De la vis la realitate

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
Philalenthes
Posts: 87
Joined: 28 Jan 2009, 07:59
Location: Constanta

De la vis la realitate

Post by Philalenthes »

Acest subiect de dialog pe care il deschid acum imi doresc sa fie istoricul unui proiect, avand ca centru de greutate sistemul audio, mai exact constructia unei case din perspectiva camerei de auditii si a sistemului audio.
Forumul este plin de idei si pareri privind diverse subiecte interesante, dar ce propun eu astazi este o noutate - si anume evolutia realizarii unui proiect de la zero, ce are in centru camera de auditii si sistemul audio, cu toate zbaterile, intrebarile, ezitarile, greselile si succesele ce il vor insoti.

Datele problemei : De cand ma stiu imi doresc o casa, care sa fie, sa arate intr-un fel etc (prefer arhitectura Belle Époque), dar nu constructia casei este aici in prim plan (desi inevitabil vom vorbi si despre asta), ci sistemul audio.
Imi place muzica (clasica, rock, muzica anilor 70-80), asa fiind in urma cu mai multi ani am descoperit intamplator disparutul forum hi fi & multimedia, apoi acesta. Incet am aflat multe lucruri, am incercat sa experimentez, sa observ cu propriile simturi magicele aparate despre care se vorbea (la prieteni, cunoscuti, magazine, dealeri, ocazii neasteptate etc). Nu am mare experienta, abia am amusinat acest intins si misterios domeniu, Tocmai de aceea am nevoie de ajutorul vostru.
Tot cautand, informandu-ma despre diverse am ajuns sa am anumite preferinte cu privire la sunet si sa achizitionez scule vintage. Achizitiile le-am facut dupa indelungata chibzuinta si in cautarea unui anume sunet (melodios, cald si puternic), astfel am strans: doua deck-uri SonyTC-K 909ES si Alpage Al 300; amplificator Marantz PM 94 mkII si boxe Celestion Ditton 66. Toate acestea le-am depozitat in casa bunicii mele, caci in apartamentul actual de trei camere consider ca nu am loc (familie cu doi copii, jucarii, carti etc). Echipamentele asteapta in linizte ziua cand isi vor ocupa locul bine meritat in noua casa. In tot acest timp mi-am marit colectia de muzica (aproximativ 300 cd -uri cu muzica moderna, 100 cu muzica clasica, aproximativ 700 de casete, 350 viniluri cu muzica clasica si 50 cu muzica moderna).
Si iata ca am ajuns in zilele noastre. In acest moment suntem in faza realizarii proiectului in vederea obtinerii aprobarii de constructie. Dupa indelungi calcule si chibzuinte am ajuns la ideea ca sufrageria trebuie sa fie o camera multifunctionala care sa gazduiasca biblioteca (care are dimensiuni mari - ma refer la numarul de carti nu la mobila), colectia de muzica, integrata in rafturile bibliotecii si echipamentele hi-fi. Biblioteca va asigura in mare parte tratamentul acustic (cartile au efect de fonoabsortie foarte bun).
Sufraggeria va avea in jur de 35 mp, Lungime de 8,5m, latime de 4,15m si inaltime de 3,10m.
Atasez pentru exactitate planurile incipiente.
https://www.flickr.com/photos/135964731 ... res/4D1d3y" onclick="window.open(this.href);return false;
"Acționează în așa fel încât maxima acțiunilor tale să poată fi impusă ca lege universală"

User avatar
Philalenthes
Posts: 87
Joined: 28 Jan 2009, 07:59
Location: Constanta

Re: De la vis la realitate

Post by Philalenthes »

Unde vreau sa ajung si ce urmaresc?
Urmarind sa obtin cel mai bun sunet cu putinta, in limitele pozibilitatilor mele, sunt o sumedenie de probleme asupra carora as vrea sa ma consult cu voi, sa va cer sfatul.
Vom porni cu probleme privind proiectul propriu - zis al camerei, materiale, cabluri de tensiune, vom trece prin constructia casei si vom finaliza cu ultimele detalii si acordaje fine (mobilier audio, cabluri, picioruse pentru aparate, pozitionarea boxelor, a canapelei etc).
Pentru inceput
1. Dimensiunile camerei nu le pot modifica radical, cel mult pot ajusta cativa centimetrii ici si colo ca sa evit eventuale dezastre (reverberatii, raspuns audio prost etc). Ce parere aveti despre camera, despre dimensiuni?
2. As dori sa montez un semineu in sufragerie pe una din cele doua laturi mari, evident ma gandesc la latura opusa cele exterioare cu geamuri, deci este vorba de latura lunga dinspre casa, pe partea unde este si usa de intrare in sufragerie (din hol). Nu am ajuns sa discut detalii exacte despre montarea semineului, insa am senzatia ca acest semineu va presupune in partea de sus o mica masca din rigips care sa contina (ascunda) burlanul/hornul de evacuare. in total apreciez ca ar fi cam 1,5 mp de rigips. aceasta suprafata de rigips (in spatele careia va fi totusi perete normal de caramida) poate strica sunetul in asemenea grad incat sa ma gandesc sa renunt cu totul la semineu?
3. Cablurile electrice pentru priza echipamentelor audio . voi trage special din panou un cablu de cupru doar pentru priza echipamentelor audio. ce diametru sa aiba? stiu ca minim 2,5 mm, dar cu cat este mai gros cu atat mai bine, litat sau cablu plin?
"Acționează în așa fel încât maxima acțiunilor tale să poată fi impusă ca lege universală"

