21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Doar o vorba sa-ti mai spun
Post Reply
User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by momolo »

21 dec. 1989 ! Baricada de la Inter ! Noaptea sunt omorati oameni, impuscati si calcati sub rotile TAB-urilor sau senilele tancurilor, baricada in flacari este spulberata, cei care fug sunt vanati cu pistolul, dimineata masini cisterna si muncitori de la salubritate spala soseaua de sange, soldati in kaki si albastru de la securitate pazesc obictivul in dimineata de 22 dec 1989 oprind trecatorii sa se aproprie spunand "-Circulati, nu va opriti aici!".

Apa cu sange curge in canale, asfaltul dintre piata Universitatii si Dalles este afumat de la incendiu, baricada a disparut. Am putut doar sa arunc cateva priviri pana sa strige la mine un ofiter in kaki cu albastru si eu sa maresc pasul sa nu ma ia de guler. Te urmareau, nu aveai voie nici sa privesti.

Au trecut 20 de ani, fix 20 de ani si nu se stie nici macar acum macar un nume dintre cei care au fost de partea represiunii, dintre cei care au ucis oameni cu mitraliera si pistolul. Nimeni nu a fost judecat, nu exista nici un autor, nimic.

Erau multi cei care au participat la represiune, estimez minim o mie de indivizi, poate mult mai multi dar nu exista nici macar un nume, nici pana azi! ....Nu mai intereaza pe nimeni, ne-am obisnuit sa traim in minciuna si nedreptate, ne-am obisnuit sa dam din umeri si sa trecem mai departe.


Daca nu as fi fost plecat de acasa de la ora 6 dimineata in ziua de 21 dec 1989 si daca nu as fi fost mort de foame, inghetat si cu picioarele aproape paralizate (aveam niste tenesi in picioare si o geaca de carpa pe mine) nu as fi plecat de acolo si poate ca nu as fi fost acum.

Am plecat la timp, as putea spune ca am avut o presimtire sumbra si pot spune ca in mod clar pana sa plec incepusera ca cada oameni impuscati cu luneta de pe acoperisuri.

Nu se auzeau impuscaturile, era de mult intuneric si in haosul si zgomotul acela nici nu ar fi fost posibil sa vezi ceva, dar se vedeau oameni cazand brusc si ciudat in mijlocul multimii.

Soldatii din cadrul represiunii, cei din prima linie, incepusera sa traga cu trasoare in sus, zgomotul era infernal.

Am avut noroc si pe drum....un drum pustiu de parca orasul fusese golit de oameni. Se faceau arestari pe strazile laturalnice, oricine trecea pe strada era inhatat si bagat in dube de catre militari in kaki cu albastru si civili in haine de piele.
Cunoscand perfect tot centru chiar si daca as fi fost legat la ochi, si pot spune ca era bezna, am luat-o pe niste stradute ilogice pentru cineva care voia sa ajunga de la Universitate la Piata Unirii, de aia am si scapat.
Am vazut in spatele Hanului lui Manuc o Dacie neagra si cativa indivizi dati jos din masina, in haine lungi de piele si pistoale in mana. Am avut noroc ca nu m-au vazut, am ocolit si am reusit sa ajung in Piata Unirii si de acolo spre casa mai departe in zona sigura.

Nu am sa uit senzatia stranie de liniste desavarsita dupa haosul si zgomotul din Piata Universitatii.

Cand am plecat am aruncat o ultima privire. In noapte baricada ardea, se vedeau trasoarele cum o luau in sus spre cer si cum incep sa se aproprie inspre pamant, parea un razboi in toata regula, dar nu cunosteam nici un pic de frica si nimanui nu-i era frica. Ma amageam ca ma voi intoarce, nu-mi mai simteam picioarele degerate si eram rebegit de foame si frig.... dar in zadar caut justificari. Cert este ca am plecat. La timp!

Nu pot uita linistea din cartiere, era absolut liniste si intuneric, rar vedeam lumini aprinse la blocuri. Ma gandeam dezamagit ca suntem doar cativa in centru dar tara doarme, ca nu va iesi nimeni si ca nu vom scapa de Ceausescu nici de data asta.

Cand am ajuns acasa am cazut lat, tremuram de frig sub patura ca un degerat recuperat de pe munte, cred ca am adormit instant uitand ca imi era foame. Imi aduc aminte, ma miram ca am curent electric..... In casa era frig dar parea cald pentru mine, cel venit de afara dupa o zi intreaga de aventuri. Ai mei au uitat ca ar fi vrut sa ma bata cand m-au vazut venind viu.

Mai este aici cineva care a fost acolo in noaptea zilei de 21 decembrie 1989 ?!
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

fluffy38
Posts: 405
Joined: 08 Oct 2008, 09:42

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by fluffy38 »

momolo wrote:
Au trecut 20 de ani, fix 20 de ani si nu se stie nici macar acum macar un nume dintre cei care au fost de partea represiunii, dintre cei care au ucis oameni cu mitraliera si pistolul. Nimeni nu a fost judecat, nu exista nici un autor, nimic.

Erau multi cei care au participat la represiune, estimez minim o mie de indivizi, poate mult mai multi dar nu exista nici macar un nume, nici pana azi! ....Nu mai intereaza pe nimeni, ne-am obisnuit sa traim in minciuna si nedreptate, ne-am obisnuit sa dam din umeri si sa trecem mai departe.
Aseara am urmarit cateva documentare pe TVR1 si pe TVR cultural. Nici acum nu pot realiza, ca imaginile de atunci au facut atatia oameni sa creada ce vad la TV.
De fapt daca dai o paine unui om care a facut foame 10 zile si a mancat numai radacini,te va privi ca pe un zeu.
Am revazut acum,dupa 20 de ani,imaginile de atunci. Nu pot sa nu remarc fetele oamenilor din multime,speranta ce se vede la fiecare. Si ma gandesc; daca stiau unde se va ajunge ,cu aceeasi speranta ar fi iesit pe strazi?

Cum se simt parintii copiilor care au murit atunci,cand stiu ca dupa 20 de ani nu exista criminali?
Nu am fost la Bucuresti in 21 decembrie,sarbatoream victoria din 20 de aici. Si acum mi se ridica parul pe maini cand ma gandesc cum tremuram de spaima intrebandu-ne : "ce facem daca nu se ridica Bucurestiul?"
"Civilizatia vine dinspre apus, lumina vine de la rasarit!"

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by bnt »

Ciudat, da' acum in vine in minte o secventa imediat dupa spargerea miitingului din 21, cand din piata treceau camioane cu lozinci aruncate claie peste gramada, iar dupa ce am intrat pe calea Victoriei pe langa un sir de scutieri care pareau mai curand buimaciti, pe toata strada (pe-atunci inchisa circulatiei) erau din loc in loc dube in care militieni si "civili" bagau oameni care pur si simplu se intampla sa treaca pe strada (spre sau dinspre piata, n-avea importanta) sau sa iasa din vreun magazin, fara niciun criteriu aparent, de parca trebuiau doar sa le iasa la numar, o scena de-a dreptul suprarealista.

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by momolo »

bnt, eu am luat-o la fuga pe strada Onesti dupa ce s-a spart mitingul si s-a creat panica iar multimea a rupt-o la fuga. Nu puteai face altceva decat sa fugi si sa nu te impiedici pentru ca te calca gloata in picioare.
Onesti era plina ochi, puhoiul s-a deversat in Magheru unde lumea s-a rarefiat. Cei cu dubele de Militie vanau pe strazile adiacente bulevardului Magheru.
Dupa ce am tras cateva suturi in portretele Tovarasilor aruncate pe jos sau tinute inca in mana de oameni speriati (de mi-am zdrelit iremediabil tarlicii din picioare), in aplauzele unora care nu stiau ce sa faca si incotro s-o apuce, m-am indreptat catre Scala-Romana si in fatza la teatrul Nottara era deja un grup adunat si un baraj de scutieri in kaki.
Majoritatea celor din multime au fugit, din puhoiul ala imens care umplea Piata Palatului nu au ramas decat o foarte mica parte.
Ca medie am observat evident doua categorii, tineri si batrani, cei de varsta mijlocie erau putini. Printre tineri, in majoritate erau fete. Tin minte un batran cu barba si par albe ca neaua care a fost primul om cu steag gaurit pe care l-am vazut. Era undeva pe mijlocul bulevardului Magheru in fatza la Ciclop-Scala. Din cladirea serviceului auto, de la etaje, erau oameni in salopeta care aplaudau si fluierau aprobator, pe mijlocul bulevardului eram doar un mic grup de oameni, vreo cateva sute. Multimea fugea catre Metrou Universitate si Metrou Romana.
Aveam o colega, Camelia, care a fost saltata in ziua aia in duba de Militie din statia de autobuz, zona Romana. Nimeni nu a mai stiut de ea pana in ziua de 23 decembrie cand a fost eliberata de la Jilava. Mi-a povestit ca au fost aruncati in duba claie peste gramada in timp ce primeau bulane peste spate si in cap. Dupa aia au fost descarcati in curtea de la Jilava tot in ropot de bulane dupa care au fost pusi sa stea toti in genunchi si cu mainile intinse in fatza. Apoi unii au fost batuti din nou, selectiv, i-au tras si ei cateva palme peste fatza (avea o mare vanataie pe jumatate de cap si buza sparta) si i-au bagat la puscarie tot claie peste gramada din care selecta pe cate unul sa-l ia la interogatoriu si din nou bataie.

Eu intre timp am ajuns cu micul palc care se marea pe timp ce trecea, in fatza la Nottara unde erau si cativa actori iesiti in fatza multimii si mediau "pacea" intre cordonul de soldati tineri cu scuturi in combinezoane kaki. Exista o distanta de siguranta intre cordonul de soldati si multime, eu eram in primul rand si le strigam provocator la soldati, la un moment dat le-am aratat dosul si tin minte ca un actor de la Nottara a venit la mine sa-mi strige sa nu-i provoc.

Imi aduc aminte ca existau reporteri straini si toti ne agatam de ei ca de salvare. Am vazut pe unul cu un Beta-cam mare din ala profesional, era strain. Imi aduc aminte ca erau si unii cu fetze asiatice, cred ca japonezi. Multimea se coagula in jurul acestora.

Imi mai aduc aminte ca era mai multa lume pe margine decat in grupul manifestantilor pe mijlocul bulevardului Magheru. Trotoarele erau pline ochi de oameni care stateau inghesuiti sa priveasca la palcul din mijloc cu steaguri gaurite care striga "Jos Ceausescu, jos tiranul!".

Dupa aprox. ora 14...15 se formasera doua manifestatii, una la Romana, defapt tot pe Magheru pana in piata Romana si alta la Universitate mai mare decat cea de la Romana. Cand ma cataram pe stalpi vedeam de la distanta ce se intampla la Universitate cand aparusera TAB-urile care erau in prima faza numai inspre Universitate, in dreptul salii Dalles. La Romana situatia devenea periculoasa, fortele de represiune erau din ce in ce mai numeroase si manifestantii putini si care se cam imputinau. Multi "evadau" la metrou Romana (metroul mergea normal, nu a fost oprit din cate stiu nici o clipa). Cred ca pe la ora 15 am hotarat sa ma duc la Universitate si am luat-o pe strazile secundare paralele cu Magheru (care era complet blocat si gol la mijloc) spre Intercontinental. Cred ca am ajuns la Universitate pe la ora 15.30....16.00 cand manifestatia era foarte numeroasa, era piata plina si un singur blocaj, cel dinspre Batistei-Dalles.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

bnt
Posts: 425
Joined: 10 Jul 2009, 21:21

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by bnt »

Tot la capitolul "secvente bizare", de revelion ('89), facut undeva chiar langa Radiodifuziune am invitat si un ofiter care comanda cele cateva plutoane care "aparau" obiectivul inca din 22, si pe care dupa oarece baute l-am intrebat destul de iritati de ce naiba i-a lasat pe soldati sa traga aiurea in toti stalpii de pe strada, prilej cu care au facut varza cablurile de telefon, la care omu' a zis ca baietii erau venti "de la munci" si tot ce i-a trecut lui prin cap in prima noapte cand a inceput sa se traga a fost sa le ordone sa intrerupa cumva luminile de pe strada. Cat despre "teroristii" despre care se zvonea ca ar fi fost prinsi in zona a zis ca oamenii lui n-au vazut nici unul si ca lui nu-i e clar de loc ce dracu' s-a intamplat in zilele alea...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by LEKTOR »

In '89 21 dec ma duceam cu troleibuzul la Casa studentilor Preoteasa pe la ora 5-6 pm- sa vedem ce-i cu tabara de la Sinaia, trebuia sa plecam peste 2 zile si trebuia sa ridicam ceva forme. Troleibuzul se oprise aproape de Rossetti, nu se mai circula. Ne dam jos, incredibil ce era acolo de oameni, se auzea un vuiet de fond incredibil, ceva de neinchipuit atunci ! Nu stiam exact ce se intimpla.

De fapt totul a inceput in dimineata acelei zile, cind fosta diriginta din liceu m-a sunat sa ma duc la ea la spital, era internata - ea era sotia unui foarte mare demnitar de atunci - bun, ma duc la Elias, stau cu ea in salon, liru liru, cind deodata se intrerupe imaginea la tv - era ultimul miting a lui nea nicu cind s-a decis totul - eram amindoi consternati la tv, in fine, mi-am zis ca totul o fi ok, nu stiam absolut nimic de ce se intimpla la Timisoara.

Revin la Pta Universitatii - eram acolo, noapte, elicoptere pe deasupra, vuiete, luminari cind deodata trec taburile dinspre Romana fac inconjur la Universitate si trec din nou prin multime - tipete, nebunie, eram in fata la Inter - am zis hai sa plecam ca iese nasol, deja se auzeau impuscaturi - la Inter in parcare citeva masini 1B 3 cifre - generali de secu care dadeau ordine la ceva soldati, dar aia nu trageau, nu faceau nimic, doar au inconjurat intrarea de la Inter - am fugit de acolo si am mers pe jos pe Batistei pina la Spitalul de Urgenta, tocmai veneau primele ambulante cu tinerii omoriti de la Universitate - erau pusi unul peste altul in spatele dubelor, vreo 10-15 tineri practic desfiguratui si amputati - scene grele ! Am mai stat pe acolo pina in miezul noptii si am plecat acasa pt a asculta la Europa Libera totul.

Apoi a doua zi a fost 22, bucurie mare nea nicu a fugit - mergem la CC de unde plecase diktatorul si acolo din nou o senzatie de nedescris - mii de oameni , vuiete,etc - pe la ora 2 pm se anunta la megafoane cica o armata de teroristi vine de la Ploiesti cu o duzina de tancuri, apoi alte zvonuri de astea. apa este otravita, etc etc - am plecat ingrozit de toate astea - la citeva ore dupa asta, au inceput focurile de la CC !

Teroristi nu au existat - tragerile impotriva populatiei se pot imparti in 2

- pre FSN - au tras in special oamenii mari din SECU - toate gradele, mai putin soldatii - asa misiune se putea face numai cu cadrele pregatite ! Au fost si soldati simpli care au tras mai mult de frica, dar grosul a fost dat de Secu. Aceasta etapa a fost mai dezorganizata

- post FSN - etapa mult mai organizata, reglari de conturi ( ex gen Militaru si cele 3 mari evenimente - MApN, Otopeni, elicopterul cu gen Nuta/Mihalea ),diversiuni- cine a tras aici ? o mica parte a Secu - cei ramasi nedecisi, nehotariti - si cea mai mare parte trageri organizate, cu scopuri de produce ambuscade, la care au participat poate o mina de oameni - de ex intr-o Dacie puneai 4 oameni credinciosi noului regim, mergeai la Televiziune, trageau 20 focuri apoi plecau in alte locuri cheie - asta era de ajuns ca la vremea respectiva, sa se mobilizeze forte mari in acele locuri, sa se produca ambuscade si dezorganizari in asa fel incit se tragea aiurea, spre case, spre oameni, orice misca ba chiar trageau unii in altii datorita ordinelor contradictorii date special asa - exemplu - armata tragea in securitate si invers .

Mai este o ipoteza despre acele grupuri mici de diversiune - asa numitele forte R -Erau foşti ofiţeri din Armată, din Securitate sau foşti sportivi de la tir, care aveau calităţi fizice deosebite. Ei erau antrenaţi în poligoane speciale ale Gospodăriei de partid.Ele trebuiau să intre spontan în acţiune şi să antreneze apoi populaţia într-o gherilă generalizată. Aveau locuinţe ascunse, cu depozite de arme, de muniţie, de alimente. Fiecare grupă acţiona pe cont propriu, nu aveau nevoie de comunicaţii .
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by LEKTOR »

http://www.adevarul.ro/societate/dupa_2 ... 82998.html" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by momolo »

asta seara la Antena 3 (la emisiunea "hidrocefalului" anti-basescian) erau chemati sa ne "lamureasca" despre revolutie si despre teroristi precum si cine a tras in noi inainte de 22, Ion Iliescu, Voican Voiculescu, Petre Roman si Dumitru Mazilu.

...nu au trecut de atunci decat 20 de ani. :roll:

Aveam un vis - Parca eram in Sicilia unde erau chemati la "televiziunea adevarului" capii mafiei siciliene sa-si dea cu parerea despre "legea" Omertei. :lol:
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by Kostas »

Cu deosbirea ca mafia siciliana a cam luat-o in bot pe cand profitorii revolutiei sun tot acolo. Ba apoi au mai produs si alte evenimente, Targu Mures, minerii, Bancorex, FNI etc. :)
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

User avatar
momolo
Moderator
Posts: 15650
Joined: 02 Oct 2008, 10:11
Location: Bucuresti

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by momolo »

La B1TV a fost un reportaj interesant in serial, difuzat in ultimele zile, unde l-au dat si pe generalul Stanculescu (din puscarie) cum spune minciuni amestecate cu adevaruri precum si cazul Otopeni sau executia celor doi Ceausescu. Lucruri interesante pentru cine a avut rabdare si timp sa se uite.

Cert este ca prin emisiunile alea s-a spus si o informatie interesanta - sunt marturii ca in noaptea zilei de 21 dec. 1989 la baricada de la Inter, undeva in multimea din fatza se striga componentza unui guvern de, citez, "salvare nationala" in acesta intrand cei care ulterior zilei de 22 au constituit primul Front de Salvarea Nationala.

In ceea ce se striga la baricada erau mentionate numele Ion Iliescu, Silviu Brucan, Barladeanu precum si altii intrati ulterior lui 22 in primul FSN.

Ori la emisiunea de la Antena 3, Ion Iliescu a afirmat ca in seara zilei de 22 dec. 1989 cand se constituise prima forma de FSN (la initiativa lui) "era prima oara" ca idee si ca in momentul cand a trecut pe pasarela de la Televiziunea Nationala s-a tras asupra pasarelei catre noul constituit FSN.

