COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Am zis ca nu se stie nimic!
Enigma bilanțului COVID scăzut din Africa, în ciuda tuturor temerilor. Experții vin cu o ipoteză surprinzătoare
https://www.digi24.ro/stiri/externe/map ... re-1362741" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

https://www.hotnews.ro/stiri-coronaviru ... -altii.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Peste tot in tara este asa, inclusiv in Bucuresti. Exista o diferenta enorma intre ceea ce se spune la televizor (adica ceea ce spun oficial autoritatile) si realitatea din teren. Oamenii in Romania sunt abandonati de stat si in plus, batjocoriti si umiliti. Dincolo de granita de vest e cu totul alta situatie! Cifrele si graficele prezentate oficial sunt povesti cu Alba ca Zapada. Ridicol este ca diverse personaje ajunse "vedete de covid" discuta la TV si in presa despre aceste grafice, cum cresc, scad, mai ales faimosul termen de "platou" insa in realitate exista o tara paralela, cea reala unde situatia e cu totul alta. Mi-a adus aminte de "productiile record la hectar ale lui Ceausescu"! Tot asa e si acum cu covidul! Nu am de unde sa stiu daca e o politica oficiala si coordonata (in mod ticalos si criminal) de a camufla realitatea, de a micsora cifrele sa para mai putin grav (interesul lor acum sta numai in alegeri, sa se inscauneze 4 ani la furat) sau totul vine dintr-o situatie "naturala" a institutiilor statului care au fost populate 30 de ani cu impostori politici?!?! Sau cel mai logic este o situatie combinata.
Vad doar ca cei care conduc acum Romania nu fac efectiv nimic sa schimbe sau sa imbunatateasca situatia preluata insa duc o campanie cum ca ar fi diferiti de aia dinainte. Nu sunt deloc diferiti, sunt aceeasi si sunt chiar si prieteni si au facut o infratire in toate structurile statului. Romania e condusa alternativ de cele doua jumatati ale fostului PCR + Securitate care mimeaza democratia si aparenta unor partide care in realitate sunt doar niste mafii parazite ale statului si banului public. E numai gargara si abureala in comunicate si pozitii oficiale si s-a ajuns la un nivel extrem de ridicol, astia sunt precum savantii sovietici care au taiat picioarele la purice si ai au concluzionat ca dupa aia puricele a surzit, de aia nu mai sare!
Dincolo de asta e fiecare cetatean care se descurca pe cont propriu. Unii au noroc, alti nu. Dar pe fond, in esenta e la fel de zeci si zeci de ani, nu conteaza "regimul", adica spoiala, aparentele, sub astea fiind realitatea vietii in tara asta. Nu degeaba milioane de oameni au ales painea amara a emigrantului decat sa mai ramana aici!
Povestea românului nevoit să își câștige în instanță concediul medical pentru COVID: DSP, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii m-au plimbat de la unii la alții
....
Povestește că i s-a transmis inclusiv "Să vă dea concediu medical statul maghiar!"

"Plătesc contribuții în România. Urât să ajungi la astfel de discuții", subliniază el.

Cu totul și cu totul altfel au stat lucrurile pe teritoriul maghiar, unde "am primit decizie imediat cum am intrat în carantină, am primit decizie imediat cum am fost scos din carantină și mi-a fost comunicat inclusiv faptul că medicii din zonă au discutat inclusiv cu personalul medical din România care mi-a procesat analizele. Nu mai spun că timp de 10 zile, de 3 ori pe zi, poliția venea și mă controla, inclusiv: ești bine, ești ok? Inclusiv faptul că nu m-au lăsat fără lucrurile stricte, în fiecare zi la prânz mi-a fost adus un meniu cald. Ceea ce nu s-a întâmplat, din ce am discutat, cu colegii din fabrică infectați și ei, care au stat acasă carantinați, în România."
...
E mulțumit însă măcar de faptul că, pe perioada carantinării, toate costurile sunt suportate de firmă. "Ni se asigură 3 mese pe zi și ni se plătesc salariul și diurna."

"Pe teritoriul german mă simt ca într-o minivacanță vizavi de condiții - mâncare, cazare, drepturi salariale acoperite. Am experiența carantinei în statul ungar și în statul german, unde lucrurile sunt uau! comparativ cu statul român", mărturisește Cosmin Gheorghe.
...
Cosmin Gheorghe are chiar suspiciunea că statul român "probabil se ferește să plătească concediile medicale, la un număr uriaș de cazuri. Am un coleg care, pe motiv că a refuzat internarea, nu a beneficiat de concediu medical."

Cosmin Gheorghe încearcă să rămână optimist și spune că "Ce o mai fi vom vedea, despre COVID-ul ăsta spunem că știm, dar de fapt nu știm nimic.""
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Gandire de birocrati comunisti in Absurdistan. Oaia-umana in Aburdistan trebuie toata viata sa ia tramvaiul, sa mearga la "organ" unde sa astepte cu orele in gramada pe un hol intunecos sa-i vina randul si sa intre pe usa raiului. O data intrat in rai (de la intuneric la lumina, iarna de la frig la caldura si vara de la duhoare la racoare AC) se aseaza pe un scaun. Doktorul (organu') incepe sa-i scrie (cu pixu') o hartie fara sa se uite la el. NU MAI E TIMP! Se duce pe scrisul cu pixu' de dimineata pana seara! Apoi se pune stampila. Omul-oaie pleaca cu hartia (stampilata! In era computerelor si inteligentei artificiale!). Ia din nou tramvaiul si merge sa duca hartia celuilalt Organ. De multe ori sta la coada si la Organul 2 care vrea hartia (buluc, intuneric, haos, mii de hartii vechi anapoda pe toti peretii, singurele informatii posibil valabile de la "badigard"). Organele sunt acoperite de hartii la un Doamne Fereste! Cand se intampla cate un "colectiv" nu e nimeni de vina si se judeca zece ani pana la clasare si uitare! Rar oamenii mai ard sau patesc diverse, chiar si o pandemie. Organele sunt de nezdruncinat! Ca niste masini de tocat timp si viata cer incontinuu hartii cu stampile! Organele sunt din ce in ce mai mari! Ca niste veritabile tumori care cresc in sistemul statului! Si cu cat sunt mai mari cu atat sug mai multe resurse (bani). Si cer si mai multe hartii! (avize!). Din ce in ce mai multe!
Totul se petrece in era digitala!
Cateodata scriu dezgustat de putoare si duhoare, ...Uganda! Dar ma tem ca Africa e deja mai avansata!
Aici e o tara pe moarte.
Adeverința medicală pentru înscrierea în colectivitate și avizul epidemiologic sunt obligatorii pentru elevi, la începerea noului an școlar / Medicii ceruseră renunțarea la ele, pentru a nu aglomera cabinetele în pandemie
"O aberație", spune medicul Raluca Zoițanu: "Practic, un cabinet care are 200-300 de copii de școală - pentru că unele cabinete sunt separate, cabinete mai mult cu copii și cabinete mai mult cu vârstnici - și sunt și cabinete cu 500 de copii, dacă medicul are lista mare. Iar grădinițele și unele școli vor să fie avizul cu data din ziua în care începe școala. Dacă începe școala luni, data avizului ar trebui să fie cea de luni. Dacă nimeni nu ar minți și toată lumea ar spune adevărul, inclusiv Ministerul Sănătății, cam așa ar fi: dimineață la ora 8:00, înainte să înceapă școala, ar trebui să fie 200 de copii la medicul de familie, iar medicul de familie să scrie într-o secundă adeverința sau avizul. E o aberație, bineînțeles că nu se poate. De aceea am solicitat Ministerului Sănătății să nu le mai ceară, pentru că asta trebuie să vină de sus, de la minister, pentru că grădinițele spun: Nu putem noi să nu le mai solicităm, pentru că le cere Ministerul Sănătății."

Medicii de familie spun că nu au, fizic, cum să dea atât de multe adeverințe într-un timp atât de scurt. Situația ar sta cu totul altfel dacă ar exista medici în școli și grădinițe, însă aceștia sunt foarte rari.
Medicul Raluca Zoițanu spune că o altă problemă, în afara faptului că nu știe cum vor reuși colegii săi să scrie atât de multe adeverințe într-un timp atât de scurt, este aceea că medicii de familie nu știu cum vor face efectiv consultul: în multe situații, acesta va fi probabil la distanță, iar medicii vor trebui să scrie acest lucru și pe adeverință: "Epidemiologic și medical vorbind, nu are sens să chemi atât de mulți copii la grădiniță, ei fiind sănătoși. Riști să se îmbolnăvească, unul dintre ei poate fi doar aparent sănătos."

Raluca Zoițanu atrage, de asemenea, atenția că "Din punct de vedere epidemiologic, aceste hârtii nu au nicio valoare. De ce? Copilul să zicem că vine vineri la consult, sau sâmbătă sai duminică sau când vine. De când a venit la noi până s-a dus acasă, în tramvai, în autobuz, la locul de joacă, el poate să ia contact cu un alt copil. Sau este în perioada de incubație și nu are încă simptomele - vineri era aparent sănătos, luni, când se duce la grădiniță sau la școală sau la liceu, începe să aibă simptome. Personalul de acolo de la școală sau liceu ce face? Doar pentru că vede hârtia de la medicul de familie dată cu 3 zile în urmă spune: ești sănătos, poți să intri?"

Președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie amintește, de asemenea, faptul că "Atunci când au fost introduse inițial, aceste avize epidemiologice erau doar la grădiniță sau la creșă și aveau rolul de a permite copilului să reintre în colectivitate - dacă copilul avea o problemă de sănătate și era trimis acasă, i se spunea ca atunci când revine, să aducă o hârtie de la medic pentru a demonstra că a fost văzut de un medic și este sănătos. Între timp, lucrurile au degenerat, toată lumea vrea să se acopere de hârtii și solicită în mod aberant aceste avize pentru revenirea la școală după vacanță."

"Și nu este doar o problemă acum, pe 14 septembrie, care trece și ne vedem de viață. La cum se anunță acest an școlar, cu două săptămâni de mers la școală, două nu, practic, din lună în lună vor fi copii care vor veni mereu la cabinet pentru că li se tot cer aceste avize", încheie medicul Raluca Zoițanu.
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-2 ... le-pan.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Din seria, un stat esuat si mafiot:
Concediile medicale pentru COVID, 6 luni de haos: Pacienți plimbați pentru o hârtie pe care nimeni nu știe cine ar trebui să o emită și DSP-uri care scriu adeverințe cu pixul, în loc să aibă baze de date în calculator
https://www.hotnews.ro/stiri-coronaviru ... aiba-b.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Mi-a placut comentariul din subsol (unica problema e ca exagereaza la urma cu numarul mortilor. Probabil in realitate sunt ceva mai multi dar nu atat de exagerat - in rest le zice real!):
Saracele DSP-uri, chiar mi-e mila intr-un fel :)) (Miercuri, 16 septembrie 2020, 10:02)
Marionette [utilizator]

DSP-urile sunt niste institutii unde politicienii arunca pile/amante/sotii/veri/nepoti sa ia un salariu bun fara sa faca nimic. In plus, daca ai initiativa in DSP-uri, inginer constructor cum esti, ospatar, asistent de medicina veterinara sau orice s-a nimerit sa fii poti lua spaga de la operatori corecti.
Sa stii ca esti de 30 de ani in acelasi birou, cu totul clar pe ce urmeaza sa fie, sa stii ca nu ai nimic de facut, nu ai nici o indatorire si sa cada aceasta pandemie pe tine e Cosmarul Suprem.
Institutia DSP exista doar pentru sifonarea banului public in favoarea pilelor politice. Nu va mai crizati ca nu are baze de date, ca nu stiu ce sa faca, ca nu raspund la telefoane, ca se imbolnavesc chiar ei de Covid (astia ar trebui sa fie un fel de CDC din SUA ultraprofesionisti)!!!
Pun pariu ca habar n-au cati sunt bolnavi, cati mor in realitate de covid, cred ca 1000-1500 de bolnavi sunt cifrele pe care le pot da ei la maxim, daca suna altii nu mai raspund.
Cred ca mult mai multi sunt bolnavi nestiuti in casele lor si mor nestiuti de covid.
Pe putin zilele astea sunt 500 morti pe zi de covid si se va ajunge la 2000-3000 (echivalent spania/italia) in noiembrie.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by Obi Wan »

Is the company with a 20-second coronavirus test for real?

https://www.ft.com/content/e7a279df-323 ... 8d98f4d730

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Desi este un subiect de care s-au saturat multi, desi presa e coplesita de informatii si cred ca multa lume deja nu le mai baga in seama, m-am uitat asa intr-o doara, adica in sictir la asta (desi Digi24 este un post extrem de plictisitor si prost) si am gasit ca este FOARTE interesanta discutia! (datorita invitatului, profesor doctor Stan) Deci merita vazut/ascultat, chiar e interesant!
- despre legenda, "Nu se moare de covid":
Medic legist: „Se moare de COVID”. De ce este diferită această boală de celelalte pandemii virale
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate ... le-1373494" onclick="window.open(this.href);return false;

PS - intre timp am aflat informatii directe (de la oameni care au avut) si realitatea este efectiv uimitoare si inexplicabila!
Realitatea contrazice toate teoriile raspandite in mass media. Raman la parerea mea..... nu se stie nimic!
Daca voi avea timp si chef o sa scriu ce am aflat. Este uimitor!
Intre timp mi-a trecut si mie covidul pe langa ureche si nu sunt inca full 100% sigur ca am scapat deocamdata.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

E plina presa de informatii despre subiect, multi s-au saturat sa mai citeasca. Dar cateodata apar si chestii foarte interesante, ca asta:
Anxietatea, factor agravant
Doctorul Musta a mai arătat că în urma consultării dintre medici s-a constatat că cei cinci pacienţi morţi fără a avea comorbidităţi „erau fie anxioşi, fie depresivi”. „Se ştie că anxietatea şi depresia sunt factori favorizanţi în scăderea imunităţii. De aceea, pe sistemul acesta funcţionează şi placebo. Se ştie că în bolile infecţioase, dar nu numai, pacienţii care sunt optimişti şi au o gândire pozitivă au evoluţie mai bună. În lume, sunt câteva studii în care evaluează pacienţii şi îi tratează cu anxiolitice sau antidepresive”, a declarat doctorul Musta.
Cum explică doctorul Musta moartea unor tineri fără alte boli, în urma infectării cu COVID-19
https://adevarul.ro/locale/timisoara/cu ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Intre timp am aflat si mai multe informatii directe (oameni infectati, etc).Imi dau seama ca presa e plina de informatii autentice insa fenomenul este atat de naucitor, enigmatic si inexplicabil in multe privinte fundamentale incat toate aceste informatii din presa nu folosesc prea mult. Insa ceea ce spune doctorul Musta mi se pare foarte important si trebuie retinut.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Stirea de ultima ora care inconjoara planeta:

https://www.hotnews.ro/stiri-coronaviru ... avirus.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Fara indoiala, va beneficia de cel mai bun tratament la care pulimea de rand nu are acces. Avem deja cazuri similare, printul Charles sau Prinţul Albert al II-lea de Monaco. Feudalii nu mor, doar mujicii o mierlesc in mizerie. De cand lumea.

O pateste doar daca face parte din acel grup special dar si foarte rar; dupa estimarea mea ar fi 1 om din 30....40 oameni la prima vedere insa fals. Asta e raportul general aritmetic, insa daca scadem comorbiditatile (care influenteaza puternic deznodamantul), probabil se ajunge la un raport de 1 om aparent sanatos (insa ghinionist, care moare de covid in mod inexplicabil) la 100....200....300.... poate si 500 oameni infectati.
Tocmai ce l-am citat mai sus pe doctorul Musta.

In cazul asta Trump nu are probleme, el nu crede in covid si nici nu pare speriat (de ceva). Va face gargara cu dezinfectant si va roade pastile de Hidroxiclorochină puse in hamburger si va scapa! Mai rau de Melania ca trebuie sa-l suporte acasa!

Cititi si comentariile din subsol ca sunt haioase! Toata lumea il iubeste mult!

Faza cea mai tare ar fi sa fi luat si Joe Biden!

