Se poate spune ca exceptia confinteste regula. Desi stim cu totii ca o regula basica pentru orice audiofil adevarat, aceea de a nu cumpara ceva fara o proba prealabila, amicul meu s-a riscat, si-a cumparat Harbeth HL5 (noi sigilate de la dealer autorizat) prin..... internet, evident, fara sa fi avut posibilitatea sa le asculte sau macar sa le vada in real live. S-a bazat numai pe fler, unul din criteriile principale care l-au determinat la o asemenea achizitie (riscanta) a fost citirea siteului Harbeth http://www.harbeth.co.uk/uk/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;, mai ales a opiniilor producatorului (creatorului brandului semi-DIY, Harbeth), a opiniilor de pe forumurile straine si a tot ce se discuta despre aceste boxe. Se pare ca nu s-a inselat si a dat lovitura.
Trebuie precizat ca acest brand nu este inca reprezentat in Romania, asa ca achizitia actuala implica obligatoriu riscul "prin posta", un drum pana in tarile unde sunt reprezentati englezii astia fiind prea costisitor la valoarea boxelor pret de catalog de aprox. 2500 euro perechea HL5 (si oricum, trebuie si timp pentru treaba asta).
Boxele sunt modelul HL5 http://www.harbeth.co.uk/uk/index.php?s ... odel=Super" onclick="window.open(this.href);return false; HL5
Dupa cum veti observa in foto sunt marimea XXL de la clasa bookshlef (adica sunt destinate in cel mai bun caz pentru "rafturi" mari necesitand inaltimea minima a stativelor). Actual sunt puse pe niste stative relativ ieftine din metal dar in viitor urmeaza stativele din lemn asa cum le sta bine.
Sculele audio din componenta sistemului sunt:
Amplificator integrat pe tranzistori Luxman L-505u http://www.luxman.co.jp/global/product/ia_l-505u.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Player universal Luxman DU-50 http://www.luxman.co.jp/global/product/dp_du50.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ambele in varianta aurie cu rodajul abia facut.
Cablurile pe care le-am folosit au fost DIY, eu deplasandu-ma cu sarsanaua proprie plina cu sarme.
Cea mai mare satisfactie au dat-o niste sarme DIY desi in joc au fost puse la comparatie si niste cabluri de firma, Accuphase, Fadel Aphrodite, Voodoo Audio, Unison. Evident, e vorba de sarme DIY rezultate din actiunea de lipire a unor cabluri de firma sau no-name cumparate la metru. Intr-un final, dupa aproximativ 20 minute de cablari am gasit varianta optima si ne-am putut bucura de sistem. Adaugam si incalzirea amplifului siliconat in clasa AB care-si da "examenul" la minim o jumatate de ora de stabilizare termica. Mentionez ca, dupa cum se vede in foto, sculele au fost puse doar provizoriu pe jos pentru a avea acces facil la cabluri.
Ok, gata cu introducerea. Acum sa trec la esential, cum suna boxele !?
Intai de toate, evident opinie personala (la noi, la mioritici trebuie mentionat la fiecare fraza...), boxele astea mi se par nu HiFi, nu entry level, nici middle (in caz ca inventam clase diverse) ci deadreptul High-End Audio ! Vazand si pretul si cunoscand ce ofera piata la banii astia, pot spune ca se afla printre atat de rarele ocazii de scule care isi fac de minim doua ori (chiar de trei ori) pretul ! Desi e vorba de o firma minuscula construita de un singur om creator aflat undeva intre zona industriala si cea DIY, creator care spune ca-si tuneaza boxele la el in dormitor pentru ca nu-l lasa nevasta in sufragerie cu troacele, motiv de a afla cum se comporta creatile lui intr-o casa de om normal. Super! Incep sa inteleg unele motive pentru care aceste minuni suna atat de bine.
Insa creatorul are totusi o mica fabricuta/atelier si reprezentare in multe tari, asa cum se vede pe site. El vine din scoala veche a anilor 70 (de la BBC) cu multe idei de atunci, printre care un mic dispret la adresa cablurilor considerate ca o chestie destul de minora in comparatie cu altele majore precum schimbarile care se pot aduce unei incinte acustice in filtrul pasiv. Genul asta de gandire il observam mai ales in zona profy si la scoala veche de sunet. Personal cred ca adevarul se afla ca de obicei undeva pe la mijloc, dar tind sa stimez astfel de creatori de incinte acustice, mai degraba trebuiesc ignorate cablurile si avut in vedere detaliile esentiale pentru o realizare buna. Cine isi pune speranta la mari schimbari esentiale venite din sarme ajunge direct in balarii (audiofile). La creearea unor incinte acustice alte chestii sunt esentiale, ca de exemplu calitatea driverelor. Aici trebuie precizat ca micul atelier-fabricuta Harbeth construieste in house driverul mid-woofer. De adaugat, dupa cum se vede, boxa este pe doua cai, nu trei, folosind si un super-tweeter.
Desi boxele sunt englezesti, nu pot spune de data asta "sunet englezesc" (sau frantuzesc sau patagonez, etc) ci pur si simplu un sunet muzical, cald si mai ales foarte natural cu o focalizare si o separatie exceptionale.
Dupa ce am gasit un bunicel echilibru de cabluri, realismul sunetului e fost ceva rar de auzit prin Bucuresti. Multi care au platit sume de N ori mai mari, ar visa sa aiba asa ceva. La discurile cu solisti vocali aveam impresia ca ne canta direct in mijlocul livingului in persoana coana Patricia Barber sau tanti Diana Krall, la muzica clasica se percepea quartetul distinct in camera, inchideai ochii si ziceai ca ai violoncelul pe langa usa de la balcon, etc.
Intr-un fel, asa cum imi inchipui, sunt monitoare profesionale BBC sau pe acel concept, oricum, creatorul vine din zona profesionala lucru care se simte (in calitatea reala). In concluzie, incantator, nu stiu cati dintre audiofilii (nu prea multi) din Bucuresti avem un sunet de asa o calitate, finete, naturalete si cu asa o separatie (scuze, asta e termenul care mie nu-mi place, dar sunt obligat la folosire din lipsa alternativa terminologie).
Incantatoare, fine, naturale, un bas superb care parca vine dintr-o incinta comprimata si nu cu bas-reflex, focalizare si sounstage, nimic care sa tipe sau sa urle insa nici lesinat, un echilbru si o finete deosebite, lipsa coloratii, nici macar cele de cutie, asta in conditiile in care cutia e subtire, posibil din lemn masiv natural, nu stiu, cert este ca pare asamblata in regim DIY cu holtzsuruburi la vedere. Ceea ce conteaza e sunetul insa nici finisajul nu e urat, dimpotriva, frumos lucrate desi se vede ca e un produs integral manual, bucata cu bucata, deci nu rezultatul unei benzi de productie. Ciudat este ca producatorul desi vinde boxele imperechiate (aceeasi serie cu R si L in coada) totusi fabrica aceeasi fatza de cutie cu gaura in aceeasi parte dreapta. M-am tot intrebat de ce naiba nu le face simetrice ca tot aia ar fi in sunet ?!, dar explicatia e ca autorul e tzacanit (in bine!

Nu stiu cum vine cu sunetul englezesc sau cu englezii, dar posbil ca Harbeth sa fie ala autentic de care au profitat multi cu marketingul oferind tot soiul de troace proaste (si scumpe degeaba) in numele "englezismului" in sunet.
Inca ceva legat de SPL - privind azi fisa tehnica pe site observ ca boxele astea au SPL coborat. Ieri nu am remarcat problemele specifice unui astfel de SPL (lesinatura in sunet), dimpotriva, un sunet aerisit si rapid dar fara zbieratura si tipete. Ieri fara sa stiu SPL-ul (pentru ca inainte de a auzi ceva nici nu vreau sa stiu datele tehnice) mi se parea ca boxele astea ar merge de minune si pe niste amplificari cu tuburi, mi se parea ca ar merge pe orice amplificare care are calitate reala, indiferent de solutia tehnica.
E greu de presupus care e nivelul de potriveala cu Luxman-urile noi in lipsa unor comparatii insa cert este ca ce am auzit acolo nu e sunet HiFi ci autentic high-end, nivel pe care il viseaza doar unele sisteme de zece ori pretul astuia. Ceea ce mai pot spune, undeva tot la nivel de supozitie, boxele sunt cele mai calitative componente din sistem, adica se ridica chiar si peste clasa acelor doua Luxman (defapt baza topului Luxman), insinuand subtil faptul ca ascund chiar o si mai mare calitate. Eu as fi teribil de curios sa le ascult pe o amplificare pe tuburi de putere mare.
In final am plecat absolut incantat. Rar am ocazia sa ascult asa finete si calitate! I-am zis amicului (de suferinta) ca trebuie sa ma dea afara pentru ca nu ma mai saturam sa ascult tot felul de muzici diverse.
Recunosc faptul ca eu nu as fi avut curajul asta, adica sa cumpar asa ceva pe banii astia prin posta! Oricum, pana sa le aud nu as fi dat doi bani pe Harbeth si mentionez ca fugitiv am ascultat 2 modele mai mici in Italia insa probabil potrivite prost in combinatii nereusite care mi-au dat impresia de cel mult, banalitate. Oricum, HL5 sunt atat de fine incat orice faci la cabluri se aude cat casa, chiar si schimbarea unei prize conteaza, asa ca aici suntem in zona delicata, adica cea high-end unde totul conteaza, unde lucruri cu adevarat bune pot fi facute sa sune chiar si prost din nepricepere si lipsa celor necesare pe langa niste boxe.
De mentionat ceva cu mare insemnatate in povestea mea, in camera aia s-au perindat dealungul vremii multe boxe nu tocmai ieftine si astea nu sunt nici pe departe cele mai scumpe boxe care au trecut pe acolo. Insa singurele care au sunat bine, acustica de acolo favorizand bubuiala. Am zis mereu mai mult manat de supozitii decat de dovezi clare, multi dau vina pe acustica din nepuntinta boxelor si a sistemului audio (sau a celor care nu stiu sa potriveasca niste scule audio). Si am mai zis ceva, totul se incepe cu incintele acustice. Daca nu gasesti unele bune degeaba frectionezi la cabluri si schimbi amplificari, nu e decat timp petrecut cu obisnuirea cu un sunet incorect.
Nu stiu cum sa inchei. Poate ar trebuit sa spun ca in trecut m-am incantat de multe, diferenta este ca eu spun deschis lucrul asta in timp ce altii tac din gura astfel ca in timp doar cine vorbeste sau face ceva greseste, cine tace si nu face nimic pare mai destept.
Defapt cu totii evoluam (cu unele exceptii, cei care sunt prea plini de propriul orgoliu prostesc), ceea ce azi e Nirvana poate maine va fi cacamaca, e ceva firesc, nimeni nu le poate invata si sti pe toate ca sa aiba dreptul moral sa spuna, gata, acum ma opresc din invatat si aflat. Cred ca mai degraba pot spune ca am mai urcat o treapta ieri, cine stie ? Cert este ca Harbeth mi-au placut enorm si mi se par facute dupa o folozofie foarte sanatoasa asupra sunetului, sau poate sunt mai pe gustul meu si doar atat, cert este ca tot ce am spus trebuie luat ca o simpla opinie oarecare, evident nu e litera de lege universala, poate unora nu le place, cert este ca proprietarului Harbeth-urilor dar si mie, ne plac mult de tot, desi pana azi am rulat multe incinte acustice in casa de om normal (nu show-room aranjat).
Iata aici si cele cateva FOTO pe Picasa:
http://picasaweb.google.ro/STUDERa725/HARBETHHL5#" onclick="window.open(this.href);return false;