Page 1 of 1

Grafenul si audiofilia

Posted: 26 Jan 2016, 17:12
by johndoe21ro
Viitorul suna bine:
http://www.graphene-info.com/cerious-te ... cts-market" onclick="window.open(this.href);return false;

Pentru cine nu stie deja:
https://en.wikipedia.org/wiki/Graphene" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 26 Jan 2016, 21:22
by glucica
Personal, sint destul de sceptic. Oamenii aia par ca se chinuie sa vinda cablurile astea si, in plus, n-am gasit decit vreo 2 aplaudaci.
Cineva explica aici https://www.quora.com/Is-graphene-going ... ppen-first" onclick="window.open(this.href);return false; , destul de simplu, de ce nu e fezabil.
While graphene is a very, very fast 'pipe' for carrying current, it is a very tiny one, i.e. the carriers can fly though the material, but there's not a lot of room for them as it is a single atomic layer that is literally thinner than one nanometer (3-4 angstroms to be precise). If one tries to make a bigger 'pipe' for carrying current by stacking or growing multiple layers of graphene, the amazing properties of the material degrade quickly with each additional added layer. In fact, at around 10+ layers graphene begins to perform much like its allotropic parent, graphite, that is composed of many layers of graphene.

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 26 Jan 2016, 22:21
by lordu73
Cu ce cabluri or fi fost proiectate boxele noastre, oare? Eu cred ca ar fi interesant de stiut..... :roll:

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 27 Jan 2016, 14:22
by johndoe21ro
Ideea este ca eu nu faceam vreun fel de reclama cablurilor respective... ci salutam initiativa de a folosi grafenul in astfel de aplicatii. Precum spuneam si in postul respectiv "Viitorul suna bine!", nu prezentul. Grafenul este un material care revolutioneaza si care va revolutiona lumea (strict in acest domeniu) si trebuie inteles ca aplicatiile lui, in momentul de fata, sunt foarte limitate si prin prisma faptului ca nu poate fi corespunzator 'manipulat' si 'aplicat' inca! Este insa un superconductor!

P.S. Incintele mele sunt cablate cu Nordost Valhalla, B&W cu Van den Hul, Marten cu Jorma, YG Acoustics cu Kubala Sosna, Raidho-urile actuale cu Ansuz...

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 27 Jan 2016, 14:36
by johndoe21ro
Asta este un articol extrem de interesant despre grafen in principal, despre stiinta in general.... Recomand calduros cui are curiozitatea, sa-l rumege pe de-a-ntregul:

http://www.newyorker.com/magazine/2014/ ... l_facebook" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 27 Jan 2016, 16:01
by glucica
Crezi ca e cineva pe-aici atit de slab la minte sa creada ca aia a fost reclama?
Mi-am exprimat doar retinerea in ceea ce priveste viabilitatea solutiei Cerius, la nivelul meu de intelegere. Faptul ca nu prea se vind e o dovada suplimentara. In plus, faptul ce e constituit din 3 tipuri de material cu viteze diferite de propagare nu cred ca e de bun augur.

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 28 Jan 2016, 05:30
by RaimondAudio
Evident ca grafenul va fi un material interesant in viitor dar pana atunci mai trebuie sa treaca ceva timp. Probabil ca in circuitele integrate gen procesoare si memorii il vom regasi prima data. In audio eu am auzit doar de izolatoare electrice cu proprietati termic conductive foarte bune folosite in racirea tranzistoarelor de putere. Acest material daca are grosimea dubla cu straturile orientate invers unul fata de celalalt parca, devine un excelent izolator electric. Sunt curios daca acel interconect a fost masurat iar afirmatiile despre el se sustin. Mi se pare in acest moment cam dificil de implementat intr-ul cablu.

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 28 Jan 2016, 08:06
by momolo
This Graphene Extreme interconnect costs $499
cred ca pretul reflecta dubiosenia calitatii audio (cum suna). La banii astia si avand in vedere noutatea tehnologiei cred ca adaosul e mic (probabil astia sunt banii sa-l faca).
In domeniul asta (audio high-end) piata e neinduratoare, daca ceva suna bine va costa mult chiar daca e fabricat din balega de vaca si adaosul este 5000%. Daca ceva nu convinge prin sunet incepe sa coste ceva mai ....atragator. Nu exista indurare, adica nu exista nimic sa sune top si sa coste ieftin.

Va dati seama, daca realitatea ar fi ca in textele de reklama toata suflarea haudiofila si-ar arunca siltecele, valhalele, miturile, audiocuesturile, etc, si si-ar cumpara cablul asta mirabolonat de 500 paray!
Cine crede ca lumea in domeniu e proasta si surda e naiv si va avea de pierdut. Daca un cablu de 500 paray ar fi cu adevarat ceva special in domeniu, chestia asta ar fi mirosita ultra rapid de "rechini" si ar dispare cumparata productia pe o suta de ani dupa care ar reapare cablul ambalat cu strasuri svarovschi si un pret pe masura sunetului (de valhala, de siltec, de etc). Si cum stim, rechinul are abilitatea sa simta o picatura de sange la un kilometru cub de ocean! Si ce suna bine e apreciat pe tot Pamantul aproape la fel. Va aprecia si francezul, si englezul, si americanul dar si chinezul sau papuasul din Pacific! Chestiile cu adevarat bune raman pe piata multa vreme si nu le scade pretul. Evident, nu stiu daca mai e nevoie sa mentionez, sunt si chestiuni scoase pe piata ca mirobolante la preturi fantastice. Daca sunt de tzeapa, lumea se prinde si dispar repede, nu fac purici mai mult de cativa ani si kaput. Semnul de tzeapa e piata second hand, va uitati acolo cu cat scade pretul si astfel aflati indirect si cum suna. Mai sunt rare cazuri in care pretul second hand scade din motive de nepopularitate a marcii dar e caz rar, si pana la urma se dovedeste ca nu e chiar asa minune. Ce e bun prinde la popor, mai ales la cabluri (deoarece sunt usor de transportat si nu se strica).

Povestea asta mi-a adus aminte instantaneu de una mai veche cu cabluri care contineau carbon tras si filat nustiucum intr-un laborator stiintific italian. Si aia scosesera cablurile la vanzare la pret de "entry-level" cu povestea tehnologiei mirobolante care reprezenta viitorul planetei. Dupa cativa ani nu am mai auzit nimic de ei.

Deastea tot apar. Dar sa fiti voi siguri, cand va apare ceva pe bune (in sunet! Cu adevarat!) nu o sa le vedeti la pretul asta!

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 28 Jan 2016, 14:43
by johndoe21ro
Tocmai asta am vrut sa subliniez mai sus... ca nu ma intereseaza cablul per se, performantele lui sau pretul ci socot important doar faptul ca incepe sa fie folosit, intr-un fel sau altul, mai mult sau mai putin, foarte bine implementat sau perfectibil, acest material. Oricum folosirea grafenului nu il plaseaza neaparat in fruntea clasamentului cu toate ca superconductivitatea si faptul ca este non-magnetic sunt atribute ideale... Cu siguranta mai sunt probleme legate de costuri si de functionalitate (cel putin la momentul actual). Din punctul meu de vedere, argintul este inca sfant si nu m-as gandi la altceva multa vreme de acum incolo!

Primii care se lauda ca ar folosi acest material (intr-un fel sau altul - mie nu mi-e foarte clar daca folosesc exact grafen si nu carbon sub o alta forma) sunt cei de la WBT:
http://www.monoandstereo.com/2014/05/wb ... n-new.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Una peste alta, cititi articolul din New Yorker!

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 28 Jan 2016, 14:52
by momolo
Din ce ma gandesc, grafenul poate are un viitor stralucit in aplicatii cu amperaj mic, nu in cele cu amperaj mare. Pentru grafen cred ca si semnalul "de linie" are un amperaj mult prea mare. Si asa cum s-a mai scris, cand incepi sa aduni straturile de grafen...nu mai e grafen si nu mai are acele proprietati speciale. Poate vor face din el mini procesoare sau ceva de genul asta in aplicatii unde miniaturizarea este de dorit. Insa in audio cred ca una din problemele de baza este curentul.

Re: Grafenul si audiofilia

Posted: 28 Jan 2016, 16:09
by glucica
Citind ce scrie in link-uri si ce spun producatorii, parca mai tare i-as crede pe cercetatori. WBT pretinde ca a realizat ceva ce savantii spun ca deocamdata nu e posibil.
Cea mai apriga dorinta vad ca este sa fie folosit in lucul siliciului. Din pacate, in articolul din NewYorker lumea pare sa fi abandonat, cel putin declarativ, lupta. O singura cucoana sustine teoria conspiratiei mondiale, ceva gen auto cu baterii vs producatorii de petrol.
Oricum, articolul se termina intr-o nota pesimista.