Page 1 of 1

Mitul amplificatoarelor japoneze

Posted: 02 Mar 2010, 20:28
by momolo
Conform unor povesti nemuritoare nascute in putzul gandirii mioritice (atat de prolifica la balade) amplificatoarele japoneze au doua carcateristici, prima ar fi sunetul japonez, a doua ar fi abundentza de piese, adica ar avea prea multe piese, cica sunt prea complicate.

Pe langa primitiva tampenie de a discuta generic despre "amplificatoarele japoneze" ca si cand am trece cu vederea diversitatea uriasa a produselor proiectate si fabricate in Tara Soarelui Rasare, promovatorii acestor povesti nemuritoare nu au avut ocazia decat eventual sa asculte produse mass-market ieftine si cel mult mediocre pe care sta scris cate un nume de mare brand japonez, de unde si stupida lor concluzie.

Treaba sta cam asa:

1. e o tampenie sa discuti la modul general / la gramada de "sunet japonez" sau "amplificatoare japoneze".

2. japonezii au facut si in continuare fac legea in producerea de electronice audio (si video si....etc,etc,etc). Practic peste 90% din aparatele vintage de valoare (reala) sunt creatie si productie japoneza.

Si acum niste exemple de "complicatenie" japoneza, mai bine zis, maximul de simplitate in proiectare si realizare, dar la niste preturi de'ti cade basca (pentru vreo cateva piesulici in cutii simple), iar asta pe o piata super-concurentiala pe care abunda cea mai mare diversitate a ofertei in domeniu:

AUDIO NOTE JAPAN (KONDO)

http://www.audionote.co.jp/pwramp/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.audionote.co.uk/news/article ... gaku.shtml" onclick="window.open(this.href);return false;

Image

AIR TIGHT

http://www.tweakshop.com/Air%20Tight%20Amps.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Image

PHASE TECH

http://www.phase-tech.com/index_eng.html" onclick="window.open(this.href);return false;


UESUGI

http://www.amtrans.co.jp/audio/uesugi/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.audionautes.com/Altriprodott ... gi_eng.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.stereo.co.jp/lis.files/photo ... UBROS8.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.e-staff-net.com/used/amp/ues ... os_j2.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Image

LUXMAN

Image

Re: Mitul amplificatoarelor japoneze

Posted: 03 Mar 2010, 13:31
by LEKTOR
Probabil acest mit a inceput odata dupa '90, cind magazinele au devenit deodata pline cu scule - si toti au navalit sa ia Sony,Technics, Denon,Onkyo - apoi anii au trecut, au inceput sa apara firme boutique cu nume laborioase, aparate mai bine lucrate decit plasticele japoneze ale anilor 90 care au fost aduse la container ! Apoi in mod normal au aparut 2 tabere - trancotarii care tineau cu dintii de ele si VIPurile care reduceau acele firme mari la acele componente amarite , nestiind ca pe piata occidentala, inca se mai aduceau capete de serie de la firmele consacrate, capete de serie lucrate in carcase de cupru, piese selectionate de mina, design excelent, la preturi aproape de cele exotice, dar mult mai fiabile si cu o constructie interioara inteligenta, impunind respect mai ales ca pe eticheta din spate scria Made in Japan.

Re: Mitul amplificatoarelor japoneze

Posted: 03 Mar 2010, 13:40
by LEKTOR
La ora actuala, amplificarea japoneza se imparte in - vintage ( sa zicem pina in anii 2000 - vedeti la topicul de Vintage - Amplificatoare ) si contemporan - anii 2000 - pe linga cele prezentate de momolo, sa mai amintim linia ACCUPHASE, 47 LAB http://www.sakurasystems.com/intro.html" onclick="window.open(this.href);return false; , C.E.C. , ESOTERIC.

Ca divertisment, o amplificare japoneza 2010, de la Luxman - cititi toate detaliile de constructie - o asemenea amplificare, in jur de $ 80,000 ar echivala cu ceva peste $ 200k din teritoriul exotic ( aka firma norvegiana, unde mama,tata,fiul asambleaza placile cu mina si le pun in carcasa slefuita de strabunic, care este strungar )

MONOBLOC http://www.onahighernote.com/luxman/?c=4&id=28" onclick="window.open(this.href);return false;

PREAMP http://www.onahighernote.com/luxman/?c=11&id=27" onclick="window.open(this.href);return false;


REVIEWS

http://www.soundstage.com/revequip/luxman_b1000f.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Mitul amplificatoarelor japoneze

Posted: 03 Mar 2010, 16:14
by momolo
LEKTOR ce arati tu in linkurile alea e un vis. Stiu pe cineva de aici care viseaza amplificarea aia pe monobloace Luxman cu boxele de top de la Ascendo.

Observi ca traful de la power este E + I . :wink:

Iar preul ala.... as vrea si eu intr-o zi sa-l vad/aud....(asa complicat cum este, cu o galeata de piese inutile si "sunet japonez" :lol: ). Apropos, are placile "spanzurate" de tavan in interiorul carcasei. Cica asa le suna lor mai bine...
Ti-am zis ca au facut teste de... vopsea de cablaje si vopsea de rezistente. Asa spun ei. Cica au gasit o vopsea de rezistente care le suna lor mai bine, in consecinta, piesele sunt pe comanda speciala. Cat despre cablaje si cositor, deja multi stiu ca trebuiesc anume alese.
Nu mai spun ca acele cabluri care par simple cabluri din plastic negru turnat, suna intr-un mare fel.
Un exemplu minor ca ceea ce fac ei nu e la intamplare - integratul Luxman 590AII in clasa A:
http://www.luxman.co.jp/global/product/ia_l-590a2.html" onclick="window.open(this.href);return false; are un cablutz minuscul RCA-RCA cam de maxim 5cm lungime pentru legatura intre partea de pre si power pe spate (se vede in foto). Treaba este ca pare un simplu cablu negru trancotar, insa oricate cabluri si link-uri am incercat pentru treaba asta, nici unul nu a sunat macar la fel de bine ca acea minuscula sarmulita a lor (cu care se laudau pe siteul vechi). Am pus si cabluri scumpe audiofile, degeaba, orice pui schimba sunetul si cel mai bine suna cu sarmulita aia cu aspect de cablu japonez trancotar al anilor 80 in varianta prescurtata.

Re: Mitul amplificatoarelor japoneze

Posted: 04 Mar 2010, 13:24
by PolyGram
Amplifurile pe tuburi nu abunda in piese, in general.

Cei care zic ca amplifurile japoneze sunt pline cu piese, poate se refera la cele pe tranzistori. Nu putem sa zicem ca nu sunt amplifuri japoneze cu multe piese. Exista, e o realitate. Dar nu numai cele japoneze. Vorba aia, fara foc, nu iese fum.
De asemenea: cu o floare nu se face primavara.

Dar, pana la urma, ce conteaza: putinatatea/abundenta pieselor sau sunetul?

E un criteriu ca daca are mai putine piese suna mai bine? unii vorbesc de simplitatea schemei si calea scurta a semnalului. Dar, fiecare producator are teoria si filosofia proprie.Mai mult conteaza, cred, implementarea.


Audio Note e considerat, de unii, taticul amplifurilor pe tuburi. Dar si ce preturi au...Si ce putine piese... zici ca-i jaf la drumul mare sa dai atatia bani pe o mana de piese.

Audio Note Anglia au preturi mai rezonabile. Daca vreti piese putine la bani mai putini, e o optiune :lol: