sursă de muzică, și calitativ și imediat accesibil, și non-stop. Nu mai zic, posibilitatea de a înregistra, Radio Contact, ProFM, Romantic, Uniplus (Unifun azi magic FM), 2M+, ce mai așteptam noile casete. Strângeam banii de buzunar, făcusem colecție. Inclusiv luam casete goale sau le ștergeam pe alea de povești (tare proaste erau, puteai să ai mama casetofonului profesional tot ca pe LW se auzeau). Sau trăgeam de la alții sau de pe radio. Azi, pe 1FM - Non-stop 90s party eurodance ascult muzica de atunci. Muzica anilor 90, stilul eurodance, a fost cântecul de lebădă al muzicii pop bune, ce a ținut puțin după 2000. Cd-urile erau rare, nu toți aveam bani atunci, aveam cd player deja, dar cd-urile se găseau greu și costau triplu cât casetele. Aveam un Walkmann Panasonic, din 1994, câștigat la o tombolă, avea radio FM, casetofon cu funcții logice, și o autonomie de speriat și pe baterii 777. Avea și adaptor de rețea. Se auzea colosal, o calitate a sunetului de necrezut. Pe când chinezariile sugerau bateriile fără milă (chiar din alea alcaline) se auzeau groaznic și se stricau la primele utilizări. Toți foloseau creioane pentru derulare că nu mai duceau bateriiile, ăsta derula și cu baterii aproape descărcate. Căștile erau super, le am și azi, doar am schimbat bureții.

Părerea mea este să...cauți soluția online. Ai din ce alege, orizontul mult mai larg. Nu asculți doar știri despre coronavirus și alte vești din sport cu știu eu ce mare cocalar umblă cu știu eu ce piți. Ca și tine, ascult eurodance. Licențele de eurodance se procură cam greu. Programele ce emit în eter, au nevoie de licențe, ei nu pot emite de pe YouTube, au nevoie de copyright (indiferent de melodie, deoarece vreun artist se poate trezi că vezi Doamne, postul x nu are licență să dea muzica y) , În online nu există astfel de restricții, motiv pentru care sunt multe canale ce emit ce vor, dar culmea, multe și din cele doar online respectă copyright-ul. Doar că multe din cele on-line, nu dau știri și promo, ceea ce îmi place. Nu mai stau să aud vorbăria. Eu am uitat de fm. Technics SA-GX (EX, DX, GX, TX, etc) nu au fost extrem de rele pe radio, avea o rudă un Technics de prin 1996, îl are și azi, din ăla cu o intrare optică și una coaxiala, primele care au apărut cu așa ceva, luat de la magazinul Panasonic Calea Victoriei (la care mă opream când plecam de la școală /liceu), și când mergeam la el în vizită, mereu ne holbam toți la el. Merge și astăzi. Și l-a forjat, petreceri, dat tare, majoratele copiilor, tot felul, merge și azi. Dar dacă înainte țineam ca o sculă să aibă FM, azi nu mă mai interesează. În primul rând, conținutul, al doilea calitatea emisiei. Ce să ascult? Peste vreo 4-5 ani se închide și la noi FMul. Păcat că nu văd nicio mișcare în vederea implementării DAB. Doar multiplex experiental. În afară, e obligatoriu ca aparatele de radio să aibă DAB+ , la fel cum din 2005 era obligatoriu tunerul digital terestru. Acum e obligatoriu T2. De exemplu în Luxemburg se vând radiourile net ca pâinea caldă (și e explicabil, acolo locuiesc multe nații, și fiecare vrea să audă muzică de la ei din țară, posturile locale sunt ok, dar limba e imposibilă). Și eu am făcut la fel pentru a auzi Romantic și diverse din România la radio. În Germania, pe dab, recepția este excepțională, multe posturi, conținut excelent.

P. S. : un tuner bun, în târg îl găsești la sub 50 lei. Cu acest coronavirus, poate se vor ieftini și mai mult.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Post Reply