Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Mancarea cea de toate zilele si SANATATEA

Post by momolo »

http://health.yahoo.com/featured/87/8-f ... ht-stress/" onclick="window.open(this.href);return false;

(si daca vreti sa radeti cu pofta ca sa scapati de stres, citit traducerea lui Gogu: http://translate.google.ro/translate?js ... l=en&tl=ro" onclick="window.open(this.href);return false; :lol: :lol: :lol: parca e text scris de kaav :lol: Am cazut sub masa!!)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea care combate stresul

Post by kaav »

Comparatzia, este nedreapta :D
Google translate bate orice. Nu ma pun cu o masina de calcul :mrgreen:
Referitor la faptul ca mancarea combate stresul, am marii dubii (am si eu un calcai a lui Ahile, castravetele crud, in rest amestec aproape orice fara nici un efect nedorit. De exemplu, avand in vedere ca vine vara, abia astept sa apara strugurii aia tamaiosi, ca altfel nu pot sa beau berea...). Hrana trebuie sa fie doar o sursa fizica de energie, nu o activitate anti stres (nu vad cum ar putea atinge ''dimensiuni'' psihice mai rafinate...) Pentru ''anti stres'' exista materie organica de alta natura....

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea care combate stresul

Post by momolo »

kaav, sper ca nu te-ai suparat de gluma! :D

Castravetele crud e foarte greu de digerat. Dar la bere cu struguri tamaiosi nu m-am gandit. Tre' sa fie bun.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea care combate stresul

Post by kaav »

Nu exista nici macar o umbra de suparare. Stiu ca sar calul cateodata (sa fiu modest :mrgreen: ) si imi merit ironia.
Nu e rau deloc, amestecul de dulce (dar nesaturat ca si mierea) si amarul (ingretzioseaza combinatzia, daca este netrecuta prin foc/tigaie).
Depinde si de cum reactzioneaza corpul, dar combinatzia nu este deloc nepotrivita (ca si asociere mentala, da - dar eu am mai multa incredere in ce imi cere corpul decat in propria gandire, care tot a lui este gandul, dar este un produs indirect, este ceva care se vizualizeaza doar prin reflectare, iar corpul este direct....)

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Mancarea care combate stresul

Post by Obelix »

Pentru mine cel mai bun destresant e berea... :mrgreen:

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea care combate stresul

Post by kaav »

Sa nu-ti uiti vorba, ca se intalneste munte cu munte, daramite doi credinciosi... :mrgreen:

User avatar
Schindler
Posts: 395
Joined: 28 Oct 2008, 11:13
Location: Constanta

Re: Mancarea care combate stresul

Post by Schindler »

In privinta mincarii care combate stressul ... nu stiu.
Din experienta mea,cea mai buna metoda de combatere a stressului este antrenamentul fizic, in special antrenamentul de arte martiale, care, pe de o parte te elibereaza de toata energia negativa acumulata iar pe de alta parte te face sa te simti bine datorita eliberarii de endorfine.
Astfel incit dupa un antrenament facut cum trebuie, te simti pur ca un bebelus ...
"Stop hearing music. Start listening to it."

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Mancarea care combate stresul

Post by kaav »

Schindler wrote:Astfel incit dupa un antrenament facut cum trebuie, te simti pur ca un bebelus ...
Te inteleg perfect, dar eu ''masor'' gratzia, in ''grade''....sunt mai lenes de fel (sunt chiar sprinten :mrgreen: ), si compensez altfel; povara stresului de a nu face efort (este revoltator sa transpiri, dar o facem, ca asa e filmu'...)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea care combate stresul

Post by momolo »

http://health.yahoo.com/news/ap/us_med_ ... vival.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea care combate stresul

Post by momolo »

alte chestii interesante:

http://health.yahoo.net/articles/nutrit ... th-payoffs" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea care combate stresul

Post by momolo »

pizza americana ("mexicana") cu nisip !

http://health.yahoo.net/experts/eatthis ... -your-food" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea care combate stresul

Post by momolo »

povestea E-urilor, otravuri zilnice, alimente ucigase:

http://www.procons.home.ro/otravuri.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.procto.ro/alimente-ucigase/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://ecosapiens.ro/forum/topic/de-ce- ... e-pe-piata" onclick="window.open(this.href);return false;
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele

Post by momolo »

E 621 (GLUTAMATUL, sau monoglutamat de sodiu sau in engleza monosodium glutamate)

De la sucuri, salamuri, îngheţate şi mai ales cele care dau GUST mâncărurilor - supele instant şi adaosurile pentru supe, fripturi, şi alte mâncăruri gătite în casă, în toate găsim pe celebrul E 621 sau cum mai este denumit "întăritorul de gust", "potenţiatorul de aromă" etc.

Dacă am citit prospectul unui produs şi l-am întâlnit, înainte de a lua decizia de a-l consuma să vedem pe larg CE ESTE EL:

FABRICAT din melasă (care este obţinută din zahăr) prin fermentaţie, glutamatul monosodic este sarea de sodiu a acidului glutamic. Mai poate fi întâlnit sub denumirile: glutamat de sodiu, monosodium glutamate, natrium glutaminat, E 621 (conform regulamentelor europene).

Glutamatul se foloseşte cel mai mult în alimentele fabricate artificial şi în semipreparate gen supe concentrate, sosuri, condimente, mezeluri, îngheţată, budinci, etc. Rolul lui este de a da impresia creierului că acel aliment este foarte gustos (o păcăleală). Dar asta nu este totul…

Glutamatul este interzis în Australia, însă este tolerat în Statele Unite. Majoritatea persoanelor sunt sensibile la glutamat invocând simptome ca greaţă, dureri de cap, ameţeli, palpitaţii, slăbiciune şi oboseală. Toate acestea sunt cunoscute sub denumirea generică de “simptomul mâncării chinezeşti”.

Glutamatul se întâlneşte şi în alimente naturale. Cele mai mari concentraţii de glutamat se găsesc în drojdie, ciuperci, roşii, brânzeturi şi extracte vegetale. De aceea, unele semipreparate pot conţine valori periculos de mari de glutamat fără a fi “aditivate” cu E 621.

Dacă un produs alimentar are ca ingrediente “proteină vegetală hidrolizată” (care conţine până la 30% glutamat), “proteină din plante hidrolizată”, “arome naturale”, “aromatizanţi”, sau “extract Kombu” atunci glutamatul este prezent în acel aliment în cantităţi suficient de mari pentru a ne atrage atenţia.

Glutamatul este un drog.

Glutamatul monosodic (E 621) este un drog şi un neurotransmiţător. El este întâlnit în mod natural în corpul uman şi este responsabil, alături de alţi nerotransmiţători (ca acidul aspartic), de funcţionarea corectă a sistemului nervos. De aceea, pentru o funcţionare corectă a creierului şi a organelor interne, este absolut necesar să existe un nivel echilibrat al concentratiei acestora în corp.

Toate organele interne din corpul nostru conţin receptori ai glutamatului, adică reacţionează specific la prezenţa glutamatului. Suprastimularea acestor receptori (în creier sau în alte organe) duce la numeroase dezechilibre interne şi la probleme de sănătate care copiază simptomele altor boli (fibromialgie sau aritmie cardiacă, de exemplu), dar continuă să fie greşit diagnosticate de medici (uneori chiar mai mulţi ani) care prescriu adesea medicamente scumpe şi cu o mulţime de efecte secundare periculoase. Nefericitul “gurmand” va constata că are o viaţă mizeră şi că sănătatea lui dă semne de deteriorare galopante.

Glutamatul “arde” neuronii.

Folosirea sa pe scară largă în industria alimentară a aprins mari discuţii în rândul medicilor pentru că glutamatul suprastimulează activitatea celulei nervoase (neuronul).

Glutamatul nu este nici necesar şi nici lipsit de pericole. Glutamatul păcăleşte creierul şi te face să crezi că mancarea are un gust excelent, iar producătorii folosesc astfel ingrediente de proastă calitate în componenţa produsului care, deşi este mediocru (calitativ), va avea astfel un gust “de vârf”. Pe seama sănătăţii consumatorului se obţin profituri uriaşe folosindu-se ingrediente de proastă calitate cu o valoare nutritivă aproape nulă.

Intoleranţa la glutamat nu este o reacţie alergică ci răspunsul disperat al organismului uman la suprastimularea cauzată de acest drog. Chiar dacă există unele categorii de persoane care nu suferă de reacţii explozive consumând glutamat, expunerea pe termen lung la acest drog distruge neuronii.

Multe alimente, ca soia şi roşiile, conţin nivele ridicate de glutamat natural. Forma artificială (glutamatul monosodic) este o substanţă chimică pură care se foloseşte în cantităţi uriaşe în foarte multe restaurante şi magazine “fast-food”. Unele dintre acestea afişează “fără MSG adăugat”, dar ingredientele folosite pentru prepararea diverselor produse pot conţine glutamat.

Surse ascunse.

Deşi glutamatul monosodic (E 621) este afişat pe produs (aşa cer regulamentele), mulţi producători de alimente sunt conştienţi de faptul că la ora actuală oamenii privesc cu suspiciune un produs care conţine glutamat monosodic (E 621) şi caută să folosească alte căi legale pentru a introduce această substanţă în produsele lor. Cel mai des întâlnit ingredient care conţine glutamat monosodic “la greu” este carageenan. Conform legilor în vigoare, nu este obligatorie afişarea pe produs a conţinutului de glutamat din carageenan.

Iată mai jos o listă cu surse ascunse de glutamat. Elementele listei sunt în ordinea descrescătoare a cantităţii de glutamat conţinute.

Cele mai bogate surse de glutamat sunt:
1. drojdie autolizată
2. caseinat de calciu
3. gelatină
4. proteine hidrolizate
5. caseinat de sodiu
6. extract de drojdie

Alte surse de glutamat:
7. proteine texturate
8. carageenan
9. gumă vegetală
10. condimente
11. arome
12. arome naturale
13. aromă de carne de pui
14. aromă de carne de vită
15. aromă de carne de porc
16. aromă de fum
17. bulion
18. concentrat de roşii
19. supă de carne
20. malţ din orz
21. extract de malţ
22. aromă de malţ
23. proteine din lapte
24. izolat proteic din lapte
25. concentrat proteic din lapte
26. proteine din soia
27. izolat proteic din soia
28. concentrat proteic din soia
29. sos de soia
30. extract de soia

Deşi lista este lungă, nu poate fi completă pentru că producătorii găsesc întotdeauna noi denumiri în spatele cărora se ascund. Este de asemenea important de menţionat că glutamatul monosodic se poate găsi în vaccinuri (chiar şi cele anti-gripale), perfuzii intravenoase (cu maltodextrină) şi în suplimente cu vitamine. Glutamatul monosodic este folosit în toate suplimentele vitaminice sau minerale încapsulate sub formă gelatinoasă.

Glutamatul duce la pierderi de memorie.

Dr. Russell Blaylock explică în cartea sa “Excitotoxinele, gustul care ucide” de ce glutamatul şi aspartamul sunt periculoase. Excito-toxinele sunt substante chimice care supra-stimulează celulele nervoase, “arzându-le”. Simptomul cel mai des întâlnit în acest caz este pierderea temporară a memoriei. Substanţele cele mai periculoase sunt aspartamul (Equal / Nutrasweet) care conţine acidul aspartic şi fenilalanina, glutamatul monosodic care are 30 de denumiri alternative şi se foloseşte în cantităţi uriaşe în majoritatea produselor alimentare prelucrate. “Cu cât are un gust mai bun, cu atât conţine mai mult glutamat” spunea cineva.

Câteva dintre simptomele comune întâlnite atât la aspartam cât şi la glutamat:
Cardiace:

1. Aritmie
2. Fibrilaţie arterială
3. Tahicardie (palpitaţii)
4. Încetinirea inimii
5. Angină pectorală
6. Creşterea tensiunii
7. Scăderea tensiunii

Gastrointestinale:

1. Diaree
2. Greaţă / vomă
3. Crampe stomacale
4. Colon iritat
5. Hemoroizi
6. Sângerări rectale

Musculare:

1. Înţepături
2. Dureri simultane
3. Slăbire

Respiratorii:

1. Astm
2. Respiraţie insuficientă
3. Dureri în piept
4. Iritarea nasului

Uro-genitale:

1. Dureri de prostată
2. Dureri vaginale
3. Urinare frecventă
4. Urinare nocturnă

Neurologice:

1. Depresie
2. Modificări de comportament
3. Reacţii de furie
4. Migrene
5. Ameţeală
6. Dezechilibru
7. Dezorientare
8. Confuzie mentală
9. Anxietate
10. Atacuri de panică
11. Hiperactivitate
12. Probleme de comportament
13. Atenţie deficitară
14. Letargie
15. Somnolenţă
16. Insomnie
17. Paralizie
18. Sciatică
19. Vorbire inconsistentă
20. Frisoane
21. Pirderi de memorie

Vizuale:

1. Vedere înceţoşată
2. Focalizare greoaie
3. Presiune în jurul ochilor

Piele:

1. Crăpături
2. Mâncărimi
3. Leziuni bucale
4. Paralizie parţială
5. Uscarea gurii
6. Înţepenirea feţei
7. Înţepenirea limbii
8. Cearcăne sub ochi

Atenţie: consumul de glutamat asociat cu aspartam amplifică de câteva ori problemele de mai sus, la fel ca atunci când se consumă băuturi alcoolice amestecat.

Dacă aţi experimentat simptome ca fibromialgie, sindromul oboselii cronice, probleme de comportament, hiperactivitate, pierderea temporară a memoriei, migrene atunci este cazul să renunţaţi la glutamat şi aspartam. Medicii adesea sunt induşi în eroare de toate aceste simptome şi prescriu un tratament necorespunzător (dar puternic şi scump) care face mai mult rău decât bine pentru că foarte multe produse farmaceutice conţin glutamat şi aspartam.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Mancarea cea de toate zilele

Post by Obelix »

Pe naiba, inseamna ca un miliard de chinezi ar avea limba blocata si cearcene sub ochi... 8)

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Mancarea cea de toate zilele

Post by momolo »

Pe naiba, inseamna ca un miliard de chinezi ar avea limba blocata si cearcene sub ochi...
nici nu ai idee ce rezistenti suntem, ce crezi, se moare asa usor ?!
In plus de asta, chinezii le au cu orezul si altele, mai putin cu sucurile cu aspartam si pizzele cu glutamat.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply