sindromul curentului murdar

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: sindromul curentului murdar

Post by Kross »

Unele scule au filtrul de deparazitare încorporat. Mai ales ceea ce folosește sursă în comutație, pentru a nu băga mizerii pe rețea.
Problema mai nasoală, zic eu, nu o reprezintă neapărat "mizeriile" din curent, cât fluctuațiile de tensiune. Eu țin aparatele mele pe 240 V. Pe 220v parcă mai capătă vlagă. Dar asta e valabil doar la volum mare.
Sculele audio, indiferent de nația lor, producătorul lor este 100 % conștient că tensiunea de la rețea nu este curată 100 %. Nici în afară nu este curată.
Filtrele, nu prea sunt pentru audio. Sunt pentru alte chestii, și mai mult, să nu se inducă din consumator în rețea decât din rețea în consumator. Filtrajele din amplificator sunt suficiente. Indiferent că este un Accuphase, Krell, Macintosh, sau un pricăjit de Pioneer, Technics, Sony, akai, sau Kenwood din gamele cele mai de jos. Și mai ciudat, este că sculele din gama de jos ar trebui să fie mai afectate, decât cele de top, care se presupune că ar trebui să fie mai protejate la aceste "intemperii" ale rețelei. Dar, filtrajul (borcanele imense de după traf și redresor) sunt de regulă suficiente.
Sunt destule cazuri când paraziții din rețea se induc în...cablurile de semnal mic. Nu prin rețea, ci prin...aer. Cablurile ce deservesc pick-upurile cu doze MC, sunt cele mai susceptibile la a capta mizeriile din rețea. Mai ales dacă sunt pozate pe lângă cabluri de rețea, inclusiv de la amplificator, tuner pick-up, etc.

PUF a făcut cel mai bine, tras cabluri dedicate de la tablou. Dar nu ești separat de instalația blocului, ești separat doar de celelalte prize din casă în care e băgat frigiderul, mașină de spălat, ocazional aspiratorul. Dar rădăcina este aceeași. Așa că ar fi bine să ai filtra de retur (calea consumator -> rețea, nu rețea -> consumator). Adică să nu bage consumatorul mizerii. Și chiar și așa nu ajută mult. Că dacă tanti fifi vecina, are un aspirator buran din 1950, care bagă paraziți la greu și nenea Nelu are lămpi fluorescente din 1970, paraziți vei avea. Repet, nu de paraziți e treabă, cât de fluctuațiile de tensiune. Sculele sunt gândite să fie imune la acești paraziți. Le-au testat și răs-testat producătorii, fiind conștienți de acești poluanți ai rețelei și eterului.

Când aveam la bucătărie un tv analogic, era un sony de 26", avea doar tuner dvb-t mpeg2 standard vechi. Și pe cablu nu prindea decât analogice. Când pornea centrala sau mixerul sau frigiderul, apăreau tot felul de artefacte pe ecran și pe audio. Inițial zicea nevasta că e defect. Am pus acel tv în alt loc din casă, și problemele au dispărut. Inclusiv pe AV rca făcea probleme în bucătărie. În alte părți era perfect. Se inducea totul în antenă, în cablul de antenă, deși avea doar 50 cm. Între timp am schimbat furnizorilul de net și tv plus tvul din bucătărie cu unul digital, și frigiderul.
Un receptor bun de unde medii sau lungi îți poate spune oarecum cât de poluat îți este curentul. AM-ul este cel mai afectat de aceste mizerii. Țin minte că aveam radiouri cu multe game de scurte, SELENA, RFT, ba chiar Grundig, și toate sufereau când era câte unul cu aprinderea nedeparazitata la mașini, mai pornea unul neonul sau băga aspiratorul când era emisiunea mai interesantă la Europa Liberă.
Nici eterul nu e curat. Și în aer, ca și în rețea sunt paraziți. Și paraziți electrici, rf, em, dar și praf (afectează și el sculele) și viruși...coronaviruși. Așa că păziți-vă.
Sănătate.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

Petrescu
Posts: 207
Joined: 19 May 2016, 11:37

Re: sindromul curentului murdar

Post by Petrescu »

Eu de vreun an am laboratorul in provincie. Mare parte din iarna am avut 160v la prize. Din fericire de cand folosesc smps-uri in amplificatoare n-am mai simtit vreo variatie in sunet. Merge la fel de bine mereu, chiar si cu 160v.
Cu toate astea pentru aparatura sensibila am luat un stabilizator UPS foarte destept si foarte bun. Tine mereu ce tensiune vreau, la alegere, intre 208v, 220v, 230v si 240v. L-am fixat pe 230v. Este cea mai buna varianta iar pretul este mic.

Post Reply