Page 1 of 1

Boxe cu 2 woofere

Posted: 03 Dec 2009, 18:53
by LEKTOR
Ce parere aveti de constructiile cu 2 woofere, unul jos la baza si celalat in virful boxei - exemplu -
http://www.highend.no/master-refE.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Aici vedem aceeasi companie cu 2 tipuri de boxe cu 2 woofere identice

http://www.legacyaudio.com/index.php?op ... mid=300189" onclick="window.open(this.href);return false;

Helix si Focus

http://www.home-theater.com/index.php?p ... &Itemid=89" onclick="window.open(this.href);return false; - - - top of the line de la Legacy !

Ce auditii ati avut, pareri pro si contra,etc

Re: Boxe cu 2 woofere

Posted: 04 Dec 2009, 08:06
by Adrian_2k8
Vin si eu cu un alt EXEMPLU beton. :) Din pacate nu mai sunt. Pacat.

Re: Boxe cu 2 woofere

Posted: 04 Dec 2009, 10:31
by momolo
Eu pot da doar cateva exemple pe care le-am vazut si auzit in Bucuresti:

ProAC D80 http://www.proac-loudspeakers.com/d80.php" onclick="window.open(this.href);return false;

HGP un model vechi pe care nu-l retin ca denumire. Avea 2 woofere amplasate in extremitati, unul jos si unul sus, cutia fiind tip coloana cam de peste 1,2m http://www.hgpaudio.homepage.t-online.de/44.html" onclick="window.open(this.href);return false;

NuForce S-9 http://www.nuforce.com/hi/products/Speaker/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;

Eu zic asa - mi se rupe in 14 daca boxa are 2 woofere sau 20 de woofere. In acest domeniu exista compromis in ORICE solutie de constructie incinte. Care sunt partile bune si rele in constructia cu 2 woofere dispuse simetric ? Habar nu am si nici nu-mi bat capul. Mai simplu imi este sa le ascult fara idei preconcepute.

Cat priveste exemplele de mai sus, mentionez ProAC D80 care sunt singurul model de la acest brand care mi s-a parut interesant de studiat. Ca sunt bune sau proaste, habar nu am, nu le-am auzit in conditii care sa ma lamureasca, dar pot spune ca promiteau ceva interesant. Insa si pretul nu tocmai pentru muritori.

NuForce mi-au placut foarte, foarte mult, iar de HGP nu ma pot pronunta ca nu am avut ocazia sa-mi dau seama de nimic.

Cred ca a alege boxe dupa astfel de criterii este o treaba gresita. Mie unul nu-mi spune absolut nimic faptul ca o incinta acustica are 2 woofere. Eventual ca trebuie sa ma astept la un bas mai consolidat insa si cu mai mari posibilitati de bubuiala si defazari. Cum am spus, ORICE solutie in acest domeniu e o balantza de echilibru intre compromisuri. Depinde de implementare, asa ca exista implementari atat bune cat si mai putin bune care nu pot fi departajate decat ascultanu-le.

Re: Boxe cu 2 woofere

Posted: 04 Dec 2009, 16:44
by SOLO
Nu prea stiu ce sa zic . Am ascultat multe natii de boxe , unele su zeci de difuzoare altele doar cu unul , unele strambe altele piticanii . Nu mi s-a parut ca ar putea exista o regula in ce priveste calitatea . Eu de obicei merg dupa ureche ..

Re: Boxe cu 2 woofere

Posted: 05 Dec 2009, 10:08
by aurel pustiu
Adrian_2k8 wrote:Vin si eu cu un alt EXEMPLU beton. :) Din pacate nu mai sunt. Pacat.
Woow , astea da boxe !

Re: Boxe cu 2 woofere

Posted: 27 Dec 2009, 10:31
by bzfcocon
LEKTOR wrote:Ce parere aveti de constructiile cu 2 woofere, unul jos la baza si celalat in virful boxei - exemplu -
http://www.highend.no/master-refE.html" onclick="window.open(this.href);return false;
O sa incerc sa fiu cat mai putin tehnic.

Constructiile simetrice (MTM, WMTMW, etc.) sunt/pot fi, in general folosite pentru a controla dispersia verticala a incintei (d'Appolito: http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_D%27Appolito" onclick="window.open(this.href);return false;). Pe scurt si netehnic: deoarece sunetul e produs de 2 surse la o distanta semnificativa intre ele, deasupra si dedesubtul inaltimii normale de auditie(in fata incintei) sunetul produs de cele 2 surse incepe sa se anuleze, reducand astfel reflexiile pe plafon si podea.

Principiul este oarecum similar cu un line array din tehnica pro - in sensul ca incinta radiaza mai mult in fata decat o incinta "point source" (are o directivitate pronuntata).

Daca suna mai bine sau nu: parerile sunt impartite. Pe bass, principiul ar trebui sa fie benefic(mai putine moduri ale camerei). Pe medii/inalte, unii gasesc ca scena este precisa dar prea "in fata" fata de o incinta "normala", efectul e un pic ca la casti (mai mult sunet direct si mai putin din deflexii)

Atentie: nu toate constructiile care arata simetric folosesc principiul descris mai sus pentru controlul directivitatii (care este dat in principal de crossoverul incintei !) - asa zisele pseudo-d'Appolito.