omudenisip wrote:te rog sa stergi acea trimitere catre ebay ca pe mine nu ma mai lasa sa editez, doar daca sterg tot postul si-l refac din nou, mersi.
politica acestui forum (pardon, blog) este de a nu sterge si a nu muta nimic, pe cat e posibil. Discutia asta nu-ti afecteaza anuntul, ba dimpotriva, il face interesant, asa ca nu ai a te plange. Oricum, aici nu e un site de vanzari si am scris in regulament ca sectiunea e dedicata mai mult membrilor (preferabil) activi ai forumului. Nu sunt vazuti cu ochi buni cei care isi fac cont aici doar sa bage anunturi de vanzari. Forumul asta e o mica comunitate, ca un club privat.
randunel wrote:Sa presupunem ca avem o situatie abstracta; doi colegi de forum ambii foarte seriosi, unul ii vinde celuilalt un aparat defect sa zicem un magnetofon cu o suma oarecare, exemplu 200 lei( repet , sunt doar exemple). Vanzatorul ii trimite aparatul in avans, urmand ca sa primeasca banii atunci cand cumparatorul ii are (gesturi nobile). Acesta din urma primeste aparatul, il repara si ii spune vanzatorului ca a lucrat foarte mult la el, ca era un jaf si etcetc. De ce oare? Ca sa mai "rupa" din pret. Cei doi nu se inteleg si vanzatorul ii cere returnarea aparatului asa cum era urmand ca fiecare sa suporte costurile de transport. Doar ca se izbeste de un zid, cumparatorul nu vrea sa il returneze dar nici sa platesca suma initiala cu care s-a inteles. Daca vanzatorul ar fi luat banii in avans probabil ca aceasta discutie urma sa devina ceva de genu " teparu' dracului" din ambele parti. @Momolo, cine are dreptate ?
La turci ai fi mers la cadiu.
Parerea mea este ca totul se intampla in jurul cuvantului dat, adica respectarea unei promisiuni. Cel care a luat magul, indiferent de situatie, indiferent ce a descoperit
dupa aia, este dator sa se tina de cuvant si sa-l achite asa cum a fost intelegerea. Faptul ca se apuca sa se tocmeasca
ulterior modificarii aparatului, se numeste, tiganie. Trebuia sa caste ochii
inainte sa-l ia. Si chiar dupa ce l-a luat, daca observa ca e mai harb decat estimase si nu-i convenea, trebuia
atunci sa-l returneze
asa cum l-a luat. Din momentul cand s-a apucat sa-l "repare" (deci sa umble in el) nu mai are dreptul sa-l returneze, evident nu are dreptul sa se tocmeasca (asta e oricum o incalcare a promisiunii) si e dator sa-l achite cum a fost intelegerea. De aceea unii vanzatori de second hand care ofera o garantie chiar si numai verbala pun sigiliu pe aparat. Ai rupt sigiliul ca ai vrut sa te uiti sub capota, ai pierdut garantia, simplu!
Cu atat mai rau daca sunt prieteni. Din meschinarii deastea (sa nu spun.... tiganii) se strica prieteniile.
Problema se invarte in zona de RISCURI ASUMATE. In momentul cand iei in felul asta, pe datorie un aparat (inerent complicat si care poate avea multe probleme) iti asumi un risc. Defapt orice imprumut de aparate implica un risc, chiar si daca e numai un imprumut. De exemplu, ma duc la un prieten si imprumut un amplificator. Il folosesc acasa pana astia de la ENEL se joaca de-a curentul, si amplifu' se arde. In cazul asta eu sunt dator sa platesc reparatia omului desi nu e vina mea. Prin imprumut ne asumam niste riscuri. Si nu intotdeauna iese bine. Ca riscul e risc! De aia mie nu-mi place nici sa iau si nici sa dau cu imprumut. Avea bunica o vorba de duh, "
Cina da, n-are!"
Dar (mai ales in cazul prietenilor) conteaza si ceea ce a spus vanzatorul la momentul vanzarii. In principiu, in cazul asta (de vanzare pe datorie) vanzatorul are cam intotdeauna dreptate. Daca vanzarea se facea cu banul jos era invers, cumparatorul are intotdeauna dreptate. Dar cumparatorul nu are voie sa umble intr-un aparat daca are garantie, cat e in garantie. Toata lumea stie asta.
In final exista si cazul, intre prieteni, "- Iti dau magul sa vezi ce-i cu el, sa umbli in el si daca iti place, il cumperi cu pretul X".
Dar exista si cazul, "- Ti-l cumpar, dar nu am banii acum, ti dau peste o luna!". Pai daca ulterior incepi sa spui ca ai umblat in el, ca e harb, ca nu merita pretul, etc, se numeste ca esti tigan!
Schindler wrote:Colectionarul" posteaza, pe un grup care nu este de vanzari, un aparat care se aude ultra-hiper mega fantastic, ce mai , e revelatia vietii lui. Chibitul ii ridica mingea la cap, adica lauda si el la maxim aparatul respectiv apoi , la final arunca intrebarea cheie " Nu il vinzi ? " "Colectionarul" incepe sa spuna ca nu vrea sa-l vanda, ca asa aparat ar vrea sa-l tina toata viata etc.etc. Peste cateva zile aparatul apare la vanzare pe celalalt grup, pe grupul de vanzari cu un pret destul de barosan. Victime cad desigur, unii incepatori .
s-au incercat manevre de genul asta si pe toate forumurile audio (din care a ramas numai asta al nostru). Nu e numai la "samsari", e o problema generala. Defapt aceste interese de vanzare otravesc obiectivitatea pe aceste tipuri de forumuri. Fiecare are ceva de vandut si revandut iar obiectivitatea se opreste cand incepe interesul.
Dar ma gandeam eu... chiar si tzeapa poate fi sanatoasa pentru unii (care si-o iau). Vorba aia, "
facerea de bine e f_ere de mama". Fiecare invata pe pielea lui. Nu merge pe gratis.
"Tinereţea este o noţiune, biologia un adevăr. Ele împreună dau dimensiunea existenţei"(Geo Bogza)