Page 1 of 1

Idee proiect - Pick -up ul suprem

Posted: 29 Mar 2020, 16:41
by resitent
In ultimii ani am lucrat destul de mult pe tangențial, nu consider neapărat că e cel mai bun lucru din lume insa o idee (dementă) mi a răsărit în minte cândva.

Inspirat de japonezul Nakamichi TX1000 care reglează cu ajutorul a doua platane suprapuse centrul discului(la discurile neperforate corect) și de modul de lucru al unui pick-up tangential (pioneer linear) m-am gândit la un proiect unic, sublim.

De ce reglează Nakamichi discul la centru, pentru că datorită descentrării traiectoria eliptica introduce diferente notabile de frecvență prin variația vitezei unghiulare.

Ideea mea consta în corecția vitezei unghiulare cu ajutorul motorului pick-up ului(dd). Practic se modelează discul și apoi se stabilește eroarea de centru care se compensează din motorul Pick up ului fara a mai fi necesară shiftarea platanului că la Nakamichi, totul din driverul motorului.

Deasemenea ca un upgrade la Nakamichi, matricea de modelare ar permite și corecția pe verticală a discurilor cu denivelări, mult mai importantă uneori

Știu că sună SF, între timp formatele digitale au câștigat și vor câștiga mult teren, dar uneori e important sa visezi

Re: Idee proiect - Pick -up ul suprem

Posted: 30 Mar 2020, 10:10
by _BGD_
salut,

Ma uitam acum pe net la pick-up tau din semnatura, PL-L1000. Este foarte interesant.
Stiam de conceptul de pick-up tangential mai de multa vreme, dar niciodata nu mi-a fost in atentie.

Acum ca ai deschis subiectul, si avem si timp de forumeala, as incepe in prima faza cu o intrebare despre o mica comparatie intre pick-up tangential, si cel normal (axial? sau cum i se spune?)
Aceasta ultima categorie, majoritara pe piata larga daca nu ma insel, vine si ea in 2 forme, brat drept, si brat in forma de S. Nu stiu de ce (recunosc ca nici nu m-am documentat foarte mult pana acum), dar traiescu cu impresia ca cele S sunt mai....ok?

Revenind la PL-L1000, deduc ca nu mai exista aici conceptul de antiskating. Gresesc?
Forta de apasare cum se regleaza?

Din aceasta categorie "mai ciudata" de pick-up-uri, mai supun atentiei cititorilor si modelul Sony PS-F9, un concept similar, implementat intr-o forma distincta.

Re: Idee proiect - Pick -up ul suprem

Posted: 30 Mar 2020, 10:19
by resitent
S-a mai vorbit de tangențial pe topicul de inevitibil la vinil. Nu exista antiskating. Tangențial îl de la Pioneer reglează greutatea clasic iar avansul brațului este asigurat de un sistem optoelectronic complex asistat de un motor liniar. La Sony seria biotracer apăsarea este stabilită electronic cu ajutorul unor bobine. E un sistem foarte susceptibil defectărilor și complex

Re: Idee proiect - Pick -up ul suprem

Posted: 30 Mar 2020, 14:31
by resitent
vroiam sa va arat un tangential de la Pioneer din ultima serie, ultimii ani de linear tracking. Jogul ala frumos a fost inlocuit cu doua butoane stanga dreapta, bratul(foarte important) care era spart in 4 bucati e mult mai usor si materialul e un antimoniu invelit in plastic, motorul nu mai e cu stator de fier-siliciu ci are bobinele direct lipite pe cablajul imprimat(una era prin aparat smulsa). Deasemnea un singur integrat dedicat face toata automatizarea, versiunea pe care o am eu este cu multe circuite logice uzuale. Carcasa exterioara este aproape la fel dar animalul din interior este total diferit (PL-L1000 vs PL-L1000A).
Initial nici nu vroiam sa ma apuc sa repar acel pickup in ce hal era, am muncit enorm la el, merge bine(probabil nu ca unul nou nout), clientul a insistat sa il trimita ceva de speriat si am zis fie...

https://www.facebook.com/analogicsound. ... 5560005568" onclick="window.open(this.href);return false;

ps: deasemnea aceste pick up uri pot fi intalnite si sub marca Phase Linear facute in usa, o firma de mare calibru disparuta care facea si amplificatoare si preuri la nivelul Marantz(nephilipsat)

Re: Idee proiect - Pick -up ul suprem

Posted: 30 Jun 2020, 14:51
by arpadgicu
resitent, daca stiam ca te pricepi la lucruri de-astea ti-as fi trimis si eu JVC-ul meu, sa dai un oki la bratul ala "smeker", ca facea fitze. E vorba de QL-Y5f, cu brat electro dynamic servo tonearm.

Re: Idee proiect - Pick -up ul suprem

Posted: 01 Jul 2020, 07:03
by resitent
Din păcate în ultimul timp a trebuit să limitez reparațiile la scule. Timp pierdut și mori de foame cu gunoaiele. Prefer sa repar aparate de sudura, mașini orice altceva.

Nu mai pun la socoteala faptul că oricând poți să dai peste un client tâmpit căruia îi repari scula (luata de la gunoi) și tot te bălăcărește. Been there, done that. Rable de oameni.

Re: Idee proiect - Pick -up ul suprem

Posted: 05 Jul 2020, 20:13
by Shambala
Daca incerci sa variezi viteza motorului dupa un model [de corectie] inertia platanului va anula orice incercari de schimbare rapida. Chiar si la un platan f usor probabil va exista o limitare gen 1/4 de rotatie (sau pe acolo), ceea ce va anula efectiv corectiile transmise de sistemul de comanda.
Imi pare rau dar nu cred ca ar merge asa.

Re: Idee proiect - Pick -up ul suprem

Posted: 05 Jul 2020, 22:52
by resitent
Dar nu trebuie sa îți pară rău dragul meu. Ideile nu vin însoțite de păreri de rău :lol: