High Resolution Audio

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

High Resolution Audio

Post by LEKTOR »

Zeci de discutii pe net despre acest format - care citeodata este doar o pacaleala scumpa ...

Incepem aici

http://www.ultrahighendreview.com/4820- ... io-really/

Apoi trecem la un cunoscut performer - Neil Young, care a introdus un player digital si un download service !

http://www.ultrahighendreview.com/pono- ... rrelevant/

Continuam cu firma Meridian - si MQA - ceva fresh 2015 - " The purest sound
in history "

http://www.musicischanging.com/

http://www.theabsolutesound.com/article ... idian-mqa/

http://www.stereophile.com/content/meri ... impression
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: High Resolution Audio

Post by LEKTOR »

http://www.whathifi.com/news/high-resol ... ed-to-know

http://www.whathifi.com/news/high-res-a ... nd-numbers


Ce este f.f.f.f funny - CD este considerat tras in 16-bit / 44.1 kHz, se vorbeste despre acele fisiere grozave HRA de 32-bit/384 kHz, ani lumina departare de CD.
Dar, ca sa obtii acele mega fisiere, inregistrarile ar trebui facute acum in studio, cu mega scule digitale - iar acum, ce muzica buna exista ?

Am vazut fisiere cu muzica anii 70-90 clasificate ca HRA 32-bit/384 kHz - din ce imi aduc eu aminte, pe vremea respective inregistrarile se faceau pe master tape, poate si direct-cut vinil.
Deci, din acele benzi prafuite de 2", vechi de 30-40 ani mergind pe un mag Studer/Ampex se obtin mega frecvente si biti ?
:lol: :lol: :lol:

Sau in acest caz, banda master si vinilul cut din banda ar trebui considerate SHRA - Super HRA ??? :lol: :lol: :lol:
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: High Resolution Audio

Post by momolo »

LEKTOR wrote:Sau in acest caz, banda master si vinilul cut din banda ar trebui considerate SHRA - Super HRA ???
incearca pe un sistem super rezolut sa asculti direct din LP si sa tragi pe banda, dupa aia sa compari A/B (LP-direct/banda). O sa-ti dai seama ca pana si un mag profesional din categoria grea abia gafaie pe 38 si 2 piste sa se tina dupa LP-ul redat pe direct si tot nu iese complet 1/1. Incearca sa tragi pe un CD recorder standalone sau pe un DAT (chiar si Pioneer pe 96KHz), incearca si pe cassdeck, diferentele sunt evidente, magul ramane pana la urma cea mai buna varianta. Si abia pe turatia 76 (evident 2 traks pe un mag profesional) putem discuta de 1/1.... pentru un banal LP! (evident, nu ascultat pe boxe Zgomotec)

Iar benzile alea vechi (master) au informatie culeasa altfel decat ceea ce se face azi (cu computerul). Aveau mixere analogice, toata calea era analogica (nu exista digital) si era mai ales, simpla! Mai erau si niste oameni care stiau sa puna microfoane si ce sa faca cu ele, aveau si microfoane bune..... apropos, exista microfoane din anii 50-60 nepretuite, azi nimeni nu mai este in stare sa fabrice ceva similar, se vand la preturi exorbitante!

Cele mai grozave (sunet viu, plin, realist) inregistrari sunt defapt foarte vechi, anii 50....60, atunci sculele erau si mai simple, calea mai scurta, semnalul nu trecea printr-o mie de aparate si fire. Aparatele pe tuburi sunt principial mult mai simple si abia pe la jumatatea anilor 60 au inceput sa fie folosite pe scara larga aparatele pe tranzistoare, sunetul....micsorandu-se.
Totul s-a complicat pe timp ce a trecut pana cand a aparut tehnica digitala care e alta lume decat cea analogica.

Apropos, am avut ocazia sa ascult inregistrari diferite pe sisteme cum putini au sansa sa auda. In conditiile alea se aude tot, nimic nu mai ramane ascuns. Ei bine, in toate comparatiile au iesit castigatoare inregistrarile vechi din anii 50-60, majoritatea pe tuburi in tehnolgia analogica veche, simpla. Chit ca erau defapt transpuse pe CD (nu mai discut de LP care e lux!) tot bine se auzeau. La comparatie sunt inregistrarile de azi pe linii digitale cu multi biti si multi hertzi asa cum zici, poate chiar 32-bit/384 kHz. Nici un folos, sunetul pastreaza un "harj" de joagar, nimic nu se aude curat asa cum se aude din alea vechi. Ambele defapt inghesuite pe banalul CD, deci pana la urma o comparatie corecta.

Si ca o paranteza (greu de inteles pentru un trancotar sau un osciloscopist) exista inregistrari fabulos de bune care fashaie si chiar brumuie copios. Se aud infinit mai bine decat inregistrari "perfecte" lipsite de orice zgomot de fond. Pentru ca sunetul reprodus de aparate trebuie sa-ti dea inainte de toate senzatia de viu, real, natural, nealterat. Lucrul asta inseama si senzatia de dinamica, de viteza (naturala), de timing, ritm, etc. Muzica se percepe altfel daca e redata cat mai corect in atributele sale esentiale si care nu tin catusi de putin de zgomotul inregistarii. Exista inregistari facute pe scule pe tuburi cu banda de frecventa ridicola, zgomot mare (fashait mare, chiar si brum!) dar care au conservat ceea ce multe inregistrari pe mega formate cu mega scule moderne nu sunt in stare sa conserve si sa redea. Eu cred ca asta tine si de oameni, de profesionisti, cei care utilizeaza aparatura profy, nu numai de aparatura.

De aceea multora ni s-a intamplat sa ascultam o inregistrare super high definition, perfecta, fara nici un zgomot de fond, de un detaliu naucitor.... dar care intr-un final ne lasa reci, nu ne incanta cu nimic, intr-un final unele par natura moarta. Apoi alta inregistrare, una veche care fashaie si chiar brumuie dar in scurt timp ne implica, ne introduce in mijlocul muzicii, ne determina sa traim momentul acela imortalizat pe banda acum cincizeci de ani si intr-un final sa percepem muzicianul, cumva o frantura din perceptia reala, din cea vie, naturala. E mare lucru daca ne gandim la niste aspecte - multi nu mai exista, la spectacole nu pot asista milioane de oameni de o data, noi nu putem strabate jumatate de Pamant ca sa mergem la un anume spectacol, de multe ori cand mergi la spectacol poate nu ai chef, poate esti racit sau iti tuseste o baba prin preajma, suna telefoanele, plang copii in sala, poate trage unul o basina, etc. E foarte greu si practic imposibil sa poti asculta live orice ti-ai dori si atunci, o inregistrare de o adevarata calitate are meritul sa-ti redea (e adevarat.... "la conserva") o particica din ceea ce numai live poti simti.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: High Resolution Audio

Post by brighty »

Nici Jimmy Page (ex-Led Zeppelin) nu are cuvinte bune despre larg-raspanditul format mp3, in schimb este destul de entuziasmat de fisierele hi-res...

http://ultimateclassicrock.com/jimmy-page-mp3-comment/" onclick="window.open(this.href);return false;

Post Reply