AKAI

A fost odata ca niciodata
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

AKAI

Post by momolo »

M-am gandit ca noi nu avem un topic cu AKAI ceea ce este chiar rusinos!

Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: AKAI

Post by momolo »

Image
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: AKAI

Post by fluffy38 »

Frumoasa colectie,dar pentru mine, Akai(ca sunet)= Watson.
Cel putin,din cate mi-au trecut prin....urechi....

Acuma,puteti da cu parul :lol:
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

User avatar
akaiofil
Posts: 305
Joined: 18 Nov 2008, 23:16

Re: AKAI

Post by akaiofil »

au fost inovativi ca design (estetica in special) si automatizari. au avut ceva inventii marcante (capetele gx si "on screen display" spre exemplu). sint foarte apreciati si azi in domeniul pro. (akaipro). si cam atita. din strictul punct de vedere al calitatii audio (apreciere personala) au un singur deck (GXC-570D) si un singur mag (pro1000) mai competitive.

ceva raritati (frumoase) de la ei:
http://audio-database.com/AKAI/amp/da-a9500-e.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://audio-database.com/AKAI/amp/da-p9500-e.html" onclick="window.open(this.href);return false;

vorbind despre automatizari, remarcati consola "intelligent communicator" :) in link-ul al doilea... (vorbim totusi despre 1988)
It's the music, stupid!

User avatar
leevyou
Posts: 8
Joined: 29 Oct 2009, 15:02

Re: AKAI

Post by leevyou »

Si mie imi plac mult AKAI-urile. Probabil, mai ales din doua motive:
1. Au un design exterior in general foarte reusit si,
2. Am crescut avand in minte faptul ca AKAI = the best (anii '80). De exemplu o caseta "trasa" cu AKAI era garantia calitatii "supreme".

Pe de alta parte acum imi dau seama ca Akai-urile nu sunt nicidecum extraordinare iar capetele GX nu sunt nici ele iesite din comun, sendust/feritele de la Pioneer sau Sony, de exemplu, fiind aproape la fel de andurante si poate chiar mai bune din punct de vedere al sunetului. Akai au stiut in schimb foarte bine sa faca marketing in jurul acestui GX care, astfel, a intrat in legenda.

P.S. Imi pare tare rau ca in zilele noastre, marca AKAI este intinata de calitatea execrabila a chinezariilor care o poarta. Mare pacat! :(

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: AKAI

Post by momolo »

Citesc ce spuneti si ma mahneste. Mai ales pentru ca opiniile vin din partea unor oameni pasionati care detin aceste scule (despre vintage vorbim; - gunoaiele pe care scrie azi numele AKAI prin supermarket nu au nici o legatura).

Multa vreme am trait si eu cu acest cliseu, "Akai sunt frumoase si faimoase dar nu suna mare branza", cu explicatiile (puerile) ca ar fi din cauza capetelor GX.

In realitate (in fine, pe aia pe care o vad eu, nu neaparat si altcineva) sub brandul AKAI s-au fabricat atat scule exceptionale cat si scule mediocre. Nici nu mai pot spune "proaste" deoarece acele modele ieftine din anii 70 si 80 sunt cu mult superioare "sculelor" chinezarite de astazi, cele oferite in raioanele din supermaket pentru tot poporul, mult, ieftin si prost.

Multa vreme am trait cu impresia ca magurile AKAI suna "a AKAI", adica slabut; am avut ideea fixa ca si cass-urile deck AKAI sunt slabute si suna cam tot pe acolo (in categoria cassdeck-urilor), etc.

In realitate, au trebuit sa treaca decenii ca sa-mi dau seama ca AKAI au fabricat modele de magnetofoane, deck-uri si chiar amplificatoare si tunere care suna exceptional.
Dar cum spuneam, unele modele, nu neaparat cele mai faimoase.

Ok, hai sa las generalitatile si sa trec la cateva exemple concrete:

- luati un mag AKAI Gx 646/747, aveti grija sa se afle intr-o stare tehnica buna, sa nu fie oxidat si sa fie azimutat corect (adica sa nu fi umblat Gigel Mioritikus cu surubelnita in el), sa fie reglat BIAS-ul corect si LEVEL-ul de pe placi in coordonare cu acesta dupa care puneti o banda MAXELL EE vintage pastrata in stare buna. O sa va dati seama ca va fi extrem de greu de batut asemenea calitate.
REVERSUL - multi au maguri decalibrate (manarite de Gigel), oxidate, uzate, benzi nepotrivite, astfel ca vor trage concluzii gresite.

- luati un AKAI Gx 625/636 si trageti o banda subtire (ATENTIE! - nu groasa, nu profesionala) de la Quantegy, RMG, BASF si veti auzi calitate adevarata! Deasemenea, nu mai mentionez regula starii tehnice si a reglajelor. Oricat ar fi de buna o masina analogica pe banda, daca nu e reglata si nu trage pe banda pe care a fost reglata, nu face doua parale.

Magurile AKAI au putine reglaje, defapt nu au reglaje. Practic se pot varia numai 3 parametrii, frecventa de BIAS (in limite foarte inguste) prin niste condensatori variabili, LEVEL-ul pe inputul placii REC si se poate varia punctul de functionare al oscilatorului printr-un singur potentiometru de pe placa (unde mai bine nu umblati, cel gasit de producator este optim, mai mult nu puteti decat sa-l decalibrati). Nu mentionez bobinele unde in caz ca Gigel intervine, adios si'un praz verde, numai cei din fabrica (care nu mai exista de peste 15 ani) sau un mester dotat cu scule si cunostinte valabile le-ar mai "scoate" la loc.

Practic AKAI sunt proiectate pe anumite tipuri de benzi (subtiri, foarte eficiente) iar aceste reglaje sunt doar reglaje fine in cadrul acelorasi parametrii. Practic nu o sa facem niciodata magurile AKAI sa mearga la parametrii corecti pe benzi profesionale groase sau foarte diferite de acele MAXELL din anii '80.
Sunt masinarii delicate care nu isi arata potentialul decat reglate perfect si pe benzile pe care au fost proiectate sa functioneze.

Inca o data va spun - ascultati un mag AKAI (625/636/646/747) pe un MAXEL EE redand din ceea ce a tras (dupa ce a fost pus corect in faza la alimentare) si apoi mai discutam de "calitatea proasta la magurile Gx AKAI".

Dar puteti asculta si pe benzi noi, exemplu RMG/BASF LPR35. Sau puteti reda cu un mag AKAI benzi dificile inregistrate cu alte maguri azimutate corect.

Parerea mea - pur si simplu magurile astea suna exceptional! Atunci cand am avut benzi noi si bune, surse bune de inregistrare, amplificare si boxe de top, mi-am dat seama ca magurile astea sunt mai bune decat mi-as fi imaginat! Conditiile le-am enumerat mai sus, speram ca le stie oricine.....
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: AKAI

Post by Obelix »

Pe casete, intr-adevar, capetele GX nu sunt chiar fantastice (exceptand modelele de varf). Oricum, problema este secundara in ziua de azi... :wink:
Pe vremuri am detinut destule modele din gama, doua au "supravietuit" la parinti...
La magnetofoane (R2R) problema se schimba, viteza "mare" face ca sunetul sa se imbunatateasca substantial. Imi propun sa nu raman decat cu un singur GX in casa, dar curatit, gresat si reglat "ca la carte", probabil "620"-ul din dotare...

User avatar
ALEKS
Posts: 18
Joined: 11 Jan 2011, 18:15
Location: Iasi

Re: AKAI

Post by ALEKS »

AKAI:

Image

Image

Image

Image

Dupa ce completez colectia, revin si cu alte fotografii (eventual mai clare).

ALEKS

AWDRobert
Posts: 71
Joined: 06 Dec 2008, 14:34

Re: AKAI

Post by AWDRobert »

@ ALEKS
Ce este aparatul de sus?
Robert
"doar trancotar"

User avatar
ALEKS
Posts: 18
Joined: 11 Jan 2011, 18:15
Location: Iasi

Re: AKAI

Post by ALEKS »

Este un timer audio programabil foarte interesant si cu o caruta de functii si posibilitati de programare. Are 4 memorii de programare independente si se poate programa in functie de ziua saptamanii, ora, minut, secunda, etc., si alte chestii nebanuite prin 1981.

Image

ALEKS

AWDRobert
Posts: 71
Joined: 06 Dec 2008, 14:34

Re: AKAI

Post by AWDRobert »

ALEKS wrote:Este un timer audio programabil foarte interesant si cu o caruta de functii si posibilitati de programare. Are 4 memorii de programare independente si se poate programa in functie de ziua saptamanii, ora, minut, secunda, etc., si alte chestii nebanuite prin 1981.


ALEKS
Dezvolta te rog, sau spune-mi unde sa citesc despre el. Ceva imi scapa ... programez o auditie? Are el interfete prin care controleaza alte aparate AKAI? Tu la ce il folosesti? un exemplu
Robert
"doar trancotar"

User avatar
ALEKS
Posts: 18
Joined: 11 Jan 2011, 18:15
Location: Iasi

Re: AKAI

Post by ALEKS »

Sculele in general au un comutator intitulat Timer cu 3 pozitii: Rec, Play, si Off pentru a facilita conectarea la un timer. Acest timer audio are in spate prize (efectiv prize) in care se baga un deck, un tuner, o statie, in definitiv orice-ti trece prin cap.

Sa luam un exemplu practic: Un program radiofonic incepe la ora 14:00 si se termina la 14:30. Eu sunt la servici si nu il pot inregistra fiindca ma intereseaza, fiind vorba despre o cunostinta care-si prezinta ultimele realizari in domeniul... (oricare). Pun un deck pe functia Timer - Rec si programez acest timer sa porneasca la ora 14:00, Marti si sa se opreasca la 14:30, Marti. La ora aia imi pornesc sculele si inregistreaza programul respectiv si apoi se opresc singure.

Eu il folosesc pe functia de play. Cand ajung acasa la 18:30, sculele deja canta (pe radio). Un fel de telecomanda prestabilita ca sa-i zicem asa.

Poti sa-ti folosesti linia audio ca alarma dimineata... sau alte chestii. Nu prea se gasesc informatii despre aceste aparate pe Internet. Nu stiu cauza, poate nu-s asa de importante dar... arata fain (d.p.d.v. vintage) si contin o tehnologie ce apartine mai degraba microcomputerelor. Deci pentru mine e o scula vintage interesanta.

Sunt si alte firme care au produs asemenea timere (Technics, Pioneer, etc.).

ALEKS

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: AKAI

Post by Obelix »

Felicitari, din linia ta detin si eu deckul F31 si equaliserul :wink: Mai am si un F71... :mrgreen:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: AKAI

Post by momolo »

Frumoase!
Pe vremea aia ne uitam ca la rachete la asemenea scule audio! Numai cei norocosi cu bani si rude "dincolo" aveau posibilitatea sa detina asa ceva.

Nu suna asa de prost cum li s-a dus vestea aiurea. Ba chiar unele suna foarte bine. Oricum peste multe scule "audiofile" din ziua de azi.

Timer din ala eu nu am vazut niciodata in real life. Dar oricine detine un magnetofon Akai (sau alte Akai) a vazut ca sunt dotate cu un buton special pentru timer.

In ziua de azi un timer din ala se poate inlocui cu acele dispozitive mici cu ceas LCD si programator electronic de bagat in priza. Dar ce farmec ar mai avea ?

Felicitari ALEKS pentru perseverenta !
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
ALEKS
Posts: 18
Joined: 11 Jan 2011, 18:15
Location: Iasi

Re: AKAI

Post by ALEKS »

Multumesc tuturor pentru cuvinte.

Intr-adevar inainte ne uitam la aceste scule ca la niste rachete, acum avem banii necesari sa le cumparam, problema e: TIMPUL. Personal ascult muzica cca. 1-2 ore maxim pe zi.

Mi-au trecut prin mana multe scule dar am zis sa impac si varza si capra si toate cele (dorinta de a avea scule AKAI atunci cand ele erau inacesibile din punct de vedere financiar, design-ul revolutionar, sunetul... nu ma pronunt, tehnica de top a anilor '80, etc.). Asa ca voi continua sa-mi termin micul colt vintage. Boxele la care m-am oprit sunt AMFITON 50 AC-022 rusesti. Niste tunuri in adevaratul sens al cuvantului. Nu au NICI O TREABA cu HI-FI-ul dar suna perfect pe Italo Disco si Eurodance. Cand imi voi permite niste standfloor-uri AKAI din epoca de aur, voi renunta la ele. Dar cum aceste standfloor-uri AKAI nu se gasesc, iar daca apar costa cat jumate dintr-o masina SH...

Revenind la AKAI, urmeaza GX-F71, GX-F91, DS-5 si un pick-up, nu sunt inca hotarat (evident, tot un AKAI) fiindca nu stiu ce model se potriveste cu aceasta linie audio.

ALEKS

Post Reply