sursa alimentare PC "audiofil"

DAC, Linux, NAS, Servere, Formate digitale
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

sursa alimentare PC "audiofil"

Post by momolo »

Deschid un subiect la care nu o sa se inghesuie nimeni.

Cautam o sursa de alimentare PC (conventional, adica desktop) de calitate (...cat mai....."audiofila"?! :shock: ).
Din ce stiu eu, una de calitate trebuie sa aiba doua valori cat mai bune, tensiune riplu cat mai mica, si eficienta cat mai mare.
Producatorii nu dau date tehnice despre tensiunea de riplu (pe forumuri isi masoara oamenii singuri la ei acasa) insa majoritatea dau eficienta (daca ii credem pe cuvant).
Cautand informatii m-am lovit de clasica situatie, marile site-uri de teste put rau a reklama (corupta). E destul de suspect sa faci clasamente in care sa iasa Corsair in capul listei si mai jos in pagina sa ai si adresa exacta de unde sa o cumperi pe Amazon. Asta asa ca exemplu.
Observ ca pe unde am cautat am dat de Corsair in concurenta cu Seasonic. La chestiile mai vechi domina Antec. Probabil ca brandurile astea baga mai multi bani in marketing.
Surse am avut la viata mea ca nu stiu numarul si se fac peste 20 de ani de cand cumpar de'astea. Deci, ca exemplu, am avut si Corsair. Au crapat toate cu ceas in ele, evident, in perioada de garantie au fost ok. Am avut si Antec pe vremuri, pareau bune pana intr-o zi cand au crapat tot cu programare in ele. Surse no-name au tinut mai mult decat unele Corsair si Antec. Ce mi s-au parut mai rezistente in timp si sunt vechi, Chieftec. Astea chiar au tinut! Si acum jdemii de ani mi-am dat seama ca duc mai mult decat watii scrisi pe ele. Dar astora nu le face nimeni reklama, nici nu-i baga in seama.
Eu tare ma tem ca si in domeniul asta locul e otravit de marketing. Ca prea imi scot toti ochii cu Corsair si Seasonic! Faptul ca unele sunt extrem de silentioase chiar nu prea mai e ceva exotic acum; pe vremuri era trufanda.

Deci, slabe sanse ca pe forumul acesta sa stie cineva ceva util in treaba asta, dar pun si eu intrebarea in vant - ce surse mai "audiofile" se gasesc in ziua de azi pe piata? Caci masurarea tensiunii de riplu se poate face, da, no problem! Doar intai trebuie cumparata sursa si mai trebuie si deranjul (si timpul). Si cine isi bate capul?!?!

De obicei ce vad la teste si comparatii (exceptand ca pute a coruptie de marketing), astia se preocupa sa le tina sandramaua la jocuri cu componente din alea care sug curent de balamuc. Nu am gasit (eu) pe aia cu gargauni "audiofili". Dar din tot ce am vanturat, mi se pare ca trebuie cautata aia cu eficienta cat mai mare (macar producatorii in genere scriu asta - daca-i credem) si pusa una mai mare sa mearga mai putin turata. Eu as cauta si pe la greutate, adica fixatia mea cu kilele.
Pretul poate spunea pe vremuri si calitatea! Azi nu mai e deloc asa. Din ce mi-am dat eu seama piata s-a bramburit grav, probabil oferta fiind foarte, foarte diversificata multi profita de buluceala si baga pretul mare la chiftea dupa ce ii face si aspect frumos si mituieste site-urile de profil sa dea stele rosii. Caz clasic. Deci in zilele noastre poti da bani multi pe chiftele cu aspect frumos! De aia e bun un forum! (cu conditia sa nu fie parazitat de troli si bubuli).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by _BGD_ »

Salut,

Cu surse Chieftec am avut si eu experiente bune in trecut.
O sursa buna pentru un PC, din punctul meu de vedere, ar trebui in primul rand aleasa supra-dimensionat. Sa mearga lejer, sa nu se "screme".

Asta pentru a asigura curenti stabili componentelor, precum si varfuri, mai ales in cazul sistemelor energofile (workstation, sisteme gaming).

Acum treaba cu audiofilia, la o sursa de calculator, nu am sa o comentez.

Cius.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by kaav »

Mesajul tau este foarte similar cu un ''hamburger'' de la mac mac; umfla burta, dar nu satura mai mult de cateva milisecunde - nu are cum sa faca asa ceva pentru ca, nu are cu ce.
Nu pot sa am incredere in cineva care da de inteles ca are scule de auditie, dar aproape niciodata la raionul cu ''muzica'' practic, se autodenunta, tipa in tacere ca de fapt el nu exista, indiferent de scule, este cvasi inexistent dar spune chesti. Daca e sa bati campli, fa poezie, poveste din asta, daca nu, cius :|

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by puf »

Nu stiu sa testeze cineva pentru partea audio, deobicei nici pentru gaming nu se testeaza.Riplu nu prea deranjeaza, PC-ul merge oricum.
Tot ce conteaza se pare ca este puterea, randamentul care are grade: bronze, silver, gold, platinum si apoi conteaza silentiozitatea.
Eu am ales doar pe ultimul criteriu si anume 0dB.
Am construit PC-ul sa nu se auda iar sursa nu face exceptie, are 750W dar pana in 300W consum nu porneste ventilatorul.
Electric nu stiu cat este de curata dar macar cand folosesc PC-ul ca sursa de muzica, nu porneste ventilatorul.
Pe vremuri site-ul asta arata grozav si aveau teste foarte interesante cu diverse componente de PC acum pare can-can : https://silentpcreview.com/categories/

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by kaav »

Consider perspectiva ta realista si practica. Oricum toate sursele de comp sunt in comutatie si chiar daca nu ofera cel mai curat curent, asta este - ceva ce nu poti evita. Sursa mea are 430 w, este ceva ieftin, nu este brand cunoscut (HKC), care merge foarte bine de ani de zile. PC-ul in ansamblu lui face un zgomot mic, de care imi dau seama ca a existat doar dupa ce sting calculatorul. Perceptia asupra muzici se imbunatateste cand ascult doar de pe cd-player cu comp-ul stins.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by kaav »

_BGD_ , raspunsul meu la mesajul tau a avut o nota mare de gratuitate :!:
A fost o malitiozitate de copil mic, razgaiat. Esti suficient de inteligent sa intelegi ca in viata de zi cu zi, asa ceva, chiar se intampla, dar la nivel de forum - filtrarea intentiilor trebuie sa fie obligatorie din motive de latenta in reactia altora + carte de vizita ca si anonim.
Pentru ca, consider ca meriti explicatii, iti spun motivul pentru care am facut un gest pe care nu l-am facut niciodata, pana acum (din perspectiva mea) pe acest forum:
Am testat cat de mult iti pasa de faptul ca limita experientei tale mai are sens cand este resetata evident de oameni cu potenta financiara cu mult superioara oricarui forumist care mai are bunavointa sa mai scri pe aici :!: . Sa nu te muste sarpele sa crezi ca am ceva cu tine in sine ca si persoana, ca ar fi stupid. Mi frica de prosti, nu de oameni inteligenti :mrgreen:
Am luat in considerare sursele de la Chieftec ca si viitoare achizitie serioasa.
Pentru o persoana care denota o atitudine degajata nu iti sta bine sa te superi chiar asa de usor. Numa bine sa fie.

User avatar
_BGD_
Posts: 415
Joined: 09 Oct 2018, 13:56
Location: Bucuresti

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by _BGD_ »

kaav, no problem.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by momolo »

Emil Boc face calculatoare de 32.000 euro bucata!

https://taikoaudio.com/taiko-2020/about-us/
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

pashkaman
Posts: 2
Joined: 12 Dec 2021, 12:45

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by pashkaman »

Aveți dreptate în ceea ce ați scris legat de sursele pentru PC. Eu lucrez de 20 de ani într-o organizație de mărime mare, într-un domeniu cumva conex IT-ului, doar la etajul unde am biroul sunt peste 200 de calculatoare și vreo două servere. De-a lungul timpului, deși nu făcea parte din fișa postului, am ajutat cât am putut la întreținerea, repararea, upgradarea (scuzați Rom-glish-ul) acestor echipamente, asistând la momente bune cu super achiziții de calitate și scumpe, dar și perioade fără achiziții (aprox. ultimii 10 ani) în care a trebuit să ne descurcăm cum am putut: canibalizare, dar și componente aduse de acasă, achiziții din proiectele și buzunarul propriu (server, memorii, surse, mouse-uri, router etc.), sponsorizări (software). Am făcut asta pentru că nu puteam să îi privesc în ochi pe tinerii cu care lucram și să dau din umeri, arătând în altă parte. Iar computerele erau folosite în regim de office, aproximativ 12 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, uneori și în weekend-uri.

Sursele sunt într-adevăr problematice, am asistat la schimbarea și am schimbat probabil de ordinul zecilor, din diferite generații. Cele mai problematice au fost cele din PC-urile marca Fujitsu (și predecesorul Fujitsu-Siemens), care erau foarte sensibile la variațiile de tensiune electrică și penele des întâlnite (mai ales după construirea unui mare mall în apropiere), se defectau. Multe erau și de dimensiuni ceva mai speciale (de exemplu PCA037), unele aveau mufe mai speciale pentru placa de bază, și prețuri pe măsură la înlocuire – cumva acele computere erau de unică folosință, după ce trecea garanția.
Cele mai fiabile au fost câteva modele de Acer asamblate în Cehia (~2007-2009), majoritatea funcționând până la începerea pandemiei, un procent de maxim 20% din surse defectându-se, fiind înlocuite ușor cu altele ATX compatibile. Ce am remarcat la aceste surse, care arătau ca niște surse absolut banale cu ventilator de 80 mm, că erau fabricate de niște producători aparent fără un nume mare la vremea respectivă (Super flower, Seasonic). Și apropo de mențiunea cu greutatea, acestea erau clar mai grele decât sursele noi cu care le înlocuiam. Nu sunt specialist în electronică, și din păcate nici inginerii de sistem cu care am lucrat ca să reușim să le reparăm.

Și dumneavoastră menționați surse no-name (posibil OEM) care v-au ținut mai mult decât cele de brand. Corsair-urile pe care le-am întâlnit erau fabricate de alți producători OEM, în mare majoritate de Channel Well Technology (CWT), Great Wall, HEC, și alții. Iar Antec nu face notă discordantă (Delta Electronics, CWT, dar și Seasonic etc.). Chiar și sursa Corsair RM750x din topuri este produsă de CWT…
Uitați aici o bază de date cu mari branduri de surse pentru PC, și de fapt cine le-a produs (unii nu și le produc deloc singuri… Aici suntem departe de acel “Made in Japan” al aparatelor Hi-Fi…)
http://www.realhardtechx.com/index_arch ... abase.html

Sursa veche pe care o am de exact 10 ani în calculatorul de la birou (la recomandarea unui prieten bun care lucra la service-ul unei mari firme de calculatoare), și pe care o au și alți prieteni este Sirtec HPC-500, cred că în jur de 200 lei la vremea respectivă, într-o carcasă Antec foarte solidă, care a ținut deasupra o imprimantă de aprox. 50 kg când se renovau birourile. Acasă doar laptopuri și server, am renunțat la PC.
Nu am mai avut plăcerea să mai lucrez cu surse noi de la începutul pandemiei, eu cred că și cu acestea este cumva o loterie, și că nu se mai fac lucruri de calitate ca și în trecut (probabil la fel este și în lumea Hi-Fi). Până și cablurile de alimentare ale surselor sunt din ce în ce mai scurte, mai subțiri, și miros a plastic ieftin. Am găsit anii trecuți niște cabluri vechi (anii ‘90) de 2 metri, “made in Great Britain”, vroiau să le arunce împreună cu niște Pentium I, cabluri vechi dar solide, ștecher bine turnat, le folosesc fără probleme.
Recomandarea mea, și vă rog să mă iertați dacă greșesc, sunt câteva criterii care merită să fie urmărite: în prezent o garanție cât de mare (pentru unele modele, cum sunt cele din clasa “Gold”, se oferă 5-7 ani garanție: Seasonic dar și Corsair etc., din păcate Antec-ul zgârcindu-se la 2 ani); o putere ceva mai mare decât consumul estimat al componentelor așa cum menționa _BGD_ (aici sunt păreri și păreri, 20-40% mai mare); un standard ATX mai actual (ultimul este ATX12V v2.53); ventilator minim 120 mm (răcire și silențiozitate, aici puteți verifica specificațiile de zgomot); eficiență (a se vedea clasificarea din sistemul 80+, eu aș zice de la clasa Silver în sus) etc. Când ni s-au stricat mai multe surse deodată, am luat și stabilizatoare de tensiune.
Ar mai fi multe de discutat, am încercat doar să vă spun puțin din experiența proprie.
Sărbători cu bine tuturor, și un an mai bun !

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by momolo »

Scriu acum datorita postarii lui pashkaman, adica din respect pentru el (deoarece a scris atat de mult, de corect si de frumos!). Altfel nu as fi avut chef.

Deci, intre timp am schimbat sursa la hodorogul meu desktop Lenovo workstation (serie pentru design) cu Intel Xeon. Ca o paranteza, l-am comparat cu altele si ....suna cel mai bine, nu mai spun ca laptop-urile sunt net inferioare toate cate am pus.

Intamplator aveam o sursa ca noua pastrata "de pe vremuri", folosita acum multi ani intr-un server deoarece atunci crapase cea originala si pompieristic am bagat repede ceva (de calitate) cumparata atunci din comert, pana am comandat alt server cu totul. Mentionez pentru noii veniti ca nu sunt IT-ist dar mai stiu cate ceva prin domeniu.
Sursa asta nu a mers nici cat sa adune minim de praf, asa ca a zacut noua ani de zile la mine ca nu-mi bat capul sa vand (estimez ca e de prin 2015....2016).
Este vorba de exact Super Flower Leadex Gold 650W. Aici vedeti un review si teste - merita vazut tot sa intelegeti cat de profesional se poate testa o sursa (jos palaria!):
https://www.eteknix.com/super-flower-le ... ly-review/

Mi-am facut griji degeaba ca vor trebui adaptoare de mufe la Lenovo. Numai gaozarii de la HP au workstation-uri cu mufe non standard. Am si HP. Sunt super bine lucrate cu mult "fer" insa astia la HP fac orice sa nu fie nimic standard si totul sa fie anapoda, sa nu poti intelege si repara nimic si sa stai cu mana intinsa la ei, sa te taxeze cu super preturi de gaozari ce sunt! Nici Lenovo nu e tocmai standard suta la suta dar macar au avut bun simt sa puna mufe si sursa standard la oarecum dimensiuni normale.

Noua introdusa Super Flower e mai lunga in spate decat sursa originala si din cauza asta nu mi se mai inchide capacul lateral deoarece au facut o incuietoare cat un pachet de tigari (probabil au consultat niste proiectanti sovietici care lucrau cu ciocanul si macaraua) pe care trebuie sa o demolez sa pot inchide cumva capacul. Au avut tema de proiectare, cea mai mare, complicata si consumatoare de resurse incuietoare ever!

Sursa gasita in Lenovo era si ea certificata 80 PLUS - GOLD ca si noua Super Flower introdusa.
Cea gasita e la fel de grea ca Super Flower, doar un pic mai putin lunga in spate (sa le intre incuietoarea de la capac).
Deci am gasit una de calitate care e produsa in China de un super producator din Taiwan, adica: https://www.acbel.com.tw/en

Rezultatul audio...... suna in mod evident ALTFEL, adica mai bine, mai definit, mai cu detaliu si mai 3D, modificarea fiind mai evidenta in medie. Desi totusi am inlocuit o sursa buna cu alta sursa buna, ambele certifiicate 80 PLUS GOLD si ambele la fel de grele. Dar trebuie tinut cont ca sursa existenta a cam mers la viata ei. Super Flower e noua, abia daca are rodajul facut. Si daca vedeti review-ul ala, Super Flower este excelenta la masuratori, are un riplu extrem de mic si o eficienta foarte mare, bonus si o putere mult mai mare, adica dubla decat e scris pe ea. Bonus, e perfect silentioasa la cat consuma desktop-ul asta. Dar ideea e ca totusi a avut influenta.... in sunet..... Probabil trancotarii vor rade ca de obicei (de propriul deget in mijlocul pietei) insa nu e de mirare, in audio alimentarea e foarte importanta.

Legat de asta la modul general, adica de surse, intradevar, folosirea uneia cu o putere mai mare decat necesarul e o treaba foarte buna. Daca vedeti review-ul de mai sus pe grafice o sa observati ca sursele cand lucreaza in zona mai joasa de consum au comportamente mult mai bune. Ceea ce e perfect logic si explicabil tehnic. Deci sfatul cu o sursa supradimensionata e unul bun. Chiar si o sursa (de orice fel, nu numai de PC) mai slaba calitativ dar pusa sa alimenteze in zona joasa de consum se comporta peste datele ei tehnice care sunt evident, niste medii.
De aceea aparatele audio de top au surse mai mari "decat trebuie" (dupa mintea trancotarilor). De multe ori diversi producatori de aparate audio spun metaforic, ...."de calitatea sursei canta jucaria audio". Sunt multe exemple in audio, de exemplu preamplificator phono care consuma vai de el cat un LED dar e alimentat cu traf de 1KW care e cat o cratita de tocana si atarna kile fara numar. Trancotarul electronist ar fi pus traf de sonerie, ca si ala e prea mare! Deci sursa si alimentarea sunt mereu foarte importante in audio..... iata ca si la un computer.

Si apropos de treaba asta, opinia mea (am zis ca nu sunt IT-ist, deci sa fiu scuzat) laptop-urile mi se par mie foarte proaste in audio. Lumea crede ca datorita faptului ca merg pe baterie ar trebui sa fie cele mai audiofile. Nici vorba! Pentru ca au nevoie de diverse tensiuni diferite de cea a bateriei si din cauza asta au montaje electronice care ridica sau coboara tensiunea din baterie, adica nu sunt alimentate direct din baterie. Cum ar fi cazul unor, de exemplu, preuri phono audiofile carora li se baga baterie pentru ca si consuma putin. Dar alea sunt alimentate direct din baterie. Nu e cazul nici unui laptop. Asa ca aceste convertoare pentru alimentare sunt efectiv horror din punct de vedere audiofil. Si evident, conteaza mult si implementarea iesirii USB pe placa de baza..... NU discut de trancotarii care scot semnal analog din mufa de casti/output! Astia sunt pe o planeta paralela cu cea de aici.

Deci, laptop-ul nu prea este audiofil. Cam deloc.
Si cat priveste sursa de PC, din ce stiu eu, sa nu ma luati la discutii va rog, probabil nici nu ar porni daca ar fi alimentat cu o sursa liniara conventionala in loc de sursa clasica ATX in comutatie. Problema cica vine de la impedanta sursei. Si legat tot de subiectul asta, acum am mai citit ca ma intereseaza, sunt surse in comutatie mai bune ca altele liniare, eu de aia am vrut sa schimb, sa experimentez. Pe vremuri ma gandeam sa fac o sursa clasica liniara si foarte audiofila sa alimentez o placa de baza (pentru ca sunt doar cateva tensiuni necesare, nu e mare lucru) dar cine se pricepe mi-a zis ca mobo nici nu pleaca daca bag asa ceva. Dar se pare ca exista totusi oferta de sursa liniara in forma de ATX, adica audiofila, mi se pare ca mai demult vazusem asa ceva pe net insa probabil e facuta mai special avand in vedere impedantele necesare. Oricum, iese uriasa la gabarit si greutate avand in vedere ce consumuri sunt necesare la un PC normal si ceva mai bun. O sursa liniara clasica de 600W nu e de colea!
De aceea poate pentru streamere audiofile sunt folosite mini computere jucarele pe linux-uri (care consuma mai nimic), ca sa poata fi alimentate decent dintr-o sursa audiofila liniara, clasica. Sursele in comutatie au marele avantaj al greutatii si gabaritului. Desi chiar si in sectorul audiofil se fac amplificatoare si preuri cu surse in comutatie. Oricum, am vazut asta inclusiv la amplifuri de putere profesionale (PA) chiar si la inceputul anilor 90! Adica amplifuri de scena cu puteri foarte mari si alimentate in comutatie.

Mai e si aspectul cablurilor semnalat mai sus de pashkaman O fi sursa X certificata 80 PLUS GOLD dar daca cablurile alea sunt vai de ele..... In audiofilie cablurile au mare importanta. Subiect vesnic de razboi. Chiar si scurteicile alea de la o sursa PC ATX sunt importante ale naibii! Si eu am observat ca pe timp ce a trecut producatorii au usurat metalul din cablurile necesare. Costa! Mai e si politica ECO. Totul la limita ca oricum in cativa ani ajunge la gunoi. Deci sursele alea care costa mult probabil au si cabluri mai bune.

Deci exista si azi calitate foarte buna dar pretul este scapat in maracini! Cand am rasfoit zilele trecute in ofertele cu surse de PC am vazut ca unele sa fi sigur ca sunt faine, costa si 1800.......3700 lei bucata! Am zis, wow! In general se axeaza pe puteri mari livrate garantat (la joace) dar si calitatea in sine (riplu si eficienta) e foarte top la astea!
Deci daca poftim la 80 PLUS Platinium sau Titanium..... e jale cu pretul! Sunt atatia (trancotari) care nu platesc pe tot PC-ul cat costa o sursa certificata Platinium.

PS - am si eu Sirtec HPC-500. Au fost ieftine si bune, chiar si destul de silentioase. De obicei sursele care au mierlit-o li s-a tras de la caderi de curent, adica joaca ENEL cu noi. Multe pot fi reparate deoarece in ele crapa niste piese minore, dar nu merita deoarece destule merg si cu condensatori umflati pana le curge borshul. Cele mai bune intalnite de mine au fost niste DELTA de gabarit atipic la niste servere TYAN dedicate si foarte scumpe care au mers din 2005 pana in 2011 efectiv non-stop! Adica nu au existat opriri! In 2011 a crapat una tot de la o cadere generala de curent, dar ailalta inca mergea. Deci peste 10 ani incontinuu! Remarcabil! Chiar si pentru ventilatoarele lor!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by kaav »

Ce sursa de comp credeti ca merita atentia in categoria 500-600 ron? Am citit toate mesajele postate. Mi-e frica un pic, sa cumpar fara sa verific dar trebuie sa schimb sursa, ca imi destabilizeaza functionalitatea la ce este legata la ea. Cand este bine si recunoste ce este conectat, cand nu. Multumesc.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by kaav »

Am restrans cautarile la 2 modele diferite, ambele sub 500 ron. Ceva tot voi alege si indiferent care va fi, sigur va fi mai buna decat ce am acum (HKC SZ-430 PDR 430W)

Super Flower Leadex, 80+ Silver, 650W
https://www.emag.ro/sursa-super-flower- ... ario_ID=51

Chieftec A-90 Series GDP-750C, 750W, PFC Activ
https://www.emag.ro/sursa-chieftec-a-90 ... DW6HHYBBM/

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by kaav »

Am ales Super Flower Leadex, 80+ Silver, 650W. M-a interesat sa ma incadrez strict in banii (500 ron) fara drame inutile de genul: daca luam ceva un pic mai scump, era si ai bine. Astea sunt capcane :)
Daca nu as fi avut probleme cu sursa veche, nu m-ar fi interesat sa am o sursa mai puternica. Din acest motiv am ales sa am 650w decat 750w, cat are modelul de Chieftec. In mod previzibil am ales-o dupa pareri bazate pe experiente, care imi inspira incredere. Pentru mine, o surpriza placuta aceasta sursa. PC-ul, functioneaza mult mai stabil. Aduce schimbari in sunet, subtile dar evidente. Apare un plus de coerenta in sunet.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by momolo »

ai ales foarte bine. Chieftec sunt orientati catre fiabilitate si costuri cat mai reduse, nu neaparat catre calitatea filtrajului si stabilizarii. Super Flower sunt orientate catre calitatea curentului filtrat si stabilizat. E de ajuns sa cauti in zona top la fiecare "brand" din asta (in realitate multe pot fi facute in aceleasi fabrici chineze care executa absolut orice le ceri). O sa constati ca Super Flower are surse top de top si se mai observa ca putine alte "branduri" din astea au oferta in zona "de nebuni". O sursa peste a ta (cotata Gold 80+ deci zona medie de bun simt, dar nu top) poate sa coste si de 7 ori mai mult. Ei bine, acolo avem putine "branduri" printre care si Super Flower.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: sursa alimentare PC "audiofil"

Post by kaav »

Ca si un efect ''secundar'', factorul waf (wife acceptance factor) a reactionat optim :) . Am fost pus in situatia sa raspund la intrebarea : de ce o sursa are logo un fluture si singurul raspuns spontan a fost: este silentioasa, ca un ninja. Nu se aude deloc ventilatorul, parca nu este nimic legat la priza, de aceea modul ''eco'' nu ma intereseaza. Scoate din carcasa si caldura degajata de hdd. Sa fie totul intr-un ceas bun.

Post Reply