Sfat achizite boxe+amplificator

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Asa voi face! Radio ascult in masina, in mare parte rock fm, dar as putea sa fac asta si acasa. Cd-uri am, vechime cam 25 de ani. Inca merg, le ascult pe o combina stereo cu cd fara mp3, Philips de prin '95. Am si cateva discuri vinyl, pe care le-am cumparat in primavara anului 1990 - nu le-am folosit niciodata, pentru ca nu am avut pe ce. Am tot intetionat sa cumpar un pick-up, dar tot timpul au fost alte prioritati. Probabil ca ar fi fost si acum, dar totul a pornit de la statul in casa - mai mult timp. Si daca tot e, macar sa fie placut.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

În 500 lei te mai încadrezi cu maxim maximorum un tuner. De pick-up nu poate fi vorba. Eu ce am pus la copii în cameră, e glumă de pick-up...e el pioneer dar e o jucărie de plastic. E un pioneer pl-j, ceva automat. Ca să nu pună mâna pe braț și să strice acul. Dacă îl strică, nu plâng după el. Oricum de povești e bun, ca și de muzică de copii. Nu ceva serios. Amplificatorul și tunerul sunt...low. Dar nu rele pentru ce pretenții au. Dvd playerul e pentru desene animate. Dar și CD cu muzica pentru copii. Practic acolo e o linie Pioneer, am descris pe aici de care. Dar nu e chiar rea. La început, am mers și pe ceva asemănător, dar acum am evoluat. Am ajuns la alte chestii. Nici astea 100% perfecte de top. Dar mă uit și în urmă. Omul bogat dar de caracter care a plecat de la cocioaba săracă de țară se mai și uită de unde a plecat.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Buna ziua tuturor!
Daca tot stau acasa 3 zile incepand de astazi, m-am hotarat sa urc in pod, pentru a cauta scule vechi, despre care stiam ca sunt depozitate. Scormonind printre cutii, am ramas impresionat cate se pot aduna, pe criteriul "lasa-le acolo ca nu se stie niciodata". Gresit, de cate ori am avut nevoie, am cumparat, niciodata nu am cautat in cutiile depozitate. Dar, ca sa nu ma indepartez prea mult de la subiect, am sa scriu despre ce scule am gasit, in caz ca e cineva care se plictiseste si poate arunca un ochi. M-as apuca sa le desfac, sa le suflu, sa le curat, sa le vopsesc - la unele ar merge, dar nu stiu daca merita efortul, chiar si din dorinta de a-mi omora timpul. De aceea, as avea nevoie de pareri in acest sens. Am gasit urmatoarele (incerc sa fac lecturarea mai usoara asezandu-le unele sub altele, sper sa nu deranjeze):

- amplificator Enzer HT1358;
- casetofon stereo Kenwood KX-550;
- radio Toshiba ST-445;
- dvd player Funai DVP-2000;
- dvd player Bluesky DV910;
- 2 boxe Tesla ARS 8104 4 ohmi, 15 w (imi amintesc ca erau mai mari ca dimensiuni cutiile, probabil am mai crescut eu :) );
- 2 boxe Pop 8 ohmi (nu se vede prea bine), 35 w - astea merg vopsite din negru in ceva nuc sau stejar, am vazut niste poze si arata cu totul altfel, desi importanta e fidelitatea, nu culoarea;
- 2 boxe Celestion County 4-8 ohmi, 25 w (cam uratele, dar si astea merg reconditionate);
- 2 boxe Sony SS-A205 6 ohmi 60 w si cam atat.
A, am mai gasit un dublu radio casetofon Sharp WF-T379Z, nu stiu de ce il mentionez, probabil din nostalgie. Inca mai am zeci de casete pe care le ascultam pe el.

La boxe, am constatat urmatoarele:
- boxele Tesla sunt functionale;
- la boxele Pop difuzoarele mari sunt functionale, dar tweeterul la una nu functioneaza;
- la boxele Celestion, un difuzor de bass caraie;
- la boxele Sony, un difuzor de bass caraie uneori, un difuzor de medii nu se auzea, dar am mai strans papucii si acum functioneaza. Optic vorbind, difuzoarele par in regula, dar nu sunt cunoscator in privinta testelor pe care ar trebui sa le fac.

La celelalte scule nu am facut proba, nu ma criticati, urmeaza sa fac. Probele la boxe le-am facut pe o combina Philips FW-373C, pe ale carei boxe scrie 3 ohmi, puterea nu e specificata.
Acum, in speranta ca nu v-am plictisit prea mult, ce parere aveti? Merita sa-mi ocup timpul cu reconditionarea lor? Motivul - doar asa, sa ma joc, sa nu stau degeaba. La boxe, sa merg mai adanc decat cu vopsitul, sa inlocuiesc difuzoarele stricate si sa le antifonez (cel putin sony, ca-s goale, n-au pic de material inauntru)?

Mentionez ca nu renunt la dorinta achizitionarii unei linii sh, amplificator-dvd-tuner-pickup(mai tarziu) si boxe. Pana atunci, din ceea ce am descris, merita ceva resuscitat?
Multumesc pentru timpul acordat!

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by resitent »

Tot ce ai acolo pare o adunătură de gunoaie. Fa un foc
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

:D Tare asta!
Mi-a placut..."dur, dar exigent'".
Multumesc pentru sinceritate!
:D M-ai facut sa rad. Merg pe mana ta, nu glumesc. Desi, parca as mai astepta niste palme peste fata.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by _BGD_ »

Si eu m-am abtinut, dar daca tot ati adus in discutie ... :)

Eu as pastra Kenwood-ul, asa pt un deck de inceput, sa fie acolo la "linie". Desigur, trebuie vazut in ce stare este...

Si daca tot nu ai boxe, si vrei sa cumperi amplificator&stuff, pastreaza Tesla-urile, am si eu o pereche pe la tara (erau la pachet cu B115-le cumparate de unchiu'...), suna decent din ce imi aduc aminte.
Si daca tot zici ca merg ok, why not?

Restul de boxe.....ce sa zic....doar sa incerci sa mai schimbi o boxa, un filtru, un capitonaj la ceva cutii care sunt facute mai zdravan, asa de amorul artei si timpul liber din cauza la guvid...daca nu, lemne de foc :)

Hai, urmatorul :))))))

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Da, domnilor, am inteles, doar ca speram asa...un mangaiat pe crestet, macar pentru cele 2 ore de praf inghitit pana le-am dibuit. Plus jumatatea de ora cat am scris... :)
Cum spuneam, nu am renuntat nicio clipa la cumpararea unor echipamnte pentru inceput.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

adic72, din inventarul tau pot fi interesante boxele Celestion County 4-8 ohmi, 25 w (banui ca sunt bunicele). Trebuie sa studiezi ce-i cu caraiala difului de bas. Poate fi de la un fir leonic sau mai nasol, poate s-a dezlipit inauntru la bobina (nu ai cum sa vezi, doar se aude - dar e un caz rar). Scoti diful afara, il dezlipesti sau scoti din papuci (inainte notezi firele si polaritatile) si static (adica pe masa, sa nu fie legat la nimic), apesi cu mana pe con (cu mai multe degete, sa-l impingi uniform sus-jos) adica sa-l misti si sa asculti daca face zgomote, daca caraie, daca freaca inauntru. Te uiti si la firele leonice sa fie libere, sa nu atinga de ceva cand se misca conul, te uiti la "bubitzele" de legatura (acolo unde firul leonic intra in con si pe partea ailalta pleaca firul bobinei, de obicei lipitura intre ele este sigilata cu vopsea), deci il studiezi static. Daca nu gasesti nimic, leaga-l direct la un amplificator (adica numai diful vinovat), ii dai muzica (nu dai tare sa nu-l arzi) si pus pe masa il observi cand caraie. Asa de obicei iese buba la iveala. Daca insa e dezlipita bobina inauntru si joaca partial, poate cateva spire, etc (se poate de la batranete) trebuie dus la mester specializat. Mai e posibil ca suspensia exterioara (aia din jur care se vede) sa fie blegita de batranete si sa nu-l mai tina centrat cand se misca mai mult. Cred ca boxele astea merita sa le studiezi. Lasa pe alta data chestiile estetice, intai sa functioneze corect.

Boxe TESLA ca alea am avut si eu in copilarie, le-am vandut prin anii 80. Nu sunt rele, au difuri de hartie si puterea de 15W e data foarte corect..... aceste boxe suporta pe peak-uri puteri scurte si de 90W (testat de mine in anii 80). Probabil (ca nu mai tin minte) nu au transparenta audiofila dar soundul lor e foarte placut pe medie si sunt mult mai bune decat multe gunoaie moderne cu ifose. Cand o sa vezi cum arata diful mid-bass, o sa-ti placa!

Boxe POP de 8 ohmi 35W nu am avut dar aveau altii prin anii 80 si erau bune. Probabil nu suna prost insa din ce stiu sunt lucrate nefiabil, se dezlipesc pe la difuzoare, se ard "tzitzerele", etc. Au filtre bine facute si complicate, cu piese destul de bune. Dar e marfa ceausista din anii negrii de foame si frig, deci e branza buna in burduf de caine. Probabil sunt superioare boxelor TESLA cu conditia sa mearga corect. Daca e ars tweeterul se poate bobina la un mester specializat si costa putin. Unele posibil sa nu fie arse, doar un fir sa fie dezlipit inauntru.

De acele Sony habar nu am dar posibil sa fie niste gunoaie sinistre. In anii 90 SONY, culmea, a facut si cateva boxe bunicele, am vazut eu niste monitoare pe 2 cai model anii 90, foarte capabile, dar costau mult cand au fost noi. Din ce vad e posibil sa fie ceva maxim mediocru.

Cassul Kenwood este simpatic si nu suna rau. Probabil are nevoie de curea si poate si de rola presoare. Merita pastrat si folosit pe redare.

Deci, nu e chiar de pus pe foc. Eu m-as preocupa de boxele Celestion pe care le-as amplifica cu un aparat pe germaniu. Nu sunt rele nici boxele comuniste, Tesla si Pop. Deci boxe ai deja. Chiar si cass.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Deci...dacă le-ai duce la reciclare...ai face un bine planetei. Doar casetofonul (te mai interesează așa ceva?, ai casete bune? Atunci ține-l) și tunerul Toshiba ar mai fi ceva. Amplificatorul ăla e un gunoi sinistru, dvd playerele, poate doar Funai să merite (poate, dar nu).
Din toate boxele alea, cele mai bune sunt...POP Hi Fi. Am o pereche, de testat scule. De câteva ori m-au uimit cât de bine sună pe unele ampuri, dar se strică repede dacă le suprasoliciti, intra repede pe limitare. Dar cutia este foarte solidă, și deși scrie 35 Va pe ele, mai mult de 25 efectiv nu duc. Pe bune, acum, alea nu iei nici 50 lei pe ele, toate. Ia mai bine tomberonul și pune-le acolo. TOATE!
Boxele tesla, sună...slab. Nu au definiție, transparență, au vocea bună, deci la știri sunt ok, dar cam insensibile. Pe vremuri, când nu era nimic, erau bune, mascau multe neajunsuri ale amplificatoarelor (zgomot de fond, imperfecțiuni de înregistrare, dar poate că era mai bine așa) dar RFT le dădea clasă (din cele comuniste) Poate Celestion or fi bune, dar ai grijă la cum au fost exploatate. Sony, nu sunt cine știe ce, sunt la un nivel low, de fapt afară de seriile esprit, nu prea mi-a plăcut nimic audio de la Sony, ei au fost mai mult pe TV-Video, portabile, camere, chestii profesionale, pentru ei sculele audio au fost o nișă . Nu zic că nu au avut chestii bune pe audio, dar după 1980, s-au cam lăsat de audio în favoarea sculelor video. Au militat în schimb pentru minidisc...format ce nu a avut succes prea mare, deși ei pe toate sculele lor puneau MD. Promovau intens acest format, care, părerea mea, a murit odată cu caseta audio.

Imposibil ca pe OLX să nu găsești ceva entry de calitate. Doar eu am găsit scule de începător, în care te încadrezi binemersi cu 500 lei, fără pick-up. Eu ți-am zis ce am la copii în cameră, credeam că scule mai umile nu există (uite că erau la tine în pod), dar repet : Amplificator Pioneer SA204 (idem sa 420), Tuner Pioneer TX 540, DVD PLAYER Pioneer DV-300 argintiu și un pick-up tot pioneer, negru de data asta, ceva de plastic, ordinar, PL-J 210. Boxele sunt niște UNIVERSUM de raft, 8 ohmi, 25VA pe 2 căi . De la o combină cred . Cabluri audio interconnect cele mai ordinare, din alea bune de întins rufe. Cabluri de boxe, ce au ele, și chiar e grosut la cei 2 m. Se cam apropie de 1 mmp. Tunerul și pick-upul sunt alimentate din prizele decuplabile din spatele amplificatorului. Sistem mai umil ca ăsta nu există. Fără DVD player, a costat cca 200 lei. Luat pentru copii, ca să nu umble la ale mele, și chiar le place. Dvd playerul l-am luat de la cineva care îl avea de nou. Și sincer, acest umil sistem (că este umil) nu se aude foarte rău, chiar și făcut așa din chestii modeste (dar japoneze, nu chineze de vapor). E peste multe mizerii de azi găsite în magazinele de profil, peste boxe de calculator, peste orice chinezărie de enzer, bluestar, etc. În simplitatea lui umilă. Chiar și acel dvd Pioneer are un DAC destul de bun, pe audio cd nu e rău, e chiar decent..
Așa că refuz să cred, că nu găsești ceva la fel, poate mai bun. Ce am enumerat eu, e luat din târg. Eram cu fata mea cea mare, din prima relație. Și mă foiam pe acolo, soția era cu sora și soacra la selgros la haine, socrul meu era cu mine dar se uita după ceva scule de grădină. Eu am găsit astea la unul ce strângea taraba și le dădea mai ieftin. Le-am luat la negociere, i-am zis că ăștia sunt singurii bani, și a zis mersi...oricum nu a vândut mai nimic toată ziua decât niște mărunțișuri. Banii ăia probabil îi spulberam pe alte prostii. La camera copiilor am avut o mizerie de combină Blaupunkt, luată de cineva cadou de casă nouă, am pus-o în funcțiune, dar mai mult de 3 luni nu a mers...mirosea a ars din ea, și când am desfăcut-o am văzut că de fapt... Era să luăm foc cu ea...un cablu de alimentare din 3 lițe, sursa era ceva absolut penal, mă întreb cum se permite comercializarea de astfel de gunoaie. Așa și cu enzerul ăla...măcar linia aia umilă pioneer nu ia foc din nimic și nu stă în stand-by, se oprește definitiv. Am oroare de chestiile în stand-by. Știu receivere mega scumpe și de marcă care erau să dea foc, noroc că aveau măcar o siguranță. Ba știu și un tv tot de mega marcă, Samsung, care era să ia foc. În stand-by, noroc că a pocnit ceva în el și a ieșit de sub tensiune rapid, dar tot a topit carcasa și a afumat peretele...a ajuns la gunoi, avea deja 3 ani de uz, garanția era de doar 2. Dar scurtul a distrus placa și afectat și display-ul. Așa că eu stau cu chestiile astea de stand-by cam ca pe ace. Unii îmi vor zice că sunt nebun...dar m-am fript de 3 ori. Și cine se frige în ciorbă suflă și în iaurt și pe înghețată.
Felicitări că ne-ai spus... Dar alea sunt de nefolosit, cu toate regretele. Poate doar donație la vreo cârciumă satească să urle maneaua din ele (deși crapă repede). Nu apucă mult.

Deci ți-am zis mai sus. Unui coleg, cadou de casă nouă, ca să mai scap de chestii și să eliberez, odată cu mutarea. oricum nu am umblat la el demult, i-am dat cadou niște Technics, SU-7200, ST-7600, un pick-up SL-20. Mă întreba ce să își ia. Și când mi-a înșirat niște gunoaie sinistre, după 1990, din plastic, și altele noi le vroia din Auchan, am zis să fac omului un pustiu de bine și să îi dau astea cadou, să nu arunce sume enorme pe jafuri, mai ales că are copil. Nici nu știi cât îmi mulțumește și azi. Fratele lui, care e pe la o fabrică de mobilă, i-a făcut un rack. Mamă ce fericit este... Și astea enunțate mai sus, sunt scule entry, dar destul de capabile pentru ce sunt,și mai mult, au componente de calitate care țin pe viață. Ce e azi sub nume celebre e o hazna. Așa că, repet, refuz să cred că nu găsești ceva mai bun. Eu nu mai am scule de dat. Ce am acum, le folosesc. Altele, dat cadou și de nuntă unor prieteni de-ai soției, își doreau ceva audio, dar ei erau la nivelul Genius-Logitech. Pe ăștia i-am făcut fericiți cu o linie Amplificator - Tuner - CD player - pick-up de la Hitachi. Sunt foarte încântați ( o chestie de prin 1981). Inițial comentau că e veche, că e știu ce. Acum, îmi zic mersi. Oricum, când am dat cadou de astfel de ocazii, am avut grijă să fie în stare bună, îngrijite și funcționale. Azi aș zice că sunt gunoaie, dar nu, sunt entry level. La mașini, eu am făcut șoferia pe un Moskvich 412 din 1970. Al bunicului. Mașină solidă, fiabil, tolera orice. Dar condusul era o crimă (schimbător la volan, frână de mână sub bord în care mi-am bulit genunchiul, trăgeam de volan ca la vana petrolieră, condusul pe piatră cubica umedă era sport extrem, și la vremea aia, încă erau destule pavaje cu piatră cubica și ploua mai mult ca azi, și erau și ierni severe) . Astăzi, după ce am avut 3 mașini și am condus zeci și sute, unele navete spațiale, nu m-aș întoarce la Moskvich 412, dar nu zic că nu aș mai conduce unul, așa de amintire, de dorul zdruncinatului pe suspensie cu arcuri foi și mușchilor făcuți la volan și curățarea filtrului de aer de tip umed (și atunci eram slab, bun de fotomodel, acum am depășit 0,1 tone) .
Acum orientează-te. Ai destule indicii. Ai destule mărci, ai destule locuri de căutare. Păcat că, din cauza acestei epidemii sunt închise târgurile. Acolo, poți găsi ieftin, iar unii le mai și probează. Momolo o să zică de sculele de mai sus enunțate că sunt gunoaie. De acord, parțial. Sunt categoria entry. De acolo am plecat, toți am plecat de undeva. Nu poți pleca de la sfârșit, pentru tot există un început.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Multumesc din nou pentru raspunsurile incarcate cu informatii utile. Apreciez maxim blandetea raspunsului lui Momolo, nu stiu de ce e vazut ca un "bau-bau" pe aici. Singurul aspect care il deranjeaza e lipsa bunului simt, lipsa respectului, a celor 7 ani de acasa cum de multe ori a exprimat-o. Nu e nimic exagerat aici, e o pretentie cat se poate de normala. Mai putin il deranjeaza, sau chiar deloc, amatorismul cuiva care vrea sa invete si care poate nu o sa ajunga niciodata la apogeu, dar isi doreste. Apreciez in egala masura efortul lui Kross de a-mi deschide ochii si reuseste cu fiecare raspuns primit. Apreciez la fel de mult raspunsurile tuturor celor care au facut un efort prin a-mi scrie. Am petrecut ore in sir studiind, citind, verificand caracteristici ale produselor si documentatii gasite in mediul online de catre cei binevoitori sa le incarce. Incerc sa "scot capul", incet (sunt la nivel de ciocanit coaja de ou pe dinauntru) si imi place.
Acum sa trec la subiect... din tot ceea ce am enumerat mai sus, doar boxele Pop, Tesla si radio casetofonul Sharp sunt ale mele, de cand eram copil si nu renunt la ele. Restul sunt de la prieteni, aflate la mine pentru depozitare (sa fie acolo). Probabil si-au facut loc in casa, dar asta n-ar fi o problema. Nu ma deranjeaza sa le pregatesc intr-un colt si sa le duc la un centru de reciclare (deja am intrebat proprietarii sculelor si au fost de acord). In afara de cele doua dvd player amintite, mai sunt vreo 3, din generatia noua, dar si diverse boxe de bass, sateliti, provenite de la ele, care nu arata prea bine, deci s-ar strange ceva gramajoara de dus. Am sa pastrez deck-ul si radio-ul, daca sunt functionale desigur, iar la boxe am sa incerc sa repar tweeterul stricat la una din cele doua Pop (imi amintesc ca tot lipeam un fir acum vreo 30 de ani, care tinea cat tinea, apoi iar il lipeam) si sa testez bass-ul la Celestion, conform indicatiilor. Boxele Pop, daca reusesc sa le fac functionale tehnic, le vopsesc intr-o nuanta mai deschisa (cires sau stejar), mi s-a pus fixatia asta. In ceea ce priveste alegerea "liniei", am convingerea ca o sa-mi ating telul, incadrat in suma propusa. Momentan sunt oprit de limitarea deplasarilor.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Boxele POP, (ți-am zis, am o pereche de testat scule) m-au surprins cât de bine pot suna uneori...pe unele scule au umilit boxe de mare marca. Filtrul e destul de complex. Difuzoarele sunt partea slabă. La primele serii se rupeau firele Leonice. Ulterior s-a remediat această problemă. Membrana e cam subțire dar nu critic, iar suspensiile țin destul de bine dacă nu le forjezi. Tweeterele sunt ok, dar dacă amplificatorul a distorsionat câtuși de puțin, se bulesc. Mamei mele i-am dat un Pioneer SA-408 (luat la pachet cu alte chestii ce mă interesau, trebuia luat dacă vroiam și celelalte chestii) . Amplificator simplu, ordinar, modest. Puse pe acest amplificator, m-au impresionat. La fel și pe alte amplificatoare, condiția e să nu dai prea tare în ele. Deși sună bine, carcasă solidă, groasă și bine legată, fonoabsorbant bun și cât trebuie, cabluri groase, filtra bun (cu bobine, nu un simplu condensator ca la boxe impozante de azi). Tesla alea, ți-am zis, erau cam opace, cam lipsite de transparență, și lipsă totală de soundstage. Pe vocal și medii sunt ok, se pot asculta povești și știri la ele, probabil erau așa că să ascundă neajunsurile sculelor (zgomot de fond, înregistrări proaste, imperfecțiuni ale benzii.). Execuția bunicică, difuzoare frumoase pe spate, tweetere proaste și la astea, filtrul era doar un biet condensator. Mergeau de regula la solicitare de cca 5-6 wpc cât avea un tesla NZC 150. Plus că nu sunt prea etanșe. La calitate a sunetului, cele autohtone le cam băteau. Dacă nu sunt ale tale, lasă-le, să nu plătești de noi niște ciurucuri. Citește mai înainte.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by momolo »

Kross, vorbim de boxe TESLA total diferite. Ale mele datau din 1979-1980 cand au fost cumparate de tata impreuna cu un NZC150 (5100 lei = o suma mare in vremea aia, adica un salariu de director) care din pacate avea doza piezo insa ulterior am cumparat eu de la Academiei o doza MM Supraphon din aia pe care o stim toti, si aia scumpa!
Boxele erau foarte grele, carcasele din lemn gros, spatele la fel de gros ca lateralele, deci o cutie groasa de buna calitate si etansa, rigida. Diful de inalte e de fapt un mic difuzor de hartie (cred ca 5W) cu carcasa de tabla fara gauri (deci izolat in presiune), filtrul un condensator mare dreptunghiular, hartie in ulei TESLA, evident "tzitzerul" era legat prin acest capacitor in antifaza, mid-bass-ul pe direct. Asta avea magnetul (foarte mare si greu) invelit complet in plastic negru turnat la cald. Ambele carcase de tabla a difurilor erau vopsite frumos cu acea vopsea albastru-gri-bleu frumoasa, specifica TESLA in anii 70. Pana si sarmele interne erau groase si de buna calitate! Am constatat ulterior in anii 80 ca ce am vazut in magazine aveau aceeasi dimensiune si difuri ca aspect, dar cantareau mai putin, erau usoare. La ale mele panza din fata se scotea din 4 doape si era bleu cu carouri mici, ulterior ce am vazut aveau panza mai inchisa la culoare. Ale mele erau furniruite cu furnir adevarat, ulterior ce am vazut parea ceva de plastic, sintetic.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Le știu. Același difuzor, era și negru, iar tweeter cu membrană și bordură din pasla cu cauciuc. Condensatorul era o cărămidă. Masca față în pânza în carouri (dar era în alternanță gri-negru) fațeta era un placaj grosut, cu dopuri de fixare, îmi aduc aminte că nu ieșea ușor. NZC 150 era de regulă livrat cu doză ceramică, deși avea preamplificator de doză magnetică. Multe mai veneau cu UNITRA MF104/5 (E o doză bunicica, față de tesla, e mai deschisă, este de fapt un Tenorel, acele sunt aceleași, nu știu dacă cu ac Tenorel nu ar suna mai bine). Scotea cam 2x5-6 W, avea pe final TBA810 (MBA810, ACEEAȘI CHESTIE). NZC160, varianta identică la design avea parcă MDA2020 sau 2030 (idem TDA 2020 SAU 2030), dar tot aceeași putere, avea un traf micuț, același șasiu simplu HC15. Din el a derivat și NC300. Cam neaspectuos, dar mai bun și suna mai bine decât HC43 (șasiu de NC430, care se vroia hi fi, că are antiskating). Scula era cu inspirație din Quelle, dar era ceva față de Pacific sau Traviata (găsite pe scară largă la noi). Problema acelor boxe mai era etanșeitatea. Pufaiau pe la îmbinări. Mai ales la panoul față. Asta am constatat la un coleg care avea aceste boxe, le acționa cu un Pioneer SA-506 (din ăla cu vumetre, nu scoate decât vreo 2x25 W ). La bass se auzeau cum pierd aer. Problema a fost rezolvată cu...aracet de tâmplărie. Sunau modest. Dar la ce îi trebuia lui, TV plus PC plus Radio era suficient. Așa e, aveau sârme groase, (DE CUPRU AUTENTIC, NU DE SÂRMĂ DE FIER CUPRAT) ca toate boxele comuniste (până și boxele de la radioul maestro sau Bucur aveau niște fire de 2x1 mmp). Boxele tesla erau rk15 de care vorbești. Erau cam singurele care se găseau la noi, se găseau și separat, dar au fost preferate rft.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

adic72
Posts: 28
Joined: 27 Mar 2020, 18:52

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by adic72 »

Am testat functionalitatea tuner-ului Toshiba si a cass-ului Kenwood. Pentru asta, a trebuit sa le cuplez la amplificatorul Enzer.
Situatia e urmatoarea :

-La Kenwood, in momentul pornirii butonului on/off, acul vumetrului canalului left pleaca automat spre dreapta, la cel right ramanand nemiscat. La cuplare play fara caseta, se aude un bazait si rotita tractoare face efort sa se invarta. Cu caseta, se aude doar bazaitul, nu se misca nimic. Cum spunea Momolo, trebuie probabil inlocuita cureaua. Nu l-am desfacut.

- Tunerul Toshiba pare sa-si faca treaba, dar fata are o combinatie nu neaparat interesanta din punct de vedere vizual. O combinatie digital-manuala, nu stiu cum sa exprim exact.

- La Enzer, balansul nu functioneaza, merge doar boxa stanga, dar e ceva ciudat, se aude continuu boxa stanga in conditiile in care misc potentiometrul din pozitia maxim stanga in maxim dreapta.

- La boxe, lucrurile nu stau prea bine. Abia cand le-am scos la lumina sa le suflu, am constatat ca la boxele Pop lipsesc ambele tweetere, probabil le-am scos sa le inlocuiesc, dar am abandonat lucrarea si am mai descoperit si cate o gaura de 2.5 cm diametru in fiecare cutie, in care am introdus o teava din plastic de lungime cam 3/4 din adancimea cutiei, nu stiu dupa ce calcule. La varsta de 18 ani, probabil asa am incercat sa obtin bass reflex, parca imi amintesc ceva. Merita sa cumpar tweetere pentru ambele, probabil si filtrele? Asta in conditiile in care am stricat cutiile.

- La boxele Celestion, difuzorul cu probleme vad ca si-a revenit doar prin faptul ca l-am scos din cutie fara sa-i fac nimic altceva, dar are centrul infundat, apasat. In schimb, nu mai functioneaza tweeterul de la cealalta.

Deci, o groaza de probleme...per total un mare fasss cum s-ar spune... Sa fie toata situatia asta spre avantajul meu? Sa fie o autotriere menita sa-mi usureze luarea hotararii de a renunta la ele? Si sa raman astfel doar cu boxele Tesla...

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Sfat achizite boxe+amplificator

Post by Kross »

Dacă zici că nu sunt ale tale decât tesla și pop...vezi dacă găsești niște tweetere originale, (nu doar să vină la gaură) iar tesla... Nu știu ce să zic, dar renunță la enzer, Kenwood, Toshiba... S-ar putea să fie mai mult de atât cu problemele. Iar dacă nu sunt ale tale, lasă-le.
Ți-am zis mai sus. Ce gen de scule pentru început îți recomand...enzerul ăla e bun de aruncat în curtea remat. Ia un amplif care să suporte boxe de 4 ohmi, că atâta au acele tesla. Vezi, nu da tare în ele, difuzorul ăla se descentreaza ușor. Dar, în casă, la boxele alea cu un 2x20 W faci treabă.
Sincer, mai bine luai sony alea, aveai măcar ocupație și îți puteai trasa un fel de ce îți dorești.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Post Reply