VTP (Voigt Tapered Pipe)

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
User avatar
hi-end
Posts: 37
Joined: 08 Jul 2009, 15:34

VTP (Voigt Tapered Pipe)

Post by hi-end »

Acum cativa ani am citit in revista Tehnium despre acest tip de incinte acustice ;daca aveti asa ceva acasa ,daca ati ascultat, construit, sau daca aveti linkuri sau fotografii cu incinte VTP dati-va cu parerea. Eu deja ma gandesc sa trec la VTP-uri (despre care am auzit ca au ca rezultat un sunet incredibil) si asta pentru ca nu costa foarte mult sa construiesti asa ceva si nu imi permit sa imi cumpar niste boxe de calitate inalta din magazin.
Last edited by hi-end on 19 Jul 2009, 10:41, edited 1 time in total.

DAN_TM
Posts: 492
Joined: 15 Jan 2009, 11:03
Location: Timisoara
Contact:

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by DAN_TM »

Am eu virtual trei perechi :mrgreen: .O pereche cu coax de 8, BM8 CXA, o pereche bookshelf(din motive de spatiu), dar care e fix perechea de la Ciare care a recomandat-o D-nul Mateescu pt VTP si coax de 12,BM 12 CXA.Daca esti de prin zona Timis, poti veni la mine sa asculti.


User avatar
hi-end
Posts: 37
Joined: 08 Jul 2009, 15:34

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by hi-end »

Da , cred ca m-am indragostit :D

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by VTP »

Am sa fac unele precizari, pentru ca e mai bine si in interesul tuturor ca lucrurile sa fie lamurite apriori. asta si pentruca forumurile sunt bantuite de si de tot felul de cantareti din dramba care-si dau cu parerea pentru orice, emit pareri din putzul gandirii proprii si mai ales din interpretarea culturii de net. Atunci cand nu este experienta proprie, mai ales practica, totul bazandu-se pe teoria "importantei urechilor proprii" - arbitru unic, nu e de mirare ca se colporteaza tot felul de neadevaruri sau interpretari fara suport teoretic si fizic.
- Paul Voigt, considerat de acusticieni un geniu pentru ceea ce a lasat in urma ( date se gasesc pe net destule), a fost un prolific inventator in domeniul inregistrarii si reproducerii sunetului. Incinta care-i poarta numele este datata 1928, odata cu singura varianta de incinta recomandata pentru reproducerea inregistrarilor de orga.
Nu a brevetat incinta si nu si-a revendicat ulterior drepturi asupra sa, fiind lasata comunitatii de melomani. Nu a lasat explicatii detaliate asupra principiului de lucru ci doar cateva explicatii sumare, dar suficiente pentru constructie.
- ulterior, odata cu statistica unor aplicatii practice, dezvoltarea unor cercetari teoretice si efectuarea unor simulari mai mult sau mai putin acurate, s-au stabilit unele principii teoretice care stau la baza unor formule de calcul ce se gasesc pe net, utilizate (din pacate) fara a se plasa si observatiile rezultate din aplicarea lor ad literam sau cu modificari. Cele mai aprofundate studii au fost facute de Martin J.King, care a plasat pe site-ul sau mai multe date care pot fi un indrumar metodic pentru cei ce vor sa studieze si sa aplice practic in constructia acestor incinte;
- insist sa mentionez ca incinta VTP este doar o alta solutie, ca reprezinta ca orice solutie, un compromis, mai mare sau mai mic, in functie de elementele utilizate in constructie. A fost proiectata (1928) ca o solutie pentru traductoarele de banda larga (BL, sau single driver) care, la acel moment, erau, constructiv vorbind, tributare materialelor utilizate la alcatuirea lor. de altfel Voigt este cofondatorul si dezvoltatorul difuzorului BL ce se produce si azi, numit LOWTHER, cel care reprezinta si azi varful in domeniul traductoarelor de banda larga.
- intre 2002 si pana azi am incercat si construit mai multe perechi de incinte VTP, folosind traductoare diverse, pentru a verifica datele gasite pe net, utilizand traductoare gasibile in Romania. Am observat ca, in general, realizarile practice gasite pe net sunt executate cu traductoare ieftine, abordate doar prin prisma costului, si care nu pot oferi o imagine clara asupra calitatii ce se poate obtine, functie de traductor;
- incinta Voigt este cunoscuta ca fiind singura incinta de hi-fi care poate fi abordata cu succes in regim DIY, lucru care poate fi combatut plecand de la accesibilitatea programelor actuale de calcul al incintelor acustice. Sigur, nimeni nu spune si ca un calcul cu un program oricat de sofisticat este apoi corectat, la marii producatori, prin sedinte lungi de auditie, care altereaza in final calculul initial, ce serveste doar ca baza de plecare. Deci, se poate spune ca nici incinta Voigt, si nici o alta incinta rezultata printr-un program de simulare nu sunt independente de experienta celui ce o construieste, o testeaza si o pune la punct, ceea ce necesita un anumit nivel de cunostiinte si experienta practica.
- nu se poate vorbi de o clasificare, in ceea ce priveste calitatile acustice, in domeniul incintelor: fiecare incinta este un sistem complex, mai reusit sau mai nereusit, in industrie depinzand de pretul final, in domeniul DIY de experinta si cunostintele constructorului. Deci nu puneti nici o solutie in fata alteia!
- calitatea acustica a unei incinte VTP tine atat de traductoarele utilizate cat si de experienta si cunostintele constructorului. In mod sigur insa, ea poate fi mai usor pusa la punct decat un bass-reflex clasic sau o incinta inchisa.
- fiind o solutie mai dificila pentru industrie, nepretabila la reduceri de costuri tip :x , a fost mai rar abordata, de firme englezesti mici si este utilizata ca solutie pentru incinte de mare randament , tot de catre firme mici sau de sectorul DIY.
- abordarea solutiei VTP nu este o garantie pentru rezultate miraculoase. In domeniul incintelor numai Haplea poate sa mai fie "dat pe spate", dar, aproape orice woofer poate fi utilizat in VTP. Desigur, apoi apare problema retelei de separare, alinierea emisiei acustice, etc.
- cea mai simpla solutie este utilizarea unui driver de banda larga, modele sunt multe pe net, dar atentie, nu toate solutiile sunt si f.bune. Recomand Fostex 206E ca cea mai buna solutie la un buget excelent, sau, pentru cei ce-si permit Fostex 200A (atentie, are SPL mai mic, dar inca suficient pentru amplificatoare cu tuburi de puteri mici.). O abordeaza cei care stiu cu ce se mananca un S.D.!
- la doua cai sunt solutii quasiinfinite! Nu depasiti insa 8" + tweeter, sau, si mai bine coaxial de 8".
- la mai multe cai se aplica regulile de utilizare de la 2 cai + sub. Mai greu cu o medie buna!

Concluzie: discutam despre o solutie ca oricare alta! Cu + si -! Nu o bag pe gat nimanui, fiecare e propriul sau decident, cu urechi proprii. Cine vrea detalii si teoretice si constructive, sa incerce sa gaseasca Tehnium (2002 - 2006).

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by LEKTOR »

... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by momolo »

Ma bucura ca s-a deschis un topic dedicat acestui subiect. M-ar bucura sa apara si altele dedicate altor solutii tehnice insa conditia ar fi sa existe acelasi nivel de discutie si mai ales persoanele care stiu cu adevarat despre ce vorbesc! (asa cum este cazul aici) :wink:

Am promis ca voi face o scurta descriere a unui model VTP creat recent de maestrul Aurelian Mateescu (user VTP).

Boxele vazute si auzite de mine acasa la dl. Mateescu sunt cele tip coloana culoare rosu cu masca neagra si doua difuzoare. Cea galbena cu difuzor de banda larga nu am vazut-o/auzit-o fiind plecata deja la noul proprietar. Singurul lucru pe care il pot relata este ce mi-a spus dl. Mateescu despre acel proiect - anume ca difuzoarele Fostex (pe care le recomanda mai sus) sunt mai bune decat cele utilizate la acel proiect si cumparate de catre cel care a comandat incinta acustica. Pretul este cam la fel. Dansul i-a recomandat sa-si achizitioneze Fostex'uri pentru acea cutie VTP.

