Autoimpamantare pick-up

DIY, Accesorii , Tips&Tricks
Post Reply
vjvarta
Posts: 145
Joined: 12 May 2015, 10:29

Autoimpamantare pick-up

Post by vjvarta »

am vazut diferite filmulete pe net cum se face, numai ca toate erau pt technics sl-1200 care avea deja cablu de impamantare. pick-up ul meu nu are asa ceva si as dori sa stiu cum se procedeaza in cazul asta.
metoda cu cablul deja existent: se taie cablul asa incat sa ramana cat mai mic si se lipeste pe masa cablului RCA (stanga sau dreapta), ba am am vazut si lipirea lui pe masa de la firele de la doza.
am atasat si 2 poze. vad ca deja cele 2 fire negre care ies din brat (presupun ca sunt masa dozei) sunt deja lipite la masa RCA.
mai sunt 2 locuri, unul este masa trafului cu motorul si al doilea este masa trafului cu pick up ul.
intrebarea este daca pick-up ul e deja impamantat si nu mi dau eu seama si daca da, de la ce mai provine hum-ul? acum acesta este mai putin strident ca inainte de schimbarea cablului DIN cu unul RCA, dar inca exista.

Image
Image

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Autoimpamantare pick-up

Post by momolo »

vjvarta wrote:vad ca deja cele 2 fire negre care ies din brat (presupun ca sunt masa dozei) sunt deja lipite la masa RCA.
nu. Cele doua fire negre sunt masa bratului (si probabil al doilea e lipit la carcasa de tabla a motorului), nu a dozei.

Iti recomand sa procedezi in felul urmator:

1) montezi pe spate sau laterala (zona bratului, cat mai aproape de brat - sa iti ajunga direct firele subtiri care ies din teava bratului, pe dedesupt) 2 mufe mama RCA si un surub de masa (borna) - poate fi borna de boxa sau borna amplificator, nu conteaza. Exemplu:

Image

2) dezlipesti toate firele de pe cosa din imagine, elimini cablul coaxial ecranat, ala negru gros, cosa o abandonezi, nu-ti mai trebuie.

3) lipesti firele subtiri colorate (rosu, verde, alb, albastru) la mufele RCA in felul urmator (vezi culoarea si destinatia in foto - rosu, verde, alb, albastru):

Image

4) firele negre care ies din brat (de obicei este unul singur - si asa cred ca e in cazul tau) le lipesti la surubul borna (cel din foto sus).

5) vezi daca in aparat mai sunt fire negre (de masa. De obicei sunt negre dar pot fi si de alte culori, exemplu, alb). Trebuie ca masa montajului (carcasa motorului, tablele, etc) sa faca legatura cu surubul-borna. Practic la acest surub-borna de masa trebuie sa se adune:
- masa bratului
- masa pickupului (motor, montaj electronic, carcase traf, carcase de ecranaj, etc). Atentie! Daca aparatul are la spate mufa mama IEC, pinul de impamantare trebuie si el sa mearga la borna de masa. Daca nu are, ii poti monta, e mai practic decat sa-ti atarne firul ala de veioza cand il muti de colo, colo.

Astfel, cand legi pickupul la preamplificare vei avea un cablu phono RCA-RCA si o sarma simpla care face contact intre surubul borna si borna de masa a preului phono (sau amplifului integrat sau preului de linie).

In felul asta in pickup vei avea 3 mase separate astfel:

1) masa bratului si pickupului (motor, ecranaje interne, table, etc, inclusiv pinul IEC de impamantare daca exista asa ceva)

2) masa de semnal din doza canal Left

3) masa de semnal din doza canal Right

Doza la randul ei are corpul separat de pinii denumiti "ground" (de masa). Practic doza e o cutie de tabla care in interior are 2 bobine. Fiecare bobina are notat un pin "ground" pentru simplu motiv sa nu pui in antifaza cele doua bobine. Masa dozei (carcasa ei) face contact cu headshell-ul care face contact cu bratul, care prin firul negru isi duce masa la pinul-borna de masa despre care am discutat.

Se foloseste firul negru de masa (cel subtire, unul din cele doua, al doilea e legat la ecranajul motorului) deoarece din cauza lagarelor bratului e posibil ca masa electrica a bratului sa nu intre bine in contact cu masa electrica a pickupului, de multe ori bratul fiind montat in plastic sau lemn astfel ca "teava"(daca e metalica) si headshell-ul nu fac contact de masa cu elementele metalice din pickup. Important este ca masa headshell-ului sa faca contact cu masa dozei si la randul lor sa ajunga la borna de masa din spatele tablei (cea din foto de mai sus pe care ai montat-o). Headshell-urile de plastic au de obicei o tabla care intra in contact cu tabla corpului dozei. Dar exista multe cazuri in care masa corpului dozei nu face contact cu masa generala adunata la borna pentru ca doza e montata in plastic si headshell-ul e de plastic sau nu face contact. In unele cazuri nu brumuie, in altele brumuie, depinde mai mult de preamplificator. Dar e bine sa existe contact. Din aceasta cauza majoritatea dozelor au deja rezolvata problema asa cum vezi la SHURE din poza de mai sus, si anume - masa dozei (carcasa metalica) este legata la pinul de masa al canalului Right (RIGHT CHANNEL GROUND). In aceste cazuri (nu toate dozele sunt asa, mai mult cele montate in plastic) trebuie respectati pinii dozei asa cum e la standard. In cazul in care aceasta legatura (e o tablita de cupru pe care o vezi) nu exista si deci masa dozei (carcasa metalica) nu e legata la nici un pin de ground (right sau left), poti pune sarmele de semnal si invers ca nu conteaza decat sa nu fie in antifaza. Dar asta e ca un fapt divers. Conventional se aleg pinii de masa ale celor doua bobine functie de faza cu care incepe semnalul sinusoidal. La sunet nu are importanta, unica importanta e asa cum am spus, sa nu fie bobinele in antifaza.

In cazul cablului phono de tip DIN care atarna din pickup, toate aceste 3 mase sunt adunate la masa mufei si cablului DIN, si merg la pinul 2 al mufei DIN standard cu 5 picioare. In cazul acesta, standardul DIN, preurile phono nu mai au masele separate la intrare ci adunate. Nu e mai prost acest sistem atat ca iti trebuie un preu phono DIN. In ziua de azi nu se mai foloseste acest standard. Unele aparate in standard DIN au si borna de masa (amplifuri integrate, preuri de linie sau phono) dintr-o prevedere suplimentara, e posibil ca unele pickupuri sa nu aiba legata masa generala la cea comuna DIN, dar e caz rar, mai degraba cele improvizate.

OK, cam asta e. Ar mai fi si teoria generala (care implica toate standardele), intrebarea existentiala, unde e bine sa se adune masele ?! Aici e un subiect de dezbatut dar in opinia mea cel mai bun sistem este cel pe care ti l-am explicat mai sus, borna de masa si mufe RCA, astfel ca toate masele se vor aduna in preamplificator si asa mi se pare optim.

Un alt aspect care e legat de cablul phono RCA-RCA - cum e bine sa fie legata camasa cablului in caz ca se foloseste un cablu de tip balansat (minim 2 fire "calde" in interiorul unei camasi de masa, de obicei impletitura de cupru). La cablurile coaxiale simple, 1 fir cald si o camasa, situatia e clara. Dar la cel balansat apare intrebarea unde lipim camasa de masa a cablului ?! Ei bine, in opinia mea trebuie invers decat in cazul interconectarii aparatelor audio unde camasa se leaga la sursa. Aici eu prefer sa o leg la preamplificator daca am de ales. In cazul asta apare o dilema audiofila - sensul cablurilor! In cazul unui interconect pentru aparate audio situatia e simpla, se tine cont de sens (de multe ori notat chiar pe cablu) si se leaga camasa la sursa. Dar daca l-as pune in rol de cablu phono ar trebui sa stea cu sensul invers (ca sa am camasa la preamplificatorul phono) si nu e bine (din punct de vedere al.... rodajului cablului, unii spun ca se aiureste). De aceea cred ca ar trebui sa avem cabluri (RCA-RCA) phono dedicate pentru treaba asta sau daca folosim un interconect normal sa-l punem normal, cu sensul respectat, caz in care camasa vine legata la pickup si nu la preu. Eu folosesc si asa, nu e nici o diferenta sau ar putea fi doar pe sisteme audio ultra high-end, merita studiat. Oricum, ce am zis acum e de finete, nu conteaza la sculele majoritare. Ideea e ca respectata reteta de mai sus nu va mai exista brum.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

vjvarta
Posts: 145
Joined: 12 May 2015, 10:29

Re: Autoimpamantare pick-up

Post by vjvarta »

mersi momolo ca ti ai facut timp sa mi dai un raspuns. inainte de a vedea raspunsul tau, am facut un test babesc: am scos doza de pe brat, am bagat pick up ul in priza, l-am conectat la mag (pe care l folosesc ca preamp momentan pt ca se aude mult mai bine decat preampu phono ieftin pe care il am), l-am pus pe REC cu nivelul la max, vol si el la max si am asc brumul. apoi am pus un fir cu un capat la masa firelor cablului RCA si a celor din brat ( am schimbat mai demult DIN-ul) si cu celalat capat al firului am cautat un loc inauntru unde sa faca masa sa dispara brumul. pe nici o parte metalica nu a mers , singura data cand disparea brumul si ramanea doar zgomotul de fond al magului dat la max era cand il puneam degetul pe fir :). faza e ca pe urma cand l -am asamblat am obs ca nu mai am semnal pe canalul stang. nu am atins vreun fir, sa l smuncesc sau ceva.
sapt viit imi fac curaj si o sa incerc metoda ta.
oricum m am pierdut putin in ce ai scris tu, ceea ce inteleg eu e sa mi leg firele pe direct la niste RCA mama pe spate si pe urma sa fac conectica cu cablu RCA-RCA ca la cd player sau deck?

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Autoimpamantare pick-up

Post by momolo »

vjvarta wrote:ceea ce inteleg eu e sa mi leg firele pe direct la niste RCA mama pe spate si pe urma sa fac conectica cu cablu RCA-RCA ca la cd player sau deck?
da in cazul mufelor mama RCA, duci firele subtiri colorate (care vin din brat) direct la ele. Insa in cazul tau, inteleg ca folosesti magul cu mufe DIN (Philips) e mai bine sa lasi sarma atarnatoare din pickup cu mufa DIN la capat, asa ai mai putine contacte. Altfel, daca aplici metoda descrisa mai sus nu castigi nimic deoarece iti trebuie un cablu phono cu RCA (tata) spre pickup si DIN (tata) spre magnetofon unde nu ai borna separata de masa si astfel ajungi sa legi toate masele la mufa DIN care intra in mag si vei avea aceeasi situatie. Problema la tine e cu magul, din cauza aceasta si brumuiala. E o problema de mase si in cazul tau daca legi corect mufa tip tata DIN la capatul firului actual care atarna din pickup si tot ai brum, nu ai ce-i face, asta e. Banui ca nici pickupul nu are cablu cu impamantare si oricum, nu ar fi de nici un folos cu brumul. Sau ar brumui mai rau. Magul oricum nu are.
Ti-ar trebui totusi un preu phono mai dedicat, o statie "vintage" anii 70. Gasesti multe ieftine. Daca alegi una europeana cu DIN ti-ar trebui totusi o borna de masa la pickup (ca aia de mai sus) unde lipesti niste fire care sa duca masele pickupului (motor, ecranaje, tablaraie) precum si sarma subtire neagra din brat in surub si apoi cu o sarma exterioara legi surubul (borna) montata la pickup de surubul (borna) existenta la statie (cam toate chiar si cele cu DIN au asa ceva). Daca insa alegi statie non-europeana cu RCA-uri, faci ce ti-am scris mai sus, e simplu.
In concluzie, din ce estimez nu cred ca vei scapa de brum cu magul actual. Depinde si cat de mare e zgomotul.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

vjvarta
Posts: 145
Joined: 12 May 2015, 10:29

Re: Autoimpamantare pick-up

Post by vjvarta »

solutia cu magul e temoprara, oricum. uite chiar o sa incerc sa pun un cablu DIN la loc si sa vad daca se rezolva ceva. oricum brum am avut si dupa ce am pus RCA in loc de DIN, cei drept mai putin, banuiesc ca era de la incarcatorul preampului phono.

vjvarta
Posts: 145
Joined: 12 May 2015, 10:29

Re: Autoimpamantare pick-up

Post by vjvarta »

inca o chestie pt a fi sigur: asa arata cablul DIN. banuiesc ca rosu si alb sunt dreapta si stanga, negru si galben sunt masele respective si cele 4 fire fara izolatie sunt masa cablului. dreapta si stanga vin lipite in locurile respective iar masele lor impreuna cu masa cablului vin lipite al un loc in slotul din mijlocul placutei?

Image

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Autoimpamantare pick-up

Post by momolo »

Ala e un cablu DIN (clasic cu 5 pini) complet.
Alb e la pinul 3 (LEFT OUT/IN), rosu la pinul 5 (RIGHT OUT/IN), toata camasa pinul 2 (GROUND), galben pinul 1 (LEFT IN semnal standard DIN) si negru pinul 4 (RIGHT IN semnal standard DIN). Daca te uiti cu lupa sau ai vederea buna, la multe mufe DIN format "tata" (sau chiar si pe cele "mama", dar nu ajungi sa le vezi daca-s montate in aparat) scrie micut cifra in dreptul pinului.
Eu ti-am zis cum le-as lega la un DIN-DIN audio insa formatul asta poate avea si alte intrebuintari unde culorile au alta dispunere. In audio de obicei alb este pentru firul cald canal LEFT, rosu pentru firul cald canal RIGHT, negru de obicei pe masa dar cateodata se foloseste si galben sau alb.
Tot ce ti-am scris in postul asta e din memorie, daca am gresit ceva rog sa fiu corectat.
Numerotarea aparent aiurea la pinii mufei DIN audio cu 5 pini are o explicatie - la primele aparate mono anii 50-60 mufele aveau doar 3 pini, adica numerele 1,2 si 3. Apoi au aparut aparatele stereo si s-a introdus canalul RIGHT intre pinii existenti la mono, adica 4 si 5.
Pinii 3 si 5 sunt pentru iesire/intrare nivel semnal mare, de exemplu 150mV.....775mV....1V. In standardul DIN ciudatenia este ca pinii astia, 3 si 5 pot fi atat iesire cat si intrare, adica aparatul scoate semnal cand e in PLAY dar cand il treci in REC, exact pinii aia devin intrare. Asa e si magul Philips cu cap universal (la alea cu 3 capete e putin altfel, au mufe de monitorizare). Alta chestie stranie cu DIN-ul, pinii 1 si 4 sunt intrare de nivel mic, standard (numai) DIN, adica 1mV....50mV. Aparatele DIN trag (REC) din acesti pini de la alte aparate DIN. Insa daca ai aparate japoneze, adica non-europene, trebuie sa folosesti intrarile pe pinii 3 si 5.
Aparent e complicat, dar in fapt e simplu.

Image
Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply