DIVERSE

Doar o vorba sa-ti mai spun
kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

momolo wrote:
26 Jan 2021, 17:03
....Manipularea se produce prin multiple cai, nu e neaparat coordonata de ceva sau cineva, e in mare masura un efect de turma, de cultura care se impune in bula lor in care traiesc inchisi acesti oameni. Astia sunt receptorii ideali prin modul lor de a fi, prin formarea pe care o capata in timp...
Asta este si parera mea, manipularea cea mai eficienta la nivel mare, se produce prin sugesti, care apar ca si iepurele ala care o stat ascuns in tufis si nu sti exact din ce loc sare.
Vigilenta conteaza, dar nici un om de rand nu poate fi atent permanent, ca daca ar fi asa - nu ar mai fi om obisnuit. Ar fi un om foarte bine instruit si un asemenea om nu mai poate fi subiectul manipularilor psihologice obisnuite.

puf
Posts: 471
Joined: 09 Oct 2008, 20:30

Re: DIVERSE

Post by puf »

Foarte bun articolul despre capitalism si occident dar din pacate este la nivel de observatie, nu va aduce nimic in evolutie.
La noi insa nu se identifica asa, capitalismul nostru este continuarea celui retezat de comunisti, de tipul salbatic, scopul este sa se faca bani si profit, in orice conditii si orice situatii, nu dezvoltare, nu competitie, este bazat doar pe coruptie si furt, incalcarea si fentarea legilor, in interes material personal.

Asa zisele afaceri de succes pastorite de autohtoni sunt defapt combinatii ale fostilor comunisti, securisti si sunt bazate pe coruptie, nepotisme, exclusivitate.
Chiar si micile afaceri oneste care trec de un nivel intra in hora asta, sa nu mai spun ca oricat de corecte si cinstite par se bazeaza pe speculatii prin care obtin venituri exagerate pe seama lipsei de informare, pe manipularea platitorilor, pentru a obtine profit maxim.Posibil, probabil de asta au succes si inca exista, fara ajutor institutional.
Nu este vorba de generalizare, exista companii care respecta toate reglementarile, in special cele multinationale care sunt prea mari sa intre in chestii derizorii dar astea nu sunt bine vazute de nationalisti care prefera intodeauna sclavia la Sechelariu si Oprisan, decat sa vina strainii sa ne fure tara.
Cei necalificati care pleaca la munca in strainatate sunt tratati cu dispret total de catre angajatorii din marele Occident.
In conditiile astea este normal ca partide precum AUR sa prolifereze, foarte multi injura capitalismul chiar daca au burta plina iar circul este la TV, deja sunt alte pretentii acum.

Traim totusi alte vremuri, acum nu se mai pune problema de subzistenta ci ce model de masina, tv, telefon sa imi cumpar anul asta sau in ce tara exotica plec in vacanta, treaba valabila si la rusi si chiar la chinezi, adica indiferent de organizarea sociala.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

puf wrote:
26 Jan 2021, 19:33
Foarte bun articolul despre capitalism si occident dar din pacate este la nivel de observatie, nu va aduce nimic in evolutie.
Excelenta obsevatie. Multe vorbe frumoase care nu sunt capabile sa surprinda cu adevarat realitatea.
Din punctul meu de vedere, sistemul democratic - acest fel de organizare sociala care este un fel de ''cel mai bun compromis posibil'', este ca o mancare radioactiva/otravita. Daca nu ar fi asa, nu ar fi acesta lume occidentala atat de sfasiata de propriile ei contradictii :!:
Democratia nu este capabila sa sustina meritocratia din simplu motiv ca se bate cap in cap cu cu alte aspecte pe care le sustine, adica cele legate de lacomie. Toate aspectele reziduale, social vorbind ale acestei lumi releva intentile si motivatiile reale ale celor de la butoane care una promit, alta fac, alta gandesc. O perspectiva nedemocratica ar fi mai buna? Consider ca ar fi si mai rea. Tot ce putem face, facem deja - suportam lumea asta asa cum este ea, sperand sa nu se duca si ce a mai ramas bun in ea, complet in cap.
Dupa logica mea cea mai sigura si efectiva directie a acestei lumi acum, este strict in jos, adica colapsul. Nu sunt pesimist si sper sincer sa nu am dreptate (pe moment foarte probabil ca nu, dar peste 20 de ani este posibil ca fie chiar mai rau decat imi imaginez)
Ce forte efective cu putere de decizie care pot contrabalansa raul existent in lume exista? Ce filozofam noi pe net, ce scriu scriitori intelepti in cartiile lor abil aranjate in fraze/idei? Hai sa fim seriosi.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Din pacate voi doi nu ati inteles acel text pana la capat.
puf, exact ceea ce spui tu (si este adevarat) e spus in acel text, insa nu direct (dar la esential). Tarile est europene precum si cea mai mare parte din lume nu au adus contributie la bunastarea produsa de marile democratii occidentale insa beneficiaza de aceasta bunastare in timp ce culmea, incearca sa o si distruga (asta se spune in text). Ceea ce spui si din punctul meu de vedere este perfect adevarat, dar numai completeaza ceea ce deja se afirma in acel text (acolo la modul principial/mare). E un adevar care ar trebui sa ne doara, faptul ca lumea "fosta comunista" nu numai ca nu aduce contributie, dar reprezinta un balast toxic. Pentru ca urmarile regimurilor comuniste sunt efectiv devastatoare si asta o vedem cu totii, fiecare in felul lui si dupa posibilitati, adica noi o traim pe pielea noastra (constient, semi-constient si cei mai multi dintre noi, inconstient).

Ca o divagatie as vrea sa spun ca sunt uimit si intristat de cata intoleranta si rasism zace in conationali. Majoritatea nu constientizeaza, le vine pur natural (nici eu nu am fost scutit de asemenea mentalitate! Dar incerc sa ma corectez). Problema e atat de grava incat oameni din tara asta care au emigrat de multa vreme in marile state occidentale unde nu exista atatea reflexe rasiste si intolerante, totusi nu le-a folosit traiul acolo chiar si multa vreme, adica au ramas in profunzimea lor la fel de rasisti si la fel de intoleranti cum au plecat. Intreaga lume "fosta comunista" este asa. Popoare din estul Europei care sunt la baza chiar foarte diferite sunt "unite" si asemenatoare prin aceasta mentalitate de rasism, intoleranta si inclinatie care coruptie si "descurareala", evident si o respingere a notiunii de comunitate, disciplina, colaborare si in final, respect. De exemplu la noi in Romania lipsa de respect (pentru orice) este cronica si grava. De obicei "respectul" se afirma tare din gura dupa care urmeaza partea practica, cea care aplica lipsa cronica de respect. Este grav de doua ori, pe langa duplicitatea gandirii si caracterului se suprapune intoleranta, rasismul si lipsa cronica de respect pentru orice, chiar si o lipsa de respect pentru propria persoana care in final e cea mai grava deoarece genereaza in mod natural restul ceea ce am pomenit.
kaav wrote:
27 Jan 2021, 01:26
Democratia nu este capabila sa sustina meritocratia
kaav, tu nu ai inteles chiar nimic. Tocmai ca democratia occidentala a reusit sa sustina (de multe ori se poate spune, sa nu omoare) meritocratia, ca altfel nu ar fi aparut acea bunastare la care jinduieste (dar de care si profita) intreg restul lumii.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Aceste lucruri nu se intampla in Russia lui Putin cu oligarhia lui corupta: https://www.mediafax.ro/social/romania- ... a-19884049
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

Cum se intampla ca din nou, nu am inteles nimic?
Doar alti inteleg si judecata celor care afirma ca meritocratia nu prea vede lumina soarelui sa zic asa, pe lumea asta este invalida?
Cum ramane cu cei cu banii, care au puterea sa-l dea deoparte pe cel corect si care nu linge clante? Mai deunazi dadeai exemplu de un director tanar competent care o fost lucrat ''profesional'' sub influienta politica. Este clar ca lumina zilei ca traim intr-o lume nedreapta.
In fine

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: DIVERSE

Post by kaav »

momolo wrote:
27 Jan 2021, 09:55
Din pacate voi doi nu ati inteles acel text pana la capat.
.....
E un adevar care ar trebui sa ne doara, faptul ca lumea "fosta comunista" nu numai ca nu aduce contributie, dar reprezinta un balast toxic. .....
Tu cat esti de constient de faptul ca acest ''fost bloc comunist'' a existat tocmai din cauza tarilor ''civilizate'', adica a deciziilor mai marilor lumi de atunci??
Tu insufli indirect celor care au trait in cel mai desacralizat sistem uman, sa se simta vinovati in completa cunostinta de cauza??
Esti un manipulator fara pereche si nici acum nu sunt sigur daca din vanitate (dorinta de a fi cea mai importanta vioara in orchestra) sau crezi sincer ce scrii. Am o puternica senzatie de distonanta congnitiva cand iti citesc anumite mesaje. Ai si calitati dar si defecte pe masura. Chiar nu stiu sigur, dar dubiile din partea mea exista. Ca sa-ti fac viata mai usoara, poti sa ignori acest text si sa povestesti dupa acest mesaj despre ce vrei tu (poluare, cat de nemernici sunt aia care poarta cravata, stele, etc).

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

kaav, perseverezi si vrei cu tot dinadinsul sa arati ca nu ai inteles chiar nimic. Si generalizezi prea mult.
Sa-ti explic pe scurt - nu stiu in ce masura cunosti direct insa in faimosul supranumit "occident" s-a ajuns in cateva generatii la o dezvoltare, civilizatie si nivel de trai cum nu mai exista in restul intregii planete. Articolul de mai sus discuta despre cauze, efecte si principii. In mare si ca principiu respectiva dezvoltare a fost posibila numai datorita acelor oameni inteligenti si intrerprinzatori (adica cei care nu sunt imbecili) care au reusit sa aiba o influenta constructiva in societatea lor, care au reusit sa inventeze, sa inoveze, sa impinga civilizatia inainte construind material si spiritual lucruri si sisteme de care au beneficiat toti, inclusiv imbecilii care le-au pus bete in roate sau alti imbecili de peste mari si tari la care aceasta deosebita civilizatie occidentala a ajuns prin beneficiile si progresul pe care l-a creat si i-a ridicat din rahatul in care traiesc de generatii.
Sa-ti explic pe scurt - in ecuatie NU intra tara noastra. Decat in minuscula masura in care gasim putinele fapte care au ajutat la progresul omenirii si civilizatiei. Oricum pe intern nici o fapta sau om nu a ajutat la mare lucru deoarece Romania se taraste la coada clasamentelor avand noroc ca a fost integrata in UE, ridicata de altii din afara, de vectori din exterior, caci din interior vedem non stop ca vectorii sunt taman invers, sa o infunde, sa o tina in mizerie, sa se opuna progresului, inovatiei, etc. Noi alaturi de estul european fost comunist am fost tractati de occident dupa dizolvarea blocului sovietic cu speranta ca ne vor integra si vom deveni si noi o forta pozitiva care va contribui. Evident, suntem piata de desfacere (guri de hranit, cururi de cacat), suntem si o sursa de materii prime (fara nu se poate face nimic) dar din pacate nu suntem vectori de progres, nu impingem inainte, nu inovam, nu facem mai bine ceea ce nimeni altcineva nu poate face. Adica suntem un balast. E nevoie si de balast! Dar nu numai ca nu ridicam nivelul moral general in democratiile noastre, dar il coboram pana la limite abjecte de hotie si ticalosie. Asa cum descrie absolut perfect si puf. Societatea noastra nu stie ce inseamna meritocratie, e un cuvant gol pe care il toaca gurile noastre amestecat cu aer gol. Te poti intreba cateodata - daca maine Romania dispare de pe harta lumii, brusc, cu ce va avea de suferit lumea, cum se va vedea lipsa?!?! Pai iti spun eu cum - dispare o mica parte din piata de desfacere (raman unii cu marfa nevanduta si o vor vinde la altii), dispar diverse cantitati de materii prime (se vor scoate din alta parte), dispare o sursa de forta de munca IFETINA, adica niste neo-sclavi care le culeg lor sparanghelul, capsunile si rosiile, s-a vazut in carantinele generale anul trecut cat conteaza forta de munca romaneasca in agricultura (adica oameni-animale-de munca, pardon de expresie). Insa si astia vor fi inlocuiti, ca pe planeta sunt destui saraci, de exemplu mai la est de noi. In rest ce mai dispare DE NEINLOCUIT...... NIMIC. Adica nimic de la noi nu este de neinlocuit. Romania ce inventeaza, ce inoveaza, cu ce impinge civilizatia mondiala in sus?!?! Cu.....nimic. Sau poate imi scapa niste amanunte (care sunt amanunte). Asa ca ce spui tu cu directorul si "oamenii cu bani", linsul clantelor, etc, e situatia de aici, nesemnificativa, neimportanta in ecuatia mondiala, o biata zona care bate pasul pe loc (ca multe alte zone de pe planeta), o zona care vietuieste profitand de inteligenta si meritocratia altora! Nu in Romania s-au inventat calculatoarele, nici sistemele de operare, nici avioanele, nici satelitii de comunicatii datorita carora orice ghertzoi din Romania se poate orienta cu "oizul" pe telefonul inventat si fabricat de altii care ruleaza programe inventate si fabricate de altii pentru ca maimuta de aici sa-si faca selfi. In tara noastra nu s-a inventat nici o mare companie care sa devina aproape indispensabila pe planeta! Imagineaza-ti ca o tarisoara minuscula, mai mica decat Romania a inventat compania Maersk. O companie la nivel planetar de care beneficiezi si tu si eu in vietile noastre pentru ca totul e transportat in containere si pentru ca totul e inca petrol. In Romania se fabrica Dacia si Ford, afaceri inventate si puse in practica de altii. Ok, pe astea le stim. Problema pe care trebuie sa o vezi e simpla - societatea romaneasca nu e capabila de meritocratie. Nefiind capabila, nici nu poate inova, nu poate crea, nu poate impinge lumea inainte. Doar profita de altii care sunt capabili de meritocratie si care prin asta inoveaza, creaza, pun pe picioare afaceri uriase care ajung si la noi sa ne dea de lucru, salariu, de mancare, haine, bunuri, telefoane, softuri, selfi, feisbuce, chiar si PC-ul la care tastam acum, etc.
Oameni destepti care pot sa inoveze sunt peste tot pe planeta, are si Romania si poate ca are ceva peste medie raportat la populatie. Dar ce folos?!?! Noi ne aflam in paradigma evului mediu in care prosperitatea se construieste prin distrugerea, jefuirea, explotarea sclavagista, banditeasca si omorarea semenilor. Cand lumea a inceput sa cunoasca, sa puna in practica meritocratia prin care cei capabili s-au impus deasupra majoritatii formate (peste tot) din imbecili, atunci a inceput sa infloreasca civilizatia, sa apara progrese uluitoare in timp record. Asta s-a intamplat in occident si nu s-a intamplat aici. Tu pui gresit semnul egal. Ceea ce se petrece la noi nu e egal cu ceea ce se petrece in tarile care se afla (inca) in fruntea planetei. E departeeeee. Si e altfel.
Ramane de vazut ce se mai ridica la orizont. Dar noi aici nu numai ca nu ne ridicam, ci vorba lui Constantin Brâncuşi: „-Când am plecat, v-am lăsat săraci şi proşti. Acum vă găsesc mai săraci şi mai proşti
Acum sper ca ai inteles. Directorasul ala care nu se poate ridica pentru ca nu linge clantele "oamenilor cu bani" nu are legatura cu discutia, e doar un caz banal de viata in Romania neo-feudala. Discutia era despre altceva, in primul rand principii care stau la baza unor realitati si mai ales pericolul care incepe sa pandeasca si sa consume occidentul, adica revolutia imbecililor (care traind din ce in ce mai bine, mai comod, mai usor si mai protejati, simt ca se plictisesc de toate astea, adica de viata buna. si incep sa se scarpine ca maimuta cand nu are ce face, adica sa-si creeze o buba in crestet. Armata imbecililor incepe sa se adune ca o oaste mare si intr-o zi va porni la drum sa faca totul praf. Pentru ca definitia imbecilului a fost deja spusa in articol, este omul care fara motiv si fara profit aduce paguba celor din jur si chiar si lui insusi).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Cu un scor de 44 de puncte din 100, România rămâne în continuare în top trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Deși punctajele sunt similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, în premieră, trei state împart ultimul loc în clasamentul întocmit la nivelul UE – România, Bulgaria și Ungaria – cu același scor: 44 de puncte din 100 posibile.

Percepția asupra corupției din sistemul public și mediul de afaceri din România rămâne neschimbată comparativ cu 2019, la fel și în cazul Ungariei, în timp ce Bulgaria are un punct în plus față de anul anterior. De altfel, țara noastră înregistrează același scor ca în anul 2012, ceea ce arată că măsurile luate în aproape 10 ani nu au fost constante și nu au reușit să schimbe percepția pe care experți independenți și din mediul de afaceri o au cu privire la corupția din România.
https://alephnews.ro/guvern/romania-in- ... -sanatate/
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Vladimir Putin, avertisment dur către liderii mondiali: „Un conflict intens ar însemna sfârșitul civilizației

„Asistăm la o criză a modelelor și a instrumentelor anterioare de dezvoltare economică, la o stratificare socială sporită, atât la nivel global, cât și la nivelul anumitor țări. […] Acest lucru determină o polarizare accentuată a opiniilor publice și provoacă creșterea populismului, a radicalismului de dreapta și de stânga, precum și a altor fenomene extreme”.

„Toate acestea afectează în mod inevitabil natura relațiilor internaționale [și] nu le conferă stabilitate și predictibilitate. Instituțiile internaționale slăbesc, conflictele regionale se înmulțesc și securitatea globală se deteriorează”.

„Problemele sociale și economice interne nerezolvate și în creștere pot determina căutarea cuiva pe care să se dea vina pentru toate necazurile, spre distragerea iritării și a nemulțumirii cetățenilor”.

„Amplificarea problemelor economice și inegalitatea divizează societatea, dând naștere intoleranței sociale, rasiale și naționale. Aceste tensiuni izbucnesc chiar și în țările cu instituții civile și democratice aparent bine stabilite”.

„Este dificil să nu observăm transformările fundamentale apărute în economia globală, în politică, în viață socială și în tehnologie. Pandemia de coronavirus […] a exacerbat problemele și dezechilibrele acumulate deja în lume”.

„Globalizarea a dus la o creștere semnificativă a profiturilor marilor companii multinaționale și, mai presus de toate, americane și europene”.

„Cine a intrat în posesia câștigurilor? Răspunsul este, evident, 1% din populație. Și ce s-a întâmplat cu viețile celorlalți oameni? În ultimii 30 de ani, veniturile reale a mai mult de jumătate din cetățenii mai multor țări dezvoltate au stagnat, în timp ce costul educației și al serviciilor de sănătate a crescut. […] Milioane de oameni, chiar și în țările bogate, nu mai au perspectiva creșterii veniturilor lor”.

„Se vorbește mult despre acest lucru acum, mai ales în legătură cu evenimentele care au avut loc în Statele Unite în timpul campaniei electorale. Aceștia nu mai sunt doar giganți economici, ci în unele sfere ei concurează deja, de facto, cu statele”.

„Unde este linia de demarcație între o afacere de succes la nivel mondial, cu servicii populare […] și încercarea de a controla societatea în mod grosolan și după bunul plac, de a înlocui instituțiile democratice legitime [și] de a restricționa dreptul natural al persoanei de a decide cum să trăiască, ce să aleagă și ce puncte de vedere să exprime liber?”

„Este absolut clar că lumea nu poate urma calea construirii unei economii care să funcționeze pentru un milion de oameni și nici pentru «miliardul de aur»” [termen post-sovietic, care se referă la țările occidentale dezvoltate și se bazează pe ideea progresului și bunăstării unui număr mic de oameni de pe planetă, deoarece resursele naturale ale Pământului ar fi, pasămite, limitate].

„Având în vedere limitările menționate ale politicii macroeconomice, în continuare, dezvoltarea economiei se va baza mai mult pe stimulente fiscale, rolul cheie fiind jucat de bugetele de stat și băncile centrale”.

„Fără acțiuni eficiente din partea statului, mulți oameni din clasa de mijloc, care reprezintă fundamentul oricărei societăți moderne, riscă să rămână fără locuri de muncă”.

„Dacă acum 20-30 de ani problema ar fi putut fi rezolvată prin stimularea politicilor macroeconomice [… astăzi], practic, aceste mecanisme s-au epuizat”.

„În primul rând, oamenii ar trebui să aibă un mediu confortabil de trai […] În al doilea rând, ar trebui să fie încrezători că vor avea un loc de muncă care le va aduce un venit în continuă creștere. […] În al treilea rând, oamenii ar trebui să fie încrezători că vor primi asistență medicală de înaltă calitate și eficientă, atunci când este necesar. […] În al patrulea rând, copiii ar trebui să poată primi o educație decentă, indiferent de venitul familiei lor”.

„Utilizarea barierelor comerciale, a sancțiunilor nelegitime, a restricțiilor financiare, tehnologice și informaționale este un joc lipsit de reguli, care amplifică în mod grav riscurile utilizării unilaterale a forței militare. Acesta este pericolul”.

„Multilateralismul poate fi înțeles în moduri diferite: fie ca urmărire a propriilor interese și legitimarea acțiunilor unilaterale, în timp ce alții nu pot decât să încuviințeze, fie ca unificare reală a eforturilor statelor suverane de a rezolva probleme specifice, spre binele comun”.

„Va trebui să consolidăm și să dezvoltăm instituții universale, care să aibă o responsabilitate specială pentru asigurarea stabilității și a securității în lume, pentru dezvoltarea regulilor de conduită în economia și în comerțul global […] E prea devreme să le aruncăm la coșul de gunoi al istoriei”.

„Rusia face parte din Europa, atât din punct de vedere geografic, cât și, cel mai important, din punct de vedere cultural. Suntem, de fapt, o singură civilizație”.

„Dacă putem să ne ridicăm deasupra problemelor și să scăpăm de fobii, atunci ne va aștepta o etapă pozitivă în relațiile noastre. […] Trebuie să revenim la o agendă pozitivă, acesta este interesul Rusiei. […] Dar dragostea unilaterală nu este posibilă”.
https://alephnews.ro/guvern/vladimir-pu ... ilizatiei/

Are sau nu are dreptate ??
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Obi Wan
Posts: 456
Joined: 21 Mar 2011, 15:03

Re: DIVERSE

Post by Obi Wan »

La nivel declarativ are dreptate. La nivel faptic nu. Sa declami niste idei dar sa nu faci nimic in acea directie ba mai mult sa faci pe dos acest lucru te transforma doar intr-un demagog gaunos.

Foarte schematic.
Stabilitatea pe plan mondial o poti optine doar printr-un set comun de optiuni, reguli, deziderate etc. la care sa adere toti. In toate statele lumii trebuie sa functioneze institutiile care asigura conditii cat mai apropiate de optim pentru toti (educatie, economie, sanatate, etc.).
Dezideratele de mai sus nu pot fi asigurate de state slabe indiferent de forma lor de organizare (statele nedemocratice dar si statele democratice unde statul din diverse motive este slabit).
Ideea este ca trebuie sa existe un numitor comun indiferent de domeniu liber acceptat de toti altfel nu vei avea "pace si prosperitate".
Parerea mea este ca daca vom continua ca si pana acum si nu se va reusi eliminarea statelor pertubatoare (in sensul in care vor abandona actuala politica si vor accede sincer la acel set de valori comun acceptate) viitorul este sumbru. In acest moment cred ca nu se poate prezice directia in care o vom lua ca specie. Avem sanse si sa depasim aceste momente si sa trecem intr-o noua etapa de dezvoltare dar la fel de bine putem esua in chiar pana la disparitia noastra de pe fata Pamantului. Un viitor dominat de state precum China, Rusia, Iran etc. nu poate exista pe termen lung si se va lasa cu foarte multa suferinta pentru marea majoritate a oamenilor. Tot ce este impotriva firii umane nu poate exista pe termen lung.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

Obi Wan wrote:
28 Jan 2021, 13:44
La nivel declarativ are dreptate. La nivel faptic nu. Sa declami niste idei dar sa nu faci nimic in acea directie ba mai mult sa faci pe dos acest lucru te transforma doar intr-un demagog gaunos.
si eu de aceeasi parere.
Obi Wan wrote:
28 Jan 2021, 13:44
Foarte schematic.
Stabilitatea pe plan mondial o poti optine doar printr-un set comun de optiuni, reguli, deziderate etc. la care sa adere toti. In toate statele lumii trebuie sa functioneze institutiile care asigura conditii cat mai apropiate de optim pentru toti (educatie, economie, sanatate, etc.).
din pacate e basm cu Alba ca Zapada. Niciodata nu o sa adere toti. Teoria e frumoasa, practica e altceva. In realitate, ca si in societate, ai o anumita parte de "balast"(toxic). Nu poti face fatza decat prin coercitie. Adica impui legea prin sanctiuni. In lume nu ar trebui sa adere toti, cum am zis, este imposibil. Dar ar trebui sa adere cei super puternici care formandu-si un "cartel" sa impuna ordinea (prin coercitie). Adica in caz ca un stat mai slab si/sau mai mic o ia razna, sa fie sanctionat. Desi aici apare o problema vesnica, sanctionezi un stat pentru ceea ce fac conducatorii lui insa sufera numai poporul, adica partea cea mai slaba, saraca si vulnerabila din acel stat, oameni care practic nu au nici o vina.
Insa problema planetara la acest moment este ca statele cele mai puternice (despre care am spus ca ar trebui sa-si faca un "cartel") sunt impartite in 3 directii opuse ca organizare, mentalitate, valori, reguli. Avem occidentul care la randul lui prezinta semne evidente de dezbinare (parti care incep sa o ia in directii opuse), avem Russia care NU e comunista cum tot mananca gura latrailor de serviciu si avem China care e..... comunisto-capitalista. Desi guristii de serviciu toaca non stop, totusi Russia nu se aseamana cu China decat sa zicem la incalcarea "drepturilor omului" (in viziunea occidentala, care nu e neaparat o "unitate de masura" galactica). Oricat ne-am agita noi, mentalitatea si sistemul de valori din Russia nu e acelasi cu cel din occident. Nici macar noi din fostul bloc comunist nu suntem foarte asemanatori cu occidentul care ne-a integrat politic si militar. Peste toti, chinezii nu au nici o legatura cu occidentul si nici cu rusii. Au cu totul alt sistem de valori si o alta mentalitate. Nici macar tari democratice asiatice precum Japonia si Koreea de Sud nu impartasesc acelasi sistem de valori cu occidentul.

Pai in cazul asta cum poti face unitate, "cartel" si apoi ordine, adica sa impui reguli si sanctiuni ?!?! Care reguli ?! Cele chinezesti ? Cele rusesti ? ETC. Care?!

Problema nu e Putin. Din punctul meu de vedere la ora asta el e un factor de stabilitate pentru Russia. Adica pentru treburile interne aduce mai mult beneficiu decat paguba. Pentru extern e alta poveste. Russia nu datorita lui Putin e un stat frustrat care nu gaseste cale de dialog onest cu Europa. Cauzele vin in primul rand din URSS cand totul a fost in jurul axei mentalitatii ca Occidendul este dusmanul absolut al URSS-ului. Ei au probleme care vin inclusiv din fosta perioada tzarista cand au fost un imens si extrem de opresiv imperiu.
Exista o zazanie profunda si istorica indiferent de regimul politic, intre Russia si tot ce se afla la vestul ei.

Noi aici ii uram din bojoci din motivele istorice pe care le cunoastem. Cu sau fara Putin, Russia ramane aceeasi. Si noi aceeasi.
Asa cum este Russia in profunzimea ei eu NU cred ca este integrabila in Occident. ....Apropos, noi suntem integrabili ?!?! Buna intrebare! Probabil suntem numai jumi-juma. Dupa cum mereu se vede. Pentru ca prin noi trece granita intre vest si orient, chiar pe linia Carpatilor. Transilvania apartine mai mult vestului pe cand tot ce este in afara arcului carpatic apartine mai mult orientului. Noi suntem vesnic impartiti in doua, o jumatate trage spre orient, cealalta spre vest. Russia e insa orient in intregime.

Asa ca aderarea mondiala NU are un nucleu unic in jurul caruia sa se poata produce.

Evident ca nu pot adera niciodata toti. Dar practic ar fi de ajuns sa adere doar cei puternici. Insa cei puternici asa cum am spus, trag fiecare in directie opusa. Cum sa se uneasca astia !? In jurul caror idei si valori comune sa se uneasca?!?! Rusii sunt paranoici din fire cu tot ce este occidental. Chinezii banui ca sunt si dispretuitori, le au pe ale lor. Nu poti face unire intre elemente care nu numai ca-s diferite, dar sunt si antagonice prin nucleul lor, mentalitate, valori, crezuri, mod de a privi lumea. Practic super puterile planetei au 3 orientari antagonice care se exclud una pe alta. Cand o sa vedem noi ca Occidentul va accepta si integra idei si mentalitati din Russia.... sau din China?!?! NICIODATA! Inversul e perfect valabil.

Probabil unii foarte opitmisti ar gasi unele puncte comune (si sigur ca exista) in jurul carora toate aceste super puteri se pot uni. Insa nu tine mult deoarece mai greu atarna punctele de vedere diferite. Si cel mai greu atarna faptul ca fiecare duce o politica de anihilare a celorlalti care sunt diferiti de ei. Asa cum noi cu presa noatra partinitoare vedem ca Russia si China duc "razboaie hibride" pe internet cu troli platiti sa agite spiritele, tot asa si occidentul duce un razboi hibrid impotriva sistemelor din Russia si China.

Parerea mea este ca aceste discutii despre unire si asa mai departe sunt chiar nocive, produc asteptari false si iluzii care duc la optimism nejustificat.
Optimismul nejustificat e cauza multor probleme.

In ceea ce a spus Putin eu simt si o mare frustrare. Si o inteleg. Noi vedem lucrurile din punctul nostru de vedere foarte partinitor. In primul rand, cum am spus, ii uram din toti bojocii. Dar ostilitate fatza de Russia exista si din Occident, mai ales la nivel politic si de putere. Cum reactionezi ca om cand vezi ca unii peste gard te urasc si sunt extrem de ostili cu tine, si au o parere extrem de proasta despre tine ?!?! Cum poti ajunge sa bati palma cu vecinul de peste gard, mai mare si mai puternic decat tine cand sti sigur, vezi clar ca pentru el o intelegere cu tine inseamna ca tu sa-ti abandonezi complet toate valorile si crezurile tale si sa le adopti fara cracnire numai pe ale lui?! Practic el bate palma cu tine numai daca accepti sa fi demolat si sters din istorie! (si asa cum stim, istoria o vedem fiecare altfel, adica din punctul nostru de vedere) Cum poti sa colaborezi, sa construiesti ceva cu o alta entitate care te considera inferior, infractor, rau, corupt absolut, sistem mafiot, perimat complet?!?! Si cum ar putea Occidentul sa respecte valorile si modul de a fi al rusilor cu tot cu sistemul lor mafiotic oligarhic fara sa-si tradeze propriile principii, fara sa se slabeasca singur prin acceptarea si introducerea unui "corp strain"?!?! Cum sa faci intelege si pace cu un vecin pe care non stop il consideri ticalos, criminal, corupt, mafiot, dusman ?!?!
Ei asa vad uitandu-se spre noi, noi asa vedem uitandu-ne spre ei. Fiecare e convins ca celalalt e gresit. Occidentul fiind totusi superior poate ar gasi o cale de intelegere cu aceasta tara particulara, foarte speciala, insa e slabit de propriile pacate. Iti trebuie multa forta morala sa accepti pe altii care au alte valori morale. Mai are Occidentul forta morala ?!?!.....
Asta apropos de super articolul citat de mine mai sus si discutat de toti.
Obi Wan wrote:
28 Jan 2021, 13:44
Parerea mea este ca daca vom continua ca si pana acum si nu se va reusi eliminarea statelor pertubatoare (in sensul in care vor abandona actuala politica si vor accede sincer la acel set de valori comun acceptate) viitorul este sumbru.
cum le elimini?!.....Ca pe Siria ?!?!?! Cum elimini Iranul ?!?!? Cum elimini Russia ?!?! Dar Koreea de Nord ?!?!

Pai unica cale practica de eliminare este razboiul. Ca nu vad cum ai ajunge la intelegere cu regimul religios de la Teheran?! Cum ii poti convinge cu vorba buna sa termine cu terorismul, sa plece de la putere si sa lase in voie democratia in Iran ?!?! Te duci si le ti predici ?!?! Astepti sa moara de batranete?!?! Vin altii ca ei. Bagi sanctiuni economice ?!?! Pai sufera fix oamenii cei multi care nu au chiar nici o vina! Si instant apare China dupa colt care isi freaca mainile de bucurie ca poate cumpara petrol mai ieftin din Iran (cand Iranul e la anaghie din cauza americanilor).

Practic orice sanctiune le aplica americanii inseamna paguba pentru americani si prosperitate pentru China si Russia (petrol, armament, mancare). Cum sa-i elimini !? Dar cu popoarele astea care efectiv NU sunt capabile de o democratie precum in Danemarka, ce faci ?!?! Dar in Irak ce se mai intampla ?!?! Ca parca americanii le-au spanzurat diktatorul sangeros si le-au adus....democratia! Ce ar spune iranienii de rand despre aceasta.... "eliminare". Cu sanctiuni economice se vede ca nu se poate, ca nu conteaza, profita altii. Cu razboi cum faci, trimiti covoare de bombe peste iranieni sa fie eliminati ?!?!

...Ca sa nu mai spun ca "elemente perturbatoare" au aparut chiar in USA! Amintesc iarasi super articolul pus mai sus.
Obi Wan wrote:
28 Jan 2021, 13:44
In acest moment cred ca nu se poate prezice directia in care o vom lua ca specie. Avem sanse si sa depasim aceste momente si sa trecem intr-o noua etapa de dezvoltare dar la fel de bine putem esua in chiar pana la disparitia noastra de pe fata Pamantului.
ba se poate prezice foarte simplu, iti spun eu indata:

1) omenirea va continua sa polueze, sa sape, sa arda, sa defriseze si sa se impuieze oricat pana nu se va mai putea fizic si efectiv! Omul asa e in firea lui. Nu se opreste de buna voie. Vor polua, vor epuiza orice picatura de resursa, vor face copii in bezna mintii chiar daca nu au ce le da de mancare, vor face ce fac si acum atata vreme cat vor putea! Vorba capului de p_la, "- Pentru ca putem!". Politici si acorduri gen ala de la Paris e barbologie, e fandoseala, e clubul doamnelor la ceaiul de la ora cinci cu fursecuri. E vrajeala. metaforic e asa cum navaleste fluviul peste oras si dupa aia se aduna unii in clubul galetilor sperand ca vor opri inundatia cu galeata.

2) incalzirea globala e mai rapida decat orice estimare stiintifica. Isi va produce efectele si nu mai poate fi oprita cu nimic. Nu vor reusi nimic cu politicile lor planificate de reducere a emisiilor de carbon. Planeta e precum camionul pornit la vale fara frane, nu-l poti frana cu pietricele si betegase. Asa ca se vor produce din ce in ce mai multe catastrofe climaterice. Uragane teribile si dese, inundatii si seceta. Diferente bruste de temperatura. Aerul va continua sa adune poluare, marile se se umple de gunoaie, pamantul de chimicale. Agricultura distructiva va continua in ritm accelerat.
Nu avem cum sa stim cu certitudine care sunt efectele incalzirii globale insa exista si efecte bune pe termen scurt. De exemplu s-a calculat ca biomasa verde a crescut la nivel planetar cu toate ca s-au defrisat imense suprafete de paduri virgine.
Mii de specii de animale, insecte si plante vor disparea in continuare in ritm accelerat. Nu vor fi respectate drepturile animalelor si zonele salbatice, vor fi jefuite pana la capat.
Omenirea va continua sa traiasca si se va inmulti in ritm accelerat, in curand ajungem la 10 milioane poate chiar in timpul vietii noastre.
Unii vor trai foarte bine, pentru altii va fi iadul.
Orasele joase vor fi inundate, pana in anul 2100 nivelul oceanului planetar va creste cu 2 metri.....sau mai mult.
Permanent la orice calamitate se vor gasii solutii, omenirea nu se va opri.

3) in timpul vietii noastre nu se va produce nimic foarte special din punct de vedere al climei. Vor fi asa cum am zis, din ce in ce mai multe anomalii, uragane, diferente bruste si aberante de temperatura, secete, etc, dar nimic nu va ajunge in punctul de "imposibil de depasit".

4) problemele adevarate vor incepe abia dupa ce noi nu vom mai fi. Insa oamenii nu se vor opri niciodata din distrus ecosistemele, planeta, fauna, aerul, din epuizat toate resursele. Vor gasi o vreme si alte resurse folositoare.

5) parerea mea, nu va fi usor de distrus mediul in asa hal incat viata oamenilor sa nu mai fie posibila. Natura este deosebit de puternica si gaseste solutie la orice. Oamenii au un dar minunat, adaptarea care poate fi in acelasi timp si un mare handicap.

6) daca ceva se va intampla cu civilizatia asta nu va fi din cauza climei, ecosistemelor, planetei decat intr-un singur si unic caz natural - o super-eruptie vulcanica asa cum a mai fost in istorie. Asta e unica cauza naturala care poate pune punct civilizatiei dar nu va distruge specia umana, doar va fi imputinata si inapoiata. Si evident un asteroid care poate pune punct la tot.

7) cea mai probabila cauza a distrugerii civilizatiei este cauza umana directa, adica un razboi nuclear. E mult mai probabil decat orice altceva, decat calamitatea absoluta climaterica, decat asteroidul si decat vulcanul. Deci cel mai mare dusman al omului este omul.
______________
si cum spuneam, pentru unii va fi raiul, pentru altii iadul pe Pamant:
Aceasta a intrat în atenția presei în urmă cu câțiva ani după ce s-a aflat că în 2016 s-a pensionat la doar 42 de ani, pensia ei fiind de 13.000 de lei în acea perioadă.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-2 ... r-plus.htm

Cum o fi sa te pensionezi la 42 de ani cu 13.000 lei pensie !? (intre timp a mai crescut cu diverse indexari). Cum e viata de pensionar la 42 de ani cu 2.670 euro pe luna ?!?! (acum cred ca bate sau sare de 3.000 euro/luna dupa indexari). Romania e raiul pe Pamant !
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: DIVERSE

Post by SOLO »

Unn eveniment care mi se pare extrem de intersant la ora actuala d.p.d.v social, tocmai pentru ca uneste tehnologia cu vointa comuna de a schimba ceva in lume:

https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

circa 6.mil de oameni din toate colturile lumii se coordoneaza in aceste zile pentru a incerca o lovitura pe WallStreet, ca un gest de razbunare impotriva bogatilor, in special administratorilor de fonduri de hedging care pariaza pe scaderea actiunilor.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: DIVERSE

Post by momolo »

SOLO wrote:
29 Jan 2021, 11:59
Unn eveniment care mi se pare extrem de intersant la ora actuala d.p.d.v social, tocmai pentru ca uneste tehnologia cu vointa comuna de a schimba ceva in lume:

https://www.reddit.com/r/wallstreetbets/

circa 6.mil de oameni din toate colturile lumii se coordoneaza in aceste zile pentru a incerca o lovitura pe WallStreet, ca un gest de razbunare impotriva bogatilor, in special administratorilor de fonduri de hedging care pariaza pe scaderea actiunilor.
un articol in romaneste care incearca sa explice fenomenul care e totusi foarte complicat si greu de inteles pentru omul care nu are notiuni avansate despre burse si actiuni:
Ce este fenomenul GameStop / Revolta investitorilor particulari, reuniți pe Reddit, împotriva baronilor de pe Wall Street a condus la creșterea acțiunilor grupului cu 1.700%
https://economie.hotnews.ro/stiri-burse ... -1-700.htm

Pare extraordinar si foarte interesant (eu nu pricep chiar 100% toate aceste masinatiuni financiare) insa cititi si in subsol la comentarii unde scriu si oameni care se pricep si parerea unora este ca vor castiga tot marii rechini in final.
Insa niste nemernici au fost acum arsi la greu, si intradevar este o satisfactie.
Parerea mea este ca acest sistem a depasit de mult granita bunului simt si este in sine o aberatie bolnava care va conduce la dezastru.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: DIVERSE

Post by SOLO »

Parerea mea este ca acest sistem a depasit de mult granita bunului simt si este in sine o aberatie bolnava care va conduce la dezastru.
Modelul actual, dupa care ruleaza mersul lumii, are probabilitati bune sa-ti dea dreptate.

In cazul WSB ( WallStreetBets ), nu conteaza cine castiga, important este ca daca chiar vrei sa schimbi ceva ce nu-ti place tie si altor milioane de oameni, ai tot ce trebuie la dispozitie sa TRECI LA FAPTE, acest caz fiind un exemplu punctual.
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

Post Reply