Incalzirea globala

Doar o vorba sa-ti mai spun
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Incalzirea globala

Post by momolo »

Am vazut aseara, absolut intamplator, un reportaj poate mai vechi (acum vreo 2 ani probabil) despre incalzirea globala. Tema moderna si mondena, da bine sa discuti despre.

M-am uitat cu ochi critic nefiind prima oara cand l-am vazut. Acum imi dau seama ca e ceva putred sau poate ca toate astea nu sunt decat "blablaieli" de adormit copiii mici.

Nu ma intelegeti gresit, incalzirea globala exista si o vedem afara, dincolo de fereastra, deja sunt semne incontestabile aratate si in acele emisiuni (topirea ghetarilor cu o viteza de trei ori mai mare dupa nici zece ani de observatii continue, disparitia unor ghetari cu totul, iarna care vine cu minim o luna intarziere la polul nord, etc,etc). Eu ma refer la altceva, faptul ca asazisele "solutii" ce par la prima vedere bune si normale seamana cu alifia prescrisa pentru piciorul de lemn.

Asa ca hai sa vedem unele dintre "solutiile" care se gandesc sau care au si inceput sa se aplice:

De curand se pare ca cei UE ne-au interzis becurile cu filament de 100W si in scurt timp vor fi interzise toate becurile cu filament - ....da, becul cu filament iroseste cea mai mare cantitate de energie in infrarosii care cica sunt invizibile, adica mai popular spus, face caldura si toaca energie ineficient. OK, pana aici pare veridic insa exceptand faptul ca lumina data de becurile clasice cu filament este cea mai "prietenoasa" lumina pentru ochiul omenesc eu as intreba cata energie se consuma si cata poluare (chimica) se produce la fabricarea becurilor economice electronice ?! Caci la un bec cu filament se stie, nu se consuma decat o cantitate infima de energie.

Cica un bec economic (din ala cu neon si circuite electronice) da de 3 ori mai multa lumina la aceeasi energie consumata (desi e foarte discutabila masurarea acelei lumini). Insa nu se intreaba nimeni cata energie se consuma pentru fabricarea lui ?! Oare acele piese electronice nu necesita energie pentru a fi produse ?! Si oare procesul de fabricare al acestor becuri electronice nu este mai poluant decat al becurilor clasice cu filament ?! Oare s-a facut un calcul cata industrie "consuma" un bec electronic in comparatie cu un bec clasic iar asta raportat la durata fiecaruia de utilizare ?!...

Alte "solutii" - sa stingem aparatele care stau in priza pe stand-by, sa se produca electrocasnice mai eficiente energetic, sa nu consumam curent electric - dar ma intreb eu, daca noi stingem becurile si aparatele din priza, centrala aia electrica isi diminueaza consumul si poluarea ?! Evident ca NU. Centralele produc curent la o anume capacitate legata de un consum mediu si o distributie. Dar hai sa ne gandim ca o gospodarie medie ar consuma mai putin si astfel, per total s-ar necesita mai putina energie instalata, dar oare lucrul asta se poate face aplicand.... convingerea de buna voie a omului mediu sa scoata TV-ul si veioza din priza ?!

Pai daca sa zicem, ne-ar lovi pe majoritatea procesele de constiinta si am scoate aparatele din priza, ar scadea consumul, poate dupa o vreme s-ar mai opri din termocentrale....dar daca intr-o zi, de exemplu de revelion, ne-ar veni si noua cheful sa consumam curent, sa fie lumina "a giorno" in casa, sa vedem filme la tv, sa bagam caloriferu' in priza ca se ne uscam chilotii, etc, etc ?! Atunci fara dubiu, ar intra sistemul subdimensionat, in colaps.

Ma tot intreb, cum naiba sa diminuezi consumul cu povesti de genul "scoateti aparatele din stand-by" ?! Asta in timp ce industria trebuie sa fabrice si sa vanda cat mai multe aparate de care depinde jobul si viata a miliarde de oameni ?! Asta intr-o societate globala unde daca nu ai un job esti un gunoi lasat pe drumuri. Oare cat ii mai pasa aluia care moare de foame somer de incalzirea globala !?

Adica pe deoparte, industria trebuie sa creasca pentru ca omul de rand sa traiasca mai bine si pe de alta parte trebuie sa nu mai folosim aparate si sa nu le mai producem !? Un nonsens.

In opinia mea, asta cu scosul aparatelor din priza si cu clasa economica de proiectare si functionare este fix frectia la piciorul de lemn. Numai daca ne gandim la cele peste 2 miliarde de chinezi si indieni care viseaza sa aiba si ei un televizor, o masina de spalat, un frigider, si ne dam seama ca povestea cu becurile cu filament, scosul aparatelor in stand-by din priza si morile de vant sunt "masuri" absolut penibile.

Iar clasa aia de functionare ecologica tot o tampenie este. Oare a facut cineva calculul cata energie se produce producand aparate electrocasnice cu fiabilitate "cat sa tina in garantie" si cata s-ar consuma producand aparate care au fiabilitate pe viata ?! Pentru ca fara dubiu, o masina de spalat deja a consumat o cantitate anume de energie, deja a poluat mediul inainte de a da o prima spalare nou nouta.

Ma uitam cum la americani se masura un TV care sta tot anul in priza, adica in mare parte pe stand-by si care va consuma la sfarsitul anului vreo 65KW (daca am inteles bine). Pai ok, nu le mai tinem in stand-by, le oprim de la "power" si nu mai consumam aia 65 KW pe care nici nu-i mai platim, insa lucrul asta va face termocentrala sa toace mai putin carbune si petrol ?! Evident ca nu, sistemul national de electricitate trebuie sustinut iar marile companii trebuie sa-si incaseze profitul. Fara dubiu, daca ne-ar lovi pe toti elanul ecologic si am consuma mai putin curent electric, companiile de electricitate ne-ar ieftinii curentul si ne-ar da tot soiul de bonusuri ca sa nu le scada profitul, sau poate ar exporta energie la altii, asa ca la ce folosesc aceste povesti cu scosul aparatelor din prize ?!

....Si daca ne gandim la cele peste 2 miliarde de viitori consumatori asiatici (pe care acum ii bazaie musca la gura pe marginea santului si se "impuiaza" de zor ca e singura lor bucurie intr-o viata de caine vagabond), la ce ar mai ajuta toate aceste masuri de doi lei din lumea "civilizata"?! Ce folos ca suedezul Jansen scoate plasma din priza cand pleaca la serviciu in timp ce in China sunt peste 100 de orase cu cate peste 1 milion de locuitori care vor sa aiba si ei plasme si lcd-uri (chinezesti :D )! Cum ii poti opri pe astia ?! Poti sa le spui - "- Voi stati in santurile voastre pline cu rahat sa va bazaie musca la gura dupa o mana de orez in timp ce noi ne schimbam plasma la fiecare 2 ani pentru ca a aparut noul HDMI 3 si pe care promitem s-o scoatem din priza cand plecam la munca "?!.....

Parerea mea, daca incalzirea globala e datorata emisiilor de carbon in atmosfera (si se pare ca e) am pus-o de-o catastrofa globala! Nimeni si nimic nu va opri actuala civilizatie de la cresterea continua a emisiilor de carbon in atmosfera. Toate acele masuri spuse in reportaje sunt stupide, frectia la piciorul de lemn. Buba e mare si se afla in principal in impartirea profund injusta a bunastarii si dreptului la viata pe suprafata globului peste care se suprapun si politicile imperialiste intre diverse state cu mentalitate de "dinozauri".
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Incalzirea globala

Post by bnt »

Intr-adevar chestia cu scosul din priza mi se pare o dobitocie, singura influenta pe care ar putea eventual s-o aiba ar fi scurtarea duratei de viata a aparatelor (exista un bec care functioneaza non-stop de peste un secol http://www.snopes.com/science/lightbulb.asp" onclick="window.open(this.href);return false; , asta insa si pt ca nu l-au stins decat cand a cazut reteaua :) ), pe de alta parte becurile "clasice" sunt o chestie de gust si obisnuinta, lumina lor nu-i cu nimic mai "prietenoasa", cel putin ca spectru n-are nicio legatura cu lumina solara si deformeaza binisor culorile (doar ca ochiul se acomodeaza si compenseaza), nu-i mai breaza decat a unui bec "economic" bun (nu vreo porcarie de bec super-ieftin) care in plus se si dimmeaza ca cele clasice. Mai apare un avantaj, ce-i drept marginal, la dimensionarea instalatiei (curent mai mic, deci conductoare cu sectiune mai mica), oricum insa in ansamblu becurile "economice" mi se par o idee buna, chiar daca nu-i sunt de mai mult ajutor combaterii incalzirii globale decat mortului compresa... :)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Incalzirea globala

Post by momolo »

Cred ca au trecut cel putin 8 ani de cand am inceput sa folosesc partial becurile economice. Am avut de toate felurile, de le cele de firma (Philips, Osram, etc) originale cumparate chiar "de dincolo" pana la chinezariile cumparate din piata sau talcioc. Pot spune ca nici unul nu tine atatea ore cat se specifica in reclame sau pe ambalaje. Mai pot spune ca becurile cu filament clasice fabricate pana acum vreo 10 ani tin mai mult decat aceste becuri electronice-economice de calitate buna si de firma. In medie, un bec cu filament produs pana acum aprox. 10 ani tinea 5 ani. Acum unele nu tin nici 5 luni, altele se ard cum le pui. Dar sunt extrem de ieftine (sub un leu).

Cel mai longeviv bec electronic l-am avut cumparat din Franta marca Osram care a "trait" aprins non-stop mai putin de doi ani pe un hol fara luminatie naturala. Bec de 22W.

In medie din ce am avut si observat, cele "de firma" cumparate din comertul "socialist de partid si de stat rromanesc" (plin de facaturi si gunoaie estice) tin maxim un an, cele cumparate de la capitalisti tin cam doi ani, cele chineze no-name tin 1...6 luni desi unele mi-au rezistat non-stop chiar si un an (desi platisem pe ele 5 lei in piata). Dar in general si mai ales in ultimii ani, cele no-name chineze tin extrem de putin, cam o luna non-stop.

Le utilizez pe holuri unde stau aprinse non-stop sau la veioze.

Am incercat de cateva ori sa ma luminez la plafoniere cu becuri economice de puteri mai mari, marci bune, gen Philips, Osram. Rezultatul, nu m-am putut obisnui cu lumina aia ciudata desi am cumparat din specia cu lumina calda si para-calda, apoi rece si de toate felurile. Cel mai tare ma tampesc la ochi cand citesc dar in general ma deranjeaza lumina acestor becuri.

Gasesc la ele un singur avantaj - iluminare continua spatii de trecere care nu au lumina naturala pe motivul consumul redus precum si veioze care lumineaza in timpul vizionarii la TV tot pe motiv de consum redus si caldura redusa (vara) dar nu mi-as dori sa-mi pun in tavan asemenea tampenii obositoare la ochi (am incercat chiar si cele de puteri mari, degeaba, ma tampesc la vedere).

La plafoniere utilizez becuri clasice cu filament si variatoare de tensiune cu triac (astea nu bazaie).

Si in general opresc complet aparatele din stand-by chiar si pentru juma' de zi. Motivul, ma gandesc ca le lungesc viata plus ca fac si astea ceva caldura desi se pare ca cel mai tare afecteaza socul pornirii.

Nu sunt lamurit cum e mai bine, sursa in stand-by sau oprita complet ?! (de exemplu la plasma).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
DorinD
Posts: 264
Joined: 20 Nov 2008, 16:18
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Incalzirea globala

Post by DorinD »

Stand-by, ca ofera cea mai usoara tranzitie. De regula aparatele suporta cel mai greu regimurile tranzitorii de pornire/oprire iar defectele se declanseaza in aceste momente. nu faci nici o afacere daca le opresti zilnic cu totul in loc sa le lasi in standby. Merita sa le opresti de tot doar daca nu le mai folosesti sau nu le mai supraveghezi multa vreme.
"It is never too late to have a happy childhood"

szacaz
Posts: 70
Joined: 08 Oct 2008, 13:26

Re: Incalzirea globala

Post by szacaz »

Eu ma refer la altceva, faptul ca asazisele "solutii" ce par la prima vedere bune si normale seamana cu alifia prescrisa pentru piciorul de lemn.
nu
orice am face, este mai mult decat nimic; in plus, oricare ar fi cale pe care am incerca sa reducem poluarea, trebuie sa fim constienti ca lipsa de performanta este inerenta oricarui inceput; perfectionarea este adusa de practica, de raspandire si de imbunatatirile implicite care apar de la o generatia la alta de produse
De curand se pare ca cei UE ne-au interzis becurile cu filament de 100W si in scurt timp vor fi interzise toate becurile cu filament
asta cu interzicerea este o chestie cam agasanta; nu ne plac interzicerile si restrictiile, ne place libertatea de a alege

pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca nu ne impiedica nimeni sa ne facem stocuri, ca doar nu se interzice utilizarea, se interzice comercializarea

(dar se poate sa fie si interzicerea asta o metoda, pana la urma; e radicala, dar este si eficienta. n-avem de unde sa stim, trebuie sa treaca ceva vreme)
eu as intreba cata energie se consuma si cata poluare (chimica) se produce la fabricarea becurilor economice electronice ?! Caci la un bec cu filament se stie, nu se consuma decat o cantitate infima de energie.
eu cred ca nici la astea nu se consuma mare lucru - ia in calcul ca, atata vreme cat se pot vinde la preturi mici (pret care inseamna, in primul rand, o gramada de taxe), nici cheltuielile de productie nu pot fi prea mari; daca ar fi chiar asa de mare cheltuiala, ar fi scump si produsul

(si, oricum, daca nu avem data concrete, sa le putem alatura, nu are rost sa ne dam, aiurea, cu presupusul)
Oare s-a facut un calcul cata industrie "consuma" un bec electronic in comparatie cu un bec clasic iar asta raportat la durata fiecaruia de utilizare ?!...
despre asta ziceam si eu mai sus, de luat in calcul toti factorii; altfel nu poti face o comparatie intemeiata (eu estimez - deci simpla presupunere, da? - ca balanta se inclina in favoarea celor economice)
dar ma intreb eu, daca noi stingem becurile si aparatele din priza, centrala aia electrica isi diminueaza consumul si poluarea ?! Evident ca NU. Centralele produc curent la o anume capacitate legata de un consum mediu si o distributie.
nu ai dreptate; centrala produce exact atata cat se poate consuma (de fapt nu e vorba de o centrala, e vorba de un sistem energetic - in cazul nostru i se spune SEN - care se mai si interconecteaza cu sistemele energetice ale altor tari); nu cred ca are rost sa detaliez, dar te rog sa ma crezi ca asa este

e adevarat ca un singur bec la nivel de tara (sau oras sau strada sau chiar bloc) nu inseamna nimic, dar daca in loc de un bec spui o mie sau un milion de becuri, se cam aduna

in plus, daca reusim sa ne educam (si pe noi insine, si pe cei din jurul nostru) in aceasta maniera, ne vom obisnui (ca oameni, ca familii si ca popor, daca nu chiar ca omenire) sa nu mai risipim

eu pe asta pun accent, pe risipa: daca nu e nevoie ca becul sa arda in camera in care nu e nimeni, la ce naiba sa stea aprins? este o resursa (o suma de resurse: materialele din care s-a facut becul, ca e consumabil, plus materialele din care s-au construit elementele generatoarelor - ca se uzeaza si astea, plus combustibilul ars pentru producerea enargiei consumate, plus banii pe care ii dau pe kilowattii consumati aiurea, care bani inseamna munca si timp si viata irosita. nu socoti doar jumatatae de ora zilnica de consum inutil al unui bec, si n-o socoti doar intr-o zi, si nu socoti doar becul: fa un calcul macar anual, daca nu pe 25-30 de ani, si inmulteste cu suma romanilor si europenilor si pamantenilor civilizabili si o sa vezi ca se aduna niste cifre inspaimantatoare! nu e gluma deloc) aruncata
daca sa zicem, ne-ar lovi pe majoritatea procesele de constiinta si am scoate aparatele din priza, ar scadea consumul, poate dupa o vreme s-ar mai opri din termocentrale....dar daca intr-o zi, de exemplu de revelion, ne-ar veni si noua cheful sa consumam curent, sa fie lumina "a giorno" in casa, sa vedem filme la tv, sa bagam caloriferu' in priza ca se ne uscam chilotii, etc, etc ?! Atunci fara dubiu, ar intra sistemul subdimensionat, in colaps.
iti faci probleme degeaba: mai intai si mai intai, toata socoteala se monitorizeaza permanent si orice modificare semnificativa este compensata imediat (si cu aparatura specializata, care lucreaza automat, si si prin reactia "factorului uman")

si nu ne-ar apuca chiar pe toti damblaua asta; are si educarea (eforturi constiincioase de vointa) consecintele ei
Ma tot intreb, cum naiba sa diminuezi consumul cu povesti de genul "scoateti aparatele din stand-by" ?! Asta in timp ce industria trebuie sa fabrice si sa vanda cat mai multe aparate de care depinde jobul si viata a miliarde de oameni ?!
deja ai alunecat intr-o alta probleme; n-o dezvolt acuma, doar dau o pilda: pai hai sa "ajutam" economia nationala si mondiala: aprindem toate becurile, ardem gazul nosnstop (centrale si ce-o mai fi), bagam in priza si aerul conditionat ca sa racorim ce a incalzit gazul, cumparam produse de care nu avem nevoie si le aruncam imediat etc

nu suna absurd? eu cred ca risipa nu e buna sub nicio forma
Adica pe deoparte, industria trebuie sa creasca pentru ca omul de rand sa traiasca mai bine si pe de alta parte trebuie sa nu mai folosim aparate si sa nu le mai producem !? Un nonsens.
nu e nonsens deloc, e un oarecare haos, dupa cum releva si citatul urmator:
In opinia mea, asta cu scosul aparatelor din priza si cu clasa economica de proiectare si functionare este fix frectia la piciorul de lemn. Numai daca ne gandim la cele peste 2 miliarde de chinezi si indieni care viseaza sa aiba si ei un televizor, o masina de spalat, un frigider, si ne dam seama ca povestea cu becurile cu filament, scosul aparatelor in stand-by din priza si morile de vant sunt "masuri" absolut penibile.
nu e nimic penibil
din ce risipeste lumea civilizata, am putea economisi (nu economisim nici pe naiba; doar mai inchidem putin robinetul risipei) o mica parte (deci nu din ce consumam cinstit, ca avem nevoie), care mica parte ar putea sa acopere o mare parte din nevoile lumii sarace
Iar clasa aia de functionare ecologica tot o tampenie este.
nu-s in masura sa-ti dau un raspuns ferm, pentru ca, desi mi-am propus, n-am mai reusit sa analizez serios problema; impresia mea este ca e praf in ochi (adica: zice ca are consumul instantaneu mic, insa - pentru un rezultat sandard - trebuie sa functioneze mai multe ore; cum ai pune in loc de un calorifer de 1000w doua de 500, sau unul de 500 dar il lasi in priza de doua ori mai mult)
Oare a facut cineva calculul cata energie se produce producand aparate electrocasnice cu fiabilitate "cat sa tina in garantie" si cata s-ar consuma producand aparate care au fiabilitate pe viata ?! Pentru ca fara dubiu, o masina de spalat deja a consumat o cantitate anume de energie, deja a poluat mediul inainte de a da o prima spalare nou nouta.
eu as spune sa nu te mai legi de energia (totalitatea resurselor) consumate pentru producerea unui aparat oarecare, si stii de ce? oricare ar fi aparatul produs (adica: ori ecologic, ori neecologic), tot trebuie sa se consume ceva resurse; daca pe durata vietii lui, acel aparat economiseste mai mult decat presupusul surplus de energie pe care il reclama producerea sa, este, fara indoiala, ok
Pai ok, nu le mai tinem in stand-by, le oprim de la "power" si nu mai consumam aia 65 KW pe care nici nu-i mai platim, insa lucrul asta va face termocentrala sa toace mai putin carbune si petrol ?! Evident ca nu,
ba evident ca da
ia in calcul ca acea centrala (de fapt, mai multe centrale) produce o energie pe care nu o poate stoca; daca nici n-o stocheaza, nici n-o distribuie spre a fi consumata (deci contorizata si platita), energia aia
aproape ca nu exista (e ca la masina, cand mergi din inertie, fara sa scoti din viteza, dar si fara sa calci acceleratia sau frana); in plus, alimentarea unui cazan care baga abur la turbina mai mult decat este necesar conduce la niste fenomene mai mult decat suparatoare (cresterea frecventei si a tensiunii sunt cele mai evidente) in sistemul energetic

(poti sa ma crezi pe cuvant, stiu ce zic)
sistemul national de electricitate trebuie sustinut iar marile companii trebuie sa-si incaseze profitul.
daca nu s-a consumat, sa invarta un contor pe undeva, nu aduce nici profit, aduce doar paguba

asa ca nu
Fara dubiu, daca ne-ar lovi pe toti elanul ecologic si am consuma mai putin curent electric, companiile de electricitate ne-ar ieftinii curentul
de fapt, pretul pe care il platim pentru energia electrica este mult mai mare decat ar fi normal; ar fi bine sa ne loveasca alanul ecologic pe toti (daca nu pentru stoparea risipei prostesti, macar pentru a le strica afacerea companiilor de electricitate. ca o cam merita)
Si daca ne gandim la cele peste 2 miliarde de viitori consumatori asiatici (pe care acum ii bazaie musca la gura pe marginea santului si se "impuiaza" de zor ca e singura lor bucurie intr-o viata de caine vagabond), la ce ar mai ajuta toate aceste masuri de doi lei din lumea "civilizata"?!
ar fi mai mult decat nimic, ar putea fi un inceput

si apoi, daca ar consuma chinezii, e musai sa ne apucam si noi sa risipim si sa poluam, numai pentru ca asa fac si ei? nu cred
Parerea mea, daca incalzirea globala e datorata emisiilor de carbon in atmosfera (si se pare ca e)
cine stie, cu adevarat? nu stim, insa nu poti sa nu vezi ca, intr-adevar, clima se schimba, nu poti sa nu vezi ca s poluarea e in crestere si e daunatoare

adica nu poti sa te faci ca nu vezi
Toate acele masuri spuse in reportaje sunt stupide, frectia la piciorul de lemn.
mai spun o data:aceste masuri is mai mult decat nimic, aceste masuri pot fi inceputul unei reeducari si al unui progres, aceste eforturi ar putea sa ne atraga atentia ca nu doar consumam, ci ne batem joc de resurse
chestia cu scosul din priza mi se pare o dobitocie, singura influenta pe care ar putea eventual s-o aiba ar fi scurtarea duratei de viata a aparatelor
adevarat: economisesti ceva electricitate, dar risti sa se distruga sursa la conectari, ca apar supratensiuni (pe de alta parte, nici condensatorii nu se mai usuca atat de repede, daca sursa nu e in priza, nu?)

becurile economice, mie personal, mi-s cam antipatice; prefer sa-mi aduc contributia orind consumatorii ne-necesari (fara sa dau in absurd), chiar si acolo unde plateste altcineva

(iertati postul lung cat o zi de post, si probabil si cu ceva typo; momolo, trag nadejde ca n-o sa iei personal combaterea ideilor expuse de tine, da? combatem idei si pareri, nu persoane)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Incalzirea globala

Post by Obelix »

Dreaq' sa ai ia si pe astia cu ecologia "politica" au reusit sa spurce o idee generoasa la origine... Toti luzerii care nu au reusit sa se "cazeze" in alte partide acolo s-au dus... :twisted:
Tare imi e frica ca globar warNing etc, etc. este doar o noua modalitate de a ne face sa consumam DIFERIT si sa aruncam la gunoi o groaza de chestii inca bune, avand constiinta tranchilizata de faptul ca am salvat puii de foca... :mrgreen:
Uite, un exemplu luat la intamplare, din domeniul auto...
Un "Prius" hibrid costa 30kE, cantareste 1tona 1/2 din care 3-400 Kg de baterii toxice ca moartea pe care nimeni nu stie cum sa le recicleze la ora asta, consuma 5l/100.
Un "Polo" costa 9/10mii E, are 900kg, 15kg de baterie cu plumb reciclabila, consuma 4l/100.
Care din cele doua este vanduta drept "masina viitorului" :?:

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: Incalzirea globala

Post by puf »

Mie imi pare amuzanta ideea cu redistribuirea surplusului din tarile mari consumatoare, de orice, la cei amarati care nu au nici ce manca.
Ma gandesc la modul cum s-ar face asta.
Sa luam un exemplu:
Poporul Roman ajuta Poporul Nigerian...
Adica cum? nu mai aruncam la gunoi haine, mancare, aparate le donam pentru alti amarati, frumos.
Cine stie unde ajung donatiile de orice fel, cine le duce, cine le preia, cine le distribuie?Vor ajunge vreodata la cine trebuie sau pe piata neagra, cine va profita si se va imbogati.
In astfel de tari coruptia , infractionalitatea, violenta sunt peste imaginatia conationalilor si niciodata pomana nu ii va ajuta.

Concepte precum popor, tara, patrie imi par obsolete in aceste vremuri, acum exista oameni si oameni indiferent ca vorbim institutii, toate aceste moduri de organizare sociala sunt alcatuite din persoane, nu mai exista ideologii, partide, entitati sunt numai adunaturi de oameni cu diverse interese comune sau nu.
Toate aceste organizatii si oarganizari nu sunt decat paravane in spatele carora oamenii isi urmaresc interesul.

Relatia dintre productie si consum se regleaza automat pe o piata libera, prin distribuirea "echitabila" se ajunge doar la dezechilibre cum s-a putut constata in 40 ani de comunism si la noi.
Scuze de exprimarea haotica si imprastiata dar eu nu reactionez la ideologii, concepte, idealuri.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: Incalzirea globala

Post by fluffy38 »

Obelix wrote:Dreaq' sa ai ia si pe astia cu ecologia "politica" au reusit sa spurce o idee generoasa la origine... Toti luzerii care nu au reusit sa se "cazeze" in alte partide acolo s-au dus... :twisted:
Tare imi e frica ca globar warNing etc, etc. este doar o noua modalitate de a ne face sa consumam DIFERIT si sa aruncam la gunoi o groaza de chestii inca bune, avand constiinta tranchilizata de faptul ca am salvat puii de foca... :mrgreen:
Foarte corect!
Obelix wrote: Uite, un exemplu luat la intamplare, din domeniul auto...
Un "Prius" hibrid costa 30kE, cantareste 1tona 1/2 din care 3-400 Kg de baterii toxice ca moartea pe care nimeni nu stie cum sa le recicleze la ora asta, consuma 5l/100.
Un "Polo" costa 9/10mii E, are 900kg, 15kg de baterie cu plumb reciclabila, consuma 4l/100.
Care din cele doua este vanduta drept "masina viitorului" :?:
Evident ca cea care beneficiaza de reclama mai buna....la modul care ni se impune(indirect dar sigur)....tot ce tine de vechi polueaza,nu este sic,nu are atatea imbunatatiri,etc. Pare-se ca unii nu se mai satura niciodata,indiferent cate sute de milioane de euro au in conturi :twisted:
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Incalzirea globala

Post by Obelix »

"Poporul Roman ajuta Poporul Nigerian"

Romanii ca romanii, ca de multe ori le e greu sa se ajute singuri, dar... ceilalti, "grasii" :?: :?:
Nu spun de loc ca obiectele donate individual de occidentali in "tarile calde" nu pornesc de la o buna intentie, doar ca rezultatele sunt teribile pentru economia locala... :cry:
Unele persoane "colorate" cu care am colaborat imi spun ca importul de pui hormonat si crescut cu antibiotice si faina de oase a pus pe drumuri intraga industrie agro-alimentara din Africa (asa cum era ea...), si ca hainele vechi ale "albilor" imbraca un continent intreg cu 5 centi bucata...
Producatorii localnici din ambele filiere nu au cum sa produca la acelasi pret si o mierlesc unii dupa altii... :cry:

"Concepte precum popor, tara, patrie imi par obsolete in aceste vremuri"

Si mie, cel putin in forma originala (care te obliga sa crapi in raboi in numele lor pentru bunastarea unora si altora)... peste 20 de ani insa, dupa invazia lacustelor albene, pobabil ca o sa mi se para din nou de actualitate, cand voi fi prea batran sa invat chineza... :?

"Cine stie unde ajung donatiile de orice fel"

Cum unde, beneficiile ajung in sfera "bunilor dictatori", pusi la conducere prin miscari de masa "portocalii" si de alte culori.
E mai "clean" sa trimiti un bampor cu zdrente decat 1 milion de $ :roll:
Sau la "societatea civila" daca zbirul schimba macazul si ai intra libertatea in cap... Pentru a-l ajuta sa sfarseasca ca si cumatrul Saddam... Nu ma intrebati insa in ce consista 'telectualii "civili" in tari cu o structura sociala inca tribala...

szacaz
Posts: 70
Joined: 08 Oct 2008, 13:26

Re: Incalzirea globala

Post by szacaz »

puf wrote:Mie imi pare amuzanta ideea cu redistribuirea surplusului din tarile mari consumatoare, de orice, la cei amarati care nu au nici ce manca.
daca te referi la ce am spus eu, da-mi voie sa reformulez: mie, concret, mi se cam rupe de cat consuma poporul roman, cel american, cel chinez sau cel indian

ce ma deranjeaza cu adevarat sunt aceste doua mari efecte importante ale risipei:

- imputinarea resurselor (pana una-alta, toti consumam de pe aceeasi planeta, nu "importam" de mai departe)

- poluarea ca efect implicit si inevitabil al productiei (de orice) si al consumului (tot asa, de orice)

indiferent care este poporul care produce sau consuma, scaderea de resurse se va resimti (si) la nivel planetar, si poluarea la fel

iar partea asa-zis amuzanta este rezultatul intelegerii/interpretarii gresite: nu spun sa economisim noi, romanii, si sa trimitem la eschimosi; doar ca, atunci cand chinezii cei multi vor porni plasmele, sporul de consum de resurse si poluare adus de ei sa fie, cat de cat, compensat de "rationalizarea" (sa sune ideologic pana la capat, nu?) consumului in restul lumii

un aspect (implicit, ca nu poate sa devina scop; adica ar putea, dar la egoismul zilelor noastre, nu putem visa asa de departe) al ne-risipirii ar fi aceasta contrabalansare
Concepte precum popor, tara, patrie imi par obsolete in aceste vremuri
pana una-alta, aceste concepte exista; nu poti sa nu te solidarizezi deloc cu neamul tau (macar la bine: cand o gimnasta romanca ia un titlu important, sau cand auzi de niste olimpici, nu? sau la rau, cand auzi ca un roman a violat babe in italia, sau ca un roman a fost ucis intr-un raboi care ii era strain), nu poti sa nu ai un gand de recunostinta fata de poporul in care ai devenit om

sau poti?
acum exista oameni si oameni indiferent ca vorbim institutii, toate aceste moduri de organizare sociala sunt alcatuite din persoane, nu mai exista ideologii, partide, entitati sunt numai adunaturi de oameni cu diverse interese comune sau nu.
Toate aceste organizatii si oarganizari nu sunt decat paravane in spatele carora oamenii isi urmaresc interesul.
asta cam aduce a autocompatimire

toti suntem oameni, toti facem parte din grupuri (colegii de birou/departament, vecinii dintr-o scara, colegii din vreo scoala, sau o regiune a tarii, o tara, o uniune etc), grupuri care se definesc si pe baza unor interese comune - nu e nici rau, nici anormal, nici imoral; imoral este atunci cand vrei, in mod necinstit/nedrept binele grupului tau in dauna binelui altor grupuri
eu nu reactionez la ideologii, concepte, idealuri.
(trecand peste usoara ambiguitate adusa de enumerarea ta)
ba reactionezi, toti reactionam
numai ca reactionam, in primul rand, dupa puteri si nevoi (pe baza educatie, pe baza capacitatii de intelegere, pe baza intereselor. pe foarte multe baze)

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Incalzirea globala

Post by bnt »

szacaz wrote: ce ma deranjeaza cu adevarat sunt aceste doua mari efecte importante ale risipei:

- imputinarea resurselor (pana una-alta, toti consumam de pe aceeasi planeta, nu "importam" de mai departe)

- poluarea ca efect implicit si inevitabil al productiei (de orice) si al consumului (tot asa, de orice)
O sa treaca ceva timp pana o sa ne obisnuim cu ideea ca nu stam pe un butoi cu resurse inepuizabile, cand ne-o ajunge cutitul la os o sa avem mai multa grija, pana atunci...ne distram...suntem o specie destul de distrugatoare.
szacaz wrote: pana una-alta, aceste concepte exista; nu poti sa nu te solidarizezi deloc cu neamul tau (macar la bine: cand o gimnasta romanca ia un titlu important, sau cand auzi de niste olimpici, nu? sau la rau, cand auzi ca un roman a violat babe in italia, sau ca un roman a fost ucis intr-un raboi care ii era strain), nu poti sa nu ai un gand de recunostinta fata de poporul in care ai devenit om

sau poti?
Poti. In afara de argumentele culturale nu prea vad ce altceva ma poate face sa ma simt "roman". Exercitiul 1: se ia un roman si se implanteaza intr-o tara normala, dupa un timp se comporta ca orice bastinas, adica normal. Exercitiul 2: se ia un non-roman si se implanteaza in Romania, dupa un timp se comporta ca orice bastinas, adica anormal. Asa ca apartenenta nationala in sine nu inseamna mare lucru.

szacaz
Posts: 70
Joined: 08 Oct 2008, 13:26

Re: Incalzirea globala

Post by szacaz »

bnt wrote:...
szacaz wrote: ...nu poti sa nu ai un gand de recunostinta fata de poporul in care ai devenit om

sau poti?
Poti. In afara de argumentele culturale nu prea vad ce altceva ma poate face sa ma simt "roman"
...
Asa ca apartenenta nationala in sine nu inseamna mare lucru.
pai "in sine" fireste ca nu inseamna nimic (nimic bun, ca rele...), dar corelata cu bagajul cultural (imi dai voie sa includ aici tot ce inseamna cultura, da? si istoria - inaintasi cei vrednici - si educatia stiintifica primita in scoala, si zestrea artistica - populara ori culta - a romanilor, si traditiile lor, si limba - nu e putin lucru sa ai o limba bogata si puternica! nu toata lumea are o limba expresiva. nu-s chiar putine lucrurile importante si "culturale") inseamna o gramada


ce altceva ar putea sa te faca sa te simti roman? prietenii cu care ai copilarit, parintii care te-au crescut, parintii parintilor tai, tot poporul roman

Exercitiul 1: se ia un roman si se implanteaza intr-o tara normala, dupa un timp se comporta ca orice bastinas, adica normal. Exercitiul 2: se ia un non-roman si se implanteaza in Romania, dupa un timp se comporta ca orice bastinas, adica anormal
trecand peste aspectul si trist, si amuzant in acelasi timp: se comporta strainii ca romanii, dar asta n-o sa-i faca romani, dupa cum nici pe romani n-o sa-i faca stramutarea sa inceteze sa fie romani



parerea (perceptiq?) mea despre poporul roman de azi, sau chiar despre Romania:

trecem prin momente si aspecte grele si urate, cu care nu prea ne putem mandri

dar Romania nu e doar Romania asta bolnava de azi; Romania a existat si trait si inainte (cu bune si cu rele), o sa traiasca si dupa acest moment - sa n-o judecam prea aspru doar pentru acuma este in impas; mai bine s-o ajutam, fiecare dupa puterile noastre, sa se vindece (s-ar putea sa sune a lozinca si a propanganda, dar nu-i decat un gand cinstit si responsabil)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Incalzirea globala

Post by Obelix »

Oi, oi, oi, sa nu incepeti cu istoria incepand cu Burrebista @ Co :twisted: si cu "zestrea" bobulara, arta, cultura, Miorita si celelalte... :wink:

szacaz
Posts: 70
Joined: 08 Oct 2008, 13:26

Re: Incalzirea globala

Post by szacaz »

sa nu incepeti cu istoria incepand cu Burrebista
si anume de ce nu? n-a fost burebista un tip cool? eu nu l-as da nici pe 10 GWbuşi + 5 şarcoţei + 15 berlusconaşi + trei mii de ilieşti si de voronini si de mobuţi

(si de ce cu doi de r?)
cu "zestrea" bobulara, arta, cultura, Miorita si celelalte...
"zestrea bobulara" poate sa spuna foarte multe despre un popor
arta, cultura, Miorita si celelalte...
Miorita este o balada, care balada este o creatie artistica, care arta este unul dintre principalele domenii ale culturii; despre "celelate" nu stiu ce sa spun, ca nici tu n-ai spus nimic, doar ai generalizat (in opinia mea cu trimitere la ce s-a invatat in scolile romanesti. gresesc?)

e adevarat ca despre Miorita s-a batut multa moneda, si la fel de adevarat este ca multi dintre cei care ar fi trebuit sa ne dumireasca (pe noi, cei nestiutori) despre ce este cu adevarat important (nu neaparat frumos, desi se poate mentiona si asta) in balada asta, nu prea s-au priceput - asta se poate vedea la tot pasul; tot la mare cinste se afla si obiceiul de a ponegri astazi ce obisnuiau comunistii sa ne impuna sa slavim (vorbesc despre acel inchipuit patriotism pe care eram obligati sa-l mimam, patriotism care trebuia sustinut cu inchipuite Burebiste si miorite, daca autentice n-am fi avut; numai ca am avut, chiar daca unii dintre noi, fara sa stie despre ce vorbesc, afiseaza un inchipuit si la moda dispret); dar aspectele astea (faptul ca s-au folosit comunistii de ele, sau faptul ca unii dintre profesorii nostri sunt nechemati, incompetenti si plicticosi) nu scad nici valoarea Mioritei, nici importanta lui Burebista.

Si eu, in copilaria mea urbana, aveam impresia ca muzica populara e "muzica pentru tarani", ca asta auzeam si vedeam (la radio si la tv, plus nuntile la care participam): folclor de proasta calitate, la limita prostului gust, asa ca si concluzia a fost pe masura: folclorul e naspa!

Din fericire pentru mine, am avut ocazia (circumstantele fericite, nu e meritul meu) sa descopar ca folclorul romanesc (pt ca numai despre acesta vorbim acuma) este si frumos, si profund, si e minunat sa ai un popor cu istorie si cu mituri si cu folclor.

dar sa revenim la vorbele tale:
Oi, oi, oi, sa nu incepeti cu istoria incepand cu Burrebista @ Co :twisted: si cu "zestrea" bobulara, arta, cultura,
desi ma consider un tip cu umor, poate chiar mistocar, sa stii ca nu sunt de acord cu minimalizarea batjocoritoare (ca daca e de glumit, glumim; dar tentativele de ridiculizare nu-s binevenite) a valorilor - glumim (oricat) pe seama lor, dar nu ne batem joc (deloc) de ele; nu neaparat din conservatorism (ca as putea fi acuzat, in acest context, si de conservatorism, nu? doar apar ceva vechi! doar ca nu in detrimentul noilor valori, ca sa fiu si retrograd, ci in detrimentul non-valorii), cat (pe de o parte) din respect si din (pe de alta, si anume cea mai importanta) credinta sincera ca nu trebuie sa acceptam degradarea si ieftinirea si manelizarea

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: Incalzirea globala

Post by bnt »

szacaz wrote: ce altceva ar putea sa te faca sa te simti roman? prietenii cu care ai copilarit, parintii care te-au crescut, parintii parintilor tai, tot poporul roman
Acu' ce sa zic...cam toti prietenii cu care am copilarit sunt raspanditi prin Europa, State, Canada si Australia, si nu cred ca-s singurul in situatia asta, probabil ca s-ar putea discuta destul despre raspandirea romanilor in lume, iar despre stramosi s-ar putea discuta inca si mai mult, gandeste-te doar la machedoni care-s foarte romani ca "feeling" desi majoritatea au radacinile in afara Romaniei. Despre tot poporul roman nu ma pot pronunta pt ca mi se pare un concept destul de abstract...
Burebista mi se pare si mie un tip cool, cu cojones cat cuprinde, despre folclorul "pe bune" n-am decat cuvinte de lauda, pacat doar ca tre' sa sapi mult ca sa dai de el, problema insa apare la miturile "de baza": Miorita e totusi expresia inadecvarii la situatie iar Mesterul Manole spune multe despre traditia tzepei (daca-mi aduc bine aminte beneficiarul l-a cam lasat cu ochii in soare pe micul dezvoltator) si conceptul "merge si asa" (incercarea de a se juca de-a Icar cu mijloace improvizate "dupa ureche" n-a fost tocmai o reusita). Ca sa nu ne indepartam totusi de specificul forumului putem macar sa-l consideram pe Manole stramosul DIY-ului. :lol:
Asa ca problema ramane deschisa, juriul continua sa delibereze... :)

Post Reply