Page 1 of 5

bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 21 Aug 2010, 10:33
by momolo
La TV nu se este reflectata realitatea din tara asta. Toti de la actualele televiziuni sunt ori incompetenti, ori mega-incompetenti si anti-talent ori proshti de dau in gropi ori spalati la creieri. Pe ecran nu se vede Romania adevarata, se vede numai o versiune isterica a acestei tari si una profund distorsionata.

Orice am spune si crede noi, tara asta a progresat chiar mult in 20 de ani dar lucrul asta nu e aratat pentru ca aceste televiziuni sunt facute cu scopul de a influenta si manipula in anumite moduri opinia publica romaneasca.

Mass-media e detinuta de politicieni sau interpusi, toti avand interese legate de obtinerea sau mentinerea puterii in tara asta.

Ori Puterea in Romania e profund rupta de realitate, reprezinta o clasa de paraziti incompetenti, prosti dar mai ales ilegitimi pentru ca asunt ajunsi acolo prin pacalirea populatiei in ultimii 20 de ani.
Toti de sus pana jos, tot ce este putere politica in Romania sunt erodati de ilegitimitate.

Iar populatia inca este naiva si usor manipulabila. Romanii sunt oameni prea putin scosi in lume, de aceea le poti turna gogosi pe gat cu galeata fara sa protesteze, povesti cu Scufita Rosie fara sfarsit si apoi le poti da mii de exemple selectate anume din "lumea de dincolo" fara sa aiba bietii de ei discernamantul sa inteleaga realitatea. Nu au termene de comparatie, nu stiu si nu cunosc decat foarte putin din ceea ce vad in jurul lor.

Dar partea buna e ca din poporul nostru se afla o destul de mare parte plecata dincolo. Poate unii se vor intoarce si ii vor invata pe altii cum e viata reala in lumea larga. Pana atunci ducem in spate un balast enorm si impovarator de populatie proasta, incuiata la cap, izolata, needucata, salbatica, primitiva, tribala (si nu ma refer doar la tigani) si deci extrem de usor manipulabila in diverse directii de catre unii sau altii din politica.

Ceea ce s-a intamplat la maternitatea Giulesti cu bebelusii este doar un accident asa cum se intampla si in aviatie. S-au vazut la TV destule accidente de avion unde cauza a fost incompetenta umana chiar si in cadrul unor companii si sisteme bine puse la punct, intotdeauna exista posibilitatea erorii umane. Mici erori care au provocat enorme tragedii... intr-un fel asta e in scenariu oarecum standart cand viata unor oameni atarna de profesionalismul altora.
Imi aduc aminte de un avion cazut pentru ca mecanicul de intretinere a uitat sa scoata banda adeziva de peste un senzor aflat sub aripa avionului. Defapt orice accident este o insiruire de cauze care par de cele mai multe ori imposibile, un mare ghinion parca desprins din romane, momentul cand spui, in realitate nu se pot sincroniza in aceeasi clipa atatea intamplari de asa pur ghinion. Insa, intr-un fel chiar asta e definitia accidentului....

Din ceea ce se stie pana acum, acolo era o asistenta (in loc de 4 asa cum teoretic e normal) care a fost plecata cu sorcova (ca de obicei). Iar probabilitatea ca niste sarme sa ia foc in felul ala si ceva combustibil sa fie exact langa sarmele alea e extrem de mica. Dar uite ghinionul, o potrivire de intamplari nefericite ca in orice accident.

Acum totul este exploatat politic si mediatic, unii ca sa dea in presedinte si guvern, altii ca sa dea in sistemul sanitar indelung parazitat de diverse mafii si bande de profitori, cu toti avand un interes la mijloc atunci cand vin si bocesc de soarta bebelusilor la TV. Un spectacol grotesc si din pacate firesc in Romania, o tara a ipocriziei duse pana la cele mai rafinate culmi ale raului. Se plange pe salariul de mizerie al pompierului, politistei, etc, totul e cu directie, mintea simpla si bulversata a unui popor care intai de a gandi simte... sentimente, o exploatare abjecta a unei tragedii umane in care sunt partasi atat familiile victime cat si eventualii supravietuitori dintre bebelusi care nu vor fi niciodata oameni normali (psihic) dar si a celor responsabili direct care sunt si ei nenorociti pe viata impreuna cu familiile lor.

La ora asta sistemul sanitar consuma de 10 ori mai multi bani ca in 1990 insa ca cetatean obisnuit observi o saracie si un dezastru mai mare ca atunci. Defapt vreo 70...90% din bani sistemului sanitar ajung in buzunarele unor lipitori pe diverse cai, de la cele politice si administrative pana jos de tot. Cu totii sunt dresati sa fure si sa ia spaga (acum se numeste comision la forma spagii legale) inca de pe vremea comunista.

Problema nu e numai a sistemului sanitar, este a intregii tari si se traduce prin LIPSA DE DISCIPLINA. Cauzele le stim, nimeni nu mai are frica de nimic si din pacate, tara asta nu poate fi condusa eficient decat cu frica, cu biciul si cu constrangerile de tot felul, adica pe cai nedemocratice, opinia mea.

Tot in opinia mea, romanii sunt incapabili de democratie; pentru asta este necesar un anume nivel minim de educatie, ori acest nivel nu este atins de catre majoritate. Noi suntem mai mult orientali decat europeni astfel ca singurele metode eficiente si care dau rezultate pentru astfel de popoare sunt cele de constrangere nedemocratica, cele dictatoriale, cele brutale si simple. Inchipuiti-va democratia la unele popoare arabe sau o vedeti deja la unele popoare africane, evident, cu ghilimele. Practic niste tari oarecum normale si prospere s-ar transforma in adunaturi de triburi care se bat intre ele haotic o data ce ai incerca sa implementezi democratia occidentala pe acolo. Lucru care s-a si intamplat.
In mod categoric, sunt popoare care nu pot exista fara un Stapan care sa aiba in maini puterea unica. Ma tem ca cei aproape 21 de ani de "democratie" tara asta demonstreaza acest lucru...

Nu mai are rost sa ma refer la propaganda actualei opozitii relativ la "dictatura presedintelui". Este doar o propaganda primitiva aruncata in dispretul unei populatii majoritare pe care am descris-o mai sus. Daca aceasta dictatura ar fi existat cu adevarat, azi gura lor era plina cu pamant si nu sloboda sa latre pe la toate colturile si televiziunile. Se stie (de catre oamenii care pot tine in mana o carte), primul semn al unei dictaturi este ingradirea dreptului la exprimare.

Din pacate, o alta concluzie la care am ajuns, Romania nu suporta desfintarea pedepsei cu moartea si nu suporta impartirea puterii intre mai multe centre de putere. Ceea ce a rezultat este debandada totala si disolutia autoritatii si statului. Apoi evident..... accidentele cauzate de neglijenta si incalcarea regulilor.

Multe accidente de circulatie foarte grave se petrec zilnic pe soselele Romaniei, un exemplu oarecare recent - accidentul pe bulevardul Magheru in plin centrul capitalei unde cel care a murit a avut o viteza colosala.

Majoritatea accidentelor sunt cauzate de indisciplina umana, de incalcarea totala a celor mai elementare reguli de orice, de la cele sanitare pana la cele de circulatie.

Suntem un popor de amatori prin definitie, nu avem profesionisti adevarati nici intr-un domeniu pentru ca peste tot majoritatea functiilor de putere sunt ocupate de diletanti, de "lautari" in ale meseriei sau chiar de oameni care nu au nici o treaba cu postul pe care-l ocupa. Acestia in mod firesc elimina din fasha orice profesionist adevarat si pe oricine vrea sa faca treaba de calitate pe simplul motiv ca ii este pozitia (de impostura) amenintata.

Este prea multa impostura in aceasta tara si din pacate este alimentata in mod grav prin sistemul de invatamant care e la fel de grav distrus ca cel medical. In Romania se fabrica pe banda rulanta analfabeti cu diplome, chiar cu diplome de Master. Azi nu ne mai miram ca un om cu diploma de Master nu stie sa scrie corect gramatical sau sa formuleze corect si inteligibil o fraza, nu ne mai miram cand ii auzim pe politicieni ca nu stiu sa vorbeasca coerent, corect gramatical si nici sa-si formuleze ideile, in mare parte haotice si diletante, emanate din capul lor simplu. Ba chiar multi dintre ziaristii a caror meserie este indisolubil legata de limba romana au dificultati de exprimare corecta si coerenta sau fac greseli gramaticale la tot pasul.

Ceea ce se petrece in sistemul sanitar reflecta perfect starea generala a tarii de la vladica la opinica.... si din pacate o alta cauza este amestecul asta grotesc intre vladica si opinica, o tara cu multi oameni "cu bani "(nu bogati) analfabeti si inapoiati mintal, un sistem corupt care a permis borfasilor, tupeistilor si excrocilor de tot soiul sa se umple de bani, sa ajunga in politica si apoi la putere.

Ce pretentie sa mai avem daca Puterea politica este nu castigata intr-un joc onest si cu fair-play ci cumparata pe bani ?! Sa ne mai miram ca in spitalele Romaniei lucreaza criminali inconstienti in halate albe ?!

Astfel nu ne mai putem mira de ce o camera de urgenta pentru bebelusi la reanimare (practic, niste pacienti care pot muri in orice clipa din mii si mii de cauze) este lasata inchisa ermetic si nesupravegheata. Este doar o picatura de mizerie intr-o imensa groapa de gunoi burhotit.

Nu stiu ce e de facut, poate doar timpul ne mai poate vindeca, poate un rol esential il vor avea romanii emigrati dincolo in lumea normala care se vor intoarce sa faca afaceri in Romania si sa schimbe aceste stari de fapt in care tara asta baltacaie indiferent cine sa afla la putere.

Poate criza generalizata va evolua atat de mult si la asemenea metastaze incant organismul national se va revolta si se va scutura cu ultimele puteri. Evident doar ca o revolta sau o zvarcolire nu aduce nimic bun ci doar distrugere, dar macar face loc unui nou organism si mai distruge din cangrena, din tumori si din boala. E ca un incendiu de padure, devasteaza si distruge dar face loc noilor vlastare sa creasca la lumina. Poate se va ajunge la situatia extrema cu spatele la zid si poate asta e unica solutie, situatia in care nu mai exista decat o singura cale si nu mai multe.

Intr-un fel tara asta e bolnava de cand se stie de situatia "caldutza", "scaldata", de mediocritatea care nici nu rezolva dar nici nu intra in criza, un "lasa-ma sa te las" cu sentiment de lehamite (pentru ceea ce facem) in care toti ne taram ca niste invalizi loviti de soarta si speriati de ziua de maine, incapabili sa gandim cu spinarea dreapta si cu privirea la orizont. Avem mereu privirea indreptata in praful drumului, spre balega in care avem grija sa nu calcam pe cat posibil, mereu suntem preocupati de amanunte, ingrijorati de acea fatidica zi de maine, absorbiti de sentimentul supravieturii cu orice pret, de la pretul demnitatii umane pana la orice, chiar si vinderea pe bani a tot ce ar trebui sa fie fara pret si a tot ce ne reprezinta ca oameni si nu animale.

Suntem nascuti cu totii disperati din parinti disperati, saraci din saraci. Suntem obisnuiti ca in tara asta totul sa fie prea putin, prea inghesuit, neindestulator, improvizat, suntem tara cu cele mai mici portii de mancare in sistemul public de alimentatie, cu toate retelele subdimensionate, fara closete publice sau cu cateva infundate, niste innecati la mal in orice situatie publica si niste neispraviti in orice am face. Dar buni de gura, de trancaneala, de facut zgomot pentru nimicuri in timp ce lucrurile mari ne ocolesc vesnic! Cu totii buni moralisti, buni in teoria pe care o recitam cu ton fanatic de parca fiecare am fi cate un sfant arhanghel salvator in timp ce in micile situatii de viata majoritatea dam dovada de meschinarie si prostie cat cuprinde! Multi se inchina cu o mana si cu cealalta fura, multi se roaga cu gura si apoi tot pe gura scot blestematii. Maestrii la gasit scuze si explicatii, intr-un fel, ceva firesc la orice fiinta ...disperata.

In tara asta aerul contine disperare. Prima gura de aer pe care o trage un bebelus contine aceasta disperare care il va calauzi toata viata. Simbolic o vad precum reactia cozii de oameni in perioada ceausista cand ajungea la alimentara camionul cu marfa. Cu totii se transformau pe loc din oameni in fiare flamande; cei care pana atunci vorbeau prieteneste si erau armonizati pe aceleasi idei, la momentul ultim critic se calcau in picioare cu disperare. Asa cum azi se calca in picioare "credinciosii" la coada la pupat moastele sfinte de la nustiuce biserica.

Personal nici nu mai stiu daca in orice se construieste si se realizeaza in tara asta exista vreun caz in care totul a fost indeplinit si construit 100% ?! Nu am intalnit defapt nici un caz. In orice se face va ramane la urma un procent de neispravire mai mic sau mai mare, ceva care ori nu a fost montat, terminat, pus, ori nu a mers niciodata si nici nu va merge vreodata. Cu totii lasam sculele si treaba definitiv (de multe ori cu lehamitea aruncata pe spatele altora) in timp ce in spatele nostru inca mai zac "amanunte" neispravite si nimeni nu e deranjat de faptul asta al neispravirii si liniei strambe, nici mesterii de orice fel care au uitat sau nu au stiut niciodata ce inseamna satisfactia lucrului implinit, nici macar beneficiarii care nu stiu ce inseamna sa fie serviti ireprosabil, cu totii suntem obisnuiti sa primim si sa dam lucruri neispravite, sau chiar rebuturi, mai mult sau mai putin.

Atunci ce sa ne mai miram de un accident, intamplator avand ca victime cele mai nevinovate suflete pe lumea asta ?!

Cred ca este e un avertisment de sus, un simbol pentru a medita, atat cat suntem fiecare in stare, asupra conditiei noastre, asupra faptului ca dincolo de bani, salarii, conditii de munca si de orice chestiune materiala, trebuie sa avem o anume responsabilitate umana si profesionala pe care NU ar trebui sa ne-o impuna nici un sistem, nici o lege si nimic dinafara propriei constiinte. Mai trebuie sa invatam ca cine tolereaza iresponsabilitatea, hotia, indisciplina si nemernicia, se face partas si coautor la acestea. Trebuie sa invatam a ne pune mila crestineasca doar acolo unde trebuie, trebuie sa invatam ca indurarea si iertarea e una, iar prostia si iresponsabilitatea sau colaborarea cu Raul este cu totul alta. Trebuie sa invatam ca exista situatii unde nu se pot gasi scuze si sa invatam a plati pentru orice.
Ideea de pomana este bine incetatenita in mentalitatea noastra colectiva dar in acelasi timp este si foarte toxica. Genereaza nedreptate si strambaciune, mai degraba este un balast decat un lucru folositor. Poate si de aici se explica multe la actuala stare de fapt.

De aceea, cred ca unul din examenele importante in acest moment este modul in care vor fi pedepsiti cei responsabili de acest accident si mai ales cine si cati vor suporta pedeapsa ?

Numai o exemplara, drastica si crunta pedeapsa poate sa inceapa timid vindecarea. Acum este momentul in care pedepsele trebuie sa fie fara mila, de zece ori mai mari decat prevede orice lege si regulament, la limita nedreptului, dure si chiar discretionare, este momentul in care cineva trebuie sa putrezeasca in streang in piata publica.

Este momentul in care nici un factor de putere implicat sau neimplicat nu trebuie sa-si puna intrebarea gradului lui de implicare, momentul in care nici un om al puterii de, indiferent ce categorie nu trebuie sa spuna justificativ "- Eu nu sunt implicat cu nimic prin natura legii si functiei...etc".

Este un moment important pentru cei de la puterea de orice fel, centrala sau locala, guvern, ministere sau primarii. De felul cum vor actiona le atarna soarta viitoare in politica si in cercurile puterii. Nu mai e loc de justificari, doar de fapte.

Sa nu uitam, istoria ne invata ca nimeni nu este vesnic in functia politica !

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 22 Aug 2010, 10:42
by kaav
''
momolo wrote:La TV nu se este reflectata realitatea din tara asta.
''
Pe mine ce ma intereseaza sa primesc de la tv (daca nu as avea conexiunea la internet) sunt informatiile despre vreme, ''La limita imposibilului'' pe AXN si cam atat. Stiu ca o decizie de a refuza ceva aproape ''in bloc compact'' are si efecte secundare, dar ce nu are in viata, efecte secundare? :roll:
Si daca duci o viatza ''perfect echilibrata'' (ce draq inseamna asa ceva, inca nu am descoperit ca si consecventza in timp...) tot crapam ''prematur'' de la radicalii liberi ...
Singura sansa este un filon underground, rebel si asocial in spirit (nu antisocial) ca in filme (care se insira, tot din viata, fantezia fiind o sinteza, o realitate hiperbolizata a concretului in aspectele lui unde poate fi contorsionat, dat nu ''gatuit'' ca si sens). Ca si in filmul ''Der Baader Meinhof Komplex'', personajele, au renuntzat deliberat la confort, in numele unui crez. Instinctul de conservare, exista normal, dar nu poate fi deasupra unui act/gest ales constient de fiintele cu potentzial uman (animalele sunt altceva)
O sa se schimbe si la noi lucrurile in bine, dar in timp asa cum se schimba incet si relieful pamantului....

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 24 Aug 2010, 18:43
by DNA
1994
Toamna ( cred că era prin noiembrie )
Mergeam cu maşina dinspre Craiova către Caracal.
Vreme naşpa, cu lapoviţă, ora 4 dimineaţa.
Moţăiam pe locul mortului, urmărind cele două luminiţe roşii produse de maşina din faţa noastră.

La un moment dat, luminiţele au începeut să crească accelerat.
Şoferul maşinii în care eram a evitat cu greu să nu îi dea una în fund. Noroc că nu aveam decât vreo 80km pe oră.

În faţa noastră era o Dacia veche şi amărâtă, înfiptă până la jumătate sub o remorcă de tractor lăsată în mijlocul drumului naţional.

Am ieşit împreună cu nea Gogu, şoferul şi ne-am dus să vedem ce şi cum.
În Dacie erau 5 oameni.
Era o linişte absolută, în care doar vântul se auzea, când şi când.

Timp de câteva secunde ne-am uitat la oamenii din maşină.
Cei aflaţi pe locurile din faţă erau sub remorcă şi nu se prea vedeau. Cei din spate erau conştienţi, priveau fix, fără direcţie, buimaci. Am aflat ulterior că toţi dormeau şi se pare că şi şoferul era aproape adormit. Din cauza aceasta nu a observat la timp remorca nesemnalizată.

Nea Gogu era un pensionar de 74 de ani, bolnav şi fără prea multă forţă fizică.
După ce mi-am venit în fire, am început să trag de uşile din spate, pentru a încerca să-i scot pe oameni de acolo. După ce scoteam pe câte unul, acesta se punea jos, pe asfalt. Nu scoteau absolut nici un sunet. Fetele le erau desfigurate, pline de sange.

A durat cam un sfert de ora până i-am scos de acolo.
În timpul acesta NIMENI nu a oprit. Eram în mijlocul străzii, ocupam o bandă, aveam avariile pornite şi triunghiul reflectorizant pus la câţiva zeci de metri în spate.

Treceau maşini pe lângă noi, încetineau, ocupanţii se uitau la noi din mers, apoi treceau mai departe.

Am făcut semne disperate, am strigat la cei care treceau.
Nimic.
În disperare de cauză şi furios, am blocat drumul, punând maşina în diagonală, pe banda rămasă liberă.

După circa 20 de minute, în care toată lumea care avea o maşină mare ( dubiţă, microbuz, camion) refuza să îi ia pe acei oameni, a apărut lângă mine un străin care vorbea turca. Era un şofer de camion turc. Când a văzut ce se întâmplase, a tras camionul lângă noi şi i-am încărcat în benă.
Omul a rupt sigiliul vămii şi ţin minte că i-am pus pe răniţii vii pe nişte cutii de carton, printre nişte euro paleţi.
În anii aceeia nu existau telefoane mobile la discreţie, iar ambulanţele erau doar acele TV-uri sinistre ori Daciile combi.

Mulţi ani de atunci mi-a fost frică să conduc.
Mă tot gândeam că dacă fac vreun accident grav, o să zac pe câmp, fără ca cineva să se deranjeze, ori să-şi murdăreasca maşina de sânge.

De atunci oamenii au mai evoluat, dar multe nu s-au schimbat.
Mi-am adus aminte de acest episod în clipa când am văzut cum toţi oamenii aceeia, aflaţi pe acel coridor al maternităţii, se agitau aiurea, fără ca măcar un singur om să dea un picior acelei uşi, să intre şi să tragă de acolo incubatoarele.

Oare toţi să fie nişte zăpăciţi ?
Nu cred.
Mai curând, toată lumea a considerat că nu este datoria lor să intervină.
Frica de consecinţe i-a împiedicat să spargă acel geam care îi separa de copiii aflaţi în infern.

Aşa arată o societate de oameni slabi.
Incapabili să îşi asume decizii şi să suporte conescinţe.
Efectele comunismului abia acum se văd.
Ca un cancer ascuns, comunismul a distrus vâna acestui popor, lăsând în urmă doar o masă amorfă de oameni liberi, dar cărora le lipseşte ceva fundamental.

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 24 Aug 2010, 19:19
by bnt
Asta se intampla si la case mai mari, cu cat mai multi oameni sunt in preajma cu atat scade viteza reactiei pt ca responsabilitatea se "dizolva". Daca e un singur om o sa faca ceva pt ca instinctiv se simte responsabil de rezolvarea situatiei, daca-s mai multi fiecare se asteapta ca cineva sa reactioneze. Chestia e testata si verificata. Lipsa de organizare a celor de pe coridor e un bonus dambovitean.

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 25 Aug 2010, 07:07
by DNA
Foarte interesant ce spui.
Nu m-am gândit niciodată la fenomenul prin care responsabilitatea se diluează în funcţie de numărul participanţilor.

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 25 Aug 2010, 07:44
by bnt
Experimentul apatiei martorului: http://faculty.babson.edu/krollag/org_s ... stand.html" onclick="window.open(this.href);return false;
...de altfel chestia se intampla in mod "natural" (omul e o vietuitoare cam naspa): http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/engl ... 700446.stm" onclick="window.open(this.href);return false;
De asta se fac (sau, ma rog, trebuie sa se faca) exercitii si simulari de evenimente, probabil ca personalul spitalului a sarit peste ele...

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 25 Aug 2010, 08:15
by doru
Scaderea vitezei de reactie, poate fi explicata si explicabila, în functie de o multitudine de factori si conditii tinand de mediul exterior si natura umana pur si simplu, si este chiar normala. Ceea ce se întampla la noi, si cred ca toti am avut ocazia de a constata astfel de situatii, dupa parerea mea nu are nicio legatura cu ceea ce se mai întampla uneori si pe la case mai mari. Pentru ca la noi, din nefericire, in majoritatea cazurilor, nu exista reactie. Inclin deci sa-i dau în mare parte dreptate lui DNA, si sa cred ca multe lucruri negative, ce tin mai ales de mentalitati si comportament, sunt o consecinta a deformarii caracterului uman în “glorioasa” epoca a socialismului multilateral dezvoltat. Partea cu adevarat tragica mi se pare însa vazand si constatand zilnic ca un astfel de comportament, bazat pe lasitate, egoism, lipsa de raspundere si o mareNEPASARE, nu numai ca nu a marcat nicio îmbunatatire în acesti ultimi 20 de ani de capitalism salbatic, ci, din contra, s-a exacerbat.

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 25 Aug 2010, 12:04
by Obelix
Sa fim seriosi si sa nu dam nici in acuzatii politice mutuale, nici in melancolie, nici in studii sociologice... :roll:
Situatia e simpla... accidente se intampla peste tot in lume DAR:
- incendiul nu s-a produs intr-o ferma bovina din Adunata-Copaceni, ci intr-un spital universitar din capitala unei tari (oricare ar fi ea)
- e inadmisibil ca un spital oarecare sa nu aiba alarma-incendii, chiar si cea mai simpla, CU ATAT MAI MULT in zona "tehnica" (masini, aparate, oxigen, incubatoare...) Pretul nu e o scuza, caci este ieftin (pentru particulari se gasesc siteme incepand cu 20E/incapere...) Bani pentru incuietori cu cartela magnetica s-au gasit, TREBUIA sa se gaseasca si pentru alarma.
- e la fel de inadmisibil sa nu existe un plan de evacuare prealabil, cu persoanele responsabile de fiecare actiune, responsabilitati "intretesute" pentru a compensa lipsa unei "verigi". Asta la orice institutie lucrand cu publicul, de la WC-ul din fata garii pana la presedentie. Idem, pentru exercitiile de alarma, de 2-3 ori pe an... Personalul avea timp sa cerseasca bani la fiecare vizita a parintilor, ar fi trebuit sa aiba si pentru asta.
In lipsa titularilor, personalul din sectiile vecine ar fi trebuit sa intervina, nu din "mila" ci pentru ca sunt platiti pentru asta.
- masuri in urgenta... trimiterea in somaj a directorului, sefului de sectie, administratorului spitalului, in fisa postului apare implicit si raspunderea pentru actele subordonatilor... ca la armata... Asistenta care si-a abandonat postul, judecata pentru omor prin imprudenta.
- personalul sectiilor imediat vecine, sanctionat si el pentru indolenta, fara nici o "mila" prost inteleasa.
- pe plan civil, compensarea financiara a fiecarei familii cu sume cu ordinul de marime a catorva sute de mii de E. Pensie pe viata supravietuitorilor cu sechele.

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 25 Aug 2010, 12:21
by doru
Obelix wrote:Sa fim seriosi si sa nu dam nici in acuzatii politice mutuale, nici in melancolie, nici in studii sociologice...
Nu dam, dar totul are legatura...Situatia adusa in discutie aici e doar un exemplu, dar nu poate fi desprinsa din contextul general, pe care l-as caracteriza prin nepasare si lipsa oricarui respect pentru om.

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 25 Aug 2010, 12:44
by bnt
Nu mi-e clar de ce, da' la noi disciplina are o conotatie de inferioritate (adica cum? stie ala mai bine decat mine care-s cel mai destept/priceput/ingenios/creativ om de pe lume??)...Rezultatele se vad la tot pasul.

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 25 Aug 2010, 20:32
by DNA
Eu nu pot înţelege cum de nu au sărit siguranţele.
Am văzut că era un tablou cu siguranţe automate, pus chiar în aceea încăpere.

Să presupunem că a fost înădit cablul de alimentare al aparatului de climatizare cu un conductor mai mic ( 2 x 0,75mm ). S-a încălzit, izolaţia s-a topit şi a făcut scurt circuit. Ok, dar de ce nu a dat afară siguranţă ? Chiar dacă era de 32A, tot trebuia să sară. Cablul nu arde singur decât dacă este întreţinut de temperatură.

În altă ordine de idei, cum de a luat foc atât de uşor şi ce anume ?
Când mă duc la grătare, mă chinui destul de mult să aprind focul şi vorba aceea, cu chestii combustibile.

Ceva este în neregulă acolo.

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 25 Aug 2010, 21:08
by bnt
Cam ciudat intr-adevar, probabil ca n-a fost scurt pt. ca se gasea vreo siguranta in amonte care sa sara (ca doar nu era legat direct la postul trafo) chiar daca in tablou erau cuie, nu sigurante...S-o fi intrerupt aproape de tot unul din conductori la innaditura si s-a supraincalzit puternic acolo...desi...in mod normal materialele astea nu ard cu flacara (cum sunt un pic piroman am incercat de-a lungul timpului sa aprind diverse chestii de plastic - prize, intrerupatoare, cabluri, etc. - si spre dezamagirea mea n-am reusit decat sa le topesc, deformez, carbonizez, etc., nici una n-a ars cu flacara sau n-a produs picaturi fierbinti care sa aprinda altceva combustibil, ce-i drept insa n-am incercat cu materiale de proasta caitate, cine stie?). Da' in fond de-aia au pompierii specialisti, nu? Aia tre' sa se priceapa sa identifice corect sursa unui incendiu.

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 26 Aug 2010, 07:43
by DNA
Ţara lui "las' că merge şi aşa ..." :x

De asta vreu eu să plec din ţară. M-am săturat de indolenţă şi nepăsare.
Nu ştiu dacă v-am povestit o aventură cu sistemul medical românesc.

Al mic se juca cu copiii din vecini. Acolo era un căţel de curte. Poarta era deschisă.
La un moment dat, pe poartă năvăleşte un pitbull care se face grămadă pe căţelul cu care se jucau copiii. Căţelul nu era nici el chiar fiul ploii şi a dat lupta cu javra.

În câteva secunde ( cât a durat până să intervină adulţii ) cocoloşul format din cei doi câini s-a rostogolit printre picioarele copiilor şi din nefericrie, pe al meu l-a compostat cu două găuri în pulpă .

Ok, urletele de rigoare, urletele nevestimii ( moare copilu' ) ştiţi şi voi.

Mă duc la spital ( 500m distanţă ).
O cucoană sictirită de viaţă îmi dă să completez un formular. Al mic era cu sângele pe picior, nimeni de acolo nu îl lua în consideraţie. Toate tutele de acolo erau interesate să le scriu despre câine. Am zis ok, dar mai întâi ce ar fi să vă ocupaţi de stoparea hemoragiei ? Hârtiile pot să aştepte.
Domnilor, ele nimic şi nimic, că trebuie să semnez că voi aduce copilul la antirabic.

Mă uitam la ele şi nu ştiam cum să reacţionez.
Am realizat că puţin le păsa, mai ales că al mic era în pasa "soldaţii nu plâng niciodată când sunt răniţi" şi stătea cuminte pe patul din cabinet. Pe ele le mutea grija papirului, de parcă de acelea hârtii depindea sorta lor.

Văzând cât de idioate sunt individele, l-am luat de mână pe copil şi m-am dus la urgenţe, unde de fapt ar fi trebuit să mă duc de prima dată. Acolo a fost altă chestie. În 5 secunde de la intrarea pe uşă a fost preluat de un medic tânăr şi i-a făcut ce trebuia. Pe mine m-a pus să aştept în sala de aşteptare. Abia după ce s-a terminat cu pansatul, injecţiile şi chestii ce trebuiesc făcute în astfel de situaţii, am dat un fel de declaraţie, m-a legitimat & stuff.

În opinia mea, problema ţien de oameni, în primul şi în primul rând.
Evident că sistemul este de porc, subfinanţat, sifonat şi penetrat mai rău ca o traseistă cu 25 de ani vechime în meserie, dar pentru mine a devenit "cristal clear" că principala problemă este calitatea umană a celor din sistem.

Dacă sistemul este prost, oamenii sunt cei care îl ţin aşa. De ce nu se face informatizarea ? Nu sunt bani sau tutele care colcăie şi se calcă pe picioare nu ar mai avea de lucru ? Cine sabotează în mod voit şi intenţionat orice formă de a reforma sistemul ? Nu ei, cei care îl administrează ? Se tot dă vina pe politicieni şi sunt acuzaţi de toate relele, dar oare care politician ( PSD, PNL, PD-L, UDMR) s-ar opune unor înbunătăţiri evidente ?

Fenomenul se poate observa năucitor de bine în cazul privatizării băncilor. În 2004 aveam contul la BCR. La un moment dat am solicitat un credit.
Ce faceţi cu el ?
Păi să cumpăr marfă.
Nu se poate, nu vă dăm.
De ce ? Am garanţii care acoperă creditul de 5 ori, sunt pe profit, nu am avut nicio problemă cu băncile, afacerea merge şi se vede chestia asta şi din acte, care e ste problema ?
Păi ştiţi, noi suntem instituţie de stat, nu dăm credite aşa cum vrem noi. instituţia noastră finanţează industria, bla, bla, bla.
Prieteni, sunteţi proşti ?

Am plecat la BRD, aflând că devenise bancă privată.
Acolo altă viaţă. Luaţi loc, câţi bani doriţi să vă dăm ? Doar atât ? Vă încadraţi la mai mult ? Pe bune ? Bien sur ! Dar văd că aţi venit cu taxiul. Yeap ! De ce nu vă luaţi şi maşină ? Păi ăăăăă ... eu mi-aş lua, dar nu am bani. 20000 Euro credeţi că vă ajung ?

Problema României în ceea ce priveşte medicina este aceea că s-a păstrat un monopol de stat în ceea ce priveşte sănătatea. Statul rulez. Acesta face şi desface. Pe unde te duci, eşti bântuit de fantoma statului. Mă duc la medicul de familie ( o Doamnă ) şi săraca are emoţii când îmi recomandă vreun medicament. Zice că nu are plafon, iar eu mă uit la tavan şi spun că eu îl văd.
Este disperată pentru că toată lumea vrea MOCA totul şi dânsa nu ştie cum să îşi drămuiască plafonul. Am rugat-o să scrie acolo că în cazul meu eu prefer să cumpăr medicamentele şi că nu sunt interesat de gratuităţi şi că nu mă voi scula de la 4 dimineaţa pentru a mă pune la coada din lunea în care se vând mocăciunile la farmacie, nici dacă mor, fiind adeptul eutanasiei voluntare.

Nu ai alternative reale. Nu sunt spitale, ci doar cabinete. Statul nu numai că nu ajută, dar pune şi piedici celor care vor să facă ceva. Cunosc un medic care a început construcţia unui mic spital cu 30 locuri, sală de operaţie, sală pentru urgenţe, investigaţii, tomograf, diverse. A făcut rost de bani, dar a renunţat după ce au venit milogii. Când au văzut ce vroia să facă, i-a pucat pandalia subit. Cică trebuie să se ducă pe nu ştiu unde ca să certifice anumite aparate, iar asta îl costa mai mult decât aparatele, să facă nu ştiu ce modificări, etc.
Una peste alta, îl costa încă pe atât cât vroia să bage.

Omul şi-a băgat picioarele şi a transformat clădirea în sediu de birouri. În sala de primire urgenţe este o bancă. Printe altele, făcea şi maternitate. În Severin avem o mare problemă, referitor la naşteri. Maternitatea este o clădire veche de peste 100 de ani. Cade tencuial şi scârţâie din încheieturi, de zic că acum cade coşmelia. Sanepidul nu i-a dat nici autorizaţie de funcţionare. Popoare de gândaci poată bătălii pentru spaţiul vital. Mâncarea este adusă în gamele, ca la armată, pute a hoit de cum intri, e cald şi plină de microbi. A fost şi la TV ca exemplu de cum nu trebuie să fie o maternitate.
Dacă pe o femeie o apucă naşterea, cel mai apropiat loc este Craiova, la 115km.
Severinencele se duc ba la Timişoară, ba la Bucureşti ca să nască, stând şi câte două săptămâni pe acolo.

În aceste condiţii, statul se opune furibund oricărei iniţiative de medicină privată serioasă ( spitale & stuff ). Vor să ţină totul sub control, pentru că spaima lor supremă constă în teama de asigurările private de sănătate. Dacă eu aveam o soluţie alternativă, evident că nu o lăsam pe nevastămea să facă cezariană în bomba numită maternitate. Aş fi preferat să plătesc cash, ori să-mi fac o asigurare privată care să-mi acopere cheltuielile aferente.
Oricum, tot acelaşi cost ar fi fost.

Se spune "nu sunt oameni suficienţi pentru câţi blonavi avem".
Păi prieteni, dacă ţineţi cu dinţii de sistem, ce vină am eu şi restul lumii ?
Ia lăsaţi spitalele private să zburde şi veţi vedea cum se răresc pacienţii din spitalele de stat ! De ce trebuie ca statul să facă totul ? Să facă doar atât cât poate şi de câţi bani are. Dacă nu sunt capabili, ori nu au resurse, de ce nu lasă lumea să se descurce pe propriile picioare ?

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 27 Aug 2010, 12:44
by Obelix
DNA wrote:Severinencele se duc ba la Timisoara, ba la Bucuresti ca sa nasca
Iar timisorencele la Szeghed, in Ungaria :-)

Re: bebelusi arsi in stil mioritic

Posted: 27 Aug 2010, 15:41
by DNA
O noua ipoteza mi-a oferit meseriasul care imi construieste o bucatarie.

El sustine ca este foarte sigur ca tipii de la maternitate au transformat o priza normala in doza de ramificatie si ca nimeni nu a stat sa masoare amperajul de incarcare nominala. Apoi au tit adaugat consumatori, pana a inceput sa le dea afara siguranta automata. Dupa ce s-au plictisit sa le dea afara, au mutat intrarea in aceasta doza pe intrarea din tablou. Astfel, chiar daca a facut scurt, lungimea circuitului de alimentare a tabloului a compensat si totul a luat foc.
Cine stie din ce patroane de 128A or fi luat ei curent ...
Omul spune ca este o practica frecventa si eu il cred, pentru ca are experienta in domeniu.

Apropo de instalatii electrice.
Fac instalatia electrica pentru bucatarie. Am mers numai pe litat luat din Germania.
Am pus 1,5 pe iluminat, 2,5 pe prizele normale, 4 pe prizele de forta si 6mm pe alimentarea plitei. Impamantarea imi intra pe platbanda pana langa tablou si ESTE impamantare ( 20m ingropat la 1m si trei tevi sudate de 2ml batute in pamant , totul pe pat de carbune si cu prelingere de apa canalizata deasupra impamantarii, ca sa-mi tina pamantul umed forever). As spune chiar ca este o impamantare audiofila :roll:
Electricianul s-a crucit si mi-a spus ca am facut instalatie electrica ca la combinatul de apa grea, pe vremea cand supervizau japonezii.
Cica numai acolo a vazut asa ceva ( totul tilat si notat la ambele capete ale sarmelor, cositorite, varnis termocontractibil 4:1 cu adeziv, circuitele trase prin teava PE de 20mm ). Nu mai spun cat a costat totul :x .

Ideea este ca tipul mi-a spus ca toata lumea baga insalatii aiurea, subdimensionate, ca sa faca economii. Aproape nimeni nu foloseste conductor mai mare de 2,5mm, nici cand au consumuri de peste 10 KVA. Cica la instalatiile din institutiile publice mugi si fugi daca vezi ce peticeli si ce combinatii se fac acolo. Trag cablu de 1,5 prin perete, iar la capat inadesc unul de 4mm, ca sa corespunda cu planul. Chestii din astea.

Tara lui "las ca merge si asa".