Deci, Iliescu afirma ca prima oara ideea de FSN a aparut in dupa-amiaza zilei de 22 dec. 1989 si ca teroristii ( :roll: ) tragand asupra primului si noului FSN constituit au demonstrat ca nu erau de acord cu aceasta noua (?) forma de putere politica.

Dar in contra exista acele marturii ca numele Ion Iliescu si formula Front de Salvare Nationala erau mentionate inca din noaptea de 21 dec. 1989 la baricada de la Inter.

Eu fiind acolo nu am auzit aceste chestii insa nici nu am fost in prima linie de la baricada ci undeva pe la mijloc iar in multimea si haosul ala zgomotos abia daca auzeai pe cineva strigand din toti bojocii de la maxim 10 metri. Pe scurt, personal nu pot spune ca am auzit in noaptea de 21 dec. 1989 de numele Ion Iliescu sau de ideea de FSN dar daca exista totusi marturii ale celor care au auzit lucrurile astea, atunci ceea ce spune Iliescu este o minciuna.

Dupa cate am vazut si in reportajele date pe B1TV dar si in decursul timpului, inclusiv marturia cel putin partial adevarata a generalului Stanculescu, eu cred ca totusi nu a fost lovitura de stat ci pur si simplu sistemul Ceausescu s-a prabusit in haos si harababura precum o baraca putrezita ce nu a avut nevoie decat de o singura lovitura de tarnacop ca sa cada toata.

Lovitura a fost mitingul din 21 dec 1989 care fara dubiu a fost provocat. Am auzit cu urechile mele bubuiturile-zgomotele care au speriat multimea de la imensul miting din care faceam parte (zona dinspre Biblioteca Centrala). Deci au existat provocari clare ce au declansat panica si reactia multimii o reactie previzibila, toti eram cu nervii intinsi la maxim, era de ajuns o simpla scantee iar la starea de spirit a contribuit din plin radio Europa Libera.

Este logic faptul ca Ceausescu a fost indemnat sa faca acest miting fara de care nu se stie daca regimul se prabusea (eu cred ca nu....) dar nici asta nu e cert. Spun asa ceva pentru ca ii statea in fire lui Ceausescu actiunea de sfidare, toata istoria lui o spune. E foarte posibil ca varianta acelui miting de sfidare (a puterii comuniste catre realitatea tarii) sa fi fost ideea lui Ceausescu printre alte idei si sa fi fost doar indemnat si incurajat, dar nu putem sti niciodata daca voit sau nu.

Eu cred ca lucrurile erau coapte la nivel national. Toti urau sistemul si regimul Ceausescu cat si pe el dar mai ales pe Leana Ceausescu considerata malefica chiar de catre cei apropiati celor doi.

Toti urau sistemul, incremenirea acestuia in deplin faliment, izolarea tarii, toti stiau ce se intamplase dincolo de granite cu celelalte tari comuniste, asa ca atat securisti, militieni, militari cat si activisti PCR si intreaga populatie ura sistemul, chiar daca o mica clasa profita de pe urma acestui regim. Dar se saturasera toti si o simpla scantee ar fi aprins butoiul cu pulbere. Toti stiam ca nu e decat o chestiune de timp.

Eu cred ca in ciuda unor incercari a diverselor servicii secrete, CIA, KGB, etc si dorintei lui Grobaciov, regimul Ceausescu nu a cazut din cauza unei conspiratii organizate anume si metodic ci a cazut pur si simplu ca un sistem complet putred, pur si simplu ura teribila a tuturor s-a declansat o data cu prima eroare a lui Ceausescu dupa care gruparea dizidenta manevrata de Moscova s-a infiltrat in puterea de dupa 22 dec. 1989.

Cred ca defapt a fost o mare buluceala spre Putere pe fondul unui haos si nu au fost doar pro-sovieticii ci si indivizi adusi de conjunctura pe valul puterii dar si agenti ai altor puteri straine.

Cred ca diversiunea de dupa 22 dec. 1989 a fost provocata din cadrul Armatei Romane si sunt dovezi clare ca generalul Militaru (agent dovedit GRU-KGB) a provocat deliberat diversiuni in care oamenii s-au impuscat aiurea intre ei, precum cazul Otopeni. Se pare ca era nevoie de "spectacol" si de "motivatii", probabil pentru instaurarea unei dictaturi militare care sa opreasca haosul.

Se stie ca generalul Militaru pregatea un regim militarizat si Petre Roman precum si Ion Iliescu s-au impotrivit, iar generalul Stanculescu nu a fost de partea lui Militaru. Cred ca gruparea condusa direct de Moscova prin (se pare) generalul Militaru a pierdut puterea in primele zile, apoi multe lucruri sunt explicabile prin faptul ca in Armata, Militie si Securitate erau indivizi ce detineau puterea si se stiau vinovati de represiunea sangeroasa dinaintea lui 22 dec. 1989, acestia facand orice ca sa isi acopere urmele de frica sa nu se ajunga la tragerea lor la raspundere (si nu s-a ajuns). Acestia au aderat imediat la noua putere constituita in jurul fostului activist Ion Iliescu ce avea in jurul lui alti comunisti din PCR, pentru ca in acestia au vazut singura garantie ca nu se va incepe o judecata si razbunare contra fostului regim securisto-comunist, lucru care dupa ce au dovedit anii ulteriori, nici nu s-a intamplat vreodata.

Practic, eu cred ca regimul celor doi sclerozati s-a prabusit ca o baraca putreda, la un simplu branci, cred ca toti ii voiau jos, de la securisti la simplii oameni din popor, toti ii urau si regimul era in deplin faliment economic si izolat international.

Deci, nu cred ca a fost o resturnare de putere organizata ci doar o surpare a regimului putrezit pe fondul careia intre 22 si 25 dec 1989 s-au produs diverse diversiuni in lupta pentru putere a diferitelor grupari cu interese diferite, unele din partea puterilor straine, altele din oportunism si provenite din cadrul fostei puteri comuniste. Asa ca in final a castigat gruparea din jurul fostului activist PCR Ion Iliescu care nu a avut puterea singur pentru a organiza un nou regim socialist asa cum dorea, regim socialist reformat de tipul celui propovaduit de Gorbaciov. O data cu Iliescu, la putere au venit si oportunisti diversi ajunsi acolo la inghesuiala precum si agenti ai altor puteri straine, o intreaga fauna.

Mai cred ca inclusiv KGB sau CIA au fost depasite si nu si-au putut pune in aplicare diversele planuri, eventual doar partial. Este de observat ca dupa Malta s-au petrecut niste lucruri previzibile si in acord cu zvonurile care spuneau ca Romania si Bulgaria sunt programate in valul numarul 2 de aderare la sistemul occidental.

In concluzie, cred ca cei doi Ceausescu au pierdut pe propia lor mana, evident ajutati, primind un "prietenesc" branci in groapa dat de unii din jurul lor, in special Stanculescu, dar decizia a fost a lor si nu se poate spune ca o anume grupare a pus la cale, planificat si organizat caderea acestora.

Sistemul pus la cale de Ceausescu era diabolic in simplitatea lui, acesta selectase in toate functiile cheie de putere numai idioti fara nici o vointa personala, simple marionete tampite iar puterea in ansamblu era complet centralizata, probabil cea mai adevarata si clasica dictatura absolutista. Plus de asta, un avantaj al lui Nicolae Ceausescu a fost implicarea Elenei Ceausescu in decizia puterii dictatoriale, astfel ca tara avea un dictator cu doua capete. Pe langa faptul ca si-a bagat rudele in punctele cheie de putere.

Asa ca o lovitura de stat organizata si planificata era aproape imposibila. Trebuia asteptata GRESEALA fatala si aceasta a venit in 21 dec 1989.

Acum cred ca am avut varianta cea mai proasta a unei posibile puteri politice dupa eliminarea celor doi dictatori.

Daca i-ar fi reusit generalului Militaru organizarea unei dictaturi militare pro-sovietice, populatia ar fi avut in fatza un dusman clar cu care s-ar fi luptat, zic eu cu succes si fara probleme, chestie de timp.
Perioada politica nu ar fi favorizat nici o dictatura militara in Europa. Iar URSS a cazut dupa 2 ani.

Daca insa ar fi reusit Ion Iliescu organizarea in continuare a unui regim socialist reformat in stil Gorbaciov, deasemenea ar fi fost mai bine, poporul ar fi avut in fatza un adversar clar, vazut, stiut, comunismul sub orice forma, chiar si cu fatza umana, astfel ca noul regim socialist ar fi cedat ulterior la fel de pasnic precum cel din Cehoslovacia catre democratie capitalista.

Iliescu ar fi fost potrivit in postura de "Gorbaciov al unui regim neo-socialist romanesc". Astfel populatia ar fi avut foarte clar in fatza optiunile, socialism cu fatza umana sau capitalism si sunt absolut convins ca ar fi ales capitalismul. Se pare ca romanii nu iubesc deloc idelile comuniste si socialiste asa cum le iubeste de exemplu poporul rus in mod idealist si sincer. Romanii sunt mai egositi si intotdeauna cat poporul roman nu au fost sub talpa sovietica, miscarile de stanga, socialist, comuniste, nu au avut deloc succes la mioritici. Noi nu prea suntem in mod traditional de stanga, chestia asta ne-au bagat-o sovieticii pe gat cu fortza de cand am pierdut razboiul. Noi suntem in mod traditional de dreapta si egoisti. Dar sa nu uitam ca 45 de ani de comunism ne-a si spalat creierii! Insa pana si ceea ce s-a intamplat in ultimii ani imi demonstreaza ca aceasta traditie de dreapta nu moare la noi. Noi nu suntem prin fiinta noastra nationala si felul nostru de a fi, de stanga ca altii. Asta o dovedeste toata istoria noastra, mai putin perioada comunista datorata sovieticilor.

Dar asa cum s-a intamplat dupa dec. 1989 a fost o mare tzeapa (cu frunze) in care poporul s-a tras singur, buimacit intre idei comuniste si utopice cu fatza umana si idei capitaliste cu aspect primitiv si feudal.

La orice privire sincera, noi in anul 1990 nu aveam in tara cu cine sa facem capitalism si democratie adevarate.

Cred ca un regim tranzitoriu de tip socialist reformat declarat pe fatza ar fi fost util si ne-ar fi dat ragazul necesar pentru adevarata trecere la democratie si coagularea corecta a ideilor si orientarilor politice.

Dar din pacate nu a fost sa fie asa, am avut parte de varianta cea mai rea, nici cal si nici magar, nici democratie si nici socialism cu fatza umana, o mare brambureala in care Romania si-a pierdut si risipit toate avantajele si toata averea, asa proasta si ruginita cum era ea, dar era!

Am avut capacitati de productie industriala enorme, in majoritate inapoiate si proaste dar o buna baza de plecare catre o industrie puternica cu adevarat reformata. Insa nu a fost sa fie asa, tara a fost vanduta la fiare vechi, toata averea amanetata pe doi lei, etc,etc. Dar nu cred ca se poate spune ca cineva a planuit anume lucrul asta, eu nu cred asta, dar se poate spune ca forma puterii de dupa 1989 a favorizat si cauzat in mod clar acest jaf national atat de pagubos in care unul singur isi umfla buzunarul (de taran sarac) si alte milioane de oameni sufera in saracie din cauza lui. Un fel de hotie primitiva in care hotii fura si vandalizeaza.

Eu nu cred ca se va face vreodata lumina in problema teroristilor si a celor care au omorat inainte de 22 dec. 1989. Pur si simplu toata puterea politica actuala a rezultat dintr-un compromis de tip "Omerta" (legea tacerii in Sicilia). Toti au cate ceva pe constiinta, toti sunt bagati in diverse potlogarii iar BANUL cumpara azi orice om sarac, cumpara tacerea oricui si cumpara orice. Defapt traim intr-o societate materialista unde BANUL este totul. In asemenea conditii, dreptatea, morala, principiile sunt de domeniul SF si pentru poeti. Dar nici macar poeti saraci si idealisti nu mai avem, in schimb avem poeti bogati cu burta plina si mult orgoliu prostesc.

Cred ca singura noastra sansa de a iesi din aceasta trista si amorala situatie este sa.... facem bani, cat mai multi bani.

Atat cat vom fi in majoritate saraci, vom fi usor de cumparat si adevarul nu are cum sa iasa la lumina.

De aceea eu sunt convins ca o mare parte din politicii zilei nu ne doresc bunastarea pentru ca puterea lor e bazata pe minciuna si ascunderea unui adevar care ii incrimineaza profund; oamenii saraci sunt ieftin de cumparat.
Prostu' invata pe pielea lui, desteptu' pe-a altuia.

Kostas
Posts: 1489
Joined: 03 Oct 2008, 16:23

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by Kostas »

In manualele kgb, tarile care urmau sa fie "eliberate" beneficiau, fiecare de un Front al Salvarii Nationale care urma sa ceara ajutor sovietic. Din front faceau parte oameni de stanga, figuri cunoscute publicului (unele exploatate "in orb") si fireste agenti sub acoperire. Pentru ca FSN sa ajunga la putere se dezlantuia haos general in tara, greve, manifestatii, ciocniri, morti, indignare, etc.
Au fost constituite fronturi pentru toate tarile occidentale importante. Majoritatea au fost distruse de serviciile de profil . Faptul ca pentru Romania s-a planificat un FSN inseamna ca tara era considerata ostila sovieticilor. La inceputul anilor 80, cu sprijinul kgb a avut loc o incercare de indepartare a lui Ceausescu de catre militari, cu sprijin sovietic. A prins de veste sau a intrat in randul complotistilor si generalul Gainusa, sotul Alexandrinei Gainusa din CC (una din gainusele lui Leana) cu ajutorul caruia complotul a fost dejucat. A urmat apoi marea prietenie intre Brucan, Militaru si Ion Iliescu carora li s-a indus ideea acestui front. Agentii de influenta, cum banuiesc ca au fost multi dintre cei implicati nu trebuiau sa aiba contact direct cu kgb si gru. Ei erau exploatati "de la distanta" prin interpusi. Securitatea a creat un sistem ermetic de supraveghere, vizibil , pentru a transmite un mesaj clar ca respectivii pot fi neutralizati oricand. In ciuda acestui "mesaj" multi din cei supravegheati si-au continuat activitatea. Mesajele li se dadeau codat prin Radio Moscova , principalul mesaj fiind "continuati'. Nu le erau impuse obiective stricte ci doar sa face ce pot. Asta era stilul rusesc , metoda aplicata inca din timpul razboiului mondial (Orchestra Rosie, Partizanii intependenti, etc) pentru ca era cel mai greu de depistat. Existau fireste si actiuni precise, receptionari de colete, transmitere de informatii pe masura posibilitatilor. Stilul KGB era altfel decat cel al securitatii - care era si tampit, cu obiective precise, oameni stresati care dezerteaza, stilul lui secu era mai apropiat de cel al GRU - cu rezultate proaste (fugi, dezertari de militari, oameni executati, etc).
In situatia de atunci din Romania, activitatea acestor "fosti" nici nu era de condamnat. Pozitia sovietica era pe fata ostila lui Ceausescu. In vitrinele Aeroflot erau lipite afise incitante despre reforme si libertate. La ambasada Chinei si la consulatul din Constanta, erau afisate ostentativ imagini despre privatizari, libera initiativa, un cuplu cu nr. x care a primit in dar un Volvo, altul pe care statul l-a ajutat sa-si deschida o fabrica. Erau aratate poze cu chinezi cu pasaportul in poznar plimbandu-se prin lume iar mandria era ca cei mai multi straini la univ. americane erau chinezi. Rusi aveau si o revista a ambasadei care o trimiteau gratuit sau puteai sa o ei de la Aeroflot. Vantul schimbarii plutea in aer iar Ceasca desi platise datoriile, in loc sa anunte marirea fondului de consum anuntase posibilitatea Romaniei de a construi bomba atomica. Aici fireste americanii au devenit foarte nervosi. Relatiile cu Romania au fost aproape taiate, paza americana a ambasadei a fost intarita (inainte aveau doar 2-3 soldati si inca cativa in civil) si tara s-a umplut de reporteri britanici si americani care culegeau impresii, informatii, mai erau gasiti pe langa unitati strategice, etc. Unul dintre ei a fost John XXX descris in jurnalul lui Stelian Tanase. John era englez, pretindea ca este filozof si dorea sa scrie o carte despre marxism , marxism aplicat , filosofie, etc. In acest scop facea liste cu intelectuali romani carora le promitea burse, carti, tot sprijinul . Omul s-a dat de gol usor, intre intelectualii autentici erau si ciripitori la secu, iar cand tipul este intrebat - cu cine ai studiat la Oxford sau care sunt profesorii marxologi de acolo tipul se balbaie, nestiind nici notiuni elementare de filosofie si gnoseologie . Pe scurt intelectualii filosofi l-au citit imediat iar tipul a fost rugat sa paraseasca tara. Eu am intalnit un astfel de individ in vara lui 89, spunea ca lucreaza la un institut amercan de sociologie, era misterios dar nu avea cunostinte minime de sociologie, istorie si filosofie ca sa stea de vorba cu mine , un student de anul I la istorie. Dupa cateva inalniri tipul s-a pierdut in ceata , si-o fi gasit alti fraieri, dadea bere gratis, era interesat doar de situatia si gandirea celor din tara, filma cu o camera f.mica pentru vremea aceea, iar eu ca un juvenil mi-a placut sa-l termin pe plan teoretic, l-am spulberat intarindu-mi perceptia ca "americanii e prosti" (de fapt omul avea alte scopuri, un intelectual american autentic m-ar fi spulberat el pe mine asa cum mi s-a intamplat dupa 1990 cu americani, britanici si francezi , cercetatori autentici).
Ambasada Frantei a lansat vorba pe 21 ca manifestantii fugariti se pot refugia in cadrul ambasadei, nu stiu daca s-a materializat dar asta intarit cumva spiritele. Eu eram la fantana de la Universitate , lumea statea pe margine si aplauda pe cei care defilau si strigau Jos Ceusescu, zidul de scutieri era in dreptul Palatului Sutzu si era calm (pana la venirea intunericului cand au primit ordin de atac).
Adevarul era ca Ceasca se cam luase in coarne cu toti si nu mai avea scapare. :)
"Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare". - Nichita Stănescu

atyclb
Posts: 682
Joined: 29 Jul 2009, 10:10

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by atyclb »

Un articol foarte interesant, desi parca nu coplet...
http://www.gandul.info/opinii/de-la-sec ... op-5284835" onclick="window.open(this.href);return false;

User avatar
LEKTOR
Posts: 1774
Joined: 05 Oct 2008, 16:08
Location: Audiofilsburg

Re: 21...22 dec 1989 - 20 de ani de atunci!

Post by LEKTOR »

Evenimente - http://www.adevarul.ro/actualitate/sfar ... ausestilor" onclick="window.open(this.href);return false;
... living a vi(ntage)king analog lifestyle in a digital world ...

Post Reply