Amplificator de casti

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
User avatar
biosecurit
Posts: 19
Joined: 18 Aug 2015, 12:15

Amplificator de casti

Post by biosecurit »

Lampile sunt ECL82/6F3P (varianta ruseasca) - sunt alcatuite dintr-o trioda si o pentoda.
Trioda am folosit-o in preamplificare, iar pentoda, conectata tot ca trioda, in etajul final.
Consumul amplificatorului: aproximativ 55 mA.
Fiind un amplificator fara transformator de iesire, il putem numi "OTL" (Output transformerless), denumire consacrata, de altfel...

Am folosit condensatoare electrolitice Nichicon, condensatoare nepolarizate Wima si rezistente Panasonic de 1 watt.
Conectorii, comutatoarele, butonul de volum, piesele componente (condensatoare + rezistente) si potentiometrul de volum (Alps) le-am comandat la un magazin online.
Per total, piese si elemente de conectare/comutare decente...

Carcasa este vopsita cu vopsea spray (negru-lucios), iar capacul toroidului de alimentare este din alama groasa, prins direct de surubul care fixeaza transformatorul de carcasa.

Transformatorul de alimentare este comandat la Petra-Iasi, pentru 150V/0,1 A si 6,3/2 A.
In primarul transformatorului de alimentare am pus un filtru de retea clasic (condensatoare nepolarizate speciale + bobina de soc dubla, din CuEm 1,2 mm) si un termistor N pentru temporizarea tensiunii (slow start).

Alimentarea este clasica: punte de diode suntate de condensatoare + filtru RC (condensator electrolitic + rezistenta + condensator electrolitic) + filtrul/celula de alimentare a triodei de intrare; filtrarea este absolut OK (cu parametrii simulati inainte): in casti nu se aude brum/hum, hiss, etc...
Filamentele lampilor sunt alimentate cu 6,3 V, tensiune alternativa, decuplata la masa montajului prin doua rezistente de 200 ohm/1W.

O imagine a aparatului (in timpul functionarii):

Image

LED-ul de langa comutatorul ON/OFF (jumatatea stanga a placii frontale a amplificatorului) arata prezenta tensiunii anodice, iar prezenta tensiunii de filament este indicata de "aprinderea" lampilor.
Comutatorul care se vede in partea dreapta - fata este pentru mute; amplificatorul are pe spate si doua perechi de mufe RCA de intrare, comutabile printr-un comutator cu 2x3 contacte.

Am testat amplificatorul pe casti cu impedante diverse (de la 32 ohmi, la 300 ohmi) tip AKG, Sony, JVC si Sennheiser, dar si diferite casti no-name.
Sunetul este puternic, clar, dinamic si reda cele mai mici detalii, fara distorsiuni audibile la volum maxim (surse audio de test: laptop + CD Player dedicat)
<Appreciation of audio is a completely subjective human experience.> Nelson Pass

User avatar
biosecurit
Posts: 19
Joined: 18 Aug 2015, 12:15

Re: Amplificator de casti

Post by biosecurit »

Exista diferente de volum, cum este si normal (sarcini diferite), insa aceste lampi au o mare rezerva de putere pentru aceasta aplicatie.

Pe de alta parte, ca si la incintele acustice, unele sunt "duse" mai usor, altele sunt mai dificile (asta pentru casti cotate cu aceeasi impedanta).

Pot spune, insa, ca nu atat diferentele de volum frapeaza (nimeni nu sta sa tot schimbe castile in timp ce asculta muzica), cat diferenta de calitate si, respectiv, de sunet intre diverse casti.
Pe melodiile cunoscute, asta se simte imediat.

Nu ma mir, deci, ca multi au mai multe perechi de casti, potrivite pentru diverse stiluri de muzica sau stari de spirit.
----------------
Totusi, nu vreau sa pierd ocazia de a recomanda utilizarea cat mai rara a castilor si niciodata utilizarea regulata!
Auzul, odata diminuat, nu il mai recupereaza nimeni, iar castile agreseaza serios sistemul auditiv!

De asemenea, sunetul prin casti NU ESTE CEL NATURAL! In mediul in care traim, sunetul se propaga prin aer si provine dintr-o sursa principala si altele secundare (nu insist).

Pentru cei care utilizeaza frecvent castile, le recomand cate o audiograma la interval de 6 luni; o scadere de 5% a acuitatii auditive trebuie sa va determine sa renuntati definitiv la casti!
<Appreciation of audio is a completely subjective human experience.> Nelson Pass

Post Reply