sindromul curentului murdar

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

sindromul curentului murdar

Post by momolo »

Va salut. Desi nu obisnuiesc sa scriu putin, de data asta fac un efort.
Deci, in jdemii de ani de observatii personale am constatat o situatie care se manifesta la foarte multi. Cand omul (audiofil, meloman sau trancotar) incepe sa detina niste scule audio mai jmechere (sa nu spun "high-end"), o data cu aceasta situatie incepe sa simta (in sunet) variatii mari de calitate functie de ora zilei, recte de poluarea curentului electric la retea. Cu totii stim ca sunt ore la care populatia inconjuratoare are activitate electrica intensa, televizoare pe A3, calculatoare, masini de spalat, aspiratoare, electrice de bucatarie, aeroterme ca la Matei Bals (tre'sa fi treaz, nu poti dormi cu ele in functiune), etc, etc. Toate aceste aparate, mai ales cele cu motoare si surse in comutatie introduc paraziti, adica "poluare" in reteaua locala, de exemplu bloc sau strada cu case (in cazul caselor conteaza intreg satul). Cand "sculili" folosite au o anume calitate de la un prag in sus, incepe sa se auda diferenta intre "curentul curat" si "curentul murdar". De aceea la orele cele mai active suna si cel mai prost. Inversul se aplica, adica daca esti huhurez si asculti la 3 noaptea, se aude mirific. Fenomenul este cu atat mai perceptibil (evident, la ureche) cu cat sculoaiele audio sunt mai jmechere (nu gasesc un termen mai universal sa ma inteleaga toate categoriile). Se incepe de la faza in care se simte doar daca ciulesti urechea si gandesti (sau te scremi) pana la faza cand te izbeste ca porcul la bariera (asta e faza pura high-end).
Mai trebuie subliniat ca sub o anumita calitate de sunet (= ureche de tabla, trancote sinistre, gramada cu scule audio puse aiurea, inutilitati si cheltuieli aberante, capodopere DIY la care nu se simte nici diferenta de faza si in care clocotesc condensatorii de trei lei, etc) nu se simte NIMIC. Adica indiferent ca toti vecinii dau cu aspiratorul si toate gospodinele amesteca maioneza cu mixerul in timp ce toate frigidere au releul cuplat, trancotele suna asa cum stiu ele, adica mereu la fel.

Deci, am scris asta sa va intreb, care dintre voi simtiti problema, care nu simtiti nimic, care sunteti fericiti si care necăjiti?
Nu e nici un bai daca nu simtiti nimic si vi se rupe. Fericirea personala e cea mai importanta. Dar sinceritatea si curajul sunt apreciate!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: sindromul curentului murdar

Post by Kross »

