Instrument muzical interesant, "Viola organista"

CD, vinil, concerte
Post Reply
User avatar
DorinD
Posts: 264
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Instrument muzical interesant, "Viola organista"

Post by DorinD »

Imaginata de Leonardo da Vinci si construita de un polonez in zilele noastre:

https://pressone.ro/cinci-veacuri-de-singuratate/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=sv3py3Ap8_Y" onclick="window.open(this.href);return false;
"It is never too late to have a happy childhood"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Instrument muzical interesant, "Viola organista"

Post by momolo »

Foarte interesant!
Mie imi place cum suna!
Desi arata ca un pian nu este instrument de percutie (pianul este instrument de percutie). Mai degraba este instrument cu corzi.
Cred ca i-a spus "organista" deoarece in vremea lui Leonardo clape existau doar la orga, pianul nu exista si din ce stiu nici clavecinul (Leonardo a murit in 1519 iar primul clavecin este datat cam din 1515 si abia peste inca vreo 40...50 de ani a inceput sa fie produs, dezvoltat si raspandit). Dar inafara de clape nu vad legatura cu orga.

inca un video:
https://www.youtube.com/watch?v=5648Pm_gNfQ" onclick="window.open(this.href);return false;
La un moment dat se vede cum invarte rotile interioare prin apasare ritmica pe acea pedala.

iar aici este explicat principiul de functionare:
https://www.facebook.com/ViolaOrganista ... =3&theater" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
DorinD
Posts: 264
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Instrument muzical interesant, "Viola organista"

Post by DorinD »

Si pe mine m-a socat sunetul puternic, controlat si polifonic. Am impresia ca aud doua sau trei voci diferite timbral, gen amestec de violoncel, orga, clavecin.

Si nu e putin lucru sa scoti asa sunet puternic intro sala de concert plina. Spunea undeva constructorul ca la prima incercare, desi reusita tehnic, nu era in masura sa asigure, neamplificat, sunet pt. o sala plina. Abia la a doua incercare de constructie a reusit sa asigure si o amplificare acustica adecvata.

Cica mai exista si alte instrumente de genul "vioara cu claviatura" si chiar sunt ceva compozitii pt. ele dar pare ca nu au avut succes. Doar un violonist ar putea sa confirme, dar banuiesc ca totusi o vioara clasica ofera control mai bun al sunetului in evolutie liniara (melodica). Si probabil, in mod echivalent, pianul clasic ofera control mai bun al sunetului in evolutie verticala (armonica).

Totusi de ceva vreme se pot construi orice fel de instrumente muzicale imaginabile, avand orice mod de control posibil --chiar si implant pe creier-- cu sunet sintetizat de orice factura. Totusi, nu cred ca lipsa instrumentelor adecvate sa fie problema muzicii contemporane; un geniu muzical va putea sa se exprime si cantand din frunza si batand din lingura (a la Traves Bahtalo de Shukar Collective).
"It is never too late to have a happy childhood"

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Instrument muzical interesant, "Viola organista"

Post by Kostas »

Avantajul este ca este polifonic. La violoncel ca sa obtii o polifonie complexa trebuie sa ataci coarda de jos , apoi sa o lasi libera si sa ataci si restul corzilor. Dezavantajul este ca nu ai arcuse, prin modul de atac, de pozitionare a arcusului notele se produc intr-un anume fel, au o anumita culoare, un anumit tip de vibratie, si iti permit sa ataci notele urmatoare intr-un anume fel. Uneori acest lucru este indicat in partitura, in alte cazuri este la libertatea interpretului sa aleaga cum ataca nota. Deasemenea nu poti sa vibrezi coarda, nu ai control asupra sunetului, noul instrument fiind temperat.
Alt avantaj ar fi ca in discanto suna apropiat de o viola si astfel interpreti care nu stapanesc viola sau nu pot fizic sa cante la vioara sau viola pot interpreta piese scrise pentru aceste instrumente.
Personal ma simt mai comod sa interpretez pe violoncel, este si mai usor de tinut, de transportat, poate fi acordat in pauza dintre piese sau dintre parti ( am simtit cum s-au lasat corzile in discanto dupa cateva note sunand usor fals).
Oricum fata de sunetul emis de o orga electronica setata pe strings instrumentul lui DaVinci este Lux, mult mai natural si mai expresiv.
Toata stima pentru cei care au avut rabdarea si entuziasmul sa materializeze acest instrument.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Post Reply