Page 1 of 1

Cositorire terminatii cabluri

Posted: 24 Nov 2010, 16:56
by MariusO
Intrebarea este simpla: poate cositorirea unor cabluri de boxe sau interconect la capete, de exemplu, aduce vreun deserviciu dpdv sonor (rezistenta de contact/rezistenta mai mare,etc.)?Experiente proprii in acest sens?

In mod normal, aplicarea unui strat de fludor in baia de cositor se justifica prin reducerea sau eliminarea riscului ca terminatiile cablului respectiv sa oxideze (ma refer la un cablu de cupru pur, desigur).

Re: Cositorire terminatii cabluri

Posted: 03 Jan 2011, 17:42
by aurel pustiu
Rezistenta de contact creste,e mai bine sa le lasi asa si din cand in cand sa le cureti de oxid. Cand sunt necositorite si le strangi bine,foarte tare, se realizeaza un contact foarte bun,conductorul e mai flexibil decat cel cositorit. La interconcturi nu prea conteaza, fa-l cum vrei.

Re: Cositorire terminatii cabluri

Posted: 03 Jan 2011, 18:41
by MariusO
Da, rezistenta creste, este adevarat, dar se pare ca intr-un procent nesimnificativ. Pana una alta, am gasit solutia in cazul cablurilor de boxe, este vorba de niste mici mansoane, realizate din exact acelasi material ca si bananele. Acestea se strang bine cu un cleste de sertizat special pe cablul respectiv. De ce aceasta necesitate?Foarte simplu: dat fiind ca majoritatea bananelor de pe piata (chiar si cele considerate foarte bune, gen WBT) nu realizeaza un contact ferm sau daca o fac, o fac in doar maxim 2 puncte (acolo unde surubul se strange pe cablu) si deterioreaza in mare parte litele cablului. Aplicand acest "manson" metalic la terminatii se asigura un contact mai bun, fara deteriorarea litelor

PS: amplificatorul meu nu permite conectarea cablurilor direct, ci doar prin intermediul terminatiilor tip "banana"

Re: Cositorire terminatii cabluri

Posted: 16 May 2011, 10:01
by puf
Intreb si eu aici sa nu mai deschid un topic nou.
La un cablu interconect RCA pseudo-balansat unde trebuie sa fie legata tresa de la ecran, la sursa sau amplificator?
Am intalnit opinii diferite si eram curios ce argumentatie exista.
Pseudo-balansat inseamna ca pe cablu sunt 2 fire conectate unul cald, altul masa iar ecranul se lega doar la un capat, la celalalt ramane in aer.

Re: Cositorire terminatii cabluri

Posted: 16 May 2011, 11:36
by momolo
In toate cazurile se leaga numai la sursa doar cu o singura exceptie - in caz ca-l utilizezi intre pickup deck (de la doza) si preul phono, atunci camasa se leaga la receptor (la preul phono - insa mai exista un caz similar, intre capete magnetice mag sau cass si preul de cap, camasa de masa este legata la placa preului de cap magnetic).

Insa daca suntem nevoiti putem sa nu luam in seama nici acea unica exceptie (cu pickp-ul deck) deoarece oricum mai exista un fir de masa intre preul phono si pickup. De exemplu eu nu-mi fac, cabluri speciale pentru phono (cu camasa legata la iesirea cablului). Dar daca voi gasi vreunul sa zic, asta e the best for phono, o sa-l fac cum trebuie.

Diferentele sunt oricum subtile si se percep numai pe sisteme de mare rezolutie si super-calitate (deci foarte scumpe). De exemplu, pentru semnal de linie poti sa folosesti chiar si sarma chioara neecranata (fara camasa), recomandabil totusi sa fie torsadata si nu vei avea brum in majoritatea cazurilor. Exista chiar si solutia extrema, cablurile DNM Reason http://www.dnm.co.uk/cables.html" onclick="window.open(this.href);return false; care nu numai ca nu au ecranaj, dar nici macar nu sunt torsadate; sunt cele care seamana cu fostele "panglici" de antena (de 300 ohmi) din anii 70...80, am si eu un interconect din asta si nu am observat brum niciodata pe unde l-am pus la semnal de linie (insa nu l-am pus la doza pickup, nu cred ca e cazul pentru ca acolo voi avea un mare brum)

Re: Cositorire terminatii cabluri

Posted: 16 May 2011, 13:30
by puf
Am pus intrebarea deoarece am gasit si cabluri gata facute pseudobalansate cu sens desenat si unde camasa era legata la masa la destinatie adica la amplificator treaba ce mi-a parut stranie.

Treaba cu sarma chioara am experiment si eu inclusiv cu sarme UTP sau solid core CuEm si niciodata nu am avut brum sau interferente.
Solid core suna interesant cum sunt cele DNM, pare foarte detaliat, nervos dar cum spunea un cunoscut parca exista un fel de "ecou" un fel de dublare ciudata a sunetului, bogatia de armonici este generata ciudat ca o coloratie nu ca o extra rezolutie.
Efectul se mentine si ca cablu de incinte nu numai la interconect.Binenteles ca efectul depinde de implementare dar senzatia asta imi pare comuna.

Re: Cositorire terminatii cabluri

Posted: 16 May 2011, 13:35
by momolo
La cablurile "solid core" (cupru, nu am avut destule linguri de argint pentru topit :D ) am observat un numitor comun, bune pe medie dar pierd basul de jos. Interesant este ca observatia pare valabila la toate tipurile de cabluri solid core, cele de curent, de boxe si interconect.