kHz si perceptia omului

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

kHz si perceptia omului

Post by _BGD_ »

Salut,

Am o curiozitate.
Sculele audio, si aici grupez putin, boxele si sursele de semnal, au in specificatii banda de frecventa pe care sunt ele in stare sa o redea, respectiv sa o genereze (incepand cu bass de pe la 30-50 Hz, si mergand la inalte la zeci de kHz).

Sa luam exemplu o pereche de incinte, la care producatorul spune ca acestea pot reda spectrul 30 Hz - 30 KHz.
Si dupa se ne uitam la cateva exemple de surse:
* un CD player ajunge pe undeva in jur de 20 kHz
* un deck ajunge pe la 19-21 hHz (crom, metal)
* un mag ajunge pe la 26 kHz (sau si mai sus)

Eu am folosit un generator de ton, si personal, peste 17-18 kHz nu mai aud nimic.
Sa zicem ca poate altii cu urechile mai sensibile, sa auda 20 kHz ...

Intrebarea este, de ce bataia asta in cifre a sculelor, care sa scoata mai multi kHz, daca urechea oricum este limitata?
Auzisem o parere cum ca, acele frecvente inalte (date de un mag spre exemplu), chiar daca nu se aud efectiv, cumva suprapuse peste frecventele audibile, dau un plus sunetului.

Va astept cu idei, dezbateri, teorii.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: kHz si perceptia omului

Post by momolo »

Daca auzi 17 KHz esti tare! In general majoritatea nu trec de 14 KHz.

Exista literatura de specialitate care explica problemele astea. Exista carti chiar si din anii 1950....1960. Dar in mod cert exista si pe net.

Banda de frecventa redata e un aspect, liniaritatea e alt aspect poate si mai important. Daca un aparat e dat (exemplu) la 20Hz....20KHz pare minunat insa trebuie sa aflam care este liniaritatea acestei benzi, adica nivelul semnalului, adica cat cade (sau/si creste). De exemplu una este 20Hz-20KHz la +/-0,5dB si cu totul alta poveste este la +/- 3dB. Important este de aflat (grafic) si unde cade, cum cade sau daca este pur liniar (ceea ce in general nu e posibil, mai ales la o banda atat de limitata - de aceea trebuie sa ai o banda cat mai larga in sus si in jos, pentru ca zona de mijloc sa fie cat mai liniara).

Un alt aspect este calitatea semnalului la o anume frecventa. E posibil ca in testul pe care l-ai facut sa nu ai un semnal audio perfect curat, adica de exemplu sa ai un ton de 17KHz perfect in frecventa respectiva. In realitate tonul respectiv poate sa contina si alte frecvente cu care se combina si astfel, nu e curat in 17KHz ci are componente si mai joase sau/si mai inalte. De aceea pentru teste ORL trebuie aparatura dedicata. Pentru ca tu crezi ca ai un ton de 17KHz insa nefiind curat, e posibil sa ai si frecvente mai joase (rezonante) si atunci te inseli cand spui ca auzi 17Khz.

Multe sunete ultrasonice pe care in mod pur nu le auzim (nu avem cum) totusi contribuie la ceea ce auzim in banda noastra audio joasa prin combinare si rezonanta. In viata reala nu auzim niciodata frecvente pure (tonuri simple), asta nu prea exista in natura, asa ca in realitate auzim combinatii extrem de complexe in care intra atat frecvente din banda audio perceputa cat si frecvente din afara acestei benzi.

De aceea frecventele din afara spectrului audio al urechii noastre (aprox. 50Hz........15KHz) au totusi influenta directa in spectrul ingust al urechii si daca de exemplu ai putea sa le scoti (adica acele informatii audio cu frecvente ultrasonice sau infrasonice) rezultatul ar fi ca ceea ce auzim in banda noastra normala s-ar modifica cateodata drastic. In natura exista sunete care merg pana pe la 40KHz, nu discutam cat de multe sau des intalnite sunt. Cert este ca daca ai un aparat de inregistrare si apoi si redare care nu acopera o banda larga audio (ideal ar fi 5Hz......40KHz), nu poti reda fidel realitatea. Cu cat banda audio inregistrata si redata de aparatura e mai mica, cu atat ceea ce percepem la ureche e mai nenatural, as putea spune plastic, mai "castrat". Si sa sti ca banda 20Hz....20Khz e una chiar limitata. De aceea un magnetofon profesional capteaza si suna mai natural, pentru ca e capabil de o banda mult mai mare, de exemplu 5Hz....35KHz, ceea ce in digital e mult mai dificil. Probabil se poate ajunge numai cu formatele de inalta rezolutie, insa in domeniul asta nu stiu. Asa ca acest aspect, marimea si liniaritatea benzii redate este extrem de important pentru ceea ce numim.... naturalete. Deci, ca sa captezi si sa redai "natura" nu iti ajunge strict banda audio pe care o percepe fizic urechea umana.

Probabil unii mai carcotasi ar intreba - "De ce un aparat pe tuburi care are o banda chiar proasta, de exemplu 50Hz....12.500Hz pare ca reda mai natural ca un aparat pe tranzistori care are o banda mult superioara, 20Hz......20.000Hz ?!" .... Pai raspunsul e simplu, cautam la liniaritatea redarii acestei benzi si nu numai la valori absolute generale de genul +/-3dB 20Hz-20KHz, dar mai in detaliu, la cum arata graficul liniaritatii in zona de frecvente medii unde urechea umana este extrem de sensibila. De aceea tuburile par mai naturale (desi banda lor generala e chiar mai proasta), pentru ca sunt mai liniare in zona de medii unde urechea umana e cea mai sensibila. Pe cand tranzistoarele exceleaza unde nu trebuie, in zonele de capete ale benzii. In final avem nevoie si de una si de alta, adica si de liniaritate buna in zona ingusta de medie dar si de extindere cat mai mare a benzii audio generale. Insa in electronica totul e un compromis, pe undeva castigi si in alta parte pierzi. Ideal este sa captezi si sa redai o banda de frecventa cat mai mare si cat mai liniar cu putinta. Chit ca teoretic nu ai nevoie nici de o treime din banda aia.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: kHz si perceptia omului

Post by Petrescu »

O banda limitata introduce defazaje la capetele de banda.
Un alt motiv in cazul conversiei D/A este ca avand banda larga se impinge sus in frecventa zgomotul ultrasonic de cuantizare si poate fi filtrat mai usor fara sa lase urme in banda audio.

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: kHz si perceptia omului

Post by Petrescu »

De ce trebuie filtrat zgomotul ultrasonic daca noi oricum nu il putem auzi ? Pai pentru ca el se compune cu muzica si da produse de intermodulatie care coboara in banda audio si sunt auzite. De exemplu, un semnal la 19khz combinat cu un altul de 20khz, daca sunt rulate pe un sistem audio prost, vor genera un semnal nou de 1khz. Dupa cum vedeti, problemele sunt fff sus in frecventa, la 20khz dar nenorocirea coboara mult in jos, chiar si la 1khz mânjind astfel frecvențele medii.

Post Reply