Concert Jean Michel Jarre Nov 10

CD, vinil, concerte
User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by LEKTOR »

Sala Polivalenta - a 30-a aniversare OXIGEN - atmosfera,impresii,etc
Incercati sa vedeti/aflati ce echipament se va folosi .
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by momolo »

LEKTOR o sa-mi iau aparatul foto si daca reusesc sa pozez ceva, bag pe picasa.

Am inteles ca vine cu 50 sintetizatoare analogice!!!

..Dar de ce au pus concertul luni ?!!!! Tocmai ceva asa de rar si de important! (cel putin pentru unii dintre noi!)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by LEKTOR »

Cu ocazia concertului de la Sala Polivalentă din Capitală de pe 10 noiembrie, Jean Michel Jarre a vorbit pentru MEDIAFAX despre spectacolul pe care l-a pregătit pentru români, dar şi despre calea greşită pe care a apucat-o industria muzicală. Concertul de la Bucureşti “va fi un concert indoor, conceput pentru săli de operă sau de teatru, cum au fost spectacolele de la Royal Albert Hall, Opera din Barcelona sau Opera din Berlin. Nu există lasere sau focuri de artificii, e ceva mai apropiat de un spectacol de operă, dar cu multe surprize în termeni de vizual”, promite artistul francez.

Starul muzicii electro declară că îşi dorea de mult timp să ajungă la Bucureşti. Publicitate
“Când a fost lansat «Oxygene», una dintre primele scrisori de la fani am primit-o din România. De la începutul carierei, am fost întotdeauna încurajat şi m-am simţit onorat că publicul din România mă urmăreşte”, declară maestrul sintetizatoarelor şi laserelor. În actualul turneu, artistul interpretează pentru prima oară live întregul album “Oxygene”, înconjurat de circa 60 de sintetizatoare analogice, un soi de “viori Stradivarius ale muzicii electronice la care orice DJ de azi visează să lucreze”, precizează Jarre.

Compozitorul francez priveşte cu aceeaşi nostalgie spre bătrânul, dar fidelul vinil: “Era mult mai bun decât CD-ul în termeni de calitate a sunetului. CD-ul a transformat lumea muzicii într-o mare industrie, unde CD-urile se găsesc la magazinul universal, la fel ca iaurturile, şerveţelele sau ketchup-ul, pierzând astfel legătura emoţională pe care consumatorul o are cu suportul de prezentare”. Chiar dacă, de această dată, artistul va prezenta un concert mai intim, una dintre dorinţele sale este ca pe viitor “să poată susţine un mare concert în aer liber în Bucureşti”.
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

szacaz
Posts: 70
Joined: 08 Oct 2008, 13:26

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by szacaz »

offtopic:
CD-ul a transformat lumea muzicii într-o mare industrie, unde CD-urile se găsesc la magazinul universal, la fel ca iaurturile, şerveţelele sau ketchup-ul, pierzând astfel legătura emoţională pe care consumatorul o are cu suportul de prezentare
desi poate sa para (si chiar sa fie) o copilarie, sunt de acord

imi amintesc de emotia si de bucuria interna pe care le traiam in momentele in care achizitionam un vinil frumos lucrat (cred ca mai am pe-acasa ceva delicatese bune de exemplificat "legatura emotionala cu suportul de prezentare"), in care il desfaceam si gaseam plicul-carticica al discului

cu tot ce venea la pachet: ochiul incantat de culorile bine alese, bucuriile buricelor degetelor aduse de pipaitul cartonului frumos presat, al hartiei (de asemenea imprimata, chiar si intr-un usor relief), narile umflate de mirosul de disc nou




a, si undeva mai la coada listei, veneau, de manuta, si muzica impreuna cu sunetull

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by momolo »

concret, infara de mine si brighty, cine mai vine luni seara la Polivalenta ?!
circa 60 de sintetizatoare analogice, un soi de “viori Stradivarius ale muzicii electronice la care orice DJ de azi visează să lucreze”, precizează Jarre.
LEKTOR, nu ma chinui! :P Deabea astept!!!!!!! Mai ales ca STIU perfect ce inseamna un sintetizator analogic PE DIRECT ! E fabulos!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by Micky »

Si eu o sa merg. Sunt foarte curios cum o sa fie concertul, caci asteptarile mele sunt mari!

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by momolo »

Mai e putin pana diseara! :D
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by kaav »

Auditie placuta...
Trebuie sa reamintim ca J.M.Jarre a influientat enorm pe toti plasmuitori de sunete eterice,a fost ca o calimara cu cerneala scapata in apa...Respect pentru ''Equinoxe'' (chiar e bun),se pupa foarte bine cu ''Oxigene'',merge si ''Magnetic Fields'' :lol:
Ascult foarte rar,dar ii recunosc influienta in atat de multe productii,pacat ca nu a avut si un aspect mai ''intunecat'' (pentru mine cel putin).Dar, in cele din urma el are alta structura,mi-au stins setea altii.
Sper ca a fost reusit concertul (as minti daca nu as recunoaste ca as fi vrut sa vin la concert;dincolo de orice, chiar face parte din categoria raritati....)
Si numai scule analogice?
Hmmmm....
:shock:

User avatar
Micky
Posts: 116
Joined: 04 Oct 2008, 11:49
Location: Eugene, OR, US

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by Micky »

Am ajuns acasa. Jean Michel Jarre a fost fantastic iar instrumentele cu care au venit au fost dintr-o alta epoca. Nu vreau sa comentez sonorizarea si acustica salii. Prefer sa ma opresc doar la partea frumoasa a lucrurilor. Un sigrul lucru mai am de adaugat. A promis ca la anul o sa vina cu un concert in aer liber asa cum ii sade lui bine.
Bafta!

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by brighty »

Ce sa va spun, am intrat in sala destul de devreme, pe la 19:15, nu inainte de a arunca un ochi si pe la standurile comerciale cu produse promotionale, unde un tricou costa 80 RON iar un CD (oricare din discografia sa) suma de 50 RON, cu exceptia ultimului ("Oxygene" - 2007), editie pentru Romania, care costa cu 10 RON mai mult decat l-ai fi gasit in magazinele noastre de muzica (se stiu ele care, nu dam nume! :wink: )...asadar 40 RON! Mi-am luat, ca amintire , "The Essential" (2004) si am intrat sa-mi caut locul in sala. Ca locatie, am fost pozitionat pe lateral, in partea stanga fata de scena, undeva sus.

Concertul a inceput in jur de ora 20:30, cu Jean-Michel venind din mijlocul multimii, in uralele si aplauzele spectatorilor. A tinut un lung discurs, atat in engleza, cat si tradus in romana (de un anume Zoltan, posibil vocalistul de la Sarmalele Reci), dezvaluind cateva aspecte despre conceptul care a stat la baza reinterpretarii lui "Oxygene" acum, in anul de gratie 2008... Si-a prezentat colaboratorii sai (3 la numar), cu care a lucrat multi ani de zile, si apoi a trecut la treaba :P .

Am putut vedea la adevarata lor capacitate acele mirifice sintetizatoare analogice, deja greoaie si inestetice pentru unii in acest Mileniu dominat de slim-uri si miniaturizari, but oldies are goldies, sa ma exprim asa :) , si chiar a fost o reala placere personala sa ma simt cumva, purtat inapoi pe aripile timpului, intr-o epoca in care muzica de calitate, incluzand prog-ul, facea legea peste tot.
Nu am putut numara cate erau pe scena, dar parca imi vine greu sa cred ca au fost 60, asa dupa cum se anunta, inclusiv pe forumul nostru :shock: .

Stand pozitionat nu chiar ideal ca sa-mi fac o parere despre sonorizare, ma voi abtine de la opinii absolute in legatura cu aceasta... Din locul unde ma aflam, mi s-a parut totusi ca sunetul a fost pe masura asteptarilor, desi o idee cam prea puternic, cu o dinamica buna si un spectru variat de frecvente, chiar larg, fiind surprins sa aud ce bass putea iesi din "draciile" alea 8) !

Desi nu au fost lasere si artificii, ca nu era locatia potrivita pentru asa ceva, scena si sintetizatoarele au fost in permanenta scaldate in lumini vii, colorate, de neon, o incantare pentru privire, un show sa-i spun oarecum minimalist, extrem de potrivit pentru a te concentra mai mult pe partea muzicala. Care a fost la inaltime!! Au interpretat tot albumul "Oxygene" in direct, adaugand si cateva interludii...o desfatare pentru suflet! La un moment dat, ma simteam elevat spiritual, vibram cu intreaga fiinta, precum in mijlocul unei liturghii... Faza de magie pura s-a petrecut cand Jarre s-a pozitionat in fata unei alte "chestii", in forma de cutie postala sau (asa o vedeam eu...) amvon bisericesc pe care a facut-o sa "tipe" dupa dorinta lui miscand mainile si picioarele pe langa ea, apropiindu-le si departandu-le in miscari bizare, ca intr-un ritual... Mai precis, era vorba despre sunetele acelea "fantomatice" de pe la jumatatea lui "Oxygene Part 3" (reascultati discul, spre edificare, daca totusi nu va mai amintiti...).

Lumea a reactionat extrem de pozitiv, aplauzele au fost nesfarsite iar Jean-Michel insetat de ele...se simtea, se vedea ca a dus dorul turneelor de altadata si a apreciat enorm faptul ca primele scrisori de dupa succesul din '76 al lui "Oxygene" au sosit si din Romania (zvonuri au tot circulat ca dupa Revolutia '89 ar fi vrut sa tina un mare concert la Bucuresti, dar... cine stie ce s-a intamplat pe parcurs :( ...si nu cred ca din vina lui :!: ). A promis, la final de concert, ca ne vom revedea si la anul, de data aceasta intr-un show live in aer liber, "ca la mama lui" :lol: La bis a interpretat ceva ce nu pot sa spun ca am recunoscut prea bine (parea a fi o variatiune a lui "Souvenir de Chine", dar dedicata publicului nostru, asa a si prezentat-o!) iar la al doilea bis, ca s-a lasat induplecat si a 2-a oara, a reinterpretat hit-ul sau cunoscut de toata suflarea, "Oxygene 4".

Spectatori destul de multi, desi au mai ramas ceva locuri descoperite, media de varsta un pic mai ridicata, cam de o seama cu el la multe persoane, deja cu burta si chelie, spre deosebire de Maestru care - la cei 60 de ani ai sai - arata de nu se poate, e suplu si vioi precum un tinerel :) .

In opinia mea, Evenimentul Muzical al Anului in Romania!

Gata, mai las si pe altii sa comenteze...
Last edited by brighty on 12 Nov 2008, 13:19, edited 1 time in total.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by momolo »

Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by momolo »

OK, iata si versiunea mea:

- concertul a inceput cu o mica intarziere de aprox. 30 minute. Jarre a aparut din spatele salii ajungand in fuga, tanar si zglobiu, la scena, pe culoarul central in aplauzele salii aproape pline.

Totul a inceput in fortza, un adevarat soc.

Am stat in partea de jos a salii, aproximativ in mijloc.

Amplificarea a fost autohtona, cea din dotarea salii, se pare. A fost data peste maximul admisibil osciland intre distorsiuni 80% si 100%.

In cam jumatate de timp amplificarea a fost COMPLET depasita generand doar un zgomot infernal!
Si acum cand scriu mai am junghiuri in urechi!

Problema principala a venit din bateriile de tweetere (pareau piezoelectrice) date cu mult, mult peste un echilibru cat de cat decent. Practic, tot sunetul a fost distorsionat tonal prin cresterea ultra-mega-exacerbata a inaltelor care sfredeleau timpanele ca niste valuri de cutzite.
In mare parte mi-am tinut degetele in urechi.

Datorita acestui dezechilibru tonal imens, in momentele cand Jarre a vorbit la microfon, vocea era complet schimonosita ca trecuta prin galetzi de tabla umplute cu sticla pisata cu mixerul.

Pe scurt, au bagat amplificarea cu mult peste orice limita posibila, nivelul de zgomot fiind undeva in pragul distrugerii fizice a auzului.

Spre sfarsitul concertului, la bisuri, m-am mutat de jos intr-o parte a salii, mai spre spate si mai sus. Tortura sonora era practic aceeasi, nivelul ca presiune sonora a fost mult depasit peste cat accepta sala si din cauza distorsiunilor masive venite din amplificarea depasita total si acustica depasita si ea total, mesajul muzical a fost transmis doar partial. Din pacate!

PACAT! Pentru ca Jarre si oamenii lui au cantat minunat! Un adevarat talent, mai ales inteles de catre cei care au avut tangentza cu muzica electronica si sintetizatoarele!

As fi curios daca lui i-a placut acel zgomot infernal complet, total distorsionat ?!!, mai ales la pasajele forte unde PA-ul intra practic in colaps, producand doar zgomot pur!

Sculele folosite au putut fi vazute de aproape la inceputul spectacolului. Toate vintage 100%, scule produse inainte de anul 1977, toate cele originale cu care a fost produs prima oara albumul "Oxigen".

Niste scule fabuloase! Mi-au adus aminte fara sa vreau de coloana sonora a filmului "Intalnire de gradul III" din 1977 (eu asa tin minte).

Sunete unice, ce nu pot fi repetate cu sintetizatoarele moderne (digitale) oricat ai vrea!

Desi la inceput, in discursul introductiv tinut in ENGLEZA! ( :roll: ) si tradus (prost) de catre un tip cu nume unguresc (desi sala intelegea lejer direct din engleza), a spus ca datorita sculelor batranele, este posibil sa se mai produca anumite defectiuni si incidente in timpul interpretarii, incidente pe care le va impartasi bucuros cu noi :D, nu s-au produs incidente, totul a curs perfect.

La inceput s-au simtit chiar mici haraituri produse de potentiometre si chiar fashaitul si zgomotul ansamblului de scule analogice, apoi se pare taiat prin mixer....insa ce mai conta la o asemenea "amplificare" specific-bizonic-mioritika?!

Sala a fost foarte prietenoasa, vadit umpluta de fani adevarati!

Multe femei care au venit special ca sa-l auda si nu fara rost! Nu ma asteptam sa placa la atat de multe femei!

In general media de varsta majoritara un pic spre 40...50 ani. Lipsa totala manelisti sau tineri mp3-eisti.

De remarcat ca la noi civilizatia vine greu, lucrurile marunte ne chinuiesc vesnic precum niste pietricele intrate in pantofi pentru totdeauna ! Chiar si la 40 minute dupa inceputul spectacolului cu lumina stinsa, inca mai existau niste aberanti care isi cautau anume locurile lor de pe bilet prin mijlocul salii, deranjand pe toata lumea si la un moment dat chiar si pe Jarre care a observat foiala in zona centrala! Ba am vazut chiar si doua pitzipoance care se plimbau prin sala in cautarea locului de pe bilet, la o juma' de ora dupa inceperea concertului si vorbind la telefon in timpul asta! :lol:

Eu stiu ca in tarile civilizate, in momentul cand spectacolul a inceput, biletul si-a pierdut locul si valoarea, unii organizatori nici nu mai permit intrarea in sala sau altii le dau drumul cu conditia sa ramana in spate si sa nu deranjeze. Ai nostrii nu, ca la nunta si cumetrie, unii isi cautau locul si la mijlocul spectacolului deranjand pe toata lumea !

Jocul de lumini a fost foarte frumos!

Deasupra scenei era atarnata o suprafata ca oglinda tinuta initial orizontala si apoi coborata inclinat incat din sala vedeai perfect ce se intampla pe scena, mai ales in cercul sintetizatoarelor intre care fugea Jarre pentru diferitele tonalitati si pasaje muzicale. Respectiva oglinda vibra facand imaginea neclara la pasajele cu bas furibund.

A fost interpretat complet, insa cu mici modificari (dragute!) albumul Oxigen, J.M.J. amintind la inceput ca noi in RO suntem tocmai nimeriti sa primim o gura de oxigen la poluarea pe care o avem! :D (si are mare dreptate!).

Mi-a placut foarte mult primul bis cand a cantat ceva dedicat romanilor. Foarte frumos!!!!

Nu-mi trece impresia de la acest sunetul produs de masinariile urate si vechi! Este fabulos! In anumite momente creeau practic cutremur in sala, de multe ori scaunul vibra cu mine cu tot incercand sa plece din loc! Sunet foarte profund....nu gasesc alte termene decat analog, organic, uman, natural, firesc!

Dar pacat de amplificare si dorinta acelor manelisti-bizoni surzi care au manevrat-o! Parca au pus la regia sunetului un talcioc-man, dintre aceia care vand casete maneliste zbierate pe boxe Unitra (bobinate de 8 ori) care tiuie si zuzuie chinuite pe un huruit-bufnet de putere depasita de mult in cliping! Oribil!....Dar, la noi in Mioritika, poporul vrea TAREEEEE! Si poate respectivii surzi au considerat ca J.M.Jarre = TAREEEEE!

