Sensitivitate boxe

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Sensitivitate boxe

Post by _BGD_ »

Salut,

De ceva vreme, sunt nevoit sa fac auditii mult mai rar (timp mai putin la dispozitie), si la volum mult mai mic (bebe in casa).

Context: Monitor Audio RS8 + Yamaha RX-V1900 complementar cu Technics SU-VX800 (le mai schimb din cand in cand intre ele; personal, ambele mi se par potente, duc boxele bine), surse: Mag, DAC, vinil, radio, CD.
Preponderent ascult mag si DAC.

Cand vreau sa ascult pe RS8 seara, la volum mai scazut fata de cum ascultam in trecut, parca boxele nu se deschid complet, nu suna bine...ceva e infundat. Am incercat diverse tweak-uri (la technics, crestere bass sau activare si loudness, la Yamaha bibilit la EQ, basca si folosire in bi-amp).
Inainte cand puteam sa le dau volum, sunau bestial!

Ma gandesc, ca o pereche de boxe cu o sensitivitate mai mare fata de RS8-uri (care au 91), ar suna mai bine si mai corect la volume mai mici de auditie. In speta am tot observat ca Klipsch-urile au randamente foarte bune, 96...98....
Sau sa merg pe o varianta cu boxe de raft, cu sensitivitati similare..?

Ar merge testate astfel de variante? gresesc undeva in rationamentul mai sus mentionat?
Voi ce ati face in locul meu?

Multumesc,

kaav
Posts: 2240
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Sensitivitate boxe

Post by kaav »

La ce ti-ar folosi sa te grabesti? Presupun rezonabil ca sti cat de mult poate fluctua starea de dispozitie de-a lungul zilelor, lunilor. Asa ceva se reflecta direct in tot ce alegem. Daca ai posibilitatea sa testezi, testeaza. Daca o sa-ti placa ceva ce dupa o ascultare o sa-ti placa sincer, dar te vor dezamagi apoi specificatiile - o sa fie o treaba ''necorecta politic''? :o

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by _BGD_ »

kaav,

am tot rasucit mesajul tau....sa inteleg ca mai bine sa nu ma complic cu schimbatul boxelor, si sa astept momentul in care sa revin la volumul mai mare?

Legat de stare....nu sunt impulsiv in alegeri/achizitii....adica am impulsul, dar il stapanesc, las timp sa treaca, analizez, cantaresc, si fac ulterior achizitia daca chiar imi aduce un beneficiu, nu doar gaura in portofel :lol:

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Sensitivitate boxe

Post by SOLO »

Aceeasi problema am avut si eu. Singura solutie rezonabila in cazul meu a fost trecerea pe casti.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15651
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by momolo »

_BGD_ wrote:
11 Oct 2022, 11:32
Ma gandesc, ca o pereche de boxe cu o sensitivitate mai mare fata de RS8-uri (care au 91), ar suna mai bine si mai corect la volume mai mici de auditie.
te afli pe o cale gresita. Acea masuratoare (caracteristica tehnica, SPL) este folositoare intr-un singur caz, daca ar fi imprimata pe hartie igienica la baie sa o folosesti in acele momente ale zilei.

Din experienta mea personala am intalnit boxe cu SPL 97dB care sunau ca niste galene gaurite cu amplificatoare de peste 100W la zeci de kile si sunau MULT superior cu amplificator de 7W pe germaniu sau si alte bazaitori de doi bani. Nu are nici o legatura SPL-ul din prospectul tehnic cu realitatea vietii noastre (de trancotari-audiofili). Unica solutie, legi ampliful la boxe (cu sarma bazata pe metale) si ASCULTI cu urechiusele din dotare. Va merge sau nu va merge.

Problema ta pleaca (pardon, precizez ca tot din experienta personala o spun - ma poate contrazice oricine si e treaba lui) de la lipsa de control a amplificarii asupra boxelor tale. Cele doua jucarii cu care le amplifici pot fi folosite la sprijinit usa sa nu se tranteasca la curent. O sa ma intrebi in secunda 2 care e "ala bunul" si o sa sa-ti raspund doar ca..... ieftin nu este! (exista si cazuri norocoase dar sansa e ca la loterie, deci o sti).
Deci asta e unica certitudine (ca nu poate fi ieftin) in timp ce poate exista si situatia, scump si prost.

Daca vei gasi vreodata (am dubii) un amplif sa CONTROLEZE boxele alea o sa constati ca vei asculta la volum infim de mic cu incredibil de multe detalii si pe scurt, te vei minuna si iti vei da seama ca pana nu auzi, nu crezi. Ca tot omul. E normal.
Iar boxele mici (in general) sunt si mai greu de controlat.

A schimba boxele tale cu Klipsch sau altele alese dupa SPL-urile din prospect este precum tratamentul din evul mediu cand la bolnav i se lua sange sa se prapadeasca si mai repede, saracul. Adica cazi din lac in putz.

Totusi, nu-ti urez sa afli cum suna boxele tale cand sunt controlate cu adevarat de amplificare! (COSTA din pacate si ai familie de hranit in vremurile astea urate).

Iar maestrul filozof mancator de ciuperci bio, kaav si-a dovedit inca o data intelepciunea si ce ti-a scris acolo chiar e de valoare..... daca ai putea sa intelegi....

Pana la urma pe ce dam noi, "haudiofilii" banii ??? (sa nu afle consoarta ca ne spanzura!).... pe sentiment, emotie, feeling.... deci pe "nimic". Asta e "marfa" pe care o cumparam (scump!) in realitate. Filozoful forumului ti-a sugerat indirect sa te gandesti la finalitatea actiunii.

PS - pentru SOLO - castile sunt precum boxele, au aceleasi probleme legate de control. Adica sunt niste boxe mai mici si mai ieftine dar nu scapi de povestea cablurilor, potrivirii, controlului, calitatii amplificarii si sursei, etc, etc. E aceeasi poveste ca si cu boxele dar intr-o lume miniaturala (si deloc ieftina, adica nici asta nu e ieftina!)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by _BGD_ »

multumesc Momolo pentru interventie, eram deja constient de cele spuse de tine, ca deh, te citesc de atata vreme :D

Eram curios daca asa, ca linie generala mare, SPL mare la boxe cvasiegal sunet mai plin la volum mic.

Dar da, sunt multi factorii care joaca in ecuatie. Dar si al naibii de complicat sa pleci cu boxele in spinare, sau sa aduci acasa fel si fel de scule....

Totusi, care e fenomenul, sau ce determina un amplificator sa controloze boxele la volume mici?
Traful? Tipologia schemei? filtrajul din alimentare?

Mirciulik
Posts: 36
Joined: 15 Mar 2018, 14:18

Re: Sensitivitate boxe

Post by Mirciulik »

Si eu ascult la volum mic, am apropiat boxele una de cealalta la un metru. Incearca si o repozitionare, nu costa nimic.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by _BGD_ »

Mirciulik, nu prea am cum, am intre ele TV_ul si magentofonul. Ma rog, boxele putin trase mai departe de perete...
Stau in varful unui triunghi echilateral cu latura de 3m.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15651
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by momolo »

_BGD_ wrote:
14 Oct 2022, 06:29
Eram curios daca asa, ca linie generala mare, SPL mare la boxe cvasiegal sunet mai plin la volum mic.
SPL-ul nu are chiar nici o legatura cu ceea ce denumim noi "sunet plin" sau "sunet mare" - poti avea si cu SPL mic si cu ala mare.
De fapt din ce am observat (la ureche - ca asta conteaza), SPL-ul chiar nu conteaza la nimic. La matching e cum am scris mai sus, o aiureala, cum ti-e norocul.
Deci nu poti "asculta" boxe citind prospectul tehnic.

Dar in general pentru control totusi (ca deh, legile fizicii nu pot fi invinse) trebuie putere, amperaj, deci si greutate. Exista si fara greutate la clasa D insa subiectul este controversat. Eu am auzit si clasa D care suna fabulos in combinatie cu niste chestii extra sugatoare de putere. Nu putem emite "legi" absolute despre calitatile audio ale claselor de functionare, e de la caz la caz. Dar la general pentru control cam trebuie "magaoaie" cu obiectiunea ca asta NU e de ajuns, exista multe alte aspecte care par "minore" la trancotari, dar sunt decisive.

Oricum, tu nu ai acum cu ce amplifica boxele alea pe masura calitatii lor, adica aia care este, ca totusi ieftine nu sunt. Dupa mai multe experiente poti ajunge chiar si la concluzii teribile, de exemplu ca ampliful ar putea conta mai mult decat boxele, de exemplu ca niste boxe nu le mai recunosti daca ai cu ce le controla perfect, etc, etc.

Fara dubiu, peste toata povestea domina ACUSTICA pe care o ai.... sau nu o ai. Am intalnit cazuri de acustica proasta care nu putea fi invinsa cu nimic, aduceai scule si boxe minunate (= preturi halucinante) si sunau de porc.

Toate conteaza, de la acustica pana la trancotaraie, cabluri, orice, absolut orice, ca nu ai idee. Nu e treaba care se poate povesti in cuvinte text pe net sau din vorbe. Tine totusi de partea practica. Dar ca idee, ai putea imbunatati situatia printr-o amplificare mai potrivita, mai potenta, mai calitativa, etc..... din pacate si mai scumpa. Asta e problema. De aceea filozoful de servici iti sugera sa te impaci totusi cu soarta ta. Adica o sugestie care te poate salva.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by _BGD_ »

In adancul sufletului, stiu ca amplificarea este ... nu la nivel inalt, precum boxele.
Dar ratiunea economica ma cam impiedica (momentan!) sa fac un upgrade in acest sens.

Ma tot uit la nebuniile scumpe, gen accuphase, chiar zilele trecute vazusem la vanzare ditaaai matahala, scumpa nu mai zic, si ce sa vezi, 30w/canal....


Ma face sa cred, strict din vedere (ca testare nu am unde sa fac, sau ma rog, nici timp nu am), ca este genul de scula care ar creste stafeta :)
Sau ar arde buzunarul.....nici nu stiu :))))

Oricum, mult nu mai e, bebe mai creste, si pot sa revin usor usor la un volum mai ridicat.

kaav
Posts: 2240
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Sensitivitate boxe

Post by kaav »

_BGD_, acum ai inca un sef, unu' si mai aspru, care nu crede in democratie si drepturi egale pentru toti :D
Sa-ti traiasca si sa fie sanatos, voios si ager. Vei gasi ceva ce ti sa se potriveasca, candva. Aspect logic daca nu te opresti din cautat.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15651
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by momolo »

Vine bebe2 si ai scapat de orice grija audiofila.

Cand am zis sa nu alegi dupa prospect, SPL, date tehnice am uitat sa spun sa nu alegi nici dupa brand, laude, palavre, faima, etc.
Exista o vorba, "La pomul laudat nu te duci cu sacul".
Dar in situatia ta nu e cazul sa alegi, ca nu ai acest privilegiu. De aceea filozofia sanatoasa te poate scoate din dilema. Valorea e o notiune relativa si se afla numai in ochii nostrii.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by _BGD_ »

Pai bebe2 este in cauza.
Ca bebe1, care e deja maricica, stie de scule, ascultam ocazional un Queen, ii place sa vada bratul de la pickup cum sa intoarce, e si ea fascinata de VU-metrele de la GX-255… :)

Incerc acum, prin analiza introspectiva, sa descifrez treaba cu filozofia.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by _BGD_ »

Cred ca incep sa aflu misterul....cred.

Si o parte din raspuns cred ca se afla in slew rate-ul ampului, cat de rapid este.

Am acum in probe, free of charge, un Leach Amp, exceptional executat (cu slew rate de 200 V/us), si da, se simte viteza, are alt control asupra boxelor, incep usor usor sa inteleg cam despre ce trebuie sa fie vorba.

Am avut ocazia sa mai ascult ieri si un RME Adi-2, un DAC foarte complex.

Ma mai joc cu Leach-ul si revin cu alte impresii. Oricum, ieri, ascultand Acoustica, chitara lui Jabs...parca e pentru prima data cand o aud cu adevarat!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15651
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sensitivitate boxe

Post by momolo »

_BGD_ wrote:
17 Oct 2022, 06:52
Cred ca incep sa aflu misterul....cred.

Si o parte din raspuns cred ca se afla in slew rate-ul ampului, cat de rapid este.

Am acum in probe, free of charge, un Leach Amp, exceptional executat (cu slew rate de 200 V/us), si da, se simte viteza, are alt control asupra boxelor, incep usor usor sa inteleg cam despre ce trebuie sa fie vorba.
nu m-as fi asteptat.... Perseverezi pe o cale gresita, nu ai inteles chiar nimic.
Mi se confirma iar si iar ca forumurile si toate textele nu ajuta efectiv la nimic. Ba chiar observ ca de la popularizarea internetului apar noi probleme (umane).
Asa cum SPL nu are nici o treaba, tot asa e si cu slew rate. Ba chiar sunt cazuri in care o caracteristica din asta prea buna e daunatoare la..... ureche, adica rezultatul care inseamna, ceea ce ascultam cu propria ureche si ceea ce simtim cu propriile simturi, este chiar si mai prost. Am scris mai sus ca nimic nu se "asculta" cu prospectul tehnic. Din punct de vedere date tehnice exista niste indicii, dar nu sunt mai mult decat niste indicii asa cum alegi o strada dupa tablita cu numele si ai sanse 50/50 ca directia sa fie buna sau gresita. Afli doar daca mergi pe strada aia.

RME Adi-2 DAC am avut si eu si l-am vandut (ca nou si in mare pierdere de pret - ca asa patesti cu lucrurile cumparate de noi si relativ mai scumpe decat nivelul majoritar al pietei). E un DAC foarte bun la banii lui, ba chiar cred ca e foarte dificil sa gasesti ceva mai bun pe banii astia avand avantaj driverii proprietari RME si traditia firmei care incepe din anii 90 plus un amplif de casti integrat care e minunat si pe deasupra, ceva formidabil pentru cascofili, un EQ paramteric, plus jdemii de reglaje - si apropos, ca sa intelegi ce poate trebuie sa inveti sa il butonezi, ceea ce nu e chiar simplu pentru oricine. Insa l-am dat pentru ca am preferat altceva (din alta categorie, adica R2R).
La RME e de preferat un cablu USB de argint masiv (nu cupru argintat), asta ii place lui si evident costa. Evident, cablul USB modifica sunetul. Ca la toate cablurile de orice fel. Soundul RME este deosebit de corect, ca nu degeaba e firma profesionala. Daca esti in domeniul profy, asta e calea. Daca esti audiofil, e pe gusturi. Iar gusturile se educa prin folosire si prin comparatii. Mereu spunem ca alegem cu urechea (vai de cei care aleg cu prospectul si osciloscopul!) insa in realitate alegem cu sufletul.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply