Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by Kross »

Doresc să știu ce părere aveți despre acest tip de pick-up. Primele de serie au fost Bang Olufsen beogram 4000, dar care aveau unele probleme și erau destul de delicate și scumpe, apoi a venit Technics cu un model Direct Drive, SL10, apoi SL15 (Aceeași treabă cu SL10 dar programabil), și SL7, oarecum identic cu celelalte două. Apoi au apărut tot felul de derivate, inclusiv pe curea atât din partea lui Technics cât și a altora. Odată cu Technics LT, a apărut și sistemul T4P, inițial pentru tangențiale, dar ulterior și pe clasice. Este drept că unele au limitări, unele nu merg decât cu o anume doză și nu o poți schimba, altele numai cu un anume tip de doză (Technics doar cu T4P, și mai sunt Pioneer Hitachi și Sony cu acest tip de doză), și în caz de defecțiuni, sunt mai dificil de diagnosticat și reparat. Puține folosesc prindere universală 1/2".
Cred că nu s-au impus datorită apariției CD. Deși Technics a vândut destule, probabil erau mai scumpe dar Technics a avut și modele mai low. . Păcat, că au câteva avantaje. În primul rând eroarea de citire e zero, lipsă distorsiuni la sfârșitul discului (inner groove distorsions), VTF foarte mic, imposibil de zgâriat discul, diverse automatizări.

Eu dețin 3 astfel de utilaje : TECHNICS SL 15, TECHNICS SL 3, și SHARP RP114.

Primul este o sculă foarte, pot spune, mișto, programabil ca un CD PLAYER, destul de greu pentru dimensiunile sale mici, nu intra deloc în rezonanță chiar și pus pe boxe, nu începe să huruie. Platan greuț, compact (e puțin mai mare ca un plic de disc de 30 cm, LP), și deoarece practic apucă discul și îl presează poate funcționa vertical. Totuși e riscant deoarece îl poți trânti. Calitatea fabricației este premium. Luat din Italia la cutie, avea acul rupt și proprietarul l-a pus la păstrat după ce și-a luat CD PLAYER în 1987. Îl vindea că era nefuncțional. Așa zicea, dar nu am rezistat și l-am luat, la doar 30 euro. Defectele constau în : ac foarte uzat, deoarece a redat multe discuri cu el, și cureaua de la braț slabă, braț desincronizat. Operațiunile de repunere în funcțiune au fost destul de ușoare. Are doza Technics P34, idem Audiotechnica AT300/311, drept pentru care am luat acul din producția curentă. Cureaua comandată de pe un site. Resincronizat brațul, montat cureaua, înlăturat vaselina veche. Acest pick-up sună foarte frumos (după părerea mea) și își menține sunetul și dinamica indiferent de poziție pe disc. Dacă discul e curat și în stare bună, poți să juri că asculți cd, are bass, are înalte, medii, e foarte plăcut la muzica anilor 80, și chiar clasică, practic nu îți vine să crezi că e vinil, decât dacă e un disc cu zgomot mai mare de suprafață . Chiar și discurile cu valuri le iartă. În schimb nu prea se împacă cu cele descentrate, cu gaura centrală și circumferința cu toleranță mare la coaxialitate. Nu le citește, dă eroare. Întâi scanează discul apoi îl redă. Alt neajuns, nu poți peria discul. Trebuie curățat înainte.
Altminteri, scula îmi place, este interesant acest roboțel.

Technics SL3, este în mare, asemănător cu SL15 ca și soluție de bază , adică ideea de bază, tangențial, tot cu mecanismul de citire în capac. Dar se vede că e mai ieftin, mai din clasa buget. Dar chiar și așa, deși plasticos și aparent fragil, este foarte solid. Deși platanul pare masiv, acesta este ușor. De fapt toată scula e ușoară. Cu toate astea nu e rezonant. Transmisie pe curea la platan.
L-am luat tot așa, aparent mort, dar din târgul Valea Cascadelor. Arăta bine, nu stat în pod și zgâriat, doar ceva praf, și pentru doar 85 lei (la negoț) am zis că merită. Nu era mort, motorul mișca, dar cureaua era făcută pastă, cureaua de la braț la fel, și uite așa mi-am stricat o cămașă cu smoala aia de curea. Dar nu a necesitat decât un set de curele și un ac P24. Odată schimbate, și curățat potențiometrele semireglabile, senzorii IR, retensionat ața de la braț (era slabă), gresat și reasamblat, a revenit la viață. Ca și sunet este și el foarte bun, însă parcă mai plăcut la ascultat muzică clasică. Deși sună bine și la italodisco anii 80 și 70 și chiar și 90, adică ce ascult eu.
Deși aparent fragil, nu este. E ca și făcut dintr-o bucată. B&O părea fragil și delicat.

Sharp rp 114 optonica.
Pick-up vertical care citește ambele părți. Are 2 doze. Luat la cutie, nou nedesigilat vreodată. Avea factura în el, și sigiliul de la pungă original la fel și la manualul de folosire. Luat la pachet cu alte scule. Adică dacă le vroiam pe alea trebuia luat și ăsta. Am zis să îi dau o șansă. În primul rând noroc cu tutoriale YouTube, altfel nu o scoteam la liman. Nu avea stecker, astfel că a trebuit să îi montez. O ordinărie turcească, dar destul de bun, nu a crăpat la montare, se vedea că era turcism mai de calitate. Cablu trifilar, cu legătură de masă, dar avea mufă DIN. Cablu masă cuplat la manșon. Tăiată și sudate niște RCA. Probabil era pentru Germania sau Marea Britanie, factura găsită era în germană. De la MEDIAMARKT Frankfurt, 16-07-1982.
Necesita curele, de platan, și brațe. Am găsit în cutie și 2 seturi de ace. Am mai luat și eu unul (se găsesc, se produc). Are doze AT, și nu se pot schimba, adică e fixat pe dozele astea. Brațele erau desincronizate, și nu citea mai mult de 50% din disc, că se comporta ca și când îi dădeai stop. A necesitat curățare și gresare, făcut poziția zero la braț, reglat întrerupătoarele cap cursă și senzorul poziție braț ( coborât /ridicat). Mi-am distrus un weekend cu el, dar i-am dat de cap, avea și releul de comutare a dozelor ușor oxidat, a fost curățat . Citește discuri de 30 și 17. Pentru discuri de 25,are un accesoriu de plastic.
Ca sunet, nu se compară cu technics, e mai bleguț, nu are bass așa puternic ca Technics, pot spune că sună banal. Între timp l-am luat de la copii și le-am dat un Pioneer pl333 pentru povești. (Automatic, nu mă doare capul. Apasă start, pornește, se pune acul, ajunge la cap, se oprește se retrage.). Așa. Revenind la subiect, SHARP e mai mult de efect. Este bine realizat, deși e un pic fragil, dă senzația de delicat, pentru cât e de mare e destul de ușor. E ușor rezonant, deși, dacă îl supui la vibrații externe continuă să citească discul. Dar huruie un pic. Nu se împacă nici ăsta cu discuri descentrate. Cu cele cu valuri, se mai împacă, dar le mai ratează. În caz de ratare, se retrage și se oprește. Adică dacă discul e prea valurit, nu poate citi, și când nu mai poate se oprește. Lucru bun. Stau și mă întreb, cum e Technics SL-V5, dacă are aceleași hibe ca sharp. Pe scurt, nu sună rău, ci doar... Banal. Nu e expresiv sau deosebit la sunet. Poate nici doza nu e grozavă, dar e fixă, nu admite alte doze. Designul însă este de mare efect. Și facilitatea de a reda un disc fără a trebui întors (bun pentru cei comozi).
Am avut și un RP117 de la sharp, dar avea multe angrenaje din plastic sparte și piese lipsă. Astfel că am renunțat la el. Plus timpul.

Deși inițial nu le creditam prea mult, după ce am experimentat câteva, cele de mai sus, precum și un Sony, mi-am schimbat opinia despre ele. Sigur, nu oferă acea plăcere vizuală, a unui pick-up clasic, și farmecul de a muta acul manual (cu riscul de a zgâria discul dacă îți tremură mâna și nu te încumeti a folosi pârghia sau pick-upul nu o are), dar pentru cei cu copii, e o soluție mai ok, mai ales că sunt prietenoase cu discul (VTF mic, și dacă discul nu e ok, (murdar, deformat,) nu citește). Excepția SL3, atât Sharp cât și uneori SL15, au probleme cu discurile colorate. Cu cele transparente (am unul), numai sharp are. Celelalte două nu.
Oferă un confort de utilizare, am văzut chiar și un sistem cu pick-up tangențial cu telecomandă. Dar am văzut și modele slabe calitativ, din astea tangențiale, de la Akai, Sony, Pioneer, Kenwood chiar și Technics, spre sfârșitul anilor 80. Când probabil pick-upul își cam cânta cântecul lebedei. Voi ați interacționat cu așa ceva? Dacă da, ce impresie v-au lăsat?
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by yinyangbt »

Raspuns tardiv (scuze , nu m-am dat de mult aici pe forum :D )
Misto tehnologie , printre cele mai faine erau cele de la Technics , SL7 si SL10 mi se pare erau cele mai laudate , cine gaseste un tangential de la Technics in stare perfecta de functionare la pret bun poate fi multumit , daca nu schimba dozele frecvent si se multumeste cu oferta limitata de doze in P mount. Ortofon OMP 20 30 si 40 sunt optiuni bune
Simplu de utilizat .
SL-QL5 ul meu a stat cam mult si cred ca vrea putina curatare si gresaj la carul dozei .
Daca gasiti un tangential , de cumparat , asigurati-va ca bratul face corect toate operatiunile (down /up si stop/up return sa sfarsitul cursei pe LP)

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by resitent »

Technics urile tangențiale sunt niste gogomănii, la fel modelele de la BO sau alte oripilități de la Revox. Toate modele de mai sus implica un mecanism cu elastic de la un chilot care intervine din când în când, în scaturi.
Singurii care au făcut ceva mișto sunt cei de la Pioneer utilizând pentru translație un motor liniar, cu un SNR de excepție dar și o stabilitate a turație extraordinar de bună, care ar face toate gunoaiele de pe piata de azi să se ducă la tomberonul cu plastic.
Pionul greu este Linear-1, însă el nu este pentru oameni, probabil cele 10 modele produse au fost răpite de extratereștri fiind făcute exclusiv pentru piata japoneză.

Saracii de șes se pot mulțumi însă cu o varianta găsibilă din acei ani - PL-L1000. Puțini știu că același pickup a fost asamblat și în USA în casa faimoasei firme Linear Phase care era cotată pe aceeași treaptă cu Marantz-ul american (nu filipsul impotent).

Am reparat în acești ani câteva bucăți, majoritatea pentru oameni din afara granițelor țării, Pick up urile merg și astăzi. Aparatul este destul de complex datorita utilizării circuitelor integrate discrete în număr relativ mare, dar din acest motiv este și reparabil. Aici sunt câteva proiecte cu aceste scule(de la mine):

http://analogicsound.ro/category/englis ... r-project/

Exista proiecte cu tangențial audiofile care implică rulmenți pe aer dar mi se par pentru oameni care nu au ce face acasă, oameni care se scoală de dimineață, cântăresc cablurile de macara, scot platanul de 89kg și tromboanele de la un mort și fac sisteme audio. Iar în pantaloni mereu veți găsi o puță mică și frustrată.
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by resitent »

Acesta este Pickup-ul de la Pase Linear, firma fondata de Bob Carver prin anii 70

https://www.vinylengine.com/turntable_f ... p?t=113950
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by resitent »

Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

User avatar
yinyangbt
Posts: 205
Joined: 11 Oct 2008, 18:59

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by yinyangbt »

Uitasem de Pioneer , asa e .Are headshell normal poti pune orice doza pe montura universala.
din pacate sunt destul de rare si pretul nu e de chilipir ( cum se vede si din link ) pentru un aparat complex care e oricum vechi cu problemele inerente .

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by resitent »

Al meu după revizie, nu era foarte defect, merge de 10 ani fara nici cea mai mica problema. Unul singur a avut un necaz complicat, un senzor hall care nu se mai fabrica, practic avea o poziție în care daca se oprea nu mai pleca. Dar asta se întâmplă destul de rar. Daca se oprea in acel punct trebuia scos ușor din acea poziție cu mâna și în rest îl făcusem perfect functional, logica este cu TTL uri uzuale (circuite integrate logice pe care le producea și Romania din seria CDB).
Specificațiile din vintageknob sunt impresionante:
http://www.thevintageknob.org/pioneer-PL-L1000.html
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by Kross »

De la Technics, SL7, 10 și 15 au fost cele mai reușite. Grele, solide, insensibile la vibrații, practic se pot muta în timp ce cântă, pot merge atât vertical cât și orizontal cât și oblic. Ce a făcut technics mai târziu (SL3, SL-J**, SL-DL, SL-QL, SL-BL au fost niște gunoaie). Ulterior și pioneer și kenwood (și sony) au copiat același mecanism ieftin de la technics, cu doză t4p, dar modelele sus menționate au apărut în epoca de lansare a cd-ului, când interesul pentru vinil era în scădere. Pioneer pl-l1000 (și pl-l 800) au fost la Pioneer, cântecul de lebădă. După aceea au început și ei cu plastice ușoare. Nu poți oferi doar Rolls Royce când piața cere preponderent trabant. Oricum, linear tracking au avut viață scurtă. A doua jumătate a anilor 70 și a doua jumătate a anilor 80, cam '88. Nu au penetrat piața extrem de tare. Nu pot spune însă că SL15 nu sună bine. Ba chiar foarte bine pe Rock, Italo, Eurodance, Disco. Am avut și un SL3, primul meu linear tracking(l-am vândut între timp) . Era simpatic, utilizare chiar distractivă, compact (31 cm) , însă cam rezonant (avea 3,5 kg, față de 7 ale lui SL15, care e cât SL3) și la discuri proaste cam sărea sau intra în buclă, ceea ce SL15 nu face. De asemenea, la SL3, mecanismul de tracțiune a brațului era cam zgomotos. Așa cum am mai zis, ce a urmat a fost și mai rău.
Marea lor problemă este că au doza t4p, și asta le limitează.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by resitent »

Nu au penetrat piața prea tare pentru că erau cele mai scumpe. Pioneer a vândut mult prin armata la ofițeri și alte cadre. Multi din USA care le au mi-au zis că bunicul lor a fost militar și atunci a fost cumpărat.
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by Kross »

Technics SL7 și SL10, asemeni Pioneer pl-l 1000 și 800, au penetrat cel mai bine piața. După aceea, când au început cu plasticele ieftine, și preț mai mic, au devenit neinteresante. De aici și calitatea mai redusă. Și în România, doar securiștii, oamenii cu relații, generalii și coloneii aveau scule tari, restul lumii se mulțumea cu un radiocasetofon Sanyo (de aveai noroc era stereo), vreo mini combină din aia de plastic cu pick-up sanyo sau universum, rusești, rft, unitra, tesla, sau și mai rău, electronica-tehnoton. Astea erau vremurile . După 1990, făceau cu ochiul combinele din plastic cu afișaj multicolor. Unele erau decente, nimic de zis.
Anii 80, oricum sculele audio nu mai contau, lumea umbla după TV, CAMERE VIDEO , VCR, VCD, iar în audio, CD. Deja pick-upul (în orice varianta) era văzut ca sărăcie.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by momolo »

Am ascultat Pioneer PL-L1000 in conditii aproape ideale. Este un pickup formidabil care suna formidabil, superb. L-as pune in zona high-end actuala. S-a potrivit cu un MC Audio-Technica ceva mai scump si mai greutz, una babana, cam 8....10 grame.
E ingrozitor de complicat construit.

Cel mai mult la sunet intr-un lant pe vinil contribuie chiar pickup-ul, adica "tabla". Dupa aia urmeaza doza, preu, cabluri, amplificare, rack, etc
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by Kross »

Eu l-am ascultat pe fratele mai mic, PL-L800. Mi-a lăsat aceeași impresie ca lui Momolo despre 1000. PL-L 1000 este high end. A fost unul pe OLX acum ceva vreme, cu doză Technics (Parcă EPC270, nu mai știu, doar că avea doza technics, asta țin minte) , dar am avut alte treburi de făcut cu banii. Nu era foarte scump, probabil de aceea și-a găsit cumpărător.
Am acum (dar nu am timp de el) un "idler drive" pioneer din perioada 65-70. Maximă scula, dar necesită service. Nu e linear tracking. Păcat însă că LT nu mai sunt fabricate. Nu cred însă că Technics dau Pioneer (care nu mai fac pick-upuri "in house" ci doar OEM) se vor întoarce vreodată la acest sistem. Din motive lesne de înțeles.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by resitent »

momolo wrote:
17 Jan 2022, 14:38
Am ascultat Pioneer PL-L1000 in conditii aproape ideale. Este un pickup formidabil care suna formidabil, superb. L-as pune in zona high-end actuala. S-a potrivit cu un MC Audio-Technica ceva mai scump si mai greutz, una babana, cam 8....10 grame.
E ingrozitor de complicat construit.

Cel mai mult la sunet intr-un lant pe vinil contribuie chiar pickup-ul, adica "tabla". Dupa aia urmeaza doza, preu, cabluri, amplificare, rack, etc
Este complex dar este abordabil, făcând comparația cu un DAT de la OTARi cu timecode :))) (scula de 20 de mii euro noua)
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by momolo »

resitent wrote:
17 Jan 2022, 17:35
făcând comparația cu un DAT de la OTARi cu timecode
m-ai prins! Am dibuit unul din asta. Avea buba simpla. Statem in genunchi cu manualul cat cartea de telefon si ma uitam ca vitelul in calendar. Intre timp cred ca am si uitat ca daca nu exersezi, uiti. Geamantanul asta suna de leshini. Restul sunt mici pocnitori. Dar a ramas in proiect sa fac ceva cu ventilatorul ala ca se cam aude. E de 24V nenorocitul.
Kross wrote:
17 Jan 2022, 14:58
A fost unul pe OLX acum ceva vreme, cu doză Technics (Parcă EPC270, nu mai știu, doar că avea doza technics, asta țin minte) , dar am avut alte treburi de făcut cu banii.
poate mai bine.
Umbla unul ciobanit pe ici pe colea. E de balamuc inauntru. Cred ca trolul nostru, resitent e mare mester daca a dibuit unul din asta.
Mai stiam un exemplar care a fost declarat mort. E de beleala.
Evident ca nu mai fabrica nimeni asa ceva. Azi ar fi in stare sa ceara nesimtitii si 30.000 euro daca l-ar face de nou in China.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: Pick-up-uri tangentiale ( liniare, linear-tracking).

Post by resitent »

momolo wrote:
17 Jan 2022, 18:40
resitent wrote:
17 Jan 2022, 17:35
făcând comparația cu un DAT de la OTARi cu timecode
m-ai prins! Am dibuit unul din asta. Avea buba simpla. Statem in genunchi cu manualul cat cartea de telefon si ma uitam ca vitelul in calendar. Intre timp cred ca am si uitat ca daca nu exersezi, uiti. Geamantanul asta suna de leshini. Restul sunt mici pocnitori. Dar a ramas in proiect sa fac ceva cu ventilatorul ala ca se cam aude. E de 24V nenorocitul.
Kross wrote:
17 Jan 2022, 14:58
A fost unul pe OLX acum ceva vreme, cu doză Technics (Parcă EPC270, nu mai știu, doar că avea doza technics, asta țin minte) , dar am avut alte treburi de făcut cu banii.
poate mai bine.
Umbla unul ciobanit pe ici pe colea. E de balamuc inauntru. Cred ca trolul nostru, resitent e mare mester daca a dibuit unul din asta.
Mai stiam un exemplar care a fost declarat mort. E de beleala.
Evident ca nu mai fabrica nimeni asa ceva. Azi ar fi in stare sa ceara nesimtitii si 30.000 euro daca l-ar face de nou in China.
Crezi sau nu am reparat vreo 8 de prin Europa și două din tara
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

Post Reply