Bun regăsit.
Eu am probleme cu faptul că în zona mea, branșamentele sunt slabe (secțiuni mici ale cablului stradal) . Gazele nu există peste tot (mai ales in zonele noi) și lumea mai merge pe centrale electrice (care consumă și 40 KVA) sau plite/cuptoare pe electric (ca și mine, doar cuptorul, plita e hibridă, 2xgaz, 2x inducție ( 3x1500 W)), doar centrala e pe gaz. Deseori se întâmplă să am doar...185 V la priză, mai ales că în zona mea e unul care sudează cât e ziua de lungă, zilnic. Partea proastă este că maximul de tensiune pe care îl am este de 206 V. Peste această valoare nu urcă. Pe nicio fază, iar eu am trifazic, și în fiecare cameră am pus prize pe toate trei fazele. Penele de curent la mine sunt frecvente. Următoarea investiție va fi un stabilizator trifazic de 10 kva.
Cât despre scule, eu le țin setate pe 240 V. Și uneori, când sunt 180 V la priză, se simte. Nu au putere. Alteori diferențele de tensiune între faze sunt foarte mari am pe o fază 180V, pe o fază 200, pe alta 195.
Astăzi totul merge pe sursă în comutație. Mai ieftin, eficient, compact. Din păcate mulți lasă încărcătoarele de mobil băgate în priză permanent. La fel, tot ce stă în standby, suge curent. De colo, 0,5W, de colea alți 0,5, și uite așa, ajungi per casă la 100 W de standby.
Sunt momente uneori când SU-V8 nu merge corespunzător cu Linn, adică sună bleg. Adică atunci știu că sunt sub 200 v la priză. Cu 8080 nu am probleme.
În fine. Branșamentele de la mine din zonă sunt învechite, iar construcții s-au tot făcut în zone noi, unde doar s-au branșat pe linii vechi. Lipsa de extindere a traseelor de gaz, face ca tot mai multă lume în zona mea să folosească electricitate la încălzire, recte centrale electrice și asta mai ales pe capul de linie. De aceea am și pene frecvente, mă trezesc cu câte o fază picata. Sunt momente când nici aparatul de sudură nu pleacă. Nu pot face nimic cu electrozi groși. Dar acum iarna nu sudez.
Astăzi, frigiderele, mașinile de spălat rufe, au și ele surse în comutație, invertoare la motor, etc. De regulă, aceste utilaje au și filtre de armonici. Unele încărcătoare de mobil ieftine nu au și bagă armonici în draci. De aceea, eu țin aparatele electronice în prize cu filtre din acestea. Astăzi, majoritatea aparatelor electronice merg la tensiuni 100 - 240 V (90-275 V), 50-60 Hz (45-65 Hz). Inclusiv multe scule audio cică cu pretenții audiofile au surse în comutație. Ceea ce permite acestora să fie comune pentru toți (Japonia, SUA, Europa). Nu mai este cu selecția tensiunii sau traful de 220-110. Inclusiv becurile led, sau economice au surse în comutație. Dar să ținem minte că și lămpile fluorescente cu balast electromagnetic (amorsare pe 50 Hz) băgau destule gherle în rețea (mai ales când ascultai pe lw, mw, sw se auzea). Televizoarele pe lămpi și ele băgau mizerii la greu. Ceea ce descrie Momolo, se întâmplă mai ales de sărbători, în special de Crăciun. De Paște mai puțin. Acum că toți stau și lucrează de acasă, învață online, încărcarea pe rețea a crescut, dar vezi tu, a scăzut în clădirile de birouri.
Acum o să pun și servostabilizator trifazic. Să am 230 V /400 V. Știu, unul de 3x10 KVA are cam 65 kg. Dar nu vreau să-mi stric aparatele.
Acum, că tot vor apărea automobile electrice, rețelele vor fi și mai poluate. Pe lângă faptul că un autoturism electric trage pe încărcare cam 10-16A pe încărcare rapidă (sau 1-2 A pe lentă), se va încărca rețeaua și cu oscilații...majoritatea au surse in comutație.
La țară, era pe vremuri mai rău. Mai ales acolo unde erau rețele vechi și căderea era maximă, dacă stăteai la cap de linie, stăteai în SUA. Aveau 110 v curați la priză.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: sindromul curentului murdar

Post by _BGD_ »

Salut,

Si eu am scris acum cativa ani, ca mare mi-a fost mirarea cand, sotia in bucatarie mixa (nu DJ, ci niste aluat de clatite :lol: ), si in boxe auzeam un bazait, zdravan!

Era un mixer vai de m**** lui; Am scapat de el, si am luat un Bosch.

Si intr-adevar, am si eu momente cand parca sistemul ma surprinde, cat de bine si "inchegat" se aude cateodata, si profit si bag muzici/surse care mai de care sa ma bucur de ele.
Si momente cand parca nu canta frate...zici ca asculti la tomberon, efectiv.

De multe ori ma intreb, daca tine de reteaua electrica (si, dpdv tehnic, asta e o cauza), sau daca are si starea mea de spirit o influenta (si cat de insemnata?)

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: sindromul curentului murdar

Post by Kross »

Alte probleme, sunt generate și de iluminatul stradal. Care, la mine în zonă, este tot pe fazele din care sunt alimentate casele, doar că direct la TGD, aprinderea fiind făcută de către un senzor crepuscular. Am observat însă ceva mai puțin zgomot, când iluminatul stradal la mine a fost defect. Nu pornea. Singurul stabilizator, cu filtru EMI și RF de la mine din casă este un APC, de 400 W. Care este la centrală. Am avut placa arsă la ea, mi a înlocuit-o pe garanție, dar mi s-a atras atenția că nu e ok rețeaua.

Dar tipic, la mine tensiunea de fază este de 205 v. Iar pe trifazic, cam 340 V. În loc de 230/400. O să bag și osciloscopul, să văd ce mizerii străbat linia. Dar din păcate, la mine, rețeaua este dezechilibrată rău. Sunt momente când tensiunile dintre faze sunt așa de diferite și scăzute, că nu merge nici aparatul de sudură, plus că am și un polizor trifazic de 1500 W. Și din cauza asta pleacă destul de aiurea.
Și soția mea are 3 mixere, niciunul de marcă, unul rusesc vechi, unul din ăsta nou cu bol, și unul din Kaufland. Și niciunul nu bagă mizerii sesizabile. Ăla rusesc e bun la anumite chestii. Râșnița de cafea am 2 (una românească (aia de Electroargeș) și una bosch - aia românească îmi inspiră mai multă încredere - e mai mult pentru zahăr, nuci, alune), și niciuna nu văd să facă porcării. Astăzi, toate aparatele sunt antiparazitate, iar pe vremuri, sculele de top aveau și un filtru pe alimentare (bobine de la șoc la alimentarea preamplificatoarelor - inclusiv anumite serii speciale Electronica aveau). Am și un traf trifazic cu conexiune delta, și uneori baraie destul de tare fără sarcină.

Problema semnalată de Momolo, este și datorată încărcării excesive a rețelelor, lumea bagă acum mult radiatoare electrice, aparate de aer condiționat pe încălzire (și care au randament mai slab la încălzire), dar mai rău de atât, poate cel mai rău, rețelele dezechilibrate. Lifturile, mai ales alea vechi, care nu au plecare treptată, doar eventual un sistem delta-y, dau șocuri destul de mari la plecare, astea mai noi cu invertoare nu.

Rețineți însă : curentul la rețea nu este curat. Și niciodată nu a fost. Pe vremuri, îl poluau televizoarele cu lămpi, fără transformator, lifturile, variatoarele de lumină cu triac (unele făcute acasă, fără filtre), lifturile, tot ce avea motor de CA și acasă (frigider (asta dacă nu era cu absorbție), ventilator etc), și evident motoarele din fabrici. Mai nenorocite erau lămpile cu descărcare și amorsare electromagnetică, alea poluau cel mai rău. Cum pe vremuri se asculta pe LW-MW-SW, deci MA, deliciul era maxim, mai ales când vedeai pe ecranul televizorului paraziții generați de aceste lămpi. Sau...mai rău, îi auzeai peste radio Europa Liberă. Că avea un vecin tub fluorescent, sau pe coridorul blocului.
Astăzi, orice chestie casnică Poluează. Cum am zis mai sus, cele mai poluante sunt încărcătoare de mobil, tablete, Laptop și sursele de pc, care deși pc-ul e oprit, ele tot consumă. Mai sunt televizoarele, mașinile de spălat și tot ce e în standby. Inclusiv un modul de priză cu telecomandă, consumă, chiar dacă infim (și ale naibii introduc mizerii) , dar azi toate se bazează pe surse în comutație, și așa cum am zis, 0,5 W de aici, 0,1 W de colo, 0,3 de dincolo, o medie de 0,3W. Înmulțește 0,3 cu numărul de aparate în standby din casă (majoritatea cu sursă în comutație) și vei afla ce putere de standby ai în casă. Astăzi, aparatele cu sursă în comutație sunt relativ insensibile la paraziții din rețea. Din păcate însă acei paraziți trec ușor de transformator.
Vrei curent curat? Îți faci sursă centrală proprie, din care alimentezi sculele audio. Altă traznaie audiofila.
Sunt multe de discutat pe tema asta. Alte scule am văzut că au ștecher cu 2 bobine de șoc, este mai lung. Așa am la televizoare. Așa erau cablurile livrate la ele (Sony și Panasonic).
Nu era mai bine înainte, când totul se decupla definitiv printr-un întrerupător DPST ( a se înțelege bipolar)? Acest standby, conferă confortul utilizării unei telecomenzi. Dar nu a micșorat consumul.
Ca să ai curent curat la scule, trebuie să montezi șocuri inducție la priza lor de alimentare. De pomană montezi la intrarea în casă a curentului, dacă după filtru, îl poluezi cu diverse. Așa că filtrul local este cel mai bun.
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sindromul curentului murdar

Post by kaav »

Cel mai bine suna la mine cand este calculatorul oprit si ascult de pe cd-player. Sunt tentat sa cred ca din cauza surselor de curent din fiecare obiect in cauza. Nu sunt diferente foarte evidente, dar sunt. Noaptea, suna mai bine. Linistea si absenta consumului de peste zi din bloc, face ca anumite detaliile fine sa nu mai fie estompate. Am momente in care nu stiu efectiv ce parere sa am cand remarc ca sunetul este mai bun in anumite zile, in altele este mai ''tern''. Cum in ecuatie intra si starea de spirit, calitatea curentului , nu sunt sigur complet de ceva anume. Singura sinteza rezonabila este ca avem o ecuatie cu mai multe componente cu valori variabile. Singurul obiect care il tin separat in priza, direct din perete este statia (nu este conceputa cu impamantare) priza nu are asa ceva, celelate componente in alta priza, pc-ul alimentat dintr-o priza cu impamantare din alta incapere. De ce tin cont constant este ca sa nu fie pornita statia cand functioneaza feonul ca imediat incepe sa bazaie traful toroidal. Daca sunt probleme pe retea, fluctuatii ale curentului, se opreste instant. Apoi totul este in regula.

vjvarta
Posts: 145
Joined: 12 May 2015, 10:29

Re: sindromul curentului murdar

Post by vjvarta »

Stau intr un bloc comunist construit in '66 si pe hol am o priza care a fost pusa acolo special pt alimentarea masinii de spalat, singura priza din casa care are impamantare si care este separata de restul .

Sistemul il alimentez de acolo si ceea ce pot sa va spun e ca indiferent ca e zi sau noapte sunetul isi pastreaza amprenta, consumatorii fiind aceeiasi in celelalte prize (frigider, centrala, tv-uri, laptop).

Insa ceea ce am observat de la inceput este ca intr-adevar noaptea se aude mult mai bine, in special cand e putin mai rece afara.
Nu stiu care e explicatia dar scotand din ecuatie problema curentului curat, cred ca si lumina respectiv lipsa acesteia influenteaza propagarea sunetului.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: sindromul curentului murdar

Post by SOLO »

cred ca si lumina respectiv lipsa acesteia influenteaza propagarea sunetului.
:shock: :shock: :shock: :shock:

Interesant! Este prima data cand citesc acesta teorie, intr-un argument dezbatut pe toate forumurile audiofile din lume. Chiar daca este foarte posibil sa nu existe nici o legatura, felicitari pentru curajul de o gandi si spune.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

Kross
Posts: 527
Joined: 05 Apr 2017, 18:17

Re: sindromul curentului murdar

Post by Kross »

Cea mai bună cameră audiofila.
- Fără mobilă,
- Parchet masiv
- Pereți din beton.
La mine, se simte o schimbare doar cand tensiunea la rețea scade prea mult. Acum iarna, cum stau toți cu radiatoare în priză, și cu centralele electrice pornite. Vara, nu am simțit așa tare, chiar deloc.
La lumină cred că se referă la...perturbațiile din rețea date de becuri...am avut un bec economic și unul led (xangpangfongdeng, a se citi no name) și care băgau mizerii pe rețea la greu. Dar lumina, fizic, nu afectează cu nimic, e o cădere în extremă asta. Părerea mea.
Repet, curent curat nu există. Inclusiv datorită a ceea ce se induce din exterior în fire. Firele stradale de branșament mai acționează și ca niște antene, care "recepționează" toate mizeriile posibile. Generatoarele, liniile de transport IT și FIT, și ele captează, generatoarele de la centrală, etc. La țară pe vremuri era mai rău. Secțiuni mici la branșamente, iar cablajul din casă era cu, nu glumesc, 0,75mmp lumina, 1mmp prizele ( acolo unde priză era sub intrerupator, dar acest normativ e defunct, dar și unele blocuri până prin 1965 aveau 1 mmp lumina, 1,5 mmp prizele, și limita era 6A lumina, 10 A prizele), dar aceste case erau limitate la 10 A. Nu aveau : mașină de spălat, fier de călcat, aveau cel mult un radio, un tv, un frigider. Găteau pe lemne, spălau la râu, călcau cu fier cu cărbune. Când a început moda "reșeului", sau a altor consumatori de forță, să vezi scântei. E, pe rețelele alea trebuia stabilizator, altfel tv-ul pe lămpi nici nu pleca. Sub 170 v alea nici că plecau. Iar când băgau becuri de 100 W toți din sat, era tragedie pe rețelele alea.
Repet, curent pur nu există. Decât ăla de baterie, dar care e continuu.

Sculele audio de calitate, au filtraj. Iar condensatorii de filtraj, trebuie să filtreze și acești paraziți, deoarece producătorul lor le-a conceput să lucreze pe rețeaua de CA națională. Credeți că în America, Japonia, Germania, Franța, Austria, Italia, Luxembourg, Belgia, Olanda e mai curată rețeaua?
1) Technics SU-V8K 2) SU-8080K
1) Linn Isobarik DMS 2) JBL LX-55
1)Technics SL1200GR (curând)2) Technics SL-B202 & Technics SL1500-C.
1)Technics ST-8044k 2) ST-8080K.
1) Sony CDP-X33ES 2) CDP-X55ES/philips n4504
1) Living 2)Dinning.

resitent
Posts: 445
Joined: 14 Mar 2020, 18:21

Re: sindromul curentului murdar

Post by resitent »

Eu sesizez alt tempo iarna datorita frecventei rețelei care scade. Glumesc, încă nu mă internez la balaceanca :mrgreen:
Pioneer Linear (PL-L1000)
Kyocera DA-910 SE
Onkyo Integra A8670
Technics 7

Cine se împiedică de un cablu poate să piardă trenul audiofil

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sindromul curentului murdar

Post by kaav »

vjvarta wrote:
05 Feb 2021, 12:32
cred ca si lumina respectiv lipsa acesteia influenteaza propagarea sunetului.
Consider ca se modifica perceptia asupra sunetului. Noaptea cand ascult, nu ascult cu lumina aprinsa, deci exista un stimul in minus care nu mai este solicitat. In mod firesc, atentia in felul asta se focuseaza automat doar pe sunet. Referitor la surse de lumini potential deranjante, la statia mea am pus 2 straturi de folie pentru parbrize peste display ca alfel pe intuneric aveam impresia ca imi baga cineva lanterna in ochi.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: sindromul curentului murdar

Post by _BGD_ »

La Yamaha am "Pure Direct", care stinge si ecranul, ramane doar un beculet mic albastru :mrgreen:

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sindromul curentului murdar

Post by kaav »

Esti norocos. Micul meu ''animal'', nu are buton rotund cu semn pe el. E volum ''digital'' deci musai trebuie si ecran. Nu am inteles de ce o trebuit sa fie literele de la display albe ca pereti de la spital, dar tinand cont ca ''nu poti sa le ai pe toate'', e bine si asa rau :P

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: sindromul curentului murdar

Post by brighty »

Lasa kaav, ca si tu esti norocos, nu ai decat cateva cifre si litere albe pe display... :P :) Ce te-ai fi facut, ma intreb, daca erai posesor de mega-ecrane albastre de McIntosh??! :mrgreen:

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sindromul curentului murdar

Post by kaav »

Presupun ca in cazul asta merita sa plangi in batista ca o vulpe batrana, care are toata casa dichisita dar un singur fir de praf nu sta ''corect'' in calea pamatuf-ului :lol:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: sindromul curentului murdar

Post by momolo »

brighty wrote:
05 Feb 2021, 15:09
Ce te-ai fi facut, ma intreb, daca erai posesor de mega-ecrane albastre de McIntosh??!
M-ai facut sa rad! Multumesc!
Parca il si vad pe kaav albastru la fatza din cauza VUmetrelor uriase de la McIntosh! :D (eu ii doresc asa sa fie!)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply