Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
abarsan
Posts: 7
Joined: 06 Jan 2010, 19:32

Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by abarsan »

Buna ziua,

Sunt nou pe acest forum si apelez la cei mai experimentati in ale hi-fi-ului deoarece ma incearca o mare deceptie.

De curand am achizitionat un amplificator YARLAND FV34B (varianta eu cu tuburi EL34) si o pereche de boxe de raft EPOS ELS8. Cablurile pe care le folosesc sunt marca Audioquest Type4 (unele de calitate medie).

1. Prima problema este ca amplificatorul are iesiri de 4 si 8 Ohmi, iar boxele sunt de 6 ohmi. Intrebarea este cum imi recomandati sa le conectez si in ce masura aceasta "nepotrivire poate afecta calitatea sunetului ?

2. A doua problema este ca sunt foarte dezamagit de felul in care "suna" acest sistem. Sunetul nu are profunzime, are un caracter metalic, strident, iar frecventele joase sunt foarte slabe, fara volum.
Nu stiu care poate sa fie cauza ?

3. Trebuie sa recunosc si faptul ca nu am o sursa de redare foarte buna (CD player sau Pick-up) si am folosit un I-Pod si un laptop Sony Vaio. De pe laptop se aude putin mai bine dar sunetul tot nu are acea caldura, naturalete si dinamica pe care o caut.


Va rog sa ma ajutati cu sfaturi despre ce as putea face sa optimizez pe cat se poate calitatea intrgului sistem si implicit pe cea a sunetului.

Sistemul este destinat auditiei la nivele joase/medii intr-un living de bloc de 25 mp.


Sper sa gasesc aici sfaturile de care am nevoie deoarece am investit 1000 de Euro in acest nou sistem, dar prefer sa ascult muzica la vechiul meu "sistem audio", adica niste modeste boxe Altec Lansing 2.1 pentru PC. :?


Va multumesc !

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by Obelix »

Doar asa, superficial... sistemul mult prea "bun" fata de sursa iti reveleaza orice imperfectiune a acesteia, ceea ce nu era cazul inainte cu fostele tale pleznitori 5.1 :wink:
Las celorlalti "bucuria" sa traduca in termeni audiofili...

User avatar
cosmin
Posts: 631
Joined: 06 Dec 2008, 14:38
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by cosmin »

adica ampliful si boxele sunt ok - ce nu e ok este sursa - iti trebuie cu cd player dedicat nu PC cu flacuri
Vreţi să ştiţi dacă o ţară este bine condusă şi civilizată, atunci ascultaţi muzica acesteia. (Confucius)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by momolo »

abarsan
De curand am achizitionat un amplificator YARLAND FV34B (varianta eu cu tuburi EL34) si o pereche de boxe de raft EPOS ELS8
boxele nu sunt din cale afara de potrivite cu amplificarea de genul asta. Sunt boxe foarte ineficiente (SPL real foarte mic) si care pun probleme la amplificare. Pe de alta parte, marfa aia chinezeasca nu e de cel mai inalt nivel calitativ, iar lampile chineze sunt chiar proaste. In ciuda legendelor, multe amplifuri pe lampi zbiara si suna suparator si fara coaie (fara bas). Nu cunosc modelul acesta, dar stiind pe ala micu' nu pot spune decat, atata dai, in cel mai bun caz tot atata si face.
1. Prima problema este ca amplificatorul are iesiri de 4 si 8 Ohmi, iar boxele sunt de 6 ohmi. Intrebarea este cum imi recomandati sa le conectez si in ce masura aceasta "nepotrivire poate afecta calitatea sunetului
- cand ai boxe de 6 ohmi le cuplezi la iesirea de 4 ohmi. Micul neajuns e ca nu poti obtine puterea maxima insa exista si avantajul unor distorsiuni mai mici. Mai pe scurt, este ok si nu-ti va afecta perceptibil calitatea audio posibila din aceasta combinatie. Insa NU le cupla la iesirea de 8 ohmi !
. Trebuie sa recunosc si faptul ca nu am o sursa de redare foarte buna (CD player sau Pick-up) si am folosit un I-Pod si un laptop Sony Vaio. De pe laptop se aude putin mai bine dar sunetul tot nu are acea caldura, naturalete si dinamica pe care o caut.
in opinia mea, la combinatia asta notiunile de "caldura, naturalete si dinamica (buna)" sunt un pic exagerate. Daca totusi sunetul este foarte prost asa cum descrii, desi pretentiile tale (pe care nu am de unde sa le cunosc) sunt relativ scazute, desi sursele pe care le ai sunt proaste, nu as pune prima vina pe acestea ci mai degraba pe nepotrivirea boxe-amplificare cat si pe calitatea ...... "original chinezeasca" a lampasului.

O imbunatatire care insa nu stiu daca te-ar satisface (necunoscand nivelul tau de pretentii) ar fi sa-ti gasesti un CD player HiFi, chiar si din zona vintage daca nu ai bani de unul audiofil (ceea ce cred ca cazul) impreuna cu niste lampi NOS in loc de cele chinezesti dupa care sa mergi la un specialist ca sa-ti regleze chinezaria pentru ca majoritatea sunt reglate cat sa tina pana la coltul strazii.

Abia la urma iti poti face unele mici griji pentru cabluri insa nu merita exagerat avand in vedere sistemul asta. Oricum, acel cablu AQ Type 4 e chiar ultimul vinovat dintre toate si in general, cablurile sunt ultima ta grija.

Din pacate, in opinia mea, boxe nefericite sunt combinate cu o amplificare nefericita in timp ce o sursa decenta lipseste......asta e, dar as spune ca e un prim pas si sa nu disperi, experienta reala se obtine doar astfel.

Oricum, suma pe care ai platit-o nu e mare (desi pentru un om care munceste cinstit este) si oricum nu aveai mari sanse sa obti un sunet decent pe banii astia in lipsa unei experiente cu adevarat reale in domeniu, caz in care unica directie ar fi fost zona vintage second hand.

O alta parte buna - ampliful de genul asta iti poate deschide gustul pentru electronica DIY si surubareala.

PS - nu mi-o lua in nume de rau, este doar simpla mea opinie.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by puf »

Eu sunt nedumerit cum ai facut aceasta alegere/combinatie.
Chiar daca nu ai fi ascultat incintele alea puteai citi oriunde ca nu sunt deloc expresia dinamici si nici nu produc vreun bas remarcabil.
Din ce imi amintesc eu suna monoton, timid, la polul opus fata de o prezentare energica si sunt greu de urnit.
Acum este tardiv si nu cred ca o sursa audio grozava mai poate modifica ceva radical in ecuatie.
Cand ceva nu este in regula intre doua componente nu poti drege problema cu o a treia.

abarsan
Posts: 7
Joined: 06 Jan 2010, 19:32

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by abarsan »

Va multumesc foarte mult pentru sfaturi. Le consider pertinente si foarte utile. Exact de asta aveam nevoie.

Din pacate, deja am conectat boxele si pe 8 Ohmi :shock: De ars nu s-au ars, iar ceea ce am observat este ca se aude mai tare decat pe conexiunea de 4 Ohmi

Amplificatorul este o varianta fabricata pentru uniunea europeana si are tuburi EL34, fabricate prin cehia.


In ceea ce priveste sursa deredare, varianta cu o placa audio externa de buna calitate nu este viabila ?


In concluzie, ma puteti ajuta cu o sinteza, adica care sunt pasii (in ordinea prioritatilor) pe care ar trebui sa-i urmez, dupa parerea dumneavoastra, pentru a obtine un sunet placut, cald, armonios ...

abarsan
Posts: 7
Joined: 06 Jan 2010, 19:32

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by abarsan »

In ceea ce priveste boxele, am citit mai multe review-uri. Unele erau pro altele contra. M-am bazat pe faptul ca EPOS este o marca englezeasca si ca trebuie sa fie bune, iar cand am citit intr-unul dintre review-uri ca ar fi cele mai bune boxe de 500$ am luat decizia de a le cumpara, decizie care acum nu mai pare atat de buna din pacate :)

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by SOLO »

abarsan wrote:In ceea ce priveste boxele, am citit mai multe review-uri. Unele erau pro altele contra. M-am bazat pe faptul ca EPOS este o marca englezeasca si ca trebuie sa fie bune, iar cand am citit intr-unul dintre review-uri ca ar fi cele mai bune boxe de 500$ am luat decizia de a le cumpara, decizie care acum nu mai pare atat de buna din pacate :)
Eu zic ca nu e o mare tragedie . La inceput de drum asa e , pornesti cu pasi mici . Boxele alea au o sensibilitate modesta , amplificatorul tau cu EL34 din cate stiu eu trebuie sa sune cald si nu te da pe spate la capitolul dinamica . Sa zicem ca matchingul nu este ideal , dar ar treui sa le duca ok la volum nu foarte ridicat . Ce suprafata are camera ?
Iti trebuie neaparat o sursa buna ( uita de computer , DAC ... ) iar ceea ce propun eu s-ar putea sa nu placa tuturor . Cauta un Marantz CD94 MKII in stare buna si o sa vezi imbunatairi substantiale in sistemul tau . O sa ai un bas foarte bun ( in limita boxelor , logic ) un sunet mai cald destul de relaxant si foarte muzical si o sa scapi de agresivitatea inaltelor .
Cu putin noroc il gasesti la 200-250 de Euro si crede-ma ca merita toti banii aia , ba chiar o sa fie imposibil dupa parerea mea sa-i gasesti inlocuitor cu aceeasi bani .

solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

abarsan
Posts: 7
Joined: 06 Jan 2010, 19:32

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by abarsan »

Camera are aprox. 25 mp.


Sfatul Dvs. in ceea ce priveste sursa de redare imi prinde bine. M-am hotarat sa achizitionez un CD player de calitate, poate chiar modelul recomandat de Dvs.


Va multumesc.

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by Adrian_2k8 »

Precum spune toata lumea: schimba sursa. Daca vrei sa ramai pe laptoflac ca sursa de semnal, e musai o placa de sunet pe USB de buna calitate (din zona E-MU 0202 USB sau 0404 USB, etc...) sau si mai bine un DAC USB, ceva gen asta.

Imbunatatirea va fi simtitoare, chiar daca poate nu se va ridica la nivelul unei surse de semnal dedicate (CD-player standalone, etc...).
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by Kostas »

Imprumuta in cd player decent de la un cunoscut, vezi daca s-a imbunatatit sunetul. Lasa amplificatorul sa se mai rodeze, lasa-l sa mearga la volum moderat o saptamana doua, apoi mai vorbim...
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

nicusor
Posts: 37
Joined: 01 Jul 2009, 20:18

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by nicusor »

Abarsan, nici vorba de o regula care impune sa conectezi boxele la 4ohm. Trebuie sa incerci si urechea dicteaza. O conectare "nepotrivita" nu dauneaza dpdv tehnic nici boxei nici amplificatorului. Am vazut cazuri multiple cu boxe de 4ohm(nominal) conectate la 8ohm. Chiar si producatorii recomanda ca arbitru final urechea. Teoretic daca conectezi boxe de 4ohm la 8ohm creste nivelul de distorsiuni. Din ce am ascultat eu, cind se prefera 8ohm ca iesire se obtine un nivel al dinamici mai ridicat si un bas mai profund. Ca se aude mai tare sau mai incet, nu are nici o relevanta. In concluzie intuitia imi spune ca boxele acelea de 60hm si sarcina dificila ar trebui conectate la 8ohm. Dar asta e teorie, pune mina si incearca! Nu are ce sa se strice!
Privitor la matching, intr-adevar ar putea sa fie unul mai putin reusit. nu stiu amplificatorul acela, nici boxele dar as sugera niste boxe cu sensibilitate mare, macar peste 90dB. Ai putea sa ai in vedere Focal, Cabasse, in general boxe franceze. Chiar si Triangle daca amplificatorul nu are tendinta sa tzipe, altfel iese macel. Alte alegeri inspirate pot fi TANNOY sau KEF!
Sursa, DA, iti trebuie o sursa dedicata. Poti sa incerci Rega. Chiar si cel mai ieftin. Sau Arcam. Daca nu iti poti permite vezi un SH. Sigur e mai bun ca orice PC

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by momolo »

nicusor
Abarsan, nici vorba de o regula care impune sa conectezi boxele la 4ohm. Trebuie sa incerci si urechea dicteaza. O conectare "nepotrivita" nu dauneaza dpdv tehnic nici boxei nici amplificatorului. Am vazut cazuri multiple cu boxe de 4ohm(nominal) conectate la 8ohm. Chiar si producatorii recomanda ca arbitru final urechea. Teoretic daca conectezi boxe de 4ohm la 8ohm creste nivelul de distorsiuni.
- in principiu este asa cum spui, insa in realitate distorsiunile sunt provocate de o mai proasta adaptare a etajului de amplificare cu sarcina. Conteaza determinant cum e calculat traful de iesire, multi producatori calculeaza mai degraba pentru valori mai mici de impedanta pentru ca in realitate nici o boxa nu are impedanta liniara, multe boxe date la 8 ohmi pot cobora chiar si la 4...5 ohmi, valabil si pentru unele de 4 ohmi care pot cobora la 2,5 ohmi de exemplu.

Eu le-as pune pe infasurarea de 4 ohmi avand in vedere acele Epos care in realitate au impedante mai coborate.

abarsan
Amplificatorul este o varianta fabricata pentru uniunea europeana si are tuburi EL34, fabricate prin cehia.
- deci e vorba de JJ care sunt ceva mai bune decat chinezariile insa defel sunt lampi zbierate, suna ascutit, subtire. Iti recomand cautarea unor NOS EL 34 de la RFT sau TESLA.

puf
Chiar daca nu ai fi ascultat incintele alea puteai citi oriunde ca nu sunt deloc expresia dinamici si nici nu produc vreun bas remarcabil.
Din ce imi amintesc eu suna monoton, timid, la polul opus fata de o prezentare energica si sunt greu de urnit.
- de aceeasi parere. Cred ca orice alta sursa mai buna ar gasi, nu poate trece de problema boxelor astora, mai ales intr-o camera relativ maricica (25mp).

Eu mai degraba m-as concentra intai pe gasirea altor boxe mai sensibile si mai potrivite cu amplificarea, apoi pe bibilirea amplifului (lampi NOS si reglaje BIAS) dupa care cautata o sursa cat de cat decenta.

Ca veni vorba, decat un player Arcam sau Rega, chestii care se invart la vreo 1000 euro, mai bine suna destul de multe vintage pe care le poti gasi cu jumatate din bani. Ca exemplu, il poti intreba pe oake cum ii suna niste playere vintage pe langa un Rega Apollo
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by fluffy38 »

momolo wrote:... Ca exemplu, il poti intreba pe oake cum ii suna niste playere vintage pe langa un Rega Apollo
Daca este vorba de B&O CD-50 recunosc ca,pana acum,este cel mai bun cd-player care l-am ascultat. :oops:
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

VTP
Posts: 369
Joined: 28 Nov 2008, 22:18

Re: Amplificator Yarland + Boxe EPOS = Dezamagire

Post by VTP »

Probabil voi fi in contradictie cu multi, dar ..................!
- nimeni nu a luat in discutie calitatea imbecila a inregistrarilor, chiar in varianta CD de mare brand! Ce sa mai vorbim de utilizarea de surogate ca cele citate! Cam 90% din CD-uri sunt asa cum sunt! si nu trebuie scapat din vedere aspectul.
- un CD-player chiar vintage poate aduce un + la auditie, de necontestat;
- cum putini dintre forumisti au facut ADEVARATE teste intre amplificatoare pe tuburi de productie China cu productie WEST (made in :x ), parerea mea este ca diferentele sunt minime ( spun acestea dupa ce am studiat si schemele electrice ale ambelor productii, dupa ce am verificat ca "marii" producatori vestici isi fac componente si subansamble in :x , chiar daca nu recunosc asta, iar in productia de amplificatoare topologiile utilizate sunt relativ putin diferite, cel mult derivate din cateva variante de baza si "implementate" prin "tehnologii de marketing" diferite).
Am testat si diverse tuburi (Tesla, Tunsgram, Polam, RFT, Valvo,Siemens, RCA, Dumont, Zaerix, toate produsele noi si nos ale fabricilor din fost URSS si actuala Rusie, :x , etc.).
Tineti cont ca toate tuburile europene continentale, rusesti si chinezesti sunt produse pe utilaje care au la baza echipamentele germane! Acestea au fost mutate in tarile invingatoare, reproduse, etc. si au ajuns peste tot.
Americanii au avut echipamentele lor si au si scos tuburi care difera de cele europene la unii parametri. Personal, imi plac mai mult NOS-urile sovietice care par sa aiba un sunet mai cald, dar se si epuizeaza mai repede dara sunt trase catre parametrii limita. Tuburile :x nu sunt nici prea prea, nici foarte foarte, sunetul pare putin mai dur dar transparent. Desigur, totul e relativ, iar pe net circula multe BANCURI care au la baza interese comerciale ( sa ceri 100-200 de euro pe o dubla trioda ..............???)
- amplificatorul in discutie nu e de ridiculizat, in definitiv este echipat cu aceleasi componente :x care echipeaza 99% din amplificatoarele de "brand", inclusiv transformatoarele.
- problema rezida in faptul ca incintele NU se potrivesc cu dorintele posesorului, avand parametrii tehnici nepotriviti. Un bookshelf are un SPL prea mic pentru un amplificator cu putere relativ mica. La un astfel de amplificator un 90 dB/W/m este un MUST! Ori asta inseamna ori un woofer de peste 8", fie un woofer plin de energie sub 8", ceea ce este mai rar la incintele de fabrica, mai ales la bookshelfuri.
Exceptiile sunt rare. Am gasit si woofere de 6 1/2" care au SPL de 92 dB/W/m, dar asta presupune DIY si experienta!
Cineva spunea ca ar fi potrivite incinte frantuzesti! COMPLET GRESIT!!!!! :shock:
Este adevarat ca unele incinte frantuzesti au un SPL mai mare decat media, dar, cu mici exceptii, au bas putin si de calitate mai mult decat indoielnica! In orice caz, pe piata noastra nu cred ca se gasesc incintele frantuzesti care sa corespunda acestei aplicatii, ca sa nu mai vorbim de pret!
Concluzie:
- inregistrari bune;
- sursa de calitate mai buna;
- incinte potrivite.

Post Reply