Boxele Elac

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
Post Reply
bubicu
Posts: 43
Joined: 17 Apr 2009, 17:28
Location: Cluj-Napoca

Boxele Elac

Post by bubicu »

Salut
As vrea sa va intreb cine a avut experienta cu aceste incinte produse de firma germana ELAC?

http://www.elac.com/en/index.html

Sunt destul de curios in primul rand de faptul ca sunt fabricate in Germania(categoric nu o iau ca pe o garantie dar nici nu ma deranjeaza :D).Si de asemenea am citit niste semnale pozitive despre tweeterul acela Jet.Credeti ca ar merita fata de concurenta ?A avut cineva experinta cu ele? (Ma refer in special seriile ceva mai scumpicele peste).

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Boxele Elac

Post by West »

Am avut eu 204 si am acum 249.

Au un raport calitate/pret excelent.
Sint boxe cu randament bun, 90dB, neutre, cu o buna rezolutie. Basii au adincime si detaliu.
Foarte bine echilibrate tonal, cu o usoara acordare pe medii, cum este si normal, acela fiind spectrul cel mai important de frecvente pentru muzica.
Dif-ul de inalte numit Jet presteaza sunete fine, matasoase si cu o emisie omogena.
Inca un lucru important, Elac FS 249 sint boxe foarte potrivite si pentru distante mici de auditie, lucru destul de rar printre boxele de podea.
Uite ce zice revista Audio despre : Elac FS 249
Uite si site-ul Elac din Romania: http://audiostereo.ro/

katalin
Posts: 111
Joined: 07 Oct 2008, 21:04

Re: Boxele Elac

Post by katalin »

West in ce sistem le folosesti?
Le-am ascultat si eu insa intr-un sistem care mie nu mi s-a parut echilibrat si necorespunzator pt niste boxe de 4000eur(nu s-a dat atentie la cabluri, sursa, decuplare) asa ca nu ma pot pronunta vis a vis de performatele absolute ale lor.
De asemenea, e importanta si muzica care iti place eu am observat ca se inteleg bine cu rokul.
Eu inti recomand si chiar consider ca este obligatoriu sa asculti ce are de oferit si competitia mai ales ca suma este destul de maricica de la 1000 eur in sus.
Totodata ar trebui sa fii atent la aspectul ca niste boxe nu canta singure si ca vor face parte dintr-un sitem(ar fi bine sa ne spui si ce electronice ai sau ai de gand sa cumperi).

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Boxele Elac

Post by West »

NAD Masters, M3+M5.

Conectica Eagle cupru argintat. La cabluri as vrea sa mai incerc, cred ca se poate si mai bine, cind voi mai avea bani. Acum am in orizontul apropiat un interconect Accuphase maro. Stau la pinda poate impusc un pret mai bun. A fost unul, dar eram eu cu mintea aiurea atunci.
Logic ar fi sa ascult unul inainte de a da banii, dar...

Discurile pe care le-am cumparat sint cu muzica clasica, jazz, opera si, de curind, in curs de initiere pe rock(Eric Clapton, Dire Straits).

In ceea ce priveste competitia, recunosc, nu am ascultat-o decit in mica masura. Spre deosebire de altii, sint multumit cu ce am acasa, nu ma voi duce sa-mi schimbe dealerul sculele, cum am mai auzit ca au patit altii.
As mai cheltui bani, cind ii voi avea, pe o sursa de curent.
M-a batut vintul spre vinil, un timp, dar acum a stat. Mai bine as mai dichisi la sistemul actual.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Boxele Elac

Post by momolo »

Si de asemenea am citit niste semnale pozitive despre tweeterul acela Jet.Credeti ca ar merita fata de concurenta ?
calea cea mai sigura catre balarii este sa-ti faci capul varza cu informatii despre tweeter si altea alea! Un tweeter nu canta singur!

Din ce ELAC am auzit eu, nu as putea spune ca mi-au placut prea mult. Dar depinde de model. Alea din aluminiu nu mi-au placut. Oricat s-ar stradui ei, boxele din metal suna....de metal, desi nu pot spune ca sunetul era la propriu metalic insa in mod cert nu era natural.
Dar am auzit si altele. Unele stand-floor nu par rele insa sunt pretentioase la amplificare.....vai ce noutate! :D

Nu as spune ca sunt boxe proaste. Trebuiesc incercate in diverse combinatii. Nu pot decat sa-ti dau un sfat - nu cumpara decat boxele pe care le-ai auzit deja sa sune fermecator, minunat, indiferent ca sculele cu care "cantau" sunt prea scumpe pentru buzunarul tau! (deocamdata). Acest lucru dovedeste ca boxele respective pot!

West
Acum am in orizontul apropiat un interconect Accuphase maro
este un interconect (in opinia mea) pur si simplu....perfect!....Insa...este perfect mai mult pentru scule perfecte!
Daca ai nevoie de ala XLR te pot ajuta eu, am doua. Iti imprumut unul doar pe termen scurt ca am nevoie (nu vand, sa nu se inteleaga gresit! Daca as avea cu ce, as mai cumpara unul! :D ).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Boxele Elac

Post by West »

momolo wrote:
West
Acum am in orizontul apropiat un interconect Accuphase maro
este un interconect (in opinia mea) pur si simplu....perfect!....Insa...este perfect mai mult pentru scule perfecte!
Daca ai nevoie de ala XLR te pot ajuta eu, am doua. Iti imprumut unul doar pe termen scurt ca am nevoie (nu vand, sa nu se inteleaga gresit! Daca as avea cu ce, as mai cumpara unul! :D ).
O oferta de nerefuzat. Super!

bubicu
Posts: 43
Joined: 17 Apr 2009, 17:28
Location: Cluj-Napoca

Re: Boxele Elac

Post by bubicu »

Salut
Sincer sa fiu ma intereseaza ca principiu modelul fs-247.Mi se pare cel mai echilibrat pentru camera mea care nu depaseste 20 mp.Momolo care model de Elac nu ti-a placut cum suna si in ce configuratie?(Si modelul 247 care este mai mic al celui 249 are calota de metal dar care este lipita de una de celuloza care ar trebui sa absoarba rezonantele cauzate de membrane tipic metalice).
West am vazut ca ziceai ca tweeterul este fin ,matasos .Eu chiar asta cautam un sunet fin fara scartaieli si care sa nu sune metalic(ma refer la inalte).

katalin
Posts: 111
Joined: 07 Oct 2008, 21:04

Re: Boxele Elac

Post by katalin »

bubicu wrote: Eu chiar asta cautam un sunet fin fara scartaieli si care sa nu sune metalic(ma refer la inalte).
Aici ai grija mare, din dorinta de a obtine un anumir sunet s-ar putea sa te indepartezi destul de mult de realitate. Boxele trebuie sa fie in stare sa sune al naibii de metalic si cand e nevoie si fin si matsos. De exemplu la muzica clasica cand se lovesc doua talgere mari sunetul este pur de alama si dupa lovitura tweeterul trebuie sa fie in stare sa tina bogatia tonala si reverberatia lor. La fel si cu cinelele atunci cand sunt lovite la margine si un pic mai puternic sunetul trebuie sa sune tot a alma si la fel trebuie sa se auda vibraratia rementea in cinel care nu se oreste instat dupa. La fel trompeta o consider un test suprem, trompeta prin definite suna metalic si un pic agresiv, cateodata chiar agresiv in functie de ce vrea sa exprime artistul, dar daca suna matasos ceva sigur nu e in regula. Deasemena si corzile pot fi un reper bun, pinaul nu mai zic sunetul trebuie sa aiba corp pentru ca in realitate vine dintr-o cutie si o orecare incisivitate deorece este pana la urma un instrument de percutie.
Pana aici toate bune si frumoase insa tot aceleasi boxe trebuie sa fie in stare sa reproduca in primul rand vocile fara sibilante fara ca odata cu cresterea volumului sa devina agresive. Lucruile trebuie sa fie intr-un echilibru si greu vei gasi boxele care sa presteze bine pe toate planurile insa daca redau corect muzica clasica, instrumentele de baza, si vocea vor merge bine cam pe orice.
Daca tot am scris despre inalte as mai dauga catea chestii despre bass.
Contrabasul atunci cand este cuipit trebuie obligatoriu sa aiba corp si sa se auda rezonata cutiei, la fel sa poti distige ursor notele si suetele diferite care se canta pe el. Cu tobele la fel, multe din ele au un sunet orecum spart imi e greu sa il descriu dar un nici un caz nu poate fi bum-bum.
Toate cele de mai sus includ automat inregistrari de calitate.
Cand vrei sa dai un ban mai serios o analiza critica bazata pe experiente de acultat muzica live zic ca este necesara. Gusturile intra desigur si ele in joc insa trebuie sa ai o baza pe care faci analiza sunetului. Si din pacate niciodata nu vei analiza doar o componeta ci un sistem audio care canta si este amplasat(aici ma refer la pozitionare si decuplari) intr-o camera. Trebuie sa acumulezi experienta pentru a putea sa incepi sa iti dai sema ce strica cemra ce electronicele si care e vina boxelor, si aproape intodeauna sunt necesare mai multe teste cel putin cu mai multe electronice.
P.S scuze pt. eventualel greseli de tastare.

bubicu
Posts: 43
Joined: 17 Apr 2009, 17:28
Location: Cluj-Napoca

Re: Boxele Elac

Post by bubicu »

Ca si Amplificator voi folosi un ROksan Kandy LIII care il voi lua de la un prieten

bubicu
Posts: 43
Joined: 17 Apr 2009, 17:28
Location: Cluj-Napoca

Re: Boxele Elac

Post by bubicu »

De fapt pana la urma ceea ce ma deranja pe mine erau la partea de voci(ma refer la inalte) si anume acele ssssss care apar la unele boxe

User avatar
Mars.X
Posts: 55
Joined: 27 Dec 2008, 15:11
Location: Craiova
Contact:

Re: Boxele Elac

Post by Mars.X »

Si eu am ascultat mai multe boxe ELAC. Mi-au placut f mult BS123 (dintre cele la un pret mai mic), BS204.2 (am eu acum), BS 244. La floorstanduri am remarcat FS 247 (doresc sa-mi iau) si varful de gama FS 249.
Despre tweeterul ribbon JET am numai cuvinte de lauda, dar dupa mai multe teste am remarcat ca este un pic mai pretentios. Intr-adevar, intr-o camera cu multe refexii, tinde sa preia controlul asupra spectrului audio. Tocmai din aceasta cauza, cei de la Elac au prevazut un element de "tunning" - un inel JET Dispersion Control care se monteaza in jurul acestui tweeter, iar scena se limpezeste, senzatia de sunet metalic, tipator, dispare. Am ascultat boxele respective cu si fara acest inel, iar rezultatele sunt cel putin spectaculoase... Sunet natural, muzical, detaliat, corect.
Si pt sunetele joase se poate opta pt tunning, incintele fiind prevazute cu dopuri pt bass reflex, care pot atenua rezonantele nedorite aparute datorita unor amplasari mai nefericite (aproape de pereti, colturi).
Ar mai fi multe de spus despre ELAC, dar cel mai bine ar fi sa le auziti cu urechile voastre...
:)

katalin
Posts: 111
Joined: 07 Oct 2008, 21:04

Re: Boxele Elac

Post by katalin »

Mars.X wrote: Despre tweeterul ribbon JET am numai cuvinte de lauda, dar dupa mai multe teste am remarcat ca este un pic mai pretentios. Intr-adevar, intr-o camera cu multe refexii, tinde sa preia controlul asupra spectrului audio. Tocmai din aceasta cauza, cei de la Elac au prevazut un element de "tunning" - un inel JET Dispersion Control care se monteaza in jurul acestui tweeter, iar scena se limpezeste, senzatia de sunet metalic, tipator, dispare. Am ascultat boxele respective cu si fara acest inel, iar rezultatele sunt cel putin spectaculoase... Sunet natural, muzical, detaliat, corect.
Si pt sunetele joase se poate opta pt tunning, incintele fiind prevazute cu dopuri pt bass reflex, care pot atenua rezonantele nedorite aparute datorita unor amplasari mai nefericite (aproape de pereti, colturi). :)
Pentru fraza boldata si nu nunai.
Cam asa se induc omeni in eroare!!!!!!
Am auzit si eu difernta intre cu si fara acel inel si nu e nici pe departe spectaculoasa e de nuanta,minore si de gust(si depinde si de acustica), si daca se asculta in sweet spot efectele sunt mici.
Asta e chestia cu "nu vedem padurea de copaci". Din ce am auzit eu, majoriatea sistemelor au probleme cu mult mai mari decat aceste aspecte de nuanta.
Principalele greseli care le-am vazut in scurta mea experienta sunt de oridnul amplasarii, acusticii(care darama orice scula si sunet daca nu e corespunzatore), decuplarilor(totusi e acustica), cablare etc. Degeaba ai niste boxe bune daca ele nu suna nici pe departe la potentialul lor. Am observat ca e extrem de usor sa faci niste scule bune sa sune execrabil, dar noi ne cramponam in inele puse pe tw care rezolva totul. E penibil. La fel si cu doapele alea, sunt bune, dar deja daca boxa e in colt s-a terminat, adios cu muzica, poti sa le faci ce vrei.
A si legat de "diferente cel putin spectaculoase" eu consider ca astfel de diferente se aud intre un sistem de 3k si unul de 15k ambele foarte bine puse la punct. Si nici asa in toate cazurile!
Si... super-mega entuziasmul asta dauneaza grav sanatatii(tale si a forumistilor). Daca e sa o dam p-a dreapta, majoritatea sistemelor audio nepuse la punct la sange suna prost, that's a fact! Asculta la ateneu muzica clasica si apoi ia un cd cat se poate de bine inregistat si canta-l pe diverse sisteme(chiar si pana la 20keuro) puse in camere normale si nu super bibilite (adica cum si le pun oamenii in general, nu vorbim de "nebuni" cu camere dedicate si tratate cu cap(nu arucat bureti pe pereti :D )) si o sa observi ca sunetul e departe de realitate. Nu zic sa fim mega-critici sau sa gasim nod in papura(daca ascult o scula de 200 euro nu ma apuc sa o desfiintez, trebuie sa fim atenti si la bani) dar nici sa nu ne imbatam cu apa rece.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Boxele Elac

Post by momolo »

katalin nu fi asa de virulent! Mars.X si-a expus parerea lui. Ceea ce pentru unul este "enorm", pentru altul poate fi "minor". Trebuie sa ne respectam opiniile intre noi, altfel se ajunge la conflicte absolut gratuite! (traditie grea prin Mioritika).

Uite, ma dau eu de exemplu - pot spune despre efectul unor dispozitive ca de exemplu lemnele de mirth. Pentru mine efectul poate fi ENORM insa pentru altul poate fi zero! Nu toti simtim la fel, de aceea e bine sa ne infranam a ne impune propriile pareri sau gusturi cu "incaltzatorul"! :wink: Sper sa nu mi-o iei in nume de rau.

Cat priveste treaba cu instrumentele clasice, in opinia mea sunt singurele care pot da masura calitatii reproducerii audio.

In opinia mea, un instrument bun de analizat este flautul. Este simplu ca spectru si are o componenta metalica in sunet care dispare instant in cazul in care sistemul audio nu e de calitate.
Trompeta e complicata, ne putem pacali usor.

Deasemenea, un alt instrument cu care ne putem pacali usor este contrabasul. In simplitatea lui....e foarte complex si chiar daca e redat distorsionat tot nu-si pierde ceea ce este esential. De aceea, contrabasul este un instrument pe care abia cand il auzi corect iti dai seama ca pana atunci te-ai tot pacalit....

Pianul este un instrument bun la analiza. Este extrem de complicat si extrem de delicat, la cea mai mica afectare in banda sufera enorm, suna altfel. Pentru pian trebuie sa ai si un spectru inferior de frecventa redata magistral deoarece are o componenta joasa foarte complicata.

Un alt instrument bun "la analiza" este vioara. La cea mai mica afectiune a redarii, vioara sufera enorm si nu mai suna in firea ei. Desi pare ca se desfasoara intr-un spectru ingust, totusi are rezonante, in special date de cutie prin spectre de frecvente destul de laterale. Prima "componenta" a sunetului viorii care dispare este cea data de cutie. Vioara are un sunet extrem de delicat si fragil, va suna corect numai pe sisteme de top.

Un instrument interesant este cornul englezesc. Foarte simplu (aparent) in spectru, totusi sufera instant si se face "varza" la primele distorsiuni si neliniaritati. E bun de analiza deoarece e usor de detectat redarea acestuia in mod nenatural.

Toba - si eu o consider un test foarte bun si dificil. Intradevar, sunetul membranei lovite este foarte fragil si numai o redare corecta il da intreg. Cea mai mica "afectiune" se simte la ureche fara efort. De obicei toba "este omorata" de bubuiala.

Ar fi multe de spus. De exemplu despre chitara rece. Insa un sistem audio care reda bine muzica clasica, reda bine orice altceva!

Totusi, mai sus se discuta despre boxe intr-o categorie medie-ieftina. Insa ceea ce vorbim noi aici despre naturalete si instrumente clasice abia daca se poate aplica pentru sisteme audio high-end, adica cele aflate in categorii de pret mult superioare si nu la boxele de cateva mii euro perechea unde compormisul e la el acasa.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

bubicu
Posts: 43
Joined: 17 Apr 2009, 17:28
Location: Cluj-Napoca

Re: Boxele Elac

Post by bubicu »

Adevarul e ca initial cand aveam ocazia sa fac o auditie mergeam in primul rand cu cd-uri clasice,asta nu pentru ca sunt inebunit dupa acest gen muzical ci pentru ca stiam ca ar fi cel mai corect test.Intr-adevar puteam foarte repede sa-mi dau seama daca boxle erau detaliate si de asemenea cat de deschisa era imaginea oferita.Problema care am intalnit-o a fost mai ales la cele mai ieftine dar nu numai,faptul ca o boxa extrem de detaliata pe muzica clasica(ex:b&w ; Monitor Audio) era foarte greu de suportat pe alte genuri si ma refer la faptul ca vocile scartaiau tare de tot.M-am tot gandit de unde sa vina problema am observat incercand diverse cabluri ca exista o diferenta (am sesizat la inteconnect una surprinzator de mare) ,apoi diverse statii (Rotel mi se pare mai agresiv dar si mai detaliat;NAd mai estompat dar mai murdar etc) si de asemenea si cu reflexiile din camera pot spune ca ajuta foarte mult daca se adauga bureti de tot felul.Dar nici una din solutii nu rezolva problema integral.Ciudat e ca am incercat apoi tweeter soft dome unde problema in mare parte nu mai exista.
Ce sa spun 2000 de euro de exemplu pentru o pereche de boxe(presupunand ca-si merita valoare la banii dati si nu sunt supraevaluate) nu mi se pare un pret atat de mic incat sa justifice astfel de compromise(ma refer la dificultatea de a integra acel tweeter).
Acum vis-a-vis de Elac dece intrebam.In primul rand imi place cum arata(pentru mine unul conteaza si acest aspect destul de mult).In al doilea rand mi-a facut cu ochiul acel tweeter despre care cum spuneam am auzit lucruri foarte bune.Apoi dimensiunea camerei mi-ar permite un astfel de standfloor de dimensiuni mai reduse(ma refer de ex la fs-247).
Problema cu aceasta firma este ca nu e destul de suficient promovata pe piata europeana si atunci mi-e greu sa-mi dau seama ce se intampla(inca odata daca le-as lua va fi fara sa le pot auzi din pacate).Am vazut ca pe piata japoneaza si asiatica sunt foarte apreciate.Chiar recent am vazut un test cu o firma germana ceva mai high-end (ADAM) facut de whathifi(revista are personal cred destul de multa dreptate si spun asta pentru ca am cumparat multe echipamente dupa reviewurile lor si am ramas surprins sa vad ca se potrivesc mentiunile lor cu ce aveam eu) in care ei sunt uimiti de acest tip de tweeter care e identic ca la ELAC.
Tot ce am scris mai sus sunt din framantarile si obervatiile mele de a gasi un sistem bun dupa mai multe sisteme care le-am avut si care m-au nemultumit,asta prin faptul ca sunt in situatia de a nu aveam timpul si locatia necesara pentru am umbla sa fac auditii(ceea ce stiu ca este o mare greseala).

User avatar
Mars.X
Posts: 55
Joined: 27 Dec 2008, 15:11
Location: Craiova
Contact:

Re: Boxele Elac

Post by Mars.X »

Imi mentin parerea! Diferenta e mare, mai ales daca inainte, intr-o camera f prost izolata acustic, boxele tipau, iar dupa cuplarea DC ring-ului, totul s-a linistit, sunetele au aparut acolo unde trebuiau sa fie, etc...
Cum sunetul tine de "linia" fiecaruia (analizatori, cai de conducere, centrul nervos) rezulta ca perceptia nu poate fi decat subiectiva. Poate exprimarea mea nu a fost cea mai inspirat aleasa, dar faptele raman - sunetul se normalizeaza!!!

Incercati sa ascultati si voi, cu si fara DC ring.

Post Reply