...Rau a ajuns USA sa aleaga intre moshii astia!
La ora asta liderii chinezi se tavalesc de ras.
Iar Tzarul Putin sta cu sufletul la gura lipit de TV langa masina lui de scris mecanica si regreta ca nu i-a trimis la timp un vaccin sovietic! (insa stia ce efect are si a preferat sa nu)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Oau! La Suceava mai exista taxatoare in autobuz! Oameni interesanti pe acolo!
Femeie bătută de un individ pentru că a tuşit într-un autobuz plin cu oameni. „Covidul ucide!”
https://adevarul.ro/locale/suceava/feme ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Tratamentul cu anticorpi pe care l-a primit Trump nu poate fi folosit în România din cauza birocrației
Tratamentul cu anticorpi care i-a fost administrat lui Donald Trump există și în România, la Institutul Matei Balș din București, însă medicii români nu îl pot folosi încă pentru că nu au aprobarea Agenției Naționale a Medicamentului, relatează Mediafax, care îl citează pe dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la institutul menționat.

În lipsa aprobărilor de la Agenția Națională a Medicamentului, studiile clinice pe pacienţi nu pot începe. Tratamentul revoluţionar tratează cauza bolii şi ar putea fi autorizat în curând de autoritățile americane.
https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua ... ia-1380088" onclick="window.open(this.href);return false;

https://adevarul.ro/news/societate/ce-c ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Producătorii români de medicamente afirmă că au primit, încă din această vară, comenzi de la export de până la 10 ori mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2019, dar nu și de la autoritățile române. Ei avertizează că România trebuie să îşi facă urgent stocuri de rezervă de medicamente pentru a trece cu bine peste sezonul rece şi peste noul val de infecţii cu SARS-CoV-2. "În lipsa acestor stocuri ne vom afla din nou în situaţia din primăvara, când lipseau medicamente banale din spitale şi farmacii."
https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-2 ... l-rece.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Umilirea pacienţilor Covid. „Sunt suspect şi ţinut în curtea spitalului. Am un scaun. Şi un câine are o cuşcă. Eu, nu“
https://adevarul.ro/locale/piatra-neamt ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

VIDEO Cazul halucinant al femeii moarte de COVID-19, îngropată de fiice
O femeie din satul tulcean Teliţa, care a murit de COVID-19, a fost îngropată de fiice şi de soţ, pentru că autorităţile au spus că este duminică şi nu pot chema oamenii de acasă să astupe groapa. Drama lor nu se opreşte aici, Poliţia deschizându-le dosar penal de zădărnicirea combaterii bolilor.

Aurica Gheorghe, de 66 de ani, din comuna Frecăţei, satul Teliţa, judeţul Tulcea, este una dintre victimele răpuse de SARS-COV-2.

Femeia avea mai multe boli şi cântărea peste 300 de kilograme. Vineri, 2 octombrie, a acuzat o durere în gât, iar fiicele sale au chemat Ambulanţa.

Cum cadrele medicale de pe Ambulanţă au descoperit că are şi temperatură, au decis să-i facă şi testul pentru depistarea COVID 19, iar pe moment i-au administrat algocalmin şi oxigen, spune Liliana, una dintre fiice.

„Ne-au zis că nu cred că are COVID, însă s-au consultat şi au decis să-i facă testul ca să excludă această variantă. Nu ne-a zis nimeni să intrăm în izolare“, mărturiseşte Liliana.

A doua zi, ea a plecat la Tulcea, la serviciu. La un moment dat şi-a sunat mama să vadă dacă este totul în regulă. „Chiar a râs şi părea bine. A fost conştientă până în ultima clipă“, spune tânăra.

Numai că spre seară, starea femeii s-a agravat şi când a ajuns la ea una dintre fiice, a observat că se învineţeşte. A doua zi, în jurul orei 11.00, Aurica Gheorghe a murit. Imediat, Anişoara, fiica cea mare, spune că a sunat la 112 ca să anunţe că mama lor a murit. „Era ora 11.23. am fost direcţionată la Ambulanţă şi la telefon am spus că mama mea, căreia i s-au prelevat şi probe pentru testul COVID, a murit. A venit şi Salvarea la noi acasă şi doamna asistentă mi-a arătat că mama nu mai are nicio funcţie vitală. A rămas să aşteptăm rezultatul testului“, spune femeia.

Cele trei fiice şi tatăl lor, Sava, au început să se ocupe de înmormântare: i-au cumpărat sicriu, cel mai mare găsit pe piaţă, pentru a încăpea cadavrul, au vorbit la casa mortuară pentru a pregăti mortul. Nu le-a fost uşor. „Am scos-o din casă cu pătura, că nu a încăput coşciugul pe uşă. Ne-a fost foarte greu să o ducem la maşină şi de acolo la Biserică, la casa mortuară“, spune fiica decedatei. În momentul în care au ajuns în faţa casei mortuare, una dintre surori a fost sunată de cei de la Direcţia de Sănătate Publică, care i-au spus că mama lor este infectată cu noul coronavirus. „Era 17.38, că m-am uitat la ora apelului. Ne-a spus să dispară toată lumea de la casa mortuară că vor veni să sigileze sicriul şi să dezinfecteze biserica şi casa. Am închis şi am plecat acasă“, continuă Liliana să povestească drama acelei zile.

Spre seară, au sunat cei de la Poliţie şi le-au zis rudelor că ei vin să sigileze coşciugul şi să vină şi familia la casa mortuară, care este în curtea bisericii. „M-am dus eu şi sora mea la biserică. Au venit doi poliţişti, ca să se asigure că nu e nimeni cu mortul, şi doi pompieri. Dar pompierii au venit fără nimic la ei ca să sigileze sicriul şi am căutat noi nişte celofan găsit prin biserică şi am luat de la părinte un ciocan şi cuie ca să sigileze sicriul. Am închis apoi şi am plecat acasă cu toţii“, spune fiica. Duminică dimineaţa, la ora 10.00, au plecat spre capelă ca să o înmormânteze, dar nu aveau niciun fel de acte. „Ni s-a spus că putem să o înmormântăm, să stăm la distanţă, dar nu aveam niciun fel de acte şi atunci am rechemat ambulanţa ca să ne facă confirmarea decesului. Nu ştiam ce să facem şi unde să sunăm. Era mama noastră care murise, durerea era mare“, plânge Liliana a neputinţă. S-a făcut ora 11.00. Familia nu avea nici constatarea de deces nici adeverinţa de înhumare. „De la DSP ne-a spus o doamnă că şi-a luat domnul primar angajamentul să se ocupe de tot. Nu s-a întâmplat aşa“, reclamă femeia. În cele din urmă, cu ajutorul viceprimarului, actele au ajuns la primăria din Frecăţei, fiind eliberată şi adeverinţa de înhumare. Atunci, a intervenit o altă problemă: cum să transporte sicriul cu mortul greu de 300 de kilograme la cimitir şi să-l înmormânteze în cimitir?

Primarul localităţii, Marian Naiman - spun fiicele femeii decedate - a trimis un angajat al primăriei cu un utilaj ca să sape groapa din cimitir, după care s-a spălat pe mâini, spunând că primăria nu este firmă de pompe funebre, declarând public acest lucru. „Nu am avut nici gropari, nimic. Tata a cerut patru băieţi ca să care sicriul, dar de la DSP ni s-a zis că nu avem voie să aducem nici gropari, că ne mai luăm şi amendă, şi că de toate se ocupă domnul primar“, reclamă femeia. Numai că nu s-a întâmplat aşa şi au dus mortul la groapă cu remorca familiei, ajutaţi de şase pompieri, iar crucea a fost purtată de una dintre fiice. După ce sicriul a fost aruncat în groapă, întrucât pompierii nu au avut suficientă forţă să ţină sicriul şi să-l aşeze cu grijă jos, familia a rămas singură să astupe groapa cu pământ. „Am înmormântat-o ca pe un câine. Dacă trimitea primarul acel utilaj cu care s-a săpat groapa se putea aranja frumos sicriul pe fundul gropii. Aşa, i-am rupt şi capacul, nu mai zic că şi la fund s-a stricat. Însă, primarul a motivat că omul este liber duminică şi că nu poate să-l ţină până după înmormântare“, plânge femeia. „Nu aveam nevoie de bani de la nimeni, că suntem trei surori. Toate muncim şi voiam să o îngropăm pe mama creştineşte, numai că am rămas noi să aruncăm cu pământ peste sicriu, pentru că nu ni s-a dat voie să aducem oameni în cimitir“. În cele din urmă, au mai fost ajutaţi la astuparea gropii de un văr de-al mamei sale care a zis că nu este posibil ca nişte copile să-şi îngroape mama.

În loc să-şi ajute cum poate mai bine oamenii din localitate, primarul Marian Naiman preferă să răspundă la acuzaţiile ce i s-au adus, pe Facebook. „Nu ne-am închipuit că nu veţi avea un gropar care să arunce pământul pe coşciug! Dacă s-ar fi pus pământul cu cupa, coşciugul ar fi fost distrus. Nu aţi ţinut cont că angajatul primăriei a venit în timpul lui liber la ora 7.30. Voiaţi să stea până la ora 16.00 să punem pământul cu cupa peste sicriu. Va rog să nu transformaţi Primăria Frecăţei în firmă de pompe funebre“, se disculpă alesul comunei, care este primar de luni până vineri. El adaugă faptul că şi la Cataloi a fost un caz de COVID, dar acolo oamenii nu au fost expuşi pericolului… „Deşi ştiaţi că mama dumneavoastră e suspectă de COVID, aţi organizat privegherea mortului, cortegiul funerar, mersul la biserică cu coşciugul deschis. Acum ce urmează?! Carantinăm satul din cauza dumneavoastră?“, îşi încheie primarul

De atunci au trecut câteva zile, dar scandalul este departe de a se fi încheiat. Liliana mărturiseşte că tatăl său, care a rămas singur, este hulit de unii dintre vecini şi miercuri dimineaţă, omul care îi lăsa mâncare la poartă nu a mai venit: „Unul dintre ei, Mihai, a spus lumii în sat să nu mai treacă oamenii pe strada noastră, deşi cine îi aduce mâncarea i-o lasă la poartă“. Pe lângă răutatea vecinilor, toată familia sa trebuie să dea cu subsemnatul la Poliţie, după ce i s-a deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. „La data de 06.10.2020, în baza informaţiilor obţinute din surse deschise (postări pe reţeaua de socializare Facebook) conform cărora la data de 03.12.2020 cu ocazia decesului numitei Gheorghe Aurica din satul Teliţa, com. Frecăţei, jud Tulcea, până la sosirea echipajului ISU Delta Tulcea, rudele acesteia au procedat la spălarea cadavrului, deşi cunoşteau că aceasta a decedat din cauza virusului SARS COV 2, existând astfel suspiciuni de răspândire necontrolată a noului coronavirus, lucrătorii Secţiei 1 Poliţie Rurală Tulcea s-au sesizat din oficiu şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin 2 C. pen.“, conform unei informări a secţiei rurale.

Potrivit protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS-CoV2) în cazul în care o persoană decedată de SARS-CoV2 moare la domiciliu se sună la 112. Prefectul judeţul Tulcea, Alexandru Cristian Iordan, spune că, potrivit informării primite de la şeful Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, personalul de pe Ambulanţa care a venit acasă la Aurica Gheorghe a recomandat membrilor familiei să nu părăsească locuinţa până nu va veni rezultatul testului. Aceeaşi recomandare a fost şi pentru suspectă, însă nu s-a pus în discuţie faptul că va pleca de acasă din cauza faptului că era supraponderală. „Între momentul testării şi rezultatul testului, a intervenit decesul. Ce trebuia să facă familia? Trebuia să sune, potrivit protocolului specific, la 112, pentru a anunţa faptul că femeia, care era suspectă de COVID - 19, a decedat. În momentul în care intervine decesul, cadavrul este preluat şi transportat la morgă, unde se urmează procedurile de pregătire a decedatei şi de sigilare a sicriului. Ulterior, sicriul deja sigilat este predat familiei pentru înmormântare“, a declarat reprezentantul Guvernului în judeţului Tulcea
https://adevarul.ro/locale/tulcea/video ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

O femeie de 66 de ani din Prahova a murit cu zile, după ce a fost plimbată cu ambulanţa între patru spitale
https://adevarul.ro/locale/ploiesti/o-f ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: COVID-19 (SARS-CoV-2) supranumit si "guvidul"

Post by momolo »

Idioti si egoisti care merita sa moara, insa prin atitudinea lor ii trag si pe altii care nu au nici o vina! Parca ii si vad filmati la ATI (daca vor avea noroc sa mai fie locuri!), "-Credeam ca nu exista!" sau "-Credeam ca nu e asa de grav, ca e o raceala usoara!".
Au început controalele polițiștilor în civil. Comerciant: „E o hărțuire asta. Vreți să vă feriți, nu veniți în piață, clar!”
https://www.digi24.ro/video/au-inceput- ... ar-1380624" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply