Tratament camera de auditie

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Tratament camera de auditie

Post by MariusO »

Odata cu venirea primaverii, am de gand sa incep lucrarile de amenajare a camerei de auditie (living). Fiind vorba de un apartament intr-un imobil nou, este aproape inutil sa precizez ca tot ce inseamna finisaje pereti interori a fost realizat folosindu-se placare simpla cu gips-carton, fixat pe montanti de metal, la distanta standard de 60cm intre ei. Spatiul dintre diafragma si rigips este de aproximativ 4-5 cm si nu a fost umplut cu nici un termoizolant (gen vata minerala bazaltica, vata de sticla) in cazul a doi dintre pereti (o latura lunga si o latura scurta a camerei)

In cazul celorlalti doi pereti, unul din ei gazduieste suprfata vitrata foarte mare (circa 75% din suprfata laturei scurte), iar latura lunga este reprezentata de un perete despartitor intre living si bucatarie care beneficiaza de o izolatie cel mai probabil bazata pe vata de sticla si spatiul aferent accesului in living (care nu beneficiaza de usa).

Concret, atunci cand ciocan in cei doi pereti fara izolatie este ca si cum as ciocani intr-o oala goala. Ce ma intereseaza sa obtin sunt 2 pereti rigizi, care sa beneficieze de masa consistenta, astfel incat sa elimin pe cat posibil efectele de rezonanta inerente care s-ar produce in cazul frecevnetlor joase in special (sau reflexiilor in cazul frecventelor medii-inalte, intr-o anumita masura). Mentionez ca finisajele sunt gata facute si initial am analizat diverse optiuni care sa presupuna o interventie minimala asupra peretilor si cu costuri mai omenesti, gen:

- decupaje mici in gips-carton, intre montanti, si umplerea cu spuma poliuretanica: solutie practica, dar care nu-mi permite sa controlez cata spuma "injectez" in pereti si care in caz de exces mi-ar putea deforma gips cartonul plus ca nu ar oferi o masa consistenta peretului
- decupaje mai mari in gips carton, la mijloc, intre montanti, si inserarea unor placi de polistiren extrudat sus-jos si fixarea lor pe interior cu spuma.adeziv "injectat" pe langa: o solutie tot de compromis, in conditiile in care nu pot manevra exact placile prin spatele gips-cartonului

Asadar, cel mai probabil, voi fi nevoit sa dau jos placile de gips-carton actuale si sa realizez o lucrare mai serioasa de "umplere" a spatiului dintre diafragma si gips-carton. Intrebarea este ce materiale sunt recomandate in acest caz, avand in vedere ca in spatele gips-cartonului se afla si cateva trasee electrice si peretele despartitor de caramida/diafragma au o planeitate sub 20mm.

Profilele de metal as dori sa le pastrez, eventual imbraca in izolir-band.cauciuc dupa montarea placilor de gips-carton. Folosirea unor montanti de lemn nu o agreez, dat fiind ca nu sunt sigur ca pot gasi un lemn bine uscat, care sa nu "lucreze" in timp, si sa deformeze gips-cartonul.

Orice sfat este binevenit :)

PS: amenajarile acustice de finete, in genul bass-traps, difussere, vor fi eventual realizate numai dupa ce rezolv problema de fond actuala.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Tratament camera de auditie

Post by momolo »

Ar fi foarte mult de discutat pe tema asta. Sunt multi in aceeasi situatie datorita noilor materiale si metode de constructie.

Personal nu cred ca as avea un raspuns sau o solutie garantat viabila dar ceea ce pot sa-ti spun ca opinii personale:

- sa umplii cu spuma sau polistiren extrudat+spuma nu cred ca ajuta la nimic. Poate doar atenueaza (sau modifica) efectul de membrana al placilor de rigips si in plus este foarte posibil ca spuma sa impinga in asa hal incat sa burteasca peretii, asa cum ai presupus si tu. Consider ca nu ar folosi acustic datorita masei foarte scazute (spuma, polistiren). In acustica masa/densitatea conteaza.

- in timp am observat ca ceea ce numim noi acustica la un spatiu inchis este produsul atat al materialelor de constructie folosite si masei/densitatii acestora dar si produsul geometriei spatiului. Daca asupra materialelor mai ai unele solutii de modificare, interventie, asupra geometriei spatiului e mult mai greu sa intervi. In ultima instanta as spune ca geometria spatiului e chiar mai importanta decat materialele si de aceea nu am vazut nici un caz de spatiu imbunatatit (in mod eficient si important) cu diverse obiecte materiale acustice (bureti dedicati, panouri cuburi lemn, trape de bas, etc). Acestea schimba dar putin si nu intotdeauna in bine, mai degraba in "altfel", de multe ori in rau producand o acustica moarta, flata, lesinata. Iar "binele" asta e la fel de discutabil si subiectiv precum si aprecierea sunetului la urechea fiecaruia. Cert este ca eu unul nu am intalnit nici un caz fericit in care o acustica proasta a fost schimbata intr-una buna, doar diverse paleative gen algocalmine si comprese la durerea de masea, de cele mai multe ori cu bani si eforturi risipite aproape in zadar. De aceea spun ca cea mai eficienta modificare e pana la urma gasirea, formarea unui sistem audio mai bun (calitate sunet). Insa sunt si cazuri atat de proaste cu acustica incat nu se mai aplica nici o regula, e munca in zadar, practic iti bati joc de sculele audio....

- alta observatie personala - acustica necesara unui studio profesional de inregistrare nu este potrivita pentru auditia/consumul audiofil la domiciliu; pentru noi sunetul trebuie sa fie placut, frumos, sa dea senzatia cat mai aproape de ralitate si natural; in studio sunetul trebuie sa fie nepoluat cu reverberatii, curat, liniar, analitic, precis, focusat sec, acolo se asculta pentru analiza, pentru disecare, pentru fabricare. Noi in pasiunea noastra de consumatori de muzica avem nevoie de o acustica mai degraba la jumatatea drumului intre o sala de concert de muzica clasica neamplificata si un studio de inregistrare, de o imbinare a reflexiilor benefice cu absorbtia sunetului, de un echilibru foarte delicat dar as inclina mai mult catre acustica tipica unei sali de concert muzica clasica decat cea necesara studiourilor profy. Lucrul asta e greu de realizat in camere mici si de aceea acasa nu ne va suna niciodata ca intr-o sala de concert, de aceea trebuie avut in vedere imbinarea cu tipul de acustica de studio (specific spatiilor limitate) pentru ca nu ai de unde sa ai mai mult spatiu. Nu mai spun ca la frecvente foarte joase lungimile de unda se iau la intrecere cu lungimile camerelor noastre, chestie care intr-o sala de concert nu e o problema.

- in cazul tau, ideala ar fi solutia eliminarii placarilor cu rigips si apoi tencuirea peretilor. Dar asta nu cred ca e posibil, exista tuburile (copex) de instalatii destul de groase, de multe ori trecute unele peste altele (pentru ca au avut spatiu), ar necesita mult material si manopera pentru acoperire, tencuiala nu s-ar incadra in limita standart de 2,5....3,5 cm, nu mai spun de mizerie si costuri. Dar ideala ar fi tencuiala mortar de var clasica peste care glet si zugraveala si evident, zidaria caramida plina.

- nu ai spus daca pe plafon ai tot placare cu rigips sau glet pe placa de beton armat ? Banuiesc, ai tot placare rigips, acum asa se procedeaza in prezent, e mult mai ieftin, mai rapid si poti ascunde usor o groaza de instalatii. In cazul asta cred ca-ti dai seama, orice interventie la pereti e doar o parte a problemei.

Ok, am punctat unele aspecte. Daca as fi in aceeasi situatie probabil cautand o imbunatatire cat mai simplu de realizat si cu costuri de bani si timp cat mai decente (si cred ca tu esti de asemenea constient ca poti numai sa imbunatatesti dar nu sa si rezolvi) as proceda cam asa:

1. demolare pereti rigips existenti cu tot cu structura aia de tabla foarte daunatoare acustic (cu grija sa nu se strice instalatiile ascunse).

2. montare rigle de lemn verticale direct peste zidaria sau diafragma de beton existenta. Aici trebuie avut grija cu instalatiile, trebuiesc facute decupaje, etc. Riglele trebuie sa fie cat mai masive si le-as ancora cu tije filetate, saiba, piulita ingropata stransa cu tubulara. Recomand numai lemnul de brad dar asta se si gaseste la pret cat de cat decent.
Asta ar fi pregatirea suportului. Din pacate prizele electrice existente trebuiesc usor mutate ca pozitie deoarece dupa demontarea firelor, acestea vor fi usor prea scurte. Nu cred ca e cazul sa tragi alte fire, eventual ar trebui sa-ti faci o priza audiofila cu sarme cupru 4...6 mmp direct de la tablou, circuit separat (atentie si ce sigurante tablou pui in cazul asta).

3. montare placi grele tip "bentonit" sau "betonyp" (http://www.b2b.co.ro/betonyp" onclick="window.open(this.href);return false;) sau orice alte placi utilizate pentru fatade si medii agresive. Ideea e sa aiba masa mare si rigiditate. Aceste placi costa mult, sunt extrem de grele, se transporta greu, se gauresc cu rotopercutie, se taie foarte greu dar formeaza un perete net superior acustic decat banalul rigips. Sub placi intre montantii de lemn as baga vata bazaltica cu densitate maxima; asta vine in placi rigide. Va fi problema tot cu tuburile de instalatii dar nu e musai sa umplii tot spatiul gol cu vata asta, cel mai de folos e sa vina lipita de noul panou betonyp. Vata o prinzi cu dibluri speciale pentru panouri polistiren fatade, din alea cu rozeta si neaparat cu masca pe fatza si manusi.

4. daca sunt parale as pune un al doilea strat panou greu dar nu l-as lipi, doar prindere mecanica.

5. peste asta as da clasicul glet si zugraveala dar eu as plusa cu un lambriu din lemn de brad (evident, fara glet). Poate ca unora li se pare cam urat, arata a cabana sau carciuma insa acustic e chiar bunicel lambriul de lemn moale.

De riglele montati nu trebuie sa-ti faci prea multe griji cu lemnul uscat. Le strangi cat mai bine de perete cu tije, dibluri, etc din 40 in 40 cm. Oricum panourile astea grele sunt si greu deformabile si cum am spus.....foarte grele. Asta e si ideea.

Insa la plafon nu stiu ce sa spun.... Nu prea merge sa agati panouri bentonit (cand o sa vezi cum arata si cat de grele sunt...). Mai degraba as mai pune un rigips de 9mm prins mecanic (holtzsuruburile clasice) peste cel existent, numai sa tina structura dar cred ca tine la 9mm, sunt usoare. Mai imbunatateste putin si nu prea ai ce-i face decat....inca un lambriu lemn dar pe urma prea arata a cabana. S-ar mai putea monta la plafon casete din scandura cam de 12cm, ar avea si un rol estetic.

Pe jos as pune covor de lana. Mi se pare cel mai bun acustic. Adica cel clasic, tesut cu multe noduri, cat mai greu, nu chestii mitoase moderne; alea sunt cam frectie din punct de vedere acustic. Cum am spus, in acustica masa conteaza.

Ar fi ceva santier sa faci treburile astea dar daca nu ai posibilitatile, minimul pe care-l poti face e sa mai tragi placi de rigips peste cele existente (prinse numai mecanic). Asta e simplu si rapid dar mare branza nu iese.

Iar daca iti pui speranta in bambane, saltele, bureti si frectii audiofile, o sa-ti dai seama dupa o vreme de futilitate. Mai arata si urat. Intr-un final forma camerei conteaza mult iar la peretele cu geamuri neaparat trebuie o draperie de plus greu precum cele de la teatru.

Cam atat m-am priceput eu sa-ti spun, sunt sigur ca exista si alte idei bune.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Tratament camera de auditie

Post by MariusO »

Merci pt raspuns, momolo!

Intr-adevar, am omis sa precizez ca si tavanul este placat cu gips-carton (cum altfel, dealtfel? :) ), in aceleasi conditii ca si peretii (adica la o distanta de 4-5 cm de planseul de beton), cu mentiunea ca am doua zone de inaltime, 1/3 din tavan fiind la un nivel mai jos decat cealalt (asa numita rupere pt zona de intimitate). Macar in privinta dimensiunilor camerei, sunt destul de linistit teoretic, rapoartele clasice fiind pe deplin respectate:

(1.1 X Latime/Inaltime) < Lungime/Inaltime < (4.5 X Latime/Inaltime)-4

Lungime < 3 X Inaltimea
Latimea < 3 X Inaltimea

Sunt perfect de acord ca acustica camerei de auditie nu trebuie construita dupa modelul unui studio de inregistrari, iar majoritatea arhitectilor/constructorilor care au mai avut cat de cat idee despre ce vorbim noi mi-au propus exclusiv solutii de izolare fonica si nu de atenuare a vibratiilor cauzate de gips-carton (care ar actiona ca o membrana pasiva). Ca sa fiu sincer, nici nu am dus sistemul audio inca in apartamentul cu pricina, am avut doar cateva trancote cu ocazia revelionului acolo si in conditiile date - 2 canapele, bufet scund si un covor mitos - la un nivel cat de cat "tare" nu am sesizat rezonante deranjante. Aranjamentul mobilei va lua insa in considerare destinatia de camera de auditie, asta e cert.

Inlaturarea gips-cartonului si tencuirea peretilor ar fi teoretic cea mai buna si facila (pana la un anumit punct) solutie, exceptand insa deranjul si problematica traseelor electrice (conductele de la centrala termica nu interfereaza cu cei doi pereti in cauza). Insa aici intervine o problema careia nu cred sa-i pot face fata: lipsa unei maini calificate de lucru la ora actuala si costurile mari vehiculate. In privinta tavanului, din pacate, orice solutie de tencuire sau inlaturare gips-carton e exclusa, date fiind conditiile date (toate dozele electrice sunt fixate pe tavan) iar umplerea spatiului dintre planseu si rigips nu e posibila decat cel mult cu o spuma poliuretanica/celulozica (aplicata uscat) sau bule polistiren, care nu mi-ar aduce cred absolut nici un beneficiu. Singura solutie aici ar fi placarea cu pluta de culoare deschisa (tencuita sau vopsita cred ca ar pierde destul de mult din proprietatile anti-reflexive) sau aplicarea unor placi tip BasoTect (http://www.basotect.de" onclick="window.open(this.href);return false;).

Accesoriile de tip bass-traps sau alte chestiuni de genul nu sunt pe agenda mea momentan, iar draperia groasa e un "must have" trecut deja pe lista de cumparaturi.

Concluzionand, sugestia cu placile tip beton e exclusa in cazul meu cred, dat fiind costurile si santierul pe care l-ar implica...singura varianta ok, de compromis, ar fi umplerea spatiului dintre diafragma si rigips si placarea dubla sau tripla....

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Tratament camera de auditie

Post by momolo »

La minim eu nu m-as preocupa de umplerea spatiului intre rigips si zid, lucrul asta implica partial demolarea panourilor existente (deci tot la santier si mizerie ajungi). Umplerea aia nu cred ca transforma acustica proasta in buna ci acustica proasta in alta diferit de proasta.
Ca o actiune minima as dubla sau tripla panourile existente tot cu rigips, prindere mecanica, holtzsuruburi. Structura verticala tine destul, poti baga inca doua straturi groase, la plafon as adauga insa numai un strat de 9mm sa nu-l ingreunez, te trezesti dupa aia ca se lasa daca nu l-au agatat cum trebuie si ceva ma face sa cred ca e cum am vazut peste tot, treaba de mantuiala.
Americanii au rigips special acustic, foarte gros. Pe piatza USA se vinde cu dedicatie pentru incaperi unde se doreste acustica buna. Nu prea e clar ce inseamna imbunatatirea acusticii pentru toata lumea, ma tem ca e cum ai spus si tu, unii cred ca inseamna o izolare fonica, adica vecinu sa nu salte cu maneaua pusa de tine; la americani in cazul acestor materiale ma tem ca de asa ceva e vorba.
Problema cu panourile din rigips nu e numai comportamentul de membrana dar si selectia frecventelor, panourile lasa numai anumite frecvente sa treaca si sa se intoarca inapoi din reflexia peretilor duri pe care ii acopera. Intr-o camera placata cu rigips la metoda clasica populara sunetul se comporta de parca ar fi trecut printr-un equalizer reglat de un nebun. Nu numai se pierde basul si energia sunetului dar acesta e reflectat selectiv in frecventa si intensitate rezultatul fiind o aberatie, un sunet mort si aiuristic neliniar fara bas. Dupa aia degeaba pompezi bas cu subwoofere ca nu obti decat o compensatie de proasta calitate, e ca si cum vrei sa omori tantari cu tunul. Evident, aici ma refer la pretentii audiofile, omul normal e perfect multumit si indiferent la chestiile astea dar eu am auzit sisteme surround (evident ne-audiofile, amplificare filme) in camere rigipsate care se auzea oribil. Dar putini au ocazia de comparatie si multora nu le pasa de chestii deastea, bubuiala sa fie si toata lumea va fi multumita.
O singura chestie am observat-o - la omul normal majoritar trebuie sa-i bubuie basul cat mai mult si cat mai scuturator ca sa fie multumit de "minunea" tehnica pe care a platit de nustiucate ori cat ar fi platit pe combina sony de la supermarket; ori rigipsul castreaza basul.
Poporul cu bubuiala se cucereste.
Si inca ceva legat de subiect - intr-o camera proasta acustic iti dai seama de situatie chiar si numai vorbind cu alte persoane iar rigipsul desi categoric daunator nu e automat un dezastru absolut, depinde de multi factori cum discutaram noi aici.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

ttsto
Posts: 79
Joined: 13 Oct 2008, 18:24

Re: Tratament camera de auditie

Post by ttsto »

Din papucii unuia care isi are sistemul in living, sfatul meu este, daca poti, ... get a room :D
Uite ce am patit eu:
- fiind living este camera tuturor; nu ii pot da afara pe membrii familiei ca sa stau eu sa ascult muzica; si culmea...cam toti suntem acasa in acelasi timp, seara si in we :wink:
- livingul este deschis catre hol si bucatarie; ciudat, dar acolo se formeaza un bass... :shock:
- livingul este mare; regulile de design interior mi-au impus ca sistemul nu fie centrat pe camera si sa stau la o distanta destul de mare de boxe :cry:
- cu peretele de sticla din spate chiar nu prea ai ce face :x

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Tratament camera de auditie

Post by MariusO »

Nu am nici un perete de sticla in casa, iar despre living, am avut grija sa fiu egoist sa fie doar
al meu :)

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Tratament camera de auditie

Post by glucica »

MariusO wrote:... am avut grija sa fiu egoist sa fie doar al meu :)
In unele tari democratice poti face puscarie pentru asta :D .

Parerea mea este ca rigipsul o sa-ti manince binisor si din medii, nu numai din bass. Mai cred ca indiferent ce pui in spate, daca peretele poate oscila, efectul umplerii e redus.
Eu am placat cu PAL in unele zone, dar sint acoperite de o draperie asa ca nu deranjeaza optic.

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Tratament camera de auditie

Post by MariusO »

Sunt dator cu cateva precizari de "ultima ora", in conditiile in care ieri dupa-amiaza si astazi am tot experimentat, ascultand diverse muzici in camera cu pricina. Concret, am testat amplificatorul meu cu o pereche de bookshelf-uri maricele, care anterior - intr-o sufragerie obsinuita de bloc optzecist (aproximativ 18mp), cu o acustica buna (si beneficiind de un covor de lana dens, canapea din material textil, biblioteca pe un perete intreg si toate "prerogativele" clasice a ceea ce numim un aranjament "audio-friendly") - aveau un raspuns pe bass destul de slabut, am avut surpriza ca in living-ul plin de rigips sa aiba o prestatie pe bass mai mult decat decenta si cu siguranta mai prezenta decat in cazul sufregeriei optzeciste. Lasand la o parte ecoul datorat living-ului aproape gol, pare-se ca nu lipsa bass-ului este o problema in acest caz, in cazul bookshelf-urilor cu pricina. Ca sa evit orice fel de concluzii pripite si nerelevante, va trebui sa testez propriile standfloor-uri la locul faptei, lucru care nu s-a intamplat pana acum din motive obiective (numai transportatul lor fiind o problema in sine). Desigur, cei doi pereti goi de rigips vibreaza mai pregnant decat ceilalti doi care sunt izolati pe interior cu vata minerala, dar nicidecum deranjant.

Asadar, pana una alta, se pare ca rigips-ul isi dovedeste caracterul "pervers" si nu neaparat nociv prin lipsuri in zona frecventelor joase sau medii-joase, ci poate printr-o reflectivitate sporita a mediilor-inalte in cazul meu (dar care poate fi atenuata prin mobilarea atenta a camerei). Scenarii universale in privinta camerlor cu rigips par destul de greu de emis acum, din punctul meu de vedere :) Partea cu ecoul nu stiu cum as putea inlatura-o pentru moment, avand in vedere ca acum camera nu beneficiaza decat de piese absolut minimale de moblier (2 canapele mici) si un covor "mitos"care acopera un maxim de 25% sin podeaua acoperita cu parchet laminat. E foarte posibil in acest caz sa nu fiu nevoit musai sa adopt varianta complicata si costisitoare a daramarii tuturor peretilor de rigips, ci sa merg pe varainta rigidizarii lor pe interior (cu vata bazaltica sau polisteren extrudat) si aplicarea a cel putin unui alt strat de rigips mai gros la suprafata, cu o folie de bitum intermediara...

glucica
Posts: 435
Joined: 03 Nov 2009, 15:11
Location: Bucuresti

Re: Tratament camera de auditie

Post by glucica »

Poate ar fi trebuit sa ma abtin:
MariusO wrote:... Lasand la o parte ecoul datorat living-ului aproape gol, pare-se ca nu lipsa bass-ului este o problema ...
Nu crezi sa fie o legatura?

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Tratament camera de auditie

Post by MariusO »

Cu siguranta ecoul respectiv are aportul lui la "lungirea" basului, dar, asa cum mentionam mai sus, acesta este datorat si unor factori precum: lipsa mobilierului si a unui covor de dimensiuni si densitati mari, lipsa unei usi de lemn masiv care sa-mi inchida accesul cu holul cu gresie, etc. Am hotarat sa o iau pe probate, la concret, prin politica pasilor marunti.De aceea mentionam ca zilele care urmeaza, voi merge cu standfloor-urile acolo, ca sa ma lamuresc exact cum sta treaba in privinta bass-ului (fiind mult mai relevante decat bookshelf-urile)

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Tratament camera de auditie

Post by SOLO »

How Sound Works : http://www.youtube.com/watch?v=JPYt10zrclQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Tratament camera de auditie

Post by oake »

Eu, lucrând mult timp în industria panourilor sandwich, nu pot să nu-mi aduc aminte de nişte panouri sandwich cu feţele din tablă, de obicei de 0,6mm tratată, vopsită...etc, cu miez din vată minerală bazaltică cu fibra întoarsă. Atâta doar că o faţă a acestor panouri era perforată (arăta ca un fel de sită) şi erau special concepute pentru studiouri audio. Lungimea ar fi la comandă iar lăţimea ar fi un mertu sau aşa ceva. Îmbinarea ar fi nut feder ceea ce ţi-ar da un perete perfect rigid şi planparalel. Prinderea se face cu autoforante (asta ar fi un minus vizavi de estetică) asta dacă nu găseşti astfel de panouri în care prinderea se face pe nut deci rămâne ascunsă. Panourile nu sunt foarte grele, funcţie de grosimea vatei minerale şi a densităţii ei. Montarea lor este uscată şi poţi lăsa un spaţiu de gardă pentru a escamota măţăraia deoarece sunt rigide. Atâta doar trebuiesc bine ancorate (cred că pasul de 60 cm al montanţilor tăi pentru gipscarton nu ar fi o problemă). În cel mai rău caz, dacă pierzi pasul mai adaugi un montant.

oake
Posts: 625
Joined: 24 Oct 2008, 19:03
Location: bucuresti

Re: Tratament camera de auditie

Post by oake »

Încă ceva: dacă din tabloul de stereotomie al camerei de audiţie nu cazi pe modulul de lăţime al panourilor, la colţ poţi folosi un panou pe care îl tai cu flexul în partea neperforată şi îl îndoi la 90 grade şi în felul ăsta îţi iese colţul finisat. Am uitat să-ţi spun că panourile se montează în poziţie verticală.
În cazul în care adopţi metoda asta aş fi tare curios ce se întâmplă acolo cu sunetul.

Baftă!

User avatar
MariusO
Posts: 133
Joined: 11 Oct 2008, 08:09
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Tratament camera de auditie

Post by MariusO »

Salut, Oake!

Merci pt interes! Problema a fost "tratata" inca de acum 2 ani...in masura in care timpul imi va permite, promit sa revin cu detalii complete (descriere+foto) a lucrarii in sine.

spiromedica
Posts: 82
Joined: 11 Mar 2009, 04:17

Re: Tratament camera de auditie

Post by spiromedica »

avand in vedere faptul ca in curand am sa ma mut la casa noua , si datorita faptului ca am reusit sa-mi conving sotia sa-mi cedeze o camera , va rog sa ma ajutati in luarea unei decizii cu privire la tratamentul acustic .
camera prezinta urmatoarele dimensiuni : 4,4x6,2 m , tavan la h=2,75 m , constructie din caramida porotherm , tencuiala clasica pe pereti ( strat de aprox.3 cm ) , podea din parchet stratificat .
credeti ca este bine sa fac un tratament acustic in genul celui de la hi-fi expert cu cortina din catifea de-a lungul peretilor sau tratament cu diffusere , bass traps etc. ?
cu multumiri
adrian
Audio Aero Prestige Signature ,Accuphase P-4200, Jadis Orchestra Reference RC , Triangle Magellan Cello 2 (Audioquest Gibraltar 2x3m biwire , XLR: Accuphase ASLC-15 , RCA:Accuphase ASL-10 , power cables : Audioquest Thunder x 2 , Audioquest NRG-10)

Post Reply