Dacă mergeți la restaurant, trebuie să știți asta
https://www.cotidianul.ro/daca-mergeti- ... titi-asta/
La rândul său, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, explica la finele lunii ianuarie că alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.
„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru”, a susţinut Constantinescu, în data de 26 ianuarie.
Acesta a precizat că mulţi operatori economici servesc produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier.
În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.
Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui ANPC privind detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor intră în vigoare de Ziua mondială a drepturilor consumatorilor.
Si ceea ce ar trebui sa stie toata lumea - din cauza consumului planetar (colosal) de ulei de palmier (pentru ca este ieftin!), tari precum Indonezia distrug cu o rata halucinanta ceea ce a mai ramas din padurile tropicale naturale. In curand pe toate! O data cu asta mii de specii sunt exterminate. Pe lumea asta numai oamenii peste un nivel minim de inteligenta inteleg ca
toate sunt legate cu toate. Practic traim cea mai mare extinctie a speciilor din istoria planetei. Una dintre speciile exterminate este urangutanul. Deci in momentul cand consumati ulei de palmier sa va ganditi la treaba asta. Daca cererea de ulei de palmier ar scadea, preturile ar scadea, interesul economic s-ar micsora si deci cauza pentru care junglele sunt rase cu buldozerul s-ar diminua. Si eu cred ca putem manca orice altceva, intotdeauna exista alternative. Unde mai pui ca e posibil ca uleiul de palmier sa nu fie tocmai sanatos!
Este ceva similar si cu disparitia sturionilor din Dunare. Cauza e tot economica dar si cultural-sociala. Cei care pescuiau pe vremuri si apoi braconeaza dupa interzicere sunt manati de interesul economic. Preturile la caviar si carne de morun fiind colosale. Din punct de vedere cultural-social majoritatea cred ca e ceva fabulos, inaltator, maxim sa mananci caviar. Daca lumea nu ar plati atatia bani pe caviar (1Kg = peste 10.000 euro), nici amaratii aia nu ar bracona exterminand ultimii pesti ramasi ai unor specii vechi de 200 milioane de ani! Ne putem gandi cam cate s-au intamplat pe planeta asta in 200 milioane de ani! Au fost extinctii maxime, pana si continentele si marile s-au mutat, au aparut si disparut munti si mari, clima s-a schimbat peste imaginatia noastra, insa nimic nu a exterminat speciile de sturioni pana acum cateva clipe istorice. Ei bine, "civilizatia" umana reuseste isprava asta in cateva decenii! Dupa 200 milioane de ani!
PS - dar ...evident exista si "gandirea" (de grota - cu rezultatul, "
Mi se rupe!"), "
Nu tocmai eu o sa salvez planeta!" - este echivalenta cu gandirea care sta la baza actiunii de a arunca gunoaie pe geamul masinii in mers, de a arunca sacii cu gunoi la marginea satului pe unde e campul sau padurea, ETC
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.