Recomandari upgrade sistem audio

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
BarSor
Posts: 19
Joined: 25 Mar 2020, 13:42

Recomandari upgrade sistem audio

Post by BarSor »

Va salut pe toti si va felicit pentru calitatea informatiilor oferite, am descoperit forumul de aproximativ o saptamana si sunt foarte bucuros ca v-am gasit. Intre timp am citit multe topicuri pe acest forum si consider ca sunt de mare ajutor pentru un audiofil incepator, asa ca mine. (A nu se intelege ca nu sunt de ajutor si pentru audiofili cu vechime).

Va rog sa ma ajutati in cresterea calitatii sistemului meu. O sa vedeti din descrierea a ceea ce am adunat pana acum un sistem zic eu mediu la care simt nevoia sa-i cresc performantele (stereo).

1. Boxe - Polk S60
2. Amplificator - Roksan Caspian M2
3. DAC - Topping D90
4. Cablu boxe - Van Den Hul CS122
5. Cablu interconect XLR - XLR - Cordial cu mufe Neutrik
6. Cablu USB - Supra

Va rog, daca este posibil, cateva sugestii de imbunatatire a sunetului sau de evaluare (a calitatii fonice, desigur) a sistemului. Mentionez ca ascult muzica doar in format digital (FLAC-uri, Spotify).
Astept cu interes parerile voastre.
Va multumesc!

User avatar
_BGD_
Posts: 414
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by _BGD_ »

Salut,

Nici eu nu sunt mare specialist in domeniu, dar observ ca ai ceva scule bunicele acolo.

Vrei cresterea calitatii sistemului....ce te nemultumeste?
Ce iti doresti mai mult?
Ai avut experiente trecute la care te raportezi, de vrei imbunatatire? Ce experiente?

Ce tip de muzica asculti?
Intentionezi sa pui la treaba si un CD player, un pick-up in viitor? Sau ramai la FLAC in DAC?

BarSor
Posts: 19
Joined: 25 Mar 2020, 13:42

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by BarSor »

Pai, sa incep cu inceputul. Locuiesc intr-un apartament comunist si mi-as dori sa aflu daca exista recomandari cuprivire la modul de amplasare a boxelor, alte aspecte care ar imbunatati sunetul, eventuale incompatibilitati in sistemul prezentat.
Ca dimensiuni camera are 4,70 x 3.20, iar boxele sunt pozitionate pe latimea camerei, canapeaua fiind situata pe peretele opus. Distanta intre boxe este la momentul actual de aproximativ 1,70 , cam la 80 cm distanta fata de peretele din spatele lor, una dintre boxe este la 0.90 de peretele lateral, cealalta la aproximativ 2 metri. Mentionez ca boxele nu se pot amplasa in camera decat pe laturile lungi ale acesteia.
NU am momentan niciun fel de tratament acustic in camera, dar avand in vedere faptul ca locuiesc intr-un apartament inchirat, pot face doar modificari minime si reversibile.
Fiecare boxa este sustinuta de 4 "picioare" metalice cu talpi de cauciuc, la care nu cred ca se pot pune spike-uri.

Ca experiente trecute, precizez ca am utilizat doar monitoare de studio cu amplificare integrata: Yamaha HS 8 si Focal Alpha 65, deci experienta mea in domeniul amp+boxe active este mai jos decat minim :)

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by Kross »

Ca tip de construcție, apartamentele comuniste din beton, cărămidă și parchet masiv sunt poate cele mai bune, iar cei sub 18 mp ai camerei în cauză înseamnă că poți scăpa ușor cu chestii mici și mai ieftine, nu îți trebuie dulapuri de boxe și "aparate de sudură" de amplificatoare. Scapi cu boxe de raft, și amplificatoare mici. În fine.
Ai putea să încerci ca surse CD player și viniluri (pick-up).
Muzica digitală poate fi de multe ori obositoare. Mie așa mi se pare. Și depinde și de muzică, unele sună prost oricum ar fi, orice le-ai face. Părere personală : încearcă cu un cd player...pe spotify nu am găsit mereu o calitate bună, iar FLAC, unele sunt ok, altele realmente mp3. Doar umila mea părere...
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by momolo »

BarSor wrote:pentru un audiofil incepator, asa ca mine.
asa cum un om care doar are bani nu devine automat un om bogat, nici unul care doar are o gramada (gramajoara) de aparatura audio nu devine automat audiofil. Pentru asta e nevoie de educatie, cultura, rafinament.... dar si un coeficient IQ ceva mai sus decat mediocru.

Probabil nu ai observat ca pe acest forum cine intra prima oara se prezinta la un topic dedicat (scris MAREEE in prima pagina a forumului), iata linkul direct sa nu te extenuezi cautand:

viewtopic.php?f=9&t=11&start=645" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

BarSor
Posts: 19
Joined: 25 Mar 2020, 13:42

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by BarSor »

Salut din nou.
Multumesc userilor -BGD- si Kross pentru raspunsuri.
Iti multumesc si tie momolo pentru mustrari :) sunt constructive. Ce ai mentionat in legatura cu definitia notiunii de audiofil este corect, precizez ca m-a luat valul si cred ca mi-am alocat o insusire pe care nu o detin la momentul actual, dar spre care tind. Sa fiu mai exact in declaratii, voi sustine doar faptul ca imi place muzica. Si platesc pentru ea.
Dupa parerea mea, educatia, cultura si rafinamentul sunt necesare pentru noi toti, in orice domeniu dezvolti o pasiune, sau chiar doar pentru ca asa e caracterul unei persoane, nefiind privilegiile exclusive ale audiofililor.
Legat de coeficientul IQ, parerea mea este ca un coeficient peste mediocru este mai degraba apanajul creatiei unui act artistic, nefiind obligatoriu in acordarea unei atenții deosebite la calitatea audio, respectiv in cazul reproducerii de cea mai înaltă calitate a muzicii. Pentru aceste aspecte cred ca este necesara mai mult o ureche muzicala in primul rand si, subsecvent, o cunoastere buna a unor puncte de referinta cu care sa poti compara (incinte acustice, medii de redare, amplificatoare , modalitati de izolare fonica etc).

PS: Conform regulilor forumului, ma voi prezenta pe topicul dedicat.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by momolo »

BarSor, iar eu iti cer scuze pentru ca poate am fost tendentios!

PS - "audiofil" nu este un titlu nobil sau cine stie ce. Mai degraba este un monstru in viziunea unor trancotari mandri de ignoranta lor. Si in general e un calificativ pentru un hobby nici pana acum definit cu precizie ( pentru ca nu stim cat procent de iubire de aparatura audio si cat procent de iubire de muzica trebuie sa existe intr-un audiofil autentic :D E un subiect in plina dezbatere inca de prin anii 1950 :D )
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by ttsto »

Salut BarSor

Si eu ascult muzica intr-o camera dreptunghiulara, ceva mai mica decat a ta (4,25 / 3,25) tot pe peretele lung, fiind conditionat de faptul ca pe peretii scurti sunt usa si fereastra.

Cel mai facil, am lucrat la pozitionarea boxelor, am cautat diverse surse de inspiratie, cea care m-a dus spre ceva imbunatatiri a fost pe site-ul Cardas
Mi se pare ca am rezolvat ceva din coerenta sunetului pozitionand boxele la 60cm de perete (al meu insa este rigips acustic dublu strat), simetric fata de peretii mici. Boxele le am mai departate, cam 2.20, formand un triunghi echilateral cu locul central din canapea

Setupul acesta mergea bine la un volum mediu si jos, cum de altfel ascult in cea mai mare parte a timpului. Problema ramanea insa pe muzica aglomerata, cu multe instrumente si la un volum mai mare, se pierdea cam toata coerenta plus ca devenea totul cam tipat

Cu o aplicatie pe telefon am masurat RT60 - timpul de reverberatie. E f simplu, umfli un balon, dai drumul la aplicatie si spargi balonul. RT60 era 0.58 si am citit ca pentru camere mici ar trebui sa fie cam 0.30.

Am construit cateva (6) panouri acustice din vata minerala, sipca de brad, un textil ieftin pentru a inveli vata minerala si fetru pentru fete pe care le-am pozitionat 2 in spatele boxelor, unul pe centru intre boxe, doua pe peretii mici in punctele principale de reflexie si unul in spatele locului de auditie.

Asa am adus RT60 la 0.28 si pot sa ascult si mai tare fara sa mai fie asa obositor.

Mai am si un +10db pe la 80hz de care insa nu cred ca o sa scap, bass trapurile mi se par prea mari ca volum intr-o camera atat de mica

Cam asta e experienta mea, sper sa te ajute. Nu schimba din echipamente, o sa cheltuiesti bani fara un castig mare, e posibil sa sune altfel dar nu neaparat mai bine... parerea mea.
Sursa: Bryston BDP-1, BDA-1
Amplificator: Bryston B135, Bryston BHA-1
Boxe: PMC Twenty 24
Casti: Hifiman HE-500

c_andrei
Posts: 165
Joined: 19 May 2012, 07:53

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by c_andrei »

Salut! Ce cabluri de alimentare folosesti?
Primul pe care l-as schimba ar fi interconnectul xlr, apoi cablul usb.

BarSor
Posts: 19
Joined: 25 Mar 2020, 13:42

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by BarSor »

Multumesc foarte mult pentru raspuns [b]ttsto[/b]. Este foarte practic si la obiect. Mi-ar placea foarte mult sa aflu cine construieste sau unde se pot gasi astfel de panouri acustice realizate in regim DIY la un pret avantajos. Dupa o serie de masuratori am ajuns la concluzia ca as avea nevoie pentru a elimina o parte din reflexiile sonore nedorite.
[b]Momolo[/b], ti-am citit multe dintre postarile de pe acest forum si apreciez coerenta, claritatea si arta ta de a scrie. Pentru mine este o placere sa le citesc. Mai mult de atat, ma bucur ca iti faci timp si ne poti impartasi din experienta ta. PS: ...chiar daca unele (foarte putine de altfel) nu sunt dublate de rabdare si toleranta.
C_andrei, cablurile de alimentare sunt cele obisnuite cu care a venit fiecare componenta a sistemului la pachet. Sunt constient ca trebuie sa le schimb cu unele mai bune cu conectori de cupru.

In alta ordine de ideei, simt ca veriga slaba a sistemului meu sunt boxele Polk S60 pe care, contrar tuturor recomandarilor, le-am cumparat in orb, ghidat doar de review-uri. Le voi returna in scurt timp.
Va rog sa ma ajutati, daca este posibil, cu o recomandare de bixe care se potrivesc cu restul sistemului descris in prima postare. Nici de aceasta data nu voi putea sa le testez, data fiind situatia actuala cu gripa.
Va multumesc mult.

BarSor
Posts: 19
Joined: 25 Mar 2020, 13:42

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by BarSor »

Apropos..nu pot posta in sectiunea de prezentare. Ceva eroare SQL... Imediat cum se va rezolva, voi reveni.

BarSor
Posts: 19
Joined: 25 Mar 2020, 13:42

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by BarSor »

Salut din nou.
Intre timp am renuntat la varianta unor boxe pasive + amplificator si am trecut la o pereche de boxe active. In context, am scos la vanzare Roksanul si Toppingul impreuna cu cablurile aferente. Probabil voi posta un anunt in sectiunea de "vanzari" a forumului. Daca este cineva doritor mi se poate adresa in privat.

Revenind la boxele active realizate in sistem DIY, va transmit o serie de date tehnice:
1. componentele unei boxe:
- 2 difuzoare de 10" SB Acoustics
- 1 difuzor de medii SB Acoustics de 6"
- 1 tweeter Seas Prestige
- toate difuzoarele sunt amplificate cu un Hypex NCore FA503, 3 cai - 500w+500w+100w, amplificare clasa D.
2. boxele dispun de un sistem de Room Corection si DSP (ADAU1450), semnalul intrand prin cablu optic din placa audio. Au conversie integrata printr-un chip de DAC AK4454.
3. Spectrul sonor masurat in camera mea: 16Hz - 25kHz (+/- 1dB) cu SPL constant in tot spectrul 105db. SPL maxim 118 dB.

Sunetul e minunat.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by kaav »

BarSor wrote:
3. Spectrul sonor masurat in camera mea: 16Hz - 25kHz (+/- 1dB) cu SPL constant in tot spectrul 105db. SPL maxim 118 dB.

Sunetul e minunat.
Se pare ca ai un bas profund ca din adancul oceanului, la 16Hz. Asta e ''arma alba'' deja :P
Auditii placute.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by kaav »

Nu am pomenit nimic de frecventele acute pentru ca mie cel putin, frezele cu placute care prelucreaza metalul (domeniul meu de activitate) mi-au ''cerut'' un tribut - fiind expus la sunet brut, agresiv, fara menajamente si fara posibilitatea sa ma menajez (daca iti protejezi urechile nu mai auzi masina si este vital sa ii auzi sunetele ei cand nu ii place ceva). Asta e, nu poti sa le ai pe toate.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Recomandari upgrade sistem audio

Post by resitent »

Roksana nu e kinezā?
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Post Reply