Romania si solutii pentru iesirea din criza

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by SOLO »

Vorbim de criza , facem politica iar in acest thread as fi vrut sa discutam despre ce solutii crede fiecare ca ar trebui adoptate pentru iesirea din criza . Daca ati fi in functia de premier , ce ati face pentru relansarea economiei romanesti ?
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

FATHER
Posts: 91
Joined: 08 Oct 2008, 10:03

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by FATHER »

Ordine in legislatie. Tot vorbim de coruptie , de disolutia autoritatii. Totul pleaca de la LEGE. Exista institutii care chiar daca vor nu pot sa faca mare lucru. Prea multe derogari, prea multe prevederi ambigue.
Asta cu criza economica e doar o chestiune secundara.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by kaav »

FATHER wrote:Totul pleaca de la LEGE.
Care este facuta de oameni :D
Nu conteaza legea, cata vreme este in mintea oamenilor, litera moarta.
Si aici ajungem si la aspecte morale, care trebuie sa si le insuseasca fiecare in parte, dar nu pot fi impuse efectiv decat in cadru limitat (familia sau o mica comunitate). La modul ideal daca fiecare este cum trebuie, legea ar fi un apendice, ceva redundant. Trebuie intr-un mediu social cum este al nostru ca aplicarea ei sa fie foarte rapida si brutala (aspect totusi imperfect caci realitatea este formata exclusiv din conjuncturi care sunt cazuri ''particulare'' intotdeauna). Timpul scurt de reactzie a aplicarii legi, conditzioneaza comportamentul spontan. Dar cine sa faca asa ceva, cand cei care trebuie sa le pazeasca, deja sunt dresatzi sa serpuiasca in cadrul lor, caci altfel nu ar fi ajuns sus cu adevarat?
Trebuie pus accentul aici pe aspectele negative ale lucrurilor. Adica nu ce ar trebui facut bun ci ce ar trebuie evitat (tinand cont de firea oamenilor care nu se schimba pur si simplu).

User avatar
SOLO
Moderator
Posts: 1881
Joined: 25 Sep 2008, 22:42
Location: Milan

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by SOLO »

Ok Father , un control eficace in vederea respectarii legilor ar putea fi un pas important . Personal cred ca ar trebui luate masuri economice sulpimentare :

- Impozitul forfetar : O analiza corecta si o punere in balanta intre ceea ce statul a castigat si ceea ce a pierdut sau va pierde in continuare de pe urma acestei legi .
- Reducerea cheltuielilor acolo unde cu adevarat sunt nejustificate .
- Sprijinirea firmelor mici si mijlocii ( adica nu numai sa iei dar sa si dai acolo unde trebuie , pentru a tura motoarele economiei ) . Intr-o tara de someri si muncitori la negru nu am avea altceva de facut decat sa ne dam tepe intre noi , ca sa putem supravietui .
- Imbunatatirea infrastructurii . La capitolul asta stam jalnic ..
- Imbunatarirea legislatiei . Avem multe legi care pur si simplu sunt tampite si blocheaza businessul .


solo
Every foot from the wall adds 1000$ to the sound
*Doneaza pentru libertatea si sustenabilitatea forumului

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by Obelix »

E mai simplu sa astepti bomba atomica coreeana... :cry:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by momolo »

Nu ma pricep deloc, bine ca nu sunt in situatia sa decid chestiuni din astea, dar incerc cateva presupuneri:

1. concedierea a 30% din personalul bugetar de stat. Aici un aspect extrem de important este CUM SE FACE, CUM SE ALEGE ?! Daca intervine sistemul clientelar mioritik, de genul, "il pastram pe nepotu' si-l dam afara pe singurul care face ceva", e nashpa. Deci, organizarea imputinarii corpului birocratic este extrem de importanta si aici as apela la firme straine internationale de management si consultantza avand grija ca sistemul politic de partide sa nu se bage.

2. demararea unei reforme reale in Justie. Ceva care trebuie facut tinand cont si de imaginea publica, de informarea corecta la publicului despre ceea ce se face si se doreste.

3. initierea unui retele puternice de propaganda pentru ridicarea moralului despre Romania. Impresia generala, moralul public, starea de constiinta publica sunt extrem de importante pentru afaceri si climatul economic. In economie, baza este increderea, fara aceasta nu mai exista crestere sau revenire la o stare stabila. Aici nu as fi deloc democratic, adica as folosi propaganda dirijata pe ideea ca publicul trebuie sa-i fie indusa pe orice cale o incredere, o stare de optimism, chiar si falsa propagandistic. Ceea ce conteaza intr-un final este rezulatul, starea de spirit generala care trebuie sa fie POZITIVA si de INCREDERE (chiar si o incredere tampita si tampa, nu conteaza). Americanii fac asta la nivel de stat instinctiv. Realitatea e ceea ce interpretam noi, avem in fiecare moment 1000 de motive sa fim depresivi si inca 1000 motive sa fim optimisti. Un om depresiv si care nu crede in bine, nu poate progresa.