Plus de asta, s-a vazut iarasi spiritul manelar popular la pasajele mai saltarete si usurele, moment in care multi tupaiau si bateau din palme fericiti ca niste maimute (proaspat surzite), pasaje primite cu bucurie tribala de catre majoritatea publicului.....si eu inca mai am junghiuri in urechi! :roll:
In fine, bucuria lor, insa imi pare rau ca suntem atat de bizoni si neispraviti ca natie! Am ajuns sa ma tem de orice eveniment de felul asta ca raman fara timpane! Iar acum nu mi-a dat prin cap sa-mi iau vata de pus in urechi, credeam ca Mishu Jar tine la calitatea amplificarii.....ba mai degraba aveam aceasta convingere fixata! Nu stiu de ce?!...Se pare ca fara motiv!

Mi-ar place sa aud inregistrarea directa din sursa semnal, daca cineva a facut asa ceva?!...

Iar jocul de lumini desi a fost facut cu putine scule, a fost foarte frumos si bine regizat! Perfect adaptat spectacolului! Clar mana unor meseriasi!

Intr-un final, de remarcat acest om care nu-si arata varsta, nici intr-un fel, un talent adevarat dar si un spate asigurat bine de cativa profesionisti, o interpretare superba pe niste scule superbe si unice, un balon de oxigen electronic, o introducere la concertul in aer liber care probabil va veni cat de curand pentru noi mioriticii, oferit din partea acestui francez care ni s-a adresat in engleza (!, o interpretez ca un gest de intelegere pentru noi si respect!).

Noi avem datoria sa-i atragem atentia sa NU mai accepte NICIODATA o amplificare romaneasca si nimic de la noi in spectacolele sale ! Si sunt sigur ca e posibil sa-i transmitem direct prin mail, fiecare dintre cei care intelegem ceva, putini intr-o mare de surzi ignoranti, ca doar el a spus ca in anii 70 a primit printre primele scrisori de apreciere tocmai din Romania.

FELICITARI Jean Michel Jarre !

HUOOOOOO pentru bizonii, manelarii, surzii care au batjocorit partea de amplificare avand un asa semnal bun !!!!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by kaav »

Pacat ca se accepta ''nivelul'' acesta de profesionalism la noi.Un volumul prea puternic este evident ca rapeste din atmosfera muzici (in orice situatie) pe langa neajunsurile evidente legate de distorsiuni+urechile oamenilor violentate sonor.La asemenea presiuni din cate stiu este nevoie de cateva zile de ''repaus''.Urat gest din partea organizatorilor,mai ales la un asemenea eveniment.
Faine poze :D

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by kaav »

M-am gandit la o situatie ipotetica ca raspuns la un volum deranjant cum a fost in cazul de fata.Toti spectatori sa se fi intors cu spatele la scena :roll:
Pana in momentul in care sub o forma sau alta s-ar fi luat masuri....
Poate suna infantil,dar nu m-am putut abtine sa nu o spun (scriu)
Cred ca ar fi fost impresionant ca gest,dar si foarte usor de interpretat ca si ostilitate din nefericire

User avatar
brighty
Posts: 957
Joined: 06 Nov 2008, 19:05
Location: Bucuresti

Re: Concert Jean Michel Jarre Nov 10

Post by brighty »

De acord in privinta "bizoniadei" la rumani!... De fiecare data, traiesti cu sentimentul ca spectacolul pe care l-ai asteptat de atata amar de vreme (nu numai din momentul in care ai achizitionat bilet...) este sabotat de tot felul de nescosi in lume (termen bland, asta ca sa nu-i numesc de-a dreptul "tarani"! :twisted: ).

Va vine sa credeti ca se trecuse in a doua jumatate a concertului, ne apropiam de final de "Oxygene" asadar, iar "bizonii lu' tata" :evil: inca mai deranjau lumea asezata pe scaune, acolo sus, in tribuna (ei venind de jos, dupa ce au suit scarile!) ca sa-si caute locurile???

Senzatia ca "opera de la Scala", pe care o asteptai si pentru care ti-ai luat bilet, s-a transformat brusc in "concert umanitar in Uganda" tinde sa ne intre in firesc, din pacate :( ...

Multumiri lui momolo pentru pozele minunate!

Post Reply