Sursa

Analogic, digital, sisteme audio, casti, revelatii si review-uri
todiion
Posts: 42
Joined: 31 Mar 2009, 15:06

Sursa

Post by todiion »

Am reusit pina la urma sa string ceva bani si sa iau un cd player mai vechi Nad 512.
Are un sunet foarte clar vocile foarte corect redate fata de placa de sunet care parca le subtia. Sunetul este parca mai rotund mai gras fata de ce aveam. Per total sunt foarte multumit acum ma tot gindesc sa cumpar pe viitor si un dac pentru calculator, sa il conectez pe optic sau usb nu conteaza.
Am mai discutat despre Lavry da 10 pentru care inca nu am bani , ca ar fi o sursa buna, acum intreb si eu acest dac cu o placa de sunet buna si setari corecte ale PC ului se aude mai bine decit acest cd player Nad ? Prefer un sunet mai gros mai cu bas exact ca acest Nad.

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: Sursa

Post by LEKTOR »

Mai bine incerci acel DAC pe NAD in loc de pc sound card !
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sursa

Post by momolo »

todiion
acest dac cu o placa de sunet buna si setari corecte ale PC ului se aude mai bine decit acest cd player Nad ?
- din punctul meu de vedere strict personal, eu consider ca Lavry s-ar auzi incomparabil mai bine, adica intr-o clasa de calitate net superioara. Preferabil ar fi sa-l amplifici balansat.

Prefer un sunet mai gros mai cu bas exact ca acest Nad.
- preferinta ta cat si descrierea de mai sus in care folosesti termenul "foarte", ma face sa banui ca inca nu ai ajuns la o anume experienta in audio, chestie care se obtine ascultand sisteme audio de inalta clasa si avand experienta spectacolelor live de muzica diversa.

Probabil nu ai avut unde, ceea ce nu inseamna decat o simpla constatare insa, bag de seama ca, precum majoritatea celor care se afla la inceput, cauti o anume coloratura de sunet (recte bubuiala sau falsa caldura a sunetului) si nu cel corect.

Este firesc, nu e nici o rusine, cu totii invatam toata viata, dar sfatul meu este ca inainte de a schimba ceva la tine in sistem, lucru care costa bani si poate toate resursele tale financiare, sa mergi oriunde poti asculta scule de calitate precum si la concerte de muzica clasica fara amplificare.

Este incomparabil mai importanta corecta si buna educatie a urechilor decat inlocuirea unui player NAD cu un DAC Lavry sau schimbarea diverselor scule audio si placi de sunet.

Astfel vei reusi sa alegi scule audio bune si ieftine, adica pe cele care merita si de unde se merita FARA sfatul nimanui, fara sa te uiti la altii ci numai pe baza propriilor urechi. In acest fel nimeni nu te va mai "manipula" sau "aburi" si tin sa-ti precizez ca in mica piata audiofila se practica din plin manipularea si aburirea. Este foarte simplu avand in vedere cat de relativ este acest domeniu si faptul ca sunetul de calitate nu se poate masura la metru sau cantari la kilogram.

Unii chiar asa concep sa actioneze, pleaca de la premiza ca toti sunt prosti si manipulabili si tot ce conteaza este vanzarea de scule noi sau second hand.

Daca ai cunoaste mai in amanunt domeniul asta ai constata ca te bagi intr-un cuib de viespi unde majoritatea incearca sa-i pacaleasca in vreun fel pe ceilalti.

Singurul lucru care te tine la adapost de tzepe (si crede-ma, poti sa ti-o tragi singur la greu, groasa si cu frunze, bine infipta!) este propria ta ureche, propria ta educatie audio ce nu este despartita de educatia muzicala si pasiunea reala pentru muzica.

Pentru a auzi scule mai bune decat ceea ce ai tu acum, poti merge la oricare dealer de profil (gasesti pe net tot ce-ti trebuie), recomandarea mea fiind sa mergi la toti.

O simpla auditie a macar unui concert de muzica neamplificata si a unor scule audio de calitate puse in sisteme de calitate vor incepe sa te scuteasca de viitoare neplaceri care pot deveni extrem de frustrante. Nimeni nu-ti va da pe gratis experienta, nimeni nu-ti va spune tie ce-ti place, si nu uita, in acest domeniu este bine sa ai si o educatie tehnica sau sa te informezi tehnic.

Te asigur ca de multe ori am vazut/auzit acasa la diversi audiofili scule audio foarte scumpe si accesorii extrem de scumpe care nu reuseau sa reproduca nici macar o minima calitate audio. In general sunt persoane care au luat-o brusc cu audiofilia, din neant si fara o anterioara experienta, audiofile de cativa ani, avand o baza materiala buna sau relativ buna. Cei vechi, aia care au "surubat si trancotarit" din copilarie sunt mult mai greu de pacalit, la ei nu vei auzi sunet prost, cel mult de banii care i-au dat. Insa este foarte trist sa vad oameni cu scule audio scumpe care ori nu stiu ce sa faca cu ele, ori au cumparat o combinatie aberanta pe motiv ca au fost "aburiti" de comerciant, ori au luat pur si simplu scule audio proaste si scumpe. Trebuie sa te gandesti ca toate trebuiesc in vreun fel vandute, si bune si proaste, si scumpe si ieftine.

Eu si cu altii din generatiile +40 de ani avem avantajul ca am ascultat in anii 70...80...90 scule audio de calitate, vremuri in care calitatea audio nu era un lux pentru initiati, parte si din cauza sursei preponderente din LP, parte pentru ca in vremurile alea sculele audio stereo reprezentau inca un interes comercial de masa.
Azi nu mai reprezinta nimic in cadrul pietei de profil, decat o minuscula nisha pentru pasionati, numiti audiofili, asa ca in prezent o calitate audio care in trecut era pentru tot muritorul la preturi pentru muritori, azi este un lux si o delicatese rara la preturi pentru.....politicieni :D .

Astfel, cei mai tineri de generatia +40 ani au acest handicap de a porni de la zero in conditii vitrege (o piata a mp3-ului, muzicii proaste trasa prost, loudness war dus la paroxism, urechi rebegite cu doape din mp3-playere, beaturi in loc de melodie si muzica, muzici de alienare mintala, dispret pentru arta autentica si promovarea non-valorilor sau a infatuarii fiintei umane, etc,etc, etc, asistam la ceea ce vine din piata muzicala "de masa". Pentru a consuma muzica de nisha, exemplu cea clasica, avem alt dialog, deja oamenii respectivi au o anume cultura muzicala si inerent ureche muzicala)
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

todiion
Posts: 42
Joined: 31 Mar 2009, 15:06

Re: Sursa

Post by todiion »

Am pe acasa si citeva cd -uri preferate care le ascult pe cd player deoarece pe PC parca stric muzica, de diferenta fata de mp3 nici nu mai zic. Am pus aceasta intrebare aici deoarece nu stiu exact cum sa aleg o sursa. Cumparind acesc cd player muzica s-a schimbat in bine.
Ma gindesc daca este bine sa iau acel dac Lavry si sa il folosesc si pe pc sau mai bine un cd player in acea suma, am vazut ca se da cu 800-900 euro.
Deci as intreba daca acel dac combinat cu un semnal bun din pc se aude mai bine decit un cd player in aceeasi suma de bani adica 8-900 euro?
Intreb pe forum deoarece nu stiu sa existe un loc unde se poate audia acest dac si sincer nu am habar cit este de bun fata de un cd player dedicat. Nu am avut experiente cu nici un dac inca.
Toate sfaturile sunt binevenite.

User avatar
West
Posts: 504
Joined: 20 Nov 2008, 08:22

Re: Sursa

Post by West »

Eu cred ca este mai bine sa te gindesti la un cd player si lasa calculatorul. Chiar daca ai muzica descarcata pentru ca nu ai bani de discuri originale, scrie ce ai in calculator pe cd-uri si asculta pe player dedicat. Nu-ti mai risipi banii cu DAC-uri si alte alea. Eu am facut la fel ca tine, am parcurs acelasi drum, asa ca stiu ce vorbesc.
Am inceput cu calculatorul ca sursa, apoi mi-am luat sursa si amp Cambridge Audio 640. Dar, pentru un timp, am ramas atasat calculatorului si mi-am luat DAC RD2. Pe care aproape nu l-am folosit pentru ca imi placea player-ul.
Ai sa vezi, pina la urma vei parasi si tu calculatorul. Nu prea are de-a face cu muzica audiofila.

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Sursa

Post by Obelix »

... Unii, desi BINE trecuti de varsta susmentionata, au hotarat sa aiba totusi un sistem DECENT pe PC, nu de alta, dar din varii motive, sunt in fata lui mai mult timp decat in fotoliu, in fata "audiofilelor"... :mrgreen:
//END OFF TOPIC//

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Sursa

Post by kaav »

Si eu sunt 100% de partea PC-ului. Nu as folosi CD-player stand alone nici daca mi l-ar da cineva cu fortza si pe gratis :D
Motivele nu sunt de natura calitativa.Sa ma apuc sa-mi fac cd-uri audio din ce am in comp? E ca si cum as manca un sac de orez, bob cu bob :mrgreen:
Se denigreaza prea mult comoditatea (oricum fiecare face ce vrea, daca stie ce vrea...)

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: Sursa

Post by Kostas »

Personal am avut o experienta proasta si binevenita in acelasi timp cu pc -ul pentru muzica. Prn 2004 cand mi-am schimbat calculatorul am luat un Fujitsu-Siemens care se lauda ca este silent-pc si configurat pentru muzica, ceea ce era perfect adevarat. Placa audio este cam cat o placa de baza, mare si plina de piese, pc-ul e absolut silentios, etc. Dar din punct de vedere al sunetului este slab, incomparabil cu cd player Onkyo Liverpool care-l aveam in acea vreme. E bine ca nu am continuat in aceasta directie. :)
Acum nici nu mai stau sa fac comparatie cu ce am acum, pc-ul l-a confiscat nevasta, eu am fost retrogradat la laptop.

Oricum orice cd player, chiar scule serioase , are probleme cu corpul sunetului, care nu e carnos si nu e dus pana la capat, nu e complet si asta la trafuri cat juma din cd player, cabluri cat bratul, placi de marmura, sistem de stabilizare interior pe mecanismul cd-ului si mult alte imbunatatiri reale aduse in timp de mine. Pot veni cu amanunte la rubrica de tunning.
De cd-ul oricum are o problema, mare , fundamentala, poate fi corect timbral si sa te surprinda ca acuratete , dar nu are relief, imaginea sonora e disparata , e facuta ea insasi din bucatele ansamblate incoerent. Vorbesc de cd playere de varf, fara hars hars digital, cu inregistrari de varf, revazute de mai multe ori, trase dupa masteruri impecabile, cu viori, voci, sunete naturale, nu electronice.
Ceea ce este grav este ca minsurile cd-ului (inafara de plusuri incontestabile) duc la construirea unui sistem adaptat pentru acesta, cu cabluri, amplificatoare care sa se potriveasca, eventual sa mai tempereze din avantul digitalos al sursei. O data ce schimbi sursa, cu un magnetofon sau casetofon din zona superioara (atentie cele din zona inferioara sunt mai pacatoase decat cd-urile) observi ca amplificatorul parca nu lasa sunetul sa se desfasoare, ca poti sa o iei mai usor cu cablurile, pe scurt, trebui sa regandesti sistemul.
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

Obelix
Posts: 1444
Joined: 19 Jan 2009, 13:01

Re: Sursa

Post by Obelix »

Nu, eu le am pe ambele, dar, pana la urma, e SI o chestiune de buget... :|
Pe PC ascult, in general, in streming, la volum moderat, la "geamantanele suprapuse", CD-uri si, din cand in cand, FM...
TV-ul / DVD-ul nu le-am conectat la amplificare, desi sunt chiar langa, a fost un gest "natural" nici macar legat de comoditate (am destule cabluri in "spare") :mrgreen:

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sursa

Post by momolo »

Eu va pot preciza ceva despre userul Kostas - este printre cei foarte putini dintre noi care are sunetul live si natural chiar langa el in casa, mai toata ziua.
Asa ca daca spune ce spune despre sunetul unor surse digitale auzite de el pana acum, eu cred ca spune intr-o mare masura si din comparatia intre sunetul venit din difuzoare si cel venit direct din sursa reala.

Cat privste factorul bani/comoditate amintit de Obelix, cred ca ar fi bine sa stabilim intai despre ce discutam, despre parale si ce putem cumpara cu bugetele mici sau despre performanta sunet in general ?! Caci fara indoiala, daca e sa comparam surse digitale pe criteriul banilor am putea gasi pana si un player "trancota" vintage de 50 de euro ca fiind fabulos de bun.

Ma alatur lui Kostas si spun din proprie experienta care trebuie luata doar ca un oarecare punct de vedere (personal), ca pana acum nu am intalnit sursa digitala bazata pe PC in nici o forma, care sa-mi placa macar. Deasemenea, tot in opinia mea, la bani putini PC-ul nu este o sursa digitala de calitate si cu aceeasi suma imi pare preferabila achizitia unui player CD dedicat.

Dar pe langa tot ce afirm mai sus adaug faptul ca nu exclud din start varianta unei surse bune bazata pe PC, am spus doar ca din tot ce am auzit eu nu am gasit nimic sa-mi placa mie.

Plus de asta, factorul comoditate si acces este pentru mine complet neimportant avand in vedere cat de putin timp liber am pentru auditii.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

todiion
Posts: 42
Joined: 31 Mar 2009, 15:06

Re: Sursa

Post by todiion »

Deci din ce citesc pc -ul poate fi un compromis pentru cineva cu bani putini. Acum v-as mai ruga daca puteti sa enumerati ceva configuratii pe baza de pc care v-au placut sau care va plac si le aveti pe acasa (adica placi de sunet sau dacuri). Puteti sa scrieti si pe privat sa nu apara alte discutii.
Din ce am citit aici pe forum se pare ca acest dac Lavry da 10 este sursa suprema pentru un buget redus iar daca este asa o sa ma apuc de strins bani sa il cumpar.
Am citit multe lucruri despre acest dac dar nu stiu citi dintre cei care scriu au auzit acest dac.
Stiu ca pe acest forum sunt citeva persoane care au mare experienta in audio si de aceea eu as merge dupa sfaturile lor mai ales ca nu prea am unde asculta dacuri sau placi de sunet.
Deci daca mai aveti si alte propuneri sau sfaturi puteti sa le scrieti, iar cei care ati auzit acest dac minune puteti sa mai scrieti plusuri si minusuri ,cel mai mare minus pentru mine este ca nu are mufe RCA.

DAN_TM
Posts: 492
Joined: 15 Jan 2009, 11:03
Location: Timisoara
Contact:

Re: Sursa

Post by DAN_TM »

Am ca sunet din computer RME Hammerfall 9632 si sant mutumit pe stereo.Am ascultat si Lavry-ul care vrei sa-l iei la userul CC.E ok ca sunet, poti sa-l iei linistit.Isi face bani, dar, cel mai important, conteaza restul.L-am combinat cu ceva mai ieftin ca boxe si amp si nu am vazut diferente intre el si un player entry Denon.Dar pe altele mai scumpe, era sunet frumos, rezolut, cu spectru larg, dar un pic rece.Playerul era un Accu, DP-67 parca.

todiion
Posts: 42
Joined: 31 Mar 2009, 15:06

Re: Sursa

Post by todiion »

Adica Lavry a mers de pe Accuphase? Si eu ma tem ca diferentele dinte lavry si un cd player bunisor vor fi extrem de mici chiar foarte greu de auzit.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: Sursa

Post by momolo »

todiion
Din ce am citit aici pe forum se pare ca acest dac Lavry da 10 este sursa suprema pentru un buget redus
- nu pot spune decat, si din punctul meu de vedere este adevarata afirmatia. La banii platiti, chiar si pretul unuia nou, primesti o exceptionala calitate pentru acea suma.
Am citit multe lucruri despre acest dac dar nu stiu citi dintre cei care scriu au auzit acest dac.
- eu l-am si avut acasa in propriul sistem pentru o vreme scurta, am facut in trecut si diverse combinatii si comparatii asa ca as putea sa ma pronunt, evident, precizand ca e doar propria opinie.

In primul rand trebuie stabilit cui ma adresez. Daca m-as adresa unui audiofil cu experienta si o gramada de scule scumpe avute la activ, ceea ce as spune ar suna complet diferit de cazul cand m-as adresa unui incepator care pana la acest DAC nu a avut scule audio mai scumpe si mai bune de atat.

In cazul al doilea pot spune ca la pretul sau Lavry DA10 este extrem de onest si prezinta o garantie ca macar suna corect si nu colorat sau infrumusetat in vreun fel, chestie care se intampla la categoria respectiva de pret.
Un alt mare avantaj este sensibilitatea redusa la sursa digitala, fiind potrivit si pentru surse PC. Unii spun ca este jitter free si ca nu conteaza atata vreme cat datele sunt livrate corect si fara erori, adica ar fi imun la jitterul indus prin transmisia digitala. Eu nu ma pot pronunta ca asa este, din ceea ce am experimentat este sensibil totusi la calitatea sursei digitale insa intr-o masura mai mica decat alte DAC-uri clasice. Asta e un avantaj, mai ales in zona de pret mic-mediu.
Faptul ca are iesirea pe XLR nu este un impediment, se pot folosi adaptoare-mufa tip XLR-RCA care costa foarte putin si se gasesc la magazinele de profesionale. Semnalul astfel scos nu este afectat cu nimic deoarece conversia de la balansat la single este posibila fara afectarea performantelor, doar conversia de la single la balansat afecteaza performanta audio, din ceea ce stiu eu.
Deci, de retinut, Lavry DA10 cu mufe adaptoare pe XLR-urile out este super-ok.

Ca sunet, iarasi ar trebui sa stiu cui ma adresez. Dar avand in vedere cele expuse mai sus, pot caracteriza astfel - suna corect, nu inventeaza si nu omite prea multe, este mai mult un sunet analitic ce arata continutul informational si mai putin placut din punct de vedere "estetic-audiofil", adica mai putin muzical. Lucrul asta nu e deloc grav, avand o rezolutie cat de cat corecta se poate scoate 'muzica" si dintr-o scula analitica (prin cablare si matching bun cu amplificarea), doar situatia inversa e cam imposibila. Deci e cazul fericit.

Cat priveste intrebarea, daca merita ?! Aici raspunsul depinde cel mai mult de destinatar. In cazul de fatza consider ca se merita fara discutie. Mai ales la un pret second hand. Este un bun si onest inceput.

Dealtfel nu e de mirare, zona profesionala e mult mai onesta decat zona audiofila a pietei. Multi nu pot trece de mufaraie si aspect, dar zic eu ca treaba asta ii costa pe aceia care nu se pot adapta.

In concluzie, todiion bafta sa gasesti un Lavry DA10 cat mai ieftin si in stare buna!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

kaav
Posts: 2233
Joined: 19 Oct 2008, 18:33

Re: Sursa

Post by kaav »

momolo wrote: In primul rand trebuie stabilit cui ma adresez. Daca m-as adresa unui audiofil cu experienta si o gramada de scule scumpe avute la activ, ceea ce as spune ar suna complet diferit de cazul cand m-as adresa unui incepator care pana la acest DAC nu a avut scule audio mai scumpe si mai bune de atat.
Foarte corecta atitudinea, asa nu mai este loc de confuzii daunatoare.

Post Reply