4. as incerca pe cai legale sa pun capac celor care fac propaganda negativa, care induc temeri si ura in populatie. Acord o imensa importanta starii de spirit a populatiei. Sunt convins ca este motorul iesirii din orice crize, motorul dezvoltarii reale.

5. as merge direct la UE cu caciula in mana strigand dupa ajutor ca ma scufund. As initia un consiliu de relatie cu UE si USA care sa aiba ca scop atragerea atentiei spre Romania, cererea de ajutoare reale si stimularea oricaror investii in economie. Principiul e simplu, "copilul care nu plange nu primeste tzatza sa suga", mai ales in familiile numeroase. Ori, UE este o familie numeroasa. Aici as evita falsa si stupida propaganda ca nu noi exportam jdemii de hotzi si tzigani peste ei, dimpotriva, as recunoaste realitatea, as urmari-o la nivel de stat si le-as arata ca puterea de la Bucuresti vrea sa stopeze fenomenul respectiv, vrea sa intervina real. Trebuie sa le castigam bunavointa, iar asta e o buna cale. Dar aici trebuie o politica sincera in care sa fie spuse toate adevarurile, inclusiv cele jenante.

6. as revizui impozitarea in sesnul stimularii productiei si nu comertului, as interveni contra stimularii comertului si comisioanelor prin mai multe maini, as lovi direct in mafia care s-a pus peste resursele statului, gaze, petrol, apa, etc, o clica putin numeroasa care dreneaza bani din sistem pe seama populatiei.

7. as initia o Politie Economica in colaborare cu Interpolul cu scopul de a urmari fraudele si coruptia din Romania care are implicatii internationale. Este nevoie de o institutie aparte, un fel de minister, asa cum au facut comunistii pe vremuri. Nu exista eficienta in domeniu daca se umbla cu manusi democratice, hotii rad in nas statului. Trebuie actiuni dure si m-as inspira din ceea ce se intampla prin anii 50 in Europa Occidentala.

8. as pleca in China si as negocia tratate speciale si preferentiale intre Romania si statul chinez. Aici as avea probleme cu legislatiile si regulile interne UE, dar as forta un pic nota in acest caz invocand fostele relatii speciale intre Romania in vremea comunista si China. As da o atentie foarte speciala acestei relatii. Deasemenea, la relatia speciala cu China as adauga una speciala cu USA. La orice conflict cu UE as invoca starea economica a tarii si necesitatea unui ajutor de urgenta important. Practic as licita intre marile puteri folosind ceea ce am, interesul strategic american pentru Romania si deasemenea interesul Chinei de a patrunde economic si mai mult in Europa.

9. as crea un departament de politie secreta cu scopul urmaririi fraudelor politico-economice. Acest departament va avea in sarcina verificarea textelor de lege adoptate de Parlament in scopul gasirii pasajelor "speciale" care constituie de 20 de ani "portite" economice de fraudare a statului.

10. as demara o actiune civica, as sustine si finanta organizatii non-profit care sa aiba ca scop dezbaterea unor reforme politice necesare, evident, inclusa cea a Parlamentului restrans unicameral precum si altele necesare.

11. as taia toate subventiile de la stat prin lege sau ordonanta de urgentza, subventii catre sectorul privat dar as analiza si pe cele catre sectorul de stat. Politica ar fi pe principiul, fara subventii, fara favoritisme, cine sta sa moara economic, sa moara, sa lase locul altora. Lucrul asta l-as face in paralel cu imbunatatirea serviciilor de ajutor social, mai precis debirocratizarea acestora.

12. as crea un departament IT la nivel de stat cu scopul informatizarii intregii birocratii romanesti avand model american. As cere ajutorul USA in implementarea unor retele centralizate de calculatoare care sa cuprinda tot ce tine de birocratie, in felul asta eliminand plimbatul hartiilor si oamenilor cu adeverinte in mana si imputinand functionarii de stat care sunt platiti prost sa piarda vremea cu pixul in mana. As centraliza toate serviciile in asa fel incat fiecare cetatean, casa, masina, teren, sa aiba un dosar propriu care sa contina tot, impozitare, amenzi, acte proprietate, stare civila, scoli, joburi, etc,etc,etc. As demara o actiune prin care CI si actualul pasaport sa se schimbe cu un unic document, un pasaport care sa fie utilizabil atat intern cat si extern.

13. as initia o mare reforma in serviciul diplomatic romanesc unde "dorm" o seama de securisti si trantori care nu aduc nici un serviciu statului roman. Reforma se va baza pe alte criterii de selectie si numire decat cele de pana acum, pe regulamente clare si neschimbabile functie de puterea politica aleasa. Clasa diplomatica romaneasca nu mai trebuie sa depinda cu nimic de clasa politica romaneasca, inafara de numirea ambasadorilor ca si pana acum.

Ca forma de stat democratic as prefera republica prezidentiala cu intarirea atributiilor prezidentiale. Romania nu este o tara (inca) facuta pentru prea multa democratie. Va merge bine numai sub mana forte, altfel la noi este debandada.

Ca prim ministru nu as fi deloc democratic decat in vorbe si abureli. As acorda mare atentie la o imagine publica placuta, as plati un departament special sa ma scoata Fat Frumos din Lacrima in imaginea publica dar as da cu bulanul la gioale pe sub masa fara mila, i-ar rade pe aia care imi baga bete in roate, nu m-as ofili prea mult de reguli si drepturi democratice. Consider ca tara este in cacat si nu va merge inainte decat cu biciul pe spinare, disciplina, militarie si zero exceptii, pe scurt, fara mila si fara indurare.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

User avatar
Adrian_2k8
Posts: 227
Joined: 30 Mar 2009, 07:54
Location: Bucuresti

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by Adrian_2k8 »

Dupa ce am citit ACEST ARTICOL m-am mai linistit cu "iesirea din criza". :) Adica nu se poate.
"Netul este locul ideal unde omul aberant poate abera si se poate da ceea ce nu este." - by M _ _ _ _ o.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by momolo »

L-am mai citat aici pe Urban Iulian asta in alt topic. Omul fabuleaza, are si antecedente, ce-i scris acolo e doar un punct de vedere, o speculatie, nimeni nu stie care e viitorul. Nu am dubii ca interviul este SF, nu exista nici un bancher din asta ocult care sa vorbeasca asa. Ideea cu unul care pune totul la cale e desprinsa din filmele americane de la Hollywood. Eu stiu inversul, bancile se feresc sa ajunga la recuperarea garantiilor imobiliare pentru ca mai bine incearca sa scoata banii direct de la datornici prin amanari la plata decat sa ajunga sa vanda casele pe nimic la licitatii.

Dar intr-un fel e si ceva logic, o tara saraca si fara bani aruncata direct in economia globala e prada sigura la shacali. De aia la noi politicul e mai important ca la altii.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by Kostas »

Cerere naturala exista in continuare .
Stiu multe exemple de afaceri sanatoase care pot merge in Romania. Intelepciunea este ,cum spun elvetienii sa nu te lasi antrenat in spirala cresterii preturilor si a extinderii . Doresc sa vad afaceri intinse pe zeci de ani, pe sute de ani ca in alte parti care a asigure o continuitate. Afaceri sanatoase si avantajoase pentru toata lumea.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by Obelix »

momolo> deci vrei sa faci pe "Al Capone" fara finantare si cu toti impotriva ta... :cry:
Cine va veni sa-ti faca audit si pe ce malai la primaria din Poplaca :?:
Retele de propaganda... once again, cu cine, pe ce bani si in ce scop :?:
Contracte cu China :?: Dupa "invazia lacustelor" esti convins ca nu e mai rau decat inainte :?:
Dat pe mana UE :?: In plus de faptul ca e un castel cladit pe nisip, fiecare membru "care conteaza" are prea multe de facut la el acasa, de unde vin voturile, ca sa se mai gandeasca si la "vestul salbatic" :evil: De fapt, gresesc, nu e un urias/nisip ci mai degraba un magar rapciugos cu copitele in groapa cu rahat, de pe care toti viseaza sa ia pielea... :cry:
Si... asi putea continua... :mrgreen:
Deci... traiasca bomba atomica Nord Coreeana / Albaneza / iraniana... 8) Sperand o precizie corespunzatoare... :twisted:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Romania si solutii pentru iesirea din criza

Post by momolo »

Obelix, tu esti cel care vede intotdeauna cele 1000 de exemple negative.

Dar, daca ai trage o privire si la cele 1000 de exemple pozitive ai vedea ca in decursul timpului, biata noastra tara a mers realmente bine numai in relatiile politico-economice cu doua mari puteri, USA si China (perioada interbelica USA si prima perioada comunista-ceausista, USA si China, fiind vorba de fapte concrete, palpabile si care au dat rezultate bune in modul cel mai vizibil, nu doar vorbe si abureli "uiste" :wink: ).
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Post Reply