Cele vazute/auzite de mine au difuzoare PAudio care sunt importate in Romania la Turnu Severin de catre dl. Dan Nita. Fabrica se afla in Thailanda si aici e siteul lor: http://www.paudiothailand.com/" onclick="window.open(this.href);return false;

Initial fabricau, din cate am retinut, numai game profesionale destinate in general spatiilor mari si exterioare insa de curand au inceput si productia de difuzoare "de casa" cu destinatie spatii mici, ambient interior. In aceste game intra si tweeterul folosit, calota de matase 1,5 " dar si mid-woofer'ul metalic (aluminiu eloxat in negru) de aprox 16cm (rog sa fiu corectat daca am gresit dimensiunea luata la ochi).

Nu e prima oara cand merg in vizita la dl. Mateescu si de fiecare data imi face mare placere sa discut cu dansul, de cele mai multe ori nu ne-ar ajunge nici o noapte intreaga de povesti. Dansul are mereu ceva interesant de povestit si spus!

In precedentele vizite am mai auzit diverse incinte tip VTP. Unele nu mi-au placut, altele da.

Din pacate sculele audio utilizate nu sunt chiar top high-end. In principiu sursa a fost un player vintage SONY din perioada cu DAC Philips TDA 1541 si inca un player TEAC din perioada anilor 90, gama medie de atunci.

Cablurile folosite sunt de tipul "no-name" iar amplificarea utilizata de asta data a fost un Priboy sovietic (amplif pe lampi PP) modificat de dl. Mateescu (am avut si eu unul prin anii 90) cat si un mic amplif SS pe EL84 creat de la zero (fara vreun accent pus pe design, doar un sasiu de teste) avand o putere foarte mica insa relativ suficienta pentru eficientele incinte de tip VTP.

In consecinta, nu pot spune ca la modul absolut mi-a placut cum se aude nefiind in functie totusi nici o sursa de top si nici un amplificator de clasa. Peste lucrul asta, din punctul meu de vedere se suprapune si camera aproape cubica si in care, in opinia mea, apar niste rezonante si ecouri ciudate. Lucrul asta l-am constientizat cel mai bine de aceasta data cand mi-am dat seama ca orice incinta pusa sa "cante" in acea camera capata o nota specifica, lucru ce mi s-a parut comun la tot ce am auzit dealungul vremii acolo.

Desi acustica e complicata si eu nu ma pricep la aceasta stiinta, as putea totusi sa suspectez in principal forma cubica a camerei stiind un alt caz similar de casa veche cu ziduri de caramida si parchet pe jos care influenta intr-un anume mod orice sunet venit din orice tip de boxe datorita tot a unei forme de camera aproape cubica.

Totusi, in ciuda amplificarii, sursei si acusticii, mi-am putut da seama ca boxele sunt in primul rand foarte bine aliniate, as indrazni sa spun ...perfect. Nu am putut detecta nici un moment ca sunetul vine din doua difuzoare distincte, asa cum mi s-a intamplat la toate creatiile DIY auzite de mine pana acum. Tweeterul nu-si arata prezenta iesind cu nimic in evidenta, sunetul nefiind tipat, zbierat in vreun fel. In acest scop am si avut cu mine un CD de la Reference Recordings care e extrem de dificil (muzica clasica) in privintza "zbieraturii". Nici vorba de asa ceva! Dar nici un sunet cald si colorat, in concluzie, doar un sunet echilibrat si corect.

Deci un sunet din doua difuzoare legate foarte bine, in opinia mea.

Apoi as mai spune ceva despre echilibrul tonal, foarte bun. Boxele suna din punctul meu de vedere corect, nu prezinta aiureli de linearitate niciunde in banda audio si nu au coloratii. Tipul de sunet.....e ceea ce mi-a venit in cap pe loc, ...englezesc.

Intr-un fel boxele astea mi-au amintit si de OPERA, cu predilectie Opera Prima pe care le-am avut o vreme. Aceeasi membrana metalica de aluminiu. Insa aceste VTP imi par mai neutre si mai liniare dar nu suna ca niste monitoare de studio (seci), dimpotriva!

Basul coboara foarte jos desi diuzorul este foarte mic. Coboara corect din punctul meu de vedere si fara coloratii sau distorsiuni, nici bubuiala. O face intr-un mod lejer, fara a se chinui, numai acolo unde trebuie. Am auzit diferente foarte mari din punct de vedere al basului functie de inregistrare, deci functie de informatia de pe disc. Un semn bun!

Nu vreau s-o lungesc, boxele imi par foarte reusite si promit mult. Arata foarte bine (mai bine ca in poze!) de parca ar fi facute de fabrica, le mai lipseste o sigla, un brand lipit pe ele.

As fi curios sa le aud pe scule audio de top si intr-o camera ceva mai buna si mai libera de obstacole (mobilier).

Deasemenea, difuzoarele necesita si ceva rodaj fiind noi.

Nu am putut sa ma lamuresc cu nimic la capitolul rezolutie (nevand din ce) dar la capitolul corectitudine tonala da, sunt foarte reusite! Apoi la coerentza, inca o data da, foarte reusite! Si nu in ultimul rand la banda de frecventa liniara si foarte larg redata, boxele coborand destul de mult, oricum, net superior pe langa orice bookshelf, oricat de mare (auzit de mine). Nu am detectat "groapa" vreundeva in bas, ceea ce s-a mai intamplat cu alte modele VTP anterioare. Deci inca o data, senzatie de liniaritate foarte buna dar nu plictisitoare si nici seaca.

Trebuie sa mentionez ca si in trecut mi-au mai placut unele incinte de acest tip facute de dl. Mateescu, inca una pe doua cai dar si un model cu PAudio coaxial de 8" care promitea ceva interesant (insa cea cu coaxial PAudio de 12" mi s-a parut atunci un dezastru total).

De fiecare data parca aveam senzatia ca se mai putea face cate ceva, insa de data asta, la aceste incinte rosii nu as schimba chiar nimic! Doar ca le-as proba pe scule audio mai pricopsite si in spatii acustice mai prietenoase.

In final il felicit pe dl. Mateescu pentru reusita si ii urez, la cat mai multe!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by momolo »

pozele (se pare ca am atins cota maxima admisa si a trebuit sa sterg din pozele vechi atasate de mine la alte subiecte....asa ca atentie cu numarul si marimea pozelor, folositi siteuri care gazduiesc foto si dati mai bine linkul, forumul e cam inghesuit pe server) :

poza de sus - cea cu dif de banda larga pe care nu am vazut-o decat in pozele facute de dl. Mateescu.

poza de jos - VTP rosu si inca o incinta veche de la Tannoy care presta categoric inferior noii VTP pe doua cai.
Attachments
VTP-2.jpg
VTP-1.jpg
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by momolo »

si pozele din telefonul meu (am gasit cablul!) :
Attachments
VTP-foto-3.jpg
VTP-foto-4.jpg
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by VTP »

Precizari:
- incintele cu driver de banda larga utilizeaza FR8C de la Hemp Audio (USA), datele acestuia fiind usor de gasit. In ciuda reclamei firmei, driverul trebuie privit si putin comparativ cu alte drivere de acelasi tip (banda larga). Daca este sa privim ca performanta FR8C(Hemp), B200 (Visaton) si 206E (Fostex), balanta ar inclina catre Fostex, care are performante acustice si tehnice superioare, Hemp s-ar clasa al II-lea, cam pe acelasi loc cu Visaton. Pentru edificarea tuturor, toate driverele citate sunt made in :x !
- in ceea ce priveste cealalta pereche de incinte, acestea sunt echipate cu drivere PAudio, de conceptie mai noua, utilizate si in seriile de incinte de sonorizare ambientala. Conceptia pro este desigur evidenta in calitatea materialelor si conceptia "motoarelor".
- Woofer 100FN, 6 1/2", 4 ohmi, 90 dB/1W/1m, 100W, magnet cu diam. 100 mm.
Suspensia este din cauciuc (Fs= 33,2 Hz), membrana din Al, sasiul din otel matritat, magnet ferita. Caracteristica quasilineara pana la 3,5 kHz.
- tweeter PCT 300 cu wave guide, mai cunoscut constructorilor DIY in variantele aparute in ultimii ani. Calota de matase tratata, de 1 1/4" (28 mm) care asigura un raspuns pana la circa 28 kHz, are impedanta de 8 ohmi. Ghidul de unda (WG) asigura o dispersie excelenta care mareste sweet spotul, si micsoreaza directivitatea totala.
- reteaua de filtrare de ord.II ( -12 dB/octava), realizata cu inductante in aer si condensatori de tip MKP si MKT.
- incinta este realizata (in ambele cazuri ) in atelier specializat, din MDF de 22 mm, cu fata dubla, furniruita si rotunjita. Au fost supravegheate in lucru si a intervenit direct un meloman adevarat, cu reale calitati deja dovedite, in astfel de proiecte.
Caracteristica de frecventa acopera, cu nelinearitati sub +/- 3 dB, un domeniu de 40-22.000 Hz.

Limitarile, in cazul ambelor proiecte, sunt date de traductoare:
- un single driver are calitati si defecte care pot fi gasite pe net, si ca atare solutia este mai adecvata auditiilor de muzica simfonica, corala, clasica, pop, la nivele care nu cer puteri mari;
- o incinta echipata cu un woofer de 6 1/2" , cu un SPL de 90 dB/W/m poate sa asigure presiuni sonore si mai ridicate decat in primul caz, astfel ca se preteaza si la genuri mai dure (rock, house, etc.)
Ceea ce da specificitatea unei incinte, timbrul, este deja o chestie de gust. Singurul lucru mentionabil: ambele sunt neutre, fara coloratii care sa le submineze performantele.

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by VTP »

Trebuie sa mai precizez ca in total, costul unei perechi se ridica la circa 2.000 de lei, in ambele cazuri, avand in vedere ca nu s-au facut rabaturi la constructia si materialele incintelor, acestea putand utiliza traductoare oricat de scumpe, nefiind realizate "economic"!
Pentru ca nu cred in cabluri care "imbunatatesc" sunetul (il modifica in unele cazuri, dar e discutabil functie de gust!) utilizez pentru semnal mic Oelbach (care nu mi-a creiat probleme audibile de schimbare a sunetului la cuplarea mai multor surse sau amplificatoare. Pentru incinte numai OFC banal de 2,5 mm2 sau OFC argintat de 2,5 mm2. Ca surse, cele citate, nefiind convins de calitatea CD-playerelor actuale, vandute cu preturi nesimmtzite! Ca amplificatoare, cele citate ca sa nu-l exasperez pe momolo cu Sony 30ES!
Pe viitor, poate am sa-i dau ocazia sa asculte din nou BM8CXA si BM12CXA cu filtrele noi, nu variantele intermediare. Un lucru este clar: uneori, trebuie sa gandesti si sa muncesti mult ca sa ajungi la o solutie considerata finala, dar, care, e departe de a fi finala! Si apoi, fiecare realizare este diferita de alta si nu trebuie judecata comparativ: am ascultat o multime de incinte care aveau performante acustice sinistre, dar si acestea placeau unora!

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by LEKTOR »

Boxele VTP - ce este mai important - carcasa/cutia sau driverul/difuzorul ?
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by VTP »

LEKTOR wrote:Boxele VTP - ce este mai important - carcasa/cutia sau driverul/difuzorul ?
La orice incinta, atat incinta cat si traductoarele sunt la fel de importante:
- alegerea corecta a traductoarelor asigura caracteristica de frecventa dorita, alaturi de solutia retelei de separare. Deasemeni echilibrul tonal care poate fi modificat intre anumite limite. De aceea, un program de calcul si simulare nu ofera decat o mica parte din munca totala de punere la punct;
- constructia incintei este o alta parte importanta, incepand cu proiectarea si sfarsind cu o realizare corecta (alegerea materialelor, prelucrare si finisare) pentru a avea minimum de probleme legate de defazaje, difractii, colorare prin vibratia peretilor, sunet datorat vitezei aerului prin porturi, etc.)
Marketingul si reclama desantata pot impune anumite realizari industriale sau marci de traductoare. Important ramane ca cel interesat sa asculte muzica sa stie exact cum ii place sunetul!!! Altfel devine sclavul unui proces idiot de cautare a "sunetului pur, real, etc.", asculta discuri de test ( nu muzica ce-i place ), si emite pareri savante in baza lecturii "teoriilor stiintifice" de pe net, ajungand ........ Doamne fereste!
Parerea mea este ca si in acest domeniu, bunul simtz trebuie sa prevaleze, iar organul suprem de analiza si decizie a audiofilului roman, trebuie intai "scolarizata"!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by momolo »

VTP
Pentru ca nu cred in cabluri care "imbunatatesc" sunetul
eu cred ca-l pot inrautati intr-o masura!

Chiar aseara am avut o "sedintza" de ascultat trancote (aparate japoneze de la branduri mari si celebre anii 70 si inceput 80) pe niste boxe bune (noi, de fabrica, brand audiofil, scumpicele). Sunau formidabil de bine si pe chestia asta as fi fost curios sa le vad reactia unora care au platit sume foarte grele si in final nu au asemenea sunet (modelele de aparate ascultate nu le voi divulga, ramane numai la mine, am promis).

Ceea ce vroiam sa spun - am schimbat ceva cabluri pana la le-am gasit la fiecare ECHILIBRUL audio, intradevar, chestie numai de finetze. Influenta cablurilor si fazei la priza era usor de simtit si nu se incadra in simpla afirmatie:
(il modifica in unele cazuri, dar e discutabil functie de gust!)
Nu era nimic relativ, pur si simplu cu anume cabluri (semnal si interconect, cel de boxe era rezolvat frumos) suna corect si bine, cu altele NU ! Simplu, trebuie doar stat si ascultat.
Ca amplificatoare, cele citate ca sa nu-l exasperez pe momolo cu Sony 30ES!
nu ma exasperezi deloc. Evident, au existat modele Sony interesante, trebuiesc testate unul cate unul.
Nu putem baga toate trancotele in aceeasi oala. De la fiecare brand mare si adevarat, din perioada adevarata au existat modele reusite si modele nereusite. (..... am auzit eu ieri, chiar "ingrijorator" de bune!)
Pe viitor, poate am sa-i dau ocazia sa asculte din nou BM8CXA si BM12CXA cu filtrele noi, nu variantele intermediare.
cu mare bucurie, insa mi-as dori situatia in care chiar SA AUD si nu cea in care doar....SA GHICESC..... :wink: (sau poate nu am ajuns suficient de meloman.... :roll: )
Ca surse, cele citate, nefiind convins de calitatea CD-playerelor actuale, vandute cu preturi nesimmtzite!
trebuie luat unul cate unul la analiza, exista mari diferente.

Playerele alea vintage nu sunt proaste deloc, insa cea mai mare parte dintre "playerele actuale" au avantajul ca sunt noi, neimbatranite. Fara indoiala, daca discutam de unele modele actuale din zona entry-level, atunci comparatia isi are rostul, cele vechi se dovedesc mereu superioare.
fiecare realizare este diferita de alta si nu trebuie judecata comparativ:
parerea mea este inversa, ORICE trebuie judecat PRIN COMPARATIE, altfel vorbim fara repere.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
felixx
Posts: 200
Joined: 04 Oct 2008, 09:13
Location: Bacau

Re: Incintele acustice tip VTP(Voigt Tapered Pipe)

Post by felixx »

Mie mi se pare simplu....
Momo...ia-ti ampliful pe care-l stii de ce e in stare si calareste VTP-urile ce au coaxialele mari.Daca e loc si de cabluri poate aduci cateva din cele care stau degeaba.Pentru inceput poti lasa deoparte firele masive si sa incerci multifilarele.
http://customaudioprojects.com
"I'm glad I can build my own mistakes."

Post Reply