Page 1 of 1

scula cablare

Posted: 23 Mar 2010, 20:19
by akaiofil
Cind eram eu prin liceu, un foarte istetz profesor de electronica si-a facut cam cu un an inainte sa apara posibilitatea de a-ti face singur HC-85, o versine de Sinclair Spectrum pe o placa de test (din aceea cu gauri multe), legind terminalel soclurilor de integrate cu sirma (mai speciala, subtire) prin infasurarea acesteia in jurul acelor terminale.
Aceiasi lucratura se mai gaseste si in unele scule vintage. Pentru asta folosea o unealta speciala, in care baga partea dezizolata a sirmei si o invirtea in jurul terminalului.

Are cineva idee cum se numeste acea unealta?

Re: scula cablare

Posted: 23 Mar 2010, 20:33
by momolo
Wire wrap :

http://en.wikipedia.org/wiki/Wire_wrap" onclick="window.open(this.href);return false;

http://blog.makezine.com/archive/2009/0 ... pping.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Image

Image

Re: scula cablare

Posted: 23 Mar 2010, 20:57
by akaiofil
super, multzam asta cautam (ce-i drept pe aia manuala) :)

Re: scula cablare

Posted: 23 Mar 2010, 21:05
by momolo
Eu cred ca pe vremea aia numai cu sarme puteau face cablajul necesar. E al naibii de complicat de proiectat si inca nu aveau calculatoare sa le proiecteze semi-automat cablajele imprimate, ca sa nu mai spun ca trebuie musai multistrat.

Cica tehnica asta este cea mai buna ever in materie de contact si fiabilitate. Sculele audio din anii 70 si inceput 80 foloseau masiv tehnica asta, de exemplu magurile AKAI au toate inauntru firele montate astfel. E tehnica militara, din cate stiu se mai foloseste si azi la armata. Este superior la orice alt contact, inclusiv lipitura.

Re: scula cablare

Posted: 23 Mar 2010, 21:11
by akaiofil
pai pentru ciobanit un AKAI imi trebuie... :)

daca desfac firele nu le mai pot pune la fel la loc, trebuiesc lipite, si arata aiurea lipite pe terminal sau ar trebuii sa scot terminalul si sa lipesc firul direct pe cablaj, dar gaura de la terminal e mai mare decit firul si iar iese urit bla bla bla.
cu o jucarie din aia le desfac si le fac cum vrea muschiul :) tre doar sa vad ce grosime sint matele, ca vad ca si sculele sint pt diferite dimensiuni de sirme...

Re: scula cablare

Posted: 23 Mar 2010, 21:24
by momolo
Eu habar nu am de tehnica asta, nici nu am vazut vreodata cum se face. Cu mana nu le poti desira si insira la loc ? Si de ce vrei sa le scoti ?! De obicei au in partea ailalta terminale plastic cu pini, nu cred ca au legat astia placile definitiv intre ele ca sa nu se poata da afara fara sa umbli la wraping.

Re: scula cablare

Posted: 23 Mar 2010, 22:16
by LEKTOR
... tocmai am terminat de wrapat niste fire - lucrez la placa asta din copilarie :lol:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... kplane.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: scula cablare

Posted: 23 Mar 2010, 22:31
by akaiofil
mda, ai avut o copilarie zbuciumata :)

Re: scula cablare

Posted: 23 Mar 2010, 22:33
by akaiofil
momolo wrote:Eu habar nu am de tehnica asta, nici nu am vazut vreodata cum se face. Cu mana nu le poti desira si insira la loc ? Si de ce vrei sa le scoti ?! De obicei au in partea ailalta terminale plastic cu pini, nu cred ca au legat astia placile definitiv intre ele ca sa nu se poata da afara fara sa umbli la wraping.
asa este, unele au, altele nu au insa. le poti fireste face si cu mina. de amorul artei insa.... :) si oricum ma framinta de multa vreme intrebarea cu numele uneltei.

Re: scula cablare

Posted: 24 Mar 2010, 07:49
by Obelix
"Scula" aste un pistol de wrapping... pe vremuri aveam un amic care lucra intr-o centrala telefonica "traditionala" (cu relee), tehnica era larg utilizata...

Re: scula cablare

Posted: 25 Mar 2010, 17:17
by hbi
scula respectiva, pe romaneste, se numeste ''rulor'' si mai este o scula care se numeste, ''derulor''. fireste cel din urma scoate sirma, de pe pin. ambele scule au diferite numere, exact precum tarozii sau frezele, etc., in functie de diametrul pinului care trebuie conectat.
intradevar, in tara cel mai adesea se foloseau in centralele telefonice cross-bar, unde fiecare conexiune se realiza in asa fel si dupa parerea mea, este cel mai sigur mod de a realiza o conexiune. lipiturile oxideaza, si acolo unde sint temperaturi extreme, (foarte frig sau cald, sau alternante de temperaturi in intervale mici de timp), fludorul cedeaza. 5-7 spire strinse pe pin nu au moarte. sint si cazuri in care peste spirele cu pricina se adauga fludor.

Re: scula cablare

Posted: 25 Mar 2010, 20:58
by HighEndFan
LEKTOR wrote:... tocmai am terminat de wrapat niste fire - lucrez la placa asta din copilarie :lol:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... kplane.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
LEKTOR, am observat o greseala: firul rosu trebuia pus doi pini mai la dreapta, pare sa fie o greseala mai veche, din vremea pubertatii... :lol:

Re: scula cablare

Posted: 25 Mar 2010, 21:44
by HighEndFan
akaiofil wrote:.......cu o jucarie din aia le desfac si le fac cum vrea muschiul :) tre doar sa vad ce grosime sint matele, ca vad ca si sculele sint pt diferite dimensiuni de sirme...
Vezi ca firele alea sunt cam batrane;daca le indoi de cateva ori, se cam rup...si ca sa le bagi in scula de wrapat trebuie sa fie perfect drepte.
Pe de alta parte, sa le strangi cu mana, cum sugereaza momolo, nu se poate, sau mai bine zis nu garanteaza contact bun. Tehnica wraping-ului se bazeaza pe un detaliu important: pinul respectiv are canturile foarte ascutite si o wrapare corecta asigura un contact perfect, aproape la nivel molecular la fiecare contact al sarmei cu fiecare cant, practic de patru ori pe tura ori sase ture , total douazecisipatru de puncte in care cantul ascutit al pinului strabate stratul de oxid al sarmei , patrunzand in metalul sarmei.

Re: scula cablare

Posted: 26 Mar 2010, 09:49
by momolo
Evident, dupa infasurarea manuala (care arata ca naiba, fix actiune de ciobanire) se lipeste cu fludor ca daca se lasa asa, se va desira si oricum nu are contact suficient ca o sarma noua cu pin nou prin scula dedicata. Iar lipirea trebuie facuta rapid ca altfel pleaca pinul din lipitura lui de pe cablaj.

Intradevar, firele alea batrane si batoase de la Akai, daca le indoi prea insistent ramai fara ele. Plasticul e deja copt si batran.

Dar nu le-as schimba cu sarme noi. Cablurile alea suna .... original. Si pe vremea aia se foloseau metale de calitate mult mai buna decat balega presata chinezeasca din ziua de azi.

Mie si acum imi pare rau ca nu am adunat in vremea comunista fire si sarme de cupru cate puteam aduna. Pana si cablurile alea ceausiste erau mult mai bune decat rahatul din ziua de azi. Ca sa nu mai spun de sarmele sovietice!