ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

CD, vinil, concerte
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

ROMANIA - Festivalul GEORGE ENESCU (peste ani)

Post by momolo »

In curs de desfasurare aproape toata luna septembrie 2009 :

http://www.festivalenescu.ro/eng/program.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

aseara a fost,

"GEORGE ENESCU" PHILHARMONIC ORCHESTRA
Conductor: MAXIM VENGEROV
Solisti: ALEXANDRU TOMESCU – violin,
HORIA MIHAIL – piano,
RAZVAN SUMA – cello

Program: Beethoven – Overture "Leonora III" op. 72a
Beethoven – Triple Concerto for piano, violin, cello and orchestra in C Major op. 56
si dupa pauza,

Beethoven – Symphony no. 5 in c minor op. 67

Fara amplificare, orchestra noastra a cantat exceptional, mai bine ca niciodata.

Pacat de sala aia care nu e facuta pentru concerte live. Sunetul a fost slab si mortificat insa nu pot spune ca un total dezastru totusi. Avantajati au fost cei din fatza. Eu am stat in centru spate in loja centrala (locurile lui Ceausescu si Leana). Dar langa mine a stat si Theodor Paleologu asa ca macar stiu ca ministrul culturii a auzit tot atat de slab cat am auzit si eu de acolo in "minunata" sala de conferinte tapetata toata cu materiale absorbante.

Rusul MAXIM VENGEROV a dirijat foarte bine dar intr-un stil ceva mai luminos, optimist si muzical. In general eu il "vad" pe Beethoven mai dark, mai sinistru, intunecat si rau ca un cer negru inaintea furtunii. Insa si piesele alese au fost de natura mai optimista din repertoriul mega marelui nemuritor. In special ultima parte, simfonia Destinului a fost un pic mai particular interpretata, adica mai vesel, mai luminos, mai jovial dar frumos totusi.

Am toata lauda pentru orchestra noastra, sunt foarte buni, cred ca pot sa mearga cu fruntea sus oriunde in lume.

Foarte bine asezati pe scena, sunetul unitar si bine dozat datorita acestei dispuneri excelente.

La concert era o mare parte din protipendada politicienilor, in special liberali si cativa pesedisti in frunte cu nea' Ilici Iliescu care se pare ca-i meloman autentic, adica nu prea lipseste de la nici un concert important. Remarc ca arata mai bine in realitate decat la tv si ca era cel mai bine imbracat din toata sala. Care, apropos', era mai plina ca niciodata, nu am zarit nici un loc gol iar la intrare unii cautau bilete in plus si nu exista nici unul de vanzare.
Publicul a fost foarte civilizat, mult peste medie, adica la concert a fost liniste totala, se abtineau toti de la tuse si alte alea incat la orice pauza se declansa o avalansa de tusete si de foiala. Dar si sunetul fara amplificare in sala aia e foarte slab asa ca orice poate tulbura "sonoru".

Pe scurt, concertul a fost excelent, daca eram legat la ochi nu as fi crezut ca sunt ai nostrii.

Tomescu a cantat cel mai bine din tot ce am auzit eu de la el pana acum pe Stradivariusul lui, care by the way, cred ca s-a mai rodat sau cine stie...?!

Mi-a mai placut mult si Horia Mihail la pian. Excelent omul!

La sfarsit s-a dus pe scena Theodor Paleologu sa spuna ceva de sfarsit. Noroc sau ghinion ca nu era amplificare :D asa ca abia se auzea ce zicea. Cand a pronuntat ceva de genul "Multumim presidentiei...." toata sala a huiduit copios. :D

Dupa aia rusul Vengerov a zis si el in engleza ceva la un microfon (care erau insirate "padure" pe toata scena) insa nici de data aia nu s-a auzit ceva in difuzoare, asa ca nu prea s-a auzit nimic din ce spunea. Rusinica tehnicienilor care nu au pregatit macar o amplificare simpla pentru discursurile de sfarsit. Pe acest motiv, desi lumea a aplaudat foarte mult, la urma, dupa treaba asta, publicul nu a insistat pentru un bis. Dar inainte de pauza s-a bisat la Triple Concerto for piano pentru cei trei, Tomescu, Horia Mihail si Razvan Suma care au mai tras o cantare solo la viteza a cincea (taiat dulapul cu turatie maxima).

La plecare in hol erau expuse niste superbe piane si pianine noi, inclusiv unul mare de la KAWAI, superb si iar superb! Cantau niste tineri, probabil studenti la Conservator. Foarte frumos....holul suna mai bine ca acustica salii de de spectacol! :D

Tot pe acolo sunt si standurile cu CD-uri ale principalelor magazine din Bucale, inclusiv Carturesti unde am remarcat niste tineri vanzatori foarte priceputi si cu mult bun simt cu care puteai discuta orice despre clasica.
Insa preturile erau mari, adica maximul din magazine sau chiar ....marite. Probabil cu ocazia festivalului. In medie, cam 98% erau la 60 RON bucata iar unele pe care le stiam la 22 RON le-am vazut la 35 RON.

Cam atat pe seara trecuta.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by brighty »

Multumim, momolo!! Excelent si totodata savuros comentariul tau :) . Asteptam si alte impresii, daca mai ai ocazia sa ajungi la "George Enescu". Desigur, sunt binevenite si comentariile altor forumisti...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

miercuri 09 septembrie 2009:

program Sala mare a Palatului:

ORCHESTRE PHILHARMONIQUE DE RADIO FRANCE

Dirijor - DMITRIJ KITAJENKO
http://en.wikipedia.org/wiki/Dmitri_Kitajenko" onclick="window.open(this.href);return false;

Solist - REMUS AZOITEI - vioara
http://www.festivalenescu.ro/rom/artisti/azoitei.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Program:

Ibert - Uvertura festiva

Enescu - Caprice Roumain pentru vioara si orchestra

dupa pauza:

Stravinski - Suita "Pasarea de foc"
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

Am stat tot in centru spate, loja oficiala, langa dl. ministru Theodor Paleologu pe care l-am intrebat de pararea dumnealui despre lipsa salilor de concerte clasice live in Romania. Am avut parte de un raspuns care m-a mirat, pe deoparte dansul nu are deloc sperante ca acest guvern sa aiba vreodata bani de dat pentru asa ceva (eu am sugerat macar renovarea acustica a unei sali existente) si nu redau expresia foarte dura pe care mi-a zis-o la adresa guvernului (din care face si dansul parte...se pare ca foarte dezamagit) iar pe de alta parte, din atitudinea lui mi-am dat seama ca problema ridicata de mine l-a surprins ca noutate a acestei idei ......"traznite" cum ca Romania nu are sali de spectacol muzica clasica live (inafara de Ateneul invechit si mic ce are acustica ultima moda a secolului 19).

Mi-a raspuns ca in Sala mare a Palatului, citez, "S-au bagat niste bani in renovare si refacere in trecut" dar la insistentza mea pe tema faptului ca pentru a auzi concertul de marti trebuiau aparate auditive in urechi a ras dezinteresat.....

Asa ca, din atitudinea dumnealui rezulta o profunda dezamagire fatza de actualul guvern (din care face si dumnealui parte) cat si indiferenta vadita asupra "fineturilor audiofile" (niste bagatele) legate de calitatea auditiei intr-o sala fara amplificare dar si un profund pesimism in privinta unei viitoare investitii nationale intr-o sala decenta din acest punct de vedere.

I-am amintit si ideea unor fonduri europene la care s-a aratat luminos insa am constatat ca respectiva problema (a acusticii bune intr-o sala decenta de interpretare live si a unor sali live decente si moderne) il macina pe dansul cum ma macina pe mine cultivarea papadiilor de salata.

:roll: .....Dar fara dubiu ca tara si cultura nationala are alte prioritati mult mai importante. Asa ca, daca vreti sa auziti MUZICA clasica, se pare ca destinatia este mai spre vest.

Dar nu-i nimic, noi rumanii putem asculta si din boxe behringer!



Acum sa trec la concert, la muzica.

.... :roll: Cred ca ar trebui sa-mi fac mea culpa si sa-mi torn un lighian cu cenusa in cap pentru laudele excesive aduse marti filarmonicii nationale.....Dar am cateva scuze, cea nationalista, adica sunt ai nostrii , cat si muzica lui Beethoven atat de frumoasa.......Insa.....Insa, cum au inceput francezii sa cante, in vreo zece secunde mi-am dat seama.... ca marti eram ca un trancotar care se entuziasma de un amplificator Rotel....insa miercuri am auzit un amplificator Accuphase si mi-a stat ceasul si vorba in gat.... :D

Pai ce sa va zic....oamenii astia canta .....perfect! Nu aveti idee cum suna!....si dupa cum se stie nu se poate povesti.

:roll: Habar nu am care ar fi "cauza", ori instrumentele mai bune, ori oamenii, ori dirijorul.....ori toate......habar nu am, insa marti ascultam entry-level si spuneam ca asta e audiofilia suprema, sau mi-o imaginam, iar miercuri am ascultat high-end si mi-a pierit ciripitul !

Acum imi dau seama de diferente!.....Sunt MARI!

Asa ca ce sa mai spun de dirijor decat faptul ca e unul din cei mai buni la ora actuala.

La urma dl. Paleologu l-a decorat (mi-a aratat decoratia cat a stat la concert si era destul de afectat de tot taraboiul mediatic de marti iscat cu huiduiala salii la auzul cuvantului "presedinte". Dar miercuri a "reparat" abil spunand, de data asta la un microfon cu amplificare (s-a mirat si el in zeflemea ca ce bine e cu microfon! :D....rusine organizatorilor! ), ca e vorba de "notiunea institutiei Presidentiei si nu omul presedinte" :) . Sala nu a mai huiduit insa era si mult mai goala, cam 30% locuri neocupate, deja momentul se consumase cu o seara inainte).

Mai zic ceva de violonistul nostru din diaspora, profesor la Academia Regala Britanica, ....cel mai tanar din istoria acesteia! :roll:

Nu stiu pe ce vioara a cantat, parea normala ....insa de data asta mi-am dat seama ce inseamna Stradivariusul lui Tomescu de ieri!......Nu am cuvinte, acum realizez ce inseamna o vioara Stradivarius!....Am zis eu mereu, comparatia e totul, omul se obisnuieste fulgerator cu binele!

Remus Azoitei a cantat la piesa a doua, Enescu, superb si iar superb!, sala l-a aplaudat frenetic si a bisat un solo tot Enescu, motive populare, extrem de impresionant si fin. A primit si el decoratie la urma de la dl. Paleologu.

As spune ca are un stil de interpretare la vioara foarte didactic, foarte corect, fara greseala, insa si foarte fin, delicat si pasional. Nu degeaba l-au facut englezii profesor de tanar!

Orchestra franceza a fost numeroasa, sunetul-acustica mult mai bune ca marti la filarmonica nationala poate si pentru ca sala era mai goala insa felul cum suna francezii astia m-a rupt ! Superb!....Sa vad eu ce epitete mai gasesc pe viitor pentru altii si mai buni?! :roll: :D

Coordonarea orechestrei a fost perfecta, oamenii astia canta corect si in somn!

Dirijorul rus are un stil, cred, foarte iubit de muzicieni, ii lasa liberi, nu e "dictator" si muzica curge lejer, lin, fin, frumos. Trebuie retinut, e unul din cei mai adevarati!

Asa ca a fost frumos si de data aceasta. Repertoriul insa a fost greu de digerat dar la urma sala a bisat orchestra astfel ca au mai interpretat ceva, mult mai melodios in comparatie cu piesele oficiale. Nu stiu ce a fost, am recunoscut doar linia melodica (ce semana a vals) insa banuiesc, tot Stravinski. Pot spune ca a fost asa de frumos ca merita toata seara si numai pentru acest ultim bis!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
DorinD
Posts: 264
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Festivalul George Enescu

Post by DorinD »

Momolo, o carte de vizita --ceva acolo-- sper ca i-ai lasat ministrului, ca sa stie de unde te ia (de consilier) cand or incepe sa curga fondurili ioropene.

Iar cu orchestra franceza, pacat ca n-ai ascultat-o prin Behringhene! Ca eu acasa prin ele i-am ascultat si au gresit mai tot timpul (ba chiar a trebuit sa dau reply ca sa treaca mai departe cu bine 8) ). Vezi, cand asculti live iti scade nivelu' da asteptare...

Multumesc de comentarii si sa ne mai scri!
"It is never too late to have a happy childhood"

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

Aseara am fost la (Sala Palatului):

ORCHESTRA DEL MAGGIO MUSICALE FIORENTINO

Conductor: ROBERTO ABBADO

Program: Enescu – Symphony no. 2 in A Major op. 17
Mahler – Symphony no. 1 in D Major
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

Sala a fost goala cam in proportie de 20...30%.

Remarc de la inceput ca nu s-au invrednicit sa puna (ca in vremurile bune) macar un singur afis pe trepied in holul de la intrare ca sa stie omul ce se canta si cine canta ?! Pe bilete scrie numai orchestra iar pe net scria...... :roll: Vivaldi pe saptamana trecuta (observ ca acum au corectat - dar aseara le-am zis eu.....).

Programul era totusi tiparit pe niste pliante de 2 bani ar caror pret era 15 RON (enorm!) insa aseara nici pe alea nu le-am vazut....

Nici macar bunul obicei ca la inceput sa vina careva la microfon si sa spuna ceva, de exemplu "-Va prezentam orchestra X, tra-la-la etc, va prezentam dirijorul Y tra-la-la etc si vor interpreta piesele ABC, etc". Nu, asemenea "banalitati" nu mai sunt la moda! :roll:

Asa ca ultima data citisem pe net (cred ca vineri) "vivaldi" in ambele parti, m-am dus acolo si nevazand program , afis si nici nimeni sa zica ceva ..... am fost tare mirat de "toba mare a lui vivaldi".... :roll:...ma tot gandeam eu de unde naiba l-au scos pe "Vivaldi" asta asa de sinistru si adormit?!..... :D Dupa o vreme ma tot gandeam ca schimbasera repertoriul si chiar si dupa pauza inca mai asteptam..... sa aud Vivaldi !!!!!! :roll: :D

Astfel ca piesele interpretate au fost cele puse mai sus (pe care le-am aflat cu precizie abia dupa....), prima parte Enescu la care m-am luptat eroic cu somnul (daca adormeam riscam sa sforai si sa deranjez sala) si apoi Mahler la care majoritatea s-au plictisit in mod vadit, muzica fiind cam greu de digerat si acceptabila numai pentru impatimiti in momente speciale de dispozitie, nu oricand!

De remarcat ca fapt pozitiv numarul mare de instrumentisti, o "armata" care ocupase toata scena. Am zis - Azi se aude cat de cat mai tare!!! Ura!

Alta remarca, cu ocazia lui Mahler s-a folosit destul de abuziv (mi-ar fi placut chiar si mai abuziv! :D ) toba foarte mare a carei bas imi sugera intrebarea - daca exista vreo incinta acustica si o amplificare sa o poata reda in toata splendoarea ei !?

O folosire destul de intensa si a tubei sau a tromboanelor a mai trezit din plictiseala si toropeala sala populata in general de lume civilizata si bine imbracata (fara politicieni de data asta, se pare ca duminica seara sunt la gratare iar unii inca mai bantuiau la mormantul lui Avram Iancu departe de Bucale ca sa-si culeaga huiduielile binemeritate).

Apropos de Bucale, o vreme tare frumoasa aseara!

.....Halatu', halatu'...cat costa halatu'.....Deci, cum a sunat numeroasa orchestra italiana !?.....Buna intrebare! :roll: Pai in general excelent, foarte diferiti de francezii de Radio France. Italienii astia le au al naibii de bine cu viorile si cam tot ce are corzi si arcus. O muzicalitate iesita din comun, opinia mea ca e cam maximul de muzicalitate si traire pe instrumente ce au corzi...... de aceea si regretul meu privind asteptarea dupa Vivaldi care nu a mai venit (noroc ca si-au spalat pacatele cu toba mare si tubele! :D :lol: )

Oricum, peste ai nostrii fara discutie si depinzand de piesele muzicale, la intrecere cu francezii.

O critica - de data asta dispunerea pe scena a orchestrei ce ar fi trebuit sa tina seama de sala si acustica, a fost deficitara. Grupul de contrabas cu grupul de violoncele era pus in extrema dreapta a scenei. Intre acestia si spate dreapta era ceva loc liber. In spate dreapta erau alamurile mari, tuba, tromboane care in cateva momente parca sunau de capul lor, disparat de orchestra. Am presupus (din ceea ce am auzit) ca de vina ar fi fost acustica salii si dispunerea celor doua grupuri. Am stat ca de obicei in loja oficiala centrala spate (cea sub balcon fosta a celor noi ceau.....sper sa nu bantuie fantomele pe acolo! :roll: ).

In rest dirijorul si-a facut treaba excelent, la modul italienesc, miscari ample si multa gimnastica, parul albit miscat valvoi la pasajele crunte din Gustav Mahler.

Este regretabila alegerea repertoriului. Enescu (in opinia mea....gusturile nu se discuta) este greu de suportat, desi acea piesa eu as folosi-o pentru tratarea insomniei din moment ce era sa cad pe sforaite dupa o cafea zdravana! Daca eram acasa cred ca nici 5 cafele nu ma tineau treaz.

Iar Mahler e din categoria greu digerabila, mai degraba se adreseaza nucleului de melomani (clasica) hard-core. Nu cred ca era cazul sa-l puna la Sala Palatului unde si asa se aude de toata maneaua fara amplificare.

Apropos', de data asta s-a auzit si mai bine ca inainte, cauza fiind simpla, sala goala partial (cam un sfert in medie, razletit) cat si numarul mare de instrumentisti si partea de bas foarte solida.

Pai daca pui acolo un qvartet de camera cred ca nici cu aparat auditiv nu-i auzi din spatele salii!

Dar tobele alea mari si tubele! Cu asta m-au cucerit pe mine! Ce bas frate!!!!!! Pai si cel mai mare subwoofer dedicat e o biata "bashinica" pe langa ceea ce se aude in aceste cazuri live! Greu de reprodus asa ceva!

Dupa Mahler'ul de final si dupa trezirea din amorteala si plictiseala a unei sali dealtfel cuminte si civilizata (fara foieli si fara mobile sau tusete in timpul interpretarii) lumea a bagat aplauzele normale insa a lipsit entuziasmul care sa impinga catre un bis. Multi au si luat-o la fuga catre iesire, sincer noi nu stiam prea bine daca s-a terminat sau nu ?!

De remarcat inca o bila neagra pentru jalnicii organizatori (care au adunat un cos plin cu bile negre) - stanga si dreapta sus in lojele de langa scena erau doua baterii de reflectoare indreptate fix catre sala, fix in ochi, precum alea cu care cautau hitleristii avioanele pe cer. Cum se termina actul muzical, cum aveai zece reflectoare in ochi de spuneai si ce-ai mancat la micul dejun! Oribil!

Deci, lumea cam moale, apluze erau destule dar nu se simtea acel entuziasm care sa impinga catre bisuri. Dirijorul a iesit, cei din numeroasa orchestra s-au sculat in picioare, s-au asezat, din nou asa, lumea partial pleca, multi stateau inca pe scaune, nu prea stiam daca s-a terminat sau nu lunga plictiseala.

Insa apare dirijorul din culise, mai culege cateva aplauze de la nucleul hard-core si baga un bis in toata regula, cu toata orchestra!....Eiii, bisul asta a salvat seara, Cavalleria Rusticana de Mascagni, pe asta am recunoscut-o din prima, nu ca la "vivaldi" dinainte! (evident, nu s-a obosit nimeni sa prezinte ce se interpreteaza....cine stie?! :roll: ....nu o mai fi de bon ton sa spui la astia care nu sunt destul de cultzi in cap ce naiba se canta pe scena?! :roll: ).

Aici s-au vazut si auzit clar de tot italienii astia adevarati, care in sfarsit au cantat ceva care le place si lor; astfel au sunat fantastic de bine, au cantat din toata inima si au spalat "pacatele" unei seri de "taiat dulapul" la modul cel mai plicstisitor posibil! Naiba stie cine le alege repertoriul insa in mod cert omul ala e din centrul grupului de puristi hard-core de clasica sau dus cu capul !

Dupa bis sala a aplaudat din toata inima....mai ca abia atunci incepea concertul!

Huaaaa pentru organizatori si huaaaaa pentru aia care fac repertoriul! Tampiti oameni!

La iesire eu ma intrebam in continuare unde s-a evaporat Vivaldi (v-am zis ca mi-a trecut greu! :roll: ...).....ce sa fac?!....nu l-am ascultat pe preferatul meu in interpretare italieneasca, asa ca m-am tot uitat dupa vreo persoana cu aspect "favorabil" (sa aiba aerul ca stie ceva)....Am intrebat vreo cativa insa nici unul nu stia macar ce au ascultat in seara aia (v-am spus ca programele alea de 15 RON erau nevazute si etc,etc) asa ca la iesire am intrebat o femeie din personalul salii. Langa dansa mai era un tip ce parea organizator asa ca atunci cand l-am intrebat unde e nenea Vivaldi ?! ...a ras si mi-a spus ca nu se mira, pe net este scris aiurea, cica "Asa se intampla mereu!".....No coment, sa nu uitam ca suntem in RRomanika!......

Apropos', daca cineva vrea sa vada concertul pe gratis, se poate - la pauza lumea iese pe hol si afara, usile sunt deschise vraiste, nu mai e nimeni sa controleze nimic, personalul salii nici nu l-am vazut in pauza. Multi se duc afara sa fumeze. Asa ca cine vine calculat sa nimereasca la pauza poate intra in voie iar locuri libere au fost cate vrei. Aviz amatorilor, mai ales ca prima parte e nashpa, adica se da pe gat "untura de peste" (Enescu de exemplu) si abia la partea a doua merita auditia. Destui au "evadat" aseara dupa prima parte....dupa care as fi evadat si eu toropit de somn si plictiseala !...

Nu am nimic cu Enescu.... dar nu poate sa-mi placa un compozitor numai din patriotism. Mai ales cand in genul clasic este atat de multa muzica exceptionala!..... Cine naiba le face repertoriul la astia !? :roll:


Cat priveste calitatea orchestrelor auzite pana acum de mine, in aceleasi conditii de sala si acustice (fara amplificare)....adica comparatie A/B :D :D , as spune cam asa, Filarmonica George Enescu = JmLAB seria medie-ieftina, alea de HT, Orchestra Radio France = Triangle Magellan Concerto SW2, Orchestra Fiorentino = Opera Grand-Callas. :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by brighty »

Excelent si acest review, l-am savurat pe nerasuflate!! :)

De remarcat - fara a face cumva reclama - ca al doilea numar al revistei "Muzica Clasica", de gasit inclusiv in P-ta Festivalului la vanzare, este dedicat in largi proportii acestui remarcabil eveniment, care este Festivalul "George Enescu" editia a XIX-a. Revista vine impreuna cu un dublu CD, foarte ingrijit, printat in Amsterdam, unul dintre discuri fiind dedicat celor mai cunoscute lucrari ale compozitorului nostru interpretate de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu.

Image

Din pacate, nu prea am timp sa ajung la concertele sustinute la Sala Palatului ("scarbiciul" si oboseala de dupa), insa in drum spre casa ma mai opresc, uneori, pret de cateva minute, sa audiez tineri muzicieni pe scena din P-ta Festivalului, amenajata langa Ateneu. Sonorizarea nu este deloc grozava, insa talentul interpretilor compenseaza, intrucatva, neajunsurile... In seara aceasta, de la ora 18.30 (aproximativ) am urmarit cu mare placere recitalul pianistei Elena Popa, care ne-a incantat cu celebra lucrare a lui Musorgski "Tablouri la o expozitie". Maine seara, incepand cu orele 20.30, vom avea privilegiul de a urmari Orchestra Filarmonicii din Pitesti, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea. Va interpreta soprana Mediana Vlad, o frumusete dotata cu o voce de exceptie. Merita sa veniti, daca aveti un pic de ragaz!

http://www.youtube.com/watch?v=SHAl26xjuL8" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by brighty »

Asta-seara, in P-ta Festivalului, asa cum am zis, au interpretat Filarmonica din Pitesti (dirijor: Tiberiu Oprea) impreuna cu soprana Mediana Vlad. Mi-a placut, au fost la inaltime!... Mediana, incantatoare, ca intotdeauna!... Public numeros, avid si curios, pacat doar ca sonorizarea a fost si de data aceasta slabuta... Oricum, o serata muzicala care nu a putut decat sa ne bucure pe toti cei prezenti.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

...si cateva secunde video (calitate nu tocmai grozava, sorry...):
video: soprana Mediana Vlad si Orchestra Filarmonicii din Pitesti - "Muzica" din opereta "Valurile Dunarii"
plus: Mediana Vlad si Filarmonica din Pitesti
Last edited by brighty on 20 Sep 2009, 07:08, edited 1 time in total.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by brighty »

Offtopic, dar in ton cu Festivalul: in aceasta seara, in Piata Constitutiei, soprana Angela Gheorghiu va sustine un concert alaturi de Orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucuresti si Corul Accoustic, in cadrul evenimentului "Zilele Bucurestiului - 550 ani". Invitat special: tenorul Vlad Mirita. Prezinta: Maestrul Victor Rebengiuc. ACCES LIBER! Nu ratati!

http://www.mediafax.ro/cultura-media/an ... ti-4868263" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

pe scurt ca nu am timp,

miercuri 16 sept 2009,

SAINT MARTIN IN THE FIELDS

Soloist and Conductor: MURRAY PERAHIA
Program: J.C. Bach – Sinfonia Concertante in E flat Major 288/7
Directed by Kenneth Sillito
Mozart – Concerto no. 17 for piano and orchestra in G Major KV 453
J.S. Bach – Concerto no. 3 for piano and orchestra in D Major BWV 1054
Mozart – Symphony no. 38 in D Major KV 504 "Prague"

SUPERB!!!!!! Au fost perfecti ! Nu am cuvinte!!!! Sala super-plina i-a aplaudat frenetic! Niste meseriasi perfecti !!!! Unii ar trebui sa ia notite dupa ei in genunchi.
Pianistul (pitic si cu manutele mici) a cantat atat de delicat!!!! Grupul de corzi vibra ca un tot unitar. Ma uitam la ei ca interpretau atat de degajati si le facea placere, parca erau la joaca! Minunat! Sala i-a aplaudat frenetic si indelung. Nu erau prima oara la noi si se vedea ca publicul nostru pasionat ii iubea dar si lor le place de noi. Ateneul nu este chiar banal, e ceva special iar ai nostrii nu sunt retinuti cand le place ceva cu adevarat.

vineri, 16 sept 2009,

Series "Chamber Music"
Trio LEIF OVE ANDSNES, CHRISTIAN & TANJA TETZLAFF

Program:
Schumann – Trio no. 2 in F Major op. 80
Mozart – Trio in E Major KV 542
Schumann – Trio no. 1 in d minor op. 63

Sala Ateneului ceva mai goala si fara politicieni. Desi aveam ca de obicei bilete la loja 1 oficiala am ajuns pe fuga si tarziu asa ca m-am asezat "din greseala" pe randul 12 in mijloc. Inspirata treaba!!! Acolo se aude cel mai bine.
Cei 3 danezi (pian, vioara si violoncel) au interpretat senzational! Defapt e putin spus senzational! Din cate am aflat sunt socotiti a fi dintre cele mai bune trio din lume.

Si fiind Ateneul a sunat minunat! Mai ales in centrul salii!
Conteaza ENORM locul ocupat in salile unde se interpreteaza live. Diferentele pot fi absolut dramatice intre locurile din spate si laterale si cele centrale bune acustic.

O asemenea experienta cu 3 instrumente clasice (de inalta calitate!) este obligatorie pentru orice audiofil care se respecta. Dupa acest concert eu am facut "revolutie" acasa in sistemul propriu prin recablare. Este un mare avantaj ascultatul in special al muzicii de camera cu putine intrumente intr-o sala bunicica acustic precum Ateneul (loc central obligatoriu!). Asa ceva se mai poate reda (cat de cat) pe scule high-end audio.

seara, 16 sept 2009, 19.30 Palace Grand Hall

Series "Great Orchestras"
SANKT PETERSBURG PHILHARMONIC ORCHESTRA

Conductor: NIKOLAI ALEXEEV
Soloist: NIKOLAJ ZNAIDER
Program: Enescu – Suite no. 2 in C Major op. 20
Concert
Prokofiev – Suite from "Romeo and Juliet"

Din tot ce am ascultat pana acum asta a fost cea mai senzationala seara! Orchestra ruseasca este imensa, a ocupat intreaga scena (care nu e mica deloc).

Nu am cuvinte sa descriu, la urma mi-au dat lacrimile! Nu cred ca mai am superlative cu care sa descriu ce am auzit! Sunt minunati, perfecti!!!!! Parca au corzile legate direct de inima! Nu am auzit niciodata o asemenea armonie si perfectiune.... in conditiile in care asta a fost cea mai numeroasa orchestra ascultata de mine live vreodata! Ma uitam cum se miscau arcusurile la unison, rar am vazut asa coordonare in timp ce ei pareau ca se destind, se distreaza! Nu pot spune ca alamurile au fost senzationale pentru ca si ceilalti au fost tot asa...nici nu stiu ce grup de instrumente as lauda mai intai?! Nu pot scoate in evidenta nimic deoarece toti au fost fantastici!

Sala (plina ochi) i-a aplaudat in picioare, multi cu lacrimi in ochi! Asa ceva se asculta rar! Defapt sala i-a aplaudat si cand nu trebuia, toti au fost impresionati foarte mult!.... Sunt cei mai buni din tot ce am ascultat la festival.
Adaug si prezenta deosebita a unor violonisti din fatza. Unul din ei (ce parea "seful") semana cu tzarul Rusiei imperiale! Defapt acum imi vine in cap epitetul cel mai potrivit, au interpretat imperial! :)

Cei care ati scapat acest spectacol ati pierdut enorm!

Doar atat si pe fuga, mai am concerte si asta seara. Revin.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by momolo »

Azi 19 sept 2009 la Ateneu, ora 17.00:

Series "Chamber Music"
BASEL CHAMBER ORCHESTRA

Conductor: DAVID STERN
Soloist: MARIA JOAO PIRES

Program:
Enescu - Intermezzi op. 12
Mozart – Concerto no. 23 for piano and orchestra in A Major KV 488
Mendelssohn – Symphony nr. 3 in a minor op. 56 « Ecossaise »

Mai sus este programul anuntat insa ordinea a fost alta, au interpretat Enescu dupa pauza.

Cum au inceput sa cante mi-a venit sa exclam "-Cat de minunat suna !!!". Desi am stat in loja rang 1 care este intr-o parte a salii, totusi s-a auzit foarte bine sala nefiind plina complet (cam 10...20% goala).

Nu am cuvinte de lauda pentru aceasta orchestra de camera din Basel! In opinia mea au sunat MULT mai bine decat SAINT MARTIN IN THE FIELDS ! Fara indoiala, pare de mirare ce zic acum, insa consider acest spectacol cel mai bun de la Ateneu pana acum.

Orchestra e majoritar feminina la viori (printre care 3 asiatice si cea mai draguta dintre ele e vioara 1 ) si suna pe parte de corzi FORMIDABIL ! In total au fost intre 28 si 40 de oameni functie de piesa muzicala. Clasa high-end in viziunea mea. Incantator, superb si iar superb! Sala a aplaudat frenetic si indelungat, nu se mai opreau!

.... :roll: Nu stiu care este...cauza faptului ca suna atat de minunat ?! Au instrumente bune, stiu muzica, dirijorul....sau poate toate ?! Dar un lucru este foarte evident, si-au dat sufletul pe instrumente, au scos TOT din ei!

Remarcabil este dirijorul (cu puternic accent nemtesc) David Stern care dirijeaza cu un patos si un elan neegalat pana acum la acest festival. Poate ca lui i se datoreaza sunetul acela de exceptie...

Pianista Maria Joao Pires si-a intrat mai greu in mana. La inceput imi parea sub calitatea (de exceptie) a orchestrei insa spre sfarsit si-a intrat in mana. Extrem de delicata si sensibila interpretarea, iar la urma a adaugat (bis) o piesa superba pe care incerc acum s-o caut. Sala a aplaudat-o minute in sir.

In opinia mea aceasta orchestra dirijata de David Stern e pur si simplu high-end in domeniu! Nu am cuvinte de lauda!

Dar am grele cuvinte de critica pentru organizatori care nu le-au dat nici macar un buchet de flori! Pesemne au terminat florile (si asa niste verzituri urate din cate am vazut pana acum la alte spectacole). Rusine!


ROYAL CONCERTGEBOW ORCHESTRA AMSTERDAM

Conductor: MARISS JANSONS
Program:
Weber – "Oberon" overture
Haydn – Symphony no. 100 in G Major
si dupa pauza,
Dvorak – Symphony no. 8 in G Major op. 88

Am ajuns dupa pauza la Dvorak.

.... :roll: Iar incep cu laudele!... :D Superb si iar superb! Cred ca aici au fost cele mai lungi aplauze de la festival, sala arhiplina nu se mai oprea!

Mariss Jansons (ce fatza de olandez!) a dirijat, in opinia mea, in stil Herbert von Karajan. Orchestra e numeroasa (dar mai mica decat a rusilor de ieri) si e aranjata pe scena de un....inspector! Un tip in costul elegant care a avut grija sa distribuie instrumentistii cu o anume distanta intre ei.

Instrumentele lor lucesc a nou (Flautul 1 era ....din aur, la propriu) si suna superb!

Au dat doua bisuri (sala aplauda prea frenetic), Brahms, dans ungar si la urma ceva de Strauss ce e cuprins in fiecare an in concertul de anul nou de la Viena.
...Iar nu am cuvinte de lauda! ..Cuvinte...cum sa descrii muzica si sunetul in cuvinte ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by brighty »

Precum va spuneam, am mers aseara la concertul sopranei Angela Gheorghiu, sustinut in fata Palatului Parlamentului. A fost minunat, Diva nu si-a dezmintit reputatia artistica si a incantat auditoriul, care a aplaudat-o si ovationat-o minute bune, neuitand insa nici de tenorul Vlad Mirita, care, de la an la an, devine tot mai bun in registrul sau artistic. Orchestra, dirijata de maestrul Tiberiu Soare, a fost, la randul ei, la inaltime, reusind sa impresioneze in special prin interpretarea "Rapsodiei Romane" de G. Enescu si a deschiderii "O Fortuna" din oratoriul "Carmina Burana" de Carl Orff. Pana si sonorizarea mi s-a parut acceptabila, tinand cont ca o amplificare in aer liber pune, mai de fiecare data, probleme... In orice caz, cu mult peste cea din Piata Festivalului "George Enescu", unde totusi, cu cateva ore mai devreme, urmarisem o interesanta prelucrare la pian, pentru 4 maini, a "Rapsodiei Romane" a lui Enescu, in interpretarea formatiei “Remember Enescu” (Corina Raducanu si Eugen Dumitrescu).

Am avut parte, printre altele, de pasaje si arii din "Madamme Butterfly", "Gianni Schicci" de Puccini (celebra " O mio babbino caro", una dintre piesele preferate ale Angelei), "Habanera" din "Carmen" de Bizet, "Les Filles de Cadiz", "Muzica" din "Valurile Dunarii", "My Fair Lady"... Vlad Mirita a tinut sa interpreteze arii precum "O sole mio", "Santa Lucia", "Mamma" si desigur ca nu au putut lipsi cateva duete cu Angela Gheorghiu.

Concertul, cu tot cu o pauza de vreo 15 minute, a tinut vreo doua ore bune, la final insusi primarul general Sorin Oprescu suind pe scena si oferind Divei un minunat buchet de flori, insotit de cateva cuvinte de adanca multumire!

Puncte slabe: publicul needucat si neavizat, de toate varstele, rontaind floricele, vorbind la telefon cu cei de acasa, batandu-se pe cele cateva scaune din plastic puse la dispozitie, precum si trambele de fum ce ieseau de la corturile cu "potol" (mici, floricele sau ce naibii or fi fost...nu am avut curiozitatea); pare-se ca romanu' nu poate fi decent nici atunci cand momentul o cere, neaparat trebuie sa se indoape "foc continuu", sa se scobeasca intre dinti si - in general - sa aiba o atitudine nesanatoasa... Ba, unii mai "indrazneti" nu s-au abtinut pana nu au dat cu plotter-ul cu laser verde pe scena! Las', ca nici cu prezentatorul nu mi-a fost rusine: Maestrul Victor Rebengiuc m-a lasat perplex prin valul de stangacii verbale, pronuntiile hilare, demne de Nea Gica de la "caminu' coltoral" ridicandu-mi serioase semne de intrebare ("giani schichi", "cadix" in loc de "cadiz" si altele).

Peste toate, muzica minunata oferita de cei cu adevarat profesionisti prezenti aseara pe scena a incantat pe toata lumea; nici ca se putea ceva mai frumos, la ceas aniversar de 550 ani pe malurile Dambovitei! :) :P

Scurte secvente video...
Angela Gheorghiu - "Habanera"
duet Angela Gheorghiu - Vlad Mirita
ovatii

...si cateva poze
Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by brighty on 20 Sep 2009, 22:45, edited 1 time in total.

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Festivalul George Enescu

Post by brighty »

Astazi, ultima zi de Piata Festivalului! Cel mai interesant moment vine in jurul orelor 20.30:

Filarmonica “Banatul” Timisoara
Dirijor: Radu Popa
Solisti: Joseph Calleja – tenor
Anita Hartig - soprana

...................................................


Update: am ajuns si la acest concert, unde am constatat, surprins, ca tenorul Joseph Calleja a fost inlocuit de catre al nostru Teodor Ilincai, din motive care, personal, imi scapa... Nu mi-a parut atat de rau, intrucat ai nostri (da, si Anita Hartig este romanca, din Bistrita, desi dupa nume ai putea crede altceva...) au impresionat placut publicul, venit in seara aceasta in numar destul de mare, cum rar mi-a fost dat sa vad zilele astea, in acea Piata...
Last edited by brighty on 20 Sep 2009, 21:43, edited 1 time in total.

Post Reply