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: De la vis la realitate

Post by johndoe21ro »

DIN PUNCTUL MEU DE VEDERE, camera dedicata ramane cea mai buna solutie. Ca atare, eu nu as amesteca livingul in planul audiofil, pentru ca vei fi nevoit sa faci multe compromisuri. Daca nu poti proiecta o camera dedicata complet sistemului audio, atunci poti incerca sa adaptezi una (subsol/dormitor nefolosit, mansarda corespunzator tratata, etc).
Eu consider ca dimensiunile camerei sunt mult mai putin importante ca alte aspecte legate de sunet (mobilier, tratare acustica, pozitionare ferestre/usi/calorifere, materiale de constructie folosite, samd). Acestea fiind zise, consider o camera de 6x4 suficienta si una de 7x5 ca fiind optima, insa aici conteaza ce muzica asculti, la ce volum asculti, ce boxe ai si ce posibilitati de pozitionare a lor exista. As recomanda placa de beton si nu dusumea suspendata, pereti din caramida, dusumea de lemn sau parchet masiv, perdele si draperii groase, mocheta sau covor groase care sa acopere cat mai mult din parchet, mobilier din lemn masiv, biblioteca cu carti/LP-uri, canapea, etc.). Nu recomand rigipsul deloc! De ce nu poti face hornul din caramida? Daca faci semineul, va trebui sa acoperi cu un material de difuzie gura acestuia, cand vei face auditii!
Cablurile de curent: cablu de cupru 'solid core', nu litat si circuit dedicat, cu impamantare facuta ca la carte!
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
johndoe21ro
Posts: 777
Joined: 27 Jun 2015, 23:36
Location: Craiova

Re: De la vis la realitate

Post by johndoe21ro »

Sistemul de 'fumuri' (canalele gazelor de ardere) mananca mult din perete, poate mai mult decat 1.5m patrati! Nu vad de ce nu poti sa construiesti aceasta sectiune doar din caramida/samota! Gura focarului as plasa-o pe peretele scurt, chiar intre boxe (mult in spatele lor, evident), in mod simetric si, in timpul auditiilor, as acoperi-o! Altfel cred ca risti sa ai probleme! Sau eventual poti plasa semineul in cealalta jumatate a camerei, pe latura lunga, insa mult mai departe de locul plasarii incintelor!

P.S. Sa o locuiti sanatosi si fericiti! :)
Triangle Magellan Concerto 2; AQ Everest; Vitus Audio SS-010 Mk2; AQ Dragon HC; AQ WEL XLR; Chord Qutest w UpTone JS-2; SOtM tX-USBultra & Paul Hynes SR5-12XL; AQ Diamond USB; Gryphon PowerZone; Stillpoints UltraSS; Solid Tech Hybrid

User avatar
remoteviewer1
Posts: 936
Joined: 14 May 2011, 11:13
Location: Bucuresti

Re: De la vis la realitate

Post by remoteviewer1 »

Din propria experienta, as recomanda camera dedicata, pereti beton sau zidarie, sticla si rigips cat mai putin spre minim, decorata cat mai bogat cu rafturi carti/viniluri/cd, covor flocos pe jos, draperii groase la geam, sistemul pus pe latura scurta cat mai departe de peretele posterior (minim 1m), linie dedicata, sau macar un circuit dedicat de alimentare (tras din tablou, cablu solid tzapanos de cupru, nu chinezarii, cu priza de perete audiofila(Furutech, etc.) cu tripla tzapana, adica nu de carefour). Podeaua ar merge ceva gen sapa beton acoperit cu parchet lemn+covor. Usi/ferestre cat mai putine pentru a-ti da o flexibilitate sporita pe viitor in aranjarea sistemului/elor. Recomand si tavan mai inaltut pentru a avea un volume de aer decent...ce sa zic...bafta!
“Without music, life would be a mistake.”― Friedrich Nietzsche

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: De la vis la realitate

Post by Micky »

Salut Philalenthes

Avand in vedere ca am facut foarte multe proiecte de rezistenta pentru case imi permit sa iti spun cam unde te poti lovi de probleme la nivelul de structura. In functie de ce ai la etaj si de impartirea de sus, e posibil ca inginerul de rezistenta sa iti dea doua solutii ca tip de constructie: structura in cadre si structura pe zidarie de caramida portanta. Dar cel mai importanta este faptul ca asa cum este acum surfrageria dimensionata placa de b.a. datorita faptului ca L/l >2 sau l/L <0.5 asta va duce la o armare a ei pe o singura directie, lucru care reprezinta un consum mai mare de fier. Pentru a evita aceasta problema ar trebui sa pui o grinda sau doua chiar la distanta de 3.25m. Asta ar reduce simtitor costurile la placa de b.a. prin armare pe 2 directii. Grinda in functie de incarcarile de la etaj ar trebui sa fie de inaltime 35cm-40cm, asta in cazul in care nu poti face grinda intoarsa pentru ca la etaj e mijlocul unei camere si nu sub un perete de la etaj, aceasta grinda o sa o vezi in camera cu o inaltime de max 27cm considerand ca placa ar putea avea max 13cm la aceste dimensiuni ale camerei. Acea grinda care se poate sa o vezi e posibil sa strice sau sa fie benefica sunetului. Asta nu iti pot spune eu.
Acum poate putin offtopic imi permit, cu scuzele de rigoare, sa te atentionez despre faptul ca nu ar fi prea bine sa ai usa directa afara fara un hol de intrare in sufragerie. Banuiesc eu de ce e asa (probabil dimensiunile terenului) si ai nevoie de acces in curtea din spatele casei, caci banuiesc ca intrarea in casa se va face prin casa scarii holul. Poate ma insel?! Oricum altii isi pot da cu parere despre impartirea casei, avem printre noi si arhitecti. Daca vrei poti apela la ei pentru un sfat competent si probabil pentru o suma de bani.
Bafta, spor la munca si astept sa vad poze la camera ta de muzica!

User avatar
Philalenthes
Posts: 87
Joined: 28 Jan 2009, 07:59
Location: Constanta

Re: De la vis la realitate

Post by Philalenthes »

Va multumesc pentru sfaturi.
Ati spus camera dedicata, eventual in subsol sau mansarda. Mansarda o exclud ab initio, intrucat este un mediu tare nepotrivit pt o asemenea destinatie, indiferent cum ar fi tratata. Peretii camerei de auditie trebuie sa fie solizi (caramida sau beton), ori mansarda nu intruneste catusi de putin aceste calitati, mansarda este o imbinare de lemne si alte materiale, care pot vibra si lasa sunetul sa se piarda. Subsol - hmmm, nu stiu ce sa zic. In proiect am prevazut un beci sub casa de aproximativ 8 mp pt vinuri, gemuri si dulceturi, daca as pune inca o camera de 20 mp macar .... pretul ar urca semnificativ, aproximativ 7000 sau chiar mai bine de euro. Banii astia ii pot baga in scule si amenajarea camerei. In plus nu vreau sa ma ingrop intr-o camera izolata de lume si sterila in care sa ascult in solitudine muzica, muzica e vie, se simte, se traieste, as vrea sa vad focul in semineu si sa ascult o simfonie sau muzica frantuzeasca, sau ....
Inaltimea camerei - ati spus sa fie mai inaltuta. Parterul are 3, 10 m. Suficient de inalt as spune eu. Inaltimea a fost dictata atat de stilul arhitectural ales, cat si de necesitatile unei camere de auditii.
Materialele de constructie: pardoseala de beton, acoperita cu parchet de lemn masiv (probabil si covor), pereti de caramida si planseu de beton.
Priza pt echipamente va fi alimentata de un cablu dedicat, tras direct din panou, cupru plin de sectiune mare. 2,5 este standardul pentru prize, eu voi cauta unul cu sectiune de 4 macar, daca nu chiar mai gros. Priza va fi Furutech sau, in cel mai rau caz Legrand din seria de varf.
Aproape toti peretii vor fi acoperiti de o mare biblioteca, formata din mai multe corpuri. Avem multe carti, multe. Tot in cadrul bibliotecii voi prevedea si rafturi speciale pt cd-uri, viniluri si cateva sertare pt casete. In total apreciez ca vor fi cam 8 metrii liniari de biblioteca. Este posibil ca pe colturile din spatele boxelor biblioteca sa ascunda si trape de basi. Ramane de vazut.
Sfaturi foarte bune mi-ati dat in legatura cu semineul si pozitionarea boxelor fata de acesta. Semineul va sta pe latura lunga, plasat spre capatul camerei, iar in capatul opus voi plasa boxele (pe latura ingusta). Nu voi folosi deloc rigipsul, partea care va masca canalul de fum ("fumurile") o s-o fac din caramida sau samonta. Pe partea cealalta a zidului unde va fi montat semineul este prevazuta o camera tehnica pt centrala termica, asa ca nu voi zidi spatele semineului si nici in partea superioara unde vor fi fumurile, in conditiile in care masca de rigips o voi inlocui cu zidarie de caramida / samonta.
In link gasiti planul parterului, canapeaua va sta insa exact in cealalta parte a camerei, nu unde este pusa acum (a pus si proiectanta mobilier ca sa fie, sa ne formam o impresie) https://www.flickr.com/photos/135964731 ... 923859192/" onclick="window.open(this.href);return false;
"Acționează în așa fel încât maxima acțiunilor tale să poată fi impusă ca lege universală"

User avatar
DorinD
Posts: 264
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: De la vis la realitate

Post by DorinD »

Poate ajuta si asta;

http://users.ece.gatech.edu/mleach/misc ... nciple.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
"It is never too late to have a happy childhood"